iğne ucu kadar kan abdesti bozar mı / Hanefi mezhebinde kan abdesti bozar mı

Iğne Ucu Kadar Kan Abdesti Bozar Mı

iğne ucu kadar kan abdesti bozar mı

Hanefi mezhebinde kan abdesti bozar mı

Hanefi mezhebinde kan abdesti bozar mı

Kayıtsız Üye
Hanefi mezhebinde kan abdesti bozar mı ? Hanefilerde kan akması namaz abdestini bozar mı ?


Cevap: Hanefi mezhebinde kan abdesti bozar mı

Darusselam

Hanefi mezhebinde kan abdesti bozar mı

Diğer yerlerden çıkan kan ise, çıkış yerinden yanlarına taşınca abdesti bozar. İğne ucu gibi çıkıp da yerinde kalan kan damlası abdeste engel olmaz. El veya parmak ile silinmesi de zarar vermez. Yaradan çıkan irin ve sarı sular da hüküm bakımından aynıdır. Buna göre traş olurken ya da yara gibi başka nedenle çıkan kan, çıktığı yerin kenarına ulaşırsa abdest bozulur, ulaşmazsa bozulmaz


iğne ucu kadar kan abdesti bozar mı, igne abdesti bozarmi, hanifimezhebindekanin ne kadari abdeest bozar

Hanefi Mezhebinde Kan Abdesti Bozar mı?

musab
Hanefi Mezhebinde 4 büyük müctehid olan İmamı Azam,Ebu Yusuf,İmam Muhammed,İmam Züfer&#;in ittifakıyla kan akması abdesti seafoodplus.info mezhep içinde ufak bir görüş ayrılığı var.Görüşler şöyle;

Birinci Görüş:İmamı Azam,Ebu Yusuf ve İmam Muhammed kanın abdesti bozmazı için akıcı olması gerekir seafoodplus.info diyelimki kan aktı ama etrafa dağılmadı bu durumda abdest bozulmaz

İkinci Görüş:İmam Züfer&#;e göre kan aktığında etrafa dağılmasa bile abdest bozulur.


Cevap: Hanefi Mezhebinde Kan Abdesti Bozar mı?

EHLİMAN
Hanefi mezhebinde bir yerden kan akması abdesti bozmaktadıseafoodplus.info kan aktı ve durdu yani damla olarak kaldı bu bozmamaktadıseafoodplus.info her ihtimale karşı abdesti tazelemek gerekmektedir.


hanefi bir damla kan abdesti bozar mı

Bu kategoride yer alan Gusül alırken avret yerini görmek ve kılların kopması başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Yedi &#;ey abdesti bozar:

1- Önden ve arkadan ç&#;kan &#;eyler. (Kula&#;a ak&#;t&#;lan ilaç, a&#;z&#;ndan ç&#;ksa, idrar yoluna konan pamuk, &#;slan&#;p dü&#;se, kad&#;nlar&#;n rahme koydu&#;u ilaç, geri gelse abdesti bozar.)

2- A&#;&#;zdan ç&#;kan necis &#;eyler. (A&#;&#;z dolusu kusmak, kan tükürmek bozar.)

3- Deriden kan ve irin gibi &#;eylerin ç&#;kmas&#;. (Göz hastal&#;&#;&#; sebebiyle, gözünden a&#;r&#;yla ya&#; akmas&#;, burnundan veya kulaktan gelen kan ve irinin d&#;&#;ar&#; ç&#;kmas&#; bozar. Maliki'de ise bozmaz.)

4- Uyumak. (Bir yere dayan&#;p uyusa, dayand&#;&#;&#; &#;ey al&#;n&#;nca dü&#;ecek gibi olursa bozulur.)

5- Bay&#;lmak. (Saras&#; tutarsa veya delirse abdest bozulur.)

6- Namazda kahkaha ile gülmek. 

7- Müba&#;eret-i fahi&#;e, yani kar&#; koca ç&#;plak olarak avret yerlerini sürtünmek.

Oje gusle ve abdeste manidir

Sual: (T&#;rnaklar, saçlar ve di&#;ler ayr&#; birer uzuv olmad&#;&#;&#; için, buralar&#; abdestte ve gusülde y&#;kamak gerekmez. Bu bak&#;mdan oje, abdeste ve gusle mani olmaz) diyen reformcuya nas&#;l cevap verilebilir?
CEVAP
T&#;rnak uzvun tamam&#; de&#;ilse, parmak da uzvun tamam&#; de&#;il, uzuvdan bir parçad&#;r. Eli y&#;kay&#;p parma&#;&#; y&#;kamay&#;nca abdest ve gusül olmaz. Bir uzvun tamam&#;n&#; y&#;kamak &#;artt&#;r. F&#;k&#;h kitaplar&#;nda deniyor ki:

&#;&#;ne ucu kadar kuru bir yer kalsa veya t&#;rna&#;&#;n&#;n alt&#;na giren çamur orada kurusa, abdesti sahih olmaz. (Hindiyye) 

Cünübün bedeninde, guslederken i&#;ne ucu miktar&#;nda su de&#;medik yer kalsa, cünüplü&#;ü gitmez, çünkü bütün bedene suyu ula&#;t&#;rmak farzd&#;r. (Halebi-yi sagir)

Gusülde, a&#;z&#;n&#;n ve burnunun içini ve tepeden t&#;rna&#;a kadar bütün bedenini, hiçbir k&#;l dibi kuru kalmamak üzere, güzelce y&#;kamak farzd&#;r. (Nimet-i &#;slam)

Guslün farz&#;n&#;n üçüncüsü, tepeden t&#;rna&#;a kadar, bütün bedeni üzerinde, mum, hamur, göz çapa&#;&#; gibi, alt&#;na suyun geçmesine mani bir &#;ey b&#;rakmamak üzere, bir kere y&#;kamakt&#;r.(Nimet-i &#;slam)

Di&#; çukurundaki yemek art&#;klar&#; sert olup, alt&#;na su geçmezse, gusül sahih olmaz. (Merak&#;l-felah, Tahtavi, Feth-ul-kadir, Halebi-yi kebir, Mecmua-i Zühdiyye) 

Guslün farz&#; üçtür. Bunlar, a&#;za ve buruna su vermek ve vücudun tamam&#;n&#; y&#;kamakt&#;r. Vücutta bir k&#;l dibi kuru kalmamal&#;, kal&#;rsa cünüplükten kurtulamaz. (Tergib-üs-salat)

Y&#;kamas&#; farz olan yerde, i&#;ne ucu kadar &#;slanmam&#;&#; yer kal&#;rsa, abdest sahih olmaz. (&#;. Ahlak&#;)

Görüldü&#;ü gibi, vücudun bir yerinde i&#;ne ucu kadar &#;slanmad&#;k kuru yer kalsa gusül sahih olmuyor. Elin parças&#; olan t&#;rnaklar&#; ve a&#;z&#;n parças&#; olan di&#;leri de, gusülde y&#;kamak farzd&#;r.

&#;&#;ne ucu kadar kuru yer, kasten b&#;rak&#;l&#;rsa gusle manidir, fakat fark&#;nda olmadan, avuç içi kadar da kuru yer kalsa yine gusle mani olmaz. Acaba kuru yer kald&#; m&#; diye vesvese etmek, tekrar tekrar y&#;kamak günah olur.

Müba&#;eret-i fahi&#;e

Sual: (&#;ki cinsel uzvu, ç&#;plak olarak birbirine sürtmek abdesti bozmaz) deniyor. Bu sahih bir kavil midir?
CEVAP
Müba&#;eret-i fahi&#;e yani ç&#;plak olarak seveteyni [iki çirkin yeri] birbirine sürtmek, &#;mam-&#; Muhammed’e göre bozmaz, &#;eyhayn’a yani &#;mam-&#; a’zam ile &#;mam-&#; Ebu Yusuf’a göre, erke&#;in de, kad&#;n&#;n da abdestini bozar. Baz&#; kitaplar, &#;mam-&#; Muhammed’in kavlini esas alm&#;&#;larsa da,(Halebi, Dürr-ül-muhtar, Mizan-ül-kübra) gibi k&#;ymetli kitaplarda, &#;eyhayn’&#;n kavlinin müftabih oldu&#;u, bununla amel etmek gerekti&#;i bildirilmektedir. Mezahib-i Erbaa’da da &#;eyhayn’&#;n kavli esas al&#;nm&#;&#;t&#;r. &#;htiyata muvaf&#;k olan&#; da budur.

Fitil

Sual: Tam &#;lmihal’de, (Bir &#;eyin hepsi girip ç&#;karsa, abdesti de, orucu da bozar) deniyor. Erke&#;in arkadan, kad&#;n&#;n ön veya arkadan kulland&#;&#;&#; fitil, abdesti ve orucu bozar m&#;? Bir de çubuklu bir aletle hap konuyor, bu farkl&#; m&#;?
CEVAP
Gündüz oruç iken, içeri tamamen giren &#;ey, orucu bozar. Fitil de bozar. Yar&#;s&#; d&#;&#;ar&#;da kal&#;rsa orucu bozmaz. Fitil içeri girdikten sonra, d&#;&#;ar&#; ç&#;karsa abdesti bozar. Fitil içeri girip ç&#;kmazsa, abdesti bozmaz. Çubukla konan farkl&#;d&#;r; çünkü içeri girince, çubu&#;a az da olsa içeriden bir ya&#;l&#;k bula&#;&#;r. Ya&#;l&#;k, çubukla d&#;&#;ar&#; ç&#;k&#;nca abdest bozulur.

Gülmek

Sual: Cenaze namaz&#;nda ve tilavet secdesi yaparken, kahkaha ile gülmek, abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Abdesti bozmaz ama namaz ve tilavet secdesi bozulmu&#; olur. (Redd-ül-muhtar, Hindiyye)

A&#;&#;zdaki kan

Sual: A&#;&#;zdaki kan&#; yutmak abdesti ve orucu bozar m&#;?
CEVAP
A&#;z&#;n içi, abdestin bozulmas&#;nda, iç organ say&#;l&#;r. Orucun bozulmas&#;nda, bedenin d&#;&#;&#; say&#;l&#;r. Bunun için, di&#;ten ve a&#;&#;zdaki yaradan ç&#;k&#;p a&#;&#;zdan d&#;&#;ar&#; ç&#;kmayan kan abdesti bozmaz. A&#;&#;zdan d&#;&#;ar&#; ç&#;k&#;nca, tükürükten çoksa bozar. (Halebi)

A&#;&#;z bazen bedenin içi say&#;l&#;r. Bunun için, oruçlu kimse, tükürü&#;ünü yutarsa, orucu bozulmaz. &#;nsan&#;n içindeki necasetin mideden ba&#;&#;rsa&#;a geçmesi gibi olur. A&#;&#;zdaki yaradan yahut mideden a&#;za kan ç&#;kmas&#;, abdesti ve orucu bozmaz. Bu kan&#; tükürünce veya yutunca, tükürük kandan çok ise, yani sar&#; ise, yine bozulmaz. Mideden gelen ba&#;ka &#;eyler a&#;za geldi&#;i zaman da böyle olup, abdest ve oruç bozulmaz. A&#;&#;z dolusu, a&#;&#;zdan d&#;&#;ar&#; ç&#;karsa, ikisi de bozulur. A&#;z&#;n içi, bazen de, bedenin d&#;&#;&#; gibi olur. A&#;za su al&#;nca oruç bozulmaz. (Bahr-ür-râ&#;k,Cevhere) 

Demek ki, a&#;&#;zdaki kan&#; tükürünce orucu bozulmaz, yutunca da abdest bozulmaz. Kan yutulursa oruç bozulur, tükürülünce de abdest bozulur.

Di&#;teki kan

Sual: Di&#;im kan&#;yor. Tükürünce tükürükten fazla oluyor. Bazen ayda bir veya haftada bir burnum kan&#;yor. Elde olmadan gelen bu kanlar abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Evet, bozar; ama Maliki mezhebi taklit edilirse, böyle elde olmadan akan kanlar semavi özür oldu&#;u için bozmuyor. Yaradan ç&#;bandan kan akmas&#;, basurdan kan gelmesi, elde olmadan idrar damlamas&#; birer semavi özür oluyor ve Maliki’de abdesti bozmuyor. Onun için Maliki’yi taklit etmenizi tavsiye ederiz.

Tükürükteki kan

Sual: Tükürükteki kan&#;n tükürükten çok olmas&#;, renk yönünden midir?
CEVAP
Evet.

Kan emilince

Sual: Sülük, tahtakurusu, sivrisinek gibi ha&#;ereler kan emse abdest bozulur mu?
CEVAP
Sülük, çok kan emerse, etrafa yay&#;l&#;p abdesti bozar. Di&#;erleri bozmaz.

Sivrisinek

Sual: Sivrisinek soktu&#;u zaman abdest bozulur mu?
CEVAP 
Bozulmu&#; olmaz.

Kan p&#;ht&#;s&#;

Sual: Sümük içindeki kan p&#;ht&#;s&#; abdesti bozar m&#;? 
CEVAP 
Kan p&#;ht&#;s&#; abdesti bozmaz. Akan kan abdesti bozar.

Burundan gelen kat&#; kan

Sual: Burundan kat&#; kan gelmesi abdesti bozar m&#;? 
CEVAP
Bozmaz.

Toplu i&#;nenin ba&#;&#; kadar

Sual: Toplu i&#;nenin ba&#;&#; kadar ç&#;kan kan, abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Bozmaz.

Özürlü olan&#;n

Sual: Eldeki kandan özürlü olan&#;n, aya&#;&#; kanasa, abdest bozulur mu?
CEVAP
Evet.

Yaradan su ç&#;k&#;nca

Sual: Ka&#;&#;d&#;&#;&#;m&#;z yaralardan su ç&#;k&#;nca abdest bozulur mu?
CEVAP
Mayas&#;l, parmak aras&#; pi&#;inti, kabarc&#;k, uyuz, çiçek sular&#; ve yak&#; konulan yerden ç&#;kan sular abdesti bozmaz diyen âlimler vard&#;r. Zaruret halinde buna göre amel olunur. (Redd-ül-muhtar)

Sivilceden ç&#;kan kan

Sual: Abdest al&#;rken sivilcelerin kimi patl&#;yor ve çok uzun süre kan ak&#;yor. Bunlarla ilgili abdest al&#;rken nas&#;l hareket etmeliyim? 
CEVAP
Kan i&#;inin en kolay yolu Maliki mezhebini taklit etmektir. Maliki mezhebini taklit ediyorum diye kalbinizden geçirirseniz sivilcelerden ç&#;kan kanlar abdestinizi bozmaz.

Renksiz su

Sual: Yaradan ç&#;kan sar&#; su veya renksiz su abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Yaradan a&#;r&#;l&#; ç&#;kan renksiz su, abdesti bozar. A&#;r&#;s&#;z olarak ç&#;k&#;yorsa, abdesti bozmaz. A&#;r&#;s&#;z gibi, a&#;r&#;l&#; ç&#;kan renksiz suyun da, abdesti bozmayaca&#;&#;n&#; bildiren âlimler oldu&#;u için, uyuz, çiçek ve egzamal&#; olanlar&#;n bu kavle uymalar&#; caiz olur.

Toksinli su

Sual: Baz&#; hastal&#;klar için ayak alt&#;na Chi patche denilen Çin yak&#;s&#; vuruluyor. Bu yak&#;, vücuttaki toksinleri emiyor. Yak&#;, ç&#;kar&#;ld&#;&#;&#; zaman su ile &#;slatm&#;&#; gibi yamya&#; oluyor. Sa&#;lam deriden ç&#;kan bu toksinli su, abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Aynen ter gibidir, dört mezhepte de abdesti bozmaz.

&#;laç d&#;&#;ar&#; ç&#;karsa

Sual: Deri alt&#;na enjektörle verilen ilâç, d&#;&#;ar&#; ç&#;k&#;nca abdest bozulur mu?
CEVAP
Bozulmaz. &#;lâçla birlikte kan da ç&#;karsa bozulur.

Kula&#;a damlat&#;lan ilaç

Sual: Kula&#;&#;ma damlatt&#;&#;&#;m ya&#;l&#; ilaç, a&#;z&#;mdan ve burnumdan geldi. Abdestim bozuldu mu?
CEVAP
Kula&#;a damlat&#;lan ya&#;, burundan ç&#;k&#;nca bozmaz, a&#;&#;zdan ç&#;karsa bozar.

Ellerini çenesine dayayarak uyumak

Sual: Te&#;ehhüddeki gibi oturup veya ba&#;da&#; kurup iki dirse&#;ini iki dizi üzerine koyarak ellerini çenesine dayay&#;p uyumak veya taburede dirse&#;ini dizine dayay&#;p uyumak abdesti bozar m&#;?
CEVAP 
Evet, bozar.

Taburede otururken

Sual: Taburede oturup uyumak abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Temkinli oturup uyunursa abdest bozulmaz.

Temkinli uyumak

Sual: Sandalye veya koltukta s&#;rt&#;m&#;z&#; arkaya dayamadan, kollar&#;m&#;z&#;, dizlerimizin üstüne yaslayarak otururken uyumak bozar m&#;?
CEVAP 
Temkinli olursa bozmaz. Temkinli olmak demek, abdestin bozulmamas&#; için dikkatli olmak demektir. Dayand&#;&#;&#; &#;ey çekilince dü&#;mezse temkinli uyuyor demektir, bozmaz.

Gözya&#;&#;

Sual: Ba&#; a&#;r&#;s&#; sebebiyle gözden ya&#; gelse, abdest bozulur mu?
CEVAP
Bozulmaz. Gözden a&#;r&#; ile gelirse bozar.

So&#;an do&#;rarken

Sual: So&#;an do&#;rarken, gözden ç&#;kan ya&#;, abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Hay&#;r, bozmaz.

Çapak

Sual: Gözden çapak ç&#;kmas&#; abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Bozmaz.

Sivilceden ç&#;kan

Sual: Yüzdeki sivilceden veya siyah kabarc&#;&#;&#;n içinden ç&#;kan kuru iltihap gibi olan &#;ey abdesti bozar m&#;? 
CEVAP 
Bahsetti&#;iniz &#;eyler, ya&#; bezleri falan ise abdesti bozmaz.

Ba&#; dönmesi

Sual: Hap içip ba&#;&#; dönse, sallanarak yürüse abdest bozulur mu?
CEVAP
Ba&#; dönmesi bozmaz, hap sarho&#; etmi&#;se bozulur.

Kulaktaki ak&#;nt&#;

Sual: Kulaktaki ak&#;nt&#;, a&#;r&#;s&#;z olarak d&#;&#;ar&#; ç&#;ksa abdesti bozar m&#;? 
CEVAP 
Evet.

K&#;l kurdu ve solucan

Sual: Kendili&#;inden ç&#;kan k&#;l kurdu ve solucan, abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Bozar.

K&#;l çekince

Sual: Yüzden k&#;l çekilince, k&#;l dibindeki ya&#; bezesi de k&#;l ile d&#;&#;ar&#; ç&#;karsa abdest bozulur mu?
CEVAP
Bozulmaz.

&#;eytan t&#;rna&#;&#;

Sual: &#;eytan t&#;rna&#;&#; denilen, t&#;rnak kenar&#;nda ete batan k&#;s&#;m kopar&#;l&#;nca abdest bozulur mu?
CEVAP
Abdest bozulmu&#; olmaz. Saç, sakal, b&#;y&#;k, t&#;rnak kesmekle de abdest bozulmu&#; olmaz. Kesilen yerleri y&#;kamak laz&#;m olmaz. Derideki yaraya merhem sürülmü&#; ise, merhemin üstü y&#;kan&#;r. Y&#;kamak yaraya zarar verirse, mesh edilir. Y&#;kad&#;ktan sonra merhem dü&#;erse, alt&#; iyi olmu&#; ise, alt&#; y&#;kan&#;r, iyi olmam&#;&#; ise, y&#;kanmaz.

Küfre dü&#;en

Sual: Küfre dü&#;üren bir söz söyleyip sonra tevbe eden kimse, önceki abdestiyle namaz k&#;labilir mi? Yani küfre dü&#;enin abdesti bozulur mu?
CEVAP
Evet, abdesti bozulur. Gusletmesi de müstehab olur. (Hindiyye)

Namazda yel kaç&#;ran

Sual: Bir kimse her namazda yel kaç&#;rd&#;&#;&#;n&#; hissediyor. Ba&#;ka zaman olmuyor, ne yapmak laz&#;m?
CEVAP
Bu konuda hadis-i &#;erif var. Bunu &#;eytan yap&#;yormu&#;. Dübür k&#;sm&#;n&#; üflüyor, insan&#; &#;üpheye dü&#;ürüyormu&#;. Onun için Peygamber efendimiz, (Bir ses ve koku duymad&#;kça abdestiniz bozulmu&#; olmaz) buyuruyor. Demek ki bu vesvesedir, önem vermemek gerekir. E&#;er, elinde olmadan gerçekten yel ç&#;k&#;yorsa, o zaman Maliki mezhebini taklit eder. Maliki mezhebinde elde olmadan gelen gaz abdesti bozmaz.

Yel ve idrar kaç&#;rmak

Sual: Ara s&#;ra elde olmadan yel ve idrar kaç&#;rmak abdesti bozar m&#;? 
CEVAP
Maliki taklit edilirse bozmaz.

Önden ç&#;kan yel

Sual: Erke&#;in ve kad&#;n&#;n önünden ç&#;kan yel, abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Bozmaz.

Alkollü parfüm

Sual: Alkollü parfüm kullanmak abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Bozmaz, namaza da mani olmaz.

&#;ehvetle bakmak

Sual: Yabanc&#; kad&#;na &#;ehvetle bakmak Hanefi ve Maliki mezheplerinde abdesti bozar m&#;?
CEVAP 
&#;ehvetle bakmak haram ise de abdesti bozmaz. &#;badetlerin sevablar&#;n&#; yok eder.

Müstehcen resime bakmak

Sual: Müstehcen resim ve porno filmleri izlemek guslü ve abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Guslü de bozmaz, namaz abdestini de; ama bunlar&#; seyretmek haramd&#;r, günaht&#;r. Mezi gelirse abdesti, meni gelirse guslü de bozar.

Alkollü krem ve kolonya

Sual: &#;çinde alkol bulunan cilt kremi veya kolonya abdesti bozmaz m&#;?
CEVAP
Bozmaz, namaza da mani olmaz.

Abdestin bozulmas&#;yla günah farkl&#;d&#;r

Sual: Deniz kenar&#;nda bikinili bayanlar&#; görüyoruz. Bu durumda guslümüz ve abdestimiz bozulur mu? 
CEVAP
Bikinili kad&#;nlara bak&#;nca namaz abdesti de bozulmaz, gusül abdesti de. Fakat bakmak günah olur.

Saç&#;n&#; erkeklerin görmesi

Sual: Bir bayan&#;n abdest ald&#;ktan sonra, saçlar&#;n&#; erkeklerin görmesi abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Bozmaz. Günah ayr&#; abdestin bozulmu&#; olmas&#; ayr&#;d&#;r.

Kad&#;n doktorunun abdesti

Sual: Erkek veya bayan kad&#;n doktoru veya ebe, Ramazanda, abdestli iken bir kad&#;na do&#;um yapt&#;rsa, orucu, guslü veya abdesti bozulur mu?
CEVAP
Hanefi mezhebindeki kad&#;n doktorunun veya ebenin, Ramazan-&#; &#;erifte do&#;um yapt&#;rmakla orucu, abdesti ve guslü bozulmu&#; olmaz. Zaruretsiz erkek doktora do&#;um yapt&#;rmak caiz olmaz.

Kumar ve abdest

Sual: Kumar oynamak abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Kumar oynamak büyük günah ise de, kumar oynamakla abdest bozulmaz; fakat tekrar abdest almak müstehabd&#;r. (Ebussuud Efendi Fetvalar&#;)

Oyun kâ&#;&#;tlar&#;

Sual: Oyun kâ&#;&#;tlar&#;na el sürmek ve paras&#;z e&#;lence için oynamak abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Bozmaz, fakat kâ&#;&#;t oynamak mekruhtur. Çay&#;na bile oynansa haram olur.

Tavla oynamak

Sual: Tavla oynamak abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Bir hadis-i &#;erifte buyuruluyor ki: 
(Tavla oynad&#;ktan sonra kalk&#;p namaz k&#;lan, irin ve domuz kan&#; ile abdest al&#;p namaz k&#;lana benzer.) [&#;. Ahmed]

Yani tavla oynamak her ne kadar abdesti bozmaz ise de, yeniden abdest almal&#;d&#;r.

Aya&#;a batan ok

Sual: Hazret-i Ali, aya&#;&#;na batan bir okun ac&#;s&#;n&#; duymamak için, (Ben namaza durunca ç&#;kar&#;n)buyuruyor. Hâlbuki aya&#;&#; yaral&#; oldu&#;u için kan ak&#;yor. Bu durumda abdest bozulaca&#;&#; için namaz bozulmu&#; olmaz m&#;? Hazret-i Ali niye böyle namaz k&#;ld&#;?
CEVAP
Yaras&#;ndan kan akan özür sahibi olabilir. O haliyle namaz k&#;lar. Devaml&#; idrar ve yel kaç&#;ran da özürlü olarak namaz&#;n&#; k&#;lar. Sonra di&#;er üç mezhepte kanamak abdesti bozmaz. Belki Hazret-i Ali’nin ictihad&#; da öyle idi.

Uyku abdesti bozar

Sual: Vehhabiler, Mekke’de yat&#;p uyuduktan sonra, kalk&#;p namaz k&#;l&#;yorlar. Bunlar&#;n mezhebinde uyumak abdesti bozmuyor mu?
CEVAP
Dört hak mezhepte de yat&#;p uyumak abdesti bozar. Vehhabilerin dört hak mezhebin d&#;&#;&#;nda olduklar&#; buradan da anla&#;&#;l&#;yor. Uykunun abdesti bozmas&#;nda dört mezhebe göre baz&#; farkl&#;l&#;klar vard&#;r:

Hanefi mezhebinde: Makat&#;n gev&#;ek olaca&#;&#; bir halde, mesela yan veya s&#;rt üstü yatarak veya dirse&#;ine yahut bir &#;eye dayan&#;p uyumak abdesti bozar. Dayand&#;&#;&#; &#;ey çekilince dü&#;mezse, bozulmaz. Namazda dü&#;meden uyumak abdesti bozmad&#;&#;&#; gibi, namaz d&#;&#;&#;nda dizleri dikip, ba&#;&#;n&#; dizlerine koyarak, diz çökerek, ba&#;da&#; kurarak, teverrük ederek uyumak da bozmaz. 

Hanbeli mezhebinde: Her ne hal ve &#;ekilde olursa olsun uyku, abdesti bozar. Ancak az say&#;lan oturma ve ayakta durma hâlindeki hafif uyku abdesti bozmaz.

Maliki mezhebinde: A&#;&#;r uyku, k&#;sa sürse de abdesti bozar. Yatsa da, otursa da, secde hâlinde olsa da, hatta ayakta olsa da abdesti bozar. K&#;sa bir an olursa bozmaz.

&#;afii mezhebinde: E&#;er makat&#; yere yerle&#;mi&#; ise, uyumak abdesti bozmaz. Bunun haricindeki uyku &#;ekilleri bozar. 

&#;u halde yatarak uyumak dört mezhepte de abdesti bozuyor. (Mezahib-i Erbaa, Mizan-ül Kübra, Hindiyye)

Demek ki, dayanmadan uyumak, sadece Hanefi mezhebinde bozmuyor. Fellahlar&#;n, yat&#;p uyuduktan sonra, kalk&#;p abdest almadan namaz k&#;lmalar&#;, dört mezhepte de caiz de&#;ildir.

Kerahat vaktinde

Sual: Bir kimse ikindi namaz&#;n&#; geciktirip ak&#;ama 20 dakika kala k&#;larken, namazda kahkaha ile gülse, namaz&#; bozuldu&#;u gibi abdesti de bozulmu&#; olur mu?
CEVAP
Mekruh vakitte oldu&#;u için abdesti bozulmu&#; olmaz. Mekruh vakit olmasayd&#; abdesti de bozulmu&#; olurdu. (Hindiyye)

Avret yerini y&#;kamak

Sual: Su bulunmayan yerde küçük abdestini yapan, su bulunca, abdest al&#;p sonra idrar bula&#;&#;klar&#;n&#; y&#;karken, elini ön avret yerine de&#;dirse abdesti bozulur mu?
CEVAP
Hay&#;r, abdesti bozulmaz. &#;afii’de kad&#;n ve erke&#;in abdesti bozulur. Maliki ve Hanbeli’de, sadece erke&#;in abdesti bozulur.

Bademcik iltihab&#;

Sual: Abdest al&#;rken, bademciklerden nohut büyüklü&#;ünde iltihap gelse, abdesti bozar m&#;?
CEVAP 
Hay&#;r, bozmaz.

Kulak kiri

Sual: Kula&#;&#;n içinden ç&#;kan kirler abdesti bozar m&#;?
CEVAP
Bozmaz.

Basur ç&#;kmas&#; ve abdest

Sual: Ç&#;kan basur, el veya bir bezle yerine konsa, abdest bozulur mu?
CEVAP
Evet, bozulur, çünkü eline necasetten bir &#;ey bula&#;m&#;&#;t&#;r. Yani içeriden bir &#;ey d&#;&#;ar&#; ç&#;km&#;&#; oluyor. (Hindiyye)

Sigara ve abdest

Sual: Sigara veya bira içmek, abdesti bozar m&#;?
CEVAP
&#;kisi de bozmaz. Biran&#;n haram olmas&#; ayr&#;, abdesti bozup bozmamas&#; ayr&#;d&#;r. &#;nsan haram olan idrar&#; veya kan&#; içse haram i&#;lemi&#; olur; fakat abdesti bozulmu&#; olmaz.

Nas&#;r ilac&#;

Sual: Nas&#;r için doktorlar&#;n verdi&#;i bir ilaç, oje gibi tabaka meydana getiriyor. Abdeste mani olur mu?
CEVAP
Alt&#;na su geçirmeyenler abdeste mani olur. Ancak salih ve uzman bir doktor, (Bu hastal&#;&#;a bundan ba&#;ka etkili bir ilaç yoktur) derse, o zaman abdest al&#;rken ç&#;karmak gerekmez. Üstüne mesh edilir.

Bebe&#;in alt&#;n&#; temizlerken

Sual: Bebe&#;in alt&#;n&#; temizlerken, ön veya arka avret yerine elinin içiyle dokununca abdest bozulur mu?
CEVAP
Hanefi’de ve Maliki’de bozulmaz. &#;afii’de ve Hanbeli’de bozulur.

Abdestin bozulmas&#;

Sual: Avret yerine dokunmakla &#;âfiî ile Mâlikî’de abdestin bozulmas&#; farkl&#; m&#;d&#;r?
CEVAP
Evet, farkl&#;d&#;r. Mâlikî'de sadece erkek, kendi ön avret yerine dokununca abdest bozulur, ba&#;kalar&#;n&#;n avret yerine dokunsa bozulmaz. &#;âfiî'de ise, kendinin, ba&#;kalar&#;n&#;n, hattâ alt&#;n&#; temizledi&#;i erkek veya k&#;z bebe&#;in ön veya arkas&#;na dokunmakla abdest bozulur. Mâlikî'de bozmaz.

&#;âfiî'de parmak uçlar&#; ve aralar&#;yla dokunulsa abdest bozulmaz. Sadece ç&#;plak olarak parmaklar&#;n içiyle ve avuç içiyle dokunmak bozar.

Mâlikî'de ise, avuç içi veya elin yan taraflar&#; veya parmaklar&#;n alt ve yan k&#;s&#;mlar&#; veya ba&#; taraflar&#;yla ön avret yerine ç&#;plak olarak dokunursa abdesti bozulur. (El-f&#;khü alel mezahibil-erbea)

Yara kabu&#;unun dü&#;mesi

Sual: Yara kabu&#;unun dü&#;mesiyle, su de&#;memi&#; kuru yer kalaca&#;&#; için, abdest bozulmu&#; olur mu?
CEVAP
Hay&#;r, abdest bozulmu&#; olmaz. (S. Ebediyye)

Sarg&#;l&#; yara

Sual: Yaradan ç&#;kan kan ve irin, sarg&#;dan d&#;&#;ar&#; ç&#;karsa abdest bozulur mu?
CEVAP
Evet, abdest bozulur, sarg&#;n&#;n d&#;&#;&#;na ç&#;kmazsa bozulmaz. E&#;er sarg&#; iki üç kat olur da &#;slakl&#;k bir k&#;sm&#;na geçerse, yine abdest bozulur. (Hindiye)

Böyle yaral&#; durumlarda, Mâlikî mezhebi taklit edilirse ak&#;nt&#;lar abdesti bozmaz.

&#;âfiî'de abdesti bozar

Sual: &#;âfiî mezhebinde, genç bir erke&#;in çok ya&#;l&#; bir kad&#;n&#;n eline dokunmas&#; abdestini bozar m&#;? Di&#;er üç hak mezhepte durum nas&#;ld&#;r?
CEVAP
&#;âfiî'de bozar. Hattâ çok ya&#;l&#; pirifâni denilen bir erkek, çok ya&#;l&#; bir nineye dokunsa her ikisinin de abdesti bozulur. &#;ehvet kast&#; olmasa da, nine çok çirkin olsa da, hattâ ölü olsa da yine abdesti bozulur. Yedi ya&#;&#;ndan büyük k&#;z çocuklar&#;na dokunmak da abdesti bozar. Yedi ya&#;&#;ndan küçük ise bozmaz. Hanbelî mezhebinin hükmü de bu konuda &#;âfiî gibidir. (El-f&#;khü alel mezahibil-erbea)

Mâlikî 
mezhebinde ise lezzet kast&#;yla dokunursa bozulur. Lezzet kast&#;yla dokunmaz, ama dokununca lezzet al&#;rsa abdesti bozulur. Lezzet kast&#;yla dokunur, fakat lezzet duymasa da abdesti bozulur. Yedi ya&#;&#;ndan küçük bir k&#;z çocu&#;una veya çok ya&#;l&#; kad&#;na dokunmak abdesti bozmaz. Kad&#;n&#;n saç&#;na lezzet kast&#;yla dokunmak da abdesti bozar veya lezzet kast&#; olmadan kad&#;n saç&#;na dokunulur da lezzet duyarsa abdest bozulur. Ama kad&#;n saçlar&#; erke&#;e dokunursa kad&#;n&#;n abdesti bozulmaz. Çünkü kad&#;n, bundan bir &#;ey hissetmez. Hanbelî ve &#;âfiî’de ise, saça dokunmak abdesti bozmaz. (El-f&#;khü alel mezahibil-erbea)

Hanefî mezhebinde ise, genç de olsa kad&#;na dokunmak abdesti bozmaz. Hattâ &#;ehvetle de dokunsa bozmaz. Dokununca &#;ehvetlense de, &#;ehvetlenmese de, mezi gelmedikçe abdesti bozulmu&#; olmaz.

Uyumak abdesti bozar

Sual: Umreye gitmi&#;tim. Yat&#;p uyuduktan sonra, namaz k&#;lanlar&#; gördüm. Hangi mezhepten olduklar&#;n&#; sordum. (Bizim belli bir mezhebimiz yok. Biz, Peygamber mezhebindeniz. Ona uyar&#;z. O uyuyup abdest almadan namaz k&#;lard&#;. Biz de onun yolunday&#;z) dediler. Uyumak abdesti bozmaz m&#;?
CEVAP
Uyumak dört mezhepte de abdesti bozar. Uyuman&#;n Resulullah efendimizin abdestini bozmamas&#;, ona mahsus bir hâldir. Peygamber efendimize haram olan bir &#;ey, ümmetine helâl olabilir. Peygamber efendimize farz olan bir &#;ey, ümmetine farz olmayabilir. Ümmetine haram olan bir &#;ey, Peygamber efendimize caiz olabilir. Birkaç örnek verelim:
1- Ümmetine dörtten fazla kad&#;n almak haram iken, Peygamber efendimize caizdi.

2- Han&#;m&#; bo&#;amak ümmetine caiz iken, Peygamber efendimize yasakt&#;.

3- Ölen kimsenin han&#;m&#; ba&#;kas&#;yla evlenebilir. Fakat Resulullah efendimizin han&#;mlar&#; bundan müstesnad&#;r, evlenemezler. Onlar müminlerin anneleridir. Anneyle evlenilmez.

4- Kurban kesmek Resulullah'a farzd&#;. Ümmetine ise, Hanefi’de vacip, di&#;er üç mezhepte sünnettir.

5- Gece namaz&#; Peygamber efendimize farzd&#;. Fakat ümmetine nâfiledir.

6- Alt&#;n ve ipek kullanmak ümmetine haramd&#;r. Bir hadis-i &#;erifte, (Alt&#;n ve ipek, ümmetimin kad&#;nlar&#;na helâl, erkeklerine haramd&#;r) buyurulmu&#;tur. Ümmetine haram, ona caizdi. Peygamberler asla günah i&#;lemezler.

7- Uyumas&#; abdestini bozmazd&#;. Çünkü mübarek gözleri uyur, kalb-i &#;erifi uyumazd&#;. Âi&#;e validemizin sualine cevaben Resulullah efendimiz, (Ey Âi&#;e, gözlerim uyur, fakat kalbim uyumaz) buyurdu. (Buharî, Müslim, Ebu Davud, Nesaî, Tirmizî)

Demek ki, (Ben Peygamber mezhebindenim), (Ben &#;slam mezhebindenim), (Benim mezhebim Kur'an) diyen mezhepsizlerin birer sap&#;k olduklar&#; buradan da anla&#;&#;lmaktad&#;r.

Yel abdesti bozar

Sual: &#;lmihal bilgilerine z&#;t ç&#;k&#;&#;lar&#;yla tan&#;nan ilahiyatç&#; bir hoca, yellenmenin abdesti bozmayaca&#;&#;n&#; kö&#;esinde yazd&#;. Bu konuda hadis yok mu? Mezheplerin kavli nedir?
CEVAP
Dört mezhepte de yellenmek abdesti bozar. (Mezahib-i Erbea)

Bu konuda hadis-i &#;erifler de vard&#;r. Birkaç&#; &#;öyledir:
(Namaz k&#;larken yellenen namazdan ç&#;k&#;p abdest als&#;n, namaz&#; da iade etsin.) [Tirmizi, Nesai,Ebu Davud, &#;.Ahmed, Beyheki, Taberani]

(Yellenenin abdesti bozulur.) [Ebu Davud, &#;.Ahmed]

(&#;eytan namaz k&#;lan&#;n makad&#;na hafifçe dokunur. O kimse bunu yel zanneder. Böyle durumda, koku veya ses duymad&#;kça namaz&#;n&#;z&#; bozmay&#;n.) [&#;.Ahmed]

(Abdesti olmayan&#;n namaz&#; kabul olmaz. Makattan sesli veya sessiz yel ç&#;k&#;nca hades vaki olur, yani abdest bozulmu&#; olur.) [Buhari] 

(Makat&#;nda bir k&#;p&#;rt&#; hissedenses ve koku duymad&#;kça, mescidden ç&#;kmas&#;n [namaz&#;na devam etsin].) [Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesâî]

Abdest aldıktan sonra kan akarsa abdest bozulur mu?

Değerli kardeşimiz,

Ağızdan ve burundan, ön ile arkadan, herhangi bir organdan sıvı halinde kan çıkması abdesti bozar. Şöyle ki:

Akıcı bir halde ağızdan çıkan kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise, abdesti bozar, değilse, bozmaz. Bu renginden anlaşılır.

Diğer yerlerden çıkan kan ise, çıkış yerinden yanlarına taşınca abdesti bozar. İğne ucu gibi çıkıp da yerinde kalan kan damlası abdeste engel olmaz. El veya parmak ile silinmesi de zarar vermez. Yaradan çıkan irin ve sarı sular da hüküm bakımından aynıdır.

Buna göre traş olurken ya da yara gibi başka nedenle çıkan kan, çıktığı yerin kenarına ulaşırsa abdest bozulur, ulaşmazsa bozulmaz.

Vücuttaki kabarcıklardan çıkan saf su da sahih görüşe göre, kan hükmündedir. Diğer bir görüşe göre böyle bir suyun çıkması abdesti bozmaz. Bu görüşe uyuldugu takdirde, çiçek ve uyuz hastalıklarına tutulmuş olanlar için bir kolaylık vardır. Zaruret halinde bu görüşle amel etmekte bir sakınca olmadığı, İmam Hulüvanî'den nakledilmiştir.

Şafiîlere göre,önden ve arkadan başka diğer herhangi bir yerden gelen kan, irin ve sarı su sebebiyle abdest bozulmaz. Ancak çıkan kanın yıkanmasından sonra namaz kılınır.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir