prof dr ünal bayiz / Prof. Dr. Ünal Bayiz kimdir? - Muayenehane Randevu - Doktor Numarası

Prof Dr Ünal Bayiz

prof dr ünal bayiz

Koku ve tat alma bozukluğu ani ve şiddetliyse dikkat

Güncelleme Tarihi:

İSTANBUL, (DHA)

Oluşturulma Tarihi: Aralık 01,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Koronavirüs pandemisinin belirtileri arasında yer alan tat ve koku alma sorunlarının soğuk algınlığı gibi pek çok farklı hastalık türünde de görülebildiğini ifade eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz uyardı. Bayiz, "Koku ve tat alma bozukluklarının koronavirüs enfeksiyonu şüphesi oluşturmasında en önemli etken, söz konusu semptomun ani bir şekilde ortaya çıkması ve şiddetli olması" dedi.

Haberin Devamı

Koronavirüs salgınının pek çok kişiyi etkilediği ve can kayıplarına yol açtığı şu günlerde hastalığı işaret eden belirtiler konusunda herkes oldukça dikkatli davranıyor. Koronavirüs enfeksiyonunun görüldüğü hastalarda; yüksek ateş, kuru öksürük, nefes darlığı gibi ana belirtilere ek olarak tat ve koku alma sorunları gözlenebiliyor. Fakat tat ve koku alma bozuklukları yalnızca koronavirüs belirtisi olmayıp diğer etkenlerden kaynaklı soğuk algınlıklarında ve daha pek çok farklı hastalık türünde de görülebiliyor. Söz konusu sorunun hangi nedenden kaynaklandığının tespiti konusunda bireyde görülen diğer semptomlar belirleyici oluyor. Medicana Kadıköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz; tat ve koku alma bozukluklarının nedenleri, teşhisi ve tedavisi hakkında bilinmesi gereken tüm detayları paylaştı.

Haberin Devamı

KOKU VE TAT ALMA BOZUKLUKLARI BİRÇOK HASTALIKTAN KAYNAKLANABİLİYOR

Koku ve tat alma bozukluklarının koronavirüs semptomları arasındaki yerini almadan önce toplum tarafından önemsiz bir durum olarak görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Ünal Bayiz, "Oysaki bu tip sorunlar koronavirüs gibi ciddi bir viral enfeksiyonun yanı sıra akut veya kronik önemli hastalıkların habercisi olarak da karşımıza çıkabiliyor. Kronik rinit, alerji ve soğuk algınlıkları nedeniyle oluşan tat ve koku alma bozukluklarının haricinde ani olarak gelişen durumlarda bir an önce sağlık kuruluşlarına başvurulması ve muayeneden geçilmesi gerekiyor. Beslenmeyi olumsuz etkilemesinin yanı sıra bu tip sorunlar bozulmuş besinlerin tüketimi, gaz kaçağı gibi tehlikelerin algılanamaması gibi olumsuzluklara da yol açabiliyor. Tat ve koku alma bozukluklarının nedenleri arasında yaşlılık, soğuk algınlıkları ve gribal enfeksiyonlar, alerjiler, burun polipleri, psikiyatrik hastalıklar, ağız kuruluğu ve diş çürükleri, kimyasallara maruz kalma, sigara ve uyuşturucu madde kullanımı, çeşitli ilaçların kullanımı, yüz felci, beyin sarsıntısı ve baş travmaları, multipl skleroz, Alzheimer, Parkinson ve demans gibi hastalıklar, baş tabanı tümörleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, tükürük bezlerine ilişkin bazı hastalıklar, sinüzit yer alıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

SORUNUN KORONAVİRÜS KAYNAKLI OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Koku ve tat alma bozukluklarında belirtiler genellikle bu duyuların çeşitli derecelerde azalması veya tamamen kaybı ile tatlı, tuzlu, acı ve ekşi tatlardan bazılarının hissedilememesi, tatların normalden farklı şekilde algılanması şeklinde olabiliyor. Prof. Dr. Ünal Bayiz, tat ve koku duyularının birbirlerini etkilediğini belirterek, "Gribal enfeksiyonlar veya tat-koku kaybına yol açabilen teşhisi konulmuş hastalıkların dışında hissedilen, özellikle de ani olarak ortaya çıkmış tat ve koku alma bozukluklarında sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekir. Elbette koronavirüs ile enfekte olan her bireyde koku ve tat alma bozuklukları gelişmeyebiliyor. Bu sorunu yaşayan hastalarda tat ve koku kayıpları tek başına olabileceği gibi öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş, boğaz ağrısı gibi diğer koronavirüs belirtileri ile bir arada da görülebiliyor. Koku ve tat alma bozukluklarının koronavirüs enfeksiyonu şüphesi oluşturmasında en önemli etken, söz konusu semptomun ani bir şekilde ortaya çıkması ve şiddetli olması olarak değerlendiriliyor. Bunun yanı sıra diğer koronavirüs belirtilerinin tat ve koku kaybına eşlik etmesi, bireyin herhangi bir koronavirüs hastası ile temasının olması gibi durumlar Covid enfeksiyonu ihtimalini güçlendiren durumlar arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TAT VE KOKU BOZUKLUKLARINDA TEŞHİS VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Tat ve koku alma bozuklukları ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda koronavirüs şüphesinin bulunması halinde hastanın hemen izole edilmesi ve teste tabi tutulması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Ünal Bayiz, şöyle devam etti:

"Bunun dışındaki koku alma bozukluklarının teşhis edilebilmesi için objektif veya subjektif olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilen koku testlerine başvuruluyor. Bunlardan objektif olarak nitelendirilen test, bir makine kullanılarak bireyin verilen kokuları alıp almadığının öğrenilmesine yardımcı oluyor. Subjektif testlerde ise koku alma yeteneğinin yanı sıra bireyin hissedilen duyulara ilişkin cevap verme yeteneği de detaylı şekilde araştırılabiliyor. 8'li test veya 40'lı test şeklinde yapılan koku testleri yardımıyla KOKU VE TAT ALMA BOZUKLUKLARI kolaylıkla teşhis edilebiliyor. 8'li test süre açısından avantaj sağlaması nedeniyle çok daha sık kullanılırken daha uzun bir zaman gerektiren 40'lı test ile çok sayıda farklı kokuya ilişkin duyu araştırması yapılabiliyor. Duyularda herhangi bir sorunun teşhis edilmesi halinde burun etinden örnek alınarak koku hücrelerinin koku moleküllerine verdiği tepkilerin araştırılıyor. Burun içerisinin havalandırılması, burundaki havalanma bozukluğuna yol açan yapısal bozukluklar ve diğer durumların tedavi edilmesi de tat ve koku alma bozukluklarının tedavisinde önemli bir yer tutuyor. Bunların sonuç vermemesi halinde koku alma egzersizleri yardımıyla beyindeki koku soğancığı ve koku alma merkezinin aktifleştirilmesi mümkün olabiliyor. Alerji sorunu bulunan hastalarda antihistaminik ilaç tedavileri, burun akıntısını ve ağız kuruluğunu azaltmada etkili olan ilaçların kullanımı, nazal tümörler ile poliplerin çıkarılması, diş ve diş eti hastalıklarının tedavisi, sigara ve madde kullanımının engellenmesi gibi uygulamalar da koku ve tat alma bozukluklarının tedavisinde tercih edilebilen yöntemler arasında yer alıyor."

Haberin Devamı

funduszeue.info Ünal Bayiz, koku ve tat kayıplarının Covid ve bazı diğer ciddi hastalıkları işaret edebildiğinin altını çizdi. Bu sorunları yaşayan bireylerin maske ve mesafe gibi koruyucu önlemlere dikkat ederek sağlık kuruluşlarına başvurmasının önemine vurgu yaptı.

medikal park Ünal Bayız a ameliyat olan var mı?

Merhaba,
Benim de sürecim belli oldu.
Bir süredir geceleri baş ağrısı ile uyanıyorum ve bir iki gün bu ağrıyla yaşıyorum.
Beyin mr ve uyku testine girdim. Sonuç:
Uykuda kandaki oksijen seviyem 73lere düşüyor. Derin uykuya giremiyorum çünkü beyin basıncım arttığından çok ciddi bir baş ağrısı ile uyanıyorum. Haliyle uykusuz, dalgın, ağrılı günler geçiriyorum.
KBB görmeli dediklerinde ilk iş soluğu eşimin doktoru Ünal Bey'de aldık.
Son 3 haftadır Ünal Bey bir tedavi başladı. Akabinde pazartesi günü tomografim çekildi.
Sinüslerimde kist var ve sürekli sinüslerim dolu. Kıkırdakta sıkıntım yok ama hem et varmış hem de burun kemiğinin arka tarafında vahim bir eğrilik varmış.
Benim de ameliyatım 10 Nisan'da olacak. Bu 3 sorunu da çözecek Ünal Bey.
Aslında daha 2 ay önce karpal tünel ameliyatı oldum bileğimden ve zaten anestezi fobim var.
Tekrar bir operasyon acısını normalde çekmeye hazır değildim.
Konuşması, yaklaşımı, tecrübesi ve samimiyeti insana öyle güven veriyor ki; o nedenle hiç tereddüt etmeden kabul ettim Ünal Bey'in ameliyatını. Zaten eşimin ameliyatından dolayı Ünal bey'in mükemmel operasyonunu biliyoruz.
Eşimde olduğu gibi yine tampon yok, şişlik yok, morluk yok. Zaten insan en çok da bunlardan korkuyor ya burun dendiğinde :olamaz:
Ameliyat sonrası gelişmeleri yine paylaşırım.
Herkese sevgiler :KK

edit:
*Ameliyat ücretleri ameliyatın içeriğine göre değişiyor.
**Dilek Hanım gördüğüm en tecrübeli ve iyi ki var dediğimiz favori asistandır. Hafızası çok iyidir. Hiçbir hastayı unutmaz. Her şekilde yardımcı olur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası