muallim yabancı şarkı / Muallim Şarkıları Dinle - Müzik Klipleri | funduszeue.info

Muallim Yabancı Şarkı

muallim yabancı şarkı

Haftanın tarihine bakış

ABD'nin Chicago kentinde işçilerin, 'da iş gününün 8 saat olmasına yönelik mücadelesinin başlangıcı kabul edilen 1 Mayıs, "Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı"nın Paris Kongresi'nde "işçilerin ortak bayramı" olarak benimsendi. Türkiye'de 1 Mayıs ilk kez 'de kutlandı.

Amerikalı işçilerin, 8 saatlik iş gününü kabul ettirmek için mücadelesi 'te başladı. Chicago'da, Trade-Unions (İşçi Birliği) Kongresi de 1 Mayıs 'dan itibaren normal iş gününün 8 saat olarak belirlenmesini kararlaştırdı.

Kararın uygulanacağı gün ABD'nin büyük kentlerinde beş binden fazla grev ilan edildi. Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. Üç gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan 4'ü idam, 4'ü ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatının Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. Kongresi), işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün ortak bayram ilan edilmesi benimsendi. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine bu gün "1 Mayıs" olarak belirlendi.

Türkiye'de 1 Mayıs ilk kez 'de kutlandı. Türkiye Sosyalist Fırkasının (TSF) çağrısı üzerine İstanbul işçileri mayısın birinci pazar günü tatil yaptı.

Ankara'da ise Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde, 1 Mayıs 'de işçi bayramı kutlandı.

Cumhuriyet'in ilanından sonra 27 Mayıs tarihli "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun" ile 1 Mayıs "Bahar Bayramı" olarak kabul edildi. 50 yıl aradan sonra ilk açık 1 Mayıs kutlaması, yılında İstanbul Tepebaşı'nda bir gazinoda yapıldı.

İstanbul Taksim'de 'deki 1 Mayıs mitingi sırasında çıkan olaylarda 37 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 30 yıla yakın aradan sonra Nisan 'da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil ilan edildi.

Belli başlı öteki olaylar

1 Mayıs

İngiltere, Galler ve İskoçya, Büyük Britanya olarak birleşti.

"1 Mayıs" işçilerin ortak bayramı olarak kabul edildi.

Kıbrıs, İngiltere kolonisi oldu.

Ankara'da Milli Sanayi Sergisi açıldı.

Hürriyet gazetesi, Sedat Simavi tarafından İstanbul'da kuruldu.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürlüğü kuruldu.

Vietnam Savaşı sona erdi.

İstanbul'da Taksim'deki 1 Mayıs mitingi sırasında çıkan olaylarda 37 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

DGM'ler 8 ilde göreve başladı.

Karikatürist ve tiyatro sanatçısı Altan Erbulak 59 yaşında vefat etti.

Bingöl'de 6,4 büyüklüğündeki depremde kişi öldü, kişi yaralandı.

Avrupa Birliği, Polonya, Slovenya, Slovakya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Litvanya, Letonya, Malta ve Güney Kıbrıs Rum yönetimini saflarına katarak 25 ülkeye ulaştı.

12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 30 yıla yakın aradan sonra Nisan 'da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil ilan edildi.

NASA'nın Ağustos 'te güneşe en yakın gezegen Merkür'ü gözlemlemek için fırlattığı Messenger uzay aracı, ömrünü tamamlayarak gezegenin yüzeyine düştü.

Kanada'nın Alberta eyaletine bağlı Fort McMurray kentinde 1 Mayıs'ta başlayıp hızla büyüyerek bin hektarlık alana yayılan yangında 2 bine yakın ev ve iş yeri tamamen yandı.

Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda grekoromen stil kiloda Rıza Kayaalp 8. kez Avrupa Şampiyonu oldu.

Japonya'da eski İmparator Akihito'nun tahtı bırakmasının ardından Veliaht Prens Naruhito yemin ederek tahta çıktı.

Çin, Gaofın yer gözlem uydu ağının parçasını oluşturacak 5 adet JILIN-1 uydusunu uzaya gönderdi.

2 Mayıs

İtalyan Rönesansı'nı başlatan heykeltıraş, mimar, mühendis Leonardo da Vinci öldü.

Atlantik'in iki yakası arasında ilk belgegeçer (faks) mesajı gönderildi. ABD'nin Londra Büyükelçisi Alanson Bigelow Houghton'un, Augustus John tarafından çizilen resmi, Londra'dan New York'taki New York Times bürosuna geçildi.

Ordu Süvari Ekibi, Roma'da Milletler Kupası yarışlarında Mussolini Kupası'nı kazandı.

Ankara'da 1. Neşriyat Kongresi toplandı.

İtalya'daki Alman işgal birlikleri müttefik ordularına, Berlin'deki Alman güçleri ise Sovyet Mareşal Jukof'un birliklerine teslim olmaya başladı.

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Türkiye Merkezi kurucuları seçildi.

Pele'nin de forma giydiği Brezilya şampiyonu Santos futbol takımı İstanbul'a geldi. Santos ertesi gün yapılan maçta Fenerbahçe'yi yendi.

ABD'den alınan TCG Oruç Reis ile TCG Uluç Ali Reis denizaltıları törenle donanmaya katıldı.

Lübnan ordusunun Filistinli mültecilere saldırmasıyla Lübnan iç savaşı başladı.

Falkland'da İngiltere-Arjantin savaşı başladı.

F uçaklarının Türkiye'de yapılması için anlaşma sağlandı.

Birinci Uluslararası Asya-Avrupa Sanat Bienali, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesinde açıldı.

Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ABD'de prostat ameliyatı geçirdi.

Fazilet Partisinden Merve Kavakçı, milletvekili yemin törenine baş örtüsüyle girdi. Kavakçı yemin ettirilmeden TBMM Genel Kurulundan çıkarıldı.

Terör örgütü El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in, ABD güçlerinin Pakistan'da düzenlediği kara operasyonunda öldürüldüğü açıklandı. Ladin'in cenazesinin "denize gömüldüğü" belirtildi.

Okul sütü programı kapsamında, tüm okullara ilk parti süt dağıtımı yapıldı.

Himalayalar'da çığ düşmesi sonucu ölen iki Amerikalı dağcının cesetleri 16 yıl sonra bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinde üyelik beyannamesini imzalayarak gün sonra yeniden AK Parti'ye üye oldu.

Dünyanın en yaşlı insanı olduğu ileri sürülen Endonezyalı Mbah Gotho yaşında Cava eyaletine bağlı Sragen kentinde hayatını kaybetti.

Avrupa Güreş Şampiyonası, Mayıs'ta Sırbistan'ın Novi Sad kentinde yapıldı. Türkiye, şampiyonayı, 5 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla tamamlayarak, şampiyona tarihinde 'dan sonraki en büyük başarısını elde etti.

UNESCO Yönetim Kurulu, İsrail'in "işgalci güç" olarak tanımlandığı bir karar tasarısını oylayarak kabul etti.

Türkiye, Kovid salgınıyla mücadele için Somali'ye, aralarında yerli yoğun bakım solunum cihazının da bulunduğu tıbbi yardım malzemeleri gönderdi. Somali, yerli yoğun bakım solunum cihazının gönderildiği ilk yabancı ülke oldu.

UEFA, Rus futbol takımlarının sezonunda da Avrupa kupalarından men edildiğini, ayrıca Rusya'nın EURO ve EURO ev sahipliği başvurularının geçersiz sayıldığını açıkladı.

3 Mayıs

Yedinci Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet hayatını kaybetti.

Fenerbahçe Spor Kulübü kuruldu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Fenerbahçe Spor Kulübü'nü ziyaret etti.

TBMM'nin ilk icra vekilleri heyeti (bakanlar kurulu) oluşturuldu. İcra Vekilleri Heyeti, 5 Mayıs'ta Mustafa Kemal (Atatürk) başkanlığında ilk toplantısını yaptı.

Kayseri Uçak Fabrikası'nda yapılan ilk parti 6 avcı uçağından biri, 50 dakikalık uçuşla Kayseri'den Ankara'ya geldi.

"Türkkuşu", Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından hizmete açıldı.

Ali Naci Karacan'ın kurduğu Milliyet gazetesi yayın hayatına başladı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemal Gürsel, hükümeti uyarmak için Milli Savunma Bakanı Ethem Menderes'e mektup gönderdi.

Margaret Thatcher, İngiltere'nin ilk kadın başbakanı oldu.

Paris'teki Ermeni Anıtı bombalandı, 13 kişi yaralandı. Anıta Türklerin saldırdığı öne sürüldü. Saldırıyı "Anti Ermeni Örgütü" üstlendi.

Çernobil kazası sonrası oluşan radyoaktif bulutların Türkiye'ye de ulaştığı ve bazı bölgelerde radyasyonun yedi kat arttığı açıklandı.

Yabancılara mülk satışına olanak sağlayan, Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı Mecliste kabul edilerek yasalaştı.

Norveçli ressam Edvard Munch'un "Çığlık" tablosu, New York'ta yapılan müzayedede rekor fiyatla milyon bin dolara alıcı buldu.

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı'nın derin sulardaki kısmını döşemek üzere 40 ülkeden kişinin görev yaptığı dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit, Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yaptı.

İstanbul Tıp Fakültesinde binlerce öğrenci yetiştiren duayen hocalardan 78 yaşındaki Prof. Dr. Murat Dilmener Kovid nedeniyle İstanbul'da hayatını kaybetti.

İlahiyatçı, yazar Ömer Döngeloğlu, Kovid nedeniyle tedavi gördüğü Başakşehir Şehir Hastanesi'nde 52 yaşında yaşamını yitirdi.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Ramazan Bayramı'nın birinci gününde bin kişiyi ağırladı.

4 Mayıs

Padişah Çelebi Mehmet öldü. Yıldırım Beyazıd'ın, Timur'a yenilmesinden sonra parçalanma tehlikesi baş gösteren Osmanlı Devleti'ni toparlayan I. Mehmet, Fatih Sultan Mehmet'in dedesiydi.

Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) kuruldu.

Mahatma Gandi, İngilizler tarafından tutuklandı.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 3. kez Cumhurbaşkanı seçildi.

Gangster Al Capone tutuklandı.

Başbakanlık, II. Dünya Savaşı sırasında şeker satışlarını durdurdu. Bir yıl sonra da İstanbul'da nüfus başına iki kilonun verilmesi kararlaştırıldı.

"İstiklal Mahkemeleri"ne ilişkin yasa yürürlükten kaldırıldı.

ABD'de, Ohio Kent Eyalet Üniversitesinde öğrenciler Vietnam Savaşı'nı protesto etti. Gösteriye müdahale eden Ulusal Muhafızlar, dört öğrenciyi öldürdü.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Kemalettin Eken, 4 teröristin silahlı saldırısına uğradı. Olayda Orgeneral Eken ile Yarbay Adnan Coşkun yaralandı, teröristlerden biri ölü, biri yaralı ele geçirildi, 2 saldırgan kaçtı.

Yugoslavya Devlet Başkanı Mareşal Josip Broz Tito öldü.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail, Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan Filistinlilere özerklik verilmesini öngören antlaşmaya imza attı.

Eurovision Şarkı Yarışması'nda, Şebnem Paker'in seslendirdiği "Dinle" adlı şarkı üçüncü oldu.

İsviçre'nin önde gelen plak şirketlerinden VDE-GALLO, ilk "Altın CD Ödülü"nü ünlü flüt sanatçısı Şefika Kutluer'e verdi.

- Mardin'in Bilge köyünde düğün evine düzenlenen silahlı saldırıda 7'si çocuk 44 kişi öldü, 10 kişi yaralandı.

Akdeniz Üniversitesinde 21 Ocak'ta çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır, idrar yollarında enfeksiyon şikayetiyle tedavi altına alındığı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde mantar enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti.

- Genelkurmay Başkanlığı, milli üretim ATAK helikopterlerinin, ilk defa terörle mücadele harekat bölgesinde görev almaya başladığını duyurdu.

- Cenevre'deki BM merkezinde Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak için müzakereler başladı.

NATO, İsrail'in "NATO Karargahı'nda temsilcilik açma" talebine olumlu yanıt verdi.

Ankara Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya hakkındaki davanın, sanıkların ölmüş olmaları nedeniyle düşürülmesine karar verdi.

Yunanistan Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası bu ülkeye kaçan askerlerden ikisinin iade edilmesine ilişkin talebini reddetti.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Anadolu Ajansı ofisinin de bulunduğu binaya hava saldırısı düzenledi.

Rusya, Japon hükümetinin, görülmemiş bir Rusya karşıtı kampanya başlattığı ve Rusya'ya karşı iftira ve doğrudan tehditler dahil "kabul edilmez söylemlere" izin verdiği gerekçesiyle Japonya Başbakanı Kişida Fumio dahil 63 Japon üst düzey yetkili hakkında yaptırım kararı aldı.

Zeytin Dalı Harekatı Bölgesi'nde 24 terörist etkisiz hale getirildi.

5 Mayıs

Fransız İmparator Napolyon Bonapart, sürgün edildiği St. Helene Adası'nda öldü.

İlk ana kara demir yolu hattı Belçika'da açıldı.

Modern tarım yöntemleri konusunda örnek oluşturmak amacıyla tasarlanan Atatürk Orman Çiftliği'nin kuruluş çalışmalarına başlandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e suikast girişimi gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılan Manok Manukyan idam edildi.

Belçika, İngiltere, Danimarka, Fransa, Hollanda, İrlanda, İsveç, İtalya, Lüksemburg ve Norveç bir araya gelerek Avrupa Konseyini kurdu. Türkiye, Avrupa Konseyine Ağustos 'da katıldı.

Kibrit tekeli kalktı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos'un Türkiye'ye yaptığı resmi gezi sırasında kararlaştırılan Türk-Ellen Dostluk Derneği kuruldu.

Türk Kadınlar Birliğinin (TKB) girişimiyle her yıl mayısın ikinci pazar gününün "Anneler Günü" olarak kutlanmasına karar verildi. TKB, Nenehatun'u yılın annesi seçti.

Ece Özbayrak, Daktilografi Şampiyonası'nda, dakikada vuruşla dünya rekoru kırdı.

Sovyetler Birliği, bir süredir kayıp olan ABD'ye ait casus uçağı "U-2"yi düşürdüğünü açıkladı.

Alan Shepard, ABD'nin uzaya gönderdiği ilk astronot oldu.

Fransa'da, Vietnam Savaşı nedeniyle Amerikan karşıtı gösterilerde 6 öğrencinin tutuklanması üzerine Daniel Cohn-Bendit liderliğinde 30 bin öğrenci, barikatlar kurarak Paris'te ayaklandı, Sorbonne Üniversitesi kapatıldı.

İlk özel televizyon kanalı olan Magic Box şirketinin Star 1 televizyonu programlı yayına başladı.

Naim Süleymanoğlu, Çek Cumhuriyeti'nde yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda 64 kiloda dünya rekoru kırarak üç altın madalya aldı.

Türk sinemasının usta yönetmeni Atıf Yılmaz, 81 yaşında İstanbul'daki evinde yaşama veda etti.

Bakanlar Kurulu, paradaki "Yeni" ibaresinin 1 Ocak 'dan itibaren kaldırılmasını ve yeniden "Türk lirası"na dönülmesini kararlaştırdı.

ABD tarihinin en büyük terör saldırısı olan 11 Eylül'ün beyni kabul edilen Halid Şeyh Muhammed ile 4 arkadaşı, Küba'daki Guantanamo Deniz Üssü'nde askeri mahkemeye çıkarıldı. Muhammed ile arkadaşları savunma yapmayı reddetti.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na TBMM'de yumruklu saldırı olayıyla ilgili yargılanan Orhan Övet'e 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

- Dünya'ya zaman ve mesafe açısından şimdiye kadarki en uzak galaksinin keşfedildiği açıklandı.

ABD Başkanı Donald Trump, milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan yüzde 10'luk gümrük vergisi oranının yüzde 25'e çıkarılacağını açıkladı.

- Kanuni sondaj gemisi ilk görevi için Karadeniz'e açıldı.

6 Mayıs

Osmanlı Devleti'nin de katıldığı Uluslararası Paris Fuarı başladı.

İstanbul Radyosu düzenli ve programlı yayınlarına başladı.

Hakkari'de 7,2 büyüklüğündeki depremde 2 bin kişi yaşamını yitirdi.

Dünyanın en büyük zeplini olan Hindenburg, havalandıktan kısa süre sonra alev aldı ve yanarak yere çakıldı. 35 yolcunun öldüğü kazadan sonra, bu taşımacılık yönteminden vazgeçildi.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan hakkındaki idam cezaları, Cebeci Sivil Kapalı Cezaevi'nde infaz edildi.

Alman asıllı Amerikalı aktris Marlene Dietrich öldü.

Can Yayınlarının kurucusu, romancı ve öykücü Erdal Öz 71 yaşında vefat etti.

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesinin, Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin verdiği iptal kararının ardından yeniden yapılan 1. tur oylamada, öngörülen toplantı yeter sayısı olan bulunamadı. AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini açıkladı.

Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu Halk Hareketi Birliği (UMP) adayı Nicolas Sarkozy kazandı.

İngiltere'de yapılan genel seçimde hiçbir parti tek başına iktidar olma çoğunluğunu sağlayamadı. Hükümeti kurma görevi 11 Mayıs'ta Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron'a verildi. Muhafazakarlar, seçimden üçüncü sırada çıkan Liberal Demokrat Parti'yi kurdu. İşçi Partisi de 13 yıllık iktidardan sonra muhalefette kaldı.

Suriye'de yarım asırdan bu yana ilk "çok partili" seçimler yapıldı.

Çin'in doğusundaki Sıhong kentinde arkeologlar neolitik kalıntıların bulunduğu alanda 8 bin yıl öncesine ait pirinç tarlası buldu.

MİT'e ait yardım tırlarının durdurulması olayına ilişkin, gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara gazetede yer verdikleri gerekçesiyle yargılandıkları davada Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül'e ise aynı suçtan 5 yıl hapis cezası verildi.

Türkiye, Kocaeli'de düzenlenen Avrupa Karate Şampiyonası'nı 14 madalya ile tamamlayarak organizasyon tarihindeki en yüksek madalya sayısına ulaştı.

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart'taki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve 23 Haziran'da yenilenmesine karar verdi. Karar 4'e karşı 7 oyla alındı. Kararla birlikte Ekrem İmamoğlu'nun mazbatası iptal edildi.

Özel sporcular Esra Bayrak ve Mihriban Korkmaz, Tokyo Paralimpik Oyunları'na 2 kota alarak Türkiye tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.

Sağlık Bakanlığınca, ameliyat ve diğer girişimsel işlemler öncesi hastalara Kovid'a yönelik tarama amaçlı PCR testi zorunluluğu kaldırıldı.

7 Mayıs

ABD ile Osmanlı Devleti arasında "Osmanlı-Amerikan Ticaret ve Dostluk Antlaşması" imzalandı. Böylece ilk kez ABD-Osmanlı Devleti ilişkisi başlamış oldu.

Alfred Nobel dinamitin patentini aldı.

Osmanlı sadrazamlarından Mithat Paşa, sürgün edildiği Arabistan'daki Taif Kalesi'nde öldürüldü.

İngiliz transatlantiği Lusitania, Alman denizaltısı tarafından batırıldı, kişi öldü.

Türkiye Muallimler ve Muallim Cemiyetleri Birliği kuruldu.

Cumhuriyet gazetesi İstanbul'da yayımlanmaya başladı.

Gazeteci, yazar ve siyasetçi Hüseyin Cahit Yalçın, Ankara İstiklal Mahkemesince Çorum'da müebbet sürgüne mahkum edildi.

Eski başbakanlardan Ali Fethi Okyar İstanbul'da hayata veda etti.

İkinci Dünya Savaşı sürerken Alman General Jodl, Reims'te, Müttefik Kuvvetler Komutanı General Eisenhower'in karargahını kurduğu küçük bir okulda, Almanya'nın teslim olduğunu bildiren anlaşmayı imzaladı.

TBMM tarihinde ilk defa polis, Mecliste arama yaptı. Aramanın, bazı milletvekillerinin Meclisten çıkardıkları teksir ve daktilolarla beyanname hazırladıkları duyumu üzerine yapıldığı iddia edildi.

Türkiye Yazarlar Sendikası kuruldu.

İran'ın yeni lideri Humeyni, evlenme yaşını kızlarda 13, erkeklerde 15'e indirdi.

Gazeteci, hikaye ve oyun yazarı Haldun Taner 71 yaşında İstanbul'da hayata veda etti.

Abdi İpekçi cinayeti ile Papa suikastında adı geçen Oral Çelik, Fransa'da yakalandı.

Fransa'da sağın adayı Jacques Chirac cumhurbaşkanı seçildi.

İstanbul'da Yenikapı Mevlevihanesi yandı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Genel Kurulunda yapılan 3. tur oylamada oyla Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı seçildi.

Anayasa değişikliği TBMM Genel Kurulu'nda 72'ye karşı oyla referandum aralığında kabul edildi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 4 yıl sonra yeniden devlet başkanlığı koltuğuna oturdu.

Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı, Bursa'da tedavi gördüğü hastanede 65 yaşında vefat etti.

Lüksemburg Parlamentosu, olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren karar tasarısını kabul etti.

İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan belediye başkanlığı seçimini İşçi Partisinin adayı Sadık Khan kazandı. Khan, Londra'nın ilk Müslüman belediye başkanı oldu.

Rus iş insanı Roman Abramovich'in, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle İngiltere hükümetinin kendisine yönelik yaptırım kararı sonrası satışa çıkardığı Chelsea, Boehly öncülüğündeki konsorsiyum tarafından 4,25 milyar sterlin karşılığında satın alındı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerce 'te gerçekleştirilen saldırılarda zarar gören Surp Giragos Ermeni Kilisesi, tamamlanan restorasyonun ardından törenle açıldı.

Kaynak: AA / İsa Toprak - Güncel

Amerika Birleşik DevletleriTürkiyeParisGüncelHaberler

Değerli Öğrencilerimiz,
Bildiğiniz gibi sitemizin “Blog” bölümünde sizlere faydalı olacak çok sayıda bilgi paylaşmaktayız. Önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi amacımız: YKS Edebiyat’ta daha başarılı olmanızı sağlamak.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda çıkmış YKS Edebiyat sorularını tarayarak oluşturduğumuz “Önemli YKS Edebiyat Bilgileri”ne yer vereceğiz. Bu sayfada yer alan bilgilerin sınavda sizlere büyük katkılar sağlayacağına eminiz.

Hepinize iyi çalışmalar ve başarılar diliyoruz

Edebiyat Seminerleri


YKS EDEBİYAT İÇİN TEMEL BİLGİ

(BİLGİLER, KONU SIRALAMASI OLMADAN KARIŞIK BİÇİMDE VERİLMİŞTİR.) 

1)
Cumhuriyet döneminde Saf Şiir (Öz Şiir) anlayışını devam ettiren sanatçılar şunlardır: Ahmet Muhip Dıranas, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı, Necip Fazıl Kısakürek, Muammer Lütfi Bahşi, Sabri Esat Siyavuşgil, Yaşar Nabi Nayır, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevdet Kudret Solok, Ziya Osman Saba ve Kenan Hulusi Koray
HAFIZA TEKNİKLERİYLE 'DEN FAZLA ESERİN YAZARINI 30 SAATTE KOLAYCA ÖĞREN.
2) Sabahattin Eyüboğlu; Halikarnas Balıkçısı ve Azra Erhat ile birlikte yeni bir Anadoluculuk görüşü (Anadolu hümanizmi) geliştirmiştir.

3) Nurullah Ataç, “deneme” türünün edebiyatımızdaki en önemli ismidir. Türkçenin özleşmesi, arınması için eserlerinde yabancı sözcük kullanmamıştır.

4) Cumhuriyet dönemi eserlerinde sezgicilik, varoluşçuluk ve gerçeküstücülük gibi akımların etkileri görülür.

5) “Sezgicilik”, edebiyatımıza cumhuriyet döneminde girmiş ve Ahmet Hamdi Tanpınar, Necip Fazıl Kısakürek ve Asaf Halet Çelebi gibi şairlerimizi etkilemiştir.
HAFIZA TEKNİKLERİYLE 'DEN FAZLA ESERİN YAZARINI 30 SAATTE KOLAYCA ÖĞREN.
6) Ahmet Haşim, Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlı gibi Cumhuriyet dönemi öncesinde eser vermeye başlamış bazı şairler aruz ölçüsünü kullanmaya devam etmişlerdir.

7) Suut Kemal Yetkin, yazın yaşamına “Suut Saffet” takma adıyla şiir ve mensur şiirler yazarak başlamış bir edebiyat profesörüdür.

8) Eflatun Cem Güney; folklor araştırma çalışmaları yapmış, halk hikayelerini, masalları ve efsaneleri derlemiştir. Özellikle masal çalışmaları ile uluslararası üne kavuşmuştur.

9) Eserlerinde kendi türettiği ve farklı söyleyişlere sahip kelimelere, az bilinen sözcük ve deyimlere sıkça yer veren Salah Birsel, alaycı mizahi üslûbuyla da dikkat çekmiştir.

10) İsmail Habib Sevük, Cumhuriyet döneminin ilk edebiyat tarihi olarak kabul edilen Türk Teceddüt Edebiyatı Tarihi’ni (Yeni Türk Edebiyatı Tarihi) kaleme almıştır.
YKS EDEBİYAT KONULARINI HAFIZA TEKNİKLERİYLE 30 SAATTE KOLAY VE KALICI ÖĞREN.
11) Nuri Pakdil, “Yedi Güzel Adam”dan biridir. Sezai Karakoç ile birlikte İslamcı edebiyatın önemli isimlerinden biri haline gelmiştir.

12) Beşir Ayvazoğlu; “Aşk Estetiği” ve “Güller Kitabı” adlı eserleriyle Türkiye Yazarlar Birliği’nin Yılın Yazarı ödülünü almıştır.

13) Öz (saf) şiir anlayışının ilk temsilcileri olarak kabul edilen Ahmet Haşim ve Yahya Kemal, Cumhuriyet dönemi şairlerini etkilemişlerdir.

14) Necip Fazıl Kısakürek, öz (saf) şiir anlayışını benimseyen şairlerdendir. yılında Türk Edebiyatı Vakfı tarafından “Şairler Sultanı” seçilmiştir.

15) Ahmet Hamdi Tanpınar, öz (saf) şiir anlayışının temsilcilerindendir. Zaman, tarih, rüya, musiki, bilinçaltı, medeniyet gibi kavramları yoğun olarak işlemiştir.

16) Ahmet Muhip Dıranas, öz (saf) şiir anlayışını benimsemiştir. Tiyatro türünde de eser veren sanatçı, “Fahriye Abla” adlı şiiriyle ünlenmiştir.

17) Yedi Meşaleciler, altı şair (Muammer Lütfi Bahşi, Sabri Esat Siyavuşgil, Yaşar Nabi Nayır, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevdet Kudret Solok, Ziya Osman Saba) ve bir öykü yazarından (Kenan Hulusi Koray) oluşan bir topluluktur.

18) Yedi Meşaleciler, ilkelerini “canlılık, samimiyet ve daima yenilik” olarak açıklamışlardır. Beş Hececiler’e ve memleket edebiyatına tepki olarak doğmuş, ancak edebiyatımıza bir yenilik getirememiştir.

19) Ziya Osman Saba, Yedi Meşaleciler’in sanat anlayışına bağlı kalan tek sanatçıdır. Fransız sembolistlerden ve özellikle Baudelarie’den etkilenmiştir. 

20) Yaşar Nabi Nayır, “Varlık” yayınevinin ve dergisinin kurucusudur.
YKS EDEBİYAT KONULARINI HAFIZA TEKNİKLERİYLE 30 SAATTE KOLAY VE KALICI ÖĞREN.
21) Sabri Esat Siyavuşgil, “Odalar ve Sofalar” adlı eserinin dışında bir şiir kitabı yayımlamamıştır.

22) Cevdet Kudret Solok, öz (saf) şiir anlayışını benimsemiş ve eserlerinde genellikle karamsar duyguları işlemiştir.

23) Şinasi’nin “Şair Evlenmesi”, Namık Kemal’in “Zavallı Çocuk” ve Şemsettin Sami’nin “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat” adlı eserleri, görücü usulü ile evlenmenin yanlışlığını işleyen eserlerdir.

24) Kenan Hulusi Koray, Cumhuriyet döneminin korku türünde eser veren ilk sanatçılarından olmuştur.

25) “Toplumcu şiir”, halkı ve halkın problemlerini konu edinen tezli şiirdir. Temelinde Marksist ideolojinin yer aldığı bu şiir anlayışı, “toplum için sanat” görüşüne bağlıdır.

26) Toplumcu şiir anlayışının ilk temsilcileri Nazım Hikmet Ran, Beşir Fuat, Ercüment Behzat Lav, Abdullah Cevdet ve Hoca Tahsin Efendi olmuştur.

27) Tırpan, Kaplumbağalar, Yılanların Öcü, Ortadirek, Yorgun Savaşçı, Fatih-Harbiye, Tutunamayanlar ve Kuyucaklı Yusuf; ÖSYM’nin son 10 yılda birden fazla sorduğu eserlerdir.

28) Edebiyatımızda «Serbest Şiir», Fransız sembolistlerden etkilenen Cenap Şahabettin ile başlamış kabul edilir. Cumhuriyet döneminde ise «Serbest Şiir»in en önemli ismi Nazım Hikmet’tir.

29) Ercüment Behzat Lav; fütürizm, kübizm, dadaizm ve sürrealizm akımlarını şiirine yansıtarak modern biçimleri yerli konulara uyarlamıştır.
 
30) Ömer Bedrettin Uşaklı, özellikle “deniz özlemi”ni işleyen şiirleriyle tanınmıştır.

31) Kemalettin Kamu, İstanbul’un işgale uğraması üzerine “Gurbet” şiirini yazmış ve “Gurbet Şairi” olarak tanınmıştır. Pastoral bir şiir olan “Bingöl Çobanları”, onun en bilinen eseridir.

32) Orhan Şaik Gökyay, “Bu Vatan Kimin” adlı şiiriyle tanınmıştır ancak şiirlerini yaşarken kitap olarak yayımlamamıştır.

33) Zeki Ömer Defne, “Ziller Çalacak” ve “Ilgaz” adlı şiirleriyle ünlüdür. Özellikle bazı illerimiz için yazdığı yurt güzellemeleriyle tanınmıştır.

34) Metin Eloğlu, çocukluğu ve gençliği Üsküdar’da geçtiği için eserlerinde genellikle Üsküdar’ı ve çevresini anlatmış, bu nedenle de “Üsküdar Şairi” olarak anılmıştır.

35) Attilâ İlhan’ın “Aynanın İçindekiler”, Yaşar Kemal’in “Dağın Öteki Yüzü Serisi”, Mustafa Sepetçioğlu’nun “Dünkü Türkiye Serisi”, Nihal Atsız’ın “Bozkurtlar” adlı eserleri edebiyatımızın önemli nehir romanlarındandır.

36) Cumhuriyet döneminin en önemli öykü yazarlarından biri olan Sait Faik; öyküde giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini kaldırmıştır.

37) Behçet Kemal Çağlar, Faruk Nafiz Çamlıbel ile birlikte “Onuncu Yıl Marşı”nı yazmıştır. 

38) Halide Nusret Zorlutuna, İstanbul’un işgal edilmesi üzerine yazdığı “Git Bahar” adlı şiiriyle tanınmıştır.

40) Hasan İzzettin Dinamo, “Kutsal Barış” adlı romanıyla Orhan Kemal Roman Armağanı’nı almıştır.

41) Fazıl Hüsnü Dağlarca, Uluslararası Şiir Forumu tarafından “Yaşayan En İyi Türk Şairi” seçilmiştir. Edebi kişiliğini en iyi yansıtan eser, “Çocuk ve Allah”’tır.

42) Behçet Necatigil, şiirlerinde ev-aile-yakın çevre üçgenindeki dar bir dünyayı anlatmıştır. Son şiirlerinde Divan şiirinin tevriyeli, cinaslı anlatımlarından yararlanmıştır.

43) Cumhuriyet dönemi tiyatro yazarlarımız: Haldun Taner, Muhsin Ertuğrul, Güngör Dilmen, Recep Bilginer, Refik Erduran, Turan Oflazoğlu, Orhan Asena, Cevat Fehmi Başkut, Necati Cumalı, Turgut Özakman, Başar Sabuncu, Cahit Atay

44) Bireyin iç dünyasını esas alan sanatçılarımız: Peyami Safa, Sâmiha Ayverdi, Mustafa Kutlu, Sevinç Çokum, Sabahattin Kudret Aksal, Abdülhak Şinasi Hisar, A. Hamdi Tanpınar, Tarık Buğra, Memduh Şevket Esendal, Halikarnas Balıkçısı.
 
45) Orhan Asena’nın “Şili’de Av” ve “Ölü Kentin Nabzı” adlı tiyatroları, cumhuriyet döneminde yazılmış politik hiciv türündeki eserlerdir.

46) Bekir Sıtkı Erdoğan,“Kara Gözlüm Efkârlanma Gül Gayri” ve “Binbirinci Gece” adlı şiirleriyle tanınmıştır.

47) Ali Ulvi Elöve, Gençlik Marşı’nın (Dağ Başını Duman Almış) söz yazarıdır.

48) Cumhuriyet döneminde köy hayatını konu alan tiyatrolar: Susuz Yaz, Töre, Keziban, Elif Ana, Allah’ın Dediği Olur,İsyancılar, Sarı Naciye, Kurban, Fadik Kız.

49) Faruk Nafiz Çamlıbel; Memleketçi edebiyatın ilk bildirisi olarak kabul edilen “Sanat” adlı şiiriyle bu anlayışının öncülüğünü yapmıştır.

50) Suat Taşer, Stanislavski’nin “Bir Aktör Hazırlanıyor” ve “Bir Karakter Yaratmak” adlı eserlerinin çevirisiyle YAZKO Çeviri Ödülü’nü almıştır.

51) Tevfik Fikret, Çocuklar için yazdığı “Şermin” dışındaki bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle yazmıştır. Nazmı nesre yaklaştırmış ve “sone”yi edebiyatımızda ilk defa kullanan sanatçı olmuştur.

52) Muallim Naci’nin “Köylü Kızların Şarkısı” adlı eseri, edebiyatımızda köyü işleyen ilk şiir olarak kabul edilir.

53) Edebiyatımızın aruz ölçüsüyle yazılan ilk manzum tiyatro eseri olan “Eşber” ve hece ölçüsüyle yazılan ilk manzum tiyatro eseri olan “Nesteren”, Abdülhak Hamit Tarhan’a aittir.

54) Recaizade Mahmut Ekrem, edebiyatımızın ilk realist romanı olan “Araba Sevdası”nın yazarıdır. Servet-i Fünûn döneminin oluşmasına katkıda bulunmuştur.

55) İlk çeviri roman: Telemak /Yusuf Kâmil Paşa

* İlk yerli roman: Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat /Şemsettin Sami

* İlk edebî roman: İntibah / Namık Kemal

* İlk tezli roman: Zehra / Nabizade Nazım

* İlk köy romanı: Karabibik / Nabizade Nazım

* İlk polisiye roman: Esrâr-ı Cinâyât / Ahmet Mithat Efendi

* İlk kadın romancı: Fatma Aliye Hanım

56) Mahmut Makal, “Bizim Köy” adlı köy hayatını anlatan eseriyle ünlenmiştir.

Bu eser, “Köy Edebiyatı”nın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve Fakir Baykurt, Talip Apaydın gibi isimleri etkilemiştir.

57) Edebiyatımızda eleştiri türünde yazılmış ilk kitap Namık Kemal’in “Tahrib-i Harabat” adlı eseridir. Bu türde yazılmış diğer önemli eserler: Takip, Demdeme, Zemzeme, Takdir-i Elhan, Kavgalarım, Zafernâme, Destursuz Bağa Girenler…

58) Abbas Sayar, TRT Sanat Ödülleri Yarışması'nda dereceye giren ilk romanı “Yılkı Atı”yla tanınmıştır.

59) Samim Kocagöz, Yeni İstanbul ve New York Herald Tribune gazetelerinin ortaklaşa düzenlediği Dünya Hikaye Yarışması’nda “Sam Amca” öyküsüyle birincilik kazanmıştır.

60) Yusuf Atılgan; modern anlatım tekniklerini, bilinçaltı ile psikanalitik unsurları eserlerinde başarıyla kullanmış ve varoluşçulardan etkilenmiştir.

61) Necati Tosuner, küçük yaşta geçirdiği sakatlığın izlerini hemen her eserine yansıtmış ve fiziksel engeli olan bir kahramanın buhranlarını anlatmıştır.

62) Nezihe Meriç, “Korsan Çıkmazı” adlı eseriyle TDK Roman Ödülü’nü, “Bir Kara Derin Kuyu” adlı eseriyle Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanmıştır.

63) Pınar Kür, ’de yapılan askerî darbe dönemini anlattığı “Yarın Yarın” adlı romanıyla ünlenmiştir. Eserinde farklı anlatım tekniklerini denemiş ve psikolojik tahlillere sıkça yer vermiştir. 

64) Adalet Ağaoğlu, Eserlerinde toplumun çalkantılı dönemlerini, bu dönemlerin bireyler üzerindeki etkilerini ve burjuva aydın kadınların yaşantılarını işlemiştir.

65) Sadri Ertem, toplumcu gerçekçi ilk yazarlardandır. Eleştirel Gerçekçilik akımının önemli temsilcilerindendir. “Çıkrıklar Durunca” ve “Bacayı İndir Bacayı Kaldır” önemli eserleridir.

66) Türk tiyatrosunun Shakespeare’ı olarak tanınan Orhan Asena, “Gılgameş / Tanrılar ve İnsanlar” adlı eseriyle Türk Dil Kurumu Tiyatro Ödülü’nü kazanmıştır.

67) Fürûzan’ın ödül almış iki önemli eseri şunlardır:

Parasız Yatılı (Sait Faik Hikaye Armağanı)

47’liler (Türk Dil Kurumu Roman Ödülü)

68) Toplumcu Şiir Zevk ve Anlayışını Ön Plana Çıkaran Sanatçılar Şunlardır: Suat Taşer, Enver Gökçe, Rıfat Ilgaz, Hasan İzzettin Dinamo, Cahit Irgat, A. Kadir, Mehmet Kemal, İlhami Bekir Tez

69) Ziya Paşa, Yurt dışında yayımlanan ilk Türkçe gazete olan “Hürriyet”i Namık Kemal ile birlikte çıkarmıştır.

70) Sami Paşazade Sezai’nin “Sergüzeşt” romanı, romantizmden realizme geçiş özellikleri gösterir. Romanda toplumsal bir sorun olan “kölelik” ele alınmıştır.

71) Şiir ve tiyatro dışında eser vermeyen Abdülhak Hamit Tarhan, aruz ölçüsüyle yazılmış ilk manzum tiyatro eseri olan “Eşber”in ve heceyle yazılmış ilk manzum tiyatro eseri olan “Nesteren”in yazarıdır.

72) Muallim Naci; Recaizade ile kafiye tartışmasına (Naci, göz için kafiyeyi savunmuştur.) ve eski-yeni tartışmasına (Naci, eskiyi savunmuştur.) girmiştir. Eleştirilerini “Demdeme” adlı eserinde toplamıştır.

73) Tanzimat edebiyatının önemli sanatçılarından Direktör Ali Bey, edebiyatımızın günlük türündeki ilk eseri olan “Seyahat Jurnali”ni ve ilk mizahi sözlük olan “Lehçetü’l Hakayık”ı yazmıştır.

74) Fatma Aliye Hanım, ilk kadın romancımız ve ilk kadın felsefecimizdir. “Muhadarat” adlı romanı, onun en önemli eseridir.

75) Tevfik Fikret, “Şermin” dışındaki tüm şiirlerini aruz ölçüsüyle yazmıştır. Divan edebiyatı nazım biçimlerini hiç kullanmamış sone, terza-rima ve serbest müstezat gibi yeni biçimleri tercih etmiştir.

76) Cenap Şahabettin, sembolizm akımının edebiyatımızdaki ilk temsilcisi olarak kabul edilmiştir. Onun eserlerinde parnasizmin etkilerini de görmek mümkündür.

77) Halit Ziya Uşaklıgil, modern Türk romanının kurucusudur. Edebiyatımızın Batılı anlamdaki ilk romanı olan “Mai ve Siyah”ı yazan sanatçı, realizmin ve naturalizmin etkisinde kalmıştır.

78) Servet-i Fünûn dergisi, Hüseyin Cahit Yalçın’ın “Edebiyat ve Hukuk” adlı makalesinden dolayı kapatılmıştır. Hüseyin Cahit, “Kavgalarım” adlı eleştiri türündeki eseriyle ünlüdür.

79) “Sokağı edebiyata taşıyan yazar” olarak tanınan Hüseyin Rahmi Gürpınar, natüralizmin edebiyatımızdaki başarılı temsilcilerindendir. Realizmden de etkilenen sanatçı, romanlarıyla ünlüdür.

80) İkinci Yeniciler olarak adlandırılan sanatçılar şunlardır: Cemal Süreya, Turgut Uyar, İlhan Berk, Edip Cansever, Ülkü Tamer, Sezai Karakoç ve Ece Ayhan.

81) Mithat Cemal Kuntay, Milli Edebiyat akımının değerlerini benimsemiş ve aruzu ustaca kullandığı, milli duyguları ön plana çıkardığı şiirleriyle tanınmıştır. Tek romanı olan “Üç İstanbul”, onun en önemli eseridir.

83) Divan Edebiyatı Nazım Şekilleri Şunlardır:

Beyitlerle Kurulanlar: Gazel, Kaside, Mesnevi,Kıta, Müstezat

Bentlerle Kurulanlar: Rubai, Tuyuğ, Murabba, Şarkı, Muhammes, Tardiyye, Tahmis, Terkib-i Bent, Terci-i Bent

84) Halk Edebiyatı Nazım Şekilleri Şunlardır:

* Anonim Halk Şiiri: Mâni, Türkü

* Âşık Tarzı Halk Şiiri: Koşma, Varsağı, Semai, Destan

* Tasavvufi Halk Şiiri: İlahi, Nutuk, Nefes, Devriye, Şathiye, Deme

85) Mesnevi türünde yazılmış önemli eserler: Kutadgu Bilig, Mesnevi, Hayriyye,Yusuf ü Züleyha, Garipname, Cemşid ü Hurşid, Mantıku’t Tayr, İskendername, Leyla ve Mecnun, Hayrabad, Harname, Hüsrev ü Şirin, Hüsn ü Aşk

86) Günlük türünde eser vermiş önemli isimler: Nurullah Ataç, Salah Birsel, Oktay Akbal, Direktör Ali Bey, Tomris Uyar, Cemil Meriç, Adalet Ağaoğlu, İlhan Berk, Hilmi Yavuz, Ece Ayhan, Ömer Seyfettin, Cahit Zarifoğlu.

87) Tanzimat Şiiri ve Divan Şiirinin Ortak Yönleri:

* Söz sanatlarından yararlanılmıştır.

* Aruz ölçüsü kullanılmıştır.

* Arapça ve Farsça kelimelere yer verilmiştir.

* Klasik nazım biçimleri (kaside,gazel…) kullanılmıştır.

* Ahenk unsurlarına (kafiye) yer verilmiştir.

88) Şemsettin Sami, Orhun Abideleri’ni ve Kutadgu Bilig’i Türkiye Türkçesine çevirmiştir. “Kamus-ı Türkî” adlı sözlüğü, modern ilkelere göre hazırlanmış ilk Türkçe-Türkçe sözlük olma özelliğini taşır.

89) Milli Edebiyat döneminde köy hayatını işleyen ilk önemli eserler şunlardır: Ebubekir Hâzım Tepeyran’ın “Küçük Paşa”, Reşat Nuri Güntekin’in “Çalıkuşu”, Refik Halit Karay’ın “Memleket Hikâyeleri”.

90) Cahit Atay, köy edebiyatının tiyatro türündeki önemli temsilcilerindendir. En tanınmış eseri “Pusuda” adlı oyunudur.

91) Tanzimat edebiyatı ile hedeflenen ve milli edebiyatla geliştirilen “dilde sadeleşme hareketi” Cumhuriyet döneminde amacına ulaşmıştır. Bu dönemde konuşma dili, yazı dili haline getirilmiştir.

92) Darülbedayi’de sergilenen ilk yerli oyun Halit Fahri Ozansoy’un “Baykuş” adlı manzum tiyatrosudur. * Darülbedayi (İstanbul Şehir Tiyatroları)

93) Mehmet Emin Yurdakul, “Cenge Giderken” adlı şiiriyle tanınmıştır. “Ben bir Türk’üm…” sözleriyle başlayan bu şiir, Türk kelimesinin ilk defa kullanıldığı ve Türkçülük kavramının belirgin bir şekilde işlendiği ilk eserdir.

94) Hamdullah Suphi Tanrıöver, Mehmet Akif’i İstiklâl Marşı yarışmasına katılması için teşvik etmiştir. Akif’in şiirini meclis kürsüsünde ilk kez o okumuştur.

95) Batılı tarzda ilk mensur şiiri Halit Ziya (Bu türde iki eseri vardır: Mensur Şiirler, Mezardan Sesler) yazmıştır. Ancak Mehmet Rauf, “Siyah İnciler” adlı eseriyle bu türde Halit Ziya’dan daha başarılı olmuştur.

96) Mehmet Fuat Köprülü; hem Fecr-i Ati hem de Milli Edebiyat içinde yer alan ünlü bir edebiyat tarihçisi, araştırmacı ve siyasetçidir. Ordinaryüs Profesör unvanı da bulunan Fuat Köprülü, Türk edebiyatını bilimsel yöntemlerle inceleyen ilk bilim adamıdır.

97) KUTADGU BİLİG

* Türk edebiyatının ilk “siyasetnâme”sidir.

* Edebiyatımızın mesnevi türündeki ilk eseridir.

* Aruz ölçüsüyle yazılmış ilk Türkçe eserdir.

* Beyit nazım biriminin kullanıldığı ilk Türkçe eserdir.

98) Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Servet-i Fünûn anlayışına uygun olarak yazdığı mensur şiirleri ve hikayeleri “Haristan ve Gülistan” adlı eserinde toplamıştır. Türkçülük akımı etkisi altına girdikten sonra yazdığı “Çağlayanlar” adlı eseri de yine hikaye türündedir.

99) Yusuf Akçura, Türk Tarih Kurumunun kurucuları arasındadır. Milli Edebiyat döneminde makale ve konferanslarıyla tanınmıştır. “Üç Tarz-ı Siyaset” adlı makalesi önemlidir.

) Edebiyatımızın Önemli Postmodern Eserlerinden Bazıları Şunlardır:

* Tutunamayanlar (Oğuz Atay)

* Sevgili Arsız Ölüm (Latife Tekin)

* Kara Kitap, Beyaz Kale, Benim Adım Kırmızı, Kar (Orhan Pamuk)

* Puslu Kıtalar Atlası (İhsan Oktay Anar)

* Bir Cinayet Romanı (Pınar Kür)

* Boğazkesen (Nedim Gürsel)

* Bir Hüzünlü Haz (Hasan Ali Toptaş)

* Kılavuz (Bilge Karasu)

) Divan şairi Nabi’nin oğlu için yazdığı öğütleri içeren “Hayriyye” adlı mesnevisi Divan edebiyatında çocuklar için yazılmış önemli eserlerdendir. Servet-i Fünûn şairlerinden Tevfik Fikret’in “Şermin” adlı eseri de çocuklar için yazılmıştır.

) Türk edebiyatının ilk tezkiresi Ali Şir Nevai’nin “Mecalis’ün Nefais” adlı eseridir. Anadolu topraklarında yazılmış ilk tezkire ise Sehi Bey tarafından yazılan “Heşt Behişt”tir.

* Tezkire: Şairlerin hayat hikayelerini ve şiir anlayışlarını anlatan, şiirlerinden örnekler veren eserlerdir.

) Doğu-Batı çatışmasını ele alan önemli romanlar ve yazarları şunlardır: "Felatun Bey ile Rakım Efendi" (Ahmet Mithat), "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" (Ahmet Hamdi Tanpınar), "Fatih-Harbiye", "Şimşek", "Sözde Kızlar", "Mahşer" (Peyami Safa).

) Edebiyatımızın önemli tarihi romanları ve yazarları şunlardır: Cezmi (Namık Kemal), Devlet Ana (Kemal Tahir), Osmancık (Tarık Buğra), Bozkurtlar Diriliyor (Nihal Atsız), Konak (Necati Sepetçioğlu), Kilit (Necati Sepetçioğlu)

) Saf şiir anlayışı Paul Valery'nin şiirde dili her şeyin üstünde tutan görüşünden hareketle ortaya çıkmıştır. Edebiyatımızda «Saf Şiir», Ahmet Haşim’in Piyâle adlı kitabının başındaki «Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar» yazısıyla başlar.

) Şiir ve tiyatro dışında eser vermeyen Abdülhak Hamit Tarhan, aruz ölçüsüyle yazılmış ilk manzum tiyatro eseri olan “Eşber”in ve heceyle yazılmış ilk manzum tiyatro eseri olan “Nesteren”in yazarıdır.

) Cumhuriyet dönemi Türk hikâyesinin en belirgin özelliği eleştirel ve toplumcu gerçekçiliktir. Temelleri Nâbizâde Nâzım ve Hüseyin Rahmi’ye kadar dayanan bu yaklaşım; toplumsal hayatın yakından gözlenmesini, sorunların çekinmeden ortaya konulmasını ve eleştirisini esas alır. Realist bir yaklaşımı benimseyen yazarlar, genellikle gözleme dayalı dış gerçeklik üzerine yoğunlaşmıştır. Eleşirel ve toplumcu gerçekçilik, özellikle sonrasında yeni bir boyut kazanır. Sadri Ertem’in öncülüğündeki bu ilk kuşak; Kenan Hulusi Koray, Selahattin Enis, Reşat Enis Aygen, Refik Ahmet Sevengil, Hakkı Süha Gezgin ve Bekir Sıtkı Kunt’tan oluşur.

) Cumhuriyet döneminin en önemli öykü yazarlarından biri olan Sait Faik; öyküde giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini kaldırmıştır.

) ’lı yıllarda yazılmış oyunlardan bazıları büyük ilgi görmüştür. Kendinden sonraki eserleri de önemli ölçüde etkileyen bu eserlerden bazıları şunlardır: Haldun Taner (Keşanlı Ali Destanı, Vatan Kurtaran Şaban), Güngör Dilmen  (Midas’ın  Altınları,  Canlı  Maymun  Lokantası,  Kurban),  Vasıf  Öngören (Asiye  Nasıl  Kurtulur,  Zengin  Mutfağı,  Almanya Defteri), Turgut Özakman (Ocak), Orhan Asena (Atçalı  Kel  Mehmet), Orhan Kemal (İspinozlar), Cahit Atay (Pusuda, Sultan Gelin).

YKS EDEBİYAT KONULARINI HAFIZA TEKNİKLERİYLE 30 SAATTE KOLAY VE KALICI ÖĞREN.

Hafıza Teknikleriyle YKS Edebiyat Konularını Hızlı, Kolay ve Kalıcı Öğren!

muallim

Mustafa Topaloğlu - Muallim

Mustafa Topaloğlu - Muallim izlenme - 5 yıl önce Records'a Abone ol - funduszeue.info Mustafa Topaloğlu - Muallim Bu Şarkıyı Aşağıdaki Linklerden İndirebilir ve Dinleyebilirsiniz İtunes: funduszeue.info Spotify: funduszeue.info Deezer: funduszeue.info Fizy: funduszeue.info Muud: funduszeue.info Bizi Takip et: http://istanbul/ İnstagram: funduszeue.info Twitter: funduszeue.info Facebook: funduszeue.info Soundcloud: funduszeue.info Beatport: funduszeue.info PLAYLİST Dance funduszeue.info Session Vol 1 funduszeue.info Session Vol 2 funduszeue.info Session Vol 3 funduszeue.info Orient Mix funduszeue.info Rap funduszeue.info Karaoke funduszeue.info Rock funduszeue.info Extra Müzik funduszeue.info Bu Şarkılara Dikkat funduszeue.info Yeni Akım funduszeue.info Ne Kadar da Romantiksin funduszeue.info Dj Job funduszeue.info Alternatif Türk Müziği funduszeue.info Şarkı Sözleri (lyrics): Penceresi cam cama, muallim, Selam saldım amcana, muallim, Amcan kızını vermezse, muallim, Turşu kursun fincana, muallim. Penceresi kapalı, muallim, Kolu altın saatli, muallim, Sen böyle değil idin, muallim, Ablasından öğütlü, muallim. Penceresi perdeli, muallim, Çiçek açtı zerdali, muallim, Yeni de bir yar sevdim, muallim, O da benden sevdalı, muallim

Osmanlı Devleti, 19'uncu asır sonu ve 20'nci asır başında büyük siyasi krizlerle sarsılmıştı.

yılında Meclis-i Mebusan kapatılmışsa da İslamcılık, Osmanlıcılık ve Türkçülük mefkureleri devletin kurtuluş reçeteleri olarak aydınlar arasında tartışılıyordu.

Sultan Abdülhamid'in bilhassa halifelik makamını öne çıkartarak dünya Müslümanlarının hamiliğini üstlenmesi bu süreçte Türk aydınlarının beynelmilel bazı heyecanlar duymasına katkıda bulundu.

Bilhassa Çarlık Rusya'sının tahakkümü altında bulunan Türk alimler, İslamcılık mefkuresini kurtuluş için önemli bir reçete olarak gördü.

( yılı sonrası Osmanlı'nın yaşadığı ideolojik değişme uygun olarak İslamcılık ülküsü yerini Türkçülük mefkuresine terk edecekti.)

yılında meydana gelen Japon-Rus savaşında beklenmeyen bir netice dikkatleri Uzak Asya'daki adalar devletine çekti.

Japonya, İslam'ın ve Türklerin en büyük düşmanı olan Çarlık Rusya'sına ağır bir mağlubiyet yaşattı.

Bu zaferin yanı sıra; Japonların Meji ismini verdikleri modernleşme ve geleneklerinden kaynaklanan hayat şeklinin İslamlaşmaya uygunluk göstermesi, Osmanlı başta olmak üzere, İslam dünyasında Japonlara olan ilgiyi daha da artırmıştı.   

Sultan Abdulhamid (1).jpg

Aydınlar, bilhassa İslamcı münevverler arasında, Japonya'ya büyük bir ilgi duysa da Sultan Abdülhamid konuyla ilgili radikal kararlar almaz ve önemli adımlar atmayacaktı.

Konuyla alakalı Fethi Okyar'ın aktardığına göre; Sultan, Japonya'ya gönderecek nitelikli âlim olmamasından yakınıyordu ve bundan dolayı harekete geçmemişti:

Şimdi size hicran olmuş bir hâtıramdan bahsetmenin sırasıdır beyefendi oğlum… Tarihi sarih olarak söyliyemiyeceğim, fakat, Ruslara karşı kazandıkları zaferin arifesinde idi. Japon İmparatorluk ailesine mensup bir Prens, beni ziyarete geldi. İmparatorundan hususî bir mektup getiriyordu.

Benden, İslâm dininin muhtevasını, iman esaslarını, gayesini, felsefesini, ibadet kaidelerini izah edecek kudrette bir dinî-ilmî heyet istiyordu. Bunun sebebi vardı. Orada İslamiyet'i yaymayı, mukaddes vazife sayan Abdürreşit İbrahim isimli, aslı Kazanlı olan bir Müslüman âlimden mektup almış, Japonya'daki İslam'ı tamim hareketine yardımcı olmam istenmişti.

İslâm âleminin Halifesi idim. Bir taraftan daima iftihar ettiğim ve hizmetkârı olmaya çalıştığım bu âli vazife, diğer taraftan ruhumda bu mahiyette şerefli hizmete duyduğum hasretle, mümkün olan her şeyi yaptım, fakat bu yardımım daha çok maddi sahada kaldı.

Çünkü Abdürreşit İbrahim Efendi, bizim din adamlarımızdan başka hüviyet içinde idi. Türkçe, Arapça, Farsça'dan başka Rusça, Japonca biliyordu. Avrupa'yı baştan aşağı dolaşmıştı; Çin'i bile görmüştü. Kırk yaşından sonra Fransızca ve Lâtince'yi de öğrendiğini yazmıştı.


Japonya'da Şinto dininin değişen şartlar içinde Japon münevverlerini tatmin etmediğini, mantık, akıl, ilim, ruh birliği ve cihânşümul (evrensel) felsefeyi temsil edecek bir dinî-mânevî hareketin, Japon milletince benimseneceğini, İslamiyet'in de aslında bütün bu vasıfları ihtiva ettiğini, sadece hakikatleri izah edecek kudret ve ilmî-mânevî kifayette şahsiyetlere ihtiyaç olduğunu yazmıştı. Japon imparatorundan, ailesinden bir Prensin ziyareti ile böyle bir mektup da alınca, mevzuun ehemmiyeti hâdise olarak önümde idi.

Fakat, bizdeki din adamlarının ilmî ve mânevî seviyelerini çok iyi biliyordum… Düşündüm ki, Japon İmparatorunun istediği Müslüman din âlimleri kendi ülkemizde olsa ve onları ben bulabilseydim, Japonlardan evvel kendi milletimin ve Halife, yani Peygamberimizin vekili olarak İslâm âleminin istifadesini temin ederdim. Şöhret yapmış ilmiye mensuplarını tanıyordum.

İçlerinde şahsen hürmete şayan çok şahsiyet vardı. Ekseriyetle de şahsen faziletli idiler. Fakat ilmî kudretleri olduğu kadar cihânı telâkki tarzları, bu kadar büyük ve İslâmiyetin mukadderatı üzerinde tesir yapacak mevzuu ele almaya, neticelendirmeye müsait değildi… Japon İmparatorunun istediği Müslüman din alimleri'ni yetiştirecek feyyaz menbâlar da artık mevcut değildi.

(Okyar, Fethi (),
Üç Devirde Bir Adam,
Yayına hazırlayan: Cemal Kutay)

Fethi funduszeue.info

Okyar'ın aktardığı ve Sultan Abdülhamid'in zikrettiği şahıs olan Abdürreşid İbrahim'e yakından bakmak Osmanlıların Japon ilgisini daha iyi anlamamızı sağlayacaktır.


Abdürreşid İbrahim'in sergüzeşti ve seyahatnamesi

Abdürreşid İbrahim 23 Nisan tarihinde Rusya'nın Batı Sibirya bölgesinde bulunan Tobolsk vilayetinin Tara kasabasında dünyaya gözlerini açtı.

Osmanlı-Rus savaşı patlak verdiğinde cepheye gönderilme tehlikesi ile karşı karşıya kalan İbrahim Efendi, yılına kadar göçebe bir hayat benimsedi ve bu tarihten sonra önce İstanbul'a ardından Hac vazifesini yerine getirmek üzere Kutsal Beldeye hareket etti.

Buradan dönüşte İskenderiye üstünden İstanbul'a oradan da Japonya hattına kadar uzanan bir coğrafyada yolculuklarda bulundu.

Abdürreşid İbrahim funduszeue.info

Abdürreşid İbrahim Efendi

İbrahim Efendi; Arapça ve Türkçe'nin yanı sıra Latince, Rusça ve Japon lisanlarında da birikimini hayli ilerletmişti. 

Osmanlı'nın önemli münevverleri; Namık Kemal, Ahmed Vefik Paşa, Muallim Naci, Cemaleddin Afgani, İsmail Gaspıralı, Mehmet Akif ve Ahmed Mithad Efendi ile yakın bir ilişki kuran İbrahim Efendi'nin öncelikli amacı Rus mezalimi altında bulunan Türkleri hürriyetine yönelik çözüm yolları araştırmaktı.

Bu amaçla yayın hayatına Mir'at Dergisi ile atılan seyyahımız Rus sarayını fazlasıyla rahatsız etmeyi başaracaktı.

Ruslar İstanbul'da bulunan İbrahim Efendi'nin tutuklanarak kendilerine iade edilmesini istedi. İstanbul Hükümeti hiç itiraz etmeden bu isteği yerine getirdi.

Bunun üzerine Abdürreşid İbrahim 12 Ağustos tarihinde Odessa'ya getirilerek hapsedildi. Neyse ki Rusya Türklerinin dirayetli duruşu sonucu Rus hükümeti geri adım attı ve İbrahim Efendi'yi serbest bıraktı.

Ayrıca, bu denli kolay bir şekilde iade edilmiş olması İbrahim Efendi'nin İstanbul'a olan bakışı kısmen değiştirmişti.

Bu olaydan sonra enerjisini ve dikkatini Ruslarla baş edebilecek asıl güç olduğuna inandığı Japonlara vermeye karar verdi. 

Seyyahımız uzun seyahatinde vatanını ve ailesini geride bırakma gerekçesini şu kederli sözlerle izah eder:

Fermân-ı celîlesine imtisâlen uzun bir seyahâti ihtiyâr itdim. Önümde bir kâ'id, arkamda bir sâ'ik yok idi. Yalnız kemer-i himmeti bele bağlayarak a'sây-ı tevekkülü ele aldım. Yalnız ilâhi kelimet'ullah niyet-i halisânesiyle i'tisâm … fikrini tervîc ve takvîye amel-i mukaddesesine mebnî vatanımı, ahâli ve ailemi ve mini mini ciğerpârelerim olan masumlarımı…olarak terk itdim, ya Allah diye yola çıkdım.

(Abdürreşid İbrahim,
Âlem-i İslam ve Japonya'da
İntişar-ı İslamiyet, Cilt I)


İbrahim Efendi'ye bu uzun ve meşakkatli yolculuklarında Hacca giden ilk Japon olan değerli alimlerden Ömer Yamaoka Kotaro eşlik edecekti.

Ömer Yamaoka funduszeue.info

Japon toplumunda misyonerler

İbrahim Efendi, seyahati sırasında aldığı notlarda en çok yabancı misyonerlerin Japonya'daki faaliyetlerden duyduğu rahatsızlığı gözlemliyoruz:

Bugün yirminci asırdır. Fakat Avrupa'da gittikçe din taassubu terakki etmektedir, bütün cihanı misyoner ile doldurdular, âlemi Hıristiyanlık ile boğdular. Kendilerine sorsanız, "Canım yirminci asırda dinin ne ehemmiyeti var?" derler, fakat şarkta bir misyonerin burnu kanarsa kıyametleri koparırlar. Donanmalar sevk olunur. Dünyada en dinsiz millet Fransızlar ve Amerikalılardır, fakat dünyada en çok misyoner de bu iki millette bulunur (Abdürreşid İbrahim – Age.)


Seyyahımız, Hristiyan Misyonerlerin yoğun faaliyetlerine rağmen Japonya'da tutunamaması ve Japonların İslamiyet'e daha meyilli olabileceğini sözlerine eklemekten kaçınmıyor:

Bu mesele cidden şayan-ı mülahazadır, bugün umum düveli muazzama (bütün büyük devletler) misyonerleri kemali keremiyle (tam anlamıyla) çalışmaktadırlar, zannederler ki daha yüz sene sonra Japonları kamilen Hıristiyan yapacaklarmış. Olursa!.. Evet zannolunabilir, Misyonerlerin Japonya'ya ilk ayak bastıkları kırk altı sene olmuş. O zaman Japonlar tamamıyla cehalette bulunuyorlardı. Fen, maarif ve kuvvet namına hiçbir şeyleri yoktu.

Öyle bir zaman-ı fetrette gördükleri vazife milyonlar ile liralar döktükten sonra şimdiye kadar hiç olmazsa bir milyon adam tanassur etmiş (Hıristiyanlaşmış) olsa idi ümitlerini biz de haklı bulabilirdik. Ama bundan sonra Japonların tanassur etmeleri pek şüphelidir. Habeşilere kıyas olunamaz.

Ben birçok cihetten Japonların İslamiyet ile müşerref olmalarına kesb-i kanaat etmişimdir. Evvela Japonların âdat, ahlak ve usûl-u maişetleri (hayat tarzları) tamamiyle âdat-ı İslamiye ve ahlak-ı hasene-i Muhammediye ile mütenasip olup esasen hiç fark olunamaz derecededir. Bir Japon ile bir Sibirya Müslümanı yan yana geldiği gibi biri aherinden (diğerinden) hiç tefrik (ayırt) edilemez… (Abdürreşid İbrahim – Age.)


Abdürreşid İbrahim ve Mehmet Akif

Abdürreşid İbrahim Efendi'nin Seyahatnamesi büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy üzerinde önemli bir tesir uyandırmıştı.

Ayrıca ikili yakın dost olmuşlardı. Abdürreşid İbrahim, Akif'e şu tavsiyelerde bulunacaktı:

Ah Akif, ne yapayım ki senin kalbleri tutuşduran şiirlerine can verecek yaşda değilim. Yirmi sene evvel bunları yazmış olaydın, kim bilir, bunlar bana daha ne büyük kuvvet vermiş olacaktı! Bütün Asyayı, Afrikayı gezdim dolaşdım. Senin gibi bir şair görmedim… Sen bütün Asyayı, Afrika'yı dolaşmalısın. Buzlu steplerde, kızgın çöllerde yaşıyan Müslüman akvamın ahvalini yakından görmelisin. Senin şiirlerin, ilkbaharın feyzi gibi, donmuş ruhlara yeniden hayat verir. Sen onları görmelisin, dinlemelisin; onlar seni görmeli, dinlemelidir.

(Eşref Edip,
Mehmet Akif: Hayatı-Eserleri
ve Yetmiş Muharirinin Yazıları)

Mehmet Akif funduszeue.info

Mehmet Akif'in bu tavsiyelere uyduğuna hiç şüphe yok. Ayrıca Akif, Seyyahımız Abdürreşid İbrahim Efendi'nin sergüzeştini ve fikirlerini Safahat'ta şu dizelerle dile getirecekti:

Sorunuz, şimdi Japonlar'da nasıl millettir. 
Onu tasvire zafer-yab olamam hayrettir. 
Şu kadar söyleyeyim: Din-i mübinin orada
Ruh-ı feyyazı yayılmış, yalınız şekli Buda 
Siz gidin safvet-i İslam-ı Japonlarda görün 
O küçük boylu, büyük milletin efradı bugün 
Müslümanlıktaki erkanı siyanette ferid 
Müslüman denmek için eksiği ancak tevhid 
Doğruluk, ahde vefa va'de sadakat, şefkat 
Acizin hakkını i'laya samimi gayret 
En ufak şeyle kanaat, çoğa kudret varken 
Yine ifrat ile vermek, veren eller darken 
Kimsenin ırzına, namusuna yan bakmayarak 
Yedi kat ellerin evladını kardeş tanımak
"Öleceksin" denilen noktada merdane sebat 
Yeri gelsin, gülerek, oynayarak terk-i hayat 
Medeniyet girebilmiş yalnız fennniyle 
O da sahiplerinin lahik olan izniyle 
Dikilip sahile binlerce basiret im'an 
Ne kadar maskaralık varsa kovulmuş kapıdan 
Garb'ın eşyası, eğer kıymeti haizse yürür 
Moda şeklinde gelen seyyie gümrükte çürür 
Gece gündüz açık evler, kapılar maldalsız 
Herkesin sandığı meydanda bilinmez hırsız 
Ya o mahviyyetti insan görmez bir yerde 
Togo'nun umduğumuz tavrı mı vardır? 
Nerde Gidelim der götürür, sonra gelip ta yanıma 
Çay boşaltırdı ben içtikçe hemen fincanıma 
Müslümanlık sanırım parlayacaktır orada 
Sade Osmanlıların gayreti lazım arada 
Misyonerler, gece gündüz yeri devretmedeler 
Ulema vahy-i ilahi'yi mi bilmem, bekler?

(Mehmet Akif,
Safahat,
Süleymaniye Kürsüsü)


Akif'in üzerinde ısrarla durduğu "Japon Ahlakı" hakkında İbrahim Efendi şu ifadeleri kullanır:

Japonların ahlak-ı milliyeleri yegane sermayeleridir. Umumiyetle Japonlar ahlak-ı milliyeleriyle iftihar ederler ve bunun muhafazası uğrunda her nevi fedakarlığı gözlerine aldırmışlardır. Bir taraftan da Hıristiyanlık bunların ahlakını ifsada başlamıştır. Hıristiyanlığı kabul edenler ekseriyetle su-i ahlak ile mübtela olmuşlar ve olmaktadırlar.

Sefahat tamim etdikçe, milletlerin muazene-i iktisadiyeleri sarsılacağını Japonlar mükemmel takdir etmişler, bütün kuvvetleriyle bunun önünü almak uğrunda her fedakarlığa göğüs vereceklerdir. Bunun içi yegane çare İslamiyet'i kabul etmektir.

Dine rabıta olunmadıkça ahlak muhafaza olunamaz, bu tecrübe-i adide ile masduktur. Buda mezhebi ise bu vazifeyi ifa edemeyecektir, şu halde Japonlara en sağlam, en kestirme yol var ise o da İslamiyet yoludur. (Abdürreşid İbrahim – Age.)


Seyyahımızın Japonya'daki en büyük arzularından birisi Tokyo'da bir cami inşa ettirmekti.

Bu noktada Japon halkından gerekli desteği görünce müsaade almak adına İstanbul'a İslam halifesine müracaat etti.

Buradan da gerekli izinleri alan İbrahim Efendi, bugünkü meşhur Tokyo Camisi'nin inşa edilmesini sağladı.

Bu cami zaman zaman çeşitli şayialarla gündeme geliyor; ama işin aslı son kuruşuna kadar bu caminin parasını İslam dostu Japon halkı ödemiştir.

Tokyo funduszeue.info

Ne Atatürk'ün ne de Sultan Abdülhamit'in bu caminin inşasında maddi hiçbir desteği söz konusu değildir.

İbrahim Efendi bulunduğu her yerde tek gündemi İslam'dı. yılında cihat çağrısıyla Trablusgarp'a direnen aydınlardan birisi de oydu.

Yaşını başını almış İbrahim Efendi bölgede bulunma nedenini kendisi izar eder:

Şaşkınlıklar zail olur olmaz herkes dâr'ül-harbe gitmeye başladı; bende duramadım bir ateşdir kalbimi kapladı. Gitmeden rahat olamazdım, vak'a ben yaşlıyım benim elimden bir şey gelmez, fakat hiç olmazsa cihad edenlere su vermeye yararım.


Velhasıl, Abdürreşid İbrahim Efendi böylesi bereketli bir ömrü İslam dininin devlet nezdinde resmen tanınmasını sağladığı Japonya'da 17 Ağustos yılında tamamladı.

Üstelik ömrünün son yıllarını, Japonya büyük bir Cihan Harbi vermesine rağmen bu toprakları terk etmeyerek kendisini çok seven Japon halkına vefasını göstererek tamamladı.

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası