dgs hesaplama 2014 / DGS sonuçları soru-cevapları DGS puan hesaplama - Haber 7 GÜNCEL

Dgs Hesaplama 2014

dgs hesaplama 2014

Dgs Puan Hesaplama

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Nedir?

DGS Dikey Geçiş Sınavı, 2 yıllık meslek yüksekokulu veya açıköğretim ön lisans programlarından, 4 yıllık bir açık öğretim ya da örgün eğitim lisans programına geçiş yapmaktır.

Dgs sınavı nedir?

Dikey geçiş sınavı (DGS), önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları yada önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olabilecek durumda olan adaylar, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, mezunu oldukları üniversitenin veya diğer üniversitelerin, alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlarına Ösym'ce yapılan "Dikey geçiş sınavı"nı (Dgs) kazanmak koşuluyla geçiş yapabilir ve o bölümün lisans diplomasını alabilirler.


Dgs'de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanmaktadır. Sınav süresi 3 saat’dir. ( dakika). Öss'nin aksine bir mantık ve yetenek ölçme sınavı olan Dgs bu yönüyle Ales ile benzerlik göstermektedir. Her üniversitenin %10 kontenjan açması zorunlu olmasına rağmen Dgs'de kontenjanlar son derece azdır.


Dgs'de tercihler sınava girmeden önce yapılırdı, ilkbaharında çıkan yasayla sınavdan sonra yapılma kararı alındı. Dgs'de en fazla 8 tercih yapabilirken bu rakam 18'e çıkarıldı ancak kontenjanlar daha da düştü. Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanır. Bu programda öğrenciye birinci ve ikinci sınıfından eksik olduğu alanlarda ders sorumluluğu yüklenir.


Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıldır. Ancak öğrencilerin aldıkları derslerin özellikleri, yıllık ders programları, öğretim elemanları ve hazırlık programındaki durumları dikkate alınarak Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıl daha uzatılabilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarıyla tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılır.


Programda aldığı toplam ders kredilerinin en az % 80’inden başarılı olan öğrenciler, başarısız oldukları dersleri ilerleyen dönemlerde almak kaydıyla, üçüncü sınıfa kaydedilirler. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programında almakla zorunlu olduğu ders kredileri toplamının % 20’sinden daha fazlasından başarısız olan öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulayan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez.


Yabancı dille öğretim yapılan programlarda öğrencilerin Lisans Öğrenimine Hazırlık Programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir. Yabancı dil hazırlık programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur.


Gerek yabancı dil hazırlık eğitimi ve gerekse Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenciler tüm öğrencilik haklarından aynen yararlanırlar. Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında başarısız olarak ilişiği kesilen öğrenciler, türkçe eğitim yapan aynı adlı yükseköğretim programlarına Ösym’ce yerleştirilebilir , Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez ancak açıköğretimin intibak programında okuyanların askerliği ertelenmez.

 

Yılında yapılan değişiklik ile artık dgs sınavını kazan öğrencilerin hazırlık (İntibak) döneminde zayıf almalarından dolayı öğrencilikten atılma durumu söz konusu değildir. Önlisans mezunu olanlar dgs'ye girmeden aöf (Açıköğretim Fakültesi)'nin lisans bölümlerine sınavsız olarak doğrudan veya intibak programıyla kayıt yaptırabilirler.

 


Dgs (dikey geçiş sınavı) ile ilgili bilinmesi gerekenler

1. Dgs ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için kişi arası)

2. Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar civarına çıkarlımıştır.

3. Dgs'de ek yerleştirme yılı sınavı itibariyle vardır.

4. yılından itibaren dgs de tercihler sınavdan sonra yapılır.

5. yılından itibaren dgs de en fazla 18 tercih yapılır.

6. Aöbp'nin sınava etkisi oldukça yüksektir.

7. Ösym'nin yaptığı yaklaşık 'e yakın sınavdan en kolay olanıdır.

8. 80 sözel80 matematik sorusu sorulmaktadıfunduszeue.info iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.

9. Sınav sonuçlarının açıklanma süresi 1 aydır.

Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır. Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış.Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.

Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir.

 


Dgs puanı hesaplanırken kullanılan katsayılar nelerdir?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı önlisans başarı puanları (Aöbp) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak Dgs puanları hesaplanır. Dgs puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı'nın ağırlıklarını belirleyen katsayılara aşağıda yer verilmiştir.

 

Kolay yoldan dgs puan hesaplama formülü

  1. Dgs Sözel: + (Sözel net x ) + (Sayısal Net x ) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x )
  2. Dgs Sayısal: + (Sözel Net x ) + (Sayısal Net x ) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x )
  3. Dgs Ea: + (Sözel Net x ) + (Sayısal Net x ) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x )

 

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

 

Lisans öğrenimine hazırlık programı ile ilgili kurallar nelerdir?

Lisans öğrenimine hazırlık programında öğrenci birinci ve ikinci sınıflardan eksik olduğu alanlardaki dersleri tamamlar. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıldır. Ancak öğrencilerin okudukları derslerin özellikleri, yıllık ders programları, öğretim elemanları ve hazırlık programındaki durumları dikkate alınarak Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi istisnai olarak bir yarıyıl daha uzatılabilir.


Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarı ile tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılır, başarısız olanların ise üniversite ile ilişiği kesilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez. Yabancı dille öğretim yapılan programlarda öğrencilerin, Lisans Öğrenimine Hazırlık Programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir.


Yabancı dil hazırlık programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Üniversite yönetmeliğine göre başarılı olamayan öğrencilerin üniversite ile ilişkisi kesilir. Gerek yabancı dil hazırlık eğitimi ve gerekse Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresinde öğrenciler tüm öğrencilik haklarından aynen yararlanırlar


 

Dgs’de eşit puan alan adayların yerleştirme işlemleri nasıl yapılır?

Aynı programı tercih etmiş olan adayların dgs puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı dgs puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili Aöbp yüksek olana öncelik verilecektir.

 

 

Dgs puanı nasıl hesaplanır?

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

 


Önlisans başarı puanı nasıl hesaplanır?

1. Dgs'ye başvuran adaylardan her biri için önlisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Önlisans Başarı Puanı (Öbp) hesaplanacaktır.

 

2. Adayların Önlisans Başarı Puanlarının (Öbp) hesaplanmasında önlisans programında almış oldukları notların ortalamasından meydana gelen akademik ortalama esas alınacaktır.

 

3. Önlisans programlarından mezun olabilecek adaylar, dgs'ye başvursun veya başvurmasın akademik ortalamaları mezun oldukları önlisans programlarından toplanacak ve mezun olunan her program ayrı olmak üzere bu akademik ortalamaların ortalama ve standart sapmaları hesaplanacaktır. Bu ortalama ve standart sapmalar kullanılarak adayların akademik ortalamaları, ortalaması 50 standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Bu standart puanlar ilgili öğretim yılında mezun olabilecek adayların önlisans başarı puanlarını oluşturacaktır.

 

4. İlgili yılda bir önlisans programından mezun olanların sayısı 5'ten az ise ve daha önceki öğretim yıllarında kendi programlarına ait hesaplanmış bir ortalama bulunuyorsa bu adayların başarı puanlarının hesabında ortalamanın bulunduğu öğretim yılına ait ortalama ve standart sapmalar kullanılacaktır.

 


Ağırlıklı önlisans başarı puanı nasıl hesaplanacaktır?

1. Önlisans başarı puanı, hesaplandıktan sonra her önlisans programında dgs'ye giren adayların dgs standart puanlarından hesaplanan ağırlıklandırma puanlarına göre ağırlıklandırılacaktır.

 

2. Ağırlıklandırmada, bir programda son sınıfta bulunan adaylardan dgs'ye girenlerin sayısal standart puanları sayısal ağırlıklandırma puanını (Ap-say), sözel standart puanları sözel ağırlıklandırma puanını (Ap-söz), sayısal ve sözel puanların ile çarpılıp toplanmasından elde edilecek ağırlıklı standart puan da eşit ağırlıklı ağırlıklandırma puanını (Ap-ea) oluşturacaktır.

 

3. Bir programdan sınava giren adayların Ap-say, Ap-söz ve Ap-ea puan ortalamaları, bu programın A-say (sayısal ağırlıklandırma puan ortalaması), A-söz (sözel ağırlıklandırma puan ortalaması) ve A-ea(eşit ağırlıklı ağırlıklandırma puan ortalaması) ortalamalarını oluşturacaktır. Önlisans programının ağırlıklandırma puan ortalamalarından 30'un altında olanlar 30 olarak alınacaktır. Önceki yıllarda mezun olan adayların Öbp'leri ağırlıklandırılırken mezun oldukları yılın ağırlıklı ortalamaları kullanılacaktır. Bir programda sınava giren aday sayısı 5'ten az ise ağırlıklandırma ortalamaları 50 olarak alınacaktır.

 

Dgs (dikey geçiş sınavı) sınav konuları

Sayısal Konular:

  • 1. Kümeler
  • 2. Sayılar
  • 3. Bölünebilme Kuralları
  • 4. Rasyonel Sayılar
  • 5. Üslü İfadeler, Köklü İfadeler
  • 6. Eşitsizlik, Mutlak Değer
  • 7. Özdeşlikler, Çarpanlara Ayırma
  • 8. Oran, Orantı
  • 9. Denklem Çözme
  • Problemler
  • Sayısal Mantık
  • Geometri


Sözel Konular:

  • 1. Sözcük
  • 2. Cümle
  • 3. Paragraf
  • 4. Anlatım Bozukluğu
  • 5. Şifre Çözümü
  • 6. Çözümleme ve Mantıksal akıl Yürütme
DGS tpuan

DGS Puanları Nasıl Hesaplanır? İlgili ağırlıklı ön lisans başarı puanı her alan için 0,6 olarak standart olmakla beraber, sayısal bölüm öğrencilerinde sayısal puanı 3, sözel puanı 0,6 ile sözel …

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir? – Bilginin Deposu

DGS Puan Hesaplama İlahiyat bölümünü ele alacak olursak; en az 1 en fazla 15 kontenjanlı üniversiteler mevcuttur. Sözel puanla alım yapan bu bölümde neredeyse üniversite de DGS …

DGS Puan Hesaplama Motorunun Kullanım Şekli

DGS Puan Hesaplama Motorunun Kullanım Şekli 1. Adım : Ön lisans Başarı Puanınızın Hesaplanması için lütfen diploma notunuzu yazmadan önce diploma notunuzu hangi sistemde …

Intibak oranları hesaplama

Intibak oranları hesaplama. CANLI 23 Haziran İstanbul Seçim Sonuçları.Bu motordaki veriler DGS sınavı ortalama ve standart sapmalarına göre ÖSYM standartlarında değerlendirilmiştir. …

DGS&#;den Fakülteye Geçiş Yapan Var mı?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası