orjin menü / Mercedes värld: Historik

Orjin Menü

orjin menü

Historiska serier (17)12hp - - --- - - ---22hp - - --- -
Sedan 5 sittplatser

Bensin

20

- 20 -- - - ---Conquest -
SedanCoupéCabriolet

Bensin

3

- 3 --Consort -

12

- 12 --DK -
Sedan 5 sittplatser

Bensin

- ---Double-Six - - ---DR - - ---DS -

10

- 10 --Fifteen - - ---Majestic -

2

- 2 --Majestic Major -
Sedan 5 sittplatser

Bensin

- ---Regency -

2

- 2 --Sovereign -
SedanCoupé 5 sittplatser

Bensin

- 5   SP -

9

- 9 ----- 0 0 0 0 0 0

Världens 25 största biltillverkare

För tredje året i rad kan Volkswagen AG titulera sig världens största biltillverkare, detta trots att de för bara drygt tre år sedan förklarade att siktet inte längre ligger på att bli störst. Uttalandet kom i samband med det stora utsläppsfusket som snabbt blev känt under namnet dieselgate.

Det är framför allt tre fordonskoncerner som dominerar i världen; nämnda Volkswagen samt Toyota och Renault-Nissan-Mitsubishi. Denna trio är ensamma om att komma upp i försäljningssiffror över tio miljoner bilar.

Volkswagen-gruppen, med märkena Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Porsche, Lamborghini, Bentley och Bugatti, nådde upp till drygt 10,83 miljoner sålda bilar under , en ökning med 2,2 procent jämfört med året innan. Det betyder att Volkswagens globala marknadsandel under fjolåret uppgick till 11,4 procent.

Nya Toyota RAV4 marknadslanserades i USA i december Foto: Oskar Krüger

Toyota Motor Corporation, med märkena Toyota, Daihatsu, Lexus och Scion, ökade sin försäljning lika mycket som Volkswagen-gruppen, det vill säga 2,2 procent. Ökningen var därmed för liten för att ta sig förbi den tyska giganten. Toyota-koncernen landade på totalt drygt 10,52 miljoner sålda bilar vilket innebar en marknadsandel om 11,1 procent.

Alliansen Renault-Nissan-Mitsubishi ökade också sin försäljning under fjolåret men inte lika kraftigt som ovan nämnda koncerner. Med en ökning om 1,3 procent slutade den franskjapanska alliansen på drygt 10,36 miljoner sålda bilar vilket gav dem en global marknadsandel på 10,9 procent.

I Renault-Nissan-Mitsubishi ingår märkena Renault, Nissan, Mitsubishi, Dacia, Lada, Infiniti, Renault Samsung, CMC och ZNA.

General Motors var under 77 år världens största biltillverkare, men gick Toyota om och var större än den amerikanska jätten under tre raka år. blev GM återigen störst i världen. Det var senast de kunde titulera sig som större än alla andra. Numera huserar GM på fjärdeplatsen, långt ifrån en pallplats och samtidigt även på (än så länge) ganska betryggande avstånd från biltillverkarna bakom. Knappt 8,8 miljoner bilar av märkena Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac, Holden, Ravon, Wuling och Baojun sålde den amerikanska bilkoncernen som alltså tappade två procent av sin försäljning från GM:s marknadsandel uppgick under till 9,2 procent.

Bakifrån närmar sig Hyundai Motor Group med märkena Hyundai, Kia och Genesis då denna koncern under fjolåret ökade med 3,2 procent. Drygt 7,5 miljoner bilar sålde de vilket gav dem en marknadsandel på 7,9 procent.

Ford Motor Company, med märkena Ford och Lincoln, måste också nämnas. Tyvärr för deras resa nedåt i tabellen. De förlorade visserligen inte sin position som världens sjätte största biltillverkare under , men tappade rejält i sin globala försäljning. De backade i fjol med 8,9 procent. En gång i tiden låg Ford betydligt högre upp och slogs om pallplatser.

Volvo Cars är en liten spelare på världsmarknaden, men den svenska biltillverkaren ingår sedan i den kinesiska koncernen Zhejiang Geely Holding Group som avancerar snabbt upp mot toppen. I fjol sålde Geely-koncernen knappt 2,3 miljoner bilar, en uppgång med 18,6 procent och en marknadsandel som uppgick till 2,4 procent. Volvo Cars utgjorde 28 procent av Geelys totala försäljning.

Notera att samtliga siffror innefattar personbilar samt lätta transportfordon. Tunga transportfordon och bussar är inte inkluderade i statistiken.

Kommentera artikel

Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen seafoodplus.info

Klart: Daimler byter namn till Mercedes-Benz Group

Den tyska biltillverkaren Daimler AG, som äger bilmärket Mercedes-Benz, ska få ett nytt namn. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Från och med den 1 februari kommer företaget gå under namnet Mercedes-Benz Group AG. Under sig kommer företaget ha fyra varumärken: Mercedes Benz, Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach och Mercedes-EQ.

Vad som inte är inkluderat i den listan är Daimlers lastbilsavdelning, som nu kommer att gå under namnet Daimler Truck Holding AG. Sedan februari i år har det varit känt att de båda falangerna ska gå skilda vägar, likt Volvo Cars och Volvo Group gjorde i samband med Ford-affären

Daimler Truck Holding ska listas på Frankfurtbörsen som ett fristående bolag mot slutet av året. 

Målet med separationen är bland annat att Mercedes-Benz ska ha få ett tydligare fokus på lyxiga personbilar och elbilar för att göra sig mer attraktiva för investerare i sin konkurrens med märken som Tesla och Porsche.

Från och med år ska alla nya Mercedes-modeller som lanseras vara helt eldrivna. År ska företaget vara en renodlad elbilstillverkare.

Bertha Benz. Den första långresan.

Bertha Benz. Den första långresan.

Den 20 juli gifter sig Bertha och Carl Benz. I sina memoarer skriver Benz senare: ”Jag fick en idealist vid min sida, en som vet vad hon vill, från litet och nära till stort, lysande och fjärran.” Bertha Benz visar sig vara mycket betydelsefull för Carl Benz senare framgångar. Hon stöttar honom i alla hans förehavanden och delar hans visionära läggning.  Hon blir också först i världen att genomföra en långfärd i en bensindriven automobil. För att bevisa för allmänheten hur praktisk motorvagnen är, kör hon med sina båda söner Eugen (15 år) och Richard (14 år) den km långa vägen från Mannheim till sin mor i Pforzheim. Bilen är den tredje modellen av den patenterade motorvagnen, och har förstärkta trähjul med ekrar och en starkare motor. De kör i väg i gryningen och efter en äventyrlig färd, under vilken fru Benz och hennes söner flera gånger tvingas improvisera fram lösningar på små problem, anländer de till Pforzheim. Fem dagar senare kör de tillbaka till Mannheim via Bretten, Bruchsal och Schwetzingen.  Ryktet om denna på sin tid sensationella händelse sprids snabbt och Bertha Benz har uppnått vad hon önskade.  De som tidigare kritiserat uppfinningen övertygas om dess tillförlitlighet och Benz patenterade motorvagn blir mycket omtalad.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir