engelli belgesi sorgulama / :: İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ::

Engelli Belgesi Sorgulama

engelli belgesi sorgulama

Sağlık Kurulu Raporu Sorgulama

Sağlık kurulu raporu sorgulama öncesinde alınan kurul raporlarına elektronik ortamda ulaşabilmek için gerçekleştirilen bir işlemdir. E-devlet platformu olan seafoodplus.info üzerinden ilgili raporlara ulaşmak mümkündür. Raporlar özel ya da devlet hastanelerinden alınabilmektedir.

Sağlık kurulu raporu sorgulama e-devlet üzerinden basit bir arama sorgusuyla ulaşılabilen bir işlemdir. Sağlık kurulu raporuna ihtiyaç duyan bireyler, MHRS üzerinden sağlık kurulu randevusu alarak hastanelere müracaat edebilirler. Bu rapora, belli alanlardaki haklardan yararlanmak veya belli kurumların taleplerini karşılamak için ihtiyaç duyulmaktadır. Alanında uzman hekimlerden oluşan sağlık kurullarının karşısına çıkan bireyler, engel durumları hakkında hekimlere bilgi verir. Kurul ise gerekli tetkikleri tamamlayarak engel oranı ve düzeyinin belirlendiği bir rapor hazırlar.

Sağlık Kurulu Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sağlık kurulu raporu nasıl alınır? Kurul raporuna ihtiyaç duyan kişiler, öncelikle bir hastaneden randevu almalıdır. Raporu düzenleme yetkisine sahip olan kurul, alanında uzmanlaşmış hekimlerden oluşmaktadır. E-devlet heyet raporu pek çok konuda işe yarayabilmektedir. Bu raporların alınmasını gerektirebilecek bazı nedenler aşağıda sıralanmıştır.

  • Malulen emeklilik işlemleri
  • Askerlik muafiyeti
  • Engelli evde bakım maaşından yararlanmak
  • sayılı Kanun kapsamındaki engelli ve yaşlı bireylere aylık bağlanması
  • ÖTV muafiyetinden yararlanmak
  • Çeşitli sosyal yardımlardan ve engellilere özel indirimlerden yararlanmak

Sağlık kurulu için rapor sorgulama işlemi aynı zamanda engelli raporu sorgulama ismiyle de bilinmektedir. Kurul tarafından hazırlanan rapor, imzalı ve kaşeli olarak elden teslim edilir.

saglik-kurulu-raporu-sorgulama

Ancak ilgili belgeye e-devlet üzerinden ulaşmak da belli koşullar altında mümkündür. E-devlet sağlık kurulu raporu sorgulama işlemi için seafoodplus.info’yi ziyaret ettikten sonra “e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama” adlı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Sağlık Kurulu Rapor Sonucunu Nasıl Öğrenebilirim?

Malulen emeklilik başvurusu sonucu için e-devletteki ilgili hizmeti kullanabilir veya hastaneden size verilecek olan basılı raporu inceleyebilirsiniz. Peki malulen emeklilik şartları nelerdir? Malulen emeklilik haklarına sahip olabilmek için belli bir seviyede engel oranına sahip olmak veya belli bir prim gün sayısını doldurmak gerekmektedir. Malulen emeklilik şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Sigorta başlangıcından itibaren en az 10 yıl geçmiş olması
  • SGK prim gün sayısının en az olması
  • Malullük halinin sigortalı işe girdikten sonra meydana gelmesi
  • Maluliyetin belgelenmesi (sağlık kurulu raporu ile)
  • %60 veya üzeri bir engel ya da güç kaybı oranı

Malulen emekli olan bireyler çalışamayacak durumdadır ve bakıma muhtaçtır. Bu kişiler ömürlerinin kalan kısmını emekli statüsünde geçirebilir. Malulen emeklilik için raporun onaylandığını nasıl anlarız? Rapor ilgili rapor sağlık kurulu heyetinin onayı ile çıkmaktadır. Kurul raporu, kaşeli ve imzalıdır. Eğer maluliyet veya engel oranı en az %60 ise malulen emekli olmaya hak kazanabilirsiniz.

saglik-kurulu-raporu-sorgulama

E Devletten Sağlık Kurulu Raporuna Nasıl Bakılır?

Sağlık kurulu heyet raporu alabilmek için belli hastalıklara veya iş kaybı yaratabilecek engel durumuna sahip olmak gerekmektedir. Kurul raporu almanızı sağlayabilecek bazı durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Kanserler/tümörler
  • Kalp, böbrek yetmezlikleri
  • Bunama (demans)
  • Şizofreni gibi nörolojik hastalıklar
  • Serebral palsi
  • Akciğer ve karaciğer nakli
  • AIDS
  • Anemi
  • Kalp yetmezliği
  • Verem
  • Görme kaybı

Sağlık raporu sorgulama veya malulen emeklilik sorgulama nasıl yapılır? Mevzuat gereği ilgili prim gün sayısına sahipseniz veya %60 ve üzeri engelli olduğunuz bildiren bir kurul raporunuz mevcutsa malulen emekli olabilirsiniz. T.C. ile rapor sorgulama mümkün mü? Raporu size başvurduğunuz hastane teslim edecektir. Ayrıca sağlık raporları e-devlet üzerinden, mobil imza kullanıcılarına da açıktır.

saglik-kurulu-raporu-sorgulama

Engelli Rapor Sorgulama

E-devlet sağlık raporu sorgulama işlemi; malulen emekli olma, sosyal yardımlardan veya ÖTV indiriminden yararlanmak amacıyla rapor görüntüleme için yapılmaktadır. Kişi bu sayede engel oranı ve durumu hakkında bilgi sahibi olabilir. Peki engelli evde bakım aylığından yararlanmak için gereken şartlar nelerdir?

Her şeyden önce aynı hanede yaşayan bireylerin toplam gelirleri dikkate alınır. Ayrıca hane içinde yaşayan bireylerden birinin en az %50 oranında engelli olması ve raporda ağır engelli ibaresinin işaretlenmiş olması gerekmektedir. Ağır engellilik durumu, belli ölçütler dahilinde hekim değerlendirmesine bağlıdır.

Engel oranı ile ağır engelli olma hali arasında doğrudan bir ilişki bulunmamaktadır. Örneğin %90 oranında engelli olan bir kişi, ağır engelli kategorisinde değerlendirilmeyebilir. Bu durumda engelli bireye bakmakla yükümlü olan kişiye evde bakım maaşı bağlanmamaktadır.

Bakanlık Bağlantıları

Soru 1: Engelliler i&#;in sağlık kurulu raporu nedir?

Engelliler için sağlık kurulu raporu kişilerin engellilik durumlarını, engel gruplarını, engellilik tür ve derecelerini değerlendiren Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş heyetler tarafından düzenlenen bir belge olup engelli haklarından yararlanmak için temel belge niteliğindedir.

Soru 2:Engelliler i&#;in sağlık kurulu raporu nerelerde kullanılır?

Engelliler  için  sağlık  kurulu  raporu;  engelli  aylığı,  evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak  için  gerekli  olan  belgedir.  Engelli  sağlık kurulu raporu, engelliler için düzenlenmiş vergi indirimleri, vergi muafiyetleri ve çeşitli alanlardaki indirimler için de kullanılmaktadır.

Soru 3: Engelliler i&#;in sağlık kurulu raporu nereden alınmaktadır?

Engelliler   için   sağlık   kurulu   raporu,   Sağlık   Bakanlığı tarafından  yetkilendirilmiş  hastanelerden  alınmaktadır. Yetkili hastaneler Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yayımlanmaktadır.

Soru 4: &#;ocuklar ( yaş) i&#;in &#;zel gereksinim raporu nasıl alınmaktadır?

Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirme Raporu (ÇÖZGER) almak için çocuğun bakımını üstlenen kişinin başvuru dilekçesi ile ÇÖZGER düzenlemeye yetkili hastaneye başvuru yapması gerekmektedir.

Soru 5:&#;ocuklar ( yaş) i&#;in d&#;zenlenen raporda (&#;&#;ZGER) belirtilen &#;zel gereksinim d&#;zeyleri hangi engel oranlarına karşılık gelmektedir?

ÇÖZGER Yönetmeliği’nde engel kavramı ya da oranı belirtilmeksizin çocukların “özel gereksinim” düzeyleri belirlenmektedir.  Yönetmeliğin mevzuata  uyum  başlıklı  ek-3 sayılı tablosunda özel gereksinim düzeylerinin hangi engel oranı aralıklarına denk geldiği aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Özel Gereksinim Düzeyi

Engel Oranı Aralığı

Özel Gereksinimi Vardır ÖGV

Hafif Düzeyde ÖGV

Orta Düzeyde ÖGV

İleri Düzeyde ÖGV

Çok İleri Düzeyde ÖGV

Belirgin    Özel   Gereksinimi

Vardır

Özel     Koşul     Gereksinimi

Vardır

Soru 6: Engelli &#;ocukların resmi ve &#;zel kuruluşlarda bakım hizmetinden yararlanmaları ve yakınlarının evde bakım yardımı alabilmeleri i&#;in &#;&#;ZGER’le belirtilen &#;zel gereksinim d&#;zeyleri nelerdir?

Özel gereksinimi olan çocukların bakım hizmetlerinden yararlanması için ÇÖZGER raporunda “Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Vardır”, “Belirgin Özel Gereksinimi Vardır” veya “Özel Koşul Gereksinimi Vardır” ifadelerinden birinin yazılmış olması gerekmektedir.

Soru 7: &#;&#;ZGER raporuna itiraz nasıl yapılır?

ÇÖZGER raporuna çocuğun bakımını üstlenen kişi ya da raporu talep eden kurum tarafından ikamet edilen ya da raporun alındığı ilin İl Sağlık Müdürlüğüne, raporun teslim alındığı ve/veya e-devlet üzerinden göründüğü tarihten itibaren otuz gün (30) içerisinde başvuruda bulunularak itiraz edilebilir.  İl  Sağlık  Müdürlüğü,  çocuğu  farklı  bir  hastaneye yönlendirir.  İtiraz  sonucu  alınmış  ikinci  ÇÖZGER  raporunu, bakımını üstlenen kişi ya da hizmet veren kuruluş uygun bulur ise üçüncü hastane olan hakem hastaneye gidilmeksizin kabul edilip kullanılabilir. İl Sağlık Müdürlüğü, ikinci ÇÖZGER raporunun sonucuna itirazın devam etmesi halinde çocuğu hakem hastaneye yönlendirir.

Soru 8: &#;&#;ZGER raporu itiraz dışında başka bir yolla yenilenebilir mi

Çocuğun özel gereksiniminin değişmesi halinde bakımı üstlenen kişinin talebi ve ilgili branş hekiminin onayı ile sağlık kuruluna sevk edilerek ÇÖZGER raporu yenilenebilmektedir.

Soru 9. Erişkinler İ&#;in Sağlık Kurulu Raporu (ESKR) nasıl alınmaktadır?

Engelli birey ya da vasisi tarafından ESKR vermeye yetkili hastanelere başvuruda bulunularak rapor alma süreci başlatılmaktadır.

Soru Sağlık kurulu raporlarına itiraz nasıl yapılmaktadır?

Engelliler için sağlık kurulu raporlarına engelli birey, engelli bireyin vasisi ya da raporu isteyen kurum tarafından ikamet edilen ya da raporun alındığı İl Sağlık Müdürlüğüne raporun teslim alındığı ve/veya e-devlet üzerinden göründüğü tarihten itibaren otuz gün (30) içerisinde başvuruda bulunularak itiraz edilebilmektedir.

Soru Sağlık kurulu raporları itiraz dışında yenilenebilir mi?

Yeni bir engel durumunun ortaya çıkması veya mevcut engellilik durumunda bir değişiklik olması halinde bireyin talebi ve ilgili branş hekiminin sağlık kuruluna sevki uygun görmesi halinde ESKR yenilenmesi süreci başlatılabilir.

Soru Engelli bireylerin resmi ve &#;zel kuruluşlarda bakım hizmetinden yararlanmaları ve yakınlarının evde bakım yardımı alabilmeleri i&#;in ESKR’de hangi ibarenin yer alması gerekmektedir?

Engelli bireylerin resmi bakım merkezlerinden hizmet alabilmeleri için engelli sağlık kurulu raporu alması gereklidir.

Engelli bireylerin özel bakım merkezlerinden hizmet alabilmeleri için sağlık kurulu raporunda “tam bağımlı” veya “ağır engelli” (eski mevzuatla alınan raporlar için) ifadesinin işaretlenmiş olması gerekmektedir

×

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI

T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından işletilen seafoodplus.info web sitesini ziyaret edenlerin kişisel verilerini sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.

Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde, çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.

Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.

seafoodplus.infoşisel Verilerin İşlenme Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:

  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden ilgili kişileri faydalandırmak için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin ilgili kişilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ilgili kişilere önerilmesi ve tanıtılması.

 

seafoodplus.infoşisel Verilerin Aktarıldığı Taraflar ve Aktarım Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.

seafoodplus.infoşisel Verilerin Toplanma Yöntemi

Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.

4.Çerezleri Kullanım Amacı

Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;

İşlevsel:Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.

Teknik olarak web sitemizde kullanılan çerez türleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Oturum Çerezleri

(Session Cookies)

Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. (seafoodplus.info_SessionId)

 

Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:

  • • İnternet sitesinin işlevselliğini ve performansını arttırmak yoluyla sizlere sunulan hizmetleri geliştirmek,

5.Çerez Tercihlerini Kontrol Etme

Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için seafoodplus.info adresini ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.  

seafoodplus.info Sahiplerinin Hakları

Kanunun “ilgili kişinin haklarını düzenleyen” maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Başvuru Formunu’nu Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.

 

Engelli Raporu Sorgulama Ekranı

Engelli raporu sorgulama ekranı ile engelli raporları görüntülenebilir. Görüntülemenin yanı sıra raporun doğrulanması ve indirilmesi gibi işlemler yapılması mümkündür. Engelli raporu sorgulama ekranı, kişinin engel durumunun detaylarını bilmek açısından önemlidir.

Engelli bireyler için belirli bir yüzde üzerinden hesaplama yapılır. Buna göre engellilik yüzdesi belirlenir. Bu yüzdelik sayı; kişinin sosyal yardımlardan, sosyal sigorta haklarından yararlanması açısından önemlidir.

Engellilik oranı yüksek olan kişilere çalışamaz raporu verilir. Aynı zamanda başkasının bakımına muhtaçlık tespiti de bu rapor sayesinde yapılır. Engelli raporu olanların toplu taşıma kullanımında ve bazı haklardan yararlanmada da önceliği vardı.

Engel durumu; kaza, hastalık gibi durumlar neticesinde ortaya çıkabileceği gibi doğuştan da olabilir. Fiziksel engeli olanların yanı sıra zihinsel engeli olanlar da vardır. Zihinsel engelli bireyler için vasi ataması gibi işlemler yapılması da gerekebilir.

E-Devlet Engelli Raporu Sorgulama

E-Devlet engelli raporu sorgulama işlemini yapmak için seafoodplus.info adresine giriş yapmak gerekiyor. Bunun yerine e-Devlet mobil uygulamasını indirerek de işlem yapmak mümkün oluyor. E-Devlet sistemine girdikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklamalısınız.

Ardından gelen ekranda gösterilen yere T.C. kimlik numaranızı yazmalısınız. Altta bulunan kısma e-Devlet şifrenizi girmeniz gerekiyor. İstenilen bilgileri girdikten sonra “Giriş yap” yazan alana tıklamalısınız.

Sisteme giriş yaptıktan sonra arama çubuğu ile ilgili kısma erişmek mümkündür. Arama çubuğuna &#;Engelli rapor” yazmanız gerekir. Bu sayede raporu görebileceğiniz kısım karşınıza çıkar. Sağlık Bakanlığı/E-İmzalı Erişkinler İçin Engelli Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama” kısmına tıklamalısınız.

Gelen ekranda eğer sağlık raporunuz varsa görünür. Sağlık raporu olmayanların sadece adı ve soyadı, kimlik numarası yazar. Aynı zamanda “Kayır bulunamamıştır” şeklinde bir yazı da karşınıza gelir.

Sağlık raporu olanlar, e-Devlet üzerinden indirme işlemi de yapabilir. Bu sayede belgeyi basılı olarak saklamak mümkün olur. Öte yandan bir kurum tarafından engelli raporu istendiğinde ibraz etme olanağı da doğar.  

E-Nabız Engelli Raporu Sorgulama

E-Nabız engelli raporu sorgulama işlemi için seafoodplus.info adresine giriş yapmak gerekir. Bu adrese giriş yaptıktan sonra sisteme erişim için farklı seçenekler vardı. Bu seçeneklerden biri e-Nabız şifresini kullanmaktır.

E-Nabız şifresi bulunmayanlar, e-Devlet şifresini kullanarak da sisteme erişim sağlayabilir. Sisteme erişim için e-imza, mobil imza gibi yöntemler de kullanılabilir.

e-Nabız şifresi ile girmek isteyenler belirtilen alanı kullanmalıdır. İlk olarak kimlik numarası ardından e-Nabız şifresi girilir. E-Devlet üzerinden giriş için üst kısımda yer alan e-Devlet alanına tıklanmalıdır. E-Nabız sisteminin mobil uygulaması da vardır.

Gelen ekranda “Raporlarım” yazan kısma tıklanmalıdır. Engelli raporu olması halinde bu kısımdan görüntüleme yapılır. Aynı zamanda bugüne kadar alınan diğer raporlar da bu kısımda görüntülenir.

Örnek sorgulamaya konu olan kişinin engelli raporu olmadığı için verilen ekranda yer almamaktadır. Ancak engelli bireylerin aldıkları raporlar engelli raporu sorgulama ekranı üzerinde görünür.

E-Rapor Engelli Raporu Sorgulama

E-Rapor engelli raporu sorgulama işlemi ile kurumlar arasına koordinasyon daha kolay hale gelir. Raporların sistem üzerinden aktarılması sayesinde engellilerin kurumlara belge ibraz etmekle uğraşmasına gerek kalmaz.

E-Rapor sistemine seafoodplus.info üzerinden ulaşılır. Bu adrese girdikten sonra ekranda rapor seçeneklerinden uygun olana tıklamalısınız. Erişkinler için engelli sağlık kurulu raporları kısmından gerekli bilgilere erişilebilir.

Yatağa bağımlı kişiler için durum bildirir tek hekim raporu da burada görüntülenebilecek belgeler arasındadır. Aynı zamanda ÇÖZGER raporları da e-Rapor üzerinde yer alır.

e-Rapor internet sitesi üzerinden e-Rapor doğrulama işlemi de yapılabilir.

Hastanın kimlik numarası ilk olarak girilir. Ardından rapor referans numarası girilerek sorgulama yapılabilir. Rapor referans numarası e-Devlet ve e-Nabız rapor görüntüleme ekranından görüntülenebilir.

Engelli bireyler sadece rapor referans numarası ile kurumlardaki işlemlerini halledebilir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yardım almak isteyen engelli rapor referans numarasını verir. Bu sayede bakanlık yetkilisi, rapora ulaşabilir. Böylece belgenin çıktısı talep edilmez.

Engelli Raporu Nasıl İndirilir?

Engelli raporunu indirmek için e-Devlet ya da e-Nabız üzerinden sorgulama işlemi yapılmalıdır. Her iki sisteme de e-Devlet şifresini kullanarak giriş yapmak mümkündür. Sisteme girdikten sonra e-Devlet üzerinden “Erişkinler için engelli sağlık kurulu raporları” kısmına girmek gerekir.

Engelli raporunu, e-Nabız’daki Raporlarım kısmından da indirmek mümkündür. İndirme işlemi sadece geçerliliği devam eden belgeler için yapılır. Artık geçerli olmayan, tarihi geçmiş belgelerin indirilmesi mümkün değildir.

Engelli raporu alma işlemleri için konumuzu inceleyiniz : seafoodplus.info

Telefonla Engelli Raporu Sorgulama

Engelli raporu sorgulama işlemlerinin telefonla yapılması mümkün değildir. Engelli raporları kişiye özel raporlardır. Bu nedenle telefonla rapor hakkında bilgi verilmesi mümkün değildir.

Engelli raporu sorgulama işlemi yapmak isteyenlerin e-Devlet ya da e-Nabız sistemlerine giriş yapması gerekir. E-Devlet ve E-Nabız üzerinden raporu görüntülemek, indirmek mümkündür. Engelli raporları süreli ya da belirli bir süreye ait olabilir.

Engelli raporunun süresi bittiği takdirde yenilenmesi gerekir. Yenilenmeyen raporlar geçerliliğini kaybeder ve herhangi bir amaçla kullanılmaz. Engelli raporu almak için devlet hastanelerine başvurmak gerekir. Devlet hastanelerinde heyet kontrolü yapılır. Heyet tarafından kişinin engel derecesi belirlenir.

Engel derecesine göre sosyal yardımlardan ve sosyal sigorta ödemelerinden yararlanmak mümkün olur. Zihinsel engelli ya da kendi işlemlerini yapamayacak durumda olanların işlemleri vasisi tarafından yapılır.

Engelli Raporu Sorgulamak Ücretsiz mi?

Engelli raporu sorgulama işlemleri için herhangi bir ücret alınmaz. Engelli raporlarına e-Devlet ve E-Nabız üzerinden ücretsiz olarak erişilebilir. Engelli raporları, e-Rapor üzerinden ilgili kurumlara gösterilir.

Engelli raporunda engel derecesi, hastalık, sakatlık bilgileri yer alır. Raporu olan engelliler, kamu kurumlarında ya da özel sektörde engelli kadrosunda çalışabilir. Engelli KPSS sınavına girmek için de durumun raporla kanıtlanması gerekir.

Engelli raporunun düzenlenme aşamasında engellinin bizzat hastaneye gelmesi gerekir. Gerekli muayeneler yapıldıktan sonra rapor düzenlenir. Raporun düzenlenmesi birkaç günü bulabilir. Hastaneye gitmeden önce e-Devlet üzerinden rapor randevusu alınmalıdır. Bu sayede işlemlerin daha hızlı başlaması mümkün olur. Rapor randevusuna gidilmemesi halinde 15 gün boyunca tekrar randevu alınamaz. Bu nedenle randevuya gidemeyecek olmanız halinde iptal etmelisiniz. Engelli raporu sorgulama ekranı üzerinden raporun çıkıp çıkmadığı görülebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir