yatay atış hareketi üniversite / Fizik Atış Formülleri Nelerdir?

Yatay Atış Hareketi Üniversite

yatay atış hareketi üniversite

Atış hareketi

Suyun parabolik yörüngesi
İlk hızın bileşenlerine ayrılması

Atış hareketi, Dünya yüzeyine yakın yerlerde; düşen, fırlatılan cisimlerin yaptığı harekettir. Bu harekette cismin ivmesi sabittir ve yerçekimi ivmesine eşittir.

İlk hız[değiştir

fizik ders videolar

 

LİSE 3 KONULARI

Yeryüzünde hareket

düşey doğrultuda atış - yatay atış - eğik atış - dairesel hareket - kepler yasaları- basit harmonik hareket

Momentum

itme ve momentum - momentumun korunumu

Elektrostatik

elektrik yükü - elektriklenme - elektroskop - coulomb kanunu- elektrik alan - potansiyel - kondansatörler

Elektrik akımı

elektrik akımı - elektroliz - iletkenlik - transformatörler - elektrik devreleri - üreteçler ve lambalar - akım, gerilim, direnç - eşdeğerdirenç - üreteçler

 

konuyla ilgili ders videosunu izlemek için tıklayınız

 

 

Yatay atış hareketinde cisim belli bir yükseklikten yatay doğrultuda (yere paralel) fırlatılır.  Yatay atılan cisim parabolik bir yörünge izleyerek yere düşer.

 

Yukarıdaki animasyonda, cisim yatay olarak atıldığında yerdeki ve duvardaki gölgesinin hareketleri gösterilmiştir. Duvardaki gölge (düşey izdüşüm) serbest düşme hareketi yaparken, yerdeki gölge (yatay izdüşüm) düzgün doğrusal hareket yapar. Gölgelerin konumlarını veya hızlarını serbest düşme veya düzgün doğrusal hareket formüllerinden bularak cismin konumunu veya hızını bulabiliriz.

 

 

Yandaki animasyonda uzun bir tahta parçası üzerindeki cisim tahta üzerinde sabit hızla hareket etmektedir.

 

Bu animasyonda ise tahta parçası serbest düşmeye bırakılmıştır. Tahta düşerken cisim tahta üzerindeki sabit hızlı hareketine devam etmektedir.

 

Yandaki animasyonda ise cismin yere göre hareketinin yatay atış hareketi olduğu anlatılmıştır. Simulasyonda cismin eşit zaman aralıklarında konumları belirtilmiştir. Yatay atış yapan cisim aynı parabolik yörüngeyi izler. Yatay atış yapan cisim bir yandan serbest düşerken diğer yandan sağa veya sola doğru sabit hızla gider.

 

üniversite, fizik, matematik, kalkülüs, calculus, diferansiyel denklemler

e-mail:[email protected]

fizik ders videoları

özel ders matematik, özel ders ankara, özel ders fizik, özel eğitim, özel ders verenler, ders verenler, özel ders ilanları, özel ders fiyatları, özel ders ilanları, calculus , calculus , calculus bilkent, calculus metu, calculus pdf, odtü calculus, thomas calculus, özel ders calculus, özel ders diferansiyel, özel ders differential equations, özel ders dif, özel ders mekanik, özel ders elektrik, özel ders elektrik ve manyetizma, özel ders statik, özel ders dinamik, özel ders akışkanlar mekaniği, özel ders lys, özel ders ygs,
matematik fizik özel ders , video
kaynağı değiştir]

Yerden eğik atılan bir cisim maksimum yüksekliğe çıktığında düşey hızı {\displaystyle v_{y}=0} olur. Kinematik denklemleri kullanılırsa:

{\displaystyle 0=v_{0}\sin(\theta )-gt_{h}}.

Bu yüksekliğe çıkış süresi

{\displaystyle t_{h}={v_{0}\sin(\theta ) \over g}}.

Buradan maksimum yükseklik şu bulunur:

{\displaystyle h=v_{0}t_{h}\sin(\theta )-{\frac {1}{2}}gt_{h}^{2}}
{\displaystyle h={v_{0}^{2}\sin ^{2}(\theta ) \over {2g}}} .

Kaynakça[değiştir uzunluğu kaç m dir?
Örnek: Yerden 45 m yükseklikte m/s yatay hızla uçmakta olan uçaktan bir bomba şekildeki gibi 50 m/s hızla karşıdan gelmekte olan tankı vurmak için serbest bırakılıyor. Bombanın tankı vurması için, tankın kaç metre önünden bırakılmalıdır?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir