instagram virüs nasıl bulaşır / Android Telefona Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır? - Tamindir

Instagram Virüs Nasıl Bulaşır

instagram virüs nasıl bulaşır

iPhone'unuzda birtakım sorunlar mı var? Bunun sebebi bir virüs olabilir. iPhone virüslerine nadiren rastlanıyor olsa da bu popüler telefon modelinin virüsler tarafından dokunulmaz olduğunu söyleyemeyiz. iPhone'unuza virüs bulaştığını düşünüyorsanız doğru yerdesiniz.

Bu makalede şunlara göz atacağız:

  • iPhone'lara virüs bulaşır mı? Nasıl bulaşır?
  • iPhone'unuzda virüs olup olmadığını nasıl tespit edersiniz
  • iPhone'unuzdan virüs temizleme
  • Kaspersky Security Cloud for iOS ile iPhone'unuzu koruma

iPhone'lara virüs bulaşır mı?

Apple hayranlarının şansına, iPhone virüslerine çok nadir rastlanır ancak yine de örnekleri görülmüştür.

iPhone'lar genellikle güvenli olarak kabul edilse de virüslere karşı korunmasız hale gelebileceği yollardan biri telefona "jailbreak" uygulamaktır.

Bir iPhone'a jailbreak uygulamak, telefonun güvenlik kilidini açmak gibidir. Bu işlem, cihazdaki yazılımların yetkilerini sınırlayan ve güvenlik kısıtlamalarını devre dışı bırakan kök ayrıcalıklar ele geçirilerek yapılır. Apple, jailbreak'e karşıdır ve iPhone'larda jailbreak'in gerçekleşmesini sağlayan güvenlik açıklarını düzeltmenin yolları aramaktadır.

Korsan bir method olan jailbreak yöntemi, iPhone'larda kullanıcıların işletim sistemi üzerinde daha çok kontrol sahibi olmasını sağlıyor. Örneğin sistemin görünüşünü özelleştirebiliyor, önceden yüklenmiş uygulamaları silebiliyor ve App Store dışındaki kaynaklardan uygulama indirebiliyorlar.

Bu kulağa hoş gelebilir ancak iPhone'unuza jailbreak uygulamak onu saldırılara karşı savunmasız bırakır. Daha önce jailbreak'li iPhone'ları etkileyen kötü amaçlı programlara rastlanmıştır.

"iPhone'lara virüs bulaşır mı?" sorusunun cevabı "genellikle hayır" olsa da iPhone'lara nadiren de olsa virüs bulaştığı bilinir (jailbreak'li iPhone'lara virüs bulaşma ihtimali daha yüksektir).

iPhone kullanıcılarının karşılaşabileceği diğer güvenlik tehditleri hakkında daha fazla bilgiyi iPhone'daki Güvenlik Açıkları makalemizde bulabilirsiniz.

iPhone virüsleri ile neden bu kadar nadir karşılaşırız?

Virüsler, kendi kendilerine çoğalan kötü amaçlı bilgisayar kodu bölümleridir. Bunlar sisteme yayılır ve hasara neden olabilir, verileri silebilir veya bilgileri çalabilir.

Bir bilgisayar virüsünün yayılabilmesi için sistemi oluşturan çeşitli programlarla iletişim kurması gerekir. Ancak iPhone'un kullandığı işletim sistemi bunu zorlaştırır.

Bunun nedeni, Apple'ın işletim sisteminin her uygulamanın ayrı bir sanal alanda çalışması için tasarlanmış olmasıdır. Temel olarak uygulamalar arasındaki etkileşimler sınırlandırılmış olduğundan bir virüsün yayılması hayli zordur.

Buna ek olarak Apple kullanıcıları, uygulamaları sadece App Store'dan indirebilir ve Apple, herhangi bir uygulamanın App Store'a eklenmesi için katı bir güvenlik politikası uygular. Bu nedenle, kötü amaçlı yazılım bulaşan herhangi bir uygulamanın App Store'a eklenmesi neredeyse imkansızdır.

iPhone'unuzda virüs var mı?

iPhone'unuzun çalışma şeklinde tuhaflıklar varsa büyük olasılıkla:

  • Güncellenmesi veya silinmesi gereken hatalı bir uygulama vardır
  • Telefonunuzun bellek alanı dolmak üzeredir
  • Pilinizin değiştirilmesi gerekiyordur

Bir virüsün bu performans değişikliğine neden olması çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Yine de nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmek akıllıca olur. iPhone'unuzda virüs olup olmadığından emin olmak için aşağıdaki evet/hayır sorularını yanıtlayın:

  • Cihazınızda jailbreak işlemi gerçekleştirdiniz mi?

iPhone'unuz, jailbreak uygulanmışsa virüslere karşı daha savunmasızdır.

  • Tanımadığınız uygulamalar gördünüz mü?

Bilinmeyen uygulamalar kötü amaçlı yazılımların işareti olabilir. Tanımadığınız uygulamaları silin.

  • Uygulamalarınız sürekli çöküyor mu?

Ortada hiçbir neden yokken uygulamalarınız çöküyorsa telefonunuza kötü amaçlı yazılım bulaşmış olabilir.

  • Veri kullanımınız arttı mı?

Veri kullanımınızın, telefonunuzu kullanma şeklinizdeki farklılıklarla açıklanamayan şekilde artması kötü amaçlı yazılımlardan kaynaklanıyor olabilir.

  • Telefon faturanız arttı mı?

Bazı kötü amaçlı yazılımlar premium hizmetlere mesaj gönderir. Beklenmedik şekilde büyük bir faturayla karşılaşırsanız bunun nedeni kötü amaçlı yazılımlar olabilir.

  • Tarayıcınız kapatıldığında açılır pencereler görüyor musunuz?

iPhone'unuzda her şey yolunda ise bu durum gerçekleşmemelidir. Tarayıcınız kapatıldığında görünen açılır pencereler, bir kötü amaçlı yazılım belirtisidir.

  • Piliniz hemen bitiyor mu?

Kötü amaçlı yazılımlar pili hızla tüketebilir. Telefonunuzun şarjı hızlıca bitiyorsa telefonunuza virüs bulaşmış olabilir.

  • Telefonunuz aşırı ısınıyor mu?

Telefonunuzun normalden fazla ısınması, kötü amaçlı yazılım bulaştığına dair bir işaret olabilir.

Bir virüsü iPhone'unuzdan kaldırma

iPhone'unuza virüs bulaştığını mı düşünüyorsunuz? Cevabınız evet ise iPhone'unuzu manuel olarak temizlemenin yolları şunlardır:

  • 1) Şüpheli görünen uygulamaları silin

Tanımadığınız veya sorunların ortaya çıkmaya başladığı zamanlarda indirdiğiniz uygulamaları silin.

  • 2) Verilerinizi ve geçmişi temizleyin

"Ayarlar" menüsünde "Safari"ye gidin. "Geçmişi ve web sitesi verilerini sil" öğesine dokunun.

Kapatmak için güç düğmesini basılı tutun ve kaydırın. Ardından yeniden başlatmak için tekrar basılı tutun. Bu, sorunu çözebilir. Sorun devam ederse aşağıdaki 4. adıma geçin.

  • 4) Telefonunuzu önceki bir yedekten geri yükleyin

Sorunsuz ve kötü amaçlı yazılım içermeyen bir tanesini bulana kadar daha önceden aldığınız yedeklemeleri yüklemeyi deneyin.

  • 5) Fabrika ayarlarını geri yükleyin

Tüm diğer yöntemler başarısız olursa önce dosyaları yedeklediğinizden emin olun ve telefonunuzu fabrika ayarlarına geri döndürün. Bunu yapmak için "Ayarlar" > "Genel" > "Sıfırla" > "Tüm içerikleri ve ayarları sil" öğesini seçin.

iPhone'unuzu virüslerden nasıl korursunuz?

iPhone'lara nasıl virüs bulaşabileceğini artık biliyorsunuz, kötü amaçlı yazılımları nasıl manuel olarak temizleyeceğinizi de öğrendiniz, peki iPhone'unuzu kötü amaçlı yazılımlara karşı en baştan nasıl koruyacağınızı biliyor musunuz?

Virüsleri telefonunuzdan uzak tutmanız için birkaç etkili yöntem:

Kaspersky Security Cloud for iOS'u indirin

Telefonunuzu Kaspersky Security Cloud for iOS ile koruyun. Bu ürün, önemli güvenlik geliştirmeleri sağlar. Örneğin, ilgili güvenlik olayları hakkında bildirimler gönderir ve zayıf sistem ayarlarını kontrol eden bir araca sahiptir.

Sadece App Store'dan uygulama indirin

Apple, kapsamlı bir güvenlik incelemesi süreci uygular. App Store'dan indirdiğiniz uygulamalarda kötü amaçlı yazılım bulunması çok ama çok düşük bir ihtimaldir.

App Store'daki açıklamalarda geliştiricinin kim olduğunu kontrol edin

Açıklama kısmından indirmek istediğiniz uygulamayı kimin geliştirdiğini okumak her zaman akıllıca bir fikirdir.

Uygulamayla ilgili kullanıcı incelemelerini okuyun

Diğer kullanıcıların uygulama hakkında neler yazdığını daima okuyun. Dürüst incelemelerde ürün hakkında hem kötü hem de iyi noktalardan bahsedildiğini unutmayın.

Uygulamanın kaç kez indirildiğini kontrol edin

Milyonlarca kez indirilen uygulamanın kötü amaçlı yazılım olma olasılığı daha düşüktür.

Uygulama tarafından istenen izinleri kontrol edin

Uygulama hangi izinleri istiyor? İstenen izinler sizce makul mü? Sizden şüpheli görünen şeyler isteniyorsa uygulamayı indirmekten kaçının veya zaten yüklediyseniz uygulamayı kaldırın.

Doğrulanmamış bağlantılara tıklamayın

Tüm spam e-postaları gereksiz olarak işaretleyin ve bunları açmayın. Yanlışlıkla bir spam e-postayı açarsanız e-postanın içerdiği bağlantılara asla tıklamayın.

İşletim sistemini güncel tutun

İşletim sisteminizi düzenli olarak güncelleyin. Böylelikle telefonunuz Apple'ın sunduğu en son güvenlik güncellemeleriyle korunur.

Uygulamaları güncel tutun

Tüm uygulamalarınızı düzenli olarak güncelleyin: Bu, suçluların güvenlik açıklarından faydalanarak güvenliğinizi tehlikeye atma olasılığını azaltır.

Ücretsiz bir Wi-Fi ağına bağlıyken dikkatli olun

Halka açık ağlarda çevrimiçi alışveriş veya bankacılık işlemleri yapmayın.

Ücretsiz Wi-Fi kullanmanız gerekiyorsa Kaspersky Secure Connection gibi bir VPN bağlantısı kullanın. Bu yazılım, verilerinizi şifreleyerek bağlantınızı korur.

Neden kendinizi riske atasınız? iPhone'unuzu hemen koruma altına alın. Kaspersky Security Cloud for iOS'u indirin.

Bir iPhone'da virüs temizliği nasıl yapılır?

Kaspersky

iPhone'lara virüs bulaşır mı? Önce bu soruyu yanıtlayacak ve ardından iPhone'unuzdan virüsleri nasıl temizleyeceğinizi açıklayacağız. iPhone'unuzu nasıl koruyacağınızı öğrenmek için hemen makaleyi okuyun.

Kaspersky Logo

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası