dengir mir mehmet fırat nerenin milletvekili / Eski milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yaşamını yitirdi | Euronews

Dengir Mir Mehmet Fırat Nerenin Milletvekili

dengir mir mehmet fırat nerenin milletvekili

HDP milletvekili adayları: Listede kimler var?

  • Hatice Kamer ve Fundanur Öztürk
  • BBC Türkçe
HDPli seçmenler

Kaynak, Getty Images

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 24 Haziran milletvekili seçimleri için adaylarının listesini Yüksek Seçim Kurulu'na verdi

HDP'nin milletvekili adaylığı listesinde öne çıkan isimler arasında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) mağduru akademisyenler, gazeteciler, sanatçılar, HDP bileşenlerinden temsilciler yer alıyor.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan İstanbul'dan, Sezai Temelli ise Van'dan aday oldu. Parti sözcüsü Ayhan Bilgen yeniden Kars'tan aday olurken, Grup Başkanvekilli Meral Danış Beştaş Siirt'ten aday.

Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu'nun İstanbul olan seçim bölgesi değiştirilerek Ankara 1. bölgeden aday gösterilirken, Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir de yeniden Ağrı'dan aday gösterildi.

Bingöl milletvekili ve partinin dış politika konularındaki sözcüsü Hişyar Özsoy bu kez Diyarbakır listesinde ön sıralarda.

KHK ile ihraç edilen öğretim üyesi ve yazar Ömer Faruk Gergerlioğlu Kocaeli'den, ekonomist Erol Katırcıoğlu İstanbul'dan aday gösterildi.

Yüksel Caddesi'nde "İşimizi geri istiyoruz" eylemleriyle tanınan Veli Saçılık Ankara'dan, eşiyle birlikte kamudan ihraç edilen Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır eski temsilcisi Saliha Aydeniz Diyarbakır'dan aday gösterildi.

'de memuriyetten men cezası alan ve KESK'te uzun süre profesyonel sendikacılık yapan Bedriye Yorgun da Gaziantep ikinci sıra adayı.

KCK davasından bir süre tutuklu kalan Pero Dündar, dönem BDP Van milletvekili Fatma Kurtulan, avukat Ebru Günay da listede yer alan isimlerden.

Mardin listesinde adı geçen Ebru Günay ve Van listesinde adı geçen Cengiz Çiçek aynı zamanda Asrın Hukuk Bürosu'nda, Abdullah Öcalan'ın avukatlığını yaptılar.

Listede adı geçen bir diğer isim Abdullah Öcalan'ın yeğeni Ömer Öcalan. Bu sefer listede yer almayan Dilek Öcalan'ın yerine Şanlıurfa'da aday gösterilen Ömer Öcalan, Mehmet Öcalan'ın oğlu ve HDP Mardin İl yöneticisi.

HDP'nin iki Ezidi vekilinden biri olan Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca bu sefer Batman'dan aday gösterildi.

Tutuklu isimler de aday

Uca ile birlikte Batman listesinde adı geçen bir diğer aday ise çözüm sürecinde İmralı Heyeti'nde yer alan ve 4 Kasım tarihinden beri Sincan F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Diyarbakır milletvekili İdris Baluken.

Baluken, "örgüt üyeliği ve propagandası" suçlamasıyla yargılandığı davada 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

HDP'nin tutuklu bir diğer adayı da Afrin Operasyonu'na karşı çıkan açıklamalarından dolayı 31 Ocak'tan beri tutuklu olan DTK Eş Başkanı Leyla Güven.

Şanlıurfa listesinde adı geçen Nusrettin Maçin, Diyarbakır merkezli faaliyet yürüten Özgürlük ve Sosyalizm Partisi Başkan Yardımcısı.

HDP'nin Diyarbakır dördüncü sıra adayı Remziye Tosun, halihazırda HDP ile Binasında aşçılık yapıyor. Diyarbakır listesinin dördüncü sırasında yer alan Remziye Tosun, Sur olaylarında adını duyduğumuz bir isim.

Tosun, sokağa çıkma yasakları döneminde üç çocuğuyla birlikte yaklaşık üç boyunca Sur'da kaldı ve çıktıktan sonra, dokuz kişi ile birlikte "Örgüt üyesi oldukları" ve "anayasal düzeni silah zoruyla değiştirdikleri" iddiasıyla tutuklandı, 1,5 yaşındaki kızı ile 14 ay hapis yattı.

Gazeteciler de HDP listesinde

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Ahmet Şık, HDP'nin İstanbul 2. bölge 1. sıra milletvekili adayı oldu.

Şık adaylığını açıkladıktan sonra Cumhuriyet gazetesindeki görevinden istifa etti. Adaylığına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bu ülke yalanın karanlığını değil, hakikatin ışığını hak ediyor. Gazetecilikte olduğu gibi siyasette de temel şiarım, Nazım'ın dediği gibi "Annelerin ninnilerinden, spikerin okuduğu habere kadar, yürekte, kitapta ve sokakta" yalanı yenmek olacak.

"İşte bu yüzden milletvekili adayıyım. Sessizlik çemberini kırmak, bu güzel ülkemizi hakikatin ışığıyla aydınlatmak için adayım. Halkların Demokratik Partisi'nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş ve mücadele arkadaşlarının şahsında tutsak edilmiş tüm siyasetçiler, gazeteciler, öğrenciler ve avukat arkadaşlarımla dayanışmak için adayım."

HDP'nin aday gösterdiği gazeteciler arasında Tayyip Temel de var.

Kapatılan Azadiya Welat Gazetesi ve KHK ile kapatılan GÜN TV'nin eski genel yayın yönetmeni olan Tayyip Temel, 8 Kasım 'de KCK ana davasında tutuklanmış, iki sene sonra adli kontrolle serbest kalmıştı.

Temel, partinin Van listesinden aday.

Listedeki sanatçılar

Sanatçı Ferhat Tunç Aydın'dan, tiyatro sanatçısı Barış Atay ise memleketi Hatay'dan aday gösterildi.

Atay yakınlarda kurulan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kurucu üyesi olarak listede yer alıyor.

ÖSP ve TİP dışında yedi farklı sol, sosyalist parti ve yapının temsilcilerinin de HDP listesinde yer verildiği görülüyor.

Mezopotamya Haber Ajansı'nın (MHA) haberine göre 7 Haziran seçimlerinde Mersin'den seçilen Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan yine Mersin'den, Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, Sosyalist Meclisler Federasyonu'ndan Dilşat Canbaz ve Erkan Baş; bir önceki dönem Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, İstanbul'dan; ESP Genel Başkanı Murat Çepni İzmir'den, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Adana'dan aday gösterildiler.

Halkların Demokratik Kongresi Eş Başkanı Gülistan Kılıç Koçyiğit ise Muş birinci sıra adayı.

Hangi milletvekilleri yeniden aday gösterilmedi?

HDP'de listeler belirlenirken, iki dönem milletvekilliği yapan isimlerin bir daha aday gösterilmemesi kararı etkili oldu.

Dolayısıyla mevcut milletvekillerinden birçoğu yeniden aday gösterilmedi.

Dört dönemdir milletvekilliği yapan Pervin Buldan ise partinin eş genel başkanı olması nedeniyle bu kurala tabii tutulmadı.

Diyarbakır'dan Çağlar Demirel, Diyarbakır Ziya Pir, Altan Tan ve Sibel Yiğitalp, Batman'dan Mehmet Ali Aslan ve Saadet Becerikli, Iğdır'dan Mehmet Emin Adıyaman, İstanbul Erdal Ataş, Celal Doğan, İzmir'den Müslüm Doğan ve Ertuğrul Kürkçü, Urfa'dan Dilek Öcalan yeniden milletvekili adayı gösterilmeyen isimler arasında.

Yeniden aday gösterilmeyen Behçet Yıldırım, Mizgin Irgat, Nihat Akdoğan, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Ali Atalan, Gülsel Yıldırım ve Erol Dora, Dengir Mir Mehmet Fırat, Burcu Çelik Özkan, Siirt Kadri Yıldırım, Aycan İrmez, Lezgin Botan, Nadir Yıldırım, Adem Geveri ile birlikte, mevcut HDP'li milletvekillerinin çoğu yeni dönemde parlamentoda yer almayacak.

Bu isimlerin yanı sıra milletvekilliği düşürülen Ferhat Encü, Nursel Aydoğan, Leyla Zana, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk, Besime Konca, İbrahim Ayhan, Ahmet Yıldırım, Osman Baydemir de yeniden aday gösterilmedi.

HDP'de listede yer almayan isimler arasında Sırrı Süreyya Önder de yer alıyor. Ankara Milletvekili Önder, HDP'den üç dönemdir milletvekili seçilmişti.

Birgün gazetesine konuşan Önder, "Bayrak değişimi adına bu sebeple aday değilim" açıklamasında bulunmuştu.

Adaylık için ismi konuşulanların başında yer alan ve tutuklu bulunan halk sağlığı uzmanı ve HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu da aday olmadı.

HDP Cumhurbaşkanı Adayı ve İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş ise Cumhurbaşkanı adaylığı nedeniyle milletvekilliğine aday gösterilmedi.

HDP üç yıl önce 7 Haziran 'te yapılan genel seçimlerde 80 milletvekili, bir kaç ay sonra yapılan 1 Kasım genel seçimlerinde ise 60 milletvekili çıkarmıştı. Şu anda cezaevinde olmayan ve vekilliği düşürülmeyen vekillerinin sayısı 40'a yakın.

Dengir Mir Mehmet Fırat

Dengir Mir Mehmet Fırat
Türkiye Büyük Millet Meclisi
21, 22, 23, 25, Dönem Milletvekili
Görev süresi
23 Haziran &#;- 16 Mayıs
Seçim bölgesiHaziran – Mersin
Kasım – Mersin
Görev süresi
2 Mayıs &#;- 23 Nisan
Seçim bölgesi – Adıyaman
– Mersin
– Adana
Kişisel bilgiler
Doğum 8 Ağustos ()[1]
Mersin, Türkiye[2]
Ölüm 12 Temmuz (76 yaşında)
Bayındır Söğütözü Hastanesi, Kızılırmak, Çankaya, Ankara, Türkiye
Ölüm nedeni Akciğer kanserinin yayılımına bağlı beyincik tümörü[5]
Defin yeri Karşıyaka Mezarlığı,[3]Ankara
Partisi Adalet Partisi
()
Doğru Yol Partisi
()
Fazilet Partisi
()
Adalet ve Kalkınma Partisi
()
Halkların Demokratik Partisi
()[4]
Çocuk(lar) 2
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Mesleği Avukat, çiftçi, ihracatçı ve siyasetçi

Dengir Mir Mehmet Fırat (8 Ağustos , Mersin – 12 Temmuz , Ankara) Türk avukat, çiftçi, ihracatçı ve siyasetçidir. 5 dönem milletvekilliği yapmış olan Fırat, AKP'nin kurucularından ve eski genel başkan yardımcılarındandı. HDP'den 2 dönem milletvekili seçildi.

İlk orta ve lise öğrenimini Mersin'de tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Çiftçilik, Serbest Avukatlık, İhracatçılık, Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyeliği ve Genel Başkan Yardımcılığı, XXI. Dönem Adıyaman, funduszeue.info XXV. Dönem Mersin, XXIII. Dönem Adana Milletvekilidir. Alman asıllı Kristen (Zozan) Fırat ile evlidir ve iki çocuk babasıdır.[6]

Dedesi Hacı Bedir Fırat Ağa Kavi aşiretine mensuptur. I. ve II. dönem Malatya, III. dönem Kars milletvekilidir. Amcası Hüseyin Fehmi Fırat üç dönem milletvekilliği ve Demokrat Parti Genel İdare Kurulu Üyeliği yapmıştır. Halasının oğlu Mehmet Sırrı Turanlı XI. dönem Adıyaman milletvekilliği ve Adıyaman senatörlüğü yapmıştır.[7]

Adalet PartisiKahta ilçe başkanlığı, Doğru Yol Partisi kurucu üyeliği, Kahta ilçe başkanlığı ve MKYK üyeliği yaptı. genel seçimlerindeAdalet Partisi'nden, genel seçimlerindeDoğru Yol Partisi'nden Adıyaman milletvekili adayı oldu. 'da Fazilet Partisine geçti, milletvekili oldu. Rahşan Affı'na destek verdi, 21 Aralık 'de yapılan oylamada kabul oyu verdi.[8] yılında Fazilet Partisi'nden cumhurbaşkanlığına aday olacağını açıklamasına rağmen aday olmamıştır.[9]

The New York Times'da yer alan "Atatürk devrimleri toplumda travma yarattı, dini yaşama biçimleri bir gecede ortadan kaldırıldı" şeklindeki sözlerinden dolayı büyük tepki topladı.[10][11]

Dengir ismi Kürtçe'de "büyük ses";[12]Mîr ise Kürtçe'de "Bey"[13] anlamına gelir. Mir Mehmet, Fırat'ın 19 göbek önceki dedesinin ismidir. Kürt kökenli olan Fırat,[14][15][16] Dengir Mir Mehmet Fırat'ın dedesi Mustafa Kemal Atatürk tarafından madalya verilmiştir. Soyadı benzerliğinden dolayı, Şeyh Said'in torunlarıyla karıştırılsa da Şeyh Said'in torunlarıyla bir ilgisi yoktur.[17][18]

Türk Tarih Kurumu'nun eski başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu'nun Anadolu Aşiretleri adlı kitabında, Fırat'ın mensup olduğu Rişvan Aşireti'nin Kürt değil, Türk olduğu öne sürülmüştür.[6]

yılında Halkların Demokratik Partisi'ne katılmış ve seçimleri için milletvekili adayı olmuş[19] ve seçilmiştir.

22 Haziran tarihinde Halkların Demokratik Partisi tarafından 30 Haziran 'te yapılacak TBMM başkanlık seçimleri için TBMM başkan adayı olarak gösterildi.[20] Seçimde 1. turda 81, 2. turda 80 ve 3. turda 78 oy alarak seçimi kaybetmiştir. 4. tura, 3. turda 4. olduğu için; yani 1. veya 2. olamadığı için katılamamıştır.[21] 21 Kasım tarihinde Halkların Demokratik Partisi tarafından 22 Kasım 'te yapılacak TBMM başkanlık seçimleri için TBMM başkan adayı olarak gösterildi.[22] 12 Temmuz 'da Ankara'da akciğer kanseri tedavisi gördüğü bir hastanede 76 yaşında ölmüştür.

Kaynakça[değiştir

Eski milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yaşamını yitirdi

AK Parti ve HDP'de milletvekilliği yapan Dengir Mir Mehmet Fırat, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

76 yaşındaki Mehmet Fırat 6 haftadır Bayındır Hastanesinde akciğer kanseri tedavisi görüyordu.

Fırat'ın cenazesi ikindi namazını müteakip Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Dengir Mir Mehmet Fırat kimdir?

8 Ağustos 'te Adıyaman'ın Kahta ilçesinde doğan Dengir Mir Mehmet Fırat, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.

AK Parti Kurucular Kurulu üyeleri arasında yer alan ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliklerinde bulunan Fırat, AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

AK Parti'den 21'inci dönem Adıyaman, 22'nci dönem Mersin, 23'üncü dönem Adana milletvekili olan Fırat, 8 Kasım 'de AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ile birlikte MYK ve MKYK üyeliklerinden istifa etti. 

yılındaki seçime kadar milletvekilliği görevini yürüten ve partideki görevlerinden istifasına rağmen AK Parti üyeliği süren Fırat, 28 Temmuz 'te Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nden hemen önce partisinden ayrıldığını duyurdu.

Fırat, genel seçimlerinde HDP'den 25'inci dönem Mersin milletvekili seçildi.

Ek kaynaklar • AA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.