hamilelik testi ne zaman yapılır en erken / Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı? - Nova Fertil

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır En Erken

hamilelik testi ne zaman yapılır en erken

Hamilelik ne zaman belli olur, kaç günlük gebelik testte çıkar? İdrarda gebelik testi en erken ne zaman belli olur?

Gebelikten şüphe eden kadınlar adet dönemi geciktiğinde genellikle ilk olarak eczanelerden alınan ve evde uygulanabilen idrarda gebelik testi yaparlar. Sonuç pozitif çıkarsa, bir sağlık kuruluşunda kanda gebelik testi yaptırılır. Aslında gebelik önce kanda, ardından idrarda kendisini gösteren bir durumdur. Bu bakımdan eğer daha çok erken bir dönemse gebelik gerçekleştiği halde idrar testi negatif sonuç verebilir. Şöyle ki; korumasız cinsel ilişki sonrasında sperm yumurtayı döllediğinde oluşan embriyo anne adayının rahmine yerleştiği anda aslında gebelik gerçekleşmiştir. Bunun akabinde de HCG hormonu salgılanmaya başlar. İşte bu embriyo oluşumunun 4. gününden itibaren kandaki HCG hormonu test ile tespit edilebilecek seviyeye ulaşır. Bu bağlamda HCG önce kanda, ardından idrarda tespit edilebilir. Yani gebelik durumunu kan testiyle belirleyebilmek için döllenmenin ardından en az 4 günlük süre geçmeli, idrarda gebeliği görebilmek içinse ortalama günlük bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır.

İDRARDA GEBELİK TESTİ

Gebelikten şüphe eden kadın eczaneden satın alacağı basit bir test materyaline idrar damlatarak gebe olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilmekte. Bu bakımdan idrarda gebelik testi, kandan gebelik testinden çok daha pratiktir. Ancak en kesin sonuçları alabilmek adına kanda gebelik testi yaptırmak çok daha doğru olur. Zira gebelik hormonu önce kanda ortaya çıkmakta, sonrasında tüm vücuda yayılıp idrara geçmektedir. Bu bakımdan gebelik daha günlükse idrar testi doğru sonuç vermeyebilir, fakat 10 gün ve üzerindeki gebeliklerde idrar testine başvurmak doğru olacaktır. Ayrıca idrarda gebeliğe bakılacaksa sabah aç karnına, ilk idrarda gebelik testi yapılması, sonuçların daha güvenli olabilmesi bakımından önemlidir.

İdrarda gebelik testi için hazırlanan materyal, idrarda HCG hormonu ile HCG antikoru arasında meydana gelen tepkiyi tespit etme üzerine fonksiyon gösterir. İşte burada materyale idrar damlatılır ve mini test platformunda çift çizgi oluşması durumunda gebeliğin varlığı, tek çizgide ise yokluğundan bahsedilir.

Şunun altını çizmekte fayda vardır ki; idrarda gebelik testi yapıldı ve sonuç negatif çıktı ise bunun yanlış olma ihtimali vardır. Zira belki de gebelik gerçekleşmiş, ancak henüz gebelik hormonu idrara ulaşmamıştır. Fakat idrarda gebelik testi pozitif çıktıysa, bu sonucun yanlış olma ihtimali çok düşüktür.

GEBELİK TESTİ SONUÇLARI NE ZAMAN BELLİ OLUR?

İdrarda gebelik testi, kan testine göre çok daha pratik ve hızlı sonuç verir. Test yapıldıktan sonraki 5 dakika içinde sonuç belli olur. Ancak kanda gebelik testi için bir sağlık kuruşuna gitmek gerekir ve kan verdikten sonra sonucun açıklanma süreci o sağlık kurumunun iş yoğunluğuna göre değişecektir. Ancak normal şartlar altında kan testinin sonucu da en geç 1 saat içinde belli olur.

bebegimvebiz

Erken Gebelik Testi Nedir?

Bebek sahibi olabilmek için korunmayı bırakan tüm kadınları her ay aynı heyecan sarar.

“Acaba hamile miyim?”

Hamile kalmaya elverişli olan yumurtlama dönemi ve ona yakın günler değerlendirilmiş, kolay hamile kalabilmek için tüm koşullar yerine getirilmişse bu heyecan daha da artar.

Normal hamilelik testleri ile gebeliğin anlaşılabilmesi için adetin gecikmesini beklemek gerekir. Ancak pek çok kadın için bu dönemlerde geçen 1 gün bile 1 yıl gibi gelebilmektedir. Bu durum, gebeliği daha erken tespit edebilecek bir ürün üretilmesinin yolunu açmıştır.

Erken gebelik testi, gebeliği tahmini adet kanaması gününden 5 gün öncesine kadar tespit edebilir. Bu nedenle gebelik planlayan kadınların sıkça kullandığı ürünlerden biridir.

bos-gebelik2Normal Gebelik Testi ile Erken Gebelik Testi Arasındaki Fark Nedir?

Erken hamilelik testleri, tıpkı diğer hamilelik testleri gibi vücuttaki hCG hormonunun seviyesini ölçerek gebeliği tespit eder. Bu hormon, hamile olmayan kadınlarda bir miktar bulunur.

Hamile olmayan kadınlarda bulunan miktar mlU/ml arasındadır.

Erken gebelik testleri ise bu miktarın biraz üzerindeki hormon artışını bile tespit edebilecek kadar hassastırlar. Diğer gebelik testlerinde adet olunması gereken ilk gün bile gebelik tespit edilemeyebilirken, erken gebelik testlerinde kolayca tespit edilebilir.

Gebelik hormonu da denilen beta hCG hormonu, döllenmenin gerçekleşmesiyle birlikte günden güne büyük bir artış gösterir. Ancak diğer testlerin, gebelik olması halinde bile erken dönemde pozitif gösterememesinin esas sebebi, bu hormonun testin ölçebileceği eşik değerine henüz ulaşmamış olmasıdır.

Beta HCG değerleri hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

funduszeue.info

Beta hCG hormon seviyesindeki artış her kadında farklı olabilir. Kimi kadınlarda kısa sürede üst seviyelere ulaşırken bazı kadınlarda ise bu süre daha geç olabilmektedir. Bunun sebebi geç döllenme olabilir. Ancak yine de 2 günde iki katına çıkabilecek derecede yükselebilen bir hormondur.

Bu nedenle ilişkiden yaklaşık gün sonrasında yapılan erken gebelik testinde pozitif sonuç elde edebilmek mümkündür. Böylece gebe olup olmadığınızı evinizde yapabileceğiniz basit bir test ile kısa bir süre içerisinde öğrenebilirsiniz.

Erken Gebelik Testlerinin Doğruluk Payı Nedir?

  • Bahsedildiği üzere erken gebelik testleri, gebelik hormonu denilen beta hCG hormonu seviyesini hassas bir şekilde ölçebilir. Bu testleri üreten firmaların yaptığı araştırmalar sonucunda hamile kadınların %70’inden fazlasında hCG hormonu değeri, olunması gereken adet gününden 4 veya 5 gün önce testin ölçebileceği kadar yükselebilmektedir. Ancak, beklenen adet tarihinizden en fazla 5 gün önce bu testi yaptınız ve negatif çıktıysa bu durum % gebe olmadığınızı göstermez. Doğru sonuç için birkaç gün daha bekleyip testi yinelemek gerekir.
  • Beklenen adet gününden itibaren uygulanan erken hamilelik testinin neredeyse %99 doğruluk paylı bulunur. Bu da meraklı anne adayları için daha kesin sonuç demektir. Bu nedenle anne adaylarının birçoğunun ilk tercihi olmaktadır.

Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bu zamanı belirleyebilmek için öncelikle gebeliğin hangi zaman dilimlerinde oluşabileceğini bilmek gerekir. Ortalama bir adet döngüsüne sahip bir kadının (yaklaşık 28 gün), son adetinin ilk gününden itibaren saymaya başlanacak olursa ortalama gün yumurtlaması gerekir. Yumurtanın döllenebilmesi için, serbest bırakıldıktan sonra yaklaşık 24 saati vardır. Sperm hücreleri kadın vücudunda yaklaşık 48 saate kadar, hatta daha iyi parametrelerde 72 saate kadar yaşayabildiğinden, yumurtalama öncesindeki ve sonrasında günler girilen ilişkiler sonrasında döllenme gerçekleşebilir. Döllenen yumurta yaklaşık gün içerisinde rahme doğru ilerler ve buraya yerleşir. 

Gebelik hormonu bu andan itibaren olan beta hCG hormonu yaklaşık her 48 saatte 2 katına çıkarak hızla artar.

Erken gebelik testleri, marka çeşidine göre değişiklik gösterse de ortalama olarak yumurtlamadan gün sonrasında gebeliği tespit edebilirler. Bu süre, kanda yükselen hamilelik hormonunun böbreklerden süzülerek idrarda tespit edilebilecek düzeye gelmesi için genellikle yeterlidir. Beklenen adet gününden 4 gün öncesine kadar gebeliği tespit edebildiğini belirten markalar olduğu gibi 5 güne kadar tespit edebildiğini söyleyen markalar da vardır. Ancak hangi markanın ürününü alacak olursanız olun, bilmeniz gerekir ki;

  • Sonuç ne olursa olsun testi iki gün sonra tekrarlamak mantıklı bir yaklaşım olacaktır.
  • Erken yapılan testlerde negatif sonuç her zaman kesin sonuç değildir. Bunun sebebi, döllenmenin düşündüğünüz tarihten daha geç olabilmesidir.
  • Aynı zamanda gebelik hormonu herkeste aynı düzeyde artış göstermeyebilir. Bu nedenle negatif sonuçlarda birkaç gün sonra test yenilenebilir.

Uyguladığınız testteki pozitif sonucu kesinleştirmek için kan testi yapılması gerekir. Kan testi her zaman daha net sonuçlar vermektedir. 

  • Pozitif test sonucuna rağmen düşük bir ihtimal de olsa adet görülebilmesi mümkün olmaktadır. Nihayetinde bu testler gebelik hormonunu ölçmektedir. Kimyasal gebelik gibi durumlarda pozitif sonuca rağmen kanamalara rastalanabilmektedir.
  • Erken yapılan testler gebelik bekleyen kişilerde olumsuz psikoloji yaratabilmektedir. Beklenen adet gününe kadar büyük bir umutla üst üste yapılan testler sonucunda negatif sonuç görmek, adet olmayı bekleyip hamile olmadığını farketmekten daha yıpratıcı olabilmektedir. Bu nedenle erken gebelik testi yapmadan önce bu detayı göz ardı etmemek gerekir.

erken gebelik testi ne zaman yapılmalıdır

Erken Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Erken gebelik testini uygulamak oldukça kolaydır. Sağlıklı sonuç elde edebilmek için dikkat etmeniz gereken şeyler şu şekildedir;

  • Almış olduğunuz testin son kullanma tarihinin geçmediğinden ve serin, kuru bir yerde muhafaza edildiğinden emin olun.
  • Testi yapmadan önceki birkaç saat içerisine fazla miktarda sıvı tüketmemeye dikkat edin.
  • Testi, kullanma talimatında önerilen saatlerde uygulayın. Pek çok test genellikle günün her saatinde uygulanabilir.
  • Akan idrara tutulan veya bir kapta biriktirilip damlalık yöntemiyle idrar bölmesine damlatılan türleri bulunmaktadır. Her iki koşulda da gelen idrarın ilk kısmını akıtıp sonrasında numuneyi almanız önerilir.
  • Testin kullanma kılavuzunda belirtilen miktarda veya sürede idrarı teste tutun veya akıtın.
  • Testin içerisinde bulunan kullanma talimatında belirtilen süre kadar bekleyip sonucu gözlemleyin.
  • Eğer sonuç alanında tek çizgi varsa sonuç negatiftir. Ancak bu % gebe olmadığınız anlamını taşımaz. Eğer şüpheniz varsa adet döneminize yakın bir zamanda testi tekrar deneyebilirsiniz.
  • Eğer çift çizgi görünüyorsa sonuç pozitif demektir. İkinci çizginin silik olması da pozitif anlamını taşır. Bu durumda daha tatmin edici bir sonuç için birkaç gün bekleyip testi yineleyebilirsiniz.
  • Sonuç alanında hiç çizgi yoksa test geçersiz sayılır. Doğru sonuca ulaşmak için testi yeniden yapmanız gerekir.

Erken gebelik testi, gebe olduğunuzu beklenen adet tarihinden önce söyleyebildiğinden çok tercih edilir. Ancak hamile kalmak zaman gerektiren bir olaydır. Kimi zaman hiçbir problem olmamasına karşın bu süreç 1 yılı bulabilmektedir.

Her ay büyük beklentilere girmek ve ardından hayal kırıklığına uğramak kadını yıpratabilir. Hatta yaşanan bu stres gebe kalmayı dahi zorlaştırabilir. Bu nedenle bu testleri yapmadan önce bu durumu da göz önünde bulundurmak gerekir.

Siz de tecrübelerinizi makalenin altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

 

Beta HCG testi sonuçlarınızla ilgili değerlendirmeye ihtiyacınız varsa makalemizi inceleyebilirsiniz: funduszeue.info

Erken gebelik testi nedir? Erken gebelik testi ne zaman ve nasıl yapılmalıdır?

Cinsel ilişkilerin akabinde, kadınların hamilelik durumlarını öğrenmek için çeşitli testler yaptığı bilinen bir gerçekliktir. Herhangi bir hastane ya da tıp merkezinde kan yoluyla da hamilelik durumu öğrenilebileceği gibi, evde çeşitli testler vasıtası ile de öğrenilebilir. Tam bu noktada, erken gebelik testi en çok kullanılan metotlardan birisi olarak karşımızda durmaktadır. Peki, erken gebelik testi nedir ve ne zaman yapılmalıdır? Sizler için hazırladığımız içeriğimizde merak edilen detaylara yer verdik.

ERKEN GEBELİK TESTİ NEDİR?

Erken gebelik testi, evde yapılan hamilelik testlerinin çeşitlerinden sadece bir tanesidir. Bu test, olası hamile kalma durumu olan kadınlar tarafından kullanılır. Normal hamilelik testinden önce yapılmaktadır. Normal hamilelik testlerinden farklı olarak, mutlaka ama mutlaka regl dönemlerinden önce yapılmalıdır.

ERKEN GEBELİK TESTİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Erken gebelik testi, regl döneminin başlangıcından en erken bir hafta önce yapılmalıdır. Ayrıca, hamile olduğunu düşünen kadınlar cinsel ilişkiden bir hafta sonra yapabilir.

ERKEN GEBELİK TESTİ NASIL YAPILIR?

Tek kullanımlık olan erken gebelik testlerini eczanelerden kolaylıkla satın alabilirsiniz. Testi uygulamadan saat önce bol sıvı tüketmeye özen gösterin. Satın aldığınız testin kullanım kılavuzunda belirtildiği üzere, idrarınızı teste doğru akıtın. Kılavuzdaki süreye ve miktara dikkat edin. Yine aynı şekilde, belirtilen süre çerçevesinde bekleyin.

Sonuç kısmında tek çizgi görürseniz, bunun anlamı negatiftir. Yani, hamile olmadığınız anlamını taşır. Eğer çift çizgi görüyor iseniz, bunun anlamı ise hamile olduğunuz gösterir. İkinci çizginin silik olması da hamile olduğunu ifade eder. Sonuç alanında hiçbir çizgi göremiyor iseniz, testi yanlış uyguladığınızın anlamını taşır.

Her ne olursa olsun, hamilelik durumunu netleştirmek için hastanede ya da sağlık merkezlerinde kan testi yaptırarak kesin sonucu öğrenmeye özen gösterin.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası