sivilce kalıntıları nasıl geçer / Yüzdeki Sivilce Lekeleri, İzleri Nasıl Geçer? Kesin Çözüm Önerileri

Sivilce Kalıntıları Nasıl Geçer

sivilce kalıntıları nasıl geçer

Sivilce İzleri Nasıl Yok Edilir?

Sivilce en sık karşılaşılan cilt problemleri arasındadır. Hem kendisi hem de ardında bıraktığı izler estetik açıdan rahatsız edici bir görüntü oluşturmaktadır. Sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olmayı engelleyen sivilce izleri nasıl yok edilir?

İçerikler

Sivilce Nedir?

Derimizin altında yağ (sebum)üreten yağ bezleri bulunmaktadır. Özellikle yağlı ciltlerde aşırı yağ üretimi, ölü deri hücreleri, toz, kir vb. cilt gözeneklerinin tıkanmasına neden olabilmektedir. Bu durumda tıkanan gözeneklerde bakteri artışı meydana gelip iltihaplı sivilce (akne) oluşumuna yol açabilmektedir. Genellikle yüz bölgesinde; alın, çene, yanak, göğüs, sırt, omuz gibi vücutta birçok bölgede görülebilmektedir.

Bununla birlikte; hormonlar, kullanılan ilaçlar, güneşe aşırı maruz kalma, stres, sigara gibi zararlı alışkanlıklar, var olan sivilcelerin sıkılarak bakterilerin diğer kısımlara yayılması vb. nedenler de sivilce oluşumuna neden olabilmektedir.

Sivilce Neden İz Bırakır?

Sivilce temelde geçici bir cilt problemidir. Ancak bazı sivilce problemleri ciltte kalıcı hasara neden olarak iz bırakabilir. Akne oluşumunda hücreler tıkanarak iltihaplanır. İltihaplı sivilce kızarıp şişer. Şişmeye bağlı olarak cildin folikül duvarlarında yırtılmalara sebep olur. Yırtılmanın boyutu, sivilcenin boyutu ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir. 

Yırtılmaya bağlı olarak ciltte kolajen üretimi artar ve onarım başlar. Ciltte sivilce ve yarattığı tahribat iyileşse bile çok derin deformasyonlarda iyileşme süreci pürüzler kalabilir. Bu da sivilce izlerine neden olur. Özellikle cildin bir alt tabakası olan dermis tabakasının zarar görmesi sivilce izi riskini artırır. 

Bununla birlikte;

  • Ergenlik döneminde ortaya çıkan sivilcelerin tedavi edilememesi,
  • Sürekli aynı yerde çıkan iltihaplı ve şiddetli sivilcelerin tedavi edilmemesi,
  • Sivilcelerin sıkılması da izlerin oluşmasında başlıca nedenler arasındadır.

 

Sivilce Lekeleri Zamanla Geçer Mi?

Sivilce izleri oluşan aknenin şiddetine göre değişiklik gösterebilmektedir. Çoğunlukla kişi, sivilce sonrasında herhangi bir iz olmadan atlatabilmektedir. Oluşan sivilce izleri de zamanla basit krem, vb. yöntemler ile ya da kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak bazı kişilerde akne sonrasında iz kalabilmektedir. Bu izler zamanla geçmez ve daha profesyonel tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Oluşan izin yapısına göre uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Sivilce lekelerinin ortaya çıkma şekilleri şunlardır:

Erken akne izleri: Sivilcenin iyileşmesi sonucunda ortaya çıkan kırmızı veya kahverengi lekelenmelerdir. Ortalama 6-12 ay içerisinde geçer. Ancak 1 yıl içerisinde geçmezse kalıcı iz olarak tanımlanır.

Artan Doku Oluşumu Sonucu Ortaya Çıkan İzler

Sivilcenin onarılması ve iyileştirilmesi sürecinde aşırı kolajen artışı sonucu ortaya çıkar. Ciltte, yukarı doğru kabarık bir görüntü oluşturur. 

Doku Kaybına Bağlı Ortaya Çıkan İzler

Deformasyona bağlı olarak doku kaybı meydana gelir. Bu da sivilcenin oluştuğu yerlerde çukur bir görüntüye neden olmaktadır. Çiçek hastalığında görülen izleri andırmaktadır.

Bunlarla birlikte sivilce izleri 3 gruba ayrılır.

Icepick 

Adını buz kıracağından alan bu grupta, cilde buz kıracağı ile delinmiş gibi bir görünümde izler vardır. Dar ve kenarları keskin olan bu izler dermis ve yağ dokuya kadar ulaşan derinliktedir.

Boxcar:

Oval çukur şeklinde ya da keskin yuvarlak çukur şeklindedir. Daha üst tabakada ortaya çıkar ve Icepick kadar keskin değildir.

Rolling

Bu izlerde cilt yüzeyi normal görünse de alttan yağ tabakaya doğru çekilme olur. Bu da ciltte dalgalı ve oluklu bir görünüme neden olur.


Yüzdeki İzlere Ne İyi Gelir?

Sivilce izleri nasıl yok edilir sorusunda, yüzdeki sivilce izlerinin giderilmesinde izin türü ve yapısı önemlidir. Bazı sivilce izleri kendiliğinden ya da maske, krem vb. gibi basit yöntemler ile geçebilmektedir.

Daha derin ve hasar bırakan izler ise yapısına göre profesyonel yöntemler ile giderilebilmektedir.

Sivilce izlerinin tedavisinde kullanılan yöntemler:

Kimyasal Peeling 

Meyve asitlerinin kullanıldığı cilt soyma işleminde alfa-hidroksi asitler (glikolik asit dahil), salisilik asit ve trikloroasetik asit en yaygın soyucu ajanlardır. Uygulama dermatoloji uzmanı tarafından yapılır. Uygulamadan önce hasta hikayesi dinlenir ve cilt analizi yapılır. Meyve asitleri cildin soyulmasını sağlar. Ölü hücrelerden arınan cilt yenilenir, gözenekler temizlenir. Yüksek konsantrasyondaki meyve asitleri doktor kontrolünde uygulamaktadır. Cilt yüzeyine uygulanan asidin doğru şekilde ve miktarda  uygulanması önemlidir. Çünkü yanlış bir uygulama ciltte yanma, iz kalma vb. risklere neden olabilmektedir. Akne oluşumunu önleyen bu yöntem ile daha boxer gibi hafif düzeyde olan sivilce izleri tedavi edilebilmektedir.

Lazer 

Lazerle akne izi tedavisi daha derin izlerin tedavisinde etkili sonuçlar verebilmektedir. İki şekilde uygulanabilmektedir: cildi soyarak yenileyen tedavi ve cildi soymadan yenileyen tedavi.

Cildi Soyarak Yenileyen Tedavi

Bu yöntemde lazer ışınları ile cildin üst tabakasının soyularak yenilenmesi sağlanmaktadır. Diğer soyma yöntemlerine göre en önemli üstünlüğü derinin alt tabakalarına kontrollü olarak etki edebilmesidir. Cilde gönderdiği ısı ile kolajen üretimini uyarır. Kolajen üretimine bağlı olarak cilt yenilenerek sivilce izleri tedavi edilir. 

Cildi Soymadan Yenileyen Tedavi

Bu yöntemde cilt soyulmaz, alt tabakasında lazer ışığı gönderilerek ciltte kolajen üretimi artırılır. Işınlardan gelen ısı ciltte kontrollü hasara yol açar. Cilt kendini onarmak için kolajen üretimini artırır. Bu şekilde yenilenen ciltte sivilce izleri tedavi edilir. IPL, Fraksiyonel, Nd: YAG lazer uygulamaları bu kategoriye girmektedir.

Bununla birlikte lazer uygulaması; 

  • Ciltte sivilce oluşumuna neden olan P.acnes bakterisinin ürettiği porfirin maddesini emerek tahrip ederek,
  • Yağ hücrelerini küçültüp gözenekleri sıkılaştırarak, sivilce oluşumunu engelleyip var olanların da iyileşme sürecine yardımcı olur.

Lazer tedavisi aynı zamanda cildin kendisini yenilemesi sağlayıp cilt bakımı yaparak gençleştirme etkisi de gösterir.

 

Heraderma Kliniği akne ve akne izi tedavisinde kişiye uygun tedavi programı uygulamaktadır.

Sivilce izleri nasıl geçer?

Akne lezyonlarından kaynaklanan iz oluşumunu engellemek aslında o kadar da zor değildir. Genel olarak aşağıda belirttiğimiz 2 kurala mutlaka uyman en öncelikli adımlar arasında: 

1. Sivilcelerine dokunmamalısın!

Aynanın karşısına geçip sivilcelere dokunmak, sivilceleri patlatmak veya sıkmak cildinde iz kalma ihtimalini büyük ölçüde artıracaktır. Böyle yaparak hem cildine zarar verdiğini hem de cildin kendini onarma süresini uzatarak enfeksiyon kapma riskini artırdığını göz ardı etmemelisin.

2. Güneş ışınlarından kaçınmalı ve cildini korumalısın!

Her ne kadar güneş ilk başta cildini iyileştiriyor gibi görünse de, aslında gerçek öyle değildir. Güneşli günlerden sonra akne oluşumunu şiddetli bir şekilde geri dönebilir.

Ayrıca çoğu leke karşıtı uygulanan tedavi yöntemi güneş ışınlarına duyarlıdır ve güneşe tepki vererek kalıcı koyu lekeler oluşmasına sebep olur.

Ve en önemlisi, iyileşme aşamasındaki lezyonlar - diğer lezyonlar gibi - güneş ışınları ile pigmentasyona uğrayabilir. Akne izlerine bağlı oluşan hiperpigmentasyonun önleyebilmek için özellikle gündüzleri dışarı çıkarken cilt tipine uygun güneş kremlerini kullanmak cildin için atabileceğin en önemli adımlardan biridir.

Sivilce İzleri Nasıl Geçer? Sivilce Lekeleri İçin Kesin Çözüm Önerileri…

Haberler

Yaşam

Güzellik

Sivilce İzleri Nasıl Geçer? Sivilce Lekeleri İçin Kesin Çözüm Önerileri…

Hem cilt görünümünü hem de insan yaşamını psikolojik açıdan olumsuz etkileyen sivilceler en çok ergenlik döneminde görülür. Yanlış tedavi sonucu iz veya leke kalabilir. Cildin genel görünümünü bozan sivilce lekeleri genellikle iltihaplı bir lezyonun ürünüdür. Sivilce lekelerini gidermede cerrahi müdahaleler hem ağrılı hem de pahalı bir çözüm olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden evdeki malzemelerle kolay hazırlanan bitkisel yöntemlere ilgi fazladır.  Peki, sivilce izleri nasıl geçer? İşte sivilce lekeleri için kesin çözüm önerileri…

Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Sivilce İzleri İçin Maske Tarifleri

Sivilce İzleri İçin Maske Tarifleri

Sivilce İzlerine Ne İyi Gelir?

Sivilce İzlerine Ne İyi Gelir?

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Sivilce İzlerine Ne İyi Gelir?

Sivilce, ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 85’inde görülmekle birlikte 30’lu 40’lı ve daha ileri yaşlarda da görülebilen bir deri hastalığıdır. Tipik bir sivilce, kırmızı renkte ucu sarı iltihaplı veya iltihapsız küçük kabarcıklar, açık komedon denen siyah noktalar ve kapalı komedon denen beyaz küçük kabartılar ve bazen daha iri kist benzeri yapılar şeklindedir.


Sivilce Neden Çıkar?

Normalde her iki cinsiyette de bulunan erkeklik hormonlarının da etkisiyle, derideki gözenek diye bilinen ince kıl ünitesi ağızcıklarının, sebum diye bilinen doğal deriye ait yağ ve ölü deri parçacıkları ile tıkanması ve üzerine bakterilierin eklenmesi sonucu iltihaplanması ile sivilce oluşur. Hormonların etkisiyle yağ üretimi artarken, önce siyah ve beyaz noktalar meydana gelir, peşinden deride normalde de bulunan bir bakterinin üremesi için uygun ortam sağlanır. Zamanla tıkanıp şişen kıl ünitesinin parçalanması ile iltihaplı ve iltihapsız kabarcıklar ve kistler oluşur. Ancak bilinmelidir ki sivilce mikrobik bir hastalık değildir ve bulaşmaz. Ergenlik dönemi, kadınlarda adet dönemi, her iki cinsiyet için stres zamanları, bazı hormonların artması sivilcenin daha yoğun olarak gözlenebileceği zamanlardır.

Sivilce Genetik miras mı?

Ailesinde bu sorunu yaşamamış kişilerde de sivilce gözlenebilir. Fakat ailesinde özellikle iz bırakıcı şekilde, şiddetli sivilce rahatsızlığı yaşamış olanlarda, daha erken yaşta başlama ve uzun sürme özelliği vardır. Bu sebeple özellikle bu kişilerin erken tedaviye alınması önemlidir.

Sivilce İzleri Geçici mi?

Sivilce en sık yüzde oluşur. Bu bölge dışında, boyun, omuzlar, göğüs v-bölgesi, sırt ve hatta saçlı deri içi ve nadiren kol üst kısımlarında da ortaya çıkabilir. Sivilce; ciddi bir sağlık sorunu oluşturmamakla beraber, iz bırakabilme potansiyeli olduğu ve kişinin sosyal açıdan kendine güvenini belirgin ölçüde azaltabileceği için erken tanısı ve tedavisi önemlidir. Sivilcenin bazen başka hastalıkları taklit edebileceği bilinmelidir. Tanının dermatologlar tarafından koyulup, tedavinin onun kontrolünde yapılması gerekir.

Sivilce Tedavisi İçin…

Akne tedavi edilebilen bir durumdur; ancak her sivilce aynı şekilde tedavi edilmez. Bu nedenle sivilce tedavisinin dermatolog tarafından planlanması ve izlenmesi en uygun olandır. Tedavi şekli ve süresi, kişinin genel sağlık durumu göz önüne alınarak, sivilcenin şiddetine, yaygınlığına, kişinin yaşına göre belirlenir. Sivilcenin tedavisi 1–2 hafta gibi kısa bir sürede bitmez; uzun süreli olacağı baştan kabul edilmelidir. Düzensiz olarak uygulanan sivilce tedavilerinin (özellikle ağızdan alınan ilaçların) hiçbir anlamı yoktur.

Sivilceli Ciltler İçin Bakım Önerileri

Cildinizi Günde İki Kere Temizleyin
Eğer sivilceye yatkın bir cilt yapınız varsa günde iki kere cildinizi temizlemeniz gerekiyor. Cildi yağlı kişilerin cilt bakımı yaparken salisilik asit içeren yağsız kremler kullanmaları önerilir. Yüz temizliğinde kullandığınız sünger ya da fırçaların cildi aşındırmaması da önemli bir detay.

Tonik Kullanın
Tonik kullanarak hem ciltteki kiri ve fazla yağdan kurtulabilirsiniz. Tonik cildinizin PH dengesini korumaya da katkıda bulunur. Eğer cildiniz yağlı değilse gereksiz bir kuruluğa neden olmamak için tonik kullanmaktan kaçınmalısınız.

Cildinizi Güneşten Koruyun
Sağlıklı bir cilde sahip olmanın en önemli kuralı güneşten sakınmaktır. Güneşin UVA ve UVB ışınları cildinize zarar vererek onu yıpratır ve yaşlandırır. Bunu engellemek için yaz aylarında cildinizi örtecek uzun kollu ve ince giysiler tercih edin. Güneşin yıpratıcı etkilerine karşı güneş kremini sadece sahillerde değil dışarıda olduğunuz her zaman kullanın.

Sivilce İzleri ve Kozmetik Ürünler
Salisilik asit, benzoil peroksit ve kükürt gibi aktif maddeler içeren ürünler sivilcelerin cildinizdeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Cildinizi Nemli Tutun
Nemli bir cilt sağlıklı cildin önemli adımlarından biridir. Cildinizi nemli tutmazsanız cildiniz kuru ve enfeksiyonlara karşı savunmasız kalır.

Sivilce Tedavisi İçin Doğum Kontrol Hapı Kullanılır mı?

Sivilce tedavisinde, sürülerek ya da ağız yoluyla alınan tetrasiklin grubu veya eritromisin türevi antibiyotikler, doğum kontrol hapı gibi hormonal ilaçlar ve yine sürülerek ya da ağız yoluyla alınan A vitamini türevi ilaçlar kullanılmaktadır. Sivilcenin türüne göre; bu tedavilerin yanında, doktor tarafından uygun görülürse, belli zamanlarda siyah nokta çıkartma, kimyasal soyma işlemleri, kistlerin boşaltılması ve içlerine kortizon enjeksiyonu, izler üzerine lazer tedavileri gibi yöntemler tamamlayıcı tedavi seçenekleri olarak uygulanabilir.

Sivilce Tedavisinde Yüksek Doz A Vitamini Kullanımı

Yüzeyel kullanılan salisilik asit, retinoik asit, azelaik asit, sülfürlü karışımlar, antibiyotikli kremler ve ağızdan alınan antibiyotiklere dirençli kistik iz bırakan sivilceleri olan seçilmiş hastalarda, hasta onayıyla yüksek doz A vitamini uygulaması en son seçenektir. Kan tahlilleri kontrolü ile belli dozda, dermatolog kontrolü ile verilir .

Sivilce İzlerine Ne İyi Gelir?


Peki vücuttaki sivilce izleri nasıl geçer? Sivilce izlerine çözüm olarak sunulan uygulamalar şöyle sıralanabilir…

  • Yüzeysel/orta/derin peeling (kimyasal soyma),
  • Dermaroller,
  • Mikro iğneleme,
  • Mezoterapi,
  • PRP,
  • Fraksiyonel lazer,
  • Dolgu uygulamaları,
  • Cerrahi/ablatif lazerler.

Sivilce İzleri ve Lazerle Leke Tedavisi

Sivilce izlerinin giderilmesinde kullanılan lazer yönteminde temel amaç izlerin görünümünü en aza indirmektir. Lazer tedavisi sırasında lazer ışınları iz olan bölgenin üst katmanlarına yönlendirilerek buradaki doku kontrollü tahriş edilir. Bu sayede iz olan bölgede zarar gören hücreler yenilenmeye başlar ve kollajen uyarımı ile birlikde izler de iyice silikleşir. Lazer tedavisi; hali hazırda geçmemiş sivilceleri olanlar, esmer tenliler  için uygun bir yöntem değildir. Tedavinin size uygun olup olmadığına yapacağı incelemenin ardından doktorunuz karar verir.
Tedavi sırasında cilde uygulanan lazer izli bölgenin üst tabakasında gözle görülmeyecek büyüklükde delikler açar ve üst tabakada kontrollü hasar meydana getirir. Üst tabaka kalktığı için soyulan yer kendini yenileyerek alttan yeni uyarılmış cilt ortaya çıkar. Lazer ışınları üst tabakayı kazırken ortaya çıkan ısı ve ışık sağlıklı cilt hücrelerini tetikleyerek büyümelerini sağlar. Bu iki etkinin bir araya gelmesi ile izler belirsizleşir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır