kediler neden kafa atar / Kediler Neden İnsana Kafa Atar? – Ukala Hayvan

Kediler Neden Kafa Atar

kediler neden kafa atar

Kedinizin sizi sevdiğini gösteren 15 işaret

Kedinizin sizden hoşlandığını nasıl anlarsınız? Esrarengiz yüzleri ve sahiplerine olan kayıtsızlıklarıyla ün yapmış kedileri anlamak bazen zor olabilir. Kedinizin sizi sevdiğini gösteren işaretler hakkında fikir sahibi olmak, kedi sahiplerinin en azından kedisinin kendinden hoşlandığını bilmesine yardımcı olacaktır.

İçindekiler

Adım 1: Kedinizin sosyalleştiğinden emin olun

Kediler insanları sevebilir ancak her kedi istenen düzeyde sevgisini gösteremez. Kedinizin size olan sevgisini en iyi şekilde göstermesini istiyorsanız, kedinin genç yaştan itibaren sosyalleşmesi sevgi davranışlarına alışmasına yardımcı olacaktır.

Yavru kediler yaşamlarının ilk iki ile dokuz haftasında, insanlarla bir arada yaşama ve onlara güvenme konusunda daha rahat oldukları “hassas dönem”den geçerler. O zamanlar insanlar tarafından bakılan kediler, daha sonraki yaşamlarında insanlara güvenme konusunda daha açık olurlar ve sevgilerini daha rahat gösterme eğilimindedirler. Bu nedenle uzmanlar en hızlı bağlanma için ilk dokuz haftalık dönemde kedi sahiplenmeyi önermektedir.

Kediler dokuz haftalık hassas dönemden sonra da güvenmeyi öğrenebilir ve sosyalleşebilir, ancak bu süreç biraz daha yavaştır ve kedi sahibinin daha sabırlı olmasını gerektirir. Bunda her ne kadar kediler evcilleştirilmiş bir tür olsa da insan bakımı olmadan bağımsız bir şekilde yaşayabilmeleri önemli bir etkendir.

Bir sokak kedisini sahiplenmek, onun sosyalleşmesini sağlamak açısından size avantaj sağlayabilir. Dışarıda yaşayan bazı kediler insanlara çok fazla maruz kaldıkları için onların sosyalleşmesi çok kolay olabilir ve kısa bir eğitimin ardından insanlarla geçinmeyi çok kolay bir şekilde öğrenebilir ve insanlarla güvenli bir ilişki kurabilirler.

Kedinizin sizden hoşlandığını nasıl anlarsınız?

Kediler elbette sahiplerine olan aşklarını ve sevgilerini köpekler gibi kuyruk sallayarak ya da salyalı öpücüklerle göstermeyebilir. Ancak bunun nedeni, kedilerin sevgilerini göstermek için farklı yollara sahip olmalarıdır.

İşte bir kedinin sizden hoşlandığını gösteren birkaç davranış örneği:

1. Kafa atar

Kafa atan kedi

Bir insan kafasını size çarpsa muhtemelen çok sinirlenir ve onunla tartışmaya başlarsınız. Bu davranışın art niyetli bir davranış olduğunu ve sevgiyle alakalı olmadığını düşünürsünüz. Ancak kediler için kafa atmak sevgilerini göstermenin bir yoludur.

Bir kedi, sahip olduğu bölgeyi işaretlemek için de kafasını kullanır. Çünkü kedilerin yanaklarında, çenelerinde, alınlarında ve dudaklarında bulunan koku bezleri sürtündüğü yere eşsiz bir koku yayarak o bölgenin kendisine ait olduğunu ifade eder. Kediniz size kafa sürtüyorsa sizi arkadaş olarak işaretliyor demektir.

2. Bacağınızın etrafında kıvrılır

bacağa sürtünen kedi

Eğer kediniz kuyruğunu havaya kaldırıp bacaklarınızın etrafında dolanıp size sürtünüyorsa bu, kedinizin sizin yanınızda çok mutlu olduğunu anlamına gelmektedir. Kuyruğun ve sırtın dik olması genellikle kedilerin kendilerini tehdit altında hissettiği anlamına gelse de, eğer bunu size sürtünerek ve size bakarak yapıyorsa kendini mutlu hissettiği anlamı çıkarılabilir.

3. Size karnını gösterir

Karnını gösteren kedi

Bir canlının karın bölgesi onun kendini güvende hissedebilmesi çok önemlidir ve eğer kediniz size karnını gösteriyorsa bu, size güvendiği anlamına gelir. Yani kedinizin kabarık sevimli göbeğini görüyorsanız, kedinizin size sevgi beslediğinden ve kendini sizin yanınızda mutlu hissettiğinden emin olabilirsiniz.

Bununla birlikte bazı kediler köşeye sıkıştıklarında veya savunmacı bir hareket olarak da göbeklerini gösterebilirler. Bu nedenle özellikle iyi tanımadığınız kedilerin karnını okşamaya çalışırken çok dikkatli olmalısınız, aksi halde kedinin size tokat atmasına neden olabilirsiniz.

4. Mırıldar

Mırıldayan Kedi

Kedinizin yumuşak bir ses tonuyla mırıldaması, sizin yanınızda olmasından dolayı mutlu olduklarının önemli bir göstergesidir. Kendi yavru kedileri dışında mırıldamayan kediler için bu davranış, sadece çok sevdikleri insanlar için ortaya çıkar.

5. Size hediyeler getirir

Ağzında hediye olan kedi

Kediniz size en sevdiği oyuncakları ve buldukları diğer nesneleri getiriyorsa bunun nedeni size olan sevgisini göstermek istemesi olabilir. Her ne kadar her zaman hediye olarak isteyeceğiniz şeyler olmasa da, kediniz size ölü fare, kurbağa, böcek gibi şeyler getirebilir çünkü sizinle birlikte olmaktan kendini güvende hisseder.

6. Sizi kemirir

Sahibini kemiren kedi

Isırık agresif bir davranış olabileceği gibi bir sevgi göstergesi de olabilir. Bir kedinin sahibine olan düşkünlüğünün daha az yaygın bir şekilde görülebilen işaretlerinden biri de sizi ısırmasıdır. Bu kemirme saldırgan bir ısırmanın aksine daha yumuşaktır ve çoğunlukla kişide herhangi bir yaralanmaya neden olmaz. Isırık genellikle naziktir ve gıdıklayıcı bir hissiyatı vardır. Bu da sevgi dolu bir ısırığın saldırgan bir ısırıktan kolaylıkla ayırt edilebileceği anlamına gelmektedir. Kediler vücudun pek çok noktasını kemirebilse de kedilerin sahibinin çenesini ısırması en yaygın görülen şeklidir.

7. Sizi sürekli takip eder

Sahibini Takip Eden Kedi

Kediniz sizinle uyumak istiyorsa, duş alırken yanınıza geliyorsa ya da yemek yerken sizi izliyorsa, muhtemelen kedinizin büyük ilgisini çekiyorsunuzdur. Yani kediniz sizi görmediği zaman sizi çok özlüyor ve devamlı sizinle birlikte olmak istiyor. Hatta siz masanızda önemli bir proje üzerinde çalışıyorken bile yanınıza gelerek adeta sizin yardımcınızmış gibi davranabilir. Bu da demek oluyor ki kediniz için oldukça popüler birisisiniz.

8. Sizi yalar

Sahibini Yalayan Kedi

Muhtemelen bazı hayvanların temizlik amacının yanı sıra sevgisini göstermek için de birbirlerini yaladığını görmüşsünüzdür. Kediler de yalama davranışını sevgi gösterisi olarak gerçekleştirebilir. Özellikle saçınızı veya kulaklarınızı yalıyorsa, bu davranış kediniz için güven verici birisi olduğunuz anlamına gelir ve kediniz bunu bir dostluk işareti olarak yapar.

9. Patileriyle sizi okşar

patileriyle okşayan kedi

Bir insan için eller ne anlama geliyorsa kediler için de patileri aynı anlama gelir. İnsanlar sevdikleri kişileri nasıl elleriyle okşuyorsa kediler de patileriyle sizi yoğurur. İkisi de aynı amaca hizmet eden davranışlardır ve bir kedinin patileriyle sahibine sürtünmesi kedilerin sahibini sevdiğini gösteren belirtiler arasında kabul edilmektedir.

10. Göz kırpar

Göz Kırpan Kedi

Kediniz bazen “kedi öpücüğü” de denen bir bakışla size sevgisini gösterebilir. Kedilerde göz kırpma davranışı sahibine olan bağlılığını ve güvenini göstermek için yapabileceği şeylerden biridir. Kediniz bunu etrafında başka kediler varken de yapıyorsa, bu diğer kedilerle de her şeyin yolunda olduğu anlamına gelir.

11. Dizlerinizi yoğurur

Yoğuran Kedi

Kedilerin sahibinin dizlerini neden yoğurduğuna dair pek çok teori ortaya atılmaktadır. Bu teorilerden en yaygın olanı ise yavru kedilerin annelerinin süt akışını uyarmak için bu davranışı öğrendiği yönündedir. Daha sonra alışkanlık haline gelen bu davranışı, kedilerin sahiplerine yapması, sahibini kendine yakın gördüğü ve onu aileden biri olarak kabul ettiği anlamına gelmektedir. Evcil hayvanınızın yaptığı bu davranıştan rahatsız olursanız patisiyle aranıza kalın bir battaniye koymayı deneyebilirsiniz.

12. Yuvarlanır

yuvarlanan kedi

Çocukların öfke nöbeti geçirdiği esnada kendilerini yere atıp yuvarlandıklarına şahit olmuşsunuzdur. Eğer kedinizin bunu yaptığına şahit olursanız, sizi gördüğü için mutlu olduğu ve heyecanlandığı anlamına gelir. Bu sırada kediniz size doğru yürüyebilir, koşabilir, karnını gösterecek şekilde yerde yuvarlanabilir. Bu size karşı sevgi dolu bir selamlama ve “hoş geldin” anlamına gelen bir davranıştır.

13. Kucağınızda olmak ister

Kucakta olmayı seven kedi

Bir kedinin sahibine olan sevgisini gösterme yolları arasında sahibinin kucağına usulca girmesi de bulunur. Yani bir kedi size sarılıp kucağınızda yerini alıyorsa yeterince şanslı bir kedi sahibisiniz demektir. Kediniz bu davranışı gerçekleştiriyorsa size olan yakınlığın tadını çıkarıyor ve kendini güvende hissediyor anlamına gelir. Yine de her kedi kucak kedisi olmadığından bu davranışı kedinizin kesinlikle yapacağını beklemek sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

14. Sizi gördüğünde esner ve gerinir

Esneyen Kedi

Kediler uykudan uyandıklarında esner ve gerinirler. Kedileri uykularından uyandırmak oldukça güçtür ve siz odaya girdiğinizde bu hareketleri yapıyorsa, genellikle sizi karşılamak için uyandıkları anlamına gelir. Kedinizin bu davranışı yapması ise sizi sevdiklerinin önemli bir göstergesidir.

15. Dışarı çıkacakken kapının önünde durur

kapıda bekleyen kedi

Çoğu kedi için evin ana kapısı çok önemlidir çünkü sevdikleri kişilerin bu kapıdan dışarı çıkarak yok olduklarını bilirler. Bu nedenle de sevdiği sahibinin dışarı çıkmasını engellemek için kapı eşiğinde bulunmasına şaşmamak gerekiyor.

Kediniz bu işaretlerin hepsini göstermiyorsa endişelenmeyin çünkü hepsini yapmayacaktır. Kediniz de tıpkı insanlar gibi farklı karakterlere sahiptir ve bu işaretlerden kendi kişilik yapılarına uygun olanları yapacaktır. Siz de bu belirtilerden bir kısmını kedinizde gözlemliyorsanız kedinizle aranızdaki özel bağın tadını çıkarın ve kedi dostunuza iyi bakarak ona ne kadar sevdiğinizi gösterin.

Kedinizin sizi sevdiğini nasıl gösterdiğini bize bildirmek isterseniz yorum bırakın!

Sıkça Sorulan Sorular

Genel olarak kedi davranışlarının ırklar arasında tutarlı olduğunu söyleyebiliriz. Bazı kedi ırkları kendine has davranışlara sahip olsa da vücut dili ve insanlarla olan etkileşimleri bütün kedi ırklarında aynıdır.

Kediler onlara konan isimleri ve takma adları bilir ancak her seslendiğinizde bakmalarını veya tepki vermelerini beklemeyin.

Kedilerin kağıtlarla olan sıra dışı ilişkisi hepinizin dikkatini çekmiştir. Yerdeki kağıtları ısırıyorsa, peçeteleri yiyorsa, tuvalet kağıtlarını parçalıyorsa, bir sorununuz olabilir. Kedi kağıt takıntısı, fizyolojik ya da psikolojik nedenlerden kaynaklı olabilir. Fizyolojik nedenler Pika sendromu olarak tanımlanıyor. Pika sendromu, kedilerin içinde kağıdın da olduğu farklı nesneleri yemesi olarak tanımlanıyor. Kimi araştırmalarda, erken sütten kesilen yavrunun emme refleksi, kimilerinde ise yetersiz beslenmeye bağlı lif, mineral ve yağ eksikliğinde yine içgüdüsel olarak farklı nesneler yeme isteği olarak açıklanıyor. Pika sendromu olan kediler, yalnızca kağıt değil, yün, plastik gibi farklı nesneleri de yiyebilir. Eğer kediniz kağıt dışında da malzemeleri yiyorsa, bir veteriner hekime götürmenizi öneririz.


1. Kediler kimi zaman duvar kağıdından tuvalet kağıdına, defter yaprağından peçetelere kadar kağıtlara takıntılı olabilir. İlk bakışta sevimli gibi görünen kedi kağıt takıntısı, önlem alınmazsa sağlık sorunlarına yol açabilir.


2. Kediler bölgelerini işaretlerken yerdeki kağıtları kullanabilir, avlanma içgüdüsü nedeniyle açılan tuvalet kağıtları ya da dağılan peçetelerle oynayabilir, tıpkı avlarını yemeden önceki gibi kağıtları yırtabilir. Ancak endişe durumlarında da kedilerin kağıtları parçaladığı biliniyor. Bu nedenle, kedinizin kağıt yediğini gördüğünüzde davranışlarını takip edin. Her zamankinden farklı davrandığını hissettiğinizde veteriner hekiminizle görüşebilirsiniz.


3. Nedenin psikolojik olduğunu düşünüyorsanız, bu durumda kedi kağıt takıntısından kurtarmak için bazı önlemler almanız gerekiyor. Öncelikle ilginizi ve sevginizi kedinizden esirgemeyiniz; hatta bir dönem daha fazla ilgi göstermeniz ona iyi gelecektir.


4. Sıkılmış bir kediyle daha fazla oynamak, ona daha fazla zaman ayırmanız gerekecektir. Kedinizle etkileşim içinde olduğunuz oyunları bolca oynayabilirsiniz.


5. Kedinizi bu dönemde yalnız bırakmaktan kaçınmanızı öneriyoruz. Mutlaka gitmeniz gereken durumlar varsa, evde bir yakınınız kediyle birlikte kalabilir. Kedinizde bir endişe seziyorsanız, ona güven verici davranışlar gösterebilirsiniz.


6. Bu dönemde kediniz kucağınızda daha fazla zaman geçirebilir, ayak ucunuzda ya da üstünüzde uyuyabilir. Onu mutlu edecek ödül mamaları verebilirsiniz. Bu davranışlarınız onu etkileyen kedi kağıt takıntısı nedenlerini ortadan kaldırabilir.


7. Fiziksel olarak kağıt parçalaması ya da yemesini engellemek için, kağıt olan yerlere, pet mağazalarında bulunan kedi iticilerden sıkabilirsiniz. Bu onları bir süre kağıtlardan uzak tutabilir.


8. Yine kağıt malzemeleri kedinizin erişebildiği yerlerden kaldırabilirsiniz. Son olarak ise kedinize ısırıp kemirmesi için sevdiği oyuncaklar almak da işe yarayacak yöntemler arasında sayılabilir.


9. Kediniz kağıtları yalnızca parçalamaya değil yemeye de başladıysa daha da dikkat etmeniz gerekiyor. Kediler peçete yer mi? Kedi kağıt yerse ne olur diye soruyorsanız? Isırdıkları ve yedikleri kağıtlar kedilerde şu sorunlara neden olabilir: Isırdığı kağıtlar, diş etlerinde iltihaplanmaya neden olabilir, Eğer kedi kağıdı yutuyorsa midesinde sorunlar oluşabilir, Yuttuğu kağıt bağırsaklarında tıkanmalara yol açabilir, Eğer kedi kağıt takıntısı devam ederse daha tehlikeli şeyler (zararlı bitki, plastik, yün vb.) yemeye başlayabilir.


10. Kağıtlarla oynamayı, ısırıp, parçalamayı ya da yemeyi isteyen bir kediniz varsa, öncelikle sorunun fiziksel olup olmadığını tespit etmek için bir muayene olması yararlı olacaktır. Fiziksel bir sorunu yoksa, psikolojik nedenlerden kaynaklı böyle bir davranış içinde olabilir. Kedi kağıt takıntısının nedenlerini sıralarsak; Emme içgüdüsünü farklı nesneleri yemek olarak yansıtması, Sıkılması, ilgisizlik hissetmesi, Endişe duyması, Kedinizin kağıt takıntısına neden olan psikolojik etmenleri ortadan kaldırmak için, size çok basit görevler düşüyor…

 

Puanla!

[Toplam: Ortalama: ]

Petzzshop.com'da Tavsiye Edilenler

sevcan

Zaten Destekçiyim

Kediler, karmaşık sosyal davranışları ve gizemli yapısıyla bilinir. Yeni bir davranış biçimi olan "Kedi Öpücüğü", kedilerin gözlerini yavaşça kırparak sevgi göstermesi olarak tanımlanır. Ayrıca, kedilerin bu davranışını yansıtmanın, sizinle daha derin bir bağ kurmalarına yardımcı olduğu belirtilmiştir. Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler. Sussex Üniversitesi'nden yapılan iki ayrı deney, "kedi öpücüğü"nün insanlar ve kediler arasında etkili bir iletişim aracı olduğunu deneysel olarak doğrulamıştır. Bu bulgular, kedilerin ve insanların pozitif iletişim yöntemlerini anlama, kedilerin refahını iyileştirme ve sosyokognitif yeteneklerine dair bilgi artışına katkı sağlar.Kediler yapıları gereği gizemli hayvanlardır. Sahipleri, birbirleri ve evleriyle aralarında sıkı bağlar kurabilirler. Hatta yapılan araştırmalardan kedilerin sahiplerini birer kedi olarak gördüğünü biliyoruz. Bu gizemli hayvanlar birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerinde karmaşık yöntemler geliştirmiş ve uzun yıllar davranış bilimcilerin dikkatlerini üstlerine çekmeyi başarmışlardır. Hala tam olarak çözemesek de kedileri artık büyük ölçüde anlayabiliyoruz.

Kedilerin bizlere karşı gösterdiği çok sayıda güven ve sevgi davranışını biliyoruz. Özellikle kuyruk hareketleriyle birçok ipucu veren kediler, bazen soğuk görünmelerine karşın aslında çok samimi hayvanlardır ve sizi çok sahiplenirler. Mırlama, sürtünme, kafasını size sürtmesi, sizi yalaması, kuyruğunu dikleştirmesi gibi birçok davranış size karşı olan sevgisini gösterme biçimidir.

Ama burada, daha az bilinen bir davranıştan söz edeceğiz: "Kedi Öpücüğü". Kedi öpücüğü kedilerin gözleriyle yaptığı bir eylemdir. Kediler aslında gözlerinin içine bakılmasını pek sevmez ve bunu bir tehdit, kafa tutma olarak algılayıp huysuzlanabilirler; ancak sizinle arasında bir bağ olan kedi, gözlerini sevgi göstermek için kullanmaktan çekinmez.

Kediler, kedi öpücüğünü gözlerinizin tam içine bakıp, gözlerini yavaşça kırparak yaparlar. Bu, tam bir sevgi göstergesidir ve genelde kediler sakin ve huzurluyken gözlenir. Kediniz size kedi öpücüğü attığında, ona aynı şekilde yavaşça göz kırparak karşılık verirseniz, sizi anlayacaktır. California Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi kedi davranış uzmanı Mikel Delgado, kedi öpücüğü hakkında şöyle diyor:

Kediler tipik olarak korktuklarında veya gerildiklerinde göz temasından kaçınırlar. Kızdıklarında ve saldırganlaştıklarında gözlerini dikip bakarlar. Gözlerini dikmeden veya kaçırmadan yavaşça göz kırpmalarını bir rahatlık ve güven belirtisi olarak yorumluyoruz. Buna sevgi de diyebiliriz.

Veteriner davranış bilimci Wailani Sung ise şöyle yazıyor:[1]

Her zaman tavsiyem, kedin göz kırpmalarını takip etmenizdir. Bunu yaptıklarında, parmağınızı onlara uzatarak koklamalarını sağlamanızdır. Eğer kedi, o kişiyle daha fazla etkileşime açıksa, parmağı koklayacak ve yüzünü parmağa sürmeye çalışacaktır. Kimi zaman başlarını eğerek de ilgi gösterebilirler. Eğer kedi geri çekilir veya parmağınıza pençe atmaya çalışırsa bu, onun o kişiyle fiziksel bir etkileşime geçmek istemediğinin net bir göstergesidir.

Bu çok bilinmeyen ancak sevgi dolu hareket kedilerle daha iyi bir iletişim içinde bulunmamıza yardımcı olabilir.

Daha da önemlisi, bu anı yakalayacaksınız diye kedinizin durmaksızın gözlerinin içine bakmak da iyi bir tercih olmayabilir. Uzmanlar, bunun bir saldırganlık belirtisi olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar.[2] Bunun yerine, ara sıra göz ucuyla kedinize bakın ve onun buna nasıl tepki verdiğini gözleyin.

Neden Desteğe İhtiyacımız Var?

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor. Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak... Daha fazla göster

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Destek Ol

Şunu da unutmayın: Size kedi öpücüğünü hiç sergilemeyen veya size karşılık vermeyen bir kedi, sizi sevmiyor demek değildir. Bazı kediler sevgilerini ve güvenlerini başka yollarla göstermeyi tercih edebilir.

Kedi Öpücüğü, Bilimsel Olarak Doğrulandı!

Bu noktaya kadar anlattıklarımız, Ekim 2020'ye kadar daha ziyade uzman gözlemlerinin anekdotal anlatımlarına dayanıyordu; kontrollü şartlarda yapılan deneylerle, "kedi öpücüğü"nün gerçek bir insan-kedi iletişim aracı olduğu doğrulanmamıştı. Ancak Sussex Üniversitesi'nden psikologların yaptığı ve Nature Scientific Reports dergisinde yayınlanan 2 ayrı deney, kedilerin göz kırpmasının gerçekten de etkili bir iletişim aracı olduğunu deneysel olarak göstermeyi başardı.[3]

İlk deneyde araştırmacılar, 14 ayrı evdeki kedi sahiplerinden, sahibi oldukları 21 farklı kediye yavaşça göz kırpmalarını istediler. Kediler güzelce yerleşip rahatladıklarında, sahiplerinden 1 metre uzağa oturup, kedileri onlara baktığında yavaşça göz kırpacaklardı. Bu sırada kedilerin ve sahiplerinin yüzleri kameraya kaydedildi ve sonuçlar, kedilerin insan olmayan durumlarda göz kırpışlarıyla kıyaslandı.

Sonuçlara göre kediler, insanlar onlara yavaşça göz kırptıktan sonra gözlerini yavaşça kırpmaya çok daha meyillilerdi. İnsan olmayan durumlarda bunu çok daha seyrek yapıyorlardı.

İkinci deneyde ise 8 ayrı evde yaşayan 24 kedi kullanıldı. Bu defa kedinin sahibi yerine, o kedilerle daha önce hiç karşılaşmamış olan araştırmacılar kedilere yavaşça göz kırptılar. Ayrıca bu defa araştırmacılar, gözlerini kırparken bir yandan da ellerini kediye doğru uzattılar. Kontrol grubu olaraksa, kedilerin, insanların göz kırpmadığı zamanlardaki yüz hareketleri kaydedildi. Bu durumda araştırmacılar, kedilere gözlerini kırpmadan bakıyorlardı.

Bu araştırmanın sonuçlarına göreyse kediler, kendilerine yavaşça göz kırpan insanlara sadece yavaşça göz kırparak cevap vermekle kalmıyorlardı, aynı zamanda kendilerine göz kırpan insanların yanına gitmeye çok daha meyillilerdi. Sussex Üniversitesi psikologlarından Karen McComb şöyle diyor:

Hayvan davranışları üzerine araştırmalar yürüten ve kedi sahibi olan biri olarak, insanlar ile kedilerin bu şekilde iletişim kurduklarını gösterebilmek harika bir his. Birçok kedi sahibi bundan zaten şüpheleniyordu, buna kanıt bulabilmiş olmak heyecan verici.

Araştırmamız, yavaşça göz kırpmanın kedilerle insanlar arasındaki iletişimin bir yöntemi olduğuna yönelik ilk deneysel araştırma olma niteliğine sahip. Üstelik bunu kendi kedinizle, kendi evinizde de deneyebilirsiniz veya sokaktaki bir kediyle de... Bu, kedilerinizle kurduğunuz bağı güçledirmenin harika bir yolu! Gevşediğiniz bir anda gülümserken yapacağınız gibi gözlerinizi daraltmayı deneyin ve sonrasında gözlerinizi 1-2 saniyeliğine kapatıp açın. Kedinizin de bu şekilde davrandığını göreceksiniz ve adeta bu şekilde kedinizle konuşmaya başlayabilirsiniz!

Kedilerin tam olarak neden bu şekilde bir davranış sergilediğini bilmek zor. Konuya yönelik yorumlardan birisi, bunun iyi niyet göstergesi olarak yapıldığını ileri sürüyor; özellikle de kediler, yukarıda da söylediğimiz gibi direkt gözün içine bakmayı bir tehdit olarak algıladıkları için.[4] Ancak kediler bu davranışı sonradan edinmiş de olabilir, hele ki insanlar bu tür bir davranışa pozitif bir tepki gösteriyorsa... Evcil hayvanların spesifik davranışları ne zaman ve neden kazandıklarını tespit etmek oldukça güçtür.

Her ne sebeple olursa olsun, bu davranış kedi ile insan arasındaki bağı güçlendiriyor gibi gözüküyor. Bunu bilmek önemli, çünkü oldukça gizemli hayvanlar olan kedilerimizin sağlığını bu şekilde iyileştirmemiz mümkün olabilir. Sussex Üniversitesi'nden Tasmin Humphrey şöyle diyor:[5]

Kedilerin ve insanların pozitif şekilde iletişim kurma yöntemlerini anlamak, kedilere yönelik halk arasındaki algıyı güçlendirebilir, kedilerin sağlığını geliştirebilir ve az çalışılmış bu türün sosyokognitif yeteneklerine yönelik bilgilerimizi arttırabilir. Bulgularımız, veterinerlik uygulamaları ve barınaklar da dahil, birçok farklı durumda kedilerimizin refahını analiz etmemiz için kullanılabilir.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. Türev İçerik Kaynağı: Inverse

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası