amerika aylık asgari ücret 2022 / Amerika Birleşik Devletleri'nde Asgari Ücret Ne Kadar? - Ekşi Şeyler

Amerika Aylık Asgari Ücret 2022

amerika aylık asgari ücret 2022

Dolar enflasyonu: Yıllara göre dolar bazında asgari ücret değişimi

Asgari ücret yılında 8 bin lira oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin dolar bazında asgari ücretin Amerikan dolarına yükseldiğini duyurdu. Bakan Bilgin bunun ’den bu yana dolar bazında en yüksek asgari ücret olduğunu bildirdi. 

Ekonomistler ise bu hesaplamada dolar enflasyonunun dikkate alınmadığını belirtiyor. 

Dolar bazında asgari ücret son 20 senede nasıl değişti? AK Parti iktidarı döneminde en yüksek asgari ücret kaç dolar oldu? 

Bakan Bilgin’in açıkladığı verilere iki türlü eleştiri var. Birincisi Dolar enflasyonunu hesaba katmamak. İkincisi enflasyon hesabında yıllık ortalamayı almamak.

Yıllık ortalama asgari ücret nasıl hesaplanır?

Gerek lira gerekse dolar bazında asgari ücret hesaplamasında hükümet yetkilileri ve araştırma kurumları birbiriyle çelişen veriler açıklıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sitesinde her ay aylık net asgari ücretin ne kadar olduğu belirtiliyor. Ancak bazı yıllar asgari ücrete bir kez zam yapılırken, bazı yıllarda yıl içinde de zam geldi. Hatta yılda üç farklı asgari ücretin uygulandığı dönemler de oldu.

Örneğin yılının ilk yarısında 4 bin lira olan asgari ücret ikinci yarısında 5 bin lira oldu. yılında asgari ücretin aylık ortalaması ise 4 bin lira olarak gerçekleşti. Yıllık kazanılan toplam ücreti 12 aya bölerek bu ortalamayı buluyoruz.

Dolar bazında asgari ücret nasıl hesaplanır?

Dolar bazında asgari ücreti aylık veya yıllık olarak hesaplayabiliriz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sitesinde aylık ve yıllık dolar kuru bilgileri yer alıyor. Dolar kuru sene boyunca değişkenlik gösterdiğinden yıllık kur ortalamasını kullanmak gerekiyor. Aylık hesapta aylık kur ortalaması kullanılıyor.

Nominal ücret mi gerçek ücret mi?

Nominal ücret, enflasyonun dikkate alınmadığı ücreti yansıtıyor. Gerçek (reel) ücret ise enflasyonun da dikkate alındığı hesaplama. Yıllar arasında karşılaştırma yaparken enflasyonun dikkate alındığı gerçek ücret sağlıklı bir kıyas imkânı tanıyor.

Enflasyon hesaba katılmazsa en yüksek ücret ’te

Enflasyon dikkate alınmazsa yılından bu yana yıllık asgari ücret en yüksek Dolar ile yılında olacak. Neden “olacak” diyoruz? Çünkü henüz yılında yıllık ortalama dolar kurunun ne olacağını bilmiyoruz.

hesaplaması için 20 Aralık kurunu kullandık. ’te dolar kurunun seyrine göre bu miktar artabilir veya düşebilir.

Bu nominal hesapta daha önce en yüksek asgari ücret yılında dolar ile görülmüştü.

Dolar enflasyonu: En yüksek asgari ücret ’da

Peki, dolar enflasyonu dikkate alındığında asgari ücret nasıl değişti? Bugünün (Aralık ) değeriyle asgari ücret ’den itibaren her sene nasıl değişti? Bunu hesaplamak için ABD’deki enflasyon oranını dikkate almak gerekiyor.

Buna dayalı hesaplamada şu veriler ortaya çıkıyor: yılları arasında en yüksek reel asgari ücret yılında dolar ile görüldü. Yani ’daki asgari ücretin Aralık itibariyle değeri dolar.

’da gerçek asgari ücret dolar iken ’te dolar; ’de ise dolar olmuştu.

Akademisyen Prof. Dr. Selçuk Şirin, Bakan Bilgin’in paylaştığı hesaplamaya sosyal medyada tepki göstererek “Bir öğretmen olarak böyle şeyler yayılınca çocuklar adına üzülüyorum. Bir öğrenci şu tabloyu hazırlasa F alır. Sebep? Doların da enflasyon var! 'deki 1$ bugün $ ediyor. Geçen seneki $ bile bugün $ ediyor. $ Alım gücü sabit değil.” dedi. Kerim Rota ise Bakan'ın asgari ücret paylaşımını 'dezenformasyon' olarak niteledi.

Dünyanın en güçlü devletlerinden biri olan ABD, Türkiye&#;de genellikle kullanılan adıyla Amerika asgari ücret konusunda çoğu Avrupa ülkesinin gerisindedir. Dünya ekonomisine yön veren resmi para birimi olan Dolar ise tüm dünya genelinde rezerv para birimi olarak kullanılmaktadır. Uluslararası ticarette de en çok kullanılan para birimi dolardır. 

milyondan fazla nüfusa sahip olan ülke, yeşil kart programı ile her yıl tüm diğer ülkelerden göçmen kabul etmeye devam ediyor.

Görece düşük asgari ücret beraberinde birçok sorun getirse bile çeşitli sebeplerle tüm dünyada insanların en çok merak ettiği ve kalıcı olarak yaşamak istediği başlıca ülkeler arasında yer almaktadır.    

Amerika’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Amerika Birleşik Devletleri, gerek dünyada fiziksel olarak kapladığı alan olarak, gerekse güçlü para biri olan dolar sayesinde ekonomik olarak dünyanın en büyük devletlerinden biridir.

Yüzölçümü kadar büyük olan geniş istihdam kapasitesine sahip olduğu için tüm dünya genelinde yaşanmak istenen yerlerin başında yer almaktadır.

Amerika her konuda ilgi çekici olsa da yeni göç etmek isteyen bireyler için ekonomik anlamda zorlanmalarına neden olabilir. Amerika’ya göç etmek isteyen bireylerin daha iyi şartlarda yaşamaları için ülke içerisindeki iş konusunda olan talepleri incelemeleri faydalarına olacaktır.

Amerika asgari ücret aylık olarak değil saatlik olarak hesaplanmaktadır. Çalışma saatleri ve ücret konusunda federal hükümet tarafından tüm ülkeyi kapsayıcı olarak bir alt limit belirlenmiştir.(Yine de 5 eyalet asgari ücret belirlememiştir ve 2 eyalette de minimum asgari ücret federal hükümetin belirlediği rakamın altındadır.)

Amerika&#;da asgari ücret ve yıllarında 7,25 dolar olarak belirlenmiştir. Yakın zamanda yapılan genel seçim ile birlikte başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden, coronavirus tedbirleri kapsamında federal kurumlarda çalışan işçiler için asgari saatlik ücretin 15 dolara çıkarılmasına yönelik hazırlanan kararnameye imza atmıştır.

30 Ocak ’de devreye girecek olan bu kararname, 30 Mart ’ye kadar tüm kurumların yeni hazırlayacakları sözleşmelerde uygulaması gerektiğini de özellikle vurgulamıştır. yılında yürürlüğe girecek olan bu yeni karar öncesi eyaletlere göre Amerika asgari ücretleri net olarak şu şekildedir.

Eyalet AdıSaatlik ÜcretAylık Ücret
( saat üzerinden)
Alabama*Minimum yok&#;
Alaska$10,34$,8
Arizona$12,15$,5
Arkansas$11,00$,0
California$13,00$,0
Colorado$12,32$,4
Connecticut$12,00$,0
Delaware$9,25$,5
Florida$8,65$,5
Georgia$5,15$,5
Hawaii$10,10$,0
Idaho$7,20$,0
Illinois$11,00$,0
Indiana$7,25$,5
İowa$7,25$,5
Kansas$7,25$,5
Kentucky$7,25$,5
Louisiana*Minimum yok
Massachusetts$13,50$,0
Maine$12,15$,5
Maryland$11,75$,5
Michigan$9,65$,5
Minnesota$10,08$,6
Missouri$10,30$,0
MississippiMinimum yok&#;
Montana$8,75$,5
North Carolina$7,25$,5
North Dakota$7,25$,5
Nebraska$9,00$,0
New Hampshire$7,25$,5
New Jersey$12,00$,0
New Mexico$10,50$,0
Nevada$9,00$,0
New York$15,80$,0
Ohio$8,80$,0
Oklahoma$7,25$,5
Oregon$12,00$,0
Pennsylvania$7,25$,5
Rhode Island$11,50$,0
South Carolina*Minimum yok&#;
South Dokota$9,45$,5
Tennessee*Minimum yok&#;
Texas$7,25$,5
Utah$7,25$,5
Virginia$7,25$,5
Vermont$11,75$,5
Washington$13,69$,3
Wisconsin$7,25$,5
West Virginia$8,75$,5
Wyoming$5,15$,5

*5 eyalet minimum asgari ücret belirlememiştir. Bu sebeple bu eyaletlerde federal olarak belirlenen minimum maaşın altında çalışanlar bulunabilir.

Wyoming ve Georgia&#;da ise saatlik asgari ücret federal olarak belirlenen asgari ücretin altındadır.

Bu tablo, ABD Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Amerika’daki tüm eyaletlerdeki minimum saatlik çalışma ücretini göstermektedir. Daha iyi anlaşılır olması ve Türkiye’deki asgari ücret ile daha iyi kıyaslanabilmesi için bu tablo aynı zamanda Amerika asgari ücret aylık olarak da bir sütunda gösterilmiştir.

Tüm bu veriler resmi kaynak olan, Amerika Ekonomi Bakanlığı web sitesinden alınmıştır. Amerika’da haftalık çalışma süresi 40 saattir. Bu da aylık olarak takribi saate denk gelmektedir.   

Bu sebeple aylık Amerika asgari ücret hesabı saat üzerinden yapılmıştır.

Amerika’da Ortalama Maaşlar Ne Kadar?

İstihdam konusunda oldukça geniş kapsamlı olan Amerika’da saatlik olan resmi asgari ücret 7,25 dolar kriter alındığında, Amerika’daki aylık asgari ücret yaklaşık olarak dolar olarak gelmektedir. Eyaletlere göre farklılık gösteren saatlik minimum ücret ve dolayısıyla aylık gelir bulunduğunuz yere göre değişecektir Amerika’da ortalama gelir ise şu an için ,26 dolar olarak gözükmektedir.

Amerika&#;da iş bulma konusunda bazı web sitelerini önerdiğimiz yazımızı da inceleyebilirsiniz.

rakamlarına göre Amerika’da asgari ücretli çalışan sayısı bindir. 1 milyon bin kişi ise bu rakamdan daha az bir miktar ücret alarak çalışmaktadır. Türkiye’de asgari ücret yılında lira olarak belirlenmiştir. Dolar bazında bu rakam şu andaki kur olan 8,45’ten alındığında yaklaşık olarak dolar olarak hesaplanabilir.

amerika-asgari-ucretle-calisma-orani

Gelişmekte olan ülkelerdeki gibi sürekli ve yüksek oranda artan bir enflasyona sahip olmayan Amerika’daki ortalama maaş rakamı tatmin edici düzeyde kabul edilebilir. Amerika’da lisans eğitimine verilen önem oldukça yüksektir. Bu da doğrudan maaşlara etki etmektedir. En az üniversite mezunu olanların asgari ücretle çalışma oranı %1,2 iken lise öğrencileri ya da liseye başlamış ama bitirmemişler için bu oran %3,1&#;e kadar çıkar.

Asgari ücretle çalışma konusunda yaşlara baktığımızda da en çok asgari ücretle çalışan yaş grubu yaş arasıdır ve yaş arttıkça asgari ücretle çalışma oranı da düşmektedir.

Amerika’daki bazı mesleklerde çalışan bireylerin aldığı ortalama maaşlar ise şu şekildedir.

  • Amerika işçi maaşı &#; dolar arasındadır.
  • Amerika mühendis maaşı &#; dolar arasındadır.
  • Amerika yazılımcı maaşı &#; dolar arasındadır.
  • Amerika doktor maaşı &#; dolar arasındadır.
  • Amerika memur maaşı (polis memuru) &#; dolar arasındadır.
  • Amerika avukat maaşı &#; dolar arasındadır.
  • Amerika mimar maaşı &#; dolar arasındadır.

Amerika&#;da çalışan Türkler için önemli konulardan biri de Türkiye&#;ye para gönderme konusudur. Bu noktada da Amerika&#;dan Türkiye&#;ye para gönderme yazımızı tavsiye ederiz.

Amerika’da Hayat Ve Çalışma Şartları Nasıl?

Amerika’da çalışma şartları ve iş olanakları oldukça yüksek standartlardadır. Geniş istihdam olanaklarına sahip olan bu ülkede yasal olarak çalışmak ve maaş alabilmek için çalışma izin belgesine sahip olunması gerekmektedir.

Ülke işverenler tarafından hem fiziksel hem de ekonomik olarak haksızlıklara uğramamaları için işçi hakları konusunda daima sıkı denetimler yapmaktadır. Amerika’da hangi işte çalışıyor olursanız olun ilk yılınızı bitirdikten sonra maaşınıza genellikle uygun ölçekte bir zam yapılmaktadır.

Çalışma hakları konusunda oldukça yol kat etmiş olan Amerika her ne kadar refah seviyesi yüksek bir ülke olsa da dünyanın en pahalı ülkelerinden biridir.

Amerika’da yaşam maliyeti günlük gereksinimler, kira ve mutfak masrafları çerçevesinde dolar civarındadır. Amerika’da ev kiraları ise ile dolar arasında gözükmektedir. Hal böyle olunca Amerika’da asgari ücret ile geçinmek de bir hayli zor olmaktadır.

Yalnız başına yaşayan bireyler için durum biraz daha makul kabul edilebilir ama bir ailenin bu rakamlar ile yaşaması oldukça zor olacaktır. Eğer aile olarak Amerika’ya kalıcı olarak yerleşmeyi düşünüyorsanız özellikle başlangıçta tek asgari ücretle kolay kolay refah içinde yaşayamayacağınızı hızlı bir şekilde öğreneceksiniz. En az iki asgari ücret alınması başlangıç için bir aileyi ekonomik olarak tatmin edebilir.

Amerika’daki hayat şartlarını daha iyi anlayabilmek için oradaki satın alım gücü, ürün ve hizmetlerin fiyatlarını da incelemek faydalı olacaktır. Günlük hayat için gerekli olan bazı ürün ve hizmetlerin fiyatları ise şu şekildedir.

Amerika &#; Türkiye Yaşam Masrafları ve Maaş, Asgari Ücret Kıyaslama

Ürün Veya HizmetABDTürkiye
1 Litre Süt$0,86$0,70
1 Kilo Pirinç$3,98$1,54
12li Yumurta$2,30$1,76
1 Kilo Peynir$11,07$6,17
1 Kilo Tavuk$9,21$3,35
1 Kilo Kırmızı Et$12,68$9,49
1 Kilo Domates$4,28$0,68
1 Kilo Patates$2,58$0,34
1 Kilo Soğan$2,60$0,27
1,5 Litrelik Su$1,80$0,24
1 Paket Marlboro Sigara$8,00$2,16
1 Adet Tek Yön Toplu Taşıma Bileti$2,20$0,44
Aylık Toplu Taşıma Bileti$65,00$24,64
1 Litre Benzin$0,69$0,90
1 Km Taksi Ücreti$1,63$0,49
60 Mps Ve Üzeri İnternet Ücreti$65,91$14,26
0rtalama Aylık Net Maaş$,79$,01

Günlük hayat için gerekli bazı belli başlı ürün ve hizmetler dolar para biriminde gösterilmektedir. Güncel olarak o ülkelerde yaşayan kişilerin de katkısıyla belirlenmekte olan bu bilgiler funduszeue.info adresinden alınmıştır.

Özetle

Amerika dünyanın en pahalı ülkelerinden biridir. Geniş istihdam kapasitesi ve yüksek standartlardaki çalışma koşullarına rağmen tek bir asgari ücret ile yaşanması oldukça güç olan ülkelerden biridir.

İlgili Yazılar

Amerika&#;ya taşınmak isteyenler ya da orada yaşayanlar için ilgi çekici olabilecek 3 yazımızı da buraya ekledik.

Kategoriler Yurtdışında Yaşamak

Amerika&#;da Asgari Ücret Yılında Ne Kadar?

'de Amerika'da Asgari Ücret Ne Kadar?

Tüm dünyada olduğu gibi Belçika ülkeside enflasyon koşullarından etkileniyor. yılında Amerika'da asgari ücret ,85 Euro olarak belirlenmişti. Eurostat üzerinden alınan verilere göre Amerika asgari ücret ,2 Euro olarak belirlenmiştir.

Amerika Türkiye Asgari Ücret Karşılaştırması

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Amerika asgari ücreti ,2 Euro'dur. Türkiye asgari ücreti yılı için Euro olarak belirlenmiştir. Döviz kurundaki değişiklikleri inceleyerek Amerika Türkiye asgari ücret karşılaştırması yapabilirsiniz.

Amerika Asgari Ücretin Yıllara Göre Değişimi

Amerika asgari ücretin yıllara göre değişimi aşağıdaki listede verilmiştir. Veriler Eurostat üzerinden alınmıştır.

  • Amerika Asgari Ücret: ,18 Euro
  • Amerika Asgari Ücret: ,94 Euro
  • Amerika Asgari Ücret: ,28 Euro
  • Amerika Asgari Ücret: ,22 Euro
  • Amerika Asgari Ücret: ,44 Euro
  • Amerika Asgari Ücret: ,85 Euro
  • Amerika Asgari Ücret: ,2 Euro

Universität Bremen bölümlerini incelemek için tıklayın.

Amerika'da Doktor Maaşları Ne Kadar?

Ülkemizde Tıp Fakültesi okuyan öğrenciler veya yeni mezunlar için yurtdışı alternatifleri de bulunuyor. Yurtdışında doktor olmak isteyen öğrencilere güzel haberlerimiz var. ABD'de doktor olmak isteyenler için ortalama maaşlar aşağıdaki gibidir.

ABD'de bir uzman yılda yaklaşık dolar kazanırken, bir pratisyen hekim kabaca dolar kazanıyor.

Karadağ asgari ücretini incelemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Amerika'da Mühendis Maaşları Ne Kadar?

Gelelim Yurtdışı mühendis maaşları araştırmasına. Pandemiden sonra uzaktan çalışma süreci giderek arttı. Böylece Türkiye’deki mühendisler de Yurtdışında çalışma fırsatlarını değerlendiriyorlar. Türkiye’den yurtdışına en çok başvuru yapan mühendislik meslekleri arasında bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, endüstri mühendisliği ve makine mühendisliği yer alıyor.

Amerika'da mühendis maaşları ortalama olarak Dolar civarındadır. Bu rakam U.S. Department of Labor verilerine göre derlenmiştir. ABD büyük bir ülke olduğu için maaaşlar değişkenlik gösterebilir.

Sırbistan asgari ücretini incelemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Amerika'da En İyi Üniversiteler Nelerdir?

Amerika'da en iyi üniversiteler aşağıdaki gibidir. Amerika'da öğrenci olmak istiyorsanız bu üniversiteleri mutlaka araştırmanızı öneriyoruz.

SıraÜniversite
1Massachusetts Institute of Technology (MIT)
2Stanford University
3California Institute of Technology (Caltech)
4University of Chicago
5University of Pennsylvania

Amerika Asgari Ücreti Nasıl Belirlenir?

Amerika asgari ücreti piyasa koşullarına ve enflasyon verilerine göre belirlenmektedir. Amerika ülkesindeki ekonomik koşullar, fiyat artışları, yoksulluk sınırı ve diğer faktörler asgari ücretin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Amerika Asgari Ücreti Yıllık Olarak Mı Belirleniyor?

Amerika asgari ücreti 6 ayda bir güncellenmektedir. Eurostat üzerinden Avrupa ülkelerinin asgari ücret zamlarını inceleyebilirsiniz.

Toplam Yorum: 3
admin avatar

çok güzel bir içerik, teşekkürler 😊

tugberk avatar

Sevgili @admin, seninle kamboçya’ya gidelim mi?

engineg85 avatar

@admin güzel içerik paylaşmışsınız teşekkürler.

Yorum Bırak
*İçeriğe yorum yazabilmek için üye olmanız gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası