çatlatma iğnesi isimleri / Çatlatma iğnesi nedir? | Bursa EUROFERTIL Tüp Bebek Merkezi

Çatlatma Iğnesi Isimleri

çatlatma iğnesi isimleri

Kısırlık tedavisi sırasında kullanılan ve yardımcı üreme yöntemi olan tüp bebek tedavisinde ilk aşamada yumurtalıkların geliştirilmesi amaçlanır. Bu aşamada yüksek dozda ilaçlar uygulanarak çok sayıda yumurta üretimi sağlanır. Adetin ikinci günü yumurtalıkların uyarılmasına başlanır. Bunun için kullanılan ilaçlar gün süreyle uygulanır. Tedavi sırasında yapılan ultrasonografi tetkikleri ile yumurta gelişimi takip edilir. Yumurtalar olgunlaştığında ve mm büyüklüğüne ulaştığı zaman yumurta çatlatma iğnesi denilen Ovitrelle ya da Pregnyl ilaçları yapılır. İlaç uygulamasından sonra yumurtalar 40 saat içinde gelişerek karın boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlama olur. Tüp bebek tedavisinde yapılan iğnelerden 36 saat kadar sonra yumurtlama gerçekleşmeden yumurtaların toplanması gerekir.

Tüp bebek başarısında yumurta çatlatma iğnesinin doğru ve zamanında uygulanması oldukça önemlidir. Bu tedavide amaç yumurtaların çatlaması değil yumurtaların olgunlaşmasıdır. Normal koşullarda yumurtalardaki döllenme kapasitesinin yükselmesine neden olan LH hormonu görevini yumurta çatlatma iğnesi görmektedir. İlacın türüne göre yumurta çatlatma iğneleri göbekten cilt altına ya da kalçadan kas içine uygulanabilir.

Yumurta çatlatma iğnelerinin uygulama zamanı tüp bebek merkezindeki yumurta toplama işleminin zamanına göre ayarlanmalıdır. Bu işlemin erken yapılması ya da yumurta toplanmasının gecikmesi halinde yumurtalar olgunlaştığı için karın içinde çatlar ve tüp bebek için kullanılamaz duruma gelebilirler.

Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra yumurta toplama işlemi saat içinde yapılmalıdır. Bu süre geçirildiği takdirde karın boşluğuna yayılmış ya da yumurtalıklarda kalan yumurtalar toplanırsa tüp bebek tedavisinin başarı şansı düşer. Bu durumda hastanın yıpranmaması için genellikle tüp bebek tedavisi sonlandırılır.

&#;atlatma İğnesi Nedir, Ne İşe Yarar? Yumurta &#;atlatma İğnesi Vurulduktan Ka&#; Saat Sonra Yumurta &#;atlar?

Yumurta iğnesi, doğurganlık çağındaki kadınların yumurtalarının artırmasına neden olan iğne olarak bilinir. Tüp bebek tedavisindeki gaye yumurtalıkların geliştirilmesidir. Bu yüzden fazla yumurta üretmek amaçlanır. Yumurtalıklar regl döneminin 2. gününden sonra uyarılır ve olgunlaştıktan sonra 20 mm büyüdüğünde çatlatma işlemi uygulanır.

Çatlatma İşlemi Neden Yapılır?

Kadınlarda doğurganlığın devamı halinde belli bir plana göre hareket edilir. Çatlamayan yumurta haliyle sperm ile bir araya gelemez ve çocuk oluşmaz. Çünkü çatlamayan yumurta hücreleri salınmaz. Bu sorunları çözmek adına kullanılan bir iğnedir. Çatlatma işleminin uygulandığı kişinin gebe kalma ihtimali yüksektir.

Kısırlık tedavilerinde de sıkça kullanılan bu yöntem, kadın vücudunun sistemine uygun bir prensibe dayanır. Bu ilacın içeriğinde bulunan hCG hormonu kadın vücudunda bulunan LH ile aynı işlevi görür. Yumurtlama döneminde bazen yumurtanın gelişmesi ve büyümesinde sorunlar çıkabilir. Olgunlaşmış bir yumurtada ise bu çatlatma iğnesi kullanmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Bu iğneler verildikten 32 saat sonra yapılacak işlemler yapılmaya başlanır.

Yumurta Çatlatma İğnesinin Sonrasında Durum Nasıldır?

Bu iğne birkaç farklı çeşitte üretilmektedir. Bazı iğneler kalça bölgesinden direkt kas içine, bazı iğneler de karın ya da koldan cilt altına uygulanır. İğne yapıldığı esnada ve yapıldıktan sonra biraz ağrı görülebilir. Bu durum geçicidir. İğne yapılırken sadece iğnenin girerken acısı hissedilir ve bu durum gayet normaldir. Az bir olasılık olan iğne ucunun kılcal damarı zedelemesi de görülebilir. Bu durumda iğne yapılan bölgede morarma meydana gelebilir.

Yumurta Çatlatma İğnesinin Yan Etkileri Var mıdır, Varsa Nelerdir?

Her işlemde olduğu gibi bu iğnenin de bazı yan etkileri de görülmektedir. Yumurtanın çatlamış olduğuna dair karın ağrısı, memelerde hassaslık durumu, cinsel isteğin artmış olması, vajinal akıntılar gibi yan etkiler normal olarak sayılabilir. Ancak bazı ağır yan etkiler de görülebilmektedir. Mide bulantısı, baş dönmesi, kusma, ateş, nefes darlığı, öksürük gibi etkiler buna örnek gösterilebilir. Bu durumda doktora başvurulmalıdır. Bu durum yumurtanın normalden fazla uyarıldığı anlamını taşımaktadır. Bu iğne yapıldıktan sonra hamilelik testini yapmak için regl döneminin geçmesi gerekir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır