osman müftüoğlu gi diyeti / Osman Müftüoğlu ile Yaşasın Hayat 27 Ocak

Osman Müftüoğlu Gi Diyeti

osman müftüoğlu gi diyeti

D&#;nya bu diyeti konuşuyor: Gİ diyeti

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Gİ diyeti, kilo sorunu, daha da önemlisi sağlıklı beslenme ile ilgilenen hemen herkesin onayladığı bir model. İnsülin direnci probleminin çözümü için Gİ beslenme modelini uygulamak, glisemik yükü düşürmek lazım.

Haberin Devamı

Ben markalı diyetleri sevmem. Sevmek bir yana karşı çıkar, eleştiririm.
“Düşük glisemik indeksli beslenme modeli” ya da kısa adıyla “Gİ diyeti” bu tür diyetlerden değil. Kilo sorunu, daha da önemlisi sağlıklı beslenme ile ilgilenen hemen herkesin onayladığı bir model. Fazla kiloluluk veya obezite meselesine gelince Bazen az hareket ettiğimiz, bazen çok yediğimiz, bazen de iki yanlışı birlikte yaptığımız için yağ depolar, kilo alırız.
Ve maalesef çoğumuz “ne yersek yiyelim”, yiyip içtiklerimizin toplam enerjisi harcadığımız enerjiden fazla olunca kilo aldığımızı sanırız. Oysa pratikte durum farklıdır.
Önemli bir bölümümüz sadece fazla yediği için değil, yanlış şeyler yiyip içtiği için kilo alır. Bizi en çok da karbonhidratlar, özellikle de yanlış karbonhidratlar şişmanlatır.
Bunlar “genetik olarak problemli” ve “imalat kurguları farklı” kişilerdir.
Ve ne yazık ki bana göre her dört kişiden –hatta üç kişiden- birinde bu problem var. Bunlar karbonhidratlara, özellikle işlenmiş karbonhidratlara, hele bir de beyaz una, nişastaya, şekere, fruktoza fazlaca yüklendiklerinde isteseler de istemeseler de süratle yağlanıyorlar.
Problemin kısaltılmış adı “insülin direnci”. Çözüm için Gİ beslenme modeline dönmek, glisemik yükü
düşürmek lazım.

Haberin Devamı

İnsülin direnci neden şişmanlatıyor?

İnsülin direnci olan birinin pankreası adeta bir “insülin üretim fabrikası” gibi çalışıyor.
Hele bir de kanda ani şeker dalgalanmaları oldu mu üretimi iyice abartıp patlama noktalarına vardırabiliyor.
Sonuçta insülin şeker sistemi kilitleniyor. İnsülin direnci gelişiyor. Yenilen içilen her şey hücrelerde enerji olarak kullanılacağı yerde yağa dönüştürülüyor.
Kısacası metabolizma bir yağ üretme fabrikası gibi çalışmaya başlıyor.
İşte bu nedenle beslenme modellerimizi oluştururken genlerimize kulak vermek, imalat şartnamemize, yani kullanım kılavuzumuza uygun yakıtlar almayı öğrenmek zorundayız.
Baş düşmanımızın –sadece şişmanlık için değil sağlık için de- şeker ve işlenmiş karbonhidratlar –özellikle undan, nişastadan- zengin besinler olduğunu
unutmamalıyız.

Haberin Devamı

Herkese uygun bir beslenme planı 

Gİ diyeti her ne sebeple gelişirse gelişsin hemen her türlü kilo sorununun çözümünde de kilo kontrolünü sürekli hale getirebilme çabasında da faydalı olabilecek bir beslenme modeli.
Model esas olarak proteinleri makul ölçüde artırmaya, kaliteli yağlar kullanmaya, karbonhidratları biraz kısıtlayıp işlenmiş/rafine karbonhidratlardan kaçınmaya, şekerden ve şeker eklenmiş her türlü besinden uzak durmaya dayanıyor.
Evet, herkesin farklı bir kilo hikayesi var. Kimimiz üretim hatası, genetik mağduru olduğumuzdan, kimimiz metabolizmamız şu veya bu nedenle iyi çalışmadığından ya da hormon dengemiz bozulduğundan, kimimiz de duygu durum süreçlerini iyi yönetemediğimizden kolay kilo alıp zor kilo veriyoruz.
Ama sebep ne olursa olsun fark etmiyor. Çözüm her zaman var. Bu çözümlerden biri, belki de en güvenlisi ise Gİ diyeti.

Haberin Devamı

Farkı ayrıntılar yaratır

Çok önemsiz gibi görünen hatalar ve bilgi eksikliği yüzünden de kilo alıyoruz. Mesela, pişmiş besinlerin kilo yapma kapasitesinin çiğ olanlara kıyasla daha fazla olduğunu çok az insan bilir.
Mesela makarnanın glisemik indeksi normalde çok yüksek değildir, ama ne kadar çok pişirirsek glisemik indeksi de o kadar artar.
Bu yüzden makarna pişirirken biraz diri bırakmakta fayda var.
Ayrıca, bir gıda ne kadar çok işlemden geçirilirse glisemik yükü de o kadar artıyor.
Sık yapılan bir başka hata ise, yemekleri çok sıcak tüketmektir. Bir gıda ne kadar sıcak ise, kilo yapma ihtimali de o kadar fazladır.
Bu, özellikle nişasta ve undan zengin besinler için geçerlidir. Sık sık, taze sıkılmış bile olsa fazla meyve suyu tüketmeyin, diyorum. Sorun, yüksek kalorili olmalarından ziyade, kandaki insülini çok hızlı yükseltmeleridir.
Düşünün, bir bardak portakal suyu ortalama dört portakaldan yapılır ve en önemlisi içinde hiç posa yoktur. Dolayısıyla da vücut tarafından emilimini yavaşlatacak bir unsur kalmamış olur. Kana hızla karışarak, yine aynı hızla yağa dönüşür.
Tavsiyem, kabuklu olarak tüketebileceğiniz tüm meyveleri kabuklu yemenizdir. Elmayı soymayın, çünkü bir meyvenin posası, yani lifi ne kadar fazlaysa kana karışma hızı da o kadar düşer.

Haberin Devamı

Dört dörtlük bir diyet: Gİ diyeti

Düşük glisemik indeksli örnek beslenme planınızın tüm öğünleri kalori. Her sabah bir yumurta tarifi ile kahvaltılarınız uzun süre tok kalmanıza yardımcı.
Probiyotik ara öğünler ile de her gün sizi yeni bir tarifle tanıştıracağız. Gİ diyeti, Yaşasın Hayat beslenme uzmanları olarak bizim en iyi sonuç aldığımız modellerden biri, hatta birincisidir. Biz onu daha çok protein ve probiyotikle daha bir zenginleştiriyoruz.
Umarız siz de severek uygularsınız.
Not: Menüler günde kalori enerji verecek şekilde planlanmıştır. Sadece bir fikir vermek amacıyla
hazırlanmıştır.
◊ (DYT. Nilüfer Bayram)

KAHVALTI

- Hafif menemen
- 60 gr dil peyniri
- dilim esmer ekmek
- adet zeytin
- Domates, salatalık, yeşillik

Hafif menemen

Haberin Devamı

◊ Malzemeler: 1 yumurta ve 2 yumurta beyazı, domates, kırmızıbiber, yeşilbiber, maydanoz.
◊ Hazırlanışı: 1 tatlı kaşığı zeytinyağını tavaya yayın. Domates, biber ve dereotunu kendi suyunda soteleyin. Çırpılmış yumurtaları, loru ve dereotunu tavaya ekleyin.

ÖĞLE YEMEĞİ

- Çoban salata
(zeytinyağı, sirke)
- 1 porsiyon
tavuk şiş
- 1 adet kepekli lavaş
◊ Öğle yemeğini dışardan sipariş vermek zorunda kalınca diyet yapmak çok mu zor? Önerimize kulak verin.
1 porsiyon tavuk şiş siparişi verin, yanına ilave edilecek pilav, patates benzeri garnitürleri istemeyin. Yerine közlenmiş domates, biber koydurun.
Evden getireceğiniz kepekli lavaş ile sağlıklı bir dürüm yapın.

Probiyotik ara öğün

Çilekli smoothie

◊ Malzemeler:
- gr sade probiyotik yoğurt
- 10 adet küçük çilek
- yaprak taze nane
- 1 çay kaşığı chia tohumu
◊ Hazırlanışı: Çilekler katı meyve sıkacağından geçirilir. Üzerine yoğurt ve naneler eklenerek blenderdan geçirildikten sonra chia tohumu ekleyip, yarım saat buzdolabında bekletip, tüketin.

AKŞAM YEMEĞİ

- Salata (zeytinyağı, limon)
- 1 kepçe mercimek çorba
- Peynirli sandal sefası
- 1 su bardağı yoğurt ( gr)

Peynirli sandal sefası

◊ Malzemeler: 4 adet kabak, 2 su bardağı lor peyniri, 1 tutam maydanoz, 8 dilim kaşar peyniri (göz kararı ayarlayabilirsiniz), baharat, tuz
◊ Hazırlanışı: Kabaklar ikiye bölünür. Çekirdekli kısmı çay kaşığı ile oyulur.
Kaynar suda kabaklar yumuşayana dek haşlanır. Baharat, maydanoz ve peynirler ayrı bir kapta karıştırılır.
Haşlanan kabaklar fırın tepsisine alınır. Hazırlanan peynirli içle doldurulur. Üzerleri kaşar peyniri dilimleriyle kapatılır.
Kaşarlar kızarana dek fırında pişirilir. Afiyet olsun.

Baharatlar mutfağınızın yıldızı olsun

Ana öğünlerde hazırladığınız et yemeklerini –haşlanmış tavuk yerine sebze soteli baharatlı tavuk- baharatlarla zenginleştirerek “tatsız tuzsuz yiyecekler diyettir” tabusunu yıkın.
Bulgur pilavını az yağlı pişirirken bol nane ve sumak kullanın. Sürekli gaz şikayetinden yakınıyorsanız kimyon sofranızdan eksik olmasın. Sindirim sisteminiz rahatlayacaktır.

#Osman M&#;ft&#;oğlu#Kelebek#Yazar

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Düşük Karbonhidrat Diyeti

@Ali Gelir

Merhaba,

Beden Kitle Endeksiniz24,22 kg/m2 çıkmış. Normal Kiloluluğun en üst sınırındasınız. 67 kilo ile 23lere düşmek istemişsiniz.

Öncelikle ben size karbonhidrat diyeti değilde Osman Müftüoğlu'nun deyimi Uzun Yaşam Diyetini önereceğim. Ben bu diyet ile 92 kilodan 75 kiloya düştüm 3 sen önce ve şuan arası bir kiloda aralığından seyrediyorum.

Ayrıca kilo vermek kesinlikle ve kesinlikle bir başarı değildir. Yapılası çok kolay bir olaydır. Başarı verilen kiloların geri alınmaması ve sağlıklı olduğunuz kiloyu korumaktır. Bu çok önemlidir.

Bu beden kitle endeksleri boy ve kiloyu alarak bir takım tanımlamalar yapıyor fakat gerçek karar veren bünyedir. Şöyleki olması gerekenin biraz altına düştüğünde vucutun savunma mekanizması çöküyor. Soğuk algınlık zatüreye çevriliyor. Bu çok çok önemli.

Ben size aşğıda bir program sunacağım. Bunu uygularsanız hafta ile 1 kilo arası verirsiniz. Devam ettikçe bu verilen kilo miktarı düşecek ve kilo takılmaları yaşayacaksınızdır. Bunu spor ve şoklar ile aşabilirsiniz.

Kural1: Normal bir gün için, spor ve bisiklet yapmadığınız bir günde ile 3 lt su tüketilmelidir. Yazın bu miktar terleme ile yaşanacak su kaybı olması nedeniyle biraz daha fazla olmalı.

Kural2: Öğün atlanmamalı ve diyet programında verilen miktar arttırılıp azaltılmamalı.

Bir de şu unutulmamalı. Ağzımız hatasız çalışan bir kalorisayardır. kalorilik besin aldınız harcadınız. kalori yakılmadı ve vucutta kaldı. Bu hemen yağa çevrilir. 20 gün aynı tempoda devam ettiniz 20x= kalori. Bu da tam 1kg eder. Vucut bunu hemen yağ olarak stoklayacaktır.

Gelelim programa:
"/" veya demektir.
1 dilim peynir = Kibrit Kutusu büyüklüğü = Karper Peynir büyüklüğü

Saat Uyandınız
Saat Kahvaltı
Saat Ara
Saat Öğle Yemeği
Saat Ara
Saat
Saat

 

Aralıklı oruç (IF diyeti) nedir, nasıl yapılır? Kimler yapmamalı?

Son zamanlarda yeni bir beslenme trendi olarak kar&#;&#;m&#;za ç&#;kan; Aral&#;kl&#; Açl&#;k, Intermittent Fasting ya da IF diyeti isimleriyle an&#;lan Aral&#;kl&#; Oruç acaba nedir? Aral&#;kl&#; Oruç yap&#;l&#;r? Faydalar&#; ne? Kimler yapmal&#; kimler yapmamal&#; &#;&#;te merak edilen sorularla kar&#;&#;n&#;zda Aral&#;kl&#; Oruç (Bu makalenin ard&#;ndan Aral&#;kl&#; oruç diyet listeleri konulu haberimizi de bakabilirsiniz)

&#;&#;te Elele Ar&#;ivinden Aral&#;kl&#; Açl&#;k, Aral&#;kl&#; Oruç'la ilgili merak edilen sorular&#;n yan&#;tlar&#;: Her yeni dü&#;üncenin daha duman&#; tüterken yerini bir yenisine b&#;rakmas&#;, bir popüler kültür yans&#;mas&#; olarak ‘trend’ kelimesinin hayat&#;m&#;zdan ç&#;kmas&#;n&#; engelliyor. Her konuda oldu&#;u gibi beslenme yöntemleri de yeni trendlerden pay&#;n&#; al&#;yor hatta belki di&#;er alanlardan daha çok ve etkili bir biçimde. Dukan Diyeti, Ta&#; Devri Diyeti, Karatay Diyeti, Ketojenik Diyet, glütensiz beslenme derken son zamanlarda ad&#;n&#; s&#;kça duydu&#;umuz beslenme &#;ekillerinden biri de aral&#;kl&#; açl&#;k diyeti oldu. Bu diyetin çe&#;itli zaman ayarlar&#; ile farkl&#; uygulamalar&#; var, tabii bu konuda farkl&#; görü&#;ler de. Ve hepimizin göz ard&#; etmemesi gereken bilimsel gerçekler var! &#;ster kilo verme dürtüsüyle hareket edelim ister yeni bir trendi uygulaman&#;n hayat&#;m&#;za katt&#;&#;&#; heyecanlar&#;n pe&#;inden gidelim, uygulayaca&#;&#;m&#;z diyet yöntemlerinde rehberlerimiz yak&#;n çevremizden duyduklar&#;m&#;z ya da konuyla ilgili ç&#;kan kitaplar de&#;il sa&#;l&#;k verileri olmal&#;. Çünkü bu veriler &#;&#;&#;&#;&#;nda bir uzmana dan&#;&#;madan yapaca&#;&#;n&#;z diyetler dönü&#;ü zor sonuçlara neden olabiliyor.

ARALIKLI ORUÇ NED&#;R?

Öncelikle Aral&#;kl&#; Oruç nedir? Yeme zaman&#;n&#;n biyolojik zamanla ba&#;lant&#;l&#; oldu&#;u ve biyolojik ritmimizi tan&#;man&#;n sa&#;l&#;kl&#; beslenmede çok önemli oldu&#;u anlay&#;&#;&#; üzerine kurulan aral&#;kl&#; oruç, belli bir süre içinde hiçbir &#;ey yememe ilkesine dayan&#;yor. Bu anlay&#;&#;a göre ne yedi&#;iniz kadar ne zaman yedi&#;iniz de önemli. Uluslararas&#; G&#;da Enformasyonu Konseyi Kurumu’nun (International Food Information Council Foundation) ara&#;t&#;rmas&#;na göre, geçen y&#;l&#;n () en popüler diyeti aral&#;kl&#; oruç oldu. ’de Y&#;ll&#;k Beslenme De&#;erlendirmesi (Annual Review of Nutrition) adl&#; dergide yer alan ara&#;t&#;rmaya göre bu yöntemi deneyen 16 ki&#;iden 11’i kilo vermeyi ba&#;arm&#;&#;. Baz&#; beslenme uzmanlar&#; ve psikologlara göre aral&#;kl&#; oruç yönteminin baz&#; ki&#;ilerde ba&#;ar&#;l&#; olmas&#;n&#;n nedeni ise insan psikolojisinin önerilere de&#;il de kurallara uyma e&#;iliminde olmas&#; ve  disiplini sevmesi.

S&#;STEM NASIL ÇALI&#;IYOR?

Peki aral&#;kl&#; oruçta vücutta neler ya&#;an&#;yor? Yemek yedi&#;imiz zaman vücudumuz glikozu temel enerji kayna&#;&#; olarak kullan&#;p kalan besinleri de kaslar&#;m&#;zda ve karaci&#;erimizde glikojen olarak depoluyor. Vücudumuza düzenli olarak glikoz ak&#;&#;&#; sa&#;lamad&#;&#;&#;m&#;z zaman, vücut enerji kayna&#;&#; olarak glikojeni kullan&#;yor. Glikojen azald&#;kça vücut alternatif enerji kaynaklar&#; aramaya ba&#;l&#;yor ve ya&#; hücrelerine yöneliyor. Mehmet Öz, Osman Müftüo&#;lu, Ay&#;egül Çoruhlu ve Amerikan Kalp Derne&#;i’nin de aralar&#;nda bulundu&#;u pek çok uzman ve kurum, aral&#;kl&#; oruç yönteminin kilo kontrolü sa&#;lama, kardiyovasküler hastal&#;k riskini azaltma, kolestrolü dü&#;ürme, iltihaplanmay&#; azaltma, doygunluk hissinde ve metabolizma h&#;z&#;nda artma konular&#;nda yararl&#; olabilece&#;ini ileri sürüyor. Di&#;er yandan aral&#;kl&#; oruç uygulamas&#;n&#;n vücut a&#;&#;rl&#;&#;&#; ve metabolik göstergeleri olumlu etkileyebilece&#;ine yönelik veriler olsa da hangi uygulaman&#;n ideal oldu&#;u, açl&#;k süresinin ne olmas&#; gerekti&#;i sorular&#;n&#; yan&#;tlayacak kan&#;ta dayal&#; bilimsel verilerin henüz yeterli olmad&#;&#;&#; görü&#;ü de hakim.


aral&#;kl&#; açl&#;k diyeti

ARALIKLI ORUÇ YAPILIR? EN POPÜLER  UYGULAMALAR

16 saat oruç tutmak yani hiçbir &#;ey yememek gerekiyor. Sabah kahvalt&#;s&#; yok. Gün içinde yemek için sekiz saat belirleniyor. Örne&#;in aras&#;nda istenilen saatlerde yemek yeniliyor ve geriye kalan 16 saatte oruç tutuluyor. Kad&#;nlarda oruç tutma süresi saat olarak gözlemlenmi&#;; 16 saat oruç tutmak zor gelebiliyor. Oruç tutulan sürede su, kahve ve kalorisiz içecek tüketimi serbest. E&#;er yemek yenilen saatlerde protein a&#;&#;rl&#;kl&#; yenirse daha az açl&#;k hissediliyor.

Beslenme Uzman&#; Üstay, bunu kilo vermek için yapan baz&#; ki&#;ilerin sekiz saat boyunca çok sa&#;l&#;ks&#;z ve normalden fazla yiyip sonras&#;nda kendilerini açl&#;&#;a talim etti&#;ini, bu durumda sisteme çok daha fazla yükleme yap&#;ld&#;&#;&#; için yarardan çok zarar verilece&#;ini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzman&#; Nil &#;ahin Gürhan, en çok tutulan uygulaman&#;n; günün sekiz saati yemek, 16 saat boyunca aral&#;ks&#;z enerji içeren hiçbir yiyecek ve içecek tüketmemek, aç olunan saatlerde ise enerji içermeyen çay, kahve ve su gibi s&#;v&#;lar&#; tüketmenin serbest oldu&#;u bu uygulama oldu&#;unu söylüyor; ancak bu s&#;n&#;rlamay&#; sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan riskli buldu&#;unu da ekliyor. “Bunu riskli buluyorum, çünkü günümüzde gerek hareketsiz ya&#;am, gerek rafine yiyeceklerin sürekli tüketilmesi, gerekse kapal&#; ve az oksijenli ortamlarda ya&#;ama, d&#;&#;ar&#; olabildi&#;ince az ç&#;kma gibi birçok sebep, normal kilolu insanlarda bile göbek ya&#;lanmas&#; ve insülin direnci gibi sa&#;l&#;k sorunlar&#;n&#; kaç&#;n&#;lmaz k&#;l&#;yor. Bu tür açl&#;k diyetleri h&#;zl&#; a&#;&#;rl&#;k kayb&#; yaratabiliyor; ancak, iç organ ya&#;lanmas&#;n&#; artt&#;r&#;yor, insülin salg&#;layan pankreas hücrelerini y&#;prat&#;yor, insülin direncini yükseltiyor. Sonuç olarak fasting açl&#;k durumu diyabet riskini artt&#;r&#;yor. Ayr&#;ca serbest radikal seviyesini de yükseltti&#;i için kanser riskini de artt&#;r&#;yor.”

Haftada kez 24 saat boyunca hiçbir &#;ey yenilmiyor. Sadece su, kahve ve kalorisiz s&#;v&#; tüketimi serbest. Haftan&#;n di&#;er günlerinde normal bir &#;ekilde yemeye devam ediliyor. Üstay, kilo vermek isteyenlerin 24 saatin ard&#;ndan bazen yeme&#;e sald&#;rd&#;klar&#;n&#;, bu durumda oruç tutman&#;n olumlu etkilerini kaybetti&#;ini belirtiyor.

Haftada iki gün kalori alarak besleniliyor. Haftan&#;n di&#;er be&#; gününde normal yemek düzenine devam ediliyor. “Bugünlerde nas&#;l olsa az yedim” diyerek di&#;er günlerde yeme&#;e sald&#;r&#;rsan&#;z tuttu&#;unuz oruç yine tüm anlam&#;n&#; yitirmi&#; oluyor.

aral&#;kl&#; açl&#;k diyeti

K&#;MLER ARALIKLI ORUÇ TUTMAMALI?


&#;STENMEYEN HASARLARA D&#;KKAT

Aral&#;kl&#; oruç uygulamas&#;n&#;n bazen amac&#;n&#; a&#;&#;p kilo vermek isteyenlerin kötüye kulland&#;&#;&#; bir yöntem oldu&#;unu, baz&#;lar&#; taraf&#;ndan da ‘moda’ bir diyet olarak görüldü&#;ünü söyleyen Beslenme Uzman&#; Didem Kanca Üstay, oruçlar&#;n yan etkisi olarak kilo kayb&#;n&#;n gelece&#;ini ama sadece kilo vermek amaçl&#; tutulan oruçlar&#;n vücutta istenmeyen hasarlar b&#;rakabilece&#;ini vurguluyor ve “Yemenin de yememenin de a&#;&#;r&#;s&#;ndan kaç&#;nmal&#;s&#;n&#;z. Yap&#;lan tüm bilimsel klinik çal&#;&#;malarda düzgün yap&#;ld&#;&#;&#;nda aral&#;kl&#; oruç tutman&#;n birçok rahats&#;zl&#;&#;a ve genel olarak vücut sistemine iyi geldi&#;i kan&#;tlanm&#;&#;t&#;r. Bugün bilim dünyas&#; bile az yemenin sisteme ne kadar iyi geldi&#;inden bahsediyor. Fakat herkes de aral&#;kl&#; oruç tutmamal&#;” diyor. Üstay, konuyla ilgili yap&#;lan çal&#;&#;malar&#;n, aral&#;kl&#; oruç tutman&#;n glikoz metabolizmas&#;nda &#;eker dengesini düzenlemeye yard&#;mc&#; olabilece&#;ini gösterdi&#;ini söylüyor ama insülin/&#;eker ile ilgili rahats&#;zl&#;k ya&#;ayanlar&#;n kesinlikle uygulamamas&#; gerekti&#;inin de önemle alt&#;n&#; çiziyor.

Aral&#;kl&#; oruç kilo kayb&#;nda da yard&#;mc&#; olabiliyor ve kalp-damar sa&#;l&#;&#;&#; üzerinde olumlu etkiler gösterebiliyor. Ara&#;t&#;rmalar bu yöntemlerin erkekler üzerinde daha etkili oldu&#;unu gösteriyor. Uzun vadeli etkileri ise bilinmiyor. Beslenme ve Diyet Uzman&#; Gürhan ise bu yakla&#;&#;m&#; riskli buldu&#;unu dile getiriyor. Gürhan’a göre kilo yönetiminde ba&#;ar&#; sa&#;lamak için olmas&#; gereken tek gerçek, kalori al&#;m&#;n&#; ve kullan&#;m&#;n&#; istedi&#;imiz yöne çevirmek. Böylece olu&#;turulan eksi enerji dengesi ile depo ya&#;lar&#;n yak&#;lmas&#; sa&#;lanabiliyor.  “Ö&#;ünler aras&#;nda uzun süreli açl&#;k b&#;rakarak diyet yapman&#;n kilo vermek için kullanabilece&#;imiz, sa&#;l&#;kl&#; ve kal&#;c&#; bir yöntem oldu&#;unu dü&#;ünmüyorum. Kilo verirken vücudumuza zarar vermemek ve vücudumuzu yormamak için en önemli beslenmenin yeterli, düzenli ve dengeli beslenmek oldu&#;unu savunuyorum. Beslenmenizi birtak&#;m kal&#;plara sokmak ve yapay bir zamanlama olu&#;turmak gerçek ve kal&#;c&#; tedavi sa&#;layamaz. Beslenmeniz sizin ya&#;am&#;n&#;za paralel, ya&#;am kalitenizi sosyal ve psikolojik yönden yükseltecek &#;ekilde olmal&#;” diyor.

ARALIKLI ORUÇ (IF D&#;YET&#;) &#;Ç&#;N PRAT&#;K ÖNER&#;LER 

Peki, dünya bas&#;n&#;nda Aral&#;kl&#; Oruç (IF diyeti) için neler yaz&#;l&#;? Gelin bir de buna bakal&#;m. Ünlü sa&#;l&#;k sitesi healthline'&#;n haberinde Aral&#;kl&#; Oruç için "Aral&#;kl&#; oruç (IF) bir süredir ortal&#;kta. David Zinczenko ve Peter Moore'un yazd&#;&#;&#; "The 8-Hour Diet" ile y&#;l&#;nda popülaritesinde büyük bir s&#;çrama oldu. Zinczenko ve Moore, tüm günlük yiyeceklerinizi 8 saatlik bir süre içinde yemenin dramatik kilo kayb&#;na neden olaca&#;&#;n&#; iddia etti. Çok geçmeden, Hugh Jackman, Beyoncé, Nicole Kidman, Miranda Kerr ve Benedict Cumberbatch gibi ünlülerin hepsinin IF diyetinin bir türünü benimsedi&#;i bildirildi. "Diyet, yemek yedi&#;iniz süreyi k&#;s&#;tlamaktan olu&#;ur. Ba&#;ka bir deyi&#;le, oruç tutma ve yeme gibi dönü&#;ümlü döngülerden geçersiniz" ifadeleri yer al&#;yor.
&#;u anda, IF, oradaki en popüler yemek tarzlar&#;ndan biridir.

Healthline, çe&#;itli ara&#;t&#;rmalar&#;n bu yeme düzeninin &#;u gibi faydalar sa&#;lad&#;&#;&#;n&#; söylüyor:

 
PEK&#; IF D&#;YET&#;NE NASIL BA&#;LANIR?

Healthline'&#;n Aral&#;kl&#; Oruç (IF Diyeti) yapmay&#; dü&#;ünenlere önerileri &#;öyle:

&#;lk &#;ey önce: Ara&#;t&#;rman&#;z&#; yap&#;n. Fit Four Five'dan beslenme uzman&#; Stephanie Rofkahr'&#;n aç&#;klad&#;&#;&#; gibi, IF, dü&#;ük kan &#;ekeri olan insanlar için tehlikeli olabilir. Diyetinizde herhangi bir de&#;i&#;iklik yapmadan önce doktorunuzla konu&#;un. Ard&#;ndan, denemek istedi&#;iniz türdeki IF plan&#;na karar verin. Aralar&#;ndan seçim yapabilece&#;iniz alt&#; popüler oruç modeli vard&#;r, ancak bu liste hiçbir &#;ekilde kapsaml&#; de&#;ildir.

16/8 D&#;YET&#; NED&#;R?

Rofkahr'a göre en popüler seçenek 16/8 yöntemidir. Peki, 16/8 diyeti nedir? Bu düzende 16 saat oruç tutars&#;n&#;z, ard&#;ndan 8 saatlik bir süre içinde yemek yersiniz. Rofkahr, insanlara ö&#;len ve ak&#;am 8 aras&#;nda yemek yemelerini tavsiye etme e&#;ilimindedir. Ara&#;t&#;rman&#;z&#; yapt&#;ktan ve sizin için en uygun programa karar verdikten sonra, gitmeye haz&#;rs&#;n&#;z.

ARALIKLI ORUÇ &#;Ç&#;N &#;PUÇLARI

Healthline'&#;n önerdi&#;i ipuçlar&#; &#;öyle:

-De&#;i&#;tirilmi&#; bir programla ba&#;lay&#;n. Nucific'in beslenme uzman&#; Dr. Amy Lee, "Sizin için gerçekçi olan bir programla ba&#;lay&#;n. Do&#;rudan ba&#;laman&#;za gerek yok! Her gün daha küçük bir zaman aral&#;&#;&#;nda yemek yemeye tolerans&#;n&#;z&#; olu&#;turun ve haz&#;r oldu&#;unuzda tüm program&#; yap&#;n.

-Susuz kalmay&#;n.

-Yeme döneminde, yava&#; ve s&#;k s&#;k yiyin. Önerilen günlük kalori al&#;m&#;n&#;z&#; almazsan&#;z IF'nin tehlikeli olabilece&#;ini unutmay&#;n.

-Sa&#;l&#;kl&#;, besleyici ö&#;ünleri önceden planlay&#;n . Oruç döneminiz biter bitmez en sevdi&#;iniz at&#;&#;t&#;rmal&#;klarla kendinizi &#;&#;martmak ve yiyecekleri rahatlatmak cazip gelse de, proteinler, meyveler ve sebzelerle sa&#;l&#;kl&#; bir diyete ba&#;l&#; kalmaya çal&#;&#;&#;n.

-Yemeklerinizi önceden haz&#;rlay&#;n. Program&#;n&#;z inan&#;lmaz derecede yo&#;unsa, önceden baz&#; yemekler haz&#;rlamak için hafta sonu veya haftada birkaç gece zaman ay&#;r&#;n. Bu size zaman kazand&#;racak ve diyetinizi dengeli tutman&#;za yard&#;mc&#; olacakt&#;r.

-Uyumakta güçlük çekiyorsan&#;z, IF sizin için olmayabilir.

ARALIKLI ORUÇ TUTMANIN OLASI DEZAVANTAJLARI NELER?

 

 

Haz&#;rlayan: Gülru &#;ncu

&#;LG&#;L&#; &#;ÇER&#;KLER

Etiketler:#Diyet

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası