adet ağrısını kesen ağrı kesiciler / Regl Ağrısını Hafifletecek 8 Yöntem - Mahmure

Adet Ağrısını Kesen Ağrı Kesiciler

adet ağrısını kesen ağrı kesiciler

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Ayşe Parlakgümüş, adet döneminde en sık yapılan hatalardan birinin ağrı şiddetlendiğinde ağrı kesici almak olduğunu belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Parlakgümüş, ağrı kesicilerin henüz ağrı hafif olduğunda düzenli olarak kullanıldığından daha etkili olacağın kaydetti.

Parlakgümüş, 'Halk arasında sık korkulan yan etkilerden bir tanesi ağrı kesicinin adeti azaltacağı veya keseceğidir. Ağrı kesicilerin bir kısmı adet miktarını azaltabilir. Ancak bunun sağlık üzerine gösterilmiş hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Bilakis kanama az olacağı için kansızlık da daha az görülür. Ağrı kesicilerden fayda görmeyen hastalara, özellikle de gebelikten korunma isteği varsa doğum kontrol ilaçları yazılabilir.' ifadelerini kullandı.

Önceden ağrılı adet görmezken sonradan görmeye başlayan kadınların hekime başvurması gerektiğinin altını çizen Parlakgümüş, 'Nadiren myom, endometriozis, adenomiyozis gibi bazı jinekolojik hastalıkların veya enfeksiyonların belirtisi görülebilir. Bu nedenle tüm hastaların bir jinekolojik muayeneden geçmesi ve ultrasonografi yaptırması önerilir.' değerlendirmesinde bulundu.

Adet döneminde ağrıyı azaltmak için tavsiyelerde bulunan Parlakgümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Egzersiz yapılması ve karın üzerine sıcak havlu veya termofor uygulaması ağrıyı azaltır. Bu önlemlere rağmen hasta rahatlamıyorsa o zaman ağrı kesici kullanılmalı. Ağrı kesici olarak ilk seçenek parasetamol grubudur. Bu grup ilaç mide şikâyeti olanlarda da rahatlıkla kullanılabilir.

Non-steroid anti-inflamatuar ajanlarda kullanılabilir. Bu grup ilaçlar mutlaka tok karnına alınmalı. Her iki ilaç da adet sancısı yeni başladığında ve henüz ağrı azken alınmalı, ağrı olmasa bile düzenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Adet döneminde tüketilen gıdalarda yapılacak değişik faydalı olabilir. Bu özel dönemde az yağlı beslenmek, süt ürünleri alımının arttırılması, E, D ve B grubu vitaminleri düzenli alınması ve D grubu takviyesi adet sancısını azaltılmasına yardımcı oluyor.'


Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!

Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!

Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!

Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır. Dismenore ya da adet sancıları olarak da bilinen ağrı, can sıkıcı ve çoğunlukla şiddetlidir. Menstrüasyon süreciyle ilişkili olan ağrı, “Primer Dismenore” olarak bilinir. Kramp ağrısı; çikolata kisti, rahim urları veya pelvik inflamatuvar hastalık gibi tanımlanabilir bir tıbbi sorundan kaynaklanıyorsa, buna “Sekonder(İkincil) Dismenore” adı verilir. Adet ağrıları rahim duvarındaki kasların sıkışmasıyla oluşur. Adet döneminde rahimdeki kanamanın atılması için rahim düzenli bir şekilde kasılır. Rahim kasılmaları sırasında rahme giden kan ve oksijen azalır böylece ağrı hissedilebilir.

Regl sancısı her kadında aynı şiddette olmamaktadır. Bazı kadınlarda hafif kramplar ve huzursuzluk gibi belirtilerle seyrederken bazı kadınlarda ise normal günlük işlerini yapamayacak kadar ciddi ağrıya neden olabilir. Ağrı genellikle adet başlamadan bir gün önce başlar. Adetin özellikle ilk günü çok şiddetlidir ve en çok gün sürer. Obez veya aşırı kilolu kadınlarda hormonlardaki değişim nedeniyle daha şiddetli bir sancı yaşanıyor. Ayrıca mide bulantısı, kusma, terleme, baş dönmesi, baş ağrısı ve ishal gibi semptomlar görülebilir. Yine bu dönemde; iş ve sosyal hayatı olumsuz etkileyebilecek sinirlilik, uykusuzluk ve konsantrasyon kaybı meydana gelebilir. Adet sancısı kimi zaman normal kimi zaman ise çok sancılı geçen kasılmalardır. 

Bölgedeki kan dolaşımını hızlandıracak her şey adet sancısına iyi gelir. Genelde adet sancıları geceleri artış gösterir, özellikle akşamları sıcak su torbaları battaniyeler ile bölge sıcak tutulmalıdır. Bununla beraber sıcak içecekler bitki çaylarının ağrıyı rahatlatmada etkisi vardır. Bu süreçte aç kalınmamalı ve karın bölgesine dairesel hareketler ile masaj yapılmalı.  Eğer sancılar dayanılmayacak kadar şiddet gösterirse ılık duş yapılmalıdır.

Aşırı adet sancıları farklı hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Rahim içi tabakası normal, dış bölgelerde ise, yapışıklıklar, yumurta kisti, enfeksiyon gibi sıra dışı durumlar kendisini adet sancısı şeklinde de gösterebilir. Doktorun yapacağı muayenede böyle durumların söz konusu olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Uzman doktor duruma göre gerekli tedavi yöntemini kullanacaktır. Herhangi bir kist ya da enfeksiyon tehlikesini ayırt etmek için idrar tahlilleri yapılmalıdır.

Adet sancısının tedavisinde basit ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Bu ilaçlar prostaglandin seviyesini etkilediği için ağrıyı azaltmaktadır. Kullanılan ağrı kesiciler ile kanama da bir miktar azalır fakat bunun hiçbir zararı yoktur. Kadınların ağrıyı yaşamak yerine kesinlikle ilaç kullanmaları önerilmektedir. Ayrıca hastanın kanaması çoksa, miyomları varsa ve çok şiddetli bir adet sancısı hissediyorsa, bu hastalara tedavi olarak hormonlu spiral verilebilir. Böylelikle hastada hem miyomun büyümesi engellenir ve kanama azaltılır hem de adet sancıları kısmen rahatlatılır.

Regl A&#;r&#;s&#; Evde &#;laçs&#;z En H&#;zl&#; Nas&#;l Geçer?

Adet (regl) döneminden önce veya kanama ba&#;lar ba&#;lamaz birçok kad&#;n kar&#;n ve kas&#;klar&#;nda kramplar hisseder. Bu durum adet sanc&#; veya adet a&#;r&#;s&#; olarak tan&#;mlan&#;r. T&#;pta dismenore olarak adland&#;r&#;l&#;r. Ac&#;l&#; ve ya&#;am kalitesini dü&#;üren bir durumdur. Kad&#;nlar&#;n yüzde 50’sinden fazlas&#; adet sanc&#;s&#; sorunu ya&#;amaktad&#;r. Adet sanc&#;s&#; karn&#;n alt&#; k&#;sm&#;nda aral&#;kl&#; olarak gelen kramplar &#;eklindedir. Bu sanc&#; s&#;rt, bel, kas&#;klar ve genital bölgede de hissedilir.

Regl A&#;r&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Karn&#;n&#;za, Ayaklar&#;n&#;za S&#;cak Su Torbas&#; Koyun
  • Karn&#;n&#;za Masaj Yap&#;n
  • Il&#;k Du&#; Al&#;n
  • Bitki Çay&#; &#;çin
  • Sa&#;l&#;kl&#; Beslenmeye Özen Gösterin
  • Düzenli Egzersiz Yap&#;n
  • Stresten Uzak Durun
  • &#;stirahat Edin
regl a&#;r&#;s&#;na iyi gelen do&#;al çözümler

Sanc&#;ya ayr&#;ca bulant&#;, kusma, ba&#; dönmesi, halsizlik, bayg&#;nl&#;k gibi &#;ikayetler de e&#;lik edebilir. Adet sanc&#;s&#; genellikle ola&#;an bir durum olarak kabul edilir, dolay&#;s&#;yla doktora gitmeye gerek yoktur. Ancak adet sanc&#;s&#; ilaçla veya evde uygulad&#;&#;&#;n&#;z yöntemlerle geçmiyorsa, a&#;&#;r&#; &#;iddetliyse, a&#;r&#;ya e&#;lik eden ba&#;ka sorunlar varsa mutlaka bir hekime dan&#;&#;&#;lmal&#;d&#;r. Çünkü bu durum endometriozis ve miyomlar ba&#;ta olmak üzere çe&#;itli hastal&#;klar&#;n habercisi olabilir.

Regl dönemindeki ola&#;an sanc&#;lar ço&#;u zaman evde uygulanabilen yöntemler ile geçebilir. Periyodik bu a&#;r&#;lar&#;, evde ilaç kullanmadan geçirmek isteyenler için “regl a&#;r&#;s&#;na ne iyi gelir?” sorusuna yan&#;t arad&#;k. &#;&#;te regl a&#;r&#;s&#;na iyi gelen bitkisel ve zarars&#;z uygulamalar…

Bilgiler tavsiye niteli&#;indedir; en do&#;ru ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için doktorunuzdan destek al&#;n&#;z.

Regl A&#;r&#;s&#;na &#;yi Gelen 8 Do&#;al Çözüm

1) Karn&#;n&#;za veya Ayaklar&#;n&#;z&#;n Alt&#;na S&#;cak Su Torbas&#; Koyun

  • Regl a&#;r&#;s&#; geçirme konusunda akla gelen ilk yöntem s&#;cak su torbas&#; uygulamas&#;d&#;r.
  • Yatarken karn&#;n&#;za veya ayaklar&#;n&#;z&#;n alt&#;na s&#;cak su torbas&#; koymak ço&#;u zaman regl sanc&#;s&#;n&#; hafifletir. Ancak suyun çok s&#;cak olmamas&#;na dikkat etmelisiniz. Suyun &#;s&#;s olas&#; bir delinme veya patlamada teninizi yakmayacak s&#;cakl&#;kta olmal&#;.
  • E&#;er s&#;cak su torban&#;z yoksa s&#;cak kompres de uygulayabilirsiniz. Örne&#;in bir havluyu ütü yard&#;m&#; ile &#;s&#;t&#;p karn&#;na ve ayaklar&#;n&#;z&#;n alt&#;na uygulayabilirsiniz. &#;iddetli regl a&#;r&#;s&#; nas&#;l geçer diyenlere özellikle bu yöntemi tavsiye ediyoruz.
s&#;cak su torbas&#;

2) Karn&#;n&#;za Masaj Yap&#;n

  • Özellikle alt kar&#;n bölgenize yapaca&#;&#;n&#;z masaj kendinizi daha iyi hissetmenizi sa&#;layacakt&#;r.
  • Parmak uçlar&#;n&#;z ve avuç içiniz ile dairesel hareketlerle yapaca&#;&#;n&#;z masaj kaslar&#;n&#;z&#;n gev&#;emesine yard&#;mc&#; olur.
  • Yoga ya da pilatesle ilgileniyorsan&#;z k&#;sa bir seans size çok iyi gelecektir. Bedeninizle ba&#;ba&#;a kald&#;&#;&#;n&#;zda a&#;r&#;lar&#;n daha da hafifledi&#;ini görebilirsiniz.

Kar&#;n A&#;r&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir? A&#;r&#;y&#; An&#;nda Kesen 5 Bitki Çay&#;

kar&#;n a&#;r&#;s&#;na ne iyi gelir

3) Il&#;k Du&#; Al&#;n

  • S&#;cak uygulamas&#;n&#;n bir di&#;er alternatifi ise &#;l&#;k du&#; almakt&#;r.
  • Il&#;k suyla du&#; almak regl a&#;r&#;s&#; için her zaman etkili bir yöntemdir.
  • Kaslar&#;n&#;z&#;n rahatlamas&#;n&#; sa&#;layarak regl a&#;r&#;s&#;n&#; geçirir. Ayr&#;ca kendinizi tazelenmi&#; hissetmenizi sa&#;lar.
  • Evinizde küvet varsa, içini s&#;cak su ile doldurup dakika küvet sefas&#; yapabilirsiniz.
  • Dilerseniz eczanelerden adet sanc&#;s&#; için sat&#;lan &#;s&#; bantlar&#;ndan temin edip kullanabilirsiniz.
&#;l&#;k du&#;

4) Bitki Çay&#; &#;çin

  • Regl a&#;r&#;s&#; bitki çay&#; ile giderilebilir! Özellikle bu süreçte zencefil, papatya, rezene, &#;hlamur, tarç&#;n gibi bitki çaylar&#;n&#; tüketmeniz a&#;r&#;lar&#;n&#;z&#; hafifletir.
  • K&#;rm&#;z&#; meyve çaylar&#;, nane limon çay&#; ve ye&#;il çay bu süreçte de&#;i&#;en vücut fonksiyonlar&#;n düzenli çal&#;&#;mas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Ayr&#;ca s&#;cak bitki çaylar&#;n&#;n sakinle&#;tirici etkisi vard&#;r.
  • Bitki çaylar&#;n&#;n bir di&#;er etkisi ise ödem atmaya yard&#;mc&#; olmalar&#;d&#;r.

Adet Söktürücü Bitki Çaylar&#;, Yiyecekler ve Do&#;al Yöntemler

bitki çay&#;

5) Sa&#;l&#;kl&#; Beslenmeye Özen Gösterin

  • Regl a&#;r&#;s&#; nas&#;l geçer, evde uygulanabilen yöntemler nelerdir?
  • Sa&#;l&#;kl&#; beslenme hiç ku&#;kusuz ya&#;am kalitemizi yükselten en önemli faktör.
  • Tuz vücutta ödeme sebep oldu&#;undan, adet dönemine en az bir hafta kala tuz al&#;m&#;n&#; s&#;n&#;rland&#;rmal&#;s&#;n&#;z.
  • Magnezyum adet kramplar&#;n&#; azalt&#;r. Dolay&#;s&#;yla bu süreçte muz, ye&#;il yaprakl&#; sebzeler, f&#;nd&#;k, f&#;st&#;k, ceviz, badem, havuç, soya fasulyesi, tah&#;l ürünleri, hurma, kereviz, p&#;rasa ve kakao gibi magnezyumdan zengin besinler tüketmeye özen göstermeniz a&#;r&#;lar&#;n&#;z&#; azaltabilir. Dilerseniz doktorunuza dan&#;&#;arak magnezyum takviyesi de alabilirsiniz.
  • Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun salg&#;lanmas&#; a&#;r&#; e&#;i&#;ini yükseltir. Bunun için beslenme düzeninizde B6 vitamininden zengin yiyeceklere daha fazla yer verebilirsiniz. Avokado, muz, havuç, bezelye, pirinç, bal&#;k, kepek ekme&#;i, baklagiller ve k&#;rm&#;z&#; et B6 vitamini bak&#;m&#;ndan zengin yiyeceklerdir.
  • Kalsiyumdan zengin beslenmek de regl sanc&#;lar&#;n&#; hafifletir. Uzmanlar regl periyodunun yakla&#;t&#;&#;&#; dönemden bitti&#;i döneme kadar günde mg kalsiyum al&#;nmas&#;n&#; önermektedir.
  • Ayr&#;ca yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar, regl döneminde E vitamini takviyesi alan kad&#;nlar&#;n daha az regl sanc&#;s&#; sorunu ya&#;ad&#;&#;&#;n&#; ortaya koymu&#;tur. Dilerseniz doktorunuza dan&#;&#;arak E vitamini takviyesi kullanmaya ba&#;layabilirsiniz.
  • Kafein tüketimi östrojen hormonu düzeyini artt&#;rd&#;&#;&#; için bu süreçte önerilmez.

Diyetisyenden Tatl&#; Krizlerini Bast&#;ran 6 Tavsiye

sa&#;l&#;kl&#; beslenme

6) Düzenli Egzersiz Yap&#;n

  • Yap&#;lan ara&#;t&#;rmalara göre, haftada 3 gün 30 dakika kadar egzersiz yapmak vücudun do&#;al a&#;r&#; kesicisi olan beta-endorfin maddesinin salg&#;lanmas&#;n&#; sa&#;l&#;yor.
  • Dolay&#;s&#;yla düzenli egzersiz, yoga ve nefes egzersizleri yapmak regl sanc&#;lar&#;n&#; hafifletmeye yard&#;mc&#; olur.
  • Regl döneminde ev içinde ya da bahçede k&#;sa bir yürüyü&#; yapmak bedenin rahatlamas&#;na yard&#;m edecektir.
    Yürüyü&#; yapt&#;kça regl sanc&#;s&#;ndan uzakla&#;abilirsiniz.
yürüyü&#;

7) Stresten Uzak Durun

  • Yap&#;lan ara&#;t&#;rmalarda stresli zamanlarda regl sanc&#;lar&#;n&#;n daha &#;iddetli hissedildi&#;i gözlenmi&#;tir.
  • Stresle ba&#;a ç&#;kma yöntemleri bu süreçte en iyi yard&#;mc&#;n&#;z olabilir.
  • E&#;er ilginiz varsa meditasyon veya yoga çal&#;&#;malar&#;na ba&#;layabilirsiniz.
  • Bu sürede e&#;er evdeyseniz battaniye, kahve ve kitap üçlüsünden yard&#;m alabilirsiniz.
  • Vücudunuzu s&#;cak tutup size iyi gelen &#;eylerle ilgilenirseniz regl a&#;r&#;s&#;n&#; görmezden gelebilirsiniz.
  • Sevdi&#;iniz filmi ve diziyi izleyerek zaman geçirebilirsiniz. Bu esnada s&#;cak içecekler içmeyi de ihmal etmeyin.
stres

8) &#;stirahat Edin

  • Regl a&#;r&#;s&#; kesin çözüm vadeden önerilerden biri de dinlenmektir.
  • A&#;r&#;n&#;z&#;n ba&#;layaca&#;&#;n&#; anlad&#;&#;&#;n&#;z andan itibaren bir bitki çay&#; içip uzan&#;n.
  • Dilerseniz uzan&#;rken karn&#;n&#;za s&#;cak su torbas&#; koyabilirsiniz.
  • Okul ya da ofis ortam&#;nda regl a&#;r&#;s&#; ya&#;arsan&#;z, minder üzerinde oturup vücudunuzun s&#;cak kalmas&#;na yard&#;m edebilirsiniz.
  • Mümkünse ayaklar&#;n&#;z&#; s&#;k s&#;k uzat&#;p dinlenme imkan&#; yaratabilirsiniz.
  • Masa ba&#;&#;nda çal&#;&#;anlar, ayaklar&#;n&#;n alt&#;na yükseltici koyarak kas&#;klar&#;nda olu&#;an a&#;r&#;y&#; dindirebilir.
uyku

Adet Geciktirici Yan Etkisiz 8 Bitkisel Yöntem

Adet Gecikmesi Sebepleri, Gebelik D&#;&#;&#;nda 8 Farkl&#; Neden

5 Soruda Regl Döneminde Beslenme, Diyetisyen Cevaplad&#;

Regl Nedir? 10 Soruda Regl Hakk&#;nda Tüm Merak Edilenler

Adet Düzensizli&#;i Neden Olur? Nas&#;l Geçer? Evde Bitkisel Çözüm

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır