ciger ve kalbin su toplaması / Göğüs Boşluğunda Sıvı Toplanması (Plörezi) | Adana Ortadoğu Hastanesi

Ciger Ve Kalbin Su Toplaması

ciger ve kalbin su toplaması

Akciğerde Su Toplaması Nedir?

Akciğerleri ve göğüs boşluğunu kaplayan iki katlı, ince zar tabakasına plevra denir. Bu zarların arasında ise ortalama 20 ml. kadar kaygan bir sıvı bulunur. Bu zar ve içinde bulunan sıvı, solunum esnasında akciğerlerin rahat hareket etmesini sağlar. Bazı akciğer rahatsızlıkları ve sistemik hastalıkların tutulumu neticesinde zarların arasındaki sıvı miktarında artış oluşabilir. Sıvı miktarındaki artma plevral efüzyon veya diğer adıyla plörezi olarak tanımlanır. Bu duruma halk arasında akciğerlerin su toplaması da denilir. Hastalık tedavi edilmediği zaman kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir. Ateş, soluk alırken batma hissi, nefes darlığı, öksürük, hıçkırık ve göğüs ağrısı gibi semptomlara sebep olabilir.

Akciğerde Su Toplaması Neden Olur?

Plevra zarları arasında yer alan boşlukta sıvı artması olarak tanımlanabilecek akciğerde su toplanmasının sebepleri şu şekilde sıralanır:

  • Enfeksiyonlar
  • Viral enfeksiyon
  • Bakteriyel enfeksiyon
  • Mantar enfeksiyonu
  • Akciğer kanseri
  • Bazı ilaçlar
  • Akciğerlerdeki damarların pıhtıdan dolayı tıkanması olan pulmoner emboli
  • Kaburga kırığı
  • Kalp yetmezlikleri
  • Zatürre
  • Kalp cerrahisinden kaynaklanan komplikasyonlar
  • Böbrek veya karaciğer hastalığı
  • Yaygın atelektazi (fonksiyonunu yitiren akciğerin büzülmesi)
  • Pulmoner hipertansiyon
  • Akciğer ödemi

Belirtileri Nelerdir?

Akciğer su toplanması belirtileri arasında en belirgin olanı göğüs kafesinin yan kısımlarında hissedilen şiddetli ağrıdır. Plevral boşluklarda fazla miktarda biriken sıvı arttıkça bir zaman sonra göğüs kafesine baskı yapar. Bu durum ise özellikle hareketli haldeyken kişiyi rahatsız eder. Bu belirtinin haricindeki semptomlar ise şu şekilde sıralanabilir:

Akciğerde Su Toplaması Tanısı Nasıl Konulur?

Göğüs hastalıkları uzmanı, hastanın detyalı anamezini dinledikten sonra fiziki bir muayene yapar. Bu esnada doktor, hastanın normal ve ritmik bir biçimde soluk alıp vermesini isteyebilir. Genellikle plörezi durumunda solunum sesi duyulmaz. Fakat hekim gerekli bulursa teşhisin netleşmesi açısından bazı radyolojik testler isteyebilir. Çoğunlukla akciğer grafisi, teşhisin netleştirilmesinde yeterli olsa da bazı hastalar için bilgisayarlı tomografi de gerekebilir. Her iki görüntülemede de plörezi teşhisne ek olarak, akciğerde su topanmasına neden olan ana hastalık da teşhis edilebilir. Yanı sıra hekim, tanı için ultrasonografi de isteyebilir. Ultason ile görüntüleme sıvının anlık olarak yeri ve miktarı ile ilgili bilgi de verebilir. Muayene ve görüntülemelerin yanında doktor şu uygulamaları da isteyebilir:

Torasentez: Bu yöntemde doktor, göğüs bölgesinden enjektör ile göğüs duvarı ile akciğer zarı arasında bulunan sıvıdan örnek alır. Bu uygulama plörezi teşhisini netleştirmek amacı ile yapılabileceği gibi az miktarda sıvı birikmesine bağlı olarak yaşanan nefes darlığı probleminin giderilmesi için de yapılabilir. Bazı hastalarda torasentez işlemi yapılırken enjektörle alınan sıvının görünümü dahi teşhis için yeterli olabilir. Sıvı bakteriyoloji laboratuvarında incelenir.

Biyopsi: Diğer yöntemlerle plörezi etkeni belirlenememişse hekim kapalı veya açık plevra biyopsisi yapılmasını isteyebilir. Bu işlem için doktor, özel bir iğne ile plevra boşluğundaki akciğer zarından biyopsi yapılması için doku örneği alır. Nadiren uygulanan açık plevra biyopsisinde ise genel anestezi verilen hastadan göğüs duvarı üzerinden küçük bir kesi yapılarak endoskopik yöntemlerle doku alınır. Her iki uygulamada da alınan doku örneği patoloji laboratuvarında incelenir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktorun teşhisi netleştirmesi ile akciğerde su toplanmasına sebep olan hastalık da saptanır. Akciğerde su toplaması tedavisi, altta yatan etkene bağlı olarak değişiklik gösterir. Hastalığa neden olan etken bakteriyel enfeksiyonlarsa antibiyotik tedavisi ve belirtilerin hafifletilmesine yönelik olarak antienflamatuar ilaçlar reçete edilir. Hastalığa sebep olan tüberküloz ise uzun dönem süren antibiyotik tedavisi verilir. Kalp yetmezliğinde idrar söktürücü ilaçlar öne çıkarken akciğer ve akciğer zarı kanseri gibi hastalıkların olması halinde tedaviye multidisipliner yaklaşılarak onkoloji ile beraber çalışılır.

Mezotelioma ya da farklı bir deyişle plevra kanseri saptandığı vakalarda cerrahi operasyon ile akciğerinin dış kısmındaki sıvı üretimini üstlenen doku alınır. Bazı hastalarda drenaj yapılarak plevrada biriken sıvı bir tüpe boşaltılabilir. Fazla sıvının boşaltılması sonrası tekrar sıvı birikimini engellemek adına hastanın göğüs boşluğuna ilaç veya hastanın kendi kanı enjekte edilerek katmanlar kapatılır.

Akciğerde su toplaması tedavisi ne kadar sürer? sorusunun cevabı ise su toplamasına neden olan durumun tehlike durumuna göre değişiklik göstermektedir. İlaç tedavisi birkaç gün sürerken, cerrahi müdahale durumunda bu süre uzayabilmektedir.

Akciğerde Su Toplaması Öldürür mü?

Birçok hastalıkta olduğu gibi plörezi rahatsızlığının da erken teşhis edilmesi, hastalığın başarılı bir şekilde tedavi edilmesi için çok önemlidir. Akciğerde su toplanmasını çoğunlukla farklı bir hastalık tetiklediği için plörezi kendi başına ölümcül bir durum değildir.

Plörezi öldürür mü? sorusunun cevabı hastalığın kaynaklandığına sebebe bağlı olarak farklılık gösterir. Akciğer kanserinin plevral boşluğa sıçrayarak plörezinin tek ve en ciddi direkt öldürücü etkisidir. Bunun haricinde tüberküloz ve enfeksiyon sebebi ile olan plörezi gelişimi ilaç tedavisi ile akciğerdeki sıvı oluşumu kolayca dengeler.


Kalp Yetmezliği ifadesi korkutucu gözükmekle birlikte, kalbinizin çalışıyorken aniden duracağı anlamına gelmez. Bunun anlamı, kalbinizin vücudunuza ihtiyaç duyduğu kadar kanı pompalayamaması demektir.

Konjestif Kalp Yetmezliği (KKY) kalbin yeteri miktarda kanı pompalayamaması sonucu akciğerlerde ve vücudun diğer yerlerinde sıvı toplanmasını ifade etmektedir. Güçsüzleşen kalp yeteri miktarda kanı pompalayamaz ve kan vücutta ve akciğerlerde göllenmeye başlar. Buralarda göllenen kanın sıvı kısmının doku arasına sızması sonucu “ödem” dediğimiz, özellikle de ayak ve bacaklarımızda şişme ile kendini gösteren tablo oluşur. Bu sıvı toplanması akciğerlerde de oluşur ise hastada nefes darlığı baş gösterir. Bu tablo, hafif nefes darlığından, istirahatte dahi çok zor nefes alabilme arasındaki geniş bir yelpazede kendini gösterir.

KKY başlıca şu durumlar sonucu gelişebilir.

  • Kalp krizi sonrası
  • Koroner arter hastalığı
  • Yüksek tansiyon
  • Kalp kapak hastalığı
  • Kardiyomiyopati (kalp kas dokusu hastalığı)
  • Doğumsal kalp hastalıkları
  • Alkol kullanımı

KKY zamanla gelişir. Herhangi bir şikayetiniz olmadan yıllarca yaşayabilirsiniz. Fakat semptomlar ortaya çıkmaya başladığı zaman ilerleyicidir. Kalp yeni duruma adapte olabilmek için birtakım değişikliklere uğrar. Genişleyerek ve daha fazla çarparak bu tabloyu telafi etmeye çalışır. Kalp yetmezliği ilerledikçe kalp kası daha da zayıflar ve çeşitli semptomlar ortaya çıkar. Bunlar arasında en sık görülenleri, ayaklarda, bacaklarda ve ayak bileğinde şişlik, akciğerlerde ödem sonucu gelişen nefes darlığı ve çarpıntıdır. Bu duruma halsizlik, yorgunluk ve efor kapasitesinde azalma eşlik eder. Hastalar vücut su topladığı için kilo alırlar. Nefes darlığı ile birlikte öksürük ve pembe köpüklü veya kanlı balgam görülebilir.

Birçok doktor hastanın hikayesi, fizik muayene bulguları ve basit birkaç tetkik (EKG, akciğer grafisi)ile tanı koyabilir. Nedenini araştırmaya yönelik diğer tetkikler (ekokardiyografi, nükleer ventrikülografi, kardiyak kateterizasyon gibi) tamamlayıcı tetkiklerdir.

Kalbin iş yükünü azaltmak amacı ile yaşam tarzında bazı değişiklikleri yapmak gereklidir.

Bunlar:

  • Sigara içmeyi derhal bırakmak
  • Kan basıncını, kolesterol düzeyini ve kan şekerini sıkı bir şekilde kontrol altına almak
  • Alkol kullanılıyorsa bırakmak
  • Tuzsuz yemek yemeye alışmak
  • Sıvı toplanmasını tespit edebilmek için her gün tartılmak
  • Egzersiz yapmak

şeklinde sıralanabilir.

Kalp fonksiyonlarını nispeten düzeltmek ve fiziksel aktiviteyi arttırabilmek amacı ile bazı ilaçlar kullanılmalıdır. Bunlar arasında en sık kullanılanı idrar söktürücü olan diüretiklerdir. Digoksin diğer sık kullanılan bir ilaçtır. Kalbin pompalama gücünü artırabilir. Diğer sık kullanılan ilaçlar ise ACE (anjiotensin dönüştürücü enzim) inhibitörleri, anjiotensin II reseptör blokörleri ve kalsiyum kanal blokörleri dir. Bu ilaçlar damarları genişleterek, kanın damarlar içinde daha kolay ilerlemesini sağlarlar. Böylece kalbin iş yükü azalmış olur. Diğer bir ilaç grubu olan Beta-blokörlerin de egzersiz kapasitesinin artmasına yardımcı olduğu, kalp yetmezliği bulgularını gerilettiği ve hastaların yaşam sürelerini uzattığı gösterilmiştir.

Girişimsel birtakım tedavi yöntemleri (koroner arterlere balon ya da stent takılması) kalp yetmezliğini tetikleyen hastalığın tedavisinde yardımcı olabilir. Bazı hastalarda ise cerrahi tedavi bir seçenek olarak düşünülmelidir. Kapaklardaki yetmezliklerin giderilmesi, koroner bypass ameliyatı ya da kalbi destekleyici birtakım cihazların takılması kalp yetmezliğine neden olan probleme göre düşünülebilecek alternatiflerdir. Son zamanlarda farklı alanlarda giderek artan bir kullanım alanı bulan kök hücre tedavisi de bir başka seçenektir. Sağ ve sol kalbin kasılmasındaki uyum kalp ileti sistemindeki sorunlardan dolayı bozulmuş ise kalp pili vasıtasıyla Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) düşünülebilir.

Kalp yetmezliği gelişmesini önlemenin en iyi yolu, yaşam tarzımızda yapabileceğimiz ufak değişiklikler ile kalp hastalığını başlangıçta önlemektir. Burada önemli olan kişilerin ne türlü risk faktörlerini taşıdığını bilmesi ve bu durumu ciddiye almasıdır. Hayat tarzımızda kolaylıkla yapabileceğimiz birtakım değişiklikler, düzenli ilaç kullanımı ve düzenli doktor kontrolleri ile KKY başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Aksi takdirde uzun süreli tek başarılı cerrahi tedavi yöntemi kalp naklidir.

Akciğerde su toplanması (Plörezi) nedir? Belirtileri ve tedavisi…

Zatürree ve tüberküloz gibi bakteriyel enfeksiyonlar, böbrek yetmezliği, konjestif kalp yetmezliği, kanser, pulmoner emboli ve kollajen vasküler hastalıkların nedenleri arasında sayılan akciğerde su toplanması (plörezi) nedir? Belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 08:13 - 27 Mart 2019 Güncellenme:

Akciğerde su toplanması (Plörezi) nedir? Belirtileri ve tedavisi…

Derin bir nefes alırken keskin bir göğüs ağrısıyla kendini belli eden akciğerde su toplanması yani plörezi nedir? Belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

AKCİĞERDE SIVI TOPLANMASI (PLÖREZİ) NEDİR?

Akciğerrde su toplanması yani plörezi, solunumla kötüleşen keskin bir göğüs boşluğu ağrısı ile karakterize göğüs ağrısıyla karakterize bir durumdur. Plörezi, plörit olarak da bilinen durum akciğerlerin etrafındaki iltihaplanmalardan (plevra) kaynaklanır. İki plevra tabakası vardır: biri ciğerleri örter (viseral plevra denir) ve diğeri göğsün iç duvarını örter (pariyetal plevra). Bu iki tabaka plevral sıvı ile doludur. Plörezi sıklıkla iki plevra tabakası arasındaki alanda fazladan sıvı birikimi ile ilişkilidir. Bu sıvıya plevral efüzyon denir.

Akciğerin ağrı lifleri plevrada bulunur. Bu doku iltihaplandığı zaman, göğüste nefes alma ile kötüleşen keskin bir ağrı ile sonuçlanır. Diğer plörezi semptomları öksürüğü, göğüs hassasiyetini ve nefes darlığını içerebilir.

AKCİĞERDE SU TOPLANMASI BELİRTİLERİ

Akciğerde su toplanmasının semptomları, hızlı nefes alıp verme, nefes darlığı ve lokal hassasiyet ile şiddetlenen göğüs ağrısıdır. Bu ağrı göğüs boşluğunu, boşluğun önünü veya arkasını etkileyebilir ve bazen hastada sırt ya da omuz ağrıları olabilir. Diğer belirtiler ise şunlardır:

– Öksürük, balgam
– Ateş, terleme, halsizlik
– İştahsızlık
– Mide ağrısı, karında şişlik
– Baş ağrısı
– Eklem ağrısı
– Kas ağrıları

AKCİĞERDE SU TOPLANMASI TEDAVİSİ

Doktorunuz iltihaplanma veya enfeksiyonun kaynağını tanımladıktan sonra, doğru tedaviyi belirleyebilir. Vücudunuzun iyileşme sürecine yardımcı olmak için istirahat etmek, iyileşmenin önemli bir parçasıdır.

Bunun dışında, ağrının olduğu yere doğru yatmak, ağrının giderilmesi için yeterli baskı sağlayabilir.

Diğer tedavi yöntemleri şunlardır:

– Aakteriyel enfeksiyon için antibiyotikler
– Aspirin, ibuprofen veya diğer steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar dahil olmak üzere reçetesiz satılan ilaçlar
– Kodein içeren reçeteli ağrı kesiciler ve öksürük ilaçları
– Kan pıhtılarını veya büyük irin ve mukus birikimini parçalamak için kullanılan ilaçlar
– Astım tedavisinde kullanılanlar gibi ölçülü doz inhaler cihazları aracılığıyla bronkodilatörler
– Bazı durumlarda, bir kişinin plevra boşluğundan göğse sokulan bir tüp vasıtasıyla sıvının boşaltılması gerekebilir.

Akciğer kanseri nedir, belirtileri nelerdir?İlginizi ÇekebilirAkciğer kanseri nedir, belirtileri nelerdir?Akciğer ödemi nedenleri, belirtileri ve tedavisi...İlginizi ÇekebilirAkciğer ödemi nedenleri, belirtileri ve tedavisi...

AğrıAkciğer kanseribaş ağrısıDünyakansernefes darlığısigara

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası