ferritin nedir / Ferritin nedir? Ferritin yüksekliği ve düşüklüğü

Ferritin Nedir

ferritin nedir

Ferritin nedir? Ferritin yüksekliği ve düşüklüğü

Demir insan vücudu için oldukça önemli bir minareldir. Ferritin besinler arcılıyla alınan demirin depolanmasını sağlayan proteine denir. Ferritin proteini demirin vücuda tekrar salınımını sağlar. Ferritini en fazla barındıran hücrelerin başında karaciğer gelir. kansızlık teşhisi konurken s demir, demir bağlama kapasitesi, ferritin, gibi demir depolarını gösteren bir takım parametrelere bakılır.

FERRİTİN NEDİR?

Ferritin testi  vücuttaki demir miktarı ve kapasitesi hakkında detaylı bilgiye sahip olunmasını sağlar.

Vücuttaki ideal ferritin proteini seviyesi yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterer. Ancak genel olarak erkeklerde 20-500 ml/ng, kadınlarda ise 20-200 ml/ng'dir.

FERRİTİN DÜŞÜKLÜĞÜ

Ferritin değeri ideal değerin altında çıkması vücuttaki demir oranının azlığını gösterir.  Demir eksikliği halk arasında kansızlık ya da anemi olarak da adlandırılır. 

Ferritin düşüklüğü olan kişiler genellikle kendini halsiz ve yorgun hisseder. Ferritin düşüklüğü, odaklanamama, cinsel isteksizlik, depresyon ve daha ciddi hastalıklara neden olabilir.

 Ferritin düşüklüğünün sebepleri:

- Yüksek miktarda çay ve kahve tüketmek

-Sık doğum yapmak

-Kan kaybı

-Sağlıksız beslenmek

-Düşük, kürtaş, erken doğum

FERRİTİN YÜKSEKLİĞİ

Ferritin değerinin yüksek olması vücutta gerekenden çok fazla demir depolandığını gösterir. Yüksek demir miktarı zehirlenmeye neden olabilir. Ferritin yüksekliği, eklem ağrısına, kilo kaybına, cinsel isteksizliğe ve çarpıntıya neden olur.

FERRİTİN YÜKSEKLİĞİNİN NEDENLERİ?

Ferritin yüksekliği genel olarak karaciğer rahatsızlıkları nedeniyle ortaya çıkar. Lösemi, tip 2 diyabet, hepatit c, aşırı alkol tüketimi yüksek ferrtine neden olur.


FerritindemirKansızlık

Ferritin nedir, neden olur ve normal değeri kaç olmalı? Ferritin düşüklüğü belirtileri

Ferritin Nedir?

Ferritin, vücudumuzdaki demir mineralini depolayan ve gerektiğinde salınımını kontrol eden bir protein kompleksidir. Demir minerali vücutta depolanabildiği için de azlığı ve çokluğu birtakım sorunlara neden olabilmektedir. Demir, metabolizmanın işleyişinde temel bir fonksiyona sahiptir. Bunun yanında kanda en fazla sayıda bulunan kırmızı kan hücreleri doku ve organlara oksijenin taşınmasından sorumludur. Bu kırmızı kan hücrelerinin dokulara yeterince oksijen sağlanabilmesi de vücuttaki demir oranına bağlıdır. İşte ferritin denilen protein kompleksi de demir mineralinin vücutta saklanabilmesi ve ihtiyaç halinde salınımından sorumludur. Ferritin proteininde yaklaşık olarak 4 bin 500 adet demir molekülü depolanır. Vücutta ferritin proteinin ağırlıklı olarak karaciğerde, kemik iliğinde ve bağışıklık sistemi hücrelerinde bulunur. Vücuttaki demir oranını anlamak için de ferritin testi denilen kan testi yapılır.

Ferritin Normal Değeri Kaç Olmalı?

Ferritinin normal değeri yaş ve cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Bunun yanında kadınlar için bu oran 20-200 ml/ng olarak kabul edilirken erkekler için ise bu oran 20-500 ml/ng’dir. Bu oranın kadınlarda daha düşük olmasının sebebi, her ay görülen adet kanamalarıdır. Diğer yandan ferritin düşüklüğü ya da eksikliği önemli olmakla birlikte doktorların önerdiği tedavi ile kolaylıkla giderilebilir.

Ferritin Düşüklüğü Belirtileri

Ferritin düşüklüğü belirtilerine geçmeden önce ferritin düşüklüğü nedir, ferrritin düşüklüğü ne demek sorusunu aydınlatmak yerinde olacaktır. Vücuttaki demirin depolanması ve salınımından sorumlu olan ferritin proteinin normal aralığın altında olması vücutta yeterli miktarda demir olmadığının göstergesidir. Bir diğer ifadeyle vücuttaki demir miktarı düşerse ferritin proteini de düşer. Ve en önemli göstergesi halk arasında da yaygın olarak bilinen kansızlığa sebep olmasıdır. Şimdi ferritin düşüklüğü belirtilerini inceleyebiliriz.

  • Kendini sürekli halsiz ve yorgun hissetmek
  • Genel bir uyuşukluk hali
  • Sabahları uyanamama ve zor kalkma
  • İştahta azalma
  • Baş dönmesi, baş ağrısı ve bağlantılı olarak kulak çınlaması
  • Üşüme hissi
  • Anksiyete ve unutkanlık
  • Dikkat dağınıklığı
  • Toprak ve kireç yeme arzusu
  • Cilt hassasiyeti, kaşıntı, saç dökülmesi
  • Tırnakların normalden daha kolay kırılması ve tırnak üzerinde çizgili görünüm
  • Nefes darlığı
  • Cinsel isteksizlik
  • Ayak ve el parmaklarında belirgin bir uyuşukluk

Ferritin Düşüklüğü Kanser Belirtisi Mi?

Ferritin düşüklüğü vücuttaki demir eksikliğinin bir habercisidir. Bu sebeple yukarıda anlatılan belirtiler ve sürekli demir düşüklüğü varsa dikkat edilmesi gerekmektedir. Ferritin düşüklüğü kansızlığa sebep olabilir. Bunun yanında eğer kansızlık sorunu uzun süredir mevcutsa kanser riski meydana gelebilir. 40 yaş ve üzerinde bu ihtimal daha yüksek olmakla birlikte böyle bir şüpheniz varsa mutlaka doktora gitmelisiniz. Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise ferritin düşüklüğü ya da aneminin nedenleri arasında kanser de yer almaktadır.

Ferritin Düşüklüğü Neden Olur?

Ferritin düşüklüğü bir diğer ifadeyle kandaki ferritin miktarının normal değerin altında olması genellikle aşırı çay, kahve tüketimi ve düzensiz ve sağlıksız beslenmeyle birlikte kendini gösterir. Bunun yanında gebelik ve emzirme dönemleri, adet ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak demir alımının engellenmesi de ferritin düşüklüğüne neden olur. Diğer nedenleri ise şöyle sıralayabiliriz.

  • Erken doğum
  • Düşük
  • Kürtaj
  • Fazla miktarda işlenmemiş et tüketimi
  • Kronik hastalıklar
  • Çok sık doğum yapmak
  • C vitamini eksikliği
  • Mide ve bağırsak problemleri
 Son Güncelleme:

Ferritin nedir? Ferritin değeri kaç olmalıdır? Ferritin eksikliği ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

Ferritin, demirin çözünmesinden, depolanmasından ve salınmasından sorumlu bir tür protein kompleksidir. İnsanlar arasında demir depolaması olarak da bilinen ferritin, çoğunlukla hücrelerde ve az miktarda kan dolaşımında bulunur. Ferritin hakkında bilinmesi gerekenleri tüm detayları ile sizler için derledik.

Vücuttaki demir depolarının dolgunluğunun ölçümü olarak da açıklanan ferritin testi sayesinde vücutta yer alan demir miktarı kolaylıkla anlaşılabilir.

Ferritin nedir?

Farklı gıdalardan alınan demir, insan metabolizmasında önemli bir yere sahiptir. Kandaki en fazla hücre türü olan eritrositler veya kırmızı kan hücreleri, diğer bir deyişle, dokular ve organlar için hayati olan oksijenin taşınmasından sorumludur. Kırmızı kan hücreleri olarak da bilinen bu hücrelerin dokulara yeterli oksijen sağlama yeteneği, vücuttaki demir miktarına bağlıdır. Ferritin, vücuttaki demirin aksine, demiri depolayan ve salınımını kontrol eden bir protein kompleksidir.

Ferritin, vücutta özellikle karaciğer, kemik iliği ve bağışıklık sistemi hücrelerinin yaklaşık% 75'ini oluşturan hepatositler olarak bilinen hücrelerde bulunur. Besinler yoluyla alınan demirin depolanmasından ve salınmasından sorumlu olan ferritin, vücudun demir deposu olarak da adlandırılmaktadır.

Ferritin değeri kaç olmalıdır?

Vücuttaki demir miktarının ölçümü de ferritin testi ile yapılır. Düşük ferritin seviyesi vücuttaki düşük demir depolama seviyesini gösterirken, yüksek ferritin seviyesi demirin aşırı depolandığını gösterir.

Normal ferritin değeri yaş ve cinsiyete göre değişmekle birlikte, erkeklerde genellikle 20-500 ml / ng ve kadınlarda 20-200 ml / ng'dir. Kadınlarda bu düşük değerin nedeni, her ay düzenli olarak görülen adet kanamasıdır. Birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilecek ferritin eksikliği, doktor tarafından önerilen tedavi yöntemleri ile kolayca ortadan kaldırılabilir.

Ferritin düşüklüğü nedenleri

Demirin depolanmasından ve salınmasından sorumlu olan ferritin proteini miktarı normal değerlerin altında olması vücuttaki demir depolarının boş olduğunu gösterir. İnsanlar arasında anemi olarak da anılan demir eksikliği, ferritin eksikliğinin olağan bir sonucudur. Akciğerlerden dokulara oksijen verilmesinde önemli bir yeri olan vücuttaki demirin azalması, kırmızı kan hücresi üretimini etkiler. Buna göre demir eksikliği anemisi oluşur.

Ferritinin düşüklüğü genellikle aşırı çay, kahve tüketimi ve düzensiz beslenme nedeniyle görülür. Ek olarak, adet dönemleri, hamilelik, emzirme dönemleri ve düzensiz beslenme nedeniyle demir alımının kısıtlanması düşük ferritine yol açar. Düşük ferritinin diğer nedenleri:

- Sık doğum yapılması,

- Düşük,

- Kürtaj,

- Erken doğum,

- Aşırı pişmiş et,

- İşlenmiş et ürünlerinin sık tüketimi,

- C vitamini eksikliği,

- Mide ve bağırsak sorunları,

- Kronik hastalıklar,

- Kan kaybı,

Ferritin yüksekliği nedenleri

Yüksek bir ferritin değeri, vücutta olması gerekenden daha çok demirin depolandığını gösterir. Vücuttan doğal olarak atılamayan demir, genellikle kan transfüzyonundan sonra artar. Demir toksisitesinden dolayı ciddi organ fonksiyon bozukluğuna ve kardiyovasküler sorunlara yol açabilecek ferritin yüksekliği, dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Ferritin yükselmesi genellikle enflamatuar hastalıklar, kronik hastalıklar, aşırı alkol tüketimi ile ilişkili karaciğer rahatsızlıkları ve kalıtsal demir metabolizması bozukluğu olarak tanımlanan hemokromatoz gibi hastalıklar ile ilişkilidir. Tip 2 diyabet, hipertiroidizm, lösemi ve hepatit, yüksek C ferritine neden olan diğer durumlardır.

Ferritin düşüklüğü belirtileri

Normal değerlerin altındaki ferritin miktarının belirtilerini sıralamak gerekirse:

- Yaralanma ve yorgunluk,

- Uyuşma,

- Sabah kalkma,

- Kaygı,

- Anoreksi,

- Toprak ve kireç yemeye isteklilik,

- Baş dönmesi,

- Baş ağrısı,

- Kulak çınlaması,

- Soğuk hissetmek,

- Unutkanlık,

- Sinirlilik,

- Konsantrasyon bozukluğu,

- Kaşıntı,

- Saç kaybı,

- Soluk ten rengi,

- Kuru cilt,

- Tırnaklarda kırılma,

- Nefes darlığı,

- Bacak ağrısı,

- Cinsel istek kaybı,

- El ve ayak parmaklarında uyuşma,

- Huzursuz bacak sendromu.

Ferritin yüksekliği belirtileri

Ferritin yüksekliği belirtilerinden bazıları:

- Cinsel istek kaybı,

- Çarpıntı,

- Yaralanma ve yorgunluk,

- Karın ve göğüs ağrısı,

- Eklem ağrısı,

- Ten renginin koyulaşması,

- Kilo kaybı.

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır