kedi tüyü öksürük / Kedi Alerjisi Nedir? - İlkay Keskinel

Kedi Tüyü Öksürük

kedi tüyü öksürük

KEDİ ALERJİSİNDE NE YAPABİLİRİZ?

Kedi alerjisi tıpkı saman nezlesi (Alerjik Rinit) gibi genellikle gözlerde ve burunda kaşıntı, burunda akıntı, hapşırma, göz yaşarması ve burunda tıkanıklığa neden olur. Ancak hastalarda nefes darlığı, göğüste sıkışma, astım nöbeti hatta alerjik şoka (Anafilaksi) varan tablolar da tanımlanmaktadır.  Kesin tedavi elbette alerjenden yani kediden uzaklaşmaktır. Ancak kedinin uzaklaştırılması ile evdeki alerjen miktarı azalmasına rağmen hemen yakınmalar düzelmeyecektir. Çünkü kedinin evden uzaklaştırılması durumunda aylarca kedi antijeni evde asılı kalmaktadır. Kedi alerjisi olanlar bu nedenle bir önceki kiracının kedisi olup olmadığını öğrenmek isterler.

Günlük pratikte hastaların çok sevdiği dostlarından, onu yakınlarına verecek olsalar bile ayrılmak istemedikleri gözlenmektedir. Bu durumda kedinin haftada en az iki kez yıkanması,  yüksek verimli hava filtrelerinin kullanılması tavsiye edilmekle birlikte çoğu zaman bu önlemler yetersiz kalmaktadır.

Polen aşısı gibi kedi alerjisinde de aşı yapılabilir. Kedi alerjeninin çok minik dozda başlanıp giderek artırarak vücuda enjekte edilmesi prensibine dayanan bu tedavi yöntemi, günümüzde kedi sahiplenme sıklığının artmasına paralel olarak daha sık uygulanmaktadır.

Kedi Alerjisi

Alerjisi olan insanların yaklaşık üçte biri kedilere ve köpeklere alerjisi olan kişilerdir. Köpek alerjisinden iki kat daha fazla insanların kedi alerjisi vardır.

Evinizde bir hayvan yaşarken alerjinizin nedenini tam olarak belirlemek zor olabilir. Bunun nedeni, evlerin benzer belirtilere neden olabilecek toz akarları gibi diğer alerjenleri içermesidir. Bir evcil hayvan alerjisini doğrulamak için bir alerji uzmanına görünmek önemlidir.

Sevdiğiniz kedinin sağlık sorunlarına neden olduğunu kabul etmek zor olabilir. Birçok insan evcil hayvanlarından kurtulmak yerine belirtilere katlanmayı tercih ediyor. Pisicik ile yaşamaya kararlıysanız, alerjinizin belirtilerini en aza indirmek için adımlar atabilirsiniz.

Kedi Alerjisi Nedenleri

Genetiğin, alerjilerin gelişiminde bir rolü var gibi görünmektedir, bu da, alerjisi olan aile üyeleriniz varsa, onları deneyimleme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Bağışıklık sisteminiz, bakteriler ve virüsler gibi vücudunuza zarar verebilecek maddelerle savaşmak için antikorlar üretir. Alerjisi olan bir kişide bağışıklık sistemi, bir alerjeni zararlı bir şeyle karıştırır ve onunla savaşmak için antikorlar üretmeye başlar. Kaşıntı, burun akıntısı, deri döküntüleri ve astım gibi alerji belirtilerine neden olan şey budur.

Kedi alerjileri durumunda, alerjenler kedinizin tüylerinden (ölü deri), kürkünden, tükürüğünden ve hatta idrarından gelebilir. Evcil hayvan tüylerini solumak veya bu alerjenlerle temas etmek alerjik reaksiyona neden olabilir. Evcil hayvan alerjeni partikülleri giysilerin üzerinde taşınabilir, havada dolaşabilir, mobilyalara ve yatak takımlarına yerleşebilir ve toz partiküllerinin taşıdığı ortamda geride kalabilir.

Kedi Alerjisi Belirtileri

Alerjene maruz kalmak için bir kedinizin olması gerekmez. Bunun nedeni insanların kıyafetlerinde de alerjenlerin dolaşabilmesidir. Duyarlılığınız veya alerjen seviyesi düşükse kedi alerjileri birkaç gün görünmeyebilir.

Kedi alerjisinin yaygın belirtileri genellikle kedi tüyü, tükürük veya idrarla temas ettikten kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Kedi alerjisi olan kişilerin yüzde 90&#;ından fazlasının tepki verdiği kedi alerjeni, kedi tükürüğünden ve derisinden gelir. Erkek kedilerde daha yüksek seviyelerde bulunur ve bakım sırasında bir kedinin kürküne aktarılır. Alerjen, gözlerinizin ve burnunuzun etrafındaki zarların şişmesine ve kaşınmasına neden olabilir, bu da genellikle göz iltihabına ve burun tıkanıklığına yol açar. Bazı kişiler alerjene yanıt olarak yüzlerinde, boynunda veya göğsünün üst kısmında kızarıklık geliştirebilir.

Geniz akıntısına bağlı olarak devam eden öksürük gibi, tedavi edilmemiş alerjilerde yorgunluk yaygındır. Ancak ateş, titreme, mide bulantısı veya kusma gibi belirtilerin alerjiden çok bir hastalıkla ilişkili olduğu düşünülmelidir.

Kedi alerjisi varsa ve kedi alerjenleri ciğerlerinize girerse, alerjenler antikorlarla birleşerek belirtilere neden olabilir. Bunlar nefes almada güçlük, öksürme ve hırıltıyı içerebilir. Kedi alerjileri akut astım atağına neden olabilir ve kronik astım için tetikleyici olabilir.

Astımı olan kişilerin yüzde 30 kadarı, bir kedi ile temas ettiğinde şiddetli atak geçirebilir. Belirtileriniz rahatsız edici veya yıkıcı hale gelirse, doktorunuzla bir tedavi planı hakkında konuşmalısınız.

Kedi Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?

Kediler dahil herhangi bir alerjiyi test etmenin iki yolu vardır; deri testi ve kan testleri. İki tür cilt alerji testi vardır. Deri prick testi ve intradermal deri testi. Her iki test de hızlı sonuç verir ve kan testlerinden daha ucuzdur.

Bazı ilaçlar cilt testini etkileyebilir, bu nedenle hangi testin sizin için en iyisi olduğunu doktorunuzla konuşun. Deri testi, test sırasında ciddi reaksiyon olasılığı nedeniyle genellikle bir alerji uzmanı tarafından yapılır.

Kedi Alerjisi Tedavisi

Alerjenden kaçınmak en iyisidir, ancak bu mümkün olmadığında aşağıdaki tedaviler yardımcı olabilir:

  • Antihistaminikler,
  • Kortikosteroid burun spreyleri,
  • Reçetesiz dekonjestan spreyler,
  • İmmünoterapi olarak bilinen alerji aşıları(sizi bir alerjene karşı duyarsızlaştıran bir dizi aşı).

Tabi ki en doğrusu bunların doktor kontrolünde kullanılmasıdır.

Kedi Alerjisi Nedir?

20 Ekim

 

Sevgi yumağı küçük kedicikleri hangimiz sevmeyiz? Ne yazık ki, kediler, ev hayvanları arasında en çok alerjiye sebep olanları belki de.

Genel kanının aksine, kedinin tüylerinden çok, tükürük, idrar ve deri döküntüleri alerji yapar. Bazen de kişinin kediye alerjisi olmasa bile, kediyle temas neticesinde alerjik yakınmaları olabilir. Bu durum, kedinin tüylerine yapışmış olan polen, küf mantarı, ev tozu akarı gibi diğer alerjenlerden kaynaklanabilir.

Aslında kediden kaynaklanan alerjenler birden fazladır, ancak bunlar içinde en sık alerji yapanı “Fel d1” isimli bir proteindir. Bu alerjen, kedinin deri, yağ, tükürük ve gözyaşı bezlerinde bulunur. Oldukça yapışkandır, giysilere de yapışabilir ve böylece kedi bulunmayan yerlere taşınabilir. Kedi alerjisi olan bir kişi, kedi ile karşılaşmamış olsa dahi, kedisi olan bir başkası aracılığıyla bu alerjene maruz kalır ve alerjik yakınmaları ortaya çıkabilir.

Kedinin alerjenleri, kedi alerjisi olan kişilerde solunum yollarına girince öksürük, hapşırık, nefes darlığı, burunda kaşıntı, tıkanma veya akıntı, gözlerde kızarıklık, kaşınma ve akıntı gibi belirtilere yol açabilir, astımlı hastalarda astım krizini tetikleyebilir.

Kedi alerjisinin başlıca tedavisi, kedilerden uzak durmaktır. Ancak, kedisini aileden bir birey kabul eden bir kişi, bunu kolayca başaramayacak, kedisini büyük olasılıkla evden uzaklaştıramayacaktır. Alerjik kişi kedi ile temastan tamamen kaçınamıyorsa, hiç değilse yatak odasından kedinin uzak tutulması bir derece yararlı olabilir. Bu durumda, yatak odasının kapısı alerjenlerin girişini biraz olsun önlemek için mutlaka kapalı tutulmalıdır. Yine, kedinin ev içinde dolaşabileceği alanların kısıtlanması daha az bölgeye alerjen yayılımını sağlar.

Alınabilecek diğer önlemler arasında, kedinin belli aralıklarla yıkanması, “HEPA” (İngilizce, “High Efficiency Particulate Arrestance”, yani “Yüksek Etkinlikli Parçacık Tutulumu” kelimesinin baş harflerinden oluşan kısaltma) adı verilen özel filtreleri içeren hava temizleyici cihazların kullanımı sayılabilir. Yine, HEPA filtresi içeren elektrik süpürgeleri, kedi alerjenlerinin süzülmesinde fayda sağlayabilir.

Kedi alerjenlerinin kolayca yapışmasını önlemek amacıyla kumaş kaplı mobilyaların azaltılması, mümkün olduğunca halıları kaldırma ve yerlerin cilalanması da alınabilecek önlemler arasındadır. Halılar, sert yüzeylere göre çok daha fazla alerjen tutarlar. Evin bolca havalandırması da yarar sağlayabilir. Bunların yanı sıra, kediyle temas sonrası ellerin yıkanması, kedinin bakımı ve atıkları ile mümkünse alerjik olmayan birinin ilgilenmesi önerilebilir. Kedinin tüylerinin ev içinde değil de, dış ortamda taranması, alerjenle kaplı tüylerin ev içine dökülmesini engeller. Kedilerin tüylerine uygulanabilecek bazı alerjen azaltıcı solüsyonlar da faydalı olabilir.

Kedilerde Fel d1 adı verilen alerjenin üretimi, hormonlarla kontrol edilir. Erkek kedilerin alerji yapma olasılığı, dişi kedilere göre daha fazladır. Erkek kediler kısırlaştırıldıklarında, bu alerjenin miktarı bariz derecede azalmaktadır.

Kedi evden uzaklaştırılsa dahi, alerjenleri uzun bir süre (aylarca) evde kalabilir. Bu nedenle, kedi evden ayrıldıktan sonra, ya da daha önce kedi yaşamış bir eve taşınılacaksa, iyi bir temizlik yapılması faydalı olacaktır.

Kedi alerjisi olan kişi, kedili bir evi ziyaret edecekse, öncesinde doktor önerisiyle alerji önleyici bazı ilaçlar kullanması yararlı olabilir. Bunlar arasında ağızdan alınan alerji tabletleri, bazı burun spreyleri sayılabilir.

Kedi alerjisinden şüphelenildiğinde, deri testi ya da kan testleriyle alerji tanısı konabilir. Kedi evden uzaklaştırılamıyorsa ve yukarıdaki tedbirlere rağmen kişinin alerjisi kontrol altına alınamıyorsa, alerji uzmanınca aşı tedavisi önerilebilir.kedi_optimized-en4x

Astım ve Alerji

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası