ocak ayı enflasyon 2021 / Son dakika: TÜİK Ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı - Dünya Gazetesi

Ocak Ayı Enflasyon 2021

ocak ayı enflasyon 2021

TÜİK: Enflasyon Ocak ayında yüzde 48,69

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aylık ve yıllık enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) yıllık yüzde 48,69, aylık (Ocak) bazda da yüzde 11,10 artış kaydedildi. TÜİK'in geçen ay açıkladığı rakamlara göre ise, Aralık ayında artış yüzde 13,58, yıllık artış da yüzde 36,08 olmuştu.

Yıllık bazda en yüksek artış ulaştırmada

TÜİK verilerine göre yılının Ocak ayına göre fiyat artışının en yüksek olduğu grup, yüzde 68,89 ile ulaştırma oldu. Yüzde 55,61 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 54,53 ile de ev eşyası grupları, ulaştırmadan sonra en yüksek değişim gösteren gruplar olarak kayda geçti. 

Yıllık bazda en düşük artış ise yüzde 10,76 ile haberleşme grubunda gerçekleşti. Enflasyonun ortalamanın altında olduğu diğer gruplar ise yüzde 18,67 ile eğitim, yüzde 25,32 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 28,63 ile sağlık oldu.

Aylık artışta birinci sıra alkollü içecekler ve tütünde

yılı Ocak ayında ise artışın en yüksek olduğu ana gruplar sırasıyla, yüzde 21,90 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 18,91 ile konut ve yüzde 12,82 ile ev eşyası oldu.

Ocak ayında giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar yüzde 0,24 düşüş gösterirken, en az artış yüzde 1,19 ile eğitim, yüzde 2,16 ile haberleşme ve yüzde 8,09 ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarında kayıtlara geçti. 

Bu arada ekonomi uzmanları ile akademisyenlerden oluşan ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) da, kendi çalışmaları ile hesapladığı Ocak ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ocak ayında yüzde artarken, son bir yıllık artış yüzde ,87 olarak gerçekleşti.

Nureddin Nebati: Enflasyon Nisan'da zirve yapacak

Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Japon Haber ajansı Nikkei'ye verdiği röportajda, Türkiye'de enflasyonun Nisan ayında zirveye ulaşacağını ancak bunun yüzde 50 seviyesini aşmayacağını ifade etti. Bakan Nebati daha önce yaptığı bir açıklamada enflasyonun Ocak ayında zirve yapacağını düşündüklerini dile getirmişti.

Enflasyonun sadece Türkiye'nin değil dünyadaki pek çok ülkenin sorunu olduğunu belirten Nebati, "Ocak ayında enflasyonun yükselmesini ve belirli bir süre yüksek seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Yaz aylarında enflasyonun toparlanma kaydetmeye başlamasını ve Aralık ayında ise baz etkisinden dolayı keskin bir şekilde gerileyeceğini düşünüyoruz" dedi.

Nureddin Nebati

Bakan Türk lirasında daha fazla değer kaybı beklemiyor

Röportajında Türk Lirası'nın durumuna da değinen Nebati, Lira'da daha fazla değer kaybı yaşanmasını beklemediklerini, göreve başladığı tarihteki döviz kurları ile yıl sonundaki döviz kurları arasında da dengesizlik olmayacağını dile getirdi.

yılındaki ekonomik büyümenin yüzde civarında gerçekleşerek, orta vadeli ekonomi programı hedeflerinin üstünde geldiğini ifade eden Bakan Nebati, yılında büyümenin orta vadeli ekonomi programı hedefleriyle uyum içinde yaklaşık yüzde 5 civarında olacağını tahmin ettiklerini vurguladı.

DW / ET,HT

© Deutsche Welle Türkçe

Bize yazın

Ocak ayı enflasyon beklentisi: TÜİK ne zaman açıklayacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan ocak ayı enflasyon kararı öncesinde, piyasaların beklentisi sorgulanmaya başladı. 

İSTANBUL’UN ENFLASYONU OCAKTA YÜZDE 79,68 OLDU

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ocak ayına ilişkin İstanbul’un enflasyonunu dün açıkladı.

Buna göre, İstanbul'un ocak ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 79,68 oldu. Yıllık enflasyon üçüncü ayında da gerilerken, aylık bazda ise sert yükseliş dikkat çekti. Aralık'ta bir önceki aya göre yüzde 2,94 artan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, Ocak'ta yüzde 5,94 yükseldi.

OCAK ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Türkiye İstatistik Kurumu'ndan önce ocak ayı enflasyon verilerini bugün saat civarı yayımlayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ise yine bugün saat 'da açıklanacak.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ NE KADAR?

Yılbaşında toplu taşımadan, ekmeğe bir çok ürüne uygulanan zamlarla aylık enflasyon yüzde ile Ocak ayında da yüksek seyretmeye devam etmesi, yıllık TÜFE’nin ise baz etkisiyle sert bir düşüş kaydederek yüzde olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Reuters’ın 13 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, yıllık enflasyonun ise ’ün sonunda Merkez Bankası’nın (TCMB) tahminlerinin neredeyse iki katı olan yüzde 41 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Reuters anketinde Ocak’ta yıllık enflasyon tahminleri yüzde ila yüzde arasında bulunurken, aylık tahminler ise yüzde ila yüzde aralığında şekilleniyor. Yılsonu tahminleri ise yüzde 30 ve yüzde 48 aralığında seyrediyor.

Ekonomistler, aylık enflasyondaki sert yükselişin sebebinin yılbaşında ulaşım, sigara, otomobil, ilaç, ekmek gibi birçok ürüne ve hizmete gelen zamlar olduğu görüşünde. Yılsonu tahminleri ise şu anda ekonomi yönetiminin öngördüğü seviyelerin çok üstüne bulunuyor.

Merkez Bankası Başkan Şahap Kavcıoğlu, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında yüksek fiyat artışları için zemin kalmadığı görüşünü belirterek, enflasyonun yılsonunda yüzde seviyesine geleceği tahminini korumuştu. TÜFE, yılının sonundaki kur krizinin ardından ekim ayında 24 yılın zirvesi olan yüzde seviyesine yükseldikten sonra Kasım ayında yıllık bazda Mayıs ’den beri ilk kez bir önceki aya göre düşüş göstermişti. Aralık’ta baz etkisiyle yüzde seviyesine sert gerileyen yıllık enflasyonun bu düşüşünün ocak ayında da devam etmesi bekleniyor.

Reuters’ın enflasyon konusundaki güncel analizinde seçim döneminde enflasyonun ekonomi yönetimi tarafından yüzde 40 civarında öngörüldüğüne dikkat çekilmişti. Aynı haberde hesaplamalarına başvurduğu dört ekonomist de mayıs yıllık enflasyonu TL’de yeni değer kaybı olmaz ise yüzde 35 - 43 aralığında tahmin etmişti.

Haberin devamı için tıklayın

Ocak Enflasyon Verileri

Ocak Enflasyon VerileriT+
  • yılı Ocak ayında TÜFE yüzde 1,68 artmıştır. Ocak ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyon yüzde 14,97 düzeyinde gerçekleşmiştir.
  • Yüzde 2,48 oranında artan Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubu fiyatları Ocak ayı enflasyonunun belirleyicisi olmuştur. Grubun enflasyona katkısı 0,64 puan olarak gerçekleşmiştir.
  • Yüzde 3,02 oranında artan Konut grubu fiyatları Ocak ayı enflasyonunun temel belirleyicilerinden biri olmuştur. Grubun enflasyona katkısı 0,46 puan olarak gerçekleşmiştir.
  • Yıllık enflasyona en büyük etki 4,31 puanla Gıda ve Alkolsüz İçecekler, 3,32 puanla Ulaştırma ve 1,71 puanla Konut gruplarından gelmiştir.
  • C endeksi, (enerji, gıda, içecek, tütün, altın hariç TÜFE) Ocak ayında yüzde 1,14 oranında artmıştır. Çekirdek enflasyonun ana alt kalemlerinden Temel Mallar grubu fiyatları yüzde 0,47 oranında artarken, Hizmet grubu fiyatları yüzde 1,87 oranında artmıştır.
  • Çekirdek enflasyon yıllık artış oranı yüzde 15,50’ye yükselmiştir. Temel Mallar grubu yıllık fiyat artışı yüzde 20,18, Hizmet grubu yıllık fiyat artışı ise yüzde 11,52 olarak gerçekleşmiştir.
  • Çekirdek enflasyonun 12 aylık ortalama değişim oranı 11,19’dan yüzde 11,67’ye yükselmiştir.
  • Yİ-ÜFE Ocak ayında yüzde 2,66 artmış ve Yİ-ÜFE yıllık artış oranı yüzde 26,16 olarak gerçekleşmiştir.
  • İmalat fiyatları Ocak ayında yüzde 2,73 artmıştır. Buna göre yıllık değişim oranı yüzde 28,42 olarak gerçekleşmiştir.
  • Ara malı fiyatları ise Ocak ayında yüzde 2,25 artmıştır. Bir önceki yılın aynı ayına göre ara malı fiyatlarında yüzde 34,08 oranında artış kaydedilmiştir.
TÜFE - Yİ-ÜFE

Enflasyon Oranları (Bir önceki yılın aynı ayına göre yıllık yüzde değişim)

Enflasyon Oranları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası