zencefil nasıl yetişiyor / Zencefil Nasıl Yetiştirilir? Zencefil Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürede Yetişir?

Zencefil Nasıl Yetişiyor

zencefil nasıl yetişiyor

Evde zencefil nasıl yetiştirilir?

Evde zencefil nasıl yetiştirilir?

Zencefil ilaç niyetine kullanılan bir bitkidir. Peki bu faydalı bitki evde nasıl yetiştirilir?

Hastalıklarda ilaç olarak kullanılan zencefil bitkisi, Asya kökenlidir. Zencefil yüksek derecede uçucu yağ içerir ve içerisinde fazla miktarda vitamin ve mineral barındırır. Bunların yanı sıra B3, B6 ve demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum mineralleri içerir.

İşte bu faydalı bitkinin evde yetiştirmenin yöntemleri

Zencefil ılıman iklimlerde yetişen bir bitkidir. Yağışa ihtiyaç duyar. Evde yetiştirilmek istendiğinde ise evin balkonunda sulama yöntemi ile yetiştirilir. Dikim ayları ise ilkbahar ve şubat aylarında yapılmalıdır. 

Dolgun seçtiğiniz zencefil kökünü 12 saat suda bekletin. Kenarlarından kök veren zencefili cm toprağın altına dikin. Zencefili yetiştireceğiniz saksının ışık almamasına dikkat edin. 

Aynı zamanda zencefili her gün sulayın. Ektikten yaklaşık 10 ay sonra zencefil büyümeye başlar. 

Zencefil nasıl yetiştirilir? Zencefil yetiştiriciliği nasıl yapılır, ne kadar sürede yetişir?

Zencefil Nasıl Yetiştirilir?

Zencefil tohumdan değil, kökler aracılığıyla çoğalan tıpkı patates gibi yumrulu bir kök bitkisidir. Bugün yüzlerce çeşidi bulunan zencefilin yaygın olarak “zingiber officinale” ismindeki türü yaygın olarak üretilir ve kullanılır. Yarı tropik ve tropik iklimlerin bitkisi olan zencefil yeterli yağışın ve doğal olarak nemin bulunduğu birçok yerde yetiştirilebilir. Şimdi zencefilin yetiştirme özelliklerini, toprak, su ve güneş isteğini inceleyelim. Zencefil yetiştirmek patates yetiştirmeye oldukça benzerdir. Öncelikle zencefil iyi drene edilmiş topraklarda çok iyi verim verir. Bir diğer deyişle yeterince havalandırılmış, kumlu, killi tınlı topraklarda verimi yüksektir. Topraktaki pH oranı ise 6 ile arasında olmalıdır. Önemli bir ayrıntı ise zencefil yetişme koşullarında tuza oldukça duyarlı bir bitkidir. Topraktaki tuz oranına dikkat edilmelidir. Büyük çaplı zencefil yetiştirme gibi bir düşünceniz varsa toprak mutlaka analiz yaptırılmalıdır. Su da yine zencefil için hayati bir öneme sahiptir. Toprak aşırı sulanmamalı yalnız bitki köklerinin nemli kalmasına özen gösterilmelidir. İdeal koşullarda zencefil için sıcaklığın 19 ila 28o derece arasında nemin ise yüzde 70 ila 90 arasında olması önemlidir. Bu detaylara bir öz attıktan sonra şimdi zencefil yetiştiriciliği nasıl yapılır sorusunun cevabına geçebiliriz.

Zencefil Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Zencefilin köklerle çoğalan bir bitki olduğunu artık biliyoruz. Zencefil bahçede ya da balkonda saksıda yetiştirebileceğiniz bitkiler arasındadır. Buradan hareketle aşağıdaki adımlar her iki yetiştirme şekli için de uygundur. Bahçede yetiştirmek isterseniz ideal bir bahçe yatağı hazırlayabilir, zencefilleri daha kontrollü bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Şimdi adımları takip edelim:

  • Öncelikle büyük, dolgun ve hasar almamış bir zencefil kökü edinelim. Organik, işlem görmemiş zencefiller almaya özen gösterelim. Marketten alınan zencefillerin üzerinde koruyucu bulunmaktadır. Bunu yok etmek aynı zamanda köklerin çimlenmesini sağlamak için ideal olan bu kökleri 12 saat boyunca ılık suda bekletmektir.
  • 12 saat sonra zencefil kökleri sudan çıkarılır ve 4 ila 5 gün nemli bir ortamda bekletilir. Bu süre içinde köklerin üzerinde tomurcuklar (gözler) olduğunu fark edeceksiniz.
  • Zencefil kökü tomurcuklanmaya başladığı bölgelerden 5 ya da 6 parça halinde kesilir.
  • Ekim için humus bakımından zengin organik minerallerle zenginleştirilmiş toprak tercih edilmelidir.
  • Saksı ya da bahçe yatağının içerisine zencefil yayılan bir bitki olduğu için kökten kesiğimiz parçalar 20 cm aralıklarda ekilir. Bu sürede tomurcukların yukarıda olması gerektiğine dikkat edin ve kökleri toprağa koyduktan sonra sadece üzerine toprakla örtün.
  • Saksıda zencefil yetiştirmeyi tercih ettiğiyseniz en az 50 cm’lik bir saksı almanızı öneririm.
  • Ekim işlemi bittikten sonra can suyu vermeyi unutmayın.
  • Toprak aşırı sulanmamalı sadece nemli olmasına özen gösterilmelidir. Burada ne sıklıkta sulamalıyım derseniz, günlük olarak az miktarda diyebilirim.
  • Ekildikten bir ay sonra tomurcuklanmaya başlayacak olan zencefil 3 ay sonra ise göz görülür bir şekilde büyümeye başlayacaktır.
  • Ekilen zencefiller soğuktan korunmalı ılık bir yerde ya da bahçedeyse rüzgar almayan bir yerde korunmalıdır.
  • Bahçede ekim işlemi yapacaksanız ekim için ilkbahar donlarının geçmesini bekleyin. Mart ayı idealdir.

Zencefil Türkiye'de Yetişir Mi?

Zencefil ılıman ve sıcak iklimlerin bitkisidir. Bu sebeple Türkiye’de bazı bölgeler zencefil yetiştirmeye uygundur. Yeterli nem ve sıcaklık ihtiyacının karşılandığı Antalya bölgesinde dikkatli bir bakım ve sulamayla zencefil yetişebiliyor.

Zencefil Ne Kadar Sürede Yetişir?

Zencefilin yetişme süresi biraz uzundur. Bu sebeple ekildikten yaklaşık gün sonra taze olarak tüketmek için hasat edebilirsiniz.

Zencefil Nasıl Bir İklimde Yetişir?

Zencefil tropik ve yarı tropik bir iklimde yetiştir. Bu sebeple ılıman ve yağış alan iklimleri sever. Zencefil deniz seviyesinde metre yüksekliğe kadar aynı zamanda 3 bin ila 4 bin mm yağış alan nemli ve sıcak iklimlerde ideal olarak yetiştirilebilmektedir. Ayrıntı bir bilgi verecek olursak bugün dünyadaki yetiştiriciliğin yüzde 35’ini Hindistan tek başına karşılamaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası