bujinin biri çalışmıyor ne olur / Buji Kablosu Arızası Belirtileri Nelerdir ? - Konu Araba

Bujinin Biri Çalışmıyor Ne Olur

bujinin biri çalışmıyor ne olur

Buji Kablosu Arızası Belirtileri Nelerdir ?

Eski nesil araçlarda bulunan buji kablosu artık yeni nesil araçlarda yer almaz. Doğrudan bujiler üzerine yerleştirilmiş bobin adı verilen gereçler sayesinde de bu sorun ortadan kaldırılmaktadır. Ancak halen günümüzde milyonlarca aracın elektrik akımı buji kablosu vasıtası ile sağlanmaktadır. Bu nedenle çok sayıda araç sahibi kimi zaman Buji Kablosu Arızası Belirtileri Nelerdir gibi sorunlarla karşılaşabilmektedir.

Buji kablolarında kimi zaman meydana gelen arızalarla ateşleme sisteminin devre dışı kalması ya da piston yeteri kadar güç üretilmemesi sorunları meydana gelmektedir. Bu durumda da araç sahipleri açısından erken önlem almak ve daha büyük çapta arızalar ile karşılaşmamak için Buji Kablosu Arızası konusu dikkatlice okunarak, anlaşılmalıdır. Eski model araçlarda sürekli olarak buji kabloları kontrol edilerek seyahat edilmesi çok önemlidir.

Buji Kablosunda Yaşanan Arıza Nasıl Anlaşılır?

Buji kablo sisteminde arıza yaşandığını, ateşleme sisteminden alınan tepkiler ve aracın çalışma düzeninden anlamak mümkündür. Ancak belirtiler her zaman kesin sonucu vermemekle birlikte, farklı sorunların varlığına da işaret edebilmektedir. Buji Kablosu Arızası Belirtileri Nelerdir sorusu cevaplanmadan evvel, aracın yetkin kimselerce yeterli teknik ortamda incelenmesi gerekmektedir. Böylece meydana gelebilecek arızalardan da kurtulmak mümkün hale gelir.

Sorun teknik cihazlar ve teknik incelemelerin ardından belirlendikten sonra ancak parça değişimine gidilebilir. Aksi taktirde tahmini işlemlerin sonrasında, mevcut sorun giderilemediği gibi boşuna masraf da yapılmış olacaktır.

blank

Araçların buji kablosu arızası olduğunu nasıl anlarız?

Buji Kablosunda Arıza Var mı?

Aracın ateşleme sisteminin önemli donanımlarından bir tanesi olan buji kablolarında yaşanan arızaların çözümü büyük öneme sahiptir. Arızanın çözülebilmesi için öncelikle buji kablosu arızası belirtileri ayrıntılı bir şekilde bilinmelidir. Aksi durumlarda araç sahibi erteleme ya da önemsememe nedeniyle aracında daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Kablo arızasına kesin kanaat getirilen durumlar şu şekildedir. Buna göre;

  • Araç normal çalışma standartlarına göre daha sarsıntılı şekilde çalışır,
  • Rölanti ayarında sapma meydana gelir, araç rölantisi stabil bir halden değişken duruma geçebilmektedir, kimi zaman da normale göre daha düşük devirlerde rölantiye geçer,
  • Ani gaz veriş durumunda gaz yememe ya da tekleme gibi önemli sorunlar gözlenir,
  • Araç hızı artırılırken ani titreme ve sarsıntı halinin yanı sıra gaz almama sorunu görülür,
  • Yüksek devirde iken aracın gazı yemediği görülür,
  • Egzoz ya da hava filtresinden belirsiz zamanlarda ve anlaşılmadık şekilde patlama sesine mukabil, çiğ halde yakıt dışarı atımı gerçekleşir,
  • Hızlanma gücü ile beraber araç performansında önemli oranda azalma meydana gelir,
  • Yakıt sarfiyatı normal seviyelerin çok üzerine çıkabilir,
  • Birden fazla buji kablosunda sorun yaşandığı durumlarda araç stop eder ve rölanti halini korumakta zorluk yaşar,
  • Araç çalışır durumda iken motor sarsıntısı ve gürültüde artı meydana gelirken, araç içerisinde de, rölanti halinde iken bile normale göre çok daha fazla bir sarsıntı durumu hissedilir.
blank

Buji kablosu arızaları

Normal Durumlarda Buji Kablosu Değişim Süresi Nedir?

Araç birde fazla parçanın bir araya gelerek uyumlu şekilde çalıştığı mekanik bir sistemdir. Bu sistemin tüm unsurları arasında kesin bir uyumun sağlanması gereklidir. Özellikle soğuk dönemlere girilen kış ayları öncesinde aracın buji kabloları dikkatle incelenmelidir. Aracı rölanti durumunda ve stabil şekilde çalışmasını koruyabilmesi için buji kablolarının yeterli seviyede olması gereklidir.

Araç bakım servislerinin tavsiyelerine göre araç buji kabloları, buji değişimleri ile birlikte değiştirilmelidir. Her rutin bakım ve kontrol esnasında da bujiler ve kabloları incelenmeli, yıpranma görülmüşse derhal değişim yoluna gidilmelidir. Bu sayede ateşleme sisteminde bobin sonrası kısım tazelenerek, uyum sorunu da ortadan kaldırılır.

Araba Motor Arızası Verdi Ne Yapmalıyım?

Bujinin Bozuk Olup Olmadığını Anlamanın 5 Yolu

Buji, içten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını ateşleyen makina parçasıdır ve değişik tip motorlarda kullanılmak üzere farklı boyut ve özelliklerde bujiler üretilir. Peki, buji değişmezse olur? Buji arızası nasıl anlaşılır? Tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.

Bujiler Neden Bozulur? Buji Arıza Nedenleri

Tırnak Aralığı

Bujilerdeki tırnak aralığının ideal konumda olması gerekir. Aksi durumda yakıt – hava karışımı iyi ateşlenmeyeceği için yanma odasındaki patlama zayıflar ve aracın motor gücü azalır. Dolayısıyla yeni bir buji alırken fabrika verilerindeki tırnak aralığında olan bujilerin tercih edilmesi gerekir.

Yağ Birikintisi

Bujileri söküp kontrol ederken üzerinde yağ birikintileri olduğunu fark edersen, motordaki yanma odasına fazla yağın girdiğini ve elektrotları yağladığını bilmelisin. Bu durumda buji yağla kaplandığından kıvılcım normal düzeyin çok altında meydana gelecek ve bunun sonucunda da yakıt tüketimi artarken motor performansı azalacaktır. Bunun motoru iyi bir bakımdan geçirilmesi çok önemlidir.

Kurum Oluşumu

Bujinin izolatör ucu, elektrotları ve gövdesinde kurumun oluşması, motordaki karbüratör ve enjeksiyon ayarının bozuk olduğunu gösterir. Bu durumlarda motorda ateşleme kesikliği olacağı için motor soğuk havalarda zor çalışmaya başlar. Bu nedenle hava filtresinin mutlaka kontrol edilmesi, karbüratör ve enjeksiyon ayarının yapılması gerekir.

Elektrotların Kaynaması

Buji elektrotlarının kaynaması ve üzerinde yabancı maddelerin toplanmış olması, zamansız ateşleme sonucunda aşırı yükleme olduğunu gösterir. Motor ateşleme ve yakıt ayarının kontrol edilmesi ve yeni bujinin takılması önemlidir.

Bujinin Çatlaması

Buji çatlaması, bujilerde çok sık görünmeyen bir arıza olsa da bujinin düşürülmesi sonucunda elektrotunda mekanik hasar meydana gelebilir. Böyle bir durumda ateşleme eksik olacağı için kıvılcım başka yerlere sıçrar. Dolayısıyla da arızalı bujinin değiştirilmesi gerekir.

Buji Arıza Belirtileri Nelerdir?

Aracının bujisindeki arıza, aracın performansını doğrudan etkileyen bir unsurdur. Peki, buji arızası nasıl anlaşılır? 

  • Motorda rölanti sorunu olur
  • Aracın eskisi kadar hızlı çalışmaz.
  • Yakıt tüketiminde gözle görülür artış görülür.
  • Gaz pedalına bastığında motorda tekleme olur ve motor, çekiş sorunu yaşar.
  • Marşa bastığında motor geç çalışır veya hiç çalışmaz.

Buji Temizliği Nasıl Yapılır?

Ateşleme bujisi aracın hareket edebilmesi için etkili ekipmanlardan biri olduğu için bujilerin stabil çalışabilmesi adına belirli aralıklar temizlenmesi gerekir. Buji temizliği düzenli olarak yapılmadığı arıza meydana gelebileceği için bu durum aracın performansını da etkileyecektir. 

  • Buji çok sıkı takılmışsa dişlilere gelecek şekilde yağlanması ve silindir kafasına zarar vermemeye dikkat edilerek bujilerin sökülmesi gerekir. Bujiyi yerinden çıkarmak için lokma anahtarını kullanabilirsin. 
  • Bujiyi söktükten sonra silindirlere toz, pislik vs. gitmesini önlemek amacıyla bujinin biraz gevşetip etrafını temizleyebilirsin. Bujinin aralıklarını kontrol etmen gerekir tırnak aralıklarını kontrol etmek için “sentil çakısı” adı verilen ekipmanı kullanabilirsin. 
  • Bujileri takarken bujinin ve motorun birbirine temas eden yüzeylerinin temiz olmasına dikkat edilmedir. Elektrotların üzerini fırça ile temizledikten sonra çift tırnak bujiyi tekrar yerine takabilir, kullanmaya başlayabilirsin.  
  • Buji kablolarını da temizlik sırasında kontrol etmek gerekir. Buji kablolarında çatlak, yanma, sürtünmeden dolayı aşınma ve üzerinde yağ olmamasına özen göstermeli, buji kablolarının birbirine temas etmemesine ve gereğinden uzun olmamasına dikkat etmelisin.

Buji Çalışmazsa Ne Olur?

Bujilerdeki en basit bir arıza bile, yakıt sarfiyatını artırırken motorun performansının da azalmasına neden olur. Buji bozulduğunda basınçlı hava değişimi ateşlenemeyeceği için araç çalışamaz veya çalışsa bile verimsiz çalışır. Gereğinden fazla yakıt tükettiği için aracın diğer ekipmanlarına da zarar verebilir. Bu nedenle motor testi yapılırken, kullanılmış bir araç satın aldığında, motorda ateşleme kaçağı olduğunda ve motorun performansında azalma fark ettiğinde mutlaka bujileri değiştirmelisin.

Buji Değişimi Nasıl Yapılır?

Araçlarda sıkışmış hava yakıt karışımını ateşleyen bujilerin, maksimum 10 bin kilometre bakımında temizlenmesi ve kullanım şartlarına göre 15 bin – 30 bin kilometre arası değiştirilmesi gerekmektedir. Çünkü kötü yakıt ve motor sistemi ayarları bujilerin ömrünü kötü etkileyen unsurlar arasındadır. Genellikle araçların yaptığı teklemeler; artış gösteren yakıt sarfiyatı ve geç hızlanma bujiden kaynaklanan sorunlar olabildiğinden belirli aralıklarla buji değişimi yapmak önemlidir. Mutlaka aracının orijinal buji markasını kullanman gerekir.

  • Bujileri değiştirmek için öncelikle bobin ve kabloları anahtar yardımı için çıkarman gerekir. 
  • Sonrasında yeni bujilerin sırayla yerlerine takılması çok önemlidir. Gevşek takılan buji, silindir kompresyon basınçlarını düşürdüğü için motorun çekişini düşürür ve yakıt sarfiyatını arttırır. 
  • Bujilerin önce elle sonra yeni bujiler için 90 derece, eski bujiler için 30 dereceyle anahtarla sıkılması gerekmektedir. Konik yüzeyli bujilerde anahtarla sıkma derecesi 15’tir.
  • Buna göre bobin ve buji kabloları eskisi gibi olacak şekilde takarak buji değiştirme işlemini tamamlayabilirsin.  

Buji Yağlanması Nedir? Buji Yağlanması Neden Olur? 

İçten yanmalı olan motorlarda pek çok sert parça bulunur ve bu sert parçalar senkronize bir biçimde çalışarak buji tarafından ateşlenen motorun hareket enerjisi ile oluşturulmasını sağlar. Motordaki metal ve sert parçaların birbirine sürtünmesini engelleyebilmek amacıyla ise motor yağı kullanılır ancak contaların gevşek takılması ve gevşemesi ile arıza meydana gelebilir. Motor yağı ile çalışan ekipmanın performansı düşeceği için araçta aşırı yakıt tüketimi oluşabilir. Motor yağının düzgün bir seviye de tutulması da bu açılardan önemlidir. Motor yağ kaçağı nasıl anlaşılır yazımızdan detayları öğrenebilirsin.

Kasko Sigortanı seafoodplus.info'te Yaptırabilir, Araç Bakımını İhmal Etme!

seafoodplus.info üzerinden kasko sigortası yaptırarak aksatmadan buji temizliği ve değişimi gibi aracının bakım işlemlerini yaptırabilir, güvenle yolculuk edebilirsin. seafoodplus.info web sitesini kullanarak araç sigorta sorgulama yapabilir, en uygun kasko sigortası listesine kolayca ulaşabilirsin. Dilersen 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattımızdan sigorta uzmanlarımıza 7/24 ulaşabilir, sigorta kapsamı ve teminatları konusunda detaylı bilgi alabilirsin. "Kasko Yaptırmak Mantıklı mı?" başlıklı yazımızı okuyarak kasko sigortası ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsin. 

Pistonlardan biri çalışmıyor sorun nedir sizce?

  • Konu Sahibi
    Arabam Renault Scenıc seafoodplus.info g&#;n yine her zamanki gibi arabayı &#;ıkarttık ve işe gittik babamla herşey seafoodplus.info iş d&#;n&#;ş&#; yolda giderken araba bir anda tekledi ve yol bilgisayarı egr valfi arızalandı dedi 2 sn ge&#;ti katalitik konvert&#;r arızası dedi 2 sn ge&#;ti asr esp arızalandı filan seafoodplus.info zor d&#;şt&#;k ve ilk pistonun &#;alışmadığını &#;ğseafoodplus.info tekliyor r&#;lantide s&#;seafoodplus.info ateşleme yapılmıseafoodplus.infoe gitsem binbir t&#;rl&#; masraf &#;seafoodplus.info yapım maliyeti ne kadar olur?Ayrıca beyinde problem olmuş olabilirmi &#;&#;nk&#; her 2 sn de bir farklı arızalar seafoodplus.infoımlarınızı bekliyorum



  • Yarbay
    Mesaj
    Benzinli olduğunu kabul edersek ateşleme bobini yanmış ve bundan &#;t&#;r&#; de ara&#; sadece 3 silindirde gidiyor, benzin p&#;sk&#;rtmesi yapıldığından eksoz sistemindeki yanmamış yakıt ve hava karışımı aniden artış g&#;stermiş ve bu da yol bilgisayarında uyarılara sebep olmuştur. Renault'ların benzinli motorlarında bu ateşleme bobini arızasına sık&#;a rastlanıyormuş.

    Yetkili servis kadar &#;zel servis hatta sanayide iyi bir tamirci de halledebilir. 1 Ay &#;nce model SEAT Toledo'nun ateşleme bobini yandı, 65 TL'ye yenisi alındı ve takıldı.

    Yol bilgisayarında veya ara&#; ECU'sunda bir arıza olduğunu sanmıyorum.

    Ge&#;miş olsun.
  • Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: Taner Göde

    Benzinli olduğunu kabul edersek ateşleme bobini yanmış ve bundan &#;t&#;r&#; de ara&#; sadece 3 silindirde gidiyor, benzin p&#;sk&#;rtmesi yapıldığından eksoz sistemindeki yanmamış yakıt ve hava karışımı aniden artış g&#;stermiş ve bu da yol bilgisayarında uyarılara sebep olmuştur. Renault'ların benzinli motorlarında bu ateşleme bobini arızasına sık&#;a rastlanıyormuş.

    Yetkili servis kadar &#;zel servis hatta sanayide iyi bir tamirci de halledebilir. 1 Ay &#;nce model SEAT Toledo'nun ateşleme bobini yandı, 65 TL'ye yenisi alındı ve takıldı.

    Yol bilgisayarında veya ara&#; ECU'sunda bir arıza olduğunu sanmıyorum.

    Ge&#;miş olsun.
    Hocam araba benzinli onu yazmayı unutmuşum &#;z&#;r seafoodplus.info'tan iyi bir usta seafoodplus.info Sivasın şartları işte.ECU'da arıza olmadığını s&#;yleyerek i&#;ime bir nebze de olsa su serptin sağolasıseafoodplus.info dediğiniz gibidir de bi an &#;nce seafoodplus.info eğer ECU'da problem &#;ıkarsa işimiz uzun gibi g&#;r&#;n&#;yor




  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Taner G&#;de

    Benzinli olduğunu kabul edersek ateşleme bobini yanmış ve bundan &#;t&#;r&#; de ara&#; sadece 3 silindirde gidiyor, benzin p&#;sk&#;rtmesi yapıldığından eksoz sistemindeki yanmamış yakıt ve hava karışımı aniden artış g&#;stermiş ve bu da yol bilgisayarında uyarılara sebep olmuştur. Renault'ların benzinli motorlarında bu ateşleme bobini arızasına sık&#;a rastlanıyormuş.

    Yetkili servis kadar &#;zel servis hatta sanayide iyi bir tamirci de halledebilir. 1 Ay &#;nce model SEAT Toledo'nun ateşleme bobini yandı, 65 TL'ye yenisi alındı ve takıldı.

    Yol bilgisayarında veya ara&#; ECU'sunda bir arıza olduğunu sanmıyorum.

    Ge&#;miş olsun.


    hocam m&#;kemmel bir diagnostic yaklaşım olmuş.adım adım sorunu tespit etmişsin




  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Taner Göde

    Benzinli olduğunu kabul edersek ateşleme bobini yanmış ve bundan &#;t&#;r&#; de ara&#; sadece 3 silindirde gidiyor, benzin p&#;sk&#;rtmesi yapıldığından eksoz sistemindeki yanmamış yakıt ve hava karışımı aniden artış g&#;stermiş ve bu da yol bilgisayarında uyarılara sebep olmuştur. Renault'ların benzinli motorlarında bu ateşleme bobini arızasına sık&#;a rastlanıyormuş.

    Yetkili servis kadar &#;zel servis hatta sanayide iyi bir tamirci de halledebilir. 1 Ay &#;nce model SEAT Toledo'nun ateşleme bobini yandı, 65 TL'ye yenisi alındı ve takıldı.

    Yol bilgisayarında veya ara&#; ECU'sunda bir arıza olduğunu sanmıyorum.

    Ge&#;miş olsun.
    ateşleme bobini her silindir i&#;in ayrı ayrı mı var acaba?
    marka farklılığından sayıları farklı olabilir. (her silindire ayrı ayrı ya da t&#;m silindirlere gibi)

    belki ilgili silindiri ateşleyen buji arızası ya da ilgili kablosu da olabilir.
    3 silindir de sorun yoksa 4 silindiri de ateşleyen ortak par&#;alarda sorun olacağını sanmıyorum.




  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: individual

    ateşleme bobini her silindir i&#;in ayrı ayrı mı var acaba?
    marka farklılığından sayıları farklı olabilir. (her silindire ayrı ayrı ya da t&#;m silindirlere gibi)

    belki ilgili silindiri ateşleyen buji arızası ya da ilgili kablosu da olabilir.
    3 silindir de sorun yoksa 4 silindiri de ateşleyen ortak par&#;alarda sorun olacağını sanmıyorum.


    sanırım ind&#;ksyon bobini transist&#;rden sonra takılıseafoodplus.info akımın y&#;ksek gerilime &#;ıkarılması beyin &#;ıkışı ve buji arasında ger&#;ekleşseafoodplus.info da uyduruyo da olabilirim
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: daturkishulan

    quote:

    Orijinalden alıntı: individual

    ateşleme bobini her silindir i&#;in ayrı ayrı mı var acaba?
    marka farklılığından sayıları farklı olabilir. (her silindire ayrı ayrı ya da t&#;m silindirlere gibi)

    belki ilgili silindiri ateşleyen buji arızası ya da ilgili kablosu da olabilir.
    3 silindir de sorun yoksa 4 silindiri de ateşleyen ortak par&#;alarda sorun olacağını sanmıyorum.


    sanırım ind&#;ksyon bobini transist&#;rden sonra takılıseafoodplus.info akımın y&#;ksek gerilime &#;ıkarılması beyin &#;ıkışı ve buji arasında ger&#;ekleşseafoodplus.info da uyduruyo da olabilirim

    Alıntıları Göster


    evet galiba &#;yleymiş.




  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: ONRCNGTI

    quote:

    ateşleme bobini her silindir i&#;in ayrı ayrı mı var acaba?
    marka farklılığından sayıları farklı olabilir. (her silindire ayrı ayrı ya da t&#;m silindirlere gibi)

    belki ilgili silindiri ateşleyen buji arızası ya da ilgili kablosu da olabilir.
    3 silindir de sorun yoksa 4 silindiri de ateşleyen ortak par&#;alarda sorun olacağını sanmıyorum.


    Evet her silindire ayrı ayrı var.3 silindir de sorun yok sorun tek seafoodplus.infoıca yağ akmış arızalı pistonun olduğu yerdeki seafoodplus.info korkum sorun ECU da seafoodplus.info 3 ay &#;nce arabaya m&#;zik sistemi yapırmıştıseafoodplus.infotlarda set yapınca ECU kafayı yiyor seafoodplus.infoşaallah sorun yukarda hocamın dediği gibidir de hallolurYarın bujiyi s&#;k&#;p bakacağım.

    Alıntıları Göster
    Esas mesleğim elektrik/elektronik teknisyenliğidır.

    Eskiden:

    Platin
    Bobin
    Meksefe
    Tevzi Makarası
    Distrib&#;t&#;r
    Distrib&#;t&#;r Kapağı
    Avans Ayarı

    gibi analog şeyler vardı. Distrib&#;t&#;re giden mil hareketini eksantrik milinden alırdı (90 derecelik helisel dişli sistemi ile) ve milin en altında yağ pompası bulunurdu, en &#;stte de distrib&#;t&#;r. Ak&#;n&#;n 12 Volt DC elektrik gerilimi benzin-hava karışımını ateşlemek i&#;in gereken kıvılcımı &#;retemeyeceğinden (teşekk&#;rler Robert Bosch!) (anot ve katod ararasında atlama yapılamaz) 12 Volt DC'yi veya V'ye &#;evirmek i&#;in Doğru Akımı &#;nce Alternatif Akıma &#;ıkarmak gerekir ve o da distrib&#;t&#;r&#;n i&#;indeki Platin ile yapılır. Platin iki kontaktan oluşur ve devreyi s&#;rekli a&#;ıp kapatarak bir dalga (basit dalga osilat&#;r&#; ama kare dalga değil, sin&#;s de değil, sadece yarım sin&#;s) &#;reterek bobine g&#;nderir. Bobinin primer sargısına giren 12V Alternatif Akım (AC) bobinin sekonder sargısında &#;ok daha y&#;ksek bir voltajın &#;retilmesine sebep olur ve bu voltaj da distrib&#;t&#;re g&#;nderilerek tevzii makarası vasıtası ile distrib&#;t&#;r kapağındaki k&#;m&#;r uclara ve oradan da kablolarla bujilere aktarılır, bujide voltaj gidecek başka bir yol bulamadığından anot-katod arasında atlar ve kıvılcım (spark) meydana gelerek silindirde eski zamanda karb&#;rat&#;r ama yeni zamanda p&#;sk&#;rtme yardımı ile sevk edilen benzin-hava karışımını karışımını ateşler. Patlamanın etkisi ile piston aşağıya itilir, biyel kolu yardımı ile krank milini &#;evirir, krank mili volanı &#;evirir, volan da debriyaj-baskı-balata-bilya vasıtası ile şanzımandaki dişlileri, onlar da şaftı, şaft da diferansiyeli, diferansiyel de miller ve miller de tekerleri &#;evirir, lastik d&#;ner ve ara&#; hareket eder.

    Platin s&#;rekli a&#;ıp kapanarak parazit &#;retir ve bu da radyo dalgalarınıda enterferans olarak algılanır (cızırtı) ve onu da &#;nlemek i&#;in meksefe (kondansat&#;r) kullanılır.

    Taner G&#;de




  • Teğmen
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Taner Göde

    Esas mesleğim elektrik/elektronik teknisyenliğidır.

    Eskiden:

    Platin
    Bobin
    Meksefe
    Tevzi Makarası
    Distrib&#;t&#;r
    Distrib&#;t&#;r Kapağı
    Avans Ayarı

    gibi analog şeyler vardı. Distrib&#;t&#;re giden mil hareketini eksantrik milinden alırdı (90 derecelik helisel dişli sistemi ile) ve milin en altında yağ pompası bulunurdu, en &#;stte de distrib&#;t&#;r. Ak&#;n&#;n 12 Volt DC elektrik gerilimi benzin-hava karışımını ateşlemek i&#;in gereken kıvılcımı &#;retemeyeceğinden (teşekk&#;rler Robert Bosch!) (anot ve katod ararasında atlama yapılamaz) 12 Volt DC'yi veya V'ye &#;evirmek i&#;in Doğru Akımı &#;nce Alternatif Akıma &#;ıkarmak gerekir ve o da distrib&#;t&#;r&#;n i&#;indeki Platin ile yapılır. Platin iki kontaktan oluşur ve devreyi s&#;rekli a&#;ıp kapatarak bir dalga (basit dalga osilat&#;r&#; ama kare dalga değil, sin&#;s de değil, sadece yarım sin&#;s) &#;reterek bobine g&#;nderir. Bobinin primer sargısına giren 12V Alternatif Akım (AC) bobinin sekonder sargısında &#;ok daha y&#;ksek bir voltajın &#;retilmesine sebep olur ve bu voltaj da distrib&#;t&#;re g&#;nderilerek tevzii makarası vasıtası ile distrib&#;t&#;r kapağındaki k&#;m&#;r uclara ve oradan da kablolarla bujilere aktarılır, bujide voltaj gidecek başka bir yol bulamadığından anot-katod arasında atlar ve kıvılcım (spark) meydana gelerek silindirde eski zamanda karb&#;rat&#;r ama yeni zamanda p&#;sk&#;rtme yardımı ile sevk edilen benzin-hava karışımını karışımını ateşler. Patlamanın etkisi ile piston aşağıya itilir, biyel kolu yardımı ile krank milini &#;evirir, krank mili volanı &#;evirir, volan da debriyaj-baskı-balata-bilya vasıtası ile şanzımandaki dişlileri, onlar da şaftı, şaft da diferansiyeli, diferansiyel de miller ve miller de tekerleri &#;evirir, lastik d&#;ner ve ara&#; hareket eder.

    Platin s&#;rekli a&#;ıp kapanarak parazit &#;retir ve bu da radyo dalgalarınıda enterferans olarak algılanır (cızırtı) ve onu da &#;nlemek i&#;in meksefe (kondansat&#;r) kullanılır.

    Taner G&#;de

    Alıntıları Göster
    Ateşleme yapmıyorsa

    1 - buji bozulmuş olabilir
    2 - bujiyi besleyen elektrik kablosu yerinden cıkmıs olabilir
    3 - enjekt&#;r bozulmuş olabilir
    4 - enjekt&#;re benzini aktarak yakıt borusu tıkanmış olabilir


    Yani muhtemelen &#;ok basit bir arızadir

    EGR hatası vs de arkadaşın dedigi gibi zengin yakıt cıkısından kaynaklanıyordur




  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: __

    Ateşleme yapmıyorsa

    1 - buji bozulmuş olabilir
    2 - bujiyi besleyen elektrik kablosu yerinden cıkmıs olabilir
    3 - enjekt&#;r bozulmuş olabilir
    4 - enjekt&#;re benzini aktarak yakıt borusu tıkanmış olabilir


    Yani muhtemelen &#;ok basit bir arızadir

    EGR hatası vs de arkadaşın dedigi gibi zengin yakıt cıkısından kaynaklanıyordur

    Alıntıları Göster
    benim astrada benzer hatalar vermişti(esp hari&#;),ateşleme bobini değişti
  • Otomobil Uzmanı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: superposition

    benim astrada benzer hatalar vermişti(esp hari&#;),ateşleme bobini değişti

    Alıntıları Göster
    en basitinden başlamak lazım ilk bakılacak şey buji kablosunun buji &#;st&#;nden &#;ıkıp &#;ıkmadığıdır. Eğer tmeas yoksa akım &#;retilsede bujiye gitmez ve ateşleme seafoodplus.infoan zora doğru bakılması işin doğrusudur.
    1- buji kablosu bağlantıları kontrol&#;
    2- Buji tırnak aralığı kontrol&#; ve buji temizliği (eğer ateşleme olmamışsa yakıt silindir i&#;inde yanmadan kaldığı i&#;in bujiyi iyice pisletmiştir. Temizlenmesi şarttır.
    3- her 2 maddedekiler sağlam ve problem yok ise ise bobin , enjent&#;r vs &#;eklinde ileri derece kontrollere ge&#;ilmesi gerekir&#; Bunları bir ustanın yapması daha doğrudur.

    eğer &#;&#;&#;nc&#; maddedeki arızalardan biri ger&#;ekleşmiş ise iki nolu maddedeki şart da ger&#;ekleşmiş olduğu i&#;in beraber uygulama yapılması gerekir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vezir

    en basitinden başlamak lazım ilk bakılacak şey buji kablosunun buji &#;st&#;nden &#;ıkıp &#;ıkmadığıdır. Eğer tmeas yoksa akım &#;retilsede bujiye gitmez ve ateşleme seafoodplus.infoan zora doğru bakılması işin doğrusudur.
    1- buji kablosu bağlantıları kontrol&#;
    2- Buji tırnak aralığı kontrol&#; ve buji temizliği (eğer ateşleme olmamışsa yakıt silindir i&#;inde yanmadan kaldığı i&#;in bujiyi iyice pisletmiştir. Temizlenmesi şarttır.
    3- her 2 maddedekiler sağlam ve problem yok ise ise bobin , enjent&#;r vs &#;eklinde ileri derece kontrollere ge&#;ilmesi gerekir&#; Bunları bir ustanın yapması daha doğrudur.

    eğer &#;&#;&#;nc&#; maddedeki arızalardan biri ger&#;ekleşmiş ise iki nolu maddedeki şart da ger&#;ekleşmiş olduğu i&#;in beraber uygulama yapılması gerekir.

    Alıntıları Göster
    Bobin arızası gıbı gelıyor banada. Megane fazI lerın kronık sorunu.




  • Yarbay
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fottili

    Arkadaşım benzinli motorsa ateşleme bobini olma olasılığı &#;ok y&#;seafoodplus.infot orjinal ateşleme bobinlerinde b&#;yle bir sıkıntı oluyor ateşleme bobini &#;ok pahalı bir şey değseafoodplus.infoengi başlı bobin, markası valeo sanırım alırsanız sorun seafoodplus.infoız ş&#;yle bir durum var bobin arıza verdiği i&#;in bobini değiştirsenizde otomobil aynı sorunu seafoodplus.info y&#;zden değiştirilen bobinin araca tanıtılması seafoodplus.infode &#;zel Renault serviside bu işi halledebilir sanırıseafoodplus.infoe gidip olmadık masraflar &#;ıkarmaya değseafoodplus.info sorun zannetiğimiz gibiyse.

    Alıntıları Göster
    renaultların benzinli motorlarının kronik sorunudur bobin sorunu taş &#;atlasa lira gibi bir masrafı tutar tam olarak fiyatını bilmiyorum forumdan duyduğum kadarıyla s&#;yl&#;yorum size,




  • Binbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: EmreGLC

    renaultların benzinli motorlarının kronik sorunudur bobin sorunu taş &#;atlasa lira gibi bir masrafı tutar tam olarak fiyatını bilmiyorum forumdan duyduğum kadarıyla s&#;yl&#;yorum size,

    Alıntıları Göster
    Arkadaşın Astra'sında aynı sorun vardı. Ateşleme yapamıyordu. Her metrede kaputu a&#;ıp kabloları oynatıyorduk.
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

Bujiler Aşınırsa Ne Olur?

Bujilerin Ne Söylediği Bilmek, Aracın Motor Durumunu Bilmektir.

Eğer aracınıza sabahları çalıştırmak güçlük çekiyorsanız, bujilerin kontrol vakti geldi demektir. Bujileriniz aşındığında aracın performansı düşer ve motor rolantide daha gürültülü çalışır.

Buji; kısaca yakıt-hava karışımını tutuşturmaya yarar.

Diğer bir deyişle, buji olmadan kıvılcım olmaz. Kıvılcım olmadan aracınız çalışmaz.

Bujiler Aşınırsa Ne Olur?

Buji performansı, motorun genel performansını etkilediği için önemli bir parçadır.

Bujiler aşındıkça ve eskidikçe, buji boşlukları aşırı sıcaklık ve pislik birikiminin bir sonucu olarak genişler. Boşluklar ne kadar genişlerse, yanma o kadar düzensiz veya etkisiz hale gelir. Eskiyen bujiler aküyü çok fazla yorar.

Gaza bastığınızda egzozdan siyah duman çıkar. Hızlanma esnasında teklemeler başlar. Aracınızdaki yakıt sarfiyatında ki artışın nedenlerinde biri de bujilerin eskimesi olabilir.

Benzinli motorlar, yakıt-hava karışımını sıkıştırarak ve ardından bu karışımı ateşleyip patlatarak güç elde eder.



Piyasada kabul gören buji markaları:Ngk, Bosch, Champion, ACDelco, Denso, Aktivex, Champion, Motorcraft olarak sayabiliriz.

Bujilerin Ne Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

Arızalı bir bujiyi okumak, aracın motor durumu hakkında size paha biçilmez bir fikirler verir.

Bujilere bakarak motorun durumu gösteren birkaç işaret….

Bujilerde yağ var mı? Yağ birikiyor mu?

Bujileriniz yağlanmışsa, yanma odasına aşırı miktarda yağ giriyor demektir. Bu genellikle aşınmış bir piston segmanı, contalar, silindir gömlekleri yâda pistonlardan kaynaklanır.

Bujilerin üzerinde çizikler yâda kırılmalar var mı?

Çizilmiş ve kırılmış bujiler genellikle aracın motorunda yabancı bir nesne olduğunu gösterir. Arızalı bir EGR valfi veya tıkalı bir yanma odası olup olmadığını kontrol ettirin.

Bujiler, Kabarık ve beyaz mı?

Aşırı kuru bujiler üzerindeki beyaz kaplama, tipik olarak motorunuzun aşırı ısındığını ve hava-yakıt karışımında çok fazla hava olduğunu gösterir. Ayrıca motorun soğutma sistemi veya ateşleme zamanlamasıyla ilgili bir sorun olabilir.

Siyah karbon yatağı mı?

Siyah bujiler, zayıf bir kıvılcımın veya hava-yakıt karışımında çok fazla yakıtın bir işaretidir. Çok sayıda arızanın bir sonucu olarak karbon birikintisi oluşabilir.

Bujiler Islak yada nemli mi?

Islak bujilerin en yaygın üç nedeni şunlardır: su basmış bir motor, çatlamış bir seramik izolatör veya hatalı bir ateşleme kablosu.

Parçalanmış veya düz bujiler mi?

Motorunuz için yanlış bujilere sahip olabilirsiniz. Çok uzun olan bujiler, piston veya bir valf ile çarpışarak yanma odasına çıkıntı yapabilir. Bu, pistona zarar verebilir ve hatta parçalayabilir. Bu arada, çok kısa olan bujiler motorun bükülmesine neden olabilir.

Bujilerimi Ne Sıklıkta Değiştirmeliyim?

Bujiler, uzun süreli dayanıklılık için tasarlanmıştır, Ancak, beklenenden daha erken de hasar görebilirler. Pahalı motor masraflarından kaçınmak için düzenli kontrol edilmesi gerekir.

Bujilerin değişim kilometresi, kullanılan buji tipine göre değişim gösterir. Örneğin kullandığınız bakır bir bujinin ortalama km. değişim km. si iken, iridyum bujilerin değişim km. si ila km. arasında olabilmektedir.

Aracınızındaki bujilerinin hangi tip olması gerektiğini
PratikAraba servisinden öğrenebilirsiniz.

Buji Fiyatları Ne Kadar?

Buji kullanım ömrünün çok geniş bir aralıktan olmasından dolayı buji fiyatları da çok değişkendir.
Kullanılan normal yani bakır bujinin fiyatı 30 TL civarındayken, iridyum buji fiyatı TL civarında olabilmektedir.

Ancak; her buji tipi, her araca uygun olmaz. Örneğin honda, toyota gibi japon grubu araçlarda model sonrasında iridyum ve platin bujiler kullanılırken. öncesi Renault marka araçlarda iridyum ve platin buji kullanılmaz.

Piyasada yaygın olarak bulunan buji tipleri


Bujiler, değiştirilecek en uygun maliyetli otomobil parçaları arasındadır. Ancak bujiden kaynaklanan sorunlar hasarı en pahalı olanlar arasındadır. Bu nedenle, bujilerin düzenli kontrolü oldukça önemlidir.

Bujilerinizi Değiştirmek Neden Önemlidir?

Aracınızın bujilerinde düzenli kontrol ve değişim yaptığınızda;

• Yanma ve araç performansını iyileştirir
• Motorunuzun sorunsuz çalışmasına yardımcı olur. Katalitik konvertör arızası olasılığınızı en aza indirir
• Yakıt ekonomisini iyileştirir.
Bosch Iridium Buji

Eğer aracınızda sabahları tekleme varsa, yakıt tüketminden şikayetçiyseniz Pratik Araba servisine uğrayın. Aracınızın bujilerini ücretsiz olarak kontrol edelim.


Çeşitli markalı OEM ve satış sonrası seçenekler arasından seçim yapın.

PratikAraba TSE servis kalite standartına sahiptir. Bakım ve onarım esnasında orjinal ve OEM (Original Equipment Manufacturer) onaylı yedek parça kullanır.

" Yapılan tüm bakım ve tamir işlemleri ve kullanılan yedek parça garantilidir. "


seafoodplus.info üzerinden ve PRATIKARABA aplikasyon sistemi üzerinden aracınıza yapılan periyodik bakım ve tamir geçmişini online görüntüleyebilirsiniz.






Triger Kayışının Yıprandığını Nasıl Anlarız?
Fren Balatalarınızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?
Aracınızın Periyodik Bakım Fiyatını Hesaplayın

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir