arı öldürücü sprey / ARI ZEHRİ - Kayral Arı Çiftliği & Kayral Bee Farm

Arı Öldürücü Sprey

arı öldürücü sprey

Arı zehiri, işçi arılarda, zehir bezlerinde üretilip zehir torbasında depolanır. Petek gözlerinden yeni çıkan arıların, zehir üretme yetenekleri çok az olup, 12 günlük olduklarında en yüksek kapasiteye ulaşırlar ve 20 günlük olduklarında, zehir üretme yeteneklerini kaybederler. Arı zehiri, kimyasal olarak oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Farmakolojik açıdan önemli aktif maddeler içerir. Bunlardan en önemlisi, kimyasal yapının yaklaşık % 50'sini oluşturan polipeptit yapıdaki melittindir.

Yapısı

Arı zehiri; enzimler, proteinler ve aminoasitlerden oluşan kompleks bir karışımdır. Renksiz, berrak bir sıvıdır, hafif tatlıdır. Suda çözünebilir özelliktedir. Hava ile temas ettiğinde, opak ya da gri-beyaz kristaller şeklinde çökelir. Kuruduktan sonra, beyaz renkli bir toz halini alır.

Elde Edilişi ve Muhafazası

Arı zehirinin elde edilmesinde kullanılan yöntemler arasında, arıya, elektrik şoku uygulanması ilk sırayı alır. bu yöntem için kurulan düzenek, kovana yerleştirilen bir tel ızgara, bunun alt kısmına tespit edilen geçirgen bir yüzey (tercihen steril bir bez parçası) ile zehirin toplanacağı hazneden oluşur. Kovana aralıklı şekilde verilen elektrik akımını, bir dış tehdit olarak algılayan balarıları, tel ızgara ile temas ettiklerinde, geçirgen yüzeye iğnelerini batırmak suretiyle zehirlerini zerk ederler.

Arı zehiri bileşenleri

Arı zehiri ile tedavi

Rutubet ve nemden uzak tutulması halinde, 5 yıl süreyle bozulmadan kalabilir. Arı zehirini muhafaza etmede en uygun yöntem, derin dondurucuda saklamaktır.

Arı Zehiri Bileşenleri

Arı zehirinin bileşiminde, 18 farklı biyoaktif molekül yer alır. Bunların büyük kısmını, bilinen en güçlü antienflamatuar ajanlardan olan melittin oluşturmaktadır.

Arı Zehiri ile Tedavi

Arı zehirinin tedavi amaçlı kullanımına dair ilk yayınlar, 'te yapılmıştır. Günümüzde ise dünya literatüründe 'den fazla çalışmada arı zehirinin, klinikte sıkça rastlanılan otoimmün bozukluklar, epilepsi, migren, hipertansiyon ve artrit gibi pek çok hastalığa karşı oluşturduğu güçlü terapatik etkinlikten söz edilmektedir.

Arı zehirinin farmokolojik etkileri, bağışıklık sistemini uyarması ve birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle, son yıllarda üretimi ve tıpta kullanımı her geçen gün artmaktadır. Arı zehiri, saf olarak iğne şeklinde, krem, tablet ve merhem şeklinde ilaç sanayiinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Farmokolojik olarak arı zehiri, kan dolaşımını artırıcı, bakteri öldürücü, radyasyona karşı koruyucu, tansiyon düşürücü etkileri ve bağışıklık sistemini aktive edici etkilere sahiptir.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda arı zehiri, multiple sclerosis(MS), aids, kanser ve tedavisi mümkün olmayan bir çok hastalıkta başarı ile kullanılmaktadır. Arı zehirinin bu özellikleri ve yaygın olarak kullanımı nedeni ile apiterapi, başta ABD, Bulgaristan, Rusya, Çin, Kore ve birçok Avrupa ülkesinde, alternatif tıp olarak kabul edilmiş ve apiterapi hastaneleri kurulmaya başlanmıştır.

Romanya'da merhem ve solüsyon formundaki arı zehiri, apireven adıyla, romatoid artrit olgularının tedavisinde kullanılmaktadır. Arı zehiri, günümüzde kadar hastalığın tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Bu tabloda, arı zehiri bileşenlerinin, terapatik(tedavi) etkinlik gösterdiği hastalıklardan, sadece bazılarına yer verilmiştir.

Araştırmacılar, tüm arı zehirinin, radyasyon hasarına karşı % 70 oranındaki koruyucu etkinliğinin, melittin ve fosfolipaz A2'ye bağlı geliştiğini ifade etmektedir. Günümüzde farmasötik preparat olarak, 24 ürünün arı zehiri içerdiği ifade edilmektedir. Bu ürünler, reçeteli veya reçetesiz temin edilebilirler. Arı zehiri, tedavi amaçlı olarak haricen uygulanabileceği gibi, enjeksiyon edilerek de kullanılabilir.

Uyarı

Arı zehiri ile herhangi bir tedaviye başlamadan önce, mutlaka arı zehiri alerji testi yaptırılmalıdır. Arı zehiri tedavisi, tüberküloz, bel soğukluğu, endokardit rahatsızlıklarında ve hamilelikte kullanılmamalıdır. Arı zehirinin, eczacı veya fizik tedavi uzmanı gözetiminde, arı iğnesi hazırlanarak, enfeksiyonlu bölgeye enjekte edilebileceği gibi; kremlerin, merhemlerin yapısında kullanılması da mümkündür.

Tedavi süresince kesinlikle alkol alınmaması gerekmektedir. Bunun yanında süt, beyaz ekmek, dondurma, pirinç, şeker vb. beyaz yiyecekler tüketilmemelidir. Bunlara ek olarak, mg. C Vit., mg., B Vit. kompleksi ve IU. E Vit. alınması tavsiye edilir. Arı zehiri tedavisine, en az 6 ay devam edilmesi önerilmektedir.

Yaban Arıları Nasıl Kontrol Altına Alınır

Yaban arıları, arıları ve karıncaları kapsayan HYMENOPTERA sınıfındandır.

Vespoidea üstfamilyası, Avustralya'nın en büyükleri arasındadır. Boyutları 1 ila 40 mm arasında değişen 'i aşkın türü kapsar.

Genellikle parlak renklidirler. Siyah, sarı ve turuncu kombinasyonları güçlü bir iğneleri olduğu ve uzak durulmaları gerektiğine yönelik uyarı niteliğindedir. İlginç bir şekilde yalnızca dişilerde iğne bulunur. Ayrıca yaban arılarının vücutlarının hiçbir bölümünde kıl ya da tüy yoktur.

Vespidae familyası, büyük çoğunluğu sosyal arılar olan türden oluşur. Başlıca iğneli zararlı canlı türlerini içeren familya olarak bilinmektedir.

Yuvanın içine bakma

Yaban arıları büyük koloniler halinde yer altında ya da ağaç ve binaların kovuklarında yaşar. Yuvalar, yer altındaki bölmenin içine yapılan petek ve dış örtüden oluşur. Her bir yuvada yüzlerce yaban arısı bulunur.

Yuva yapısı türe göre değişmekle birlikte genellikle katmanlar ya da peteklerden oluşur. Bunlar bazen spiral şeklinde inşa edilir. Larva hücrelerinin havaya maruz kalmasını engellemek için yuvalar kağıda benzer bir materyalle kaplı olabilir.

Yuvada tek bir fertilize kraliçe ile işçi arı popülasyonu (bunların çoğu baskı altına alınmış kraliçelerdir) bulunur. Erginler nektarla beslenir ancak larvaları beslemek için tırtıl avlarlar. Besinler çiğnenerek sürekli olarak yuvadaki larvalara verilir.

Yuvayı korumak için sokarak büyük acı verirler. Salgıladıkları feromonlarla diğer yuvaların üyelerini de saldırıya çağırırlar.

Yaban arısı sokması durumunda ilk yardım

Sokmanın verdiği acı günlerce sürebilir. Acı ve şişkinliği azaltmak için sokulan alana buz uygulayın. Bazı kurbanlar aşırı hassas olabilir ve birden çok sokulduklarında büyük bir alerjik reaksiyon gösterebilirler. Ekstrem durumlarda kalp atışı durabilir. Kurbanın yaban arısı alerjisi olduğu biliniyorsa, yılan sokması durumundakine benzer bir ilk yardım uygulayın. Baskıyla immobilizasyon tekniği uygulayın ve kurbanı hastaneye götürün.

Yaygın yaban arısı türleri

Vespinae, Kuzey Yarımküre altfamilyasıdır ve Avustralya'da iki türü bulunmaktadır:

  • Avrupa Yaban Arısı vespula germanica, Güney Avustralya'da yaygındır
  • Vespula vulgaris yalnızca Victoria'da bulunur

Mücadele adımları

Gündüz kapsamlı bir incelemeyle başlayın, yakınlarda olabilecek ikincil kolonileri de arayın. Yaban arıları yuvayı ya da girişini korur ancak rahatsız edilmedikleri sürece genelde agresif değildirler.

Yer altındaki yuvalar için en iyi yaklaşım mümkün olduğunca az rahatsızlık yaratmaktır. Etkin bir mücadele için yuvanın büyüklüğünü bilmeniz gerektiğinden, kullandıkları oyuğun büyüklüğünü inceleyin.

Sorun çıkması ihtimaline karşın her zaman güvenli bir kaçış planı hazırlayın. Ne yapacağınızı herkese bildirin. Örneğin komşularınıza içeride kalmalarını, pencereleri kapatmalarını ve çocukları korumalarını söyleyin. Bölgedeki insanlar için tehlike oluşturacak bir durum varsa tabela koyun (özellikle park gibi kamuya açık alanlarda).

Etkili mücadele türleri

Yaban arıları gün ışığı varken dolaşır, dolayısıyla gün batımından sonra yuvalarına dönerler. Yaban arılarını öldürmek için en iyi zaman budur. Tür ve koşullara bağlı olarak etkili birkaç mücadele yöntemi bulunur:

Toz Tabancası

Yer altındaki Avrupa yaban arısı yuvaları için yuvanın girişine elektrikli bir toz tabancası yerleştirin. Ürünü mümkün olduğunca geniş bir alana az oranda uygulayın. Ürünü yuvadaki tüm peteklere uygulamak için gereken zamanı ayırın. Enjeksiyon noktasında tozun gözle görülür bir şekilde birikmemesi için hava ayarını kullanın.

Dikkatli olun. Ajite olan pek çok Avrupa arısı ortaya çıkabilir. Son derece öfkeli olacaklardır ve bir kurban arayacaklardır.

İnsektisit spreyi

Açık alandaki kağıt yaban arısı ya da diğer yaban arılarıyla mücadele için uzatma çubuklu sprey kullanın. Bu iğneli zararlı canlılarla aranızdaki mesafeyi güvenli bir şekilde arttırın.



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası