2 aylık bebek kaka yapmıyor / 8 gündür kaka yapamıyor 2 aylık bebek sizde yaşadınız mı - Happy Kids Forum

2 Aylık Bebek Kaka Yapmıyor

2 aylık bebek kaka yapmıyor

2 Aylık Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir? Çocuk Doktorları Cevaplıyor

Bebeklerde kabızlık sık görülen sağlık problemidir. 2 aylık (iki aylık) bebeklerde kabızlık konusunda doktorlara sorulmuş soruları sizin için derledik.

Sual: 2 aylık kakasını yaparken çok zorlanıyor önceden 3- 4 defa kakasını alırken şu günlerde günde 1 defa bile zor alıyorum acaba neden ve ne önerirsiniz?

CEVAPÇocuk Doktoru Murat Aydın'ın cevabı: (Bebeklerde özellikle gazı olan bebeklerde günde bir kaka durumu olabilir. Debridat 4*1 tatlı kaşığı kullanarak rahat kaka yapmasını sağlayabilirsiniz.)                   

Çocuk Doktoru Mehmet Fatih Mert'in cevabı: (Debridat 4x1 tatlı kaşığı verin günde 1 tatlı kaşığı zeytin yağı içirin siz kabız iseniz tedavi görün.)

Sual:  2 aylık oğlum 4 gündür dışkısını yapmıyor sadece anne sütüyle besleniyor normal bir durum mu hastaneye götürmeli miyim?

CEVAPÇocuk Doktoru Seydi Battal'ın cevabı:  ( Küçük bebekler gün kaka funduszeue.infoşe edecek bir durum değil.)                                                   

Sual: Bebeğim 2 aylık. Sütüm yetmediği için doktorumuz mama kullanmamızı söyledi. Aptamil1 bebeğimi kabız yaptı. conformil1 veriyorum şimdi. Ancak hala kabızlığı geçmedi. 1,5 gündür kaka yapamıyor. Ben ne yapmalıyım? Bebeğim tehlikede mi?

Cevap: Çocuk Doktoru Ercan Sarıot’un cevabı: (Bebeğiniz hemen, gün kaka yapmadığı için tehlikeye girmez. Kabızlık için sabah akşam çay kaşığı sıvı yağ verin.) 

Sual: Bebeğim 2 aylık ve bu son ayda kakasını önceleri günde bir yapıyordu şimdilerde de haftada bir yapıyor dr bize osmolok ve lavman verdi ama lavman kullamak istemiyoruz bize tavsiyelerinizi ve kaka yapmaması normal mi ?

CEVAP  Çocuk Doktoru Seydi Battal'ın cevabı: (Eğer bebeğiniz anne sütüyle besleniyorsa, dışkısı yumuşaksa ve mutluysa gün kaka yapmasa bile ilaç vermeye ve müdahale etmeye gerek yoktur.)  

Sual: 2 buçuk aylık kızım haftada sadece 1kez kakasını yapıyor. Bir süre Debridat kullandık çok fazla faydasını göremedik. Tiroid bezlerinde bir sorun yok ama ben yine de çok endişeleniyorum çok zorlandığı zaman fitil veriyorum. Kakası yumuşak oluyor. Haftada bir kez yapması normal mi?

CEVAP Çocuk Doktoru Çağlar Acar'ın cevabı: ( Anne sütü  alan çocuklarda kabızlık sık görülmektedir. Haftada 1 kez yapması normal değil. Sütünüz yeterli olmayabilir. Duphalac günde 1 kez sabahları 5 ml 1 ay kullanabilirsiniz) 

Sual: 2 aylık kızım var. 24 saat boyunca kakasını yapmadığı ve öncesinde günde birkaç defa kaka yapan bir bebek olduğu düşüncesiyle kabız olduğunu düşünerek 2 defa kulak çubuğuna zeytinyağı damlatarak 2 günde fitille kakasını yaptırdık.

Sual: Bebeklerde her gün kaka yapılabileceği gibi günde birde kaka yapılabilir denirken aynı bebekten mi bahsediliyor? Yoksa bebekten bebeğe fark var ve kendi bebeğim adına endişelenmem mi gerekiyor? Birde bebeğim daha fitili koyar koymaz kakasını yapıyor dakika bile beklemeden kabızlığındaki neden ne olabilir sadece anne sütü alıyor.

Cevap:  Çocuk Doktoru Mehmet Karacı’nın cevabı: (45 günlük ve anne sütü alan bir bebeğe 24 saat gaita yapmadı diye müdahalelerde bulunmak doğru değildir. Çünkü bebeklerinde tıpkı erişkinler gibi belli bir ritmi vardır. Bundan dolayı bebeğinize biraz zaman tanıyın. Ama süre çok uzarsa (72 saat üstü)bazı tahliller için hekiminize başvurun.)

Çocuk Doktoru Deniz Ertem’in cevabı: (Sadece anne sütü alan (başka hiçbir şey formül mama dahil almayan) bebeğin 24 saat dışkılamaması endişelenecek bir durum değildir. Rektal uyarı yapmamanızı öneririm, bebeğinizin karnına ve bacaklarına hareket yaptırmanız yeterli. Eğer gün dışkılama yok (dışkılama süresi belirgin uzamış) ve kakada balgam (mukus) veya kan varsa o zaman bir çocuk gastroenteroloğuna başvurmanız gerekecektir.)

Çocuk Doktoru Osman Yağmur’un cevabı: (Bebekten bebeğe değişebilir bir durum anne sütü alanlarda çok daha uzun süreler yapmayabilir ( gün kadar) . Kulak çöpü manevrası daha uygun.)

Sual: Bebeğim 2 aylık anne sütüyle besliyorum 3 gündür kakasını yapmıyor yalnız gazını rahatça çıkarabiliyor ne yapabilirim?

CEVAPÇocuk Doktoru Barış İlhan'ın cevabı: (Sadece anne sütü alanlarda kaka yapma 1 haftayı bulabilir.)                

Not: Bu cevaplar şahsa münhasırdır. Yalnızca soru soranları bağlar. Doktorunuza danışmadan bebeğiniz için hiç bir ilacı kullanmayın.

3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 Aylık Bebekte Öksürüğe Bitkisel Çözüm Tıklayınız

Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir? Tıklayınız 

Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler (En Lezzetli, Kilo Aldırıcı Tarifler) Tıklayınız

Bebeklerde Balgamlı Öksürük İçin Bitkisel Ve Doğal Tedavi Yöntemleri Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız

Bıldırcın Yumurtası Bebeklere Ve Çocuklara Kaç Yaşında, Nasıl Verilir? Tıklayınız

Çocuklarda Görülen Kabızlık Problemini Hafife Almayın!

Çocuklarda Görülen Kabızlık Problemini Hafife Almayın!

En basit tanımı ile dışkılamada zorluk ya da gecikme olarak tanımlanan kabızlık bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bir rahatsızlık.. Özellikle sosyal hayatı büyük ölçüde etkileyen kabızlığın nedenleri ve korunma yöntemleri hakkında Hisar Hospital Intercontinental Çocuk Cerrahisi Bölümü Uzmanı Op. Dr. Ali Gözüküçük bilgi verdi.

İnek sütü veya mama ile beslenen bebeklerde kabızlık daha fazla görülüyor

Bebeklerin kaka alışkanlıkları çok farklı olabilir. Normal olarak bazı bebekler günde kez kaka yapabildikleri gibi günde bir kez de yapabilirler. Eğer bebek; zorlanmadan, yumuşak kıvamda kaka yapıyorsa, beslenmesi ve kilo alması uygunsa, karnında şişkinlik olmuyorsa 5 gün bile kaka yapmaması kabızlık olarak değerlendirilmez. Kabızlık demek için bebeğin veya çocuğun normal sıklığının dışında birkaç gün kaka yapmaması, kakasının sert çıkması, keçi pisliği şeklinde kaka yapması, karnının şişmesi, kaka yaparken zorlanması ve taze kan gelmesi gibi bulguların bir ya da birkaçının birlikte olması gerekir. Normal kıvamda kaka yaparken sadece çocuğun yüzünün kızarması kabızlık olarak kabul edilmez. Anne sütü alan bebeklerde genellikle kabızlık fazla görülmez. İnek sütü veya formül mama alan bebeklerde kabızlık daha fazla görülür.

Peki kabızlık neden meydana geliyor?

  • Çocukların %95’inden fazlasında sebep fonksiyoneldir, yapısal bir bozukluk yoktur.
  • Anne sütü alan bebeklerde annenin ağırlıklı olarak kabızlığa yol açan diyetle beslenmesi.
  • Çocuğun yeterli besin almaması, lifli (posalı) gıdalar almaması veya az su içmesi.
  • Bazı enfeksiyöz, metabolik ve hormonal hastalıklar (hipotiroidi gibi).
  • Ek besinlere geçiş ve diş çıkarma.
  • Bebekte ve çocukta hareketsizlik.
  • Tuvalete gitme isteksizliği.
  • Tuvalet korkusu, erken tuvalet eğitimi veya sinirli, gergin annelerin çocuklarında psikolojik olarak kabızlık gelişebilir.
  • Bağırsaklarda doğuştan yeterli sinir olmaması (Hirschbrung hastalığı).

Kabızlık meydana geldiğinde zaman geçirmeden tedaviye başlanılmalı

Çocuklarda kabızlık ciddiye alınarak erken tedavi edilmelidir. Tedavi edilmez ise zaman geçtikçe tedavisi güçleşfunduszeue.infoızlık tedavi edilmezse kronikleşir, kaka gittikçe sertleşir. Sert kaka yapılırken çocuğun canı yanar. Canı yanan çocuk, kakasını yapmak istemez. Yapılmayan kaka içeride bekledikçe sertleşir ve sert kaka dışarı çıkarken anüste gerginliğe bağlı çatlak, fissür, kanamaya ve ağrılı kaka yapmaya yol açar. Ağrılı kaka yapan çocuk kaka yapmak istemez, tuvalette oturmak istemez. Bir köşeye çekilerek ayakta kendini kaka yapmamak için kasarak, bacaklarını birbirine çekerek, taşar tarzda az az kaka yapar. Çocuk ve aile için kaka yapmak bir işkence olur.

 

 

 

İlerleyen durumlarda hayati tehlikeye yol açacak mikrop üretimi oluşabilir

Çocukta karın ağrısı, çok pis kokulu kaka ve bol gaz çıkarma görülür. Kaka yapamayan çocukta beslenme bozukluğu ve gelişme geriliği ortaya çıkar. Her gün bu sıkıntıyı yaşayan çocuk ve aile de psikolojik sorunlar ortaya çıkar. İçerde bekleyen kaka da anormal mikrop üretimi olur ve hayati tehlikeye yol açabilecek enterokolit denen ishal tablosu ortaya çıkabilir.

Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi

Öncelikle bilinmesi gereken tedavi edilemeyen kabızlık olmaz. Ancak kabızlık tedavisi bazen diyette yapılacak değişiklikle olabileceği gibi bazen de bir dizi ameliyat gerektirebilir. Buradaki en önemli nokta ailenin ‘doktora gittik, reçete aldık sadece ilaçları kullanarak hastalık geçecek ‘ düşüncesinde olmamasıdır. Tedavi bir süreç gerektirir ve bu sürede doktorla aile sıkı iletişimde bulunmalıdır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar iyi olur. Tıbbi ve psikolojik yaklaşım birlikte olmalıdır.

Hafif kabızlık durumunda aşağıdaki önlemleri mutlaka dikkate alın!

  • Bol sıvı verilmeli.
  • Küçük bebeklerde vücut egzersizleri faydalı olabilir.
  • Aşağıda listelenen kabızlığa yol açan gıdalardan kaçınılmalıdır.
  • Aşağıda listelenen kabızlığı engelleyen gıdalardan daha çok verilmelidir.
  • Yeni bir mamaya geçişte kabızlık görülüyorsa mama değiştirilmelidir.
  • Tedavi süresince inek sütü kesilmelidir.
  • Tuvalet ihtiyacı ertelenmeden, her gün belli bir saatte (kahvaltı ve yemek sonrası)çocuk tuvalete oturtularak tuvalet alışkanlığı kazandırılmalıdır.
  • Bir günlük tutularak günlük dışkı sayısı ve oluyorsa gaita kaçırmasının işaretlenmesi çocukta teşvik edicidir ve tedavinin takibi açısından önemlidir.
  • Çocuk cezalandırılarak değil teşvik edilerek sorun giderilmeye çalışılmalıdır.

Tedavi için uygun tuvalet eğitimi mutlaka sağlanmalı

Kabızlık çeken çocuğun kakası sert olduğu için kaka yaparken canı yanar ve bu yüzden kaka yapmak istemez. Fakat kaka yapmadıkça da kaka sertleşir ve gaita yaparken daha çok rahatsızlığa sebep olur. Tedavi de amaç bu kısır döngüyü kırmaktır. Kalın bağırsakta bol miktarda sert ve taşlaşmış kakası olan çocuklarda ağızdan kaka yaptırıcı vermek karın ağrısı, kramp, karında şişkinlik ve kusmaya sebep olabilir. Bu yüzden böyle çocuklarda öncelikle rektal yoldan kakanın boşaltılması sağlanmalıdır. Sonra idame tedavi olarak ağızdan kolay kaka yaptırıcı ilaçlar vermek gerekir. Günlük alınan lif miktarı artırılır. Uygun tuvalet eğitimi için de sabah akşam yemeklerden sonra çocuk tuvalete getirilerek en az 10 dakika tuvalete oturması sağlanmalıdır.

Kabızlığa yol açan gıdalara dikkat!

  • Muz, elma suyu, ayva, havuç, kestane,
  • Patates,
  • Pirinç,
  • Formül mamalar,
  • Hamurlu gıdalar,
  • Fast food tarzı yiyecekler,
  • Kolalı kafeinli içecekler, asitli ve gazlı içecekler,
  • İnek sütü,
  • Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri,
  • Dalak, dil, işkembe, beyin, kokoreç, ciğer gibi sakatatlar,
  • Margarin, tereyağı, kuyruk yağı, içyağı gibi katı yağlar.

Kabızlığı önlemek için bu besinleri tüketmeye özen gösterin

  • Lahana, kereviz, pırasa, bamya, enginar, brokoli, karnıbahar, fasülye, kabak, salatalık gibi sebzeler,
  • Kurufasülye, mercimek, bezelye, nohut gibi baklagiller,
  • Elma, armut, erik(özellikle mürdüm eriği), kayısı, üzüm, şeftali, kiraz gibi meyveler,
  • Kepekli un, çavdar unu, yulaf unu, mısır unu,
  • Sızma zeytin yağı, mısırözü yağı, soya yağı, fındık yağı,
  • Keten tohumu.

2 Aylık Bebek Kaka Yapmıyor

Bebekler doğdukları andan itibaren anne ve babalarının en zayıf noktalarından biri haline gelir. Bunun getirisi ile de bebeklerini ilgilendiren en ufak bir sorun tüm ebeveynleri oldukça rahatsız eder ve telaş içine sokar. Bu tür sorunlardan en fazla görülenlerden biri de ay arası bebeklerde kaka yapamama durumudur. Bu sorunun ailelerde en yoğun rastlanan sorun olması ile beraber ebeveynleri de en çok korkutan olaylardandır.

Bebeklerde Kaka Yapmama Durumu Neden Olur?

Öncelikle bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri kakasını yapamayan bebeklerin her zaman kabızlık durumu yaşamamaktadır. Kabızlık rahatsızlığı yaşayan bebekler kaka yapamama durumu değil, sert kaka yapma gibi bir durum yaşarlar. Yani bebeklerde kabızlık, keçi dışkısına benzer sert dışkı olarak tanımlanır. Bu durum ise kabızlığın aksine, bazı yerlerde yalancı kabızlık olarak bilinmektedir. Peki bebeklerde kaka yapmama durumu neden olur sorusunun cevabı nedir?

Kaka yapmama en fazla yeni doğan bebeklerde görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen, 6 aya kadar bebeklerde de görülebilir. 2 Aylık Bebek Kaka Yapmıyor ise sorunun temellerine bakmak  gerekir.  Anne sütü ile beslenen bebeklerde bu sorun sıklıkla ortaya çıkar. Anne sütünün içerisinde lif olmadığından dolayı, anne sütü ile beslenen bebeklerde bağırsak hareketlerinin gecikmesi gibi durunlar olası durumlardandır. Yaşanan bu bağırsak ve sindirim sistemindeki gecikmelere bağlı olarak bebeklerin dışkı miktarı da değişmektedir. Bir diğer sebep olarak da bebeğin karın kaslarının henüz gelişmemiş olması ve sürekli yatıyor pozisyonunda olması söylenebilir.

Genellikle bebeklerdeki bu rahatsızlık ilk bir kaç gün için normal karşılanmaktadır. Ama eğer ki bebeğiniz günlerdir kaka yapmama gibi bir durum yaşıyorsa, sebebini en iyi şekilde anlamak ve herhangi bir rahatsızlığın olup olmadığı belirlemek için çocuk doktorunuza başvurmanız en iyi çözüm yollarından biri olacaktır. Bununla beraber bebek kakasının miktarı, görünümü ve renginin hangi koşullar altında normal ya da sorunlu olduğunu bilmeniz de önemli olacaktır.

Bebeklerin Dışkılama Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Ebeveynlerin bebek bakımı ile ilgili öğrendiği ilk şey, bebeğin dışkı özelliklerinin ve dışkı miktarının bebeğin genel sağlığını açıklayabileceğidir. Bu nedenle özellikle erken dönemlerde bebeğin bezini dikkatlice kontrol etmek ve dışkıda kan veya mukus olup olmadığını görmek için dışkı rengine bakmak önemlidir. Bir bebekte bağırsak hareketinin gecikmesi başlı başına bir keder nedeni olsa da, bebeğinizin dışkılama düzenini bilir ve doktorunuzda gerekli muayeneleri yaptırırsanız, bebeğinizin olası rahatsızlığını kısa sürede ortadan kaldırabilirsiniz.

Her bebeğin dışkılaması için geçen süre bebekten bebeğe göre değişmektedir. Bir bebeğin dışkılama düzeni bazen günde defa, bazen defa sürebilmektedir. Ancak tüm bunlara rağmen bir bebeğin 4 ve ya 5 gün boyunca kaka yapmaması normal sayılabiliyor. Bebeklerin kaka yapmaları çoğunlukla anne sütünü içerken ya da içtikten hemen sonra başverir. Bu dışkı miktarı da anne sütünün verimliliği ile doğru orantılı olacaktır. Bu nedenle bebeklerin bir süre kaka yapmaması ya da kakalarının fazla sulu olması aslında ebeveynlerin her zaman endişelenmeleri gereken bir durum sayılmaz.

Bebeğin Kaka Yapmama Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Bazen bebeklerde makatın iç kas sinirleri yeterince gevşeyemez ve bu da sonucunda bebeklerde kaka sorunlarına neden olabilir. Böyle durumlarda düzenli olarak kabızlık fitilleri kullanımı uygun görülmez. Çünkü böyle sürekli bir kullanım sonucu bebeklerin kaka yapmayı öğrenmesi engellenir. Ayrıca da, ilerleyen zamanlarda bebeğin bağırsaklarının disfonksiyonuna yol açabilir. Ebeveynlerin en sık kullandığı bir başka yöntem olan bebeğe zeytinyağı içirilmesi, dışkılaması için pamuklu çubuk ve sabun kullanmaması da önerilen yöntemlerden değildir.

Bebeğinizin bir süredir kaka yapmaması durumunda ilk önce bunun normal olduğunu ve çoğu bebekte görülebildiğini kendinize hatırlatmanız, bundan sonra bebeğinizin bağırsaklarını harekete geçirmek için bazı çeşitli rahatlama tedavileri yapabilirsiniz. Bebeğinize onu yormadan yapacağınız yatıştırıcı bir bebek masajı, gazının rahat bir şekilde boşaltılmasını sağlayabilir ve bebeği oldukça rahatlatabilir.

  • Bebeğinizin bağırsaklarını harekete geçirmek ve onu rahatlatmak için, karnını avuç içiniz ile yarım daireler şeklinde hafifçe ovabilirsiniz. Bu uygulamayı yaparken bebek yağının yardımı ile masaj yapmak bebeğinizi gevşetecektir.
  • Bebeğinizin bacaklarını kavrayın ve ardından yavaşça kendinize doğru çekin. Sonrasında ayaklarını bebeğin karnına doğru hareket ettirin. Bu rahatlatıcı eylemi saniye bekleterek tekrarlayın.
  • Bebeğinizin ellerinizin sıcaklığını hissetmesine izin verin. Elinizi bebeğinizin göğsünde ve ara sıra koltuk altından geçirerek nazikçe hareket ettirin

Ayrıca bu rahatlatma tekniklerini bebeğinizi yüzüstü yatırarak sırtına ve omuzlarına da bebek yağı ile yavaş yavaş uygulayabilirsiniz.

Elbette bebeğini uzun süredir kaka yapmaması durumunda sadece bu teknikleri uygulayarak yetinmek de doğru olmayacaktır. Bebeğinizi sürekli kontrol etmeli  ve bazı olası durumlarda bebeğinizi mutlaka doktorunuza götürmelisiniz:

  • Bebek kaka yapmaya başlar, ama bu sefer dışkılama sayısında gözle görülür bir artış olursa
  • Bebekte dışkılama zorluğu çok uzun süre devam ederse
  • Önerilen bu uygulamalar sayesinde kaka yapmama durumunda bir değişiklik olmazsa
  • Bebekte uzun zaman dışkılamama ile beraber gaz çıkarma sorunu yaşanırsa
  • Kusma ya da şiddetli ağlama durumları gözlemlenirse

Genellikle yeni doğan bebeklerde kaka yapamama sıkca görülen, buna rağmen 6 aya kadar bebeklerde de yaşanan kaka yapamama durumu düşünüldüğü ve hissettirdiği kadar korkutucu bir olay olmayıp, ebeveynlerin bebeklerini dikkatle takip etmeleri, gerekli olan şeyleri yaptmaları ve her ihtimale karşı çocuk doktoruna danışmaları sonucu rahatlıkla düzeltilebilir.

2 aylık bebek kakasını yapamıyor ne yapmalıyım? 2 aylık bebekte kabızlık nasıl ge&#;er?

2 aylık bebeğin kakasını yapamaması durumunda 1 çay kaşığı zeytinyağı vermeyi deneyebilirsiniz. Bebeğin bacaklarını hareket ettirmek ve dairesel bir şekilde oynatmak da kakasını daha rahat yapmasını sağlar.

2 AYLIK BEBEK KAKASINI YAPIYOR NE YAPMALIYIM?

Bebeğiniz eğer devam sütüyle besleniyorsa bunun iyi ve doğru hazırlandığından mutlaka emin olmak gerekir. 30 ml suya 1 ölçek devam sütü koymak ve bu şekilde besinini hazırlamak gerekir. Eğer kakasını yapamıyorsa devam sütüne günde iki kere birer çay kaşığı zeytinyağı ilave ederek kakasının yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

Her bebeğin sindirim sistemi hemen düzene girmediği için bebeklerde özellikle de ilk birkaç ayda kabızlık sorunu ile sıklıkla karşılaşılabilir.

Ayrıca her bebeğin kakasını yapma aralıkları farklı olduğu için bunu takip etmek ve sonrasında bir tespitte bulunmak gerekebilir. Bebeğinizi bacaklarından tutup bisiklet hareketi yapmasını sağlarsanız bu da sindirim sistemini harekete geçirir ve kabızlık problemini daha kolay atlatmasını sağlayabilir.

Kabızlık genelde bebeklerde huysuzluk ve ateş yapabildiği için bu gibi belirtilere de dikkat etmek gerekebilir. Bebeğin hem göbeğine hem de sırtına masaj yaparak bağırsak hareketlerini artırmanız mümkündür. Masaj hem bebeğin rahatlamasını sağlar hem de bebeğinizin kendini daha güvende hissetmesine yardımcı olur. 

2 AYLIK BEBEKTE KABIZLIK NASIL GEÇER?

Bebeklerde kabızlığa neden olan en büyük etkenlerden biri beslenmedir. Kabızlığın geçmesi için öncelikle bebeğin beslenmesini değiştirmek gerekebilir. Daha fazla sıvı almasını sağlayarak ya da bebeğe lifli gıdalar vererek kabızlığını büyük ölçüde engelleyebilirsiniz.

Eğer bebeğinizi sırt üstü yatırıp bacaklarıyla dairesel hareket yaptırırsanız bu hareket bebeğinizin bağırsaklarını çalıştırır ve kakasını daha kolay bir şekilde yapabilir. Genelde bebeklerdeki kabızlığı zeytinyağı ile engellemek de alternatif bir çözüm olarak değerlendirilebilir. Ağzına 1 çay kaşığı zeytinyağı damlatarak daha kolay bir şekilde kakasını yapmasına yardımcı olabilirsiniz.

Fitil ya da gaz ilaçları kullanmak da bir yöntemdir fakat uzmanlar tarafından bunlar son tercih olarak verilebilir. Ayrıca gaz ilacı ya da fitil kullanılacaksa bunun mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekebilir. Aksi halde bebekte farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası