dudakta renk kaybı / Dudak Renginizi Doğal Yollarla Açın - Mahmure

Dudakta Renk Kaybı

dudakta renk kaybı

Dudak Çatlaması Nedenleri

Dudak çatlaması özellikle kış aylarında pek çoğumuzun başına gelir. Estetik olarak hoşumuza gitmeyen bu durum aslında fiziksel olarak da rahatsız verir. Dudak çatlaması; dudakların yüzeylerinde gözle görülür şekilde çatlaklar, yarıklar oluşması, bazen bu çatlakların kanaması ve ağrısıyla karakterize bir durumdur. Dudak derisi vücudu saran derinin en ince ve hassas tarafıdır ve yağ bezleri içermez. Bu yüzden de hasarlanmaya daha müsaittir. Çoğunlukla ciddi sebepleri olmayan dudak çatlaması, bazı durumlarda enfeksiyona işaret edebilir.


Dudaklar Neden Çatlar?

Dudak çatlamasının en yaygın nedenleri; kuru ve soğuk hava, kapalı ortamda kuru ve sıcak havaya maruz kalma, güneş yanığı, bazı ilaçlar, rüzgâra maruziyet, dudakların yalanması ve ağızdan nefes alınmasıdır. Soğuk algınlığı, dehidrasyon (sıvı kaybı) ve beslenme eksiklikleri de dudak çatlamasına neden olabilir.

Dudak kuruluğu ve çatlaması altta yatan hastalığa, bozukluğu ve duruma göre değişebilir. Dudak çatlaması ile birlikte ağızda da şöyle belirtiler görülebilir:

  • Kanama
  • Ağrılı yara
  • Uçuk (tekrarlamasına neden olabilir)
  • Ağız kuruluğu
  • Boğuk ses
  • Kızarma ve şişme

Dudak çatlaması ile birlikte gelişebilecek diğer semptomlar ise şöyle sıralanabilir:

  • Susama
  • Genel hastalık hissi
  • Baş ağrısı
  • Vücutta döküntü
  • Burun tıkanıklığı ve burunla ilgili problemler

Dudak çatlaması ile birlikte görülen kısa süreli de olsa bilinç bulanıklığı ya da kaybı, bayılma, idrara çıkmama gibi bulgular altta yatan ciddi sorunlara işaret edebilir.

Ruj veya dudak kremi gibi dudaklara direkt temas eden ya da ellerimiz yoluyla dudaklara indirekt temas eden kozmetik/kimyasal ürünlere karşı alerjik reaksiyon da dudak çatlamasının nedenlerindendir.

Dudak Çatlaması Hastalık Habercisi Olabilir mi?

Dudak çatlaması şikayetiyle doktora başvurduğunuzda teşhis için size şu sorular yöneltilebilir:

  • Ne kadar süredir dudak çatlaması yaşıyorsunuz?
  • Ruj gibi ürünler kullandığınızda dudaklarınız daha çok çatlıyor mu?
  • Yakın zamanda kullanmaya başladığınız elinize ya da dudaklarınıza temas eden herhangi bir ürün var mı?
  • Çatlamış dudaklarınız haricinde başka şikayetleriniz var mı?
  • Çatlamış dudaklarınız günden güne kötüleşiyor mu, yoksa sık sık bu sorunu mu yaşıyorsunuz?

Dudakların çatlaması uzun süreli sorunlara neden olmaz. Çatlamış dudaklar, oluşan tahriş nedeniyle bakteri veya mantar gibi enfeksiyonlara açık hale gelir. Bazen de vücuttaki sıvı kaybı dudak çatlamasıyla kendini gösterir. Teşhis edildikten sonra ona göre tedavi uygulanmalıdır. Şiddetli dehidrasyon böbrek yetmezliği, bakteriyel enfeksiyonlar, elektrolit dengesizliği, mantar enfeksiyonları gibi sonuçlara neden olabilir.

Aktinik keilit ise genellikle kronik güneş maruziyeti sonucu gelişen, tedavi edilmediğinde deri kanserine ilerleyebilen bir durumdur; dudaklarda kuruluk, renk değişimi ve pullanma ile ortaya çıkabilir.

Şiddetli dudak kuruluğu ve çatlaklar ile karakterize keilit ise Crohn gibi iltihabi hastalıklar veya enfeksiyonlara bağlı görülebilir. Diş travması, aşırı tükürük üretimi de keilite neden olabilir. Diş teli, takma diş ve emzik kullanımı buna yatkın hale getirir.

Bazı ilaçlar da dudak çatlamasının nedenleri arasındadır. A vitamini, retinoidler, lityum maddelerini içeren ilaçlar ve kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlar dudaklarda aşırı kuruluk ve çatlama yaratabilir.

Sigara, yine dumanıyla hassas cildi tahriş ederek kuruma ve çatlama ihtimalini arttırır.

Genel olarak kuru bir cilt yapısına sahip olan kişiler de dudak çatlamasına daha yatkındır.

Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir?

Dudak çatlamasına karşı en iyi koruma dudakların nemini korumaktır. Dudak kuruluğu yaşamamak için bol su içerek dudak nemini korumaya çalışın. Ayrıca dudak çatlamasına karşı şu önerilere kulak verin:

Doğru Dudak Nemlendiricisi Seçin

Popüler markalar yerine dudağınız için uygun olan dudak balsamlarını tercih edin. Çünkü bazı dudak balsamları dudakları kurutan, tahrişe ya da alerjik reaksiyonlara neden olabilen maddeler içerebilir. Bazı kişiler bu ürünleri kullandıklarında karıncalanma, yanma gibi hisler yaşadıklarını ve ürünlerin işe yaradığını düşünebilir. Ancak buna aldanmayın. Bu hisler, dudakların tahriş olduğunun göstergesi olabilir. Tarçın, nane, narenciye, okaliptüs, kafur, mentol, lanolin, oksinoksat, oksibenzon, fenol, propil gallat ve salisilik asit maddeler içeren dudak ürünlerini kullanmaktan kaçının. Hint tohumu yağı, seramidler, demitikon, kenevir tohumu yağı, mineral yağlar, shea yağı, titanyum oksit veya çinko gibi güneşten koruyucu bileşenler dudakların çatlamasına iyi gelebilir. Parfümlü, kozmetik ürünler de dudaklarınızı tahriş edebilir ya da alerjik reaksiyonlara (temas egzaması) neden olabilir. Günde birkaç kez ve yatmadan önce bu ürünleri çatlamış dudaklarınıza sürün ve yumuşamasını sağlayın.

Dudaklarınızı Kış Güneşinden de Koruyun

Dudak kreminizin güneş koruyuculu olmasına dikkat edin. Kışın bile dudaklarınız çatlayabilir. Güneş, çatlamış dudaklarınızı daha kolay kurutur ve bu da uçukları tetikleyebilir. SPF 30 ve daha yüksek güneş koruyuculuğu olan ürünleri kullanmaya özen gösterin. Dışarıdayken dudak balsamınızı 2 saatte bir uygulayabilirsiniz. Dışarı çıktığınızda ağzınızı bir atkı ile kapatmanız da soğuk ve kuru havaya karşı dudaklarınızı korumaya yardımcı olur.

Bu Besinler Yardımcı Olabilir

Aloe vera, Hindistancevizi yağı, bal, salatalık ve yeşil çay gibi besinler inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Bu besinleri içeren ürünlerin doğal olanları tercih edebilir ancak kozmetik ürünlerin temas egzamasına yol açabildiği unutulmamalıdır.

Bol Su İçin

Genel sağlığınız için su tüketmeniz gerekir. Su, kurumuş ve çatlamış dudaklarınızın da ihtiyacı olan bir yaşam kaynağıdır. Dudaklarınızı, gün içinde sık sık su içerek nemlendirebilirsiniz.

Dudaklarınıza Karşı Nazik Olun

Bazı kişiler tik gibi sebeplerle sürekli dudaklarını ısırıp yalayabilirler. Yani kişiler bunu yaptıklarının farkında olmazlar. Kuruyan dudakları yalamak o an için kurtarıcı gibi gözükse de aslında bir kısır döngü yaratır. Tükürük dudakların nemini yok eder, buharlaştıkça dudaklarınız aslında daha kuru hale gelir. Dudaklarınızı ısırıp tahriş de etmeyin.

Nemlendirici Kullanın

Özellikle uyurken ağzınızdan nefes alıyorsanız evde bir nemlendirici olması faydalı olabilir. Hem daha rahat nefes alırsınız hem de dudaklarınızın kuruyup çatlamasını engellemiş olursunuz.

“Dudak çatlaması nasıl geçer?” diye düşünürken bu önerileri evde uygulamaya çalışın. Bu önerileri hafta uyguladığınızda dudaklarınız çatlamaya devam ederse bir dermatoloji uzmanına başvurun.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Dudaklarınızdaki 8 Uyarıya Dikkat

Sık sık gözden kaçan bir sağlığın göstergesidir dudaklarımız. Hem Çin hem de Ayurveda tıbbında tanı aracı olarak kullanılır. Vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu belirlemenin değerli bir yoludur.

İşte dikkat etmeniz gerekenler:

1. Şişme
Ağzınıza bir darbe almadıysanız, bir yiyeceğe ya da başka bir maddeye karşı hassasiyet ya da alerjik reaksiyon geçirip geçirmediğinizi düşünün. Kaşıntı, ağrı gibi başka semptomlar eşlik ederse doktora başvurunuz.

Tabii ki, herpes simpleks virüsü gibi enfeksiyonlar da dudakların şişmesine neden olabilir. Nadiren, Crohn hastalığı gibi vücudun diğer bölgelerinde ağrıya ve iltihaba neden olan tıbbi durumlar dudak şişmesine yol açabilir.

2. Uçuklar
Herpes simpleks virüsünün neden olduğu, uçuklar rahatsız edici ve tatsızdır. Ayrıca çok bulaşıcıdırlar, dikkat edin! Virüsü aldıktan sonra, sisteminizde çoğu zaman uykuda kalacaktır, ancak bir süre sonra yeniden harekete geçecektir.

Dudaklarda veya ağız çevresinde gelişen bu küçük kabarcıklar genellikle bir karıncalanma, kaşıntı veya yanma hissi ile başlar. Virüs, güneş ışığı, yorgunluk, ağızda bir yaralanma veya kadınlarda menstruasyon gibi belirli tetikleyiciler tarafından aktif hale getirilebilir.

Neyse ki, uçuk zararlı bir virüs değildir &#; her ne kadar tükendiğini, stres altında olduğunu, uyumaya yetiştiğini veya dudaklarına güneş kremi attığını gösteren bir işaret olabilir.

Uçuk genellikle 7 ila 10 gün içinde geçer.

3. Hassasiyet
Hassasiyete genellikle, temel sorunun ne olduğuna dair iyi bir fikir vermesi gereken, uçuk veya şişlik gibi diğer semptomlar eşlik eder. Ancak dudaklarınız başka problemler yaşamadan duyarlıysa, hafif bir alerjik reaksiyon veya topikal bir şeye karşı duyarlılık gösterebilir.

Rujlarınızın, parlatıcıların, hatta diş macununun neden olabileceğini düşünün.

Örneğin, güzellik ürünlerindeki bazı renk pigmentlerinin duyarlılığa neden olduğu bilinmektedir.

Hafif güneş yanığı, hassasiyetin başka bir nedenidir. Cildimiz dudaklarda çok ince olduğundan, bu alan genellikle vücudun geri kalan kısmından çok önce etkilenecektir.

4. Ağızda Çatlama
Ağız köşelerinde çatlama, açısal cheilit olarak bilinir, oldukça acı verici bir şikayettir ve çeşitli beslenme eksikliklerinden kaynaklanabilir .

Örneğin, demir eksikliği, deri hücrelerinin hızlı bir şekilde yenilenememesi anlamına gelir ve kırılan cilde yol açar.

Cilt ve dudak sağlığı söz konusu olduğunda B kompleks vitaminleri de hayati öneme sahiptir. Özellikle peynir, yumurta, badem, mantar, susam ve ıspanaktan alabileceğiniz B2 ( riboflavin ) alımına dikkat edin ; Et, yer fıstığı, mantar, bezelye, ayçiçeği çekirdeği ve avokadoda bulunan B3 ( niasin ) ; ve fındık ve tohumlardan elde edilen B6 ( piridoksin ), balık, et, muz, avokado ve ıspanaktır. Tahıl takviyeli ekmekler de B vitamini ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Çinko, dudak sağlığının önemli bir destekçisidir. Deniz ürünleri, et, fındık ve tohumlar, ıspanak, kakao, fasulye ve mantar çinko açısından zengindir.

Diğer taraftan, çok fazla takviyeler de sorun yaratabilir. A vitamini zehirlidir ve ağız köşelerinde çatlamaya yol açabilir. Bunun yerine, A vitamini, beta-karoten gibi havuç, tatlı patates, koyu yapraklı yeşillikler, kayısı, mango, kavun ve kabak gibi zengin besin kaynaklarından alın . Beta-karoten alındığında, vücutlarımız sadece ihtiyaç duydukları kadar dönüştürürler, bu nedenle A vitamini fazlalığı endişe verici değildir.

Çatlak dudaklar diyabetin bir belirtisi olabilir, çünkü yüksek kan şekeri seviyesi ağzın köşelerinde ince deriyi etkiler. Diyabeti olmayanlar, aynı zamanda, reçetesiz ilaçlar veya doğal ilaçlar ile kolayca tedavi edilebilen bir maya enfeksiyonu yaşayabilirler.

5. Kuruluk ve Çatlama
En sık görülen dudakla ilgili şikayetler kuruluk ve çatlamadır. Bu belirtiler genellikle öğelerin maruz kalmasından kaynaklanır. Güneşli hava veya yağmurda koşmak gibi. Mutlaka güneş koruyucusunu dudaklarınıza da sürün.

Ilımlı bir iklimde yaşıyorsanız veya tüm gün masa başında çalışıyorsanız o zaman kuru ve pullu dudaklarınız dehidrasyona yatkındır. Şiddetli dehidratasyon tıbbi bir acil durum olsa da, başka bir semptomunuz yoksa, sıvı alımınızı su, hindistancevizi suyu veya bitkisel çaylarla artırmaya başlayabilirsiniz.

Kuru dudaklar ayrıca sağlıklı, bağırsak dostu bakterilerin yokluğunu gösterir.

Daha az sıklıkla, diş macununuzda veya kozmetik ürünlerinizdeki alerjenler kalıcı bir çatlamaya neden olabilir.

6. Renk değişikliği
Sağlıklı dudaklar pembe veya kırmızı renkte olmalıdır. Eğer bir değişiklik fark ederseniz ağzınızın çevresindeki derinin kahverengi veya mavi-gri olup olmadığına bakın.

Hafif mavi dudaklar anemiye (demir eksikliği) veya kandaki oksijen eksikliğine işaret edebilir.

Lentigo olarak bilinen dudaklara düz kahverengi ila siyah nokta, uzun süreli güneşe maruz kalma veya belirli sistemik hastalıklarla ilişkili olabilir.

Birkaç farklı ilaç türü de cilt ve dudaklar üzerinde renk değişimine neden olabilir. Bazı antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, bazı antidepresanlar ve cilt bozukluklarının tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar gibi.

Sigara içmek, alkol kullanımı dudakların renginin değişmesine neden olabilir.

Renk değişikliği devam ederse veya başka semptomlar eşlik ediyorsa, doktorunuza başvurun.

7. Solukluk
Dudaklar altta yatan doku renginin ve kan akışının tonunu aldığından, soluk dudaklar kanın kızarıklığındaki değişikliği bildirebilir. Bu, vücuttaki oksijen seviyelerinden etkilenir.

Kalp hastalıkları ve akciğer problemleri , anemi gibi kanda taşınan oksijen miktarını da etkiler . Kötü tiroid fonksiyonu da suçlu olabilir.

8. Ağızda Kırmızı Halka
&#;Kırmızı aura&#; olarak adlandırılan bu halka, genellikle buğday, mandıra, soya veya çok fazla gazlı içecek gibi yaygın gıdalara verilen bir alerjiden kaynaklanır . Bazı insanlar özellikle gazozun gazlı olmasına neden olan benzoik aside duyarlıdır. Diyetinizi değiştirmek bu aurayı ortadan kaldırmanın en etkili yoludur.

Benzoik asit diş macununda bir maddedir, bu yüzden etiketleri dikkatle kontrol edin.

Dudakta oluşan pigment kaybı i&#;in &#;neriler

Güzellik uzmanlarına göre günümüzde sürekli gelişen güzellik sektörü sayesinde, oluşan birçok şekil bozukluklarını daha iyi görünüme kavuşturmak, artık mümkün hale geldi. Güzellik uzmanları kişilerde hastalıklar, kullanılan ilaçlar, ağır tedaviler, hava koşulları, stres gibi birçok sebepten; kıl dökülmesi, pigmentasyon kayıpları, cilt bozuklukları gibi sonuçların doğabileceğine dikkat çekiyor.Güzellik uzmanları bu gibi durumlarda kişilere yeni teknikler ve uygulamalarla, yüzde yüz kalıcı olmasa da yıllar boyu kalıcılık sağlanabilecek çözümler bulmak mümkün hale geldiğine vurgu yapıyor.

Güzellik koçundan öneriler

“Dudaklar içinde yaşanan problemlere çözüm bulmak mümkün mü? sorusuna ise güzellik koçu Sinan İslam Yılmaz yanıt verdi. Yılmaz, soluk ve beyaz dudaklar, hiperpigmentasyon yani pigmentasyon problemi yaşayanlar, vitiligo hastası olanlar, albinizim gibi doğuştan gelen pigmentasyon problemlerine de çözüm üretebildiklerini dile getirdi. Bu tarz problem yaşayan danışanların, hem şekil bozukluklarını gidermek adına, hem de kayıp dudak pigmentasyonuna karşın, kalıcı dudak renklendirme işleminin günümüz koşullarında en iyi çözüm yolu olduğunu dile getirdi.

Dudak renklendirmesi hakkında

Yılmaz şunları söyledi: “Dudak renklendirme işlemi sadece danışanlarımızın sürekli renkli görünümüne sahip dudaklar istemesi için yapılan bir işlem değil. Güzellik sektöründeki çıkan her yenilik, mutlaka ihtiyaca dayalı bir şekilde yaratılıyor. Yani güzellik kaygısı dışında, bulunan teknikleri çözüm üretebilmek için kullanmamız gerekiyor. Ben kalıcı makyaj uzmanı olarak danışanlarımın yüzünde mutlaka hata ararım. Çünkü amaç eksikleri bulup bunu en iyi hale getirmek. Hem kişiyi mutlu etmek hem de bir problem varsa bu durumu ortadan kaldırmak bence harika bir şey. Çeşitli sebeplerle dudaklarında pigmentasyon ya da asimetri gibi problem yaşayan kişiler mutlaka bu opsiyonu değerlendirmeli. Güzellik sektöründen en çok da bu şekilde yararlanılması gerektiğini düşünüyorum”

Dudak kararması neden olur? Dudak kararması veya morarması nasıl tedavi edilir?

Dudak kararması neden olur? Dudak kararması veya morarması nasıl tedavi edilir?

Dudaklarda morarma veya kararmalar kadınların günlük hayatını olumsuz etkilemese de estetik olarak değiştirmek istenilen bir bölgedir. Rujla kolay bir şekilde dudak rengi değişse de doğal yollarla da tedavi edilebilir. Peki dudak kararması neden olur?

Dudaklarda koyu morumsu, kahverengi veya siyaha varan kararmalar olduğunda ilk olarak kandaki yetersiz oksijen seviyelerinden şüphelenmek mantıklıdır. Bunu akılda tutarak, dudaklardaki bu koyu renk değişimine aşağıdaki faktörlerden herhangi biri yol açmış olabilir. Uzmanların bu konuda sık sık uyarılarda bulunduğu dudak kararması veya morarması estetik açıdan kötü bir görünüme neden olsa da sağlık açısından ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Vücutta meydana gelen herhangi bir olumsuzluğun göstergesi olarak dudak morarması da bu belirtilerden biridir. Dudak kararması ve morarması;

  •  Anemi hastalığı veya vücudun demir ihtiyacı,
  • Alkol, kahve veya çay tüketiminin artması,
  • Aşırı sigara tüketimi,
  • Yüksek derecelerde güneş ışığına maruz kalmış olmak,
  • Siyanoz (diğer adıyla kanın oksijensiz kalması)
  • İklim değişikliği,
  • Akciğer ve kanla ilgili bazı hastalıkları,
  • Yanlış kullanılan kozmetik ürünleri,
  • Dengesiz beslenme,
  • Vitamin ve mineral oranında azlık veya çokluk gibi etmenler dudağın morarmasına neden olur.

Evde dudak bakımı nasıl yapılır? 4 adımda kolayca kuru dudak bakımıİLİŞKİLİ HABEREvde dudak bakımı nasıl yapılır? 4 adımda kolayca kuru dudak bakımı

DUDAK KARARMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Dudak morarmasında öncelikli olarak göz önüne alınması gereken etmen süreçtir. Eğer morluk bir günden fazla sürüyorsa ilgili hekim muayenesinden geçilmelidir. İlaç desteği bu konuda etkili olacak bir yöntemdir.

Bazı hastalar bitkisel tedaviyle dudak morarmasını ortadan kaldırabilmektedir. Yeni sıkılmış limon suyuna katılan bal karışımının bir süre dolapta bekletildikten sonra günde kez dudağa sürülmesi morarmalarda etkili olmaktadır. Benzer şekilde gliserinin de dudak morarmasında etkili olduğu bilinmektedir. Dudağın nemli tutulması morarma ihtimalini azaltacak bir etkendir.

Dudaklarınızda ani renk değişimi fark ettiyseniz, bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli testleri yaptırmanız en iyi seçenektir.

Kalp krizinin belirtisini gösteren kulaktaki o detaya dikkat!

İLİŞKİLİ HABER

Kalp krizinin belirtisini gösteren kulaktaki o detaya dikkat!Sömestr tatiline uygun kombin nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Sömestr tatiline uygun kombin nasıl yapılır?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası