evde istiridye mantarı üretimi nasıl yapılır / Evde İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Evde Istiridye Mantarı Üretimi Nasıl Yapılır

evde istiridye mantarı üretimi nasıl yapılır

Evimizde organik ve besleyici olan istiridye mantarını (kayın veya kavak mantarıda denmektedir. ) çok ucuz maliyete üretebiliriz.

MALZEMELER

  • Ağaç talaşı (10 kg )
  • Misel (250 gr )
  • Battal boy kalın çöp peşeti (siyah )

Miselmantartohumuna verilen isimdir  , internetten istiridye miseli adı ile temin edebilirsiniz.

Talaşımızı çöp poşetinin dibine kalınca bir tabaka olarak serelim ve ıslatalım. (kalınlığı 10 cm gibi olabilir)

Üzerine ince bir tabaka miseli yayalım tekrar talaşla kapatalım fakat bu sefer ince bir tabaka olsun bu talaşıda nemlendirerek üzerine yeniden misel yayıyoruz aynı börek yapar gibi 5 cm lik talaş tabakası üstüne ince bir tabaka misel bu şekilde bütün talaşımızı  tabiki her seferinde nemlendirerek bitiriyoruz en üstte yine talaş kalacak şekilde poşetimizin ağzını bağlıyoruz.

Nemlendirmek için cam sil kutusunu su ile doldurarak kulanabiliriz.

Bu hazırladığımız poşeti kapalı bir balkonumuz varsa oraya eğer yoksa banyoda bir kenara koyup 20 gün dokunmadan ve ağızını açmadan bekletiyoruz, bulunduğu ortam 15 -20 derece olmalıdır.

20 gün sonunda poşetimizin yanlarından temiz bir jilet  ile delikler açıyoruz 30 günü geçtikten sonra bu deliklerden mantarlar çıkmaya başlayacaktır siz olgunlaşan mantarları topladıkça yenileri çıkacak ve 3 ay boyunca verim alacaksınız. Sadece yapmanız gereken talaş kurumaya başlayınca açtığımız deliklerden talaşı ıslatmak .

Tahmini üç ay sonunda bu poşetteki talaşın iş bitmiş olcak onu atıp yeniden yapmanız gerekiyor.

mantar miseli üretimini buradan inceleyebilirsiniz

( Diğer bir yazımda misel çoğaltmayı paylaştım yazıma buradan ulaşabilirsiniz.)

istiridyeistiridye2bilgblog.com

Paylaş

istiridye mantarıistiridye miselikavakkayınmantarmantar tohumuMiselorganikTalaştohumu

İstiridye Mantarı Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? İstiridye Mantarı Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Bilimsel adı “Pleurotus ostreatus” olan ve kavak mantarı ismi ile de bilinen bu lezzetli mantar türü, ilk defa Almanya’da I. Dünya Savaşı sırasında insanların geçim sağlamak için ektiği bir mantar türüdür. 

İstiridye Mantarı Tohumu Nedir?

İstiridye mantarı, denizden yeni çıkmış istiridye kabuğuna benzeyen lezzetli bir mantar türüdür. Kore, Japon ve Çin mutfaklarında önemli bir yere sahiptir. Bu mantarın yaprak mantarı ya da kayın mantarı olarak da bilinmesinin asıl sebebi, doğada kayın ve kavak ağaçlarının gövdelerinde yetişmesinden kaynaklanıyor. İstiridye tohumu, istiridye mantarı yetiştirmek için kullanılan tohum türüdür. 

İstiridye Tohumu Nasıl Olur?

 İstiridye tohumu, istiridye mantarı üretilmesi için kullanılan tohum çeşididir. İstiridye mantarı, hem serada hem de evde kolaylıkla yetiştirilebilir. İstiridye mantar tohumu uzman kişiler tarafından steril laboratuvar ortamlarında üretilir. Farklı yöntemlerle üretilen tohumlar verimli ve faydalı değildir. Bu nedenle tohum alırken dikkatli olmak gerekir. 

İstiridye Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?

 İstiridye mantarı yetiştirmek için kullanacağınız malzemeler çok önemlidir. İstiridye mantarı yetiştirebilmek için istiridye mantarı tohumuna ihtiyacınız olacaktır. Mantarı yetiştirebilmek için kompost hazırlamanız gerekir. İstiridye mantarının pembe, mavi ve altın rengi olan çeşitleri vardır. Gerekli iklim koşulları sağlandığı zaman her yerde istiridye mantarını kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. 

 İlk aşamada mantar yetiştiricilerinin mantar tohumunu dışarıdan satın alması gerekir. Fakat alınan tohumlar farklı şekillerde çoğaltılarak yeni tohumlar elde edilebilir. Tohumluk olan miseller, istiridye mantarı yetiştiriciliğinde oldukça önemlidir. Miseller, hijyenik olmalı ve kendi türüne ait özelleri nitelikli bir şekilde bünyesinde barındırması gerekiyor. 

İstiridye Mantarı Tohumu Nasıl Ekilir?

 İstiridye mantarının ekimi çok önemlidir. Mantarın yetişmesi için hazırlanan ve mantarın gelişmesini sağlayan kompost içine homojen olarak dağıtılması gerekir. Mantar miseli ancak doğru oranlarda karıştırıldığı zaman verimli olur. Tohumun kompost içinde iyice ve düzgün bir şekilde dağıtılması çok önemlidir. İdeal bir yetiştirme ortamı için Ortalama olarak 10 kg kompost içine 300 gram ile 500 gram arasında tohum karıştırılması gerekir. Mantarı hem evde hem de serada kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. 

İstiridye Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?

 İstiridye mantarı doğada genellikle kavak ağaçlarında yetişen çok faydalı bir besindir. İstiridye tohumu dikimi için en uygun tarih, ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir. Kütüklerde yetiştirilecek olan istiridye mantarları için kütüklerin yeni kesilmiş olması ve sağlıklı olması gerekir. Uygun şartlar sağlandığında serada ve evde de her mevsim yetiştirilebilir. İstiridye mantarını alırken güvenilir bir yerden aldığınızdan emin olmanız gerekir. 

İstiridye Mantarı Tohumu Kaç Günde Çimlenir?

 İstiridye mantarı yetiştiriciliği yapabilmek için nemli, serin ve bol oksijenli bir ortamın seçilmesi gerekir. İstiridye mantarının yaklaşık 20 günlük bir kuluçka dönemi vardır. 10 gün sonunda çimlenme ve kısa bir süre sonrada mantarlar çıkmaya başlar. İstiridye mantarı genellikle uygun ortam sağlandığı zaman 5-15 gün içinde yetiştirilir. 

İstiridye Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?

 İstiridye tohumu, 3 günde bir bolca sulanarak mantarların sağlıklı büyümesi sağlanabilir. Ama ilk ekildiği zaman her gün sulamak gerekebilir. İstiridye tohumunun bulunduğu yerin çok sıcak olmaması gerekir. 

İstiridye Tohumu Nasıl Saklanır?

 İstiridye tohumu, buzdolabında saklanabilir. Tohumların diri kalması ve zarar görmemesi için serin bir yerde muhafaza edilmesi oldukça önemlidir.

False

Evde İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Almanya'da 1. Dünya Savaşı esnasında halkın geçimini sağlayabilmesi için ekilen istiridye mantarı, kavak mantarı olarak da bilinir. Hem görüntüsü, hem de lezzetiyle dünyaya yayılan istiridye mantarı, ticari bir besin olarak da değer görmektedir. Doğada kavak ve kayın ağaçlarının gövdesinde yetişen bu mantar, yemeklerin içerisinde en çok kullanılan türlerden biridir. Yemeklerinize lezzet katmak için mantarlı yemekler sayfamızdan birbirinden lezzetli tariflere göz atabilirsiniz. Peki, evde istiridye mantarı nasıl yetiştirilir? İstiridye mantarı nasıl pişirilir? İşte, istiridye mantarı yetiştiriciliği hakkında merak edilenler:

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

İstiridye mantarı yetiştirmek için gereken malzemeler, 250 gram mantar tohumu, 10 kg ağaç talaşı ve büyük boy çöp poşetidir. Evde istiridye mantarı yetiştirmek için uygulamanız gereken adımlar şu şekildedir;

istiridye mantarı

  1. Öncelikle çöp poşetinin içerisine ağaç talaşını doldurun ve ıslatın. Talaşın içerisine mantar tohumlarını serpin.
  2. Üzerine ince bir tabaka halinde tekrardan talaş koyun ve nemlendirerek tohum serpiştirin.
  3. Üst üste tohumlar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın ve çöp poşetini doldurun.
  4. Poşeti balkona alarak 20 gün boyunca hiç ellemeden bekletin.
  5. 20 günün sonunda poşetin kenarlarına jiletle kesikler atın. 
  6. Kesikleri attıktan 10 gün sonra bu boşluklardan mantarlar yetiştiğini göreceksiniz.
  7. Mantarları topladıkça kesik olan bölgelere su serpiştirin.
  8. Hazırladığınız kiti 3 ay boyunca kullanabilirsiniz. 3 ay sonra tekrardan hazırlayarak yeni mantarlar toplayabilirsiniz.

Kütükte İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır