bilinmeyen balık türleri / Okyanuslarda Yaşayan Dünyanın En Tehlikeli 10 Balığı

Bilinmeyen Balık Türleri

bilinmeyen balık türleri

Akvaryum balıkları, pek çok evcil hayvan türüne göre bakımı çok daha kolay canlılardır. Bu nedenle de özellikle apartman dairesinde hayvan beslemek isteyen kişilerin ilk tercihleri arasında yer alırlar. Ancak balık bakımı diğer evcil hayvanlara göre daha kolay olsa da özen gerektiren bir uğraştır. Çünkü her balığın ihtiyaç duyduğu akvaryum şartları farklıdır. Bunun için bir akvaryum kurmadan önce akvaryum balık türleri ve özellikleri ile ilgili bilgi edinmekte fayda bulunmaktadır. Yine bir akvaryum kurarken balığın büyüme kapasitesi, doğurganlık oranı, yaşaması için gerekli oksijen miktarı göz önünde bulundurulmalı ve bu doğrultuda akvaryum boyu, içindeki su miktarı ve su sıcaklığı ayarlanmalıdır. Peki, akvaryumda beslenebilecek balık türleri nelerdir? Bu balık türlerinin sağlıklı bir yaşam sürmeleri için ihtiyaç duydukları yaşam koşulları nasıldır?

Akvaryum Balık Türleri ve Özellikleri

Akvaryumlarda beslenebilecek pek çok balık türü bulunmaktadır. Ancak farklı balık türlerinin bir arada yaşadığı bir akvaryum oluşturulacaksa tercih edilen balık türlerinin bir arada yaşayıp yaşayamayacakları mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Akvaryumda beslenen balık çeşitleri ve özellikleri ise kısaca aşağıdaki gibi açıklanabilir.

akvaryum balık türleri

1. Japon Balığı

Japon balıkları Asya kökenli canlılardır. Hem etçil hem de otçul olan bu balıkların birçok çeşidi soğuk suda yaşayabilir. Bu nedenle bulundukları akvaryumda bir başka balık cinsi beslenmiyorsa ısıtıcı kullanmak çok da şart değildir. Yine de sağlıklı bir yaşam sürmeleri için su sıcaklığının 18 &#; 24 aralığında olması gerekmektedir.

Japon balıklarının midesi bulunmaz. Bu nedenle de doyma hissiyatları yoktur ve kontrollü olarak beslenmeleri oldukça önemlidir. Yine Japon balıklarının farklı türler ile yaşaması bazı sorunlara neden olabilir. Örneğin, akvaryumdaki küçük balıkları öldürerek yem olarak kullanabilirler. Bunun için akvaryum içerisinde tek çeşit olarak beslenmeleri çok daha uygun olacaktır.

2. Siyah Moli Balığı

Akvaryum balık türleri arasında bahsedebileceğimiz bir diğer tür de siyah moli balığıdır. Meksika’ya özgü olan bu balık türü oldukça dayanıklıdır. Siyah, platin rengi, dalmaçyalı ve altın tozu renginde olabilen siyah moli balığı, tatlı su balığı olarak bilinir ancak acı suda da yaşayabilir. Ayrıca akvaryumda balık beslemeye yeni başlayanlar için oldukça iyi bir seçim olabilir.

Siyah moli balığı, üreme döneminde akvaryum içerisindeki diğer balıklar ile çatışma yaşasa da genel olarak barışçıl tavırlar sergiler. Daha çok bitkiler ile beslenen bu akvaryum balığı için en ideal su sıcaklığı ise 21 &#; 28 derece arasıdır. Yine suyun pH derecesinin 7,0 ile 8,5 arasında olması önerilmektedir. Moli balığı bakımı oldukça kolaydır. Ancak mantar ve benek gibi hastalıklara yatkın olduğu bilinmeli ve yaşadıkları su temiz tutulmalıdır.

akvaryum balık türleri - Lepistes

3. Lepistes Balığı

Lepistes balığı, en popüler akvaryum balıklarından birisidir. Hem yeni başlayan hem de deneyimli akvaryum severlerin sıklıkla tercih ettiği bu balık türü, doğada genellikle gri renk ve tonlarında bulunmaktadır. Ancak günümüzde çiftleştirmeler sonucu farklı renkli olanları elde edilmiştir. Bu balıkların her birinin rengi kendine özgüdür. Yani hiçbirinin rengi diğeri ile aynı değildir. Ancak lepistesleri cazip kılan yalnızca rengarenk ve hoş görünümleri değildir. Barışçıl bir yapıya sahip olan lepistesler aynı zamanda oldukça üretkendirler. Yaklaşık 3 haftada bir yavrulayabilirler.

Lepistes balığı bakımı çok zahmetli değildir. Ancak tropikal iklime uygun balıklar olmaları nedeniyle yaşadıkları akvaryum koşullarının bu iklime yakın tutulması gerekir. Bu anlamda akvaryum suyunun sıcaklığı 25 &#; 28 derece olmalıdır. Yine suyun pH değerinin ise 7 &#; 8 olması önerilmektedir.

4. Sarı Prenses Balığı

Dünyada “Electric Yellow” olarak anılan sarı prenses balığı, yavrularının erken dönemde renklenmesi nedeniyle ilgi görmektedir. Bakımı kolayakvaryum balıkları arasında yer alan sarı prenses, üreme döneminde saldırganlaşabilir. Doğal ortamında kayaların üzerinde yer alan yosun ve küçük deniz canlıları ile beslenen bu balığın hem bitkisel hem de hayvansal balık yemleri ile beslenmesi gerekir. Aksi halde sürekli olarak protein ağırlıklı beslenirse bloat hastalığına yakalanabilmektedir.

Renkli, hareketli ve üremesi kolay bir canlı olan sarı prenses balığının sağlıklı bir şekilde yaşaması için akvaryum su sıcaklığının 25 &#; 26 derece, pH değerinin ise 7,7 ile 8,5 arası olması gerekmektedir.

akvaryum balık cinsleri - çöpcü

5. Çöpçü Balığı

Akvaryum balık türleri denilince ilk akla gelenlerden birisi de çöpçü balıklarıdır. Bu balıklar, zannedilenin aksine dipteki çöpleri değil dibe çöken yemleri yerler. Bu nedenle de akvaryum zemininde köşeli taban malzemelerinin kullanılmaması gerekir. Ayrıca akvaryum içerisindeki nitrat seviyesi de kontrol edilmelidir. Çünkü yüksek nitrat, bu balıkların alabileceği bir deri hasarını enfeksiyonlu bir yaraya çevirebilmektedir.

Çöpçü balığı, zaman zaman su yüzeyine çıkarak hava alır. Ancak bunu çok sık tekrarlıyorsa su koşullarında sorun olabilir. Yine 24 ile 28 derece aralığında yaşayan bu canlılar için en uygun pH seviyesi ise 6,0 ile 7,6 aralığındadır.

İncelemek ister misiniz? : Akvaryum ve Fanuslar

6. Kılıçkuyruk Balığı

Swordtail olarak da anılan bu akvaryum balıkları, doğada Orta Amerika’nın akıntılı nehirlerinde yaşam süren canlılardır. Gövdesi lepistes balıkları ile benzerlik gösteren kılıçkuyruk balıkların erkeklerinin anal yüzgeçleri kılıca benzer. Yine kılıçkuyruk balıkları, hızlı büyürler ve üremeleri ise kolaydır. Genellikle barışçıl olan bu canlıların erkekleri birbirine karşı saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Yine karma akvaryumlarda diğer balıklar ile uyum içinde yaşayabilirler.

Kılıçkuyruk balıklarının yaşadıkları suyun sıcaklığı 20 &#; 30 derece, pH dengesi ise 7,0 ile 8,3 arasında olmalıdır. Ayrıca akvaryumda doğal yaşam şartları ile benzer bir ortam oluşturulmalıdır. Bu, strese girmemeleri adına önemlidir. Strese girmeleri durumunda ise bağışıklık sistemleri zayıflar ve çeşitli hastalıklara açık hale gelirler.

7. Neon Tetra Balığı

Etçil beslenen, barışçıl ve aynı zamanda popüler bir balık türüdür. Yaygın olarak akvaryumlarda beslenmektedir. 20 ile 25 derece arasındaki su sıcaklığına ihtiyaç duyan Neon Tetra 4 cm uzunluğa ulaşabilir. Acemi akvaryumcular için ideal bir balık türü olan Tetralar iyi kalite balık yemi ile beslendiklerinde uzun bir zaman yaşayabilmektedir.

8. Melek Balığı

En popüler akvaryum balık türleri arasında yer alan melek balığı, oldukça zarif ve asil görünümlü bir canlıdır. Güney Amerika kökenli bu balık türü, doğal ortamında sürü halinde yaşadığı için rahat edebileceği bir akvaryumda yaşaması gerekir. Yine melek balıkları belli dönemlerde agresifleşirler ve bu dönemlerde rahatlamaları için akvaryum içerisinde özel alanlar yaratmak önemlidir. Bu özel alanlar iri yapraklı bitkiler ile oluşturulabilir.

Melek balıklarının yaşadığı suyun sıcaklığı ise 24 &#; 28 derece, pH değeri ise 6,5 ile 7,5 aralığında olmalıdır. Ayrıca su haftada bir kez temizlenmelidir.

9. Beta Balığı

Beta balığının bakımı oldukça kolaydır. Oldukça kavgacı olabilen beta balığı kendi türüne karşıda çok agresif olabilmektedir. Zaten bu yüzden diğer adı da kavgacı siyam olarak bilinmektedir. Etçil beslenme şekline sahip olan beta balığı aynı zamanda bir çok alt türe de sahiptir. Agresif olabilen yapısı nedeniyle tek olarak bakılması çok daha uygundur. Genel olarak 25 ile 27 derece arasındaki su sıcaklıkları yaşam koşulları açısından çok daha uygundur.

Plati Balığı

20 &#; 26 derece arasındaki su sıcaklıklarına ihtiyaç duyan Plati balığı 4 &#; 6 cm arası boylara ulaşabilir. Su pH aralığı 7 &#; 8,2 arası olursa uygundur. Sürüler halinde yaşamaya çok daha uygun olan bu balıklar iyi şartlarda bakıldıklarında 2 yıl kadar yaşayabilirler. Genelde diğer türlerle uyumlu olarak yaşayabilirler. Genelde olarak yem ayırt etmeyen bu balık türü, ara sıra yemin yanı sıra haşlanmış ıspanak veya marul ile de beslenebilir. Bu beslenme çeşitliliği daha sağlıklı kalmalarına yardımcı olacaktır.

Akvaryum balık türleri yukarıda bahsettiğimiz balık türlerinden ibaret değildir. Bunların yanı sıra; Tilapia, zebra balığı, astronot balığı ve cam kedi balığı gibi bir çok türler de akvaryumda beslenebilen balık çeşitleri arasında yer almaktadır. Eğer siz de bu balıklardan birini ya da birkaçını beslemek istiyorsanız, sağlıklı ve uzun yaşamaları için çeşitli akvaryum malzemeleri edinmeli ve gerekli bakımlarını düzenli olarak yapmalısınız. Aksi halde akvaryumun ve balıkların bakımsızlığı nedeniyle kayıplar yaşamanız kaçınılmazdır.

İlginizi çekebilir : Japon Balığı Yemi Nasıl Olmalıdır?

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

Okyanuslarda Yaşayan Dünyanın En Tehlikeli 10 Balığı

Dünyanın En Tehlikeli 10 Balığı

Dünya genelinde ’den fazla türü ile bilinen balıklar, farklı görünümleri ve özellikleri ile sınıflandırılmaktadır. Bu türlerden bazıları insanlara saldırabilirken, bir kısmı yanlış tüketim nedeniyle zehir saçmaktadır. Denizlerin en tehlikeli balıklarının büyük türler olduğu düşünülmektedir. Ancak, bu yanlış bilgi sizler için hazırladığımız yazımızda son bulacak. Oldukça küçük boyutları ile en ölümcül sonuçları doğurabilen bu vahşi balıkları daha önce hiç duymadınız! Okyanusların yaramaz çocukları olarak bilinen en tehlikeli 10 balık türü!

Zararsız olarak görülen dünyanın en tehlikeli 10 balığı;

1. Kirpi Balığı

Tehlikeli Balıklar

Şişen balık yada kabaran balık olarak da bilinen kirpi balığı, Tetraodontidae ailesinin 90 türünden bir tanesidir. Ilıman denizlerde yaşamını sürdüren bu tür, tatlı ve tuzlu sularda yaşayabilmektedir. Dikenli kabuğa sahip kirpi balığı, gaga benzeri sert bir çene ve keskin dişlere sahiptir. Japonya’da Fugu olarak adlandırılan tür, tatraodontoksin siyanürü ile zehir saçmaktadır.

2. Kırmızı Aslan Balığı

Tehlikeli Balıklar

Hint ve Pasifik Okyanusu balık türleri arasında yer alan kırmızı aslan balığı, zehirli yüzgeçleri ile dikkat çekmektedir. Nadiren ölümcül etki yaratan kırmızı aslan balığı, delici yaraları ile bilinmektedir. Kabuğunda bulunan zebra desenleri, uzun ve ince dikenler ile kaplı bulunmaktadır. Olası bir tehlike durumunda kanatlarını açarak saldırıya geçen tür, derin yaralar bırakabilmektedir.

3. Candiru Yayın Balığı

Tehlikeli Balıklar

Amazon Nehri bölgesinde yaşamakta olan Candiru, yarı saydam vücudu ile cm uzunluğa sahiptir. Parazit yaşam sürmesiyle bilinen tür, büyük balıkların solungaçlarında yaşamını sürdürmektedir. Kanla beslenen Candiru yayın balığı, ısırması durumunda vücutta iltihaplanma, kanama hatta ölüme götürebilmektedir.

4. Büyük Beyaz Köpekbalığı

Tehlikeli Balıklar

Dünyanın en yırtıcı hayvanları arasında yer alan büyük beyaz köpekbalığı, iri cüssesi ve güçlü çene yapısıyla ölümcül saldırılar yapabilmektedir. Birçok filme konu olmuş tür genellikle yüzücüler, dalgıçlar, sörfçüler ve küçük teklere saldırı düzenlemektedir. Büyük beyaz köpekbalığı insanlara düzenlediği saldırılarda, tek bir ısırık atıp geri çekilmeyi tercih etmektedir. Ölümcül saldırıya geçmesi durumunda organlar ve dokular ciddi zarar görmektedir.

Yırtıcı özellikleriyle dikkat çeken köpekbalıklarının bilinmeyen 15 sırrı için buraya tıklayın.

5. Müren Balığı

Tehlikeli Balıklar

Genellikle kayaların arasında ve sığ sularda yaşamını sürdürmekte olan Müren balığı, tropikal denizlerde sıklıkla görülmektedir. Yuvarlak solungaç açıkları ve pektoral yüzgeçleri ile diğer yılan balıklarından farklı olan tür, güçlü çene yapısı ve keskin dişleri ile bilinmektedir. En fazla metre uzunluğa kadar ulaşabilen Müren balığı, rahatsız edilmesi durumunda insanlara karşı saldırı düzenleyebilir.

6. Kaplan Balığı

Tehlikeli Balıklar

Yakalanmaları durumunda gösterdiği saldırgan hareketleri ile kaplan balığı olarak adlandırılan tür, daha çok Afrika tatlı sularında yaşamaktadır. En büyük özelliği ağzı kapalıyken sergilediği keskin, kıvrımlı ve ince dişleri olmaktadır. Toplam 5 farklı türde görülebilen kaplan balığı, maksimum 2 metre, minimum 30 cm boyutlarında görülmektedir. Balıkçı ağlarını parçalamaları ile bilinen tür, rahatsız edilmesi durumunda saldırıya geçmektedir.

7. Pirana

Tehlikeli Balıklar

Güney Amerika nehir ve göllerinde sıklıkla rastlanan pirana, jilet dişli etoburlar olarak bilinmektedir. 60’dan fazla türe sahip olan pirana, bitki artıklarını yemeleri ile temizleyici olarak adlandırılmaktadır. Genellikle turuncu, siyah ve gümüş renklerinde görülen tür, maksimum 60 cm uzunluğu ile derin yaralar oluşturabiliyor.

8. Elektrikli Yılan Balığı

Tehlikeli Balıklar

Avını sersemletmek için güçlü bir elektrik şoku üretebilen bu tür, 3 metre uzunluğa ve 25 kg ağırlığa ulaşabilmektedir. Genellikle Amerika bölgesinde görülmekte olan elektrikli yılan balığı, nehirler ile çevrilmiş sel ormanlarında yaşamaktadır. Son derece sessiz ve sakin ilerleyerek ansızın saldırışa geçen yılan balığı, avına elektrik akımı vererek boğmaya çalışmaktadır.

9. Hayalet Vatoz

Tehlikeli Balıklar

İri cüssesi ve geniş kanatları ile adeta bir vatozu andıran tür, yarı saydam kanatları ile hayalet vatoz adını almaktadır. Genellikle ılık sularda yaşamını sürdürmekte olan hayalet vatozlar, deniz yüzeyine yakın bölgelerde yüzmektedir. Minimum 1 metre, maksimum 7 metre uzunluğa kadar ulaşabilen hayalet vatoz balığı, yüzgeçleri sayesinde sıçrama yaparak avına saldırmaktadır.

Taş Balığı

Tehlikeli Balıklar

En zehirli deniz canlıları arasında yer alan taş balığı, Hint-Pasifik okyanusunun sığ sularında yaşamaktadır. Genellikle kaya ve mercan aralıklarında hareketsiz şekilde bulunan tür, kamufle özelliği ile gizlenmektedir. Büyük baş bölgesi, geniş ağız yapısı ve küçük gözleri ile derinliklere gömülen taş balığı, hareket halinde bol miktarda zehir enjekte etmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası