rahim emarı nasıl çekilir video izle / Rahim Emarı Nasıl Çekilir? Hangi durumlarda çekilir? Videolu Anlatım

Rahim Emarı Nasıl Çekilir Video Izle

rahim emarı nasıl çekilir video izle

MR (EMAR) Nedir?

Kutunun içinde ne var, en ince, milimetrik detaylara kadar görebiliyorsunuz, hem de kutuyu hiç açmadan, kutuya zarar vermeden, sadece kutuyu bir mıknatısın ortasına yerleştirerek. Sizce de sihirli bir şey değil mi? İşte bu sihrin adı, çağdaş tıp uygulamalarında en çok kullanılan tanı yöntemi olan MR.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR), tartışmasız biçimde yakın tarihteki en önemli tıbbi buluşlardan bir tanesidir. MR teknolojisinin kullanımı son otuz yılda önemli ölçüde artmıştır ve her geçen gün artmaya devam etmektedir. Farklı doku türlerinin, MR makinesi tarafından farklı şekilde görüntülenmesine neden olabilen benzersiz manyetik özelliklere sahip olması nedeniyle, MR geniş bir hastalık yelpazesini teşhis etmek için çok sık olarak kullanılmaktadır. MR taramasının tamamlanması biraz zaman alabilirken, insan vücudunda veya incelenen dokularda herhangi bir tür hasara neden olmaz.

Bir Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olarak, MR incelemesine çok sık olarak ihtiyaç duyuyorum ve MR ile ilgili sorularla karşı karşıya kalıyorum. MR nedir, ne amaçla kullanılır, vücuda zararı var mıdır, MR çekimi ne kadar sürer, MR bize ne gösterir,  ne işimize yarar, nasıl yardımcı olur ve benzeri konuları olabildiği kadar geniş şekilde derleyip, açıklayıcı bir rehber hazırladım. Ağırlıklı olarak kendi branşımdan örnekler vererek, beyin, omurga, omurilik ve sinir hastalıklarında MR incelemesi üzerine aklınıza gelebilecek birçok sorunun cevabını, bel fıtığından omurilik yaralanmalarına, kireçlenmeden omurilik tümörlerine kadar, bu rehberde  kolaylıkla bulabileceksiniz.

MR Tanımı Nedir?

İngilizce Magnetic Resonance Imaging kelimelerinin baş harflerinden oluşan MRI terimi, dilimizde MR olarak yerleşmiştir. MR cihazı, kuvvetli bir manyetik alan içinden vücuda radyo dalgaları göndererek, bilgisayar yardımıyla organların detaylı görüntüsünü oluşturur.

Özellikle beyin, omurilik, yumuşak dokular, eklemler ve bağlar için kullanılsa da, kemik dokusu da dahil olmak üzere vücuttaki tüm dokular için kullanılabilir. Tanı, tedavi planlaması ve yapılan tedavinin etkinliğini ölçmek için kullanılan en üstün görüntüleme yöntemidir.

Röntgen incelemesi ya da Bilgisayarlı Tomografi incelemesinin aksine, MR incelemesinde vücuda zarar verecek radyoaktif X ışınları kullanılmaz, oldukça güvenli bir işlemdir.

MR  Nasıl Çalışır?

Öncelikle biraz teknik bilgi ile başlayalım. Vücudumuzun büyük bir kısmı, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan su moleküllerinden oluşur. Hidrojen atomunun merkezinde proton adı verilen bir parçacık bulunur. Proton, küçük bir mıknatıs gibidir ve çevredeki manyetik alanlara ileri derecede duyarlıdır.

MR çekimi sırasında, cihazda bulunan güçlü tarayıcı mıknatıslar, tıpkı mıknatısın pusulanın iğnesinin yönünü değiştirmesi gibi, protonları da aynı yönde hizalar. Çekim sırasında, aralıklarla kısa radyo dalgaları vücuda gönderilir ve protonlar hizadan çıkar. Radyo dalgaları kapatıldığında, protonlar yeniden hizalanır. Protonların  çekim sırasındaki hareketleri bilgisayar tarafından algılanan radyo sinyallerini gönderir. 

Farklı dokularda protonların hareketleri değişik hızdadır ve farklı sinyaller üretir. Bilgisayar yardımıyla, değişik dokulardan gelen farklı sinyaller birleştirilerek incelenen vücut bölgesindeki dokuların son derece detaylı görüntüsü oluşturulur. Bu şekilde MR cihazı vücuttaki çeşitli doku türlerini ve dokulardaki hastalıklı kısımları ayırt eder.

MR Nedir - Kullanım Alanları

MR İncelemesine Nasıl Hazırlanmalıyım?

MR incelemesi yapılmadan bir gün önce, doktor tarafından aksi belirtilmemişse, normal bir şekilde yemek yiyebilir, su içebilir ve ilaçlarınızı alabilirsiniz. Bazı organların çekimleri için, çekim yapılmadan birkaç saat önce yemek yemeyi kesmeniz gerekebilir, yine bazı özel çekimler öncesinde, yüksek miktarda su içmeniz önerilebilir. Çekimi yapılacak bölgeye göre, bu konuda gerekli bilgilendirmeler size önceden yapılacaktır.

Çekimden önce, işlemin güvenli bir biçimde yapılması amacıyla, hastalığınız ve tıbbi geçmişiniz ile ilgili soruların bulunduğu bir bilgi evrakını doldurmanız istenecektir. Bu soruların asıl amacı, MR çekiminize engel bir durumunuz olup olmadığını anlamaya çalışmaktır. Daha sonra, çekimin gerçekleştirilebilmesi için yazılı onamınız alınacaktır.

Çekim sırasında çok büyük bir mıknatısın ortasında bulunacağınız için, manyetik alandan etkilenebilecek her türlü özel eşyanızı MR makinesinin bulunduğu odaya girmeden önce, odanın dışında, size verilen özel bir dolaba koymanız istenecektir. Özellikle saat, cep telefonu, yüzük, kolye, işitme cihazı, metal içeren hareketli diş protezlerinizi mutlaka bu dolaba yerleştirmelisiniz.

İlaçlı MR İncelemesi Nasıl Yapılır?

Bazı MR taramaları, damardan verilen kontrast boya enjeksiyonunu ile birlikte yapılır. Kontrast boya, belirli dokuların ve kan damarlarının daha net ve daha ayrıntılı görünmesini sağlar, bazı hastalıkların teşhisi için gereklidir.

Bazı kişilerde kontrast madde  baş dönmesi, baş ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir, yan etkiler genellikle hafiftir ve çok uzun sürmez.

Böbrek hastalığı olan kişilerde kontrast boyanın doku ve organ hasarına neden olması da mümkündür . Böbrek hastalığı geçmişiniz varsa,  böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve taramaya devam etmenin güvenli olup olmadığını belirlemek için size bir kan testi yapılabilir.

Alerjik reaksiyon geçmişiniz veya herhangi bir kan pıhtılaşma sorununuz varsa, kontrast madde enjeksiyondan önce bildirmelisiniz.

MR Çekilirken Anestezi ya da Sakinleştirici Gerekir mi?

MR çekimi ağrılı bir işlem değildir, normal koşullarda anestezi ya da ağrı kesici kullanımı gerekmez.

Klostrofobisi olan, kapalı bir yerde uzun süre kalmakta güçlük çeken kişiler, çekim öncesinde bu durumu bildirmeleri halinde, çok düşük miktarda sakinleştirici ilaç kullanabilirler.

Bebeklere ve hareketsiz duramayacak küçük çocuklara çekim öncesinde anestezi verilebilir.

MR İncelemesi Nasıl Yapılır?

MR çekimi sırasında, makinenin tam ortasında bulunan bir yatağa uzanmanız gerekir. Çekimin yapılacağı bölgeye göre, başınız makinenin iç ya da dış kısmında bulunabilir.

Çekimi bu konuda deneyimli bir radyoloji teknisyeni gerçekleştirir. MR makinesi tarafından oluşturulan manyetik alandan uzak durmak için radyoloji teknisyeni farklı bir odada bulunan bir bilgisayarı kullanarak  çekimi gerçekleştirir. Hasta, mikrofon aracılığıyla radyoloji teknisyeni ile konuşabilir ve çekim boyunca hasta kamera yardımı ile izlenir. Tarama sırasında belirli zamanlarda, MR makinesi yüksek vurma sesleri çıkaracaktır. Bu seslerin kaynağı, tarayıcı bobinlerindeki açılıp kapatılan elektrik akımıdır. Seslerden rahatsız olmamaları için çekim sırasında hastaya kulak tıkacı veya kulaklık verilecektir. MRI taraması sırasında hastanın mümkün olduğunca hareketsiz kalması çok önemlidir. Tarama, taranan alanın boyutuna ve kaç görüntü çekildiğine bağlı olarak 15 ila 60 dakika arasında sürer.

MR Çekimi Sonrası

Çekim sırasında sakinleştirici ilaç kullanılmadıysa normal hayatınıza hemen dönebilir, araç kullanabilirsiniz. Sakinleştirici ilaç kullandıysanız, araç kullanmak için ilacın etkilerinin tamamen ortadan kalkmasını beklemeniz gerekir.

MR incelemesinin, Radyoloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve bir rapor hazırlanması gerekir. Bu değerlendirme bazen uzun sürebilir. Bu nedenle, yapılan incelemenin sonuçlarını hemen alamayabilirsiniz.

Herkese MR Yapılabilir mi?

Oldukça güvenli bir inceleme olan MR, özel bir sorun yoksa çoğu kişiye yapılabilir. Bazı durumlarda MR taraması önerilmeyebilir. Özellikle vücudunuzda metal içeren bir protez, kalp pili ya da başka bir yabancı cisim varsa, hamileyseniz, çekim öncesinde bu durumu mutlaka belirtmelisiniz.

Metal İmplantlar MR için Engel midir?

Vücudunuzda metalik bir maddenin olması, mutlaka MRI taraması yapamayacağınız anlamına gelmez, ancak taramayı yapan sağlık personelinin bundan haberdar olması önemlidir.

Doktorunuz, herhangi bir risk olup olmadığını anlamak ve taramanın mümkün olduğunca güvenli olmasını sağlamak için daha fazla önlem alınması gerekip gerekmediğine karar verecektir. Örneğin, kalp pili veya defibrilatörü MR için güvenli hale getirmek veya işlem sırasında kalp ritminizi izlemek mümkün olabilir.

Vücudunuzdaki metal parçalardan emin değilseniz röntgen çektirmeniz gerekebilir  .

Metal implant veya parça örnekleri şunları içerir:

  • Kalp pili
  • Implante edilebilir defibrilatör
  • Ameliyat sırasında kullanılan metal plakalar, teller, vidalar veya çubuklar
  • Ağrı tedavisi için kullanılan sinir uyarıcıları
  • Kulak içine cerrahi olarak yerleştirilen işitme cihazına benzer bir cihaz olan olan koklear implant
  • Ağrı kesici ilacı doğrudan bel gibi vücudun bir bölgesine vererek uzun süreli ağrıyı tedavi etmek için kullanılan ilaç pompası
  • Anevrizma klipsleri
  • Gözlerin veya kan damarların içinde veya yakınında metalik parçalar (kaynak veya metal işi yapan kişilerde yaygındır)
  • Protez (yapay) metal kalp kapakçıkları
  • Penis implantları
  • Göz implantları
  • Rahim içi doğum kontrol cihazı
  • Kalça veya diz için kullanılan protezler
  • Diş dolguları ve köprüler
  • Kadınlarda doğum kontrolü amacıyla kullanılan tüp ligasyon klipsleri
  • Ameliyattan sonra yaraları kapatmak için kullanılan cerrahi klipsler veya zımbalar 

MR ile Hangi Organlar İncelenir?

MR ile vücuttaki bütün organları incelemek mümkün olmakla beraber, özellikle beyin, omurilik, sinirler, eklemler, meme, kalp ve damarlar, karın içi organlar için MR yapılır. Özellikle yumuşak dokuların incelenmesi için en uygun tanı yöntemidir.

MR Hangi Hastalıklar için Çekilir?

Kanserden Alzheimer hastalığına, beyin felcinden karaciğer hastalıklarına kadar birçok hastalığın teşhisi için MR kullanılır. Özellikle beyin ve omurilik için son derece detaylı ve net görüntüleri MR ile elde edebiliriz.

MR, üzerinde ağırlıklı olarak çalıştığım omurga hastalıkları için temel bir tanı yöntemidir. Omurga sistemini, omurları, omurlar arasında bulunan disk eklemleri ve faset eklemleri, bağları, omurilik ve sinirleri detaylı olarak incelemek için elimizde bulunan en üstün teknoloji MR teknolojisidir. Özellikle daha önce ameliyat geçirmiş olan hastaların da MR ile değerlendirilmeleri bize detaylı bilgi verir. MR, omurilik ve sinirlerin omurga sistemindeki kemik, eklem ve bağlar ile olan ilişkilerini, var ise üzerindeki basıları Bilgisayarlı Tomografi ile yapılan incelemeye göre daha detaylı olarak gösterir.

Bel Fıtığı Tedavisi sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Özellikle aşağıdaki omurga hastalıklarının teşhisi ve tedavi planlaması için sık olarak kullanmaktayız;

  • Bel fıtığı
  • Boyun fıtığı
  • Omurga kanalı darlığı
  • Bel kayması
  • Omurilik ve omurga tümörleri
  • Omurilik ve beynin doğuştan gelen hastalıkları

Servikal MR

Omurganın boyun bölgesinin MR ile incelenmesidir. Boyun ağrısı, omuz ve kol ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, kolda ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma gibi birçok şikayet için servikal MR yapılır.

Torakal ya da Dorsal MR

Omurganın sırt bölgesinin MR ile incelenmesidir. Sırt ağrısı, sırttan göğüs kafesine yayılan ağrı, bacaklarda güçsüzlük ve uyuşma, karıncalanma gibi birçok şikayet için torakal ya da dorsal MR incelemesi yapılır.

Lomber MR

Omurganın bel bölgesinin MR ile incelenmesidir. Bel ağrısı, siyatik ağrısı, belden bacağa doğru yayılan ağrı ve uyuşmalar, yürümek ile ortaya çıkan ağrılar gibi birçok neden ile Lomber MR incelemesi yapılır.

MR Çekimi Ne Kadar Sürer?

Özellikle kapalı ortamlarda çok uzun süre duramayan kişiler, MR çekim süresinin uzun olduğunu düşünerek bu tekniğe karşı önyargılı olarak bakarlar. Ancak MR çekiminin süresi çekimi yapılacak bölgeye, standart çekimlere ek olarak ne tür özel çekimler yapılmasının gerekli olup olmadığına göre değişmektedir. Bölgeye ve kontrast madde kullanılıp kullanılmayacağına bağlı olarak MR çekim süresi ortalama olarak 10 ile 60 dakika arasında sürmektedir.

Bel Fıtığı Ameliyatı sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Özel MR Taramaları Nelerdir?

Standart çekimler dışında MR teknolojisi kullanarak bazı özel çekimler yapmak mümkündür.

Manyetik Rezonans Spektroskopi (MRS)

Dokularda bulunan hücrelerin molekül yapıları, biyokimyasal özellikleri incelenir. Bazı hastalıklarda, dokularda farklı biyokimyasal maddelerde artış görülür. Özellikle kanser hastalarında çok değerli bir incelemedir.

MR Anjiyografi

Damara herhangi bir müdahale olmaksızın ve radyasyonsuz bir şekilde damarın görüntülenme yöntemidir.

Fonksiyonel MR (FMR)

Özellikle beyin fonksiyonlarının anlaşılması içime kullanılır. Beynin bir bölgesinin herhangi bir aktivite sırasında o bölgedeki kan oksijenlenme oranı ölçülerek, bir anlamda beynin metabolizması izlenir, beyin fonksiyonlarının anatomik olarak izlenmelerini ve değerlendirilmelerini sağlar.

Difüzyon MR

Beyin dokusundaki hasarın incelenmesi için uygulanan özel bir çekimdir, Beyin dokusundaki protonların difüzyon hareketlerini inceleyerek dokudaki hasarı belirler.

Perfüzyon MR

Beyindeki kan akış miktarını ölçer, özellikle inme gibi beyin damar tıkanıklıklarında tanı için uygulanır.

Çocuklara MR Çekilebilir mi?

MR görüntülemesinde en önemli husus hareketsiz kalmaktır. Fakat bildiğimiz üzere her yaştan çocuğun bu durumu anlaması pek mümkün değildir. Bu yüzden, gerekli görüldüğü durumlarda anestezi altında çocuklara ve bebeklere MR çekimi uygulanabilmektedir. Bu şekilde, MR çekiminin tam donanımlı hastanelerde ve tecrübeli ekiplerle uygulanabileceğini belirtmemiz gerekir.

Hamilelere MR Çekilebilir mi?

MR görüntüleme tekniğinin fetüse etkisi tam olarak bilinmemektedir. Bu yüzden gebeliğin haftasına kadar herhangi bir gerekçe olmadığı sürece MR çekilmesi önerilmez. Gebeliğin ilerleyen haftalarında da tıbbi duruma göre gebelerin MR çekilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. 

MR İncelemesinin Avantajları Nelerdir?

MR incelemesinin diğer görüntüleme tekniklerine göre önemli avantajları bulunmaktadır. Kısaca her birinden bahsedeceğim.

En önemli avantaj, MR’ın hastayı herhangi bir radyasyon yayıcı ışına maruz bırakmıyor olmasıdır.

Oldukça hassas bir inceleme olan MR, Bilgisayarlı Tomografi ve Röntgen incelemeleri ile gözden kaçabilecek çok küçük boyutta hastalıklı dokuyu kolaylıkla saptayabilir.

Kontrastlı MR çekiminde hastaya verilen maddenin diğer kontrastlı çekim tekniklerinde kullanılan maddelere göre daha emniyetli olduğu bilinmektedir.

MR çok spesifiktir, normal dokuyu anormal dokudan büyük bir doğrulukla ayırmasını sağlayan mükemmel kontrast çözünürlüğüne sahiptir.

MR, radyoloğun istediği herhangi bir düzlemde yeniden yapılandırılabilen çok düzlemli görüntüleme sağlar, bu da radyoloğa aradığı patolojiyi daha iyi anlamasını sağlar.

Standart MR çekimlerine ek olarak, Fonksiyonel MR adını verdiğimiz özel çekimler ile dokularda sağlıklı şekilde kan dolaşımı olup olmadığı, beyin dokusu gibi dokulardaki oksijen metabolizmasının yeterli olup olmadığı ölçülebilir. Bu bilgiler bize organların fizyolojik ve biyokimyasal fonksiyonları hakkında önemli bilgiler verir.

Rahim emarı çekim aşamaları ve nedenleri

HGS (Histerosalpingografi) ile Rahim emarı nasıl çekilir ve hangi durumlarda çekilir, videolu tüm adımları anlatıyoruz. Rahim MR hakkında detaylı bilgiler.

Sürekli gelişen teknoloji tıp alanında da yeniliklerin oluşmasına yardımcı olmaktadır. Geliştirilen cihazlar sayesinde hastalıkların teşhisi kolaylaşmakta ve hastaların büyük bölümünde iyileşmeler görülmektedir. Şimdi sizlere rahim emarı nasıl çekilir detaylı bir şekilde anlatacağız;

Rahim Emarı Nedir?

HGS (Histerosalpingografi) yani Türkçe karşılığıyla rahim emarı jinekolojide rahim iç kısmının ve kanallarının işlevsel ve yapısal özelliklerini incelemek için kullanılan bir yöntemdir.

Kısırlık (İnfertilite) değerlendirmelerinde istenilen başlıca testlerden biridir. Rahme ya da rahim ağzına uygulanan müdahalelerin sonrasında adet kanamalarının durması veya aşırı biçimde azalması durumlarında, rahmin ağız bölgesindeki kanallarında bir tıkanma ya da rahim iç bölümünde bir yapışıklığın değerlendirilmesinde, sıklıkla tekrarlayan düşüklerde rahimin doğumsal bir problemi olup olmadığını belirlemekte de yaygın olarak kullanılan yöntemlerdendir.

Rahim emarı çekim filmi

Rahim emarı çekim filmi

Rahim bölgesindeki rahatsızlıkların kolaylıkla tespit edilmesi açısından rahim emarı çekmek hayati öneme sahiptir.

Neden Çekilir?

Miyom hastalığı taşıyan kişilerde tedavi için en uygun yöntemin belirlenmesi açısından çok önemlidir. Rahim emarı nasıl ki bu rahatsızlıkların teşhisinde etkiliyse, tedavi yönteminin belirlenmesinde de bir o kadar etkili bir yöntemdir. Pe ki rahim emarı hangi durumlarda çekilir? Öncelikle rahip emarı miyomların kaç tane olduğunu gösteren en etkili yöntemlerden biridir.

Çünkü ultrason ile bakıldığında miyom görülen hastalarda, emar ile bu sayının daha fazla olduğu görülmüştür. Rahim emarı ne zaman çekilir diye baktığımızda, genellikle HGS uygulamaları öncesinde çok detaylı bir jinekolog değerlendirmesi yapılmaktadır ve sonrasında bu değerlendirmeler sonucunda iltihap veya enfeksiyon bulgularına rastlanırsa öncelik enfeksiyon tedavisine verilir. Tedavi yapıldıktan sonra rahim mr nasıl çekilir bölümüne geçilir. Emarın başlıca çekilme nedeni hastalığın daha kısa sürede ve doğru bir şekilde tespit edilmesidir.

Rahim emarı neden çekilir sorusunun en açık cevabı, çekilen emar sadece hastalığın teşhisinde değil, aynı zamanda tedavi yönteminin belirlenmesinde de oldukça etkilidir. Genel olarak emar, diğer tüm teşhis yöntemlerinden daha etkili ve doğru sonuçlar ortaya koymaktadır. Buda hastanın daha kısa sürede tedaviye başlamasına ve tedaviye daha hızlı cevap vermesine olanak sağlar.

Nasıl Çekilir?

Geldik rahim mr nasıl çekilir bölümüne. Bu bölüm rahim emarındaki en önemli bölümlerden biridir. Çünkü yanlış yapılan çekimler doğru bilgiler vermez. Öncelikle rahim emarı bir röntgen odasında çekilmektedir. Bilindik göğüs ve karın emarlarının çekildiği odada hasta sırt üstü uzandırılır. Röntgen masasına sırt üstü yatan hasta bacaklarını hafif şekilde açmalıdır.

İlaçlı rahim mr nasıl çekilir diyorsanız bu anlattığımızla aynıdır. Bu kısım jinekolojik muayene ile aynı pozisyona benzer. Fazla rahatsızlık ve ağrıya neden olmadığından lokal veya genel anestezi yapılmamaktadır. Hastaya spekulum adındaki bir muayene aleti takılır. Sonrasında rahim ağzına uzun ve ince bir kanül aleti yerleştirilir.

Daha sonra cihaz devreye sokulur ve işlem başlatılır. Emar işlemi tamamlandıktan sonra takılan aletler sırasıyla sökülür. Hasta kalmadan önce kısa bir süre bekletilir ve bir karın filmi daha çekilir. Sonrasında ise hasta masadan kaldırılır. Tüm bu işlemler toplamda 5 ile 10 dakika arasında bir zaman almaktadır. İşte fulya açık emar rahim filmi bu şekilde çekilmektedir. Ayrıca emar boyunca sadece rahime verilen sıvı esnasında hafif karın ağrıları oluşur. Bunun dışında hiçbir ağrı söz konusu değildir.

Vücudunuzdaki organları ve dokuları cerrahi bir kesi yapmadan görüntülemek için mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanan tekniğe MR denir. Pelvik MR ise, pelvik bölgenizdeki kemikleri, organları, kan damarlarını ve diğer dokuları, üreme organlarını ve birçok sayıda kritik kası tutan kalçalarınız arasındaki alanı görüntülemeye yardımcı olur. Peki pelvik MR nedir? Pelvik MR nasıl çekilir? Pelvik emar ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için Özel Avicenna Hastanesi olarak ele aldığımız bu makaleyi inceleyebilirsiniz.

Pelvik Emar Nedir?

Pelvik MR çekimi, karın ve pelvis içerisindeki farklı durumları teşhis etmeye yarar ve bir tedavi planı oluşturulmasına yardımcı olur. Pelvisin görüntülerini oluşturan bu işlem, güçlü bir manyetik alan, radyo dalgaları ve bilgisayar yardımı ile uygulanır. Pelvis, insan vücudunun pelvis kemiklerini, idrar kesesini, kadın ve erkek üreme organlarını, kalın bağırsağın kısımlarını içeren bir alanıdır. Kanserler, enfeksiyon, anatomik anormallikler ve diğer bozukluklar gibi pelvik bölgesindeki problemleri incelemek için bu yönteme başvurulur.

Pelvik MR Neden Yapılır?

Her iki cinsiyet için;

  • Doğum kusurları
  • Pelvik bölgede yaralanma ya da travma
  • Anormal röntgen sonuçları
  • Alt karın ya da pelvik bölgede ağrı
  • Açıklanamayan zorluklar (idrara çıkma ya da dışkılama)
  • Üreme organlarındaki mesane, rektum ya da idrar yolunda kanser gibi durumlarda pelvik mrg işlemine ihtiyaç duyulur.

Kadınlar için;

  • Kısırlık
  • Düzensiz vajinal kanama
  • Pelvik bölgesindeki topaklar ya da kitleler
  • Hamilelik esnasında meydana gelen pelvik kitle
  • Endometriozis
  • Alt karın ya da pelvik bölgesinde açıklanamayan ağrı gibi durumlarda bu yönteme başvurulur.

Erkekler için;

  • İnmemiş testis
  • Açıklanmayan pelvik ya da alt karın ağrısı
  • Açıklanamayan idrar çıkma problemleri
  • Skrotumda ya da testislerde topaklar ya da şişlikler için bu yöntem tercih edilir.

Pelvik MR Nasıl Hazırlanılır?

  • Öncelikle doktorunuz konuyla ilgili size gereken bilgiyi aktaracaktır. Aynı zamanda form ya da anketleri doldurmanız istenecektir.
  • İşlemden önce herhangi bir şeye alerjiniz olup olmadığı konusunda bilgi vermeniz gerekmektedir.
  • Küçük ya da kapalı alanlara karşı bir hassasiyetiniz varsa, doktorunuz ile bu durumu görüşmelisiniz. Bunu önlemek için hafif bir sakinleştirici verilebilir.
  • Size yardımcı olması adına mutlaka yanınızda bir arkadaşınızı getirmelisiniz.
  • Doktorunuz herhangi bir talimat vermediği sürece, normal beslenme düzeninize devam edebilirsiniz. Ancak bir şey yiyip içmemeniz gerekiyorsa, en az 4 saat öncesine kadar yemek yemekten ve bir şey içmekten kaçınmalısınız.
  • İşlemden önce eğer doluysa mesanenizi boşaltmanız gerekmektedir.
  • İşlem sırasında gözlük, mücevher, kredi kartı, saat, işitme cihazı, saç tokası, takma diş ve diş implantı gibi metal eşyalarınızı çıkarmalısınız.
  • Beyin anevrizması, yapay kalp kapakçıkları, kalp pili, koklear implant, böbrek hastalığı, yapay eklemler ve damar stentleri gibi durumlar söz konusu ise işlemden önce bunu bildirmelisiniz. Ve genellikle bu durumlarda MR çekilmez.

Pelvik MR Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak hastane önlüğü giymeniz ve MR masasına uzanmanız istenir.
  • Görüntü kalitesini iyileştirmek adına ek araçlara başvurulabilir. Örnek vermek gerekirse, pelvis etrafına sarmallar yerleştirilebilir ya da rektuma bir sonda yerleştirilebilir.
  • Görüntünün mümkün olduğunca net olması adına işlem boyunca hareketsiz kalmanız gerekmektedir.
  • Hastanın karın bölgesine koil denilen zararsız ve hafif bir madde konularak çekim işlemine başlanır.
  • MR makinesi görüntüleri çekerken oldukça yüksek ses çıkarabilir. Bu nedenle pek çok hastaya kulak tıkacı verilir.
  • Teknisyen başka bir odadan sizi izler ve her şeyi kontrol eder. Ayrıca sizinle mikrofon üzerinden iletişimde bulunabilir.
  • Her pelvik MR kontrast madde gerektirmez. Ancak daha net ve daha doğru görüntüler elde etmek için bazı durumlarda bu maddeye ihtiyaç duyulur. Pelvik kontrastlı MR için damar yolu açılır ve kateter yerleştirilir. Bu kateter aracılığıyla kontrast madde enjekte edilir.
  • Genel olarak bu işlem yaklaşık 15 &#; 20 dakika sürede tamamlanır.

Pelvik MR Sonrası Ne Yapmanız Gerekir?

Pelvik MR çektirenler, işlemden sonra normal günlük eylemlerine geri dönebilirler. İlaçlı pelvik MR çekilmiş ise, bu kontrast maddeyi vücuttan atmak adına bol bol su tüketmelisiniz. Ayrıca pelvik MR görüntüsü için sakinleştirici almışsanız, ilacın etkisi geçene kadar araba kullanmamalı ve bir yakınınızdan sizi eve bırakmasını istemelisiniz.

Pelvik MR Sonuçları

Sonuçlarınız normal ise, bu durum pelvik bölgenizin de normal göründüğü anlamına gelir. Ancak herhangi bir anormallik söz konusu ise, bu bir takım koşulları içerebilir. Ayrıca anormal sonuçlar cinsiyete bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Bir kadın için anormal sonuçlar;

  • Mesane kanseri
  • Rahim adenomyozisi
  • Rahim ağzı kanseri
  • Kolorektal kanser
  • Üreme organlarının doğuştan kusuru
  • Rahim miyomları
  • Yumurtalık kanseri
  • Endometriozis
  • Endometrial kanser
  • Yumurtalık büyümeleri
  • Fallop tüpleri

Bir erkek için anormal sonuçlar;

  • Mesane kanseri
  • Prostat kanseri
  • Testis kanseri
  • Kolorektal kanser

Her iki cinsiyet için anormal sonuçlar;

  • Kireçlenme
  • Kalçanın avasküler nekrozu
  • Kemik tümörü
  • Kalça ekleminin doğum kusurları
  • Kalça kırığı
  • Osteomiyelit

Riskleri

Radyasyon içermez ve manyetik alanlardan ya da radyo dalgalarından herhangi bir yan etki oluşmaz. Öte yandan kullanılan kontrast madde, diğer görüntüleme tekniklerinde kullanılandan daha güvenlidir. Nadiren de olsa kontrast madde alerjik reaksiyon ve böbrek hasarına neden olabilir. MR, güçlü manyetik alanlara sahip olduğu için kalp pili ve diğer implantları etkileyebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu tarz sorunları olan kişilere MR önerilmez. Son olarak emziren annelerin kontrast maddeden dolayı bebeklerini 24 &#; 48 saat sonra emzirmesi gerekmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Pelvik MR kaç dakika sürer?

Pelvik emar çekimi ortalama 25 &#; 30 dakika gibi bir sürede tamamlanır.

Pelvik MR sonucu ne zaman çıkar?

Pelvik MR sonuçları diğer emar işlemleri gibi yaklaşık 1 hafta sonra çıkar.

Pelvik MR ilaçlı mı çekilir?

Bazı hastalıkların tanı ve tedavisinin belirlenmesinde kontrast maddeye ihtiyaç duyulur. Gerekli görüldüğü takdirde, daha net ve daha doğru sonuçlar verilmesi için hastaya kontrast madde enjekte edilir.

Pelvik MR neyi gösterir?

Alt karın bölgesini hedef alan bir görüntüleme tekniğidir.

 

Avicenna Hastanesi Radyoloji Bölümü Uzman Doktorları

Radyoloji bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası