antidepresan ilaçları kilo aldırır mı / Antidepresan Kilo Aldırır Mı? Depresyon Tedavisi ve Kilo İlişkisi

Antidepresan Ilaçları Kilo Aldırır Mı

antidepresan ilaçları kilo aldırır mı

Antidepresanlar kilo aldırır mı?

Haberin Devamı


Farklı fikirler ileri sürülse de günlük pratikte gördüğümüz sonuç net ve açık olarak şudur:
Antidepresan kullananlar
- Daha kolay kilo alıyor
- Daha zor kilo verebiliyor
Kilo sorununuz varsa bu bilgiyi mutlaka dikkate alın. Ama alttaki notu da mutlaka gündeminizde tutun.
ÖNEMLİ NOT: Bu bilgileri okuduktan sonra lütfen psikiyatri uzmanınızın reçetelediği antidepresan hapı onun bilgisi olmadan bırakmayın. Sadece “kilo sorunu” yapabileceğini öğrenip beslenmenizi ve aktivitenizi yeniden ayarlayın.

7 ÖNEMLi OMEGA 3 TAVSiYESi

1- Omega3 haplarını yemekle birlikte almak daha iyi sonuç veriyor.
2- Bu destekleri günün her saatinde almak mümkünse de sabah kahvaltıyla birlikte alınmaları tavsiye ediliyor.
3- Kullanacağınız Omega3 desteğinin içindeki EPA ve DHA miktarları da önemli bir ayrıntı. Bunların miktarı arttıkça faydaları da artıyor. Ancak fosfolipid omegaların trigliserid omegalara oranla EPA ve DHA emilimleri çok daha fazla, dolayısıyla daha düşük miktarlarda yeterli kabul ediliyor.
4- Balık yağı ile Omega3 takviyeleri aynı şey değil. İçinde çok çok az miktarda EPA ve DHA bulunan balık yağları da satılıyor ve bunların balık yağı olma dışında ciddi bir faydaları yok.
5- Omega3 takviyeleri kilo aldırmıyor, yaz-kış yılın her ayında kullanılabiliyor.
6- Doğal yolla kazanılan Omega3’lerin daha etkili ve faydalı olduğunun altı çiziliyor. Omega3 zengini balık yemek imkanlar ölçüsünde Omega3 zengini yumurta, süt ürünü, etlere yönelmek tabii ki en akılcı olanı.
7- Doğal kaynak olarak bitkisel Omega3’lerden de vazgeçmemek lazım. Ceviz, keten tohumu ve yağı, chia, semizotu gibi bilinen bitkisel Omega3 kaynaklarını ihmal etmemekte fayda var.

Haberin Devamı

Az yiyenler neden uzun yaşar?

Yaşınız 50’yi geçince yeme içme işinde hafifçe frene basın. 60’ı geçince de ayağınızı gazdan çekip frene yüklenin. Yani, az ve öz yiyin, yediklerinizde yüzde 20 civarında bir “küçültme” yani “azaltma” yoluna gidin. Bu önlem size 10 mühim avantaj sağlar
◊ Daha az serbest radikal üretirsiniz.
◊ Daha az insülin salgılarsınız.
◊ Daha az trigliserid üretirsiniz.
◊ Daha çok antioksidan kazanırsınız.
◊ Daha düşük kilolu, daha az tansiyonlu, daha güzel uyuyup daha dinç uyanan biri olursunuz.
◊ Neticede de daha sağlıklı ve uzun yaşayan biri olma şansı yakalarsınız.

Haberin Devamı

GÖBEĞİNİZ CANINIZI SIKIYORSA

YÜRÜYÜN: Günde en az adım atın.
MERDİVEN ÇIKIN: Günde en az 75 basamak tırmanın.
ÇÖMELİP KALKIN: Günde 3 kez 20 defa çömelme egzersizi yapın.
PAYLAŞIN: Tabağınızdakinin 4’te 1’ini yemeyin, arkadaşınızla paylaşın.
UYGULAYIN: Haftada 2 veya 3 gün aralıklı açlık kürü yapın.
DENEYİN: Aralıklı açlık küründe kadınsanız , erkekseniz saati aç geçirin.
PROTEİNE YÜKLENİN: Yoğurt, yumurta, yağsız beyaz veya kırmızı et tüketin.
SEBZEYİ SEVİN: Tabağınızın 4’te 3’ü sebzeyle dolsun.
ŞEKERE “HAYIR” DEYİN: Tatlıyı sadece tadın.
UNLULARA SOĞUK BAKIN: Fırın ve pastanelere uğramayın.

SABAH AÇ KARNA ILIK SU NEDEN FAYDALI?

İşin uzmanları ılıtılmış suda depolanmış enerjinin suyun yüzey gerilimini azalttığını, bu sayede suyun hücrelere geçişinin hızlandığını, bunun da hücrelerin toksinlerden arınmasını kolaylaştırdığını söylüyor.
Kısacası güne bir bardak dolusu ılıtılmış su ile başlamak, mümkünse bu suya bir tatlı kaşığı kadar limon suyu eklemekte fayda var.

#Osman M&#;ft&#;oğlu#Kelebek#Yazar

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Antidepresanlar kilo aldırır mı?

Antidepresanlar kilo aldırır mı? sorusu yıllardır merak edilen ancak net bir sonuca bağlanamayan bir konu. Son günlerde İngiltere'de yapılan bir araştırma, antidepresan kullanan hastaların, kullanmayanlarla kıyaslandığında fazladan 2 – kilo alma olasılıklarının yüzde 21 arttığını gösterdi. Bu çalışmanın sonucunda antidepresanların, kilo alımına neden olabileceğinin bildirildiğini kaydeden Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, "Araştırmaya göre; kilo alımı riski, özellikle sürekli antidepresan kullanımının 2. ila 3. yılında zirveye çıkıyor. Bu risk 6. yıla kadar sürüyor" dedi.

"OBEZİTE RİSKİNİ YÜZDE 29 ORANINDA YÜKSELTİYOR"

Fazladan kilonun, bazı kişileri Beden Kitle İndeksi açısından normal kategoriden kilolu veya obezite kategorisine taşıyabileceğine işaret eden uzmanlar, kilolu kişilerde antidepresanın obezite riskini yüzde 29 oranında yükselttiğini de vurguladı.

Ancak antidepresan kullananların, kilo alımıyla ilgili endişeleri olduğunda doktorlarına danışmaları, doktorlarıyla konuşmadan ilacı bırakmamaları uyarısında bulunuldu.

Antidepresan kullananların kilo yönetimi için diyetisyene başvurmaları gerektiğini kaydeden Bıkmaz, "Bu haplar çoğu kişide kilo almayı kolaylaştırıp kilo vermeyi zorlaştırıyor. Kilo sorununuz varsa bu bilgiyi mutlaka dikkate alın. Çünkü kilo alımının artmasıyla da depresyon ve mutsuzluk bağlantılı olabiliyor. Doktor kontrolünde başlanması gereken antidepresanlara, doktor kontrolünde bırakmanız gerektiğini lütfen unutmayın" diye konuştu.

Antidepresanlar Kilo Aldırır mı? Depresyon Tedavisi ve Kilo İlişkisi

Antidepresanlar uzun zamandır kilo almak ile ilişkilendiriliyor. Depresyonu tedavi etmede istekli olan ancak tartıda hoşlanmayacağı bir sayı gören pek çok insan için bu durum bir endişe kaynağı olabilir.

Antidepresanlar Kilo Aldırır Mı?

“Yaygın olarak kullanılan antidepresanlar, gelişmiş ülkelerde obezite salgınına katkıda bulunabilir, çünkü yeni bir araştırmanın yazarlarına göre uzun süredir antidepresan kullanan insanların kilo alma ihtimali yüzde 21 daha fazla.”

Geçtiğimiz yıllarda İngiliz gazetesi The Independent&#;te yayınlanmış bir makalenin açılış paragrafı böyle başlıyor.

ilaç ve telefon ekranında alarm görseli

Makale özellikle birkaç yıl veya daha uzun zamandır antidepresan kullanan kişilerin kilo alma olasılığının, kullanmayanlara kıyasla daha yüksek olduğunu gösteren bir çalışmaya atıfta bulunuyor.

Çalışma, Remeron markasının ürettiği mirtazapin isimli ilacı kilo alımına yol açma olasılığı en yüksek olan antidepresan seçiyor. Araştırmacılar, özellikle daha hafif depresyon vakalarını tedavi etmede antidepresanların son çare olmasını ve öncelikle terapi gibi diğer yöntemlerin tercih edilmesini öneriyor.

Çalışma, antidepresanları kilo alımına bağlayan diğer çalışmaların üzerine çıkıyor; uzmanlar antidepresan kullanan her dört kişiden birinin en az 4,5 kilo aldığını söylüyor. Antidepresanların doğrudan kilo almaya neden olduğu kanıtlanmamış olmasına rağmen, arada bir bağlantı kesinlikle var gibi görünüyor.

Bazı antidepresanlar ve antidepresan sınıfları, kilo alımı ile diğerlerinden daha fazla ilişkilidir. Örneğin:

Oldukça eski antidepresan sınıfları olan trisiklik antidepresanlar ve MAO inhibitörlerinin kilo alımına yol açması en muhtemel antidepresanlar olduğuna dair kanıtlar vardır.

Fakat en yaygın reçete edilen ve daha modern antidepresanlar olan seçiçi serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) de yine kilo alımı ile ilişkilendiriliyor, bunlar: paroksetin (Paxil, Pexeva, Brisdelle), sertralin (Zoloft), fluoksetin (Prozac) ve sitalopram (Celexa) gibi ilaçlar. Bazı çalışmalar SSRI&#;ların altı ay veya daha uzun süreli kullanımının, kısa süreli kullanıma kıyasla kilo aldırma olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuştur.


MyTherapy Blog&#;da ilginizi çekebilecek diğer makaleler:


Antidepresanlar ve Kilo Alma Arasındaki Bağlantı

Antidepresanlar ve kilo alımı arasındaki bağlantının kesin doğası henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak, ilişkiyi açıklayabilecek iki yaygın teori vardır.

İlk teori, kilo alımının aslında antidepresanların işe yaradığının bir göstergesi olabileceğidir.

Teori 1: Yemekten Yeniden Keyif Almaya Başlamak

Yiyeceklerden artık zevk almamak, iştahsızlık ve kilo vermek depresyonun bilinen belirtileridir.

Bu nedenle depresyonu tedavi etmek iştahınızı geri getirebilir, ki bu da kilo almanıza neden olabilir. Benzer şekilde, depresyon için etkili bir tedavi sizi sosyal olarak daha aktif hale getirebilir, çünkü dışarıda yemek yeme ve bir şeyler içme isteğiniz artabilir.

Tersi durumda ise, bazı insanlar depresyon sırasında aşırı yemek yediklerini ve tedavi sırasında daha az yediklerini söylüyorlar. Bu durum, bazı insanların antidepresan alırken daha fazla enerji ve egzersiz yapma isteği hissetmesi sebebiyle, kilo almak yerine neden kilo verdiklerini açıklayabilir.

Bu yaşam tarzı faktörleri antidepresanların kullanımıyla birlikte kilo alımını veya kilo kaybını araştıran çalışmaların neden tutarsız olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir; kilo durumunuz çoğunlukla tedavi sırasındaki kişisel depresyon belirtilerinize ve sonraki davranışlarınıza bağlı olarak değişebilir.

Fakat bu teori bazı antidepresanların neden diğerlerinden daha fazla kilo alımı (veya kaybı) ile daha fazla ilişkili olduğunu açıklamıyor.

Teori 2: Metabolizma ve İştah Üzerindeki Etki

NYU Tıp Fakültesinde lisansüstü tıbbi programlar dekan yardımcısı ve psikiyatrist Norman Sussman, yemek yemediğini ancak yine de kilo aldığını söyleyen hastaları olduğunu funduszeue.info’a anlatıyor.

Sussman, kilo alımına yol açabilecek bazı metabolik etkilerin var olduğunu ileri sürüyor.

Ayrıca, yedikçe iştahları daha çok artan hastalara sahip olduğunu ve bu hastaların karbonhidrat alma ihtiyacı hissettiğini söylüyor. İştahı tatmin etmede yaşanan bu zorluk, aşırı yeme ve kilo alımına da yol açabiliyor.

Yemekten zevk alma hissinin geri dönüşüyle ilgili olan önceki teorinin aksine, bu teori antidepresanların metabolizmanızı ve iştahınızı doğrudan gerçekten etkileyebileceğini düşündürmektedir.

Birçok uzman, bu etkinin muhtemelen çoğu antidepresanın bir şekilde etki ettiği nörotransmitter olan serotonin hormonu ile ilgili olduğuna inanmaktadır. Serotonin’in uzun süredir iştahınızı düzenlemeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır ve yağ metabolizmasında rol oynayabileceğine dair kanıtlar vardır.

Nihayetinde, diğer bilinmeyen faktörlerin rol oynama payı olsa da, her iki teorinin de kendi içinde bir gerçeğe sahip olduğu görülüyor.

Ne Yapmalısınız?

Pratikte tüm ilaçlar yan etki riski taşır. Kilo alımı birçok antidepresanın olası bir yan etkisi olmasına rağmen, herkesin başına gelmez. Birçok insan kilo almayabilir veya sadece biraz alır, bu insanlar vücutları ilaca uyum sağladıktan sonra alınan kiloları verebilir, bazıları da kilo almadan yalnızca kilo verebilir.

Bazı durumlarda depresyon etkisi olarak kilo alımı veya kaybı yaşadığında, insanlar antidepresanlarla birlikte kaybettikleri kiloyu alır ya da verirler, bu da olumlu bir sonuç olarak görülebilir.

Bazı kişiler için ise kilo alımı daha ciddi bir endişe kaynağıdır. Özgüveninize zarar verebilir ve aşırı kilolu veya obez olma riskinizi artırabilir.

Nihayetinde, yaşadığınız tüm endişeleri doktorunuzla tartışmalısınız. Size antidepresanlar reçete edildiyse, doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe, tam olarak belirtildiği gibi almaya devam etmeniz önerilir. Aniden antidepresan almayı bırakırsanız, depresyonunuzun kötüye gitmesi veya diğer etkileri yaşayabilirsiniz.

Sinir bozucu ve zaman alıcı olsa da, hem etkili hem de yan etkisi çok az olan (veya olmayan) bir tedavisini bulmak için birkaç girişimde bulunmak gerekebilir. Ancak bunu yaptıktan sonra, istenmeyen kilolar veya diğer yan etkiler olmadan, artmış bir yaşam kalitesinin tadını çıkaracaksınız.


MyTherapy Blog’daki diğer makalelere bir göz atın:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası