burun eti şişmesi neden olur / KONKA REDÜKSİYONU (BURUN ETİ KÜÇÜLTÜLMESİ) - Doç. Dr. Ahmet İslam

Burun Eti Şişmesi Neden Olur

burun eti şişmesi neden olur

Çocuklarda burun eti problemleri denildiğinde en önemli sorunun geniz eti sorunu olduğu bilinir.

Ayrıca burun eti büyümesi de geniz eti gibi bu problemler arasındadır. Geniz eti sorununun tedavi edilmemesi halinde çocuklarda alt ve üst çene oranında bozulma, büyümede gerilik, ağzı açık uyuma, horlama, yüz bölgesinde asimetri, sinüzit atakları ve orta kulak iltihapları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca boğaz, ağız ve diş enfeksiyonları da yine burun eti problemleri nedeniyle ortaya çıkar.

Burun Eti Büyümesi

Konka yani burun eti büyümesi, çocuklarda burun eti problemleri arasındadır. Alt konkada yaşanan büyüme daha çok yumuşak dokulardan kaynaklanır. Bu durumda kemikle beraber büyüyen burun eti, alerjisi olan çocuklarda sıkça görülmektedir. Büyümenin nedeni, burun eğriliğinin diğer kısmındaki burun boşluğunun geniş olmasından kaynaklanır. Bu durumda konka genişliği daraltmak için büyür. Burun eti büyümesi sonucunda burun eti tıkanıklığı ile tekrar eden sinüzit sorunu ortaya çıkar.

Burun Eti Büyümesi Tedavisi

Burun eti büyümesinin tedavisi birden farklı uygulama ile yapılabilir. Keserek çıkartma, argon plazma tedavisi, radyofrekans, krioterapi şeklinde uygulanabilecek burun eti büyümesinde yumuşak doku bölgesine zarar verilmeden işlemler tamamlanmalıdır.

Geniz Eti Sorunu

3 yaşına kadar vücudun savunma mekanizmasının bir parçası olarak işlevine devam eden geniz eti, bu yaştan sonra işlevini kaybetmektedir. Bademciklerle benzer olarak görev yapan geniz eti, küçük dilin hemen üst kısmında yer almaktadır. Bazı nedenlerden dolayı iltihaplanmaya ve büyümeye neden olan geniz etinin, tedavi edilmesi gereken sorunlardan biri olduğu unutulmamalıdır.

Geniz eti virüs, bakteri ve mikropları yakalamakla görevlidir. 3 yaşına kadar bu görevi üstlenen dokunun alerji ve enfeksiyonlarla büyüdüğü bilinir. Enfeksiyondan sonra ise geniz eti küçülmekte ve eski boyutundan uzaklaşmaktadır. Sürekli geçirilen enfeksiyonlar ve alerjiler artık büyümeye başlar ve bulunduğu bölgede de farklı sorunlara davetiye çıkarır. Çocuklarda sık sık tekrarlanan geniz eti büyümesi sorunu yaşanırsa, geniz etinin alınması gerekebilir.

Geniz Eti Büyümesi Belirtileri

Geniz eti büyümesinin ilk ve en önemli belirtisi burun tıkanıklığı ve horlamadır. Çocuklarda kaliteli uykuyu engelleyen bu durum kulaklarda sıvı oluşumuna da neden olabilir. Diğer belirtiler;

  • Nefes alırken hırıltılı soluma
  • Burundan nefes alırken zorlanma
  • Sürekli ağızdan nefes alıp verme
  • Gelişme geriliği
  • İştahsızlık
  • Uyku apnesi şeklinde sıralanır.
  • Geniz Eti Tedavisi

Geniz eti iltihaplanmalarında genelde antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak çocukların şikayetlerine göre bir süre beklendikten sonra geniz eti cerrahi müdahale ile alınabilir. Bazen kendiliğinden küçülebilen geniz eti, sık sık iltihaba neden olursa hayati riskleri meydana getirebilir. Bu süreçte Adenoidektomi yani geniz eti ameliyatı yapılmaktadır.

Geniz Eti

Toplumda, özellikle çocukluk döneminde sık görülen hastalıkların başında üst solunum yolu ile ilgili sağlık sorunları gelir. Özellikle çocuklarda solunum yollarının dar olması ve bu dönemde çeşitli viral enfeksiyonlarla ilk defa karşılaşılması, bu rahatsızlıkların daha yaygın görülmesine yol açar. Bu konuyla alakalı en çok karşılaşılan problemlerden biri de geniz etinde görülen sorunlardır.

Geniz Eti Nedir?

Geniz eti veya adenoid; burun boşluğunun arkasında yer alan geniz bölgesinde bulunan, bağışıklık sisteminin önemli elemanlarından biri olan lenfositlerin görev aldığı özel bir lenfoid dokudur. Toplumda yaygın bilinenin aksine geniz etinin varlığı anormal bir durum değildir; sağlıklı her bireyde geniz eti bulunur. Geniz eti, solunum yoluyla vücuda girebilecek zararlı maddelerin ve mikroorganizmaların tutularak yok edildiği önemli bir savunma organıdır.

Bununla birlikte, geniz eti çeşitli koşullarda veya rahatsızlıklarda büyüme gösterir ve geniz bölgesinde tıkanmalara veya hava pasajının daralmasına neden olur. Bu durum, solunum sistemi başta olmak üzere çeşitli konularda şikâyetlere neden olabileceği gibi; belirli durumlarda ciddi hastalıkların kaynağı da olabilir. Bu nedenle, geniz eti büyümelerinde hastanın kişisel özellikleri ve altta yatan duruma bağlı olarak tedavi uygulanması gerekir.

Geniz Eti Büyümesi Nasıl Gelişir?

Geniz eti, bünyesinde özellikle viral enfeksiyonlarla mücadelede önemli görevler yapan lenfositleri barındıran, özel bir lenfoid dokudur. Burun ve ağız boşluğunda benzer özellikte altı adet lenfoid doku bulunur. Waldeyer halkası olarak adlandırılan bu altı doku; dış ortamdan vücuda temel giriş noktaları olan burun ve ağız bölgelerini yabancı maddelerden ve mikroorganizmalardan korumakla görevlidir. Waldeyer halkasını; adenoid (geniz eti), iki bademcik, iki adet tubal tonsil (östaki borusunun girişinde bulunur) ve bir adet lingual tonsil (dil kökünde bulunur) oluşturur.

Geniz etinin de yer aldığı Waldeyer halkasını oluşturan dokular, yabancı maddelere ve mikroorganizmalara bağışıklık yanıtı oluşturarak büyüme gösterir. Bu büyüme reaksiyonu enfeksiyon süresince devam edebilir. Sağlıklı kişilerde doğumda var olan geniz eti dokusu, 5 yaşına kadar büyümeye devam eder. 7 yaş itibariyle küçülmeye başlayan doku, yetişkinlik döneminde oldukça küçülür.

Özellikle küçük çocuklarda, hayatın erken döneminde viral etkenlerle ilk defa karşılaşıldığı veya yoğun viral enfeksiyon meydana geldiği için bu dokular daha büyük olma eğilimindedir. Benzer nedenlerle ortaya çıkan büyüme uzun süre devam edebilir. Bazı durumlarda ise başta adenoid ve bademcikler olmak üzere, dokular doğuştan büyük boyutlu gelişebilir. Yine alerjik bünyeye sahip kişilerde geniz eti alerjik reaksiyona bağlı büyüyebilir ve uzun süre bu şekilde kalabilir.

Büyüyen geniz eti, eğer solunum yolunu daraltıyorsa ve uzun dönemde çeşitli şikâyetlere yol açıyorsa, tedavi gerektirebilir. Burada önemli olan nokta, geniz etinin klinik olarak ne ölçüde soruna neden olduğu, geniz etinin küçültülmesi sonucu hastanın ne kadar fayda göreceği ve tedavisiz takipte geniz etinin küçülme ihtimalinin olup olmadığıdır. Bu bakımdan her geniz eti büyümesinde tedavi verilmediği gibi, geniz eti yaklaşımlarında tedavi her zaman cerrahi olmayabilir. Bu anlamda, hastanın tedavi açısından uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi son derece önemlidir.

Geniz Eti Büyümesi Neden Olur?

Geniz eti dokusu bağışıklık sistemi elemanlarıyla dolu olduğundan, büyümesinde etken olan sebepler sıklıkla bu hücreleri harekete geçiren durumlardır. Aşağıdaki durumlar geniz etinde büyümeye yol açan nedenler olarak özetlenebilir:

    Enfeksiyonlar: Her türlü viral veya bakteriyel enfeksiyon varlığında, bağışıklık yanıtına bağlı olarak geniz etinde büyüme görülebilir.

    Alerji: Özellikle alerjik rinit gibi burun boşluğu ve genizde yaygın alerjik reaksiyonun ortaya çıktığı durumlarda geniz etinde büyüme gelişebilir.

    Genetik: Birinci derece akrabalarında geniz eti büyümesi olan kişilerde, doğuştan büyük geniz eti meydana gelebilir.

    Kimyasallara maruz kalmak: Sigara dumanı ve kirli hava gibi geniz etini tahriş edebilecek kimyasalların solunumunda, reaksiyon olarak geniz eti büyüyebilir.

    Kanser: Geniz etini tutan lenfoma veya nazofarenks (üst yutak) kanserlerinde geniz eti tümöral büyüme gösterebilir.

Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Geniz eti büyümesi; sıklıkla burun boşluğu ile ağız ve gırtlak bölgesini bağlayan genizdeki hava pasajında daralmaya neden olarak, bununla alakalı şikâyetlerin gelişmesine yol açar. Bu bağlamda, geniz eti büyümelerinde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

    • Burun tıkanıklığı
    • Burun ve geniz akıntısı
    • Kulak ağrısı, işitme kaybı, kulakta dolgunluk gibi kulakla alakalı problemler
    • Horlama veya uyku apnesi
    • Ağız açık uyuma
    • Ağız kuruluğu ve buna bağlı yaygın diş çürükleri
    • Çocukluk döneminde ağız ve burun anatomisinin gelişme bozuklukları
    • Boğaz ağrısı
    • Boğazda şişlik
    • Yutma güçlüğü

Geniz Eti Büyümesi Tedavisinde Neler Yapılır?

Geniz eti büyümelerinde tedavi kararı sıklıkla hastanın kişisel özelliklerine ve altta yatan sebebe bağlı olarak alınır. Fizik muayene, gerekli tetkikler ve görüntüleme yöntemleri ile elde edilen veriler doğrultusunda hastaya uygun tedavi planlanır.

Özellikle küçük çocuklarda geniz eti büyümesi viral enfeksiyonlar nedeniyle gelişebildiğinden, enfeksiyon etkisiyle kızarıp büyüyen geniz etlerinde takip kararı alınabilir. Takip esnasında enfeksiyonun iyileşmesi ile geniz eti boyutunda normale dönme gözlenen hastalarda ek bir tedaviye gerek yoktur. Adenoid dokusunun ilerleyen yaşla birlikte küçülmesi beklenir.

Bununla birlikte, günlük hayatta ciddi olumsuz etkilere maruz kalan, solunum problemleri yaşayan veya şiddetli belirtiler gösteren hastalara öncelikli olarak steroid içerikli burun spreyleri reçete edilebilir. Nazal steroidler ile geniz etinin küçültülmesi ve semptomatik iyileşme hedeflenir.

İlaç tedavisine rağmen klinik iyileşme sağlanamayan vakalarda ise cerrahi yönteme başvurulabilir. Adenoidektomi adı verilen geniz eti alınması işlemi, ancak çeşitli koşulları sağlayan hastalarda uygulanır. Bu koşullar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    • Kronik burun tıkanıklığı veya solunum zorluğu yaşayan hastalar
    • 6 ay içinde; birbirinde ayrı, dörtten fazla adenoid iltihaplanması geçiren hastalar
    • Tekrarlayan sinüzit veya orta kulak iltihabı geçiren hastalar
    • Uyku apnesi olanlar
    • Solunum zorluğuna bağlı ağızdan nefes alma sonucu, çeşitli dental problemler veya ağız gelişim sorunları yaşayan kişiler
    • Beslenme veya konuşma bozuklukları olanlar
    • Geniz etinde kanser şüphesi görülen hastalar

Geniz eti alınması işlemine, gerekli görüldüğü takdirde, bademciklerin alınması (tonsillektomi) işlemi de eklenebilir. Bademcikler geniz etine benzer şekilde ve koşullarda büyüme gösterebildiğinden, gerekli görülen durumlarda geniz eti ve bademciklerin tek bir ameliyatla birlikte alınması faydalı olabilir.

Bu ameliyat; genel anestezi altında, burun içinden kapalı olarak yapılan, kısa süreli bir işlemdir. Genellikle önemli bir komplikasyona yol açmamaktadır. Bununla birlikte, cerrahi sonrası kısa süreli boğaz ağrısı, hafif kanama, kulak ağrısı ve burun tıkanıklığı görülebilir. Ameliyat sonrası dönemde hekim, bölgeyi enfeksiyondan korumak amacıyla antibiyotik ve hastanın şikâyetlerini dindirmek için ağrı kesici ilaç reçete edebilir. Bu dönemde, kanama ve ödem şikâyetlerinin azaltılması için soğuk içecek ve gıdaların tüketilmesi tavsiye edilebilir. Kanamayı tetiklememesi adına sıcak içecek ve gıdalar tüketilmemelidir.

Burun Eti &#;i&#;mesi Nas&#;l Tedavi Edilir?

T&#;p dilinde “konka” ad&#;yla an&#;lan burun eti; solunum yoluyla al&#;nan havan&#;n vücut &#;s&#;s&#;na uyumlu hale getirilmesi, filtrelenmesi ve nemlendirilmesinden sorumludur. A&#;&#;zdan al&#;nan hava do&#;rudan akci&#;ere inerken burundan al&#;nan hava önce burun etleri taraf&#;ndan temizlenir. Sonras&#;nda ise akci&#;ere gider. Dolay&#;s&#;yla burun etlerinin solunum fonksiyonlar&#;n&#; düzenlemesinde önemli bir role sahip oldu&#;unu söylemek mümkündür.

Burun Eti &#;i&#;mesi Bitkisel Tedavisi

  • Alerji sebeplerini saptay&#;n
  • Yüksek yast&#;k kullan&#;n
  • Elma sirkesi
  • Tuzlu su
  • Papatya çay&#; kürü

Burun etlerinde meydana gelen &#;i&#;lik solunum fonksiyonlar&#;na olumsuz yönde yans&#;r. Bu durum ki&#;inin ya&#;am kalitesinin dü&#;mesine ve gündelik ya&#;am&#;nda baz&#; sorunlar ya&#;amas&#;na neden olabilir.

burun eti &#;i&#;mesi

Burun eti &#;i&#;mesinin tedavisi, nedenlerine göre planlan&#;r. Buna göre doktor önerisiyle baz&#; ya&#;am tarz&#; de&#;i&#;iklikleri ve ilaç tedavisi önerilebilir. Çevresel faktörlerin kontrol alt&#;na al&#;nmas&#; ve ilaç kullan&#;m&#;na ra&#;men burun etleri küçülmüyorsa cerrahi yönteme ba&#;vurulur. Cerrahi yöntemde amaç burun etlerini olmas&#; gereken boyuta getirmektir.

Burun eti &#;i&#;li&#;i evde uygulanabilen baz&#; ya&#;am &#;ekli de&#;i&#;iklikleri ve bitkisel tedavi yöntemleri ile ortadan kald&#;r&#;labilir. Peki burun eti &#;i&#;mesi evde tedavi edilebilir mi? &#;&#;te sizler için haz&#;rlad&#;&#;&#;m&#;z burun eti &#;i&#;mesi do&#;al ve bitkisel tedavi alternatifleri…

Burun Eti &#;i&#;mesi Nas&#;l Geçer? 5 Bitkisel Tedavi

1) Alerjiye Sebep Olan Faktörleri Yok Edin

  • Alerjik rinit, burun eti &#;i&#;mesine neden olan en önemli etkendir.
  • E&#;er sizin de alerji nedeniyle burun etlerinizde &#;i&#;me oluyorsa, bu sorundan kurtulmak için ilk yapman&#;z gereken alerjiye neden olan faktörleri belirlemektir. Bu konuda gerekirse uzman bir doktordan destek almal&#;s&#;n&#;z.
  • Tedavi sürecine destek olmak amac&#;yla sigara duman&#;ndan, toz kaynaklar&#;ndan, evcil hayvanlardan uzak durman&#;z&#; öneririz.
  • Ayr&#;ca yünlü k&#;yafetler yerine pamuk ve alerjik olmayan maddelerden yap&#;lan k&#;yafetleri tercih etmelisiniz.
burun eti &#;i&#;mesi nas&#;l geçer

2) Yüksek Yast&#;k Kullan&#;n

  • Burun eti &#;i&#;li&#;i yatar pozisyondayken artar.
  • Bu durum ki&#;inin kalitesiz uyumas&#;na, sabahlar&#; dinlenmemi&#; bir &#;ekilde kalkmas&#;na neden olur.
  • Bunu önlemek amac&#;yla gece uyurken yüksek yast&#;k kullanman&#;z&#; tavsiye ederiz.
burun eti &#;i&#;mesi saraço&#;lu

3) Elma Sirkesi

  • Burun eti &#;i&#;mesi sirke ile tedavi edilebilir!
  • Enfeksiyonlar burun eti &#;i&#;mesine neden olur.
  • Sirke ile burnu temizlemek, burundaki mukusun azalmas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Ayr&#;ca burun içindeki bakterilerin olu&#;umunu önler.
  • Peki burun elma sirkesiyle nas&#;l temizlenir?
  • Öncelikle bir bardak &#;l&#;k suya bir yemek ka&#;&#;&#;&#; elma sirkesi ile bir tatl&#; ka&#;&#;&#;&#; bal ilave edip iyice kar&#;&#;t&#;r&#;n.
  • Haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;z bu kar&#;&#;&#;m&#; günde 2 kez burnunuza çekip burnunuzu temizleyin.
  • Bu yöntem burun etlerinin küçülmesini sa&#;layarak burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#; sorununu ortadan kald&#;r&#;r.

Elma Sirkesi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

burun eti &#;i&#;mesi sirke

4) Tuzlu Su

  • Burun eti &#;i&#;mesi tuzlu su sayesinde tedavi edilebilir.
  • T&#;pk&#; elma sirkesi gibi tuzlu su da burun içindeki bakterileri yok eder.
  • Bir bardak &#;l&#;k suya bir çay ka&#;&#;&#;&#; tuz ilave edip iyice kar&#;&#;t&#;r&#;n.
  • Haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;z bu kar&#;&#;&#;mla her gün burnunuzu düzenli olarak temizleyin. Hepsi bu kadar!
  • Bu yöntem sayesinde k&#;sa süre içerisinde burun etleri küçülür.

Epsom Tuzu Nedir? Bilmedi&#;iniz 7 Faydas&#;, Kullan&#;m&#;

burun eti &#;i&#;mesi bitkisel tedavi

5) Papatya Çay&#; Kürü

  • Söz konusu bitkisel tedavi olunca akla ilk gelen isim &#;brahim Saraço&#;lu oluyor.
  • Peki sektörün duayen ismi bu konuda ne diyor?
  • Burun eti &#;i&#;mesi bitkisel tedavi Saraço&#;lu önerisiyle kar&#;&#;n&#;zday&#;z!
  • Sinüzit, burun eti &#;i&#;mesine neden olur. Saraço&#;lu bu önerisiyle asl&#;nda sinüziti tedavi ediyor. Böylelikle dolayl&#; olarak burun eti &#;i&#;li&#;i de yok oluyor.
  • &#;brahim Saraço&#;lu, sinüzite kar&#;&#; papatya çay&#; kürünü öneriyor.
  • Bu kürü haz&#;rlamak için ilk olarak ml içme suyunu kaynat&#;n.
  • Kaynayan suyun içine bir yemek ka&#;&#;&#;&#; kurutulmu&#; papatya ilave edip oca&#;&#;n alt&#;n&#; k&#;s&#;n.
  • Ard&#;ndan kaynayan papatyan&#;n buhar&#;n&#; yakla&#;&#;k 5 dakika soluyun. Bu s&#;rada ocak k&#;s&#;k ate&#;te yanmaya devam etti&#;i için dikkatli olmal&#;s&#;n&#;z.
  • Dilerseniz i&#;lem s&#;ras&#;nda buhar&#;n kaybolmamas&#; için ba&#;&#;n&#;z&#;n üzerini bir havlu ile kapatabilirsiniz.
  • 5 dakikal&#;k buhar soluma i&#;leminden sonra oca&#;&#; kapat&#;n.
  • Tencereyi ocaktan indirip 10 dakika bekleyin.
  • 10 dakikal&#;k aradan sonra oca&#;&#;n alt&#;n&#; yeniden aç&#;p 5 dakika daha buhar&#;n&#; soluyun.
  • Bu i&#;lemi her ak&#;am 3 kere tekrar edebilirsiniz.

Papatya Çay&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Neye &#;yi Gelir? Ne &#;&#;e Yarar?

papatya çay&#;

Burun Eti &#;i&#;mesi Belirtileri: Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Burun eti &#;i&#;mesinin en yayg&#;n ve s&#;k görülen belirtisi burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;d&#;r. Bu belirti yatar haldeyken, genellikle geceleri daha fazla hissedilir. Bu durum uyku kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Peki burun eti &#;i&#;mesinin di&#;er belirtileri nelerdir? Gelin hep birlikte bu sorunun yan&#;t&#;na bakal&#;m!

  • Burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;
  • Geniz ak&#;nt&#;s&#;
  • Yüz bölgesinde a&#;r&#;
  • Koku alma güçlü&#;ü
burun eti &#;i&#;mesi belirtileri

Burun Eti &#;i&#;mesi Neden Olur?

  • Burnun her iki taraf&#;nda 3’er tane burun eti bulunur. Bu burun etleri bulunduklar&#; yere göre; üst, orta ve alt &#;eklinde isimlendirilirler.
  • Burun etleri yumu&#;ak yap&#;daki k&#;k&#;rdak dokulard&#;r. &#;ç k&#;sm&#; kemikten, d&#;&#; k&#;sm&#; ise mukozadan olu&#;ur. Bu iki yap&#; aras&#;nda ise yumu&#;ak bir doku bulunur.
  • Ön bölgede, en altta bulunan burun eti en büyük oland&#;r.
  • Burun etleri, solunum fonksiyonlar&#;n&#;n düzenli bir &#;ekilde olmas&#;nda önemli bir role sahiptir.
  • Burundan al&#;nan hava burun etlerinin büyüyüp küçülmesi, kan dola&#;&#;m&#;n&#;n artmas&#; veya azalmas&#;yla vücuda uygun hale getirilir. Bu döngü s&#;ras&#;nda burnun bir taraf&#;ndaki alt burun eti büyürken di&#;er tarafta altta yer alan burun eti ise küçülür veya dinlenir.
  • Burun eti &#;i&#;mesi genellikle alt burun etlerinde olur. Baz&#; özel durumlarda ise ortadaki alt burun etlerinde de olabilir.
  • Peki burun eti &#;i&#;mesi neden genellikle alt burun etlerinde olu&#;ur?
  • Çünkü alt burun etleri çok damarl&#; bir yap&#;dad&#;r. Dolay&#;s&#;yla kan dola&#;&#;m&#; artt&#;&#;&#;nda veya azald&#;&#;&#;nda burun etleri büyür.
  • Alt burun etlerindeki bu sorunlar, yap&#;sal veya de&#;i&#;imler anormallikler neticesinde olu&#;abilir.
  • Burun etindeki &#;i&#;lik genetik, çevresel veya fiziksel nedenler olabilir.
  • Dilerseniz &#;imdi burun eti &#;i&#;mesine neden olan faktörleri inceleyelim.
burun eti &#;i&#;mesi do&#;al tedavi

Burun eti &#;i&#;li&#;in nedenleri &#;u &#;ekilde özetlenebilir:

  • Alerjik rinit
  • Sinüzit
  • Burun kemi&#;i e&#;rili&#;i
  • Burun iltihaplar&#;
  • Vazomotor rinit
  • Hormonal sebepler
  • Alt burun etinin anatomik olarak büyük yap&#;da olmas&#;
  • Çevresel faktörler
  • Ergenlik ve gebelik gibi fizyolojik nedenler (geçi&#;i büyüme olu&#;turur)
  • Burun spreylerinin uzun süre kullan&#;m&#;
  • Sigara kullan&#;m&#;
  • Bunlara ek olarak; tansiyon, kalp hastal&#;klar&#; ve baz&#; psikiyatrik hastal&#;klarda kullan&#;lan ilaçlar&#;n yan etkisi olarak da burun etlerinde büyüme olu&#;abilir.
burun eti konka &#;i&#;mesi

Bahar Alerjisine Ne &#;yi Gelir?

Alerjik Ka&#;&#;nt&#;ya &#;yi Gelen 9 Bitkisel Çözüm

Burun T&#;kan&#;kl&#;&#;&#;na Ne &#;yi Gelir? Evde An&#;nda Etkili 6 Do&#;al Çözüm

Burun Ak&#;nt&#;s&#; Kesmek &#;çin Ne Yapmal&#;? Nas&#;l Geçer? Bitkisel Çözüm

Evde Kendi Burun Spreyinizi Kolayca Haz&#;rlay&#;n! En Etkili 5 Do&#;al Tarif

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası