darbeci askerler listesi / Tutuklanan generaller ve askerler listesi

Darbeci Askerler Listesi

darbeci askerler listesi

kaynağı değiştir]

Ana madde: Türkiye askerî darbe girişimine uluslararası tepkiler

Etkiler[değiştir

15 Temmuz Darbe Girişimi

15 Temmuz Darbe Girişimi
AK Parti-Gülen Hareketi çatışması
Türkiye üzerinde 15 Temmuz Darbe Girişimi
Ankara

Ankara

İstanbul

İstanbul

Marmaris

Marmaris

Malatya

Malatya

15 Temmuz Darbe Girişimi (Türkiye)

Yoğun çatışma yaşanan bölgeler
Tarih Temmuz
Yer Ankara[1]&#;&#; İstanbul[2]&#;&#; Malatya[3]&#;&#; Marmaris[4]&#;&#; Pasif direniş yaşanan çeşitli bölgeler[5]
Sebep AK Parti-Gülen Hareketi çatışması
Hedef Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti&#;&#;Türkiye cumhurbaşkanı
Yöntem Askerî darbe
Sonuç Başarısız, bastırıldı.[6]

Önemli olaylar:

Taraflar
Yurtta Sulh Konseyi

Türkiye Türkiye Hükûmeti
Öne çıkan kişiler
Sayı
&#;&#; asker[47]('sı astsubay[48])
&#;&#; askeri akademi öğrencisi[48]
&#;&#; hafif silah[47]
&#;&#; zırhlı araç[47]
&#;&#; 74 tank[47]
&#;&#; 37 helikopter[47]
&#;&#; 24 F[47]
&#;&#; 11 uçak[47]
&#;&#; 3 savaş gemisi[47]
Kayıplar
&#;&#; 36 ölü[49][50]
&#;&#; 22 cezaevinde ölüm[51]
&#;&#; 49 yaralı[49]
&#;&#; 1 UH türü helikopter(teyit edilmemiş)[52]
&#;&#; ölü( sivil, 62 polis, 6 asker)[50][53][54][not 1]
&#;&#; Toplam yaralı[50][not 2]
&#;&#; Bazı kamu binaları bombalanarak zarar gördü.[55]
&#;&#;14 milyar dolar maddi zarar meydana geldi.[56]

15 Temmuz Darbe Girişimi veya Türkiye Askerî Darbe Teşebbüsü, darbecilerin verdiği isimle Harekât Yıldırım[57] veya Yurtta Sulh Harekâtı, Temmuz tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından Türkiye'de yaşanan askerî darbe girişimidir.

TSK'nın resmî internet sitesi ve TRT'de yayınlanan bildiride ordunun yönetime el koyduğu ifade edilerek ülkede sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı. İstanbul'daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, bir grup rütbeli asker ve Hava Harp Okulu öğrencisi tarafından kapatıldı.[58]Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ve yaklaşık elli milletvekilinin Meclis'te bulunduğu sırada F savaş uçakları Meclis üzerinde uçuş yaparak parlamentoyu dört defa bombaladı. Ankara'nın Beştepe semtinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na bombalama girişiminde bulunulsa da başarılı olunamadı. Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir otelde bulunan CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan'a karşı suikast girişiminde bulunuldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay II. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Cumhurbaşkanlığı Genel SekreteriFahri Kasırga ve bazı üst düzey komutanlar; darbeye kalkışan askerler tarafından rehin alındı.[59]Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ise 'sık sık yer değiştirmesi' dolayısıyla darbeciler tarafından bulunamamıştır.[60]

Gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk'te kanalın Ankara temsilcisi Hande Fırat'la FaceTime üzerinden iletişime geçerek darbecilere hiçbir şekilde imkân tanınmayacağını ifade ederek halkı darbeye tepki göstermek için meydanlara ve havalimanlarına çıkmaya davet etti. Çağrının ardından Türkiye'nin birçok ilinde darbe karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.

16 Temmuz sabahı, TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin düzenlediği operasyonlar sonucunda askerî darbe girişimi bastırıldı ve askerler silahları ile birlikte teslim oldu. Olaylar sonucunda 'ü darbe yanlısı asker olmak üzere 'den fazla kişi hayatını kaybetti, kişi yaralandı, farklı rütbelerden asker gözaltına alındı. Yargı ve sivil siyaset mensupları dâhil olmak üzere, toplam gözaltı sayısı 22 Temmuz tarihi ile birlikte 10 bini buldu. Bunun yanı sıra askerî, idari ve adli kurumlarda birçok kişi görevden alındı.

Gülen Hareketi destekli olduğu öne sürülen askerî darbe girişiminin ardından İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Ceza Kanunu'nun anayasal düzene karşı suçlar kapsamında yer alan "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ve Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs", "halkı, Türkiye Cumhuriyeti hükûmetine karşı silahlı isyana tahrik" ve "cumhurbaşkanına suikast" suçlarından soruşturma başlatıldı. 21 Temmuz'da Millî Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında TBMM tarafından Anayasa'nın maddesi gereğince üç ay süreyle olağanüstü hâl ilan edildi. İlan edilen olağanüstü hâl darbe girişiminin ardından geçen iki yıllık süreyi kapsayacak şekilde uzatıldı. Girişimin ardından başlatılan tasfiye süresince Nisan itibarıyla bin kişi gözaltına alındı, FETÖ/PDY üyesi suçlamasıyla 50 bin kişi tutuklandı ve bin kamu personeli görevlerinden ihraç edildi. Darbe girişimini izleyen dört yıllık sürede dava açıldı, karara bağlanan davada toplamda 4 bin sanık hüküm giydi.[22]

Darbe girişimi sonrası başta Fethullah Gülen'i iade etmediği gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri ve -aralarında Almanya ve Yunanistan'ın da olduğu- birçok Avrupa Birliği üyesi ülke ile FETÖ üyelerinin iade süreçleri ve sığınma hakkı konularında siyasi ve diplomatik krizler yaşandı. Ayrıca darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ mensuplarına finansal destek verdiği ve darbe girişiminin arkasında bulunduğu iddiası nedeniyle Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkiler gerginleşti.

Teşebbüsün ardından geçen süre boyunca aralarında Boğaziçi Köprüsü, Büyük İstanbul Otogarı ve Ilgaz Dağı Tüneli'nin de yer aldığı birçok yapı, mekân, meydan ve yerin adı, darbe girişiminin tarihine ithafen değiştirildi. Ayrıca 15 Temmuz tarihi, darbe girişiminde hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Demokrasi ve Millî Birlik Günü adıyla 'de resmî tatil olarak ilan edildi.

Darbe girişimi, Türkiye siyasi tarihinde12 Eylül askerî darbesinden otuz yıl sonra yaşanan ilk askerî darbe teşebbüsü olarak kayıtlara geçti.

Arka plan[değiştir

Darbe girişiminde bulunan askerlerin listesi

İZMİR

İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimini planlayanların, çoğunluğu Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birliklerde olmak üzere farklı askeri birlik ve yurtdışı askeri ateşeliklerde görev alacak yeni isimlerin yer aldığı bir atama listesini oluşturduğu belirtildi.

Yaklaşık kişilik atama listesi 

Grubun darbenin başarılı olması halinde bazı askeri görevler için atama listesi hazırladığı kaydedildi.

Yaklaşık ismin yer aldığı listede, atamaların çoğunluğunun Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birliklere olduğu öğrenildi. Atama yapılması planlanan görevler arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birlikler ile yurtdışındaki askeri ateşliklerin de yer aldığı belirtildi.

Önemli görevlere atanacak isimleri belirlemişler

Öte yandan, askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, darbe girişimini planlayan bir süre önce görevden alınan Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse başkanlığındaki 37 askerin yer aldığı grup, çok sayıdaki askeri ve sivil göreve atanacak askerleri listeledi.

Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın Emniyet Genel Müdürlüğüne, Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal'ın İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığına, Kuveyt Askeri Ataşesi Mikail Güllü'nün MKE Genel Müdürlüğüne atandığının ifade edildiği aktarıldı.

Atama listesinde, Jandarma Bölge Komutanlığı görevleri olmak üzere çok sayıdaki askeri görev için de atama yapıldığı öğrenildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Türkiye'yi kaosa sürüklemek için 15 Temmuz gecesi FETÖ tarafından başlatılan alçak ve hain darbe planı halkın ve siyasilerin güçlü iradesi sayesinde durduruldu. Akabinde devlet, doğal olarak bu milletine kasteden hain güruhların peşine düştü. Peki Darbe Girişimi'nin ardından kimler tutuklandı?. İşte yanıtı ve tutuklanan tüm darbecilerin listesinifunduszeue.info'da bulabilirsiniz..

TÜRKİYE GENELİNDE  GENERAL VE  AMİRAL TUTUKLANDI

Türkiye genelinde gözaltına alınan general ve amiralden 'u tutuklanırken, bir tümamiral ve 3 tuğgeneral serbest bırakıldı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) üyesi Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının 15 Temmuz Cuma akşama başlattığı darbe girişimiengellenirken, ülke genelinde başlatılan soruşturmalar çerçevesinde, aralarında generallerin de bulunduğu çok sayıda asker yakalandı.

Darbe girişimi nedeniyle gözaltına alınanların bir bölümünün sorguları sürerken, bir bölümü adliyeye sevk edildi.

İŞTE TUTUKLANAN GENERALLER

Soruşturma kapsamında çeşitli illerde gözaltına alınan Bingöl Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman, Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak, Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Adnan Arslan, Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Topçu Er Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmet Gökhan Gülmez, 3. Ordu Harekat Kurmay Yar Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar, Topçu Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş, Manisa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan, Kayseri Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral İsmail Yalçın, Polatlı Topçu ve Füze Okulu Komutanı Tümgeneral Osman Ünlü, Balıkesir Garnizon ve Okullar Komutanı Tümgeneral Mehmet Akyürek, Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksekokulu Komutanı Tuğgeneral Şenol Alkış, 9. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral İshak Dayıoğlu, 6. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Mustafa Rüştü Çelenk, Edremit Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Nihayet Ünlü, Erdek Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, 5. Piyade Er Eğitim Tugay ve Sivas Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır, Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Alpcan, Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Kırhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu, Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cemalettin Doğan, Antalya 3'üncü Piyade Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper, Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral, Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van, Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey, 1. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan, Çukurca 2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Cihat Erdoğan, Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı, 9. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Yetkin, Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Halil İbrahim Ergin, Şemdinli Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Salnur, Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat, Deniz Hava Üs Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, 8. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Deniz Kartepe, Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Orhan Gündüz de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

DARBECİLERİN EN GÜVENDİĞİ İSİM GÖZALTINDA

Darbeci Hava Kuvvetleri Komutanı olarak geçen Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan gözaltına alındı.

15 Temmuz kalkışmasını gerçekleştirilen darbecilerin listesinde adı Hava Kuvvetleri Komutanı olarak geçen Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan gözaltına alındı. Korgeneral Demirarslan, darbe soruşturmasının bir numaralı sanığı YAŞ Üyesi Orgeneral Akın Öztürk'e yakınlığıyla tanınıyordu. Havacılar arasında Öztürk'ün Demirarslan'ı çok sevdiği ve “Hasanım" diye çağırdığı biliniyor.

ERDOĞAN'A SUİKAST PLANLAYAN ÜS'TE SAATLERCE KALDI

Demirarslan'ın darbe girişimi gecesi saat 'ye kadar İzmir Çiğli Üssü'nde bulunduğu öğrenildi. Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü, kalkışmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişiminin planlandığı yer olarak tanınıyor. Erdoğan'ı almak için bordo berelilerden oluşan 14 özel kuvvet ve 16 kişilik MAK ekibi, dört helikopter ve 50 bine yakın mermiyle Çiğli Üssü'nden havalanarak Marmaris'e gitmiş, ancak Erdoğan, bulunduğu sanılan otelden 15 dakika önce ayrılmıştı. Oteli helikopterden vuran özel kuvvet, korumalarla da çatışmaya girmişti. Çatışmada 2 koruma polisi şehit düşmüştü.

KORGENERAL ÖZKAYA VEKALET EDECEK

Korgeneral Demirarslan'ın darbe soruşturmasında gözaltına alınmasının ardından Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'na vekaleten görevlendirme yapıldı. Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'na Korgeneral Yılmaz Özkaya'nın vekalet ettiği öğrenildi.

ANKARA'DA GÖZALTINDAKİ ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından utuklanmasını talebiyle gözaltına alınan şüpheliden 'ü tutuklandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından gözaltına alınan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklanmasını talep ettiği şüpheliden 'ü tutuklandı, 3'ü ise adli kontrol kararıyla serbest kaldı.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli cumhuriyet savcıları, darbe girişiminin ardından açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüpheliyi, emniyetteki işlemlerin ardından tutuklanmaları talebiyle sulh ceza hakimliklerine sevk etti.

Savcılar, şüphelilerden birini ifadesinin ardından serbest bırakırken şüpheliyi TCK'nın maddesindeki "anayasayı ihlal", maddesindeki "Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı", maddesindeki "yasama organına karşı suç", maddesindeki "hükümete karşı suç", maddesindeki "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ile maddesindeki "adam öldürmek" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderdi.

Ankara Sulh Ceza Hakimlerince sorgulanan şüphelilerin 'ü tutuklandı, 3'ü de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Şüphelilerden biri ise savcılıktaki ifadesinin ardından serbest kaldı.

TÜRKİYE GENELİNDE YAKALAN GENERAL VE ASKERLERİN LİSTESİ

- 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti

- Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk

- 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk

- Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu

- Kara Kuvvetleri EDOK Muhabere ve Muhabere Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil 

- İstanbul Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ömer Faruk Harmancık

- Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş

- Akıncı 4. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim

- Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan

- Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Kırhan

- Bingöl Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman

- Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer

- Sivas Garnizon Komutanı ve 5. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır

- Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper

- Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya

- Isparta Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz

- Balıkesir Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Akyürek

- Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu

- Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Kurmay Başkanı Hava Pilot Tümgeneral Suat Murat Semiz

- 1. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Dursun Pak

- 1. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi ve JFAC Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Recep Ünal

- 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Soysal

- Ege Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen

- Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Alpcan

- Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan

- Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat

- Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van

- Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı

- Anfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız

- Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem

- Genelkurmay Personel Plan Yönetim Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı Sistemler Başkanı Tuğgeneral Recep Sabri Özatak

- Deniz Hava Us Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma

- Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kuvvet Geliştirme Teşkilat Başkanı Tuğgeneral Erhan Caha

- Bornova Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol

- 3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar

- Amasya Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yılmaz

- Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak

- Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cemalettin Doğan

- Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Adnan Arslan 

- Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken

- Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal

- Manisa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan

- Bitlis Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Arif Settar Afşar

- Ardahan 2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Kargın

- Ağrı 1. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan 

- Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksekokulu Komutanı Tuğgeneral Şenol Alkış 

- 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Malatya Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun

- 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık

- 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili

-  Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdulkerim Ünlü

- Çukurca 2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Cihat Erdoğan

- Kayseri Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın

- Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Tuğgeneral Cemal Akyıldız

- Topçu Er Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün

- Erzincan Topçu Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş

- Denizli Garnizon ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır

- Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek

- Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmet Gökhan Gülmez

- Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Salnur

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanı Tümgeneral Cevat Yazgılı

- Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Plan Daire Başkanı Tuğgeneral Ahmet Bican Kırker

- Genelkurmay Başkanlığı Harekat Plan Daire Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Alpaslan Çetin

- Genelkurmay Komuta Kontrol ve Hava Füze Savunma Komutanı Tuğgeneral Mehmet Arif Pazarlıoğlu

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı Sistemler Daire Başkanı Tuğgeneral Recep Sami Özatak

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı Tuğgeneral Aydemir Taşçı

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Savunma Komuta Kontrol Başkanı Tuğgeneral Kemal Mutlum

- Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Daire Başkanı Tuğgeneral Ali Rıza Çağlar

- Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Tuğgeneral Adem Boduroğlu

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme Değerlendirme Başkanı Tuğamiral Ali Murat Dede

- Kara Harp Okulu Dekanı Tuğgeneral Kerim Acar

- Genelkurmay Başkanlığı Personel İşlem Daire Başkanı Tuğgeneral Uğur Şahin

- Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İkmal Daire Başkanı Tuğamiral Hasan Kulaç

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Prensipler Başkanı Tuğamiral Oğuz Karaman

- Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral Mustafa Özsoy

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı MEBS Başkanı Tuğamiral Muhittin Elgin

- Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Eğitim Daire Başkanı Tuğamiral İhsan Bakar

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı Tuğamiral Murat Şirzai

- Jandarma Okullar Komutanı Tuğgeneral Sadık Köroğlu

- Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural

- Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter

- İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Osman Nadir Saylan

- Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka

- Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş

- Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez

- Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hayrettin Kaldırımcı

- NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil

- Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser

- Amfibi Okullar Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün

- Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur

-  Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar

- Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Halil İbrahim Ergin

- Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Otal

- Kayseri Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral İsmail Yalçın

- Merzifon 5. Anajet Üs Komutanı Tuğgeneral Cengiz Karacabey

- Akçay 6. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mesut Savaş

- Polatlı Topçu Füze Okul Komutanı Tümgeneral Osman Ünlü

- Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral İshak Dayıoğlu

- 6. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Mustafa Rüştü Çelenk

- Edremit Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Nihayet Ünlü

- Erdek Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat

- Gelibolu Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen

- Tümgeneral Fethi Alpay

- Tümgeneral Mehmet Özlü

- Tümgeneral Haluk Şahar

- Tümgeneral Serdar Gülbaş

- Tümgeneral Şaban Umut

- Tuğgeneral İrfan Can

- Tuğgeneral İmdat Bahri Biber

- Tuğgeneral Ahmet Biçer

-Tuğgeneral Özkan Aydoğdu

- Tuğgeneral Eyyüp Gürler

- Tuğamiral Ömer Mesut Ak

- Zonguldak Garnizon Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek

- Antalya 3'üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya

- Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Orhan Gündüz

EN ÜST DÜZEY TUTUKLAMALAR

maddesindeki "Anayasa'yı ihlal", maddesindeki "Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı", maddesindeki "Yasama organına karşı suç", maddesindeki "Hükümete karşı suç", maddesindeki "Silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ile maddesindeki "Adam öldürmek" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Şüpheliler, sulh ceza hakimliklerindeki sorguları sonucunda tutuklandı.

2. ORDU KOMUTANI DA LİSTEDE

2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun, 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık ile 2. Ordu İdari Kurmay Yar Başkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, savcılık sorgularının ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

İLHAN TALU TUTUKLANDI

Darbe girişiminin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan amiral ve generaller arasında yer alan Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanı Korgeneral İlhanTalu, Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

METİN İYİDİL DE CEZAEVİNDE

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muhabere Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil'in, sulh ceza hakimliğince tutuklanmasına karar verildi. İyidil'in, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının özel kalem müdürlerinin atanmasından, karargahtaki kurmay subayların kritik görevlere getirilmesine kadar birçok atama kararına etkisinin bulunduğu, FETÖ üyelerinin TSK içindeki yapılanmasına katkı sağladığı ileri sürülüyor.

ŞIRNAKTA YAKALANAN KOMANDO GENERALİ

Şırnak'ta yakalanan Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan ve Elazığ'da yakalanan Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdulkerim Ünlü çıkarıldığı mahkemece, Türk Ceza Kanunu'nun maddesindeki, "Anayasa'yı ihlale teşebbüs" ve maddesindeki "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs edilmesi" suçlarından tutukluğu kararlaştırıldı.

GARNİZON KOMUTANI TUTUKLANDI

Isparta'da gözaltına alınan Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya ile Isparta Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz hakkında, savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanma talebiyle sevk edildikleri mahkemece, "Anayasal Düzeni Silah Zoruyla Değiştirmek" suçlarından tutuklama kararı verildi.

Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal, çıkarıldığı mahkemece Türk Ceza Kanunu'nun maddesindeki "Anayasa'yı ihlale teşebbüs" ve maddesindeki "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs edilmesi" suçlarından tutuklandı.

Şırnak'ta, FETÖ'nün darbe girişimine yönelik düzenlenen soruşturma kapsamında gözaltına alınan  Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ile Akçay 6. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mesut Savaş, çıkarıldıkları mahkemece Türk Ceza Kanunu'nun maddesindeki, "Anayasayı ihlale teşebbüs" ve maddesindeki "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs edilmesi" suçlarından tutuklandı.

Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, çıkarıldığı mahkemece "darbeye teşebbüs" suçu nedeniyle tutuklandı.

FETÖ darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, adliyeye sevk edilen Denizli Garnizon ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır, "Anayasal düzeni silah yoluyla değiştirmeye teşebbüs", "Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı", "Yasama organına karşı silahlı isyan", "Silahlı örgüt kurmak" suçlarından tutuklandı.

Amasya Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yılmaz, Türk Ceza Kanunu'nun maddesindeki "Anayasayı ihlale teşebbüs" ve maddesindeki "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs edilmesi" suçlarından tutuklandı.

Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, Türk Ceza Kanunu'nun maddesindeki "Anayasayı ihlale teşebbüs" ve maddesindeki "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs edilmesi" suçlarından tutuklandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik operasyonda gözaltına alınan Akıncı 4. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim, İstanbul Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ömer Faruk Harmancık, "Silahlı terör örgütü kurmak", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Kasten adam öldürmek" suçlarından Ankara Batı 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato'nun darbe girişimi sonrası başlattığı soruşturmada gözaltına alınan ve "sözde darbenin İzmir Sıkıyönetim Komutanı" olduğu belirlenen Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57'nci Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur emniyetteki işlemlerinin ardından "Türkiye Cumhuriyeti'nde silahlı isyan teşebbüsü, yasama organını engellemeye teşebbüs ve anayasayı ihlal" suçlamalarıyla tutuklandı.

Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Amfibi Okullar Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, "Türkiye Cumhuriyeti'nde silahlı isyan teşebbüsü", "Yasama organını engellemeye teşebbüs", "Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı" ve "Anayasa'yı ihlal", Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş, Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez ise "Türkiye Cumhuriyeti'nde silahlı isyan teşebbüsü", "Yasama organını engellemeye teşebbüs", "Anayasa'yı ihlal", "Cumhurbaşkanı'na suikast" ve "Fiili saldırı" suçlamalarıyla tutuklandı.

Soruşturma kapsamında Korgeneral Erdal Öztürk, Tümgeneral Fethi Alpay, Tümgeneral Mehmet Özlü, Tümgeneral Haluk Şahar, Tümgeneral Serdar Gülbaş, Tümgeneral Şaban Umut, Tuğgeneral İrfan Can, Tuğgeneral Cemal Akyıldız, Tuğgeneral  İmdat Bahri Biber, Tuğgeneral Ahmet Biçer, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tuğamiral Ömer Mesut Ak,  "silahlı terör örgütü kurmak", "silahlı terör örgütü üyesi olmak", "darbeye teşebbüs" gibi suçlamalarla İstanbul'da tutuklandı.

Darbeye girişenlerin hazırladığı yaklaşık kişilik listede "sıkıyönetim bölge komutanı" olarak adı geçen Zonguldak Garnizon Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek, Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim oldu. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen Şimşek, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı.

Bitlis'te gözaltına alınan Tatvan Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Arif Settar Afşar, "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" ve "Darbeye teşebbüs" suçlarından tutuklandı.

Hakkari'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili gözaltına alınan Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Otal, "Türkiye Cumhuriyeti ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" ile "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutuklandı.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 16 Haziran'da gözaltına alınan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Kurmay Başkanı Hava Pilot Tümgeneral Suat Murat Semiz, 1. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi ve JFAC Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Recep Ünal tutuklandı.

Soruşturma kapsamında çeşitli illerde gözaltına alınan Bingöl Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman, Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak, Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Adnan Arslan, Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Topçu Er Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmet Gökhan Gülmez, 3. Ordu Harekat Kurmay Yar Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar, Topçu Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş, Manisa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan, Kayseri Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral İsmail Yalçın, Polatlı Topçu ve Füze Okulu Komutanı Tümgeneral Osman Ünlü, Balıkesir Garnizon ve Okullar Komutanı Tümgeneral Mehmet Akyürek, Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksekokulu Komutanı Tuğgeneral Şenol Alkış, 9. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral İshak Dayıoğlu, 6. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Mustafa Rüştü Çelenk, Edremit Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Nihayet Ünlü, Erdek Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, 5. Piyade Er Eğitim Tugay ve Sivas Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır, Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Alpcan, Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Kırhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu,  Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cemalettin Doğan da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Çanakkale'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, gözaltına alınan Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen, 17 Temmuz'da adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tuğgeneral İsmail Gürgen de cumhuriyet savcının itirazı üzerine tekrar gözaltına alındı. Gelibolu Adliyesi'ne sevk edilen Gürgen, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında 16 Haziran'da gözaltına alınan 1. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Dursun Pak'ın, adliyedeki ifadesinin ardından serbest bırakılması kararlaştırıldı. Amasya'da ise Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Cengiz Karacabey, çıkarıldığı mahkemece serbest kaldı.

Darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Çukurca'da görevli Kayseri 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol uygulaması kapsamında tutuksuz yargılanmak üzere salıverildi. 

Güvenlik güçlerinin hakkında gözaltı kararı bulunanları yakalama çalışmaları sürüyor.

TUTUKLANAN İSİM BAKIN KİM ÇIKTI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişiminde bulunan ekipte yer alan Denizci Üsteğmen SAT Komando A.S., yakalanmasının ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

SAT Komandosu A.S., 16 Temmuz'un ilk saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı ve açıklama yaptığı otele helikopterle indirilmelerinin ardından çıkan çatışma sonrası diğer komandolarla birlikte ormanlık alana kaçmıştı. 5 gündür aranan firari darbeci SAT komandolarından A.S., perşembe günü sabah saatlerinde Muğla-Marmaris karayolu üzerinde durumundan şüphelenilmesi üzerine kaçmak isterken yakalanmıştı.

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edilen A.S., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak İzmir’e göfunduszeue.info Komandosu A.S. ile birlikte daha önce yakalanan ve silahların yer gösterimi için Muğla’ya getirilen Astsubay S.E. de Deniz Üsteğmen SAT Komando A.S. ile birlikte İzmir’e gönderildi. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.