tarımdan ticarete ekonomi 9 sınıf / 9.Sınıf Tarih Dersi 3.Ünite Tarımdan Ticarete Ekonomi Konu Özeti – funduszeue.info

Tarımdan Ticarete Ekonomi 9 Sınıf

tarımdan ticarete ekonomi 9 sınıf


Güncel sunulara ve videolara ulaşmak için tıklayınız.




Tarih 9 Üçüncü Ünite-Orta Çağ'da Dünya Birinci Konu Orta Çağ'da Siyasi Yapılar sunusu buradan indirebilirsiniz.

Tarih 9 Üçüncü Ünite-Orta Çağ'da Dünya Birinci Konu Orta Çağ'da Siyasi Yapılar sunusu pdfburadan indirebilirsiniz.

Tarih 9 Üçüncü Ünite-Orta Çağ'da Dünya İkinci Konu TARIMDAN TİCARETE EKONOMİ sunusu buradan indirebilirsiniz.

Tarih 9 Üçüncü Ünite-Orta Çağ'da Dünya İkinci Konu TARIMDAN TİCARETE EKONOMİ pdfsunusu buradan indirebilirsiniz.

Tarımdan ticarete ekonomi videosunu buradan seyredebilirsiniz.

Tarih 9 Üçüncü Ünite-Orta Çağ'da Dünya Üçüncü Konu ORTA ÇAĞ’DA ORDU sunusu buradan indirebilirsiniz.

Tarih 9 Üçüncü Ünite-Orta Çağ'da Dünya Üçüncü Konu ORTA ÇAĞ’DA ORDUsunusu buradan pdfindirebilirsiniz.

İlk ve Ortaçağda ordu videosunu buradan seyredebilirsiniz.

Tarih 9 Üçüncü Ünite-Orta Çağ'da Dünya Dördüncü Konu KANUNLAR GELİŞİYOR sunusu buradan indirebilirsiniz.

Tarih 9 Üçüncü Ünite-Orta Çağ'da Dünya Dördüncü Konu KANUNLAR GELİŞİYOR sunusu pdfburadan indirebilirsiniz.


Kanunlar Gelişiyor videosu için tıklayınız.

9. Sınıf  Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Tarımdan Ticarete Ekonomi Cevapları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Kadim Dünyada İnsan Sayfa 84,  85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 Tarımdan Ticarete EkonomiSoruları ve Cevapları &#;

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı

Tarım ekonomisinde İlk Çağ’da hangi emek türleri istihdam edilmiştir?

  • Cevap: Tarımsal üretimle beraber yerleşik hayata geçilmiş ve göçebe toplumda var olan herkesin yapabildiği her şeyi yaptığı modelden toplum içerisinde uzmanlaşmaya gidilmiştir.
    Yerleşik hayata geçilmesiyle beraber güvenlik önemli sorunlardan birisi olmuştur dolayısıyla şehirlerde basit inşaat işinde uzmanlaşma olmuştur. Bu sayede şehirlere koruma duvarları inşa edilmiş, hendekler açılmıştır.
    Bunun dışında elbette tarım faaliyeti yürütmek yani çiftçilik çok önemli bir faaliyetti.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 85 Cevabı

İlk Çağ medeniyetleri tarımsal üretimi artırmak için ne gibi faaliyetlerde bulunmuştur? Bir metin hazırlayarak sınıfta okuyunuz.

  • Cevap:   İlk çağ medeniyetlerinde tarımsal üretimi arttırmak için bazı faaliyetlerde bulunulmuştur. Mesela, Akadlar’da su kanalları yapılmıştır. Bu sayede tarım gelişmiştir. Frigyalılar, tarıma dayalı ağır cezalar çıkarmışlar ve tarımsal üretimin artmasını sağlamışlar. Aynı şekilde Urartular’da su kanalları yapmışlardır. Bu şekilde tarımsal üretimin artmasını sağlamışlardır.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 86 Cevabı

Orta Çağ Avrupası’nda feodalite egemenken Osmanlı Devleti’nde nasıl bir toprak sistemi uygulanmıştır? Bir slayt hazırlayarak sınıfta sunum yapınız.

  • Cevap: İlk öncelikle feodalite bir toprak sistemi değil siyasal örgütlenme şeklidir.
    Osmanlı&#;da toprak sistemine gelince. Osmanlı da topraklar ikiye ayrılırdı:

    1) Devlet Toprakları
    2) Özel Mülk. 

    Devlet toprakları ise getirdiği gelirlere göre tasnif edilirdi. Bazı toprakların gelirleri doğrudan padişaha, bazılarının ki bürokrasi de ki bazı memurlara tahsis edilmişti. Fakat genel sistemin adı dirlik sistemidir. Buna göre çeşitli topraklar askerlere bırakılırdı. Askerler buradan elde edilen gelirle hem maaşlarını almış olurlar, hem güvenliği sağlarlardı.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 87 Cevabı

Kast sisteminin Hindistan’ın siyasi birliğine etkisini yazınız?

  • Cevap:

    Öncelikle, “siyasi birlik” ve “toplumsal birlik” farklı şeylerdir. Toplumsal birlik toplumu var eden insanlar arasında ki ilişkiyi temsil ederken; “siyasi birlik” bir devlette merkezi otoritenin varlığını işaretler. Kast sistemi, toplumsal birliği yok eden bir durumdur, zira insanlar içine doğdukları hiyerarşik basamakta yaşamak zorundadır. Toplumun sadece belli kısmıyla ilişki içerisinde olur.

    Siyasi birlik açısından da tam tersi söz konusudur. Kast sisteminin ağır kuralları ve bu kuralları aşmanın çok zor olması, merkezi hükümetin güçlü olmasını ve halkta başkaldırma, isyan gibi otoriteyi tehlikeye atan durumların az görülmesini sağlar.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 89 Cevabı

İlk ve Orta çağlarda kullanılan bu ticari mekânları günümüzdeki hangi mekânlara benzetebiliriz?

  • Cevap:

    İlk çağda ürün değişimiyle veya para bulunduktan sonra parayla işleyen pazar yerlerini bugün ki alışveriş merkezlerine ve elbette günümüz pazarlarına benzetebiliriz.

    Gene orta çağ da uzun yolculuklar olduğu için yol kenarlarına hanlar kurulurdu. Buralarda tüccarlar ve binek hayvanları bir iki gece kalır, dinlenirlerdi. Bu gün ulaşım gelişmiş, yollar bu kadar uzun olmasa da buraları önemli ticaret merkezlerinde ki otellere benzetebiliriz.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 90 Cevabı

İlk ve Orta çağlarda kullanılan bu ticari mekânları günümüzdeki hangi mekânlara benzetebiliriz?

  • Cevap:  İlk çağda kurulan pazarları, panayırları şimdiki pazarlara, çarşılara ve alışveriş merkezlerine benzetebiliriz. Nasıl ki ilk çağda bu ticaret mekanlarında her istenilen bulunuyorsa şuan da alışveriş merkezlerinde her istenilen bulunabilmektedir. Ayrıca, ilk çağdaki hanları da şuan ki otellere benzetebiliriz.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı

İpek Yolu’nun geçtiği bölgelere hâkim olan Türk devletlerini yazınız?

  • Cevap:

    İpek Yolu, Çin’den başlayıp Anadolu’ya ve oradan da Avrupa’ya kadar uzanan bir ticaret yoludur. Burada devletler arasında ticari ve kültürel alışveriş yapılmış, medeniyetler birbirlerine bilgi aktarmıştır. Öyle ki birçok icat İpek Yolu sayesinde diğer devletlere aktarılmıştır.

    Türkler tarih boyunca farklı sürelerde İpek Yoluna hakim olmuş ve burada ticari faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. İpek Yoluna hakim olan Türk devletleri:

    – Asya Hun Devleti

    – Avrupa Hun Devleti

    – Göktürkler

    – Uygurlar

    – Karahanlılar

    – Gazneliler

    – Büyük Selçuklu Devleti

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı

Tarihî ticaret yolları yeniden canlandırılabilir mi?

  • Cevap: Günümüzde teknoloji ve imkanlar geliştiği için artık ticaret yaparken firmalar çok farklı yollar kullanabiliyorlar. Ayrıca yine gelişen teknoloji sayesinde ülkeler arası ticaretler kargo uçakları ve devasa yük gemileri ile yapılmakta. Bu durumda eski ticaret yollarının canlandırılması düşük bir ihtimale sahip. Fakat yine de bu ticaret yollarını kullandırmaya özendirici çalışmalar ile tekrardan canladırılması mümkün olabilir
Ders Kitabı Cevapları

Tarımdan Ticarete Ekonomi 9. Sınıf

  • İnsanlığın yerleşik düzene geçmesi ve tarım ekonomisinin gelişmeye başlamasıyla birlikte insan emeğine duyulan ihtiyaç artmıştır. Bu durum köleliği ortaya çıkarmıştır.
  • Kölelerin yasal durumu, toplumdan topluma farklılık göstermiştir. Örneğin Hititlerde kölelerin kısıtlı da olsa mülkiyet hakları varken Mezopotamya&#;da köleler neredeyse tüm haklardan mahrum bırakılmıştır.
  • İlk Çağ&#;dan itibaren topraklar, genellikle büyük toprak sahiplerinin, aristokratların, askerlerin ya da devletin elindeydi. Toprağın ayrılmaz bir parçası olarak görülen köylülerin statüsü köle ya da yarı köle şeklinde tanımlanmıştı.
  • Roma İmparatorluğu&#;nun son dönemlerinde köleliğin statüsünde bir değişiklik yaşandı. Toprak kayıpları nedeniyle esir ve köle sayısı azalınca büyük çiftlik sahipleri, köleleri toprağa bağlı çiftçiler hâline dönüştürmek zorunda kaldılar. Bu yeni uygulama Orta Çağ boyunca geçerli olmuş ve tarımda köle iş gücünün yanında serbest çalışan köylüleri de ortaya çıkarmıştır.
  • Orta Çağ&#;a gelindiğinde çiftçiler toplumun en geniş kesimini ve buna karşılık en düşük sosyal grubunu oluşturuyorlardı. Köylülerin çoğu soylu sınıfın malikânelerinde çalışarak ilkel bir yaşam sürüyordu.
  • Malikanelerde çalışan köylüler toprağa bağlı, karın tokluğuna çalışan ve hür köylü ile köle arasında serf adı verilen bir sınıfa mensuptu. Serfler eşya gibi alınıp satılabilmekteydi. Soylu sınıf (senyörler) hem toprağın hem de serflerin sahibiydi. Serflerin çalıştığı topraktan ayrılması hâlinde senyör onu bulup geri getirme hakkına sahipti.

Artı Üründen Sosyal Sınıflara

Örnek: İlk Çağ&#;da toprağa sahip olan soylular, yüzyıllar boyunca geçerli olacak güçlü statüler kazanarak sosyal, ekonomik, siyasi gücün belirleyicisi oldular. Bu süreç tarım toplumlarında aşağıdaki yönetim biçimlerinden hangisinin ortaya çıkmasına ortam hazırlamıştır?
A) Monarşi    B) Demokrasi
C) Teokrasi    D) Meşrutiyet
E) Cumhuriyet

Çözüm: Monarşi, siyasi, askerî, hukuki, ekonomik yetkilerin kral, hükümdar gibi unvanlar alan bir kişide toplanmasıyla oluşan yönetim biçimidir. Monarşide krallık miras yoluyla babadan oğula veya kralın ailesinden bir kişiye geçer. Tarım toplumunun ortaya çıkmasıyla birlikte toprağı elinde bulunduranlar zamanla soyluluk statüsüne sahip olmuşlardır. En önemli ekonomik güce yani toprağa sahip olan soylular bu durumun bir sonucu olarak toplumsal yaşamı yönlendiren, siyasi gücü belirleyen bir sınıf hâline gelmişlerdir. Soylular arasındaki iktidar mücadelesini kazananlar kral ve benzeri unvanlarla bütün gücü kendilerinde toplayarak monarşi rejimini kurmuşlardır. Demokrasi devletin bütün vatandaşlarının eşit hak ve görevlere sahip olarak yönetime katılmasıdır. Teokrasi din adamlarının ve dinî kuralların etkili olduğu yönetim biçimidir. Meşrutiyet, kralın yanı sıra halkın seçtiği temsilciler vasıtasıyla yönetime ortak olmasıdır. Cumhuriyet, devlet başkanının ve yöneticilerin halkın oylarıyla belirli bir süre için belirlendiği ve halk adına yönetimi üstlendiği rejimdir. Cevap A

İlk ve Orta Çağ&#;da Toplumsal Tabakalaşma

Orta Çağ&#;da Tarımsal Üretim

Orta Çağda Ticaret

İlk ve Orta Çağda Ticaret Yolları

Kral Yolu

Örnek: Lidyalılar ticaret kervanlarının kolayca yürütülmesi ve güvenliği için başkentleri Sard&#;dan başlayıp Mezopotamya&#;ya kadar uzanan Kral Yolu&#;nu inşa etmişlerdir. Buna göre Lidyalıların,
I. uluslararası ticaretin gelişmesi,
II. Anadolu ile Mezopotamya arasında kültürel etkileşimin artması,
III. Anadolu&#;da Maden Çağı&#;nın başlaması
gelişmelerinden hangileri üzerinde etkili oldukları savunulabilir?
A) Yalnız I    B) Yalnız II    C) I ve II
D) II ve III    E) I, II ve III

Çözüm: Lidyalıların Anadolu ile Mezopotamya arasında ticari amaçla yol yapmış olmaları Anadolu&#;daki devletlerle Mezopotamya&#;daki devletler arasında ticareti geliştirmiştir. Devletler arası ticari ilişkiler kültürel etkileşime zemin hazırlamıştır. Buna göre Lidyalıların I ve II. öncülde verilen gelişmeler üzerinde etkili oldukları söylenebilir. Anadolu&#;da Maden Çağı Lidyalılardan binlerce yıl önce başlamıştır. Dolayısıyla Lidyalıların Anadolu&#;da Maden Çağının başlaması üzerinde etkili oldukları söylenemez. Cevap C

İpek Yolu

Kürk Yolu

Baharat Yolu

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Tarımdan Ticarete Ekonomi Cevapları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Orta Çağda Dünya Sayfa 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79  Tarımdan Ticarete EkonomiEtkinlik Soruları ve Cevapları

Tarımdan Ticarete Ekonomi

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 73 Cevabı

İlk çağlardan itibaren tarım üretimini artırmak isteyen insanlar hangi faaliyetlerde bulunmuş olabilir?

  • Cevap: İlk çağ medeniyetlerinde tarımsal üretimi arttırmak için bazı faaliyetlerde bulunulmuşfunduszeue.info, Akadlar’da su kanalları yapılmıştır. Bu sayede tarım gelişmiştir. Frigyalılar, tarıma dayalı ağır cezalar çıkarmışlar ve tarımsal üretimin artmasını sağlamışlar. Aynı şekilde Urartular’da su kanalları yapmışlardır. Bu şekilde tarımsal üretimin artmasını sağlamışlardır.

Artı ürünün insan yaşantısına etkileri nelerdir?

  • Cevap: Üreticinin ihtiyacının üzerinde üretilen ürüne, genel olarak artı ürün denir. Bu verim üreticiye daha fazladan gelir ve getiri sağfunduszeue.infoı ürünler : madeni aletlerin ortaya çıkmasıyla çoğalmaya başlamışlardır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı

Orta Çağ Avrupası’nda feodalite egemenken Osmanlı Devleti’nde uygulanan toprak sisteminin özellikleri nelerdir? Bir slayt hazırlayarak sınıfta sunum yapınız.

  • Cevap:İlk öncelikle feodalite bir toprak sistemi değil siyasal örgütlenme şfunduszeue.infoı&#;da toprak sistemine gelince. Osmanlı da topraklar ikiye ayrılırdı:

    1) Devlet Toprakları
    2) Özel Mülk.

    Devlet toprakları ise getirdiği gelirlere göre tasnif edilirdi. Bazı toprakların gelirleri doğrudan padişaha, bazılarının ki bürokrasi de ki bazı memurlara tahsis edilmişti. Fakat genel sistemin adı dirlik sistemidir. Buna göre çeşitli topraklar askerlere bırakılırdı. Askerler buradan elde edilen gelirle hem maaşlarını almış olurlar, hem güvenliği sağlarlardı.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 75 Cevabı

Kast sisteminin, Hindistan’ın siyasi birliğine etkileri nelerdir?

  • Cevap: Kast Sistemi Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Aryani ırkı kendi üstünlük ve bütünlüklerini koruyabilmek için halkı birbirinden farklı sosyal sınıflara ayırmışlardır. Kast sistemi toplumu kapalı sınıflara ayırmış, her sınıf kendi dilini geliştirmiştir. Bu sebeple Hint toplumu hiçbir zaman tek bir millet olamamıştır. Kast sistemiyle siyasi sorunlar ortaya çıkmış, gruplar ihtilafa düşmüşler, ve farklı siyasal tavırlar geliştirmişler.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı

İpek Yolu’nun geçtiği bölgelere hâkim olan Türk devletleri hangileridir?

  • Cevabı: İpek Yolu, Asya ve Avrupa kıtalarının toprakları üzerinde yer alan ticari bir yoldur. Bu yol üzerinde daha çok ipek ticareti yapıldığı için bu ismi almıştır. İpek Yolu tarih boyunca yüzlerce yıl etkinliğini korumuştur. İpek yolu üzerinde birçok Türk devleti de hakimiyet kurmuştur. İpek Yolu’nun devletlerin hakimiyetine geçmesi devletlerin de elini güçlendirmiştir.İpek Yolu’nun geçtiği bölgelere hakim olan Türk devletleri şu şekildedir:

    *Asya Hun Devleti

    *Avrupa Hun Devleti

    *Göktürk Devleti

    *Uygur Devleti

    *Karahanlı DEvleti

    *Gazneli Devleti

    *Büyük Selçuklu Devleti

    *Osmanlı Devleti

    *Türkiye

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı

Tarihî ticaret yolları yeniden canlandırılabilir mi? Neden?

  • Cevap: Hayır, bence ticaret yolları yeniden canlandırılamaz. Eskiden ulaşım koşulları daha zordu ve ticaret bu yollarla yapılırdı. Anca şuan ticaret gemilerle ve uçaklarla yapılabilmektedir. Ayrıca, ticaret yollarının geçtiği ülkelerde şuan savaş ortamı vardır. Bu yüzden ticaret yollarının canlandırılabileceğini düşünmüyorum.

Ders ve Çalışma Kitapları TIKLA!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası