opel gösterge ikaz lambaları / Opel Arıza Lambaları - Arıza Lambaları

Opel Gösterge Ikaz Lambaları

opel gösterge ikaz lambaları

Opel arıza lambaları nelerdir? Opel araçlarda yanıp sönen bu işaretler ne anlama geliyor? Bu yazımızda hepsine cevap vereceğiz.

Akü Arıza Işığı

Opel Arıza İşaretleri

Bu işaret Opel aracınızda yanmaya başladıysa aküde arıza vardır. Aküde arıza yoksa, aküyü şarj etmeyen alternatörde arıza vardır. Aracınızı bu durumda servise götürmenizde yarar var. Yoksa ilerde daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Fren Arıza Işığı

Opel Arıza İşaretleri

Bu işaret aracınızda yanıp sönüyorsa el frenini çekmiş olabilirsiniz. El freni çekili değilse fren sisteminde bir arıza var demektir. Bazı modellerde bu işaretin altında, üstünde veya bu işaret olmadan sadece Brake kelimesi gözükür.

Fren Sıcaklık Uyarısı

Opel Arıza İşaretleri

Daire içinde termometre bulunan bu işaret fren diskinin ve fren balatalarının aşırı ısındığını belirtir. Bu işareti görürseniz aşırı ısınmayı önlemek için aracınızı en kısa zamanda kenara çekin.

ABS Arıza Işığı

Opel Arıza İşaretleri

Bu işaret aracınızın ABS sisteminde arıza olduğu anlamına gelir.

Fren Hidrolik Sıvısı Uyarısı

Opel Arıza İşaretleri

Bu işaret fren Hidrolik sıvısının azaldığını gösterir. Aracınıza fren hidrolik sıvısı doldurmanız gerekir.

Fren Balatası Uyarı Işığı

Opel Arıza İşaretleri

Bu işaret aracınızdaki fren balatalarının aşındığını size haber verir. Bu uyarı ışığını görürseniz aracınızı servise götürmelisiniz.

Yağ Uyarı Işığı

Opel Arıza İşaretleri

Bu işaret aracınızda yanıp sönmeye başladıysa yağ seviyenizin düşük olduğu anlamına gelir. Bunun yanı sıra aynı işaretin alt tarafında dalgalı olanı da farklı modellerde karşınıza çıkabilir. Eğer bu işaret motor yağı ekledikten sonra da yanmaya devam ediyorsa daha ciddi bir sorunla karşı karşıyasınız demektir. En kısa sürede aracınızı servise götürmeniz gerekir.

Ayrıca bazı yüksek performanslı araçlarda bu yağ sembolünün üzerinde termometre işareti gözükür. Bu işaret gözükürse aracınızın motorunun soğuması için durdurmanız gerekir.

Soğutma Sıvısı Uyarı Işığı

Opel Arıza İşaretleri

Bu işaret aracınızda soğutma sıvısının aşırı ısındığını size haber verir. Eğer bu işaret mavi renkte gözükürse soğutma sıvısının sıcaklığı düşük demektir.

Bunun yanı sıra aracınızda bir kırmızı bir mavi şeklinde bu uyarı ışığı yanıp sönmeye başlarsa aracınızın elektrik sisteminde arıza var demektir.

Motor Arıza Işığı

Bu işaret aracınızda ciddi bir motor sorunu olduğunu size haber verir. Bu sorun motorun aşırı ısınması, elektrik arızası gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Eğer bu işaret aracınızda görünüyorsa en kısa zamanda servise motoru kontrol ettirmelisiniz.

Bunun yanı sıra bazı modellerde büyük harflerle STOP ibaresi de aynı sorun anlamına gelir.

Fren Hidrolik Arıza Işığı

Opel Arıza İşaretleri

Bu işaret aracınızın modeline göre sarı veya kırmızı renkte olabilir. Bu uyarıyı gördüğünüzde aracınızı durdurup tekrar çalıştırın. Eğer işaret hâlâ gözüküyorsa hidrolik direksiyon sisteminde arıza var demektir. En kısa sürede servise gitmenizde yarar var.

Park Freni Arıza Işığı

Bu işaret yanıp sönmeye başladıysa aracınızı servise götürmeniz gerekir. Aracı bu işareti gördükten sonra da sürmeye devam edebilirsiniz. Ama daha büyük bir problem çıkmaması için aracınızı en kısa sürede servise götürmelisiniz.

Ayrıca bazı modellerde bu işaret anahtar simgesi yerine P sembolünün üstünde PARK yazısı ile yanıp sönebilir. Aynı şekilde bu işaret de aracınızı sürerken yanıp sönüyorsa eğer servise götürmelisiniz.

Motor Soğutma Suyu İşareti

Opel Arıza İşaretleri

Bu işaret aracınızı motor soğutma suyunun düşük olduğunu size haber verir. Motor soğutma suyu ekleyin. Eğer sorun hâlâ devam ediyorsa sızıntı olabilir, servise gitmenizde fayda var.

Ayrıca bazı modellerde bu işaretin ortasında ok sembolü de bulunmaktadır.

Hava Yastığı Arıza Işığı

Opel Arıza İşaretleri

Bu işaret aracınızdaki hava yastıklarından biri veya birkaçında sorun olduğunu gösterir. Bu işareti görürseniz aracınızı servise götürmelisiniz. Bazı modellerde bu uyarı ışığı sarı olabilmektedir. Bunun yanı sıra modeline göre sözlü olarak AIR BAG veya SRS olarak da gözükebilir.

Servis Işığı

Opel Arıza İşaretleri

Bu işaret aracınızda gözüküyorsa aracınızı servise götürmeniz gerekir. Bu işaret aracınızdaki bir parçanın arızalı olduğunu size haber verir.

Bakım Uyarı Işığı

Opel Arıza İşaretleri

Bu işaret aracınızın bakım aralığını gösterir. Bu işaret aracınızda gözükmeye başladıysa aracınızın bakım zamanı gelmiş demektir.

Bunun yanı sıra aracın bakım zamanının geldiğini haber veren İngiliz anahtarı şeklinde bir işaret de vardır.

Motor Uyarı Işığı

Opel Arıza İşaretleri

Bu işaret aracınızın motorunda sorun olabileceğini size haber verir. Bu işareti görürseniz aracınızı servise götürmeniz en iyisidir. Çünkü bu sorun motorda pek çok sorundan kaynaklanabilir. En doğru çözümü servis verecektir.

Bunun yanı sıra bu sembolün ortasında şimşek işaretine benzeyen bir görüntüsü olursa bu da aracınızın elektronik sisteminde bir arıza var demektir.

Şanzıman Elektroniği Işığı

Bazı modellerde bu sembol aracınızın servis zamanı geldiği size hatırlatır. Bazı modellerde ise bu işaret motorda ve şanzıman elektroniğinde bir sıkıntı olduğunu gösterir. Her durumda da aracınızı bir servise göstermekte fayda var.

Otomatik Şanzıman Uyarısı

Bu işaret otomatik şanzıman da bir sorun olduğunu size gösteriyor. Bu şekilde aracınızı sürmeye devam ederseniz şanzımana büyük zararlar verirsiniz. Bu işareti gördüğünüzde mutlaka bir servise gidin.

Şanzıman Uyarı Işığı

Bu işaret aracınızın şanzımanında bir sorun olduğunu gösterir. Genelde bu işaret otomatik şanzımanda bir sıkıntı durumunda belirir.

Dört Tekerden Çekiş Sistemi Uyarısı

Dört tekerden çekiş sistemi devre dışı bırakıldığında bu işaret yanıp söner. Ancak bir sorun olursa sürekli yanmaya başlar.

Aracınızın Sigortasını Yaptırmayı Unutmayın

Mustafa Tuncer

Otomotiv dünyası benim için bir tutku ve bu tutkumu sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyorum...


Arıza Lambaları ve Anlamları

Arıza Lambaları Anlamlarıı
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç start stop hatası arıza lambası.
Açıklama:Bu sarı arıza lambası, otomatik motor çalıştırma durdurma sisteminde bir arıza tespit edildiğinde yanar. Araç sürümünüze bağlı olarak, bunun yerine sarı üçgen genel arıza arıza lambası yanabilir. Bu arıza, yetkili bir Araç servisi tarafından analiz edilmesini gerektirir.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç hız sabitleyici arıza lambası.
Açıklama:Bu arıza lambası, hız sabitleyici özelliği etkinleştirildiğinde gösterge panelinde yanar.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç fren balatası aşınma arıza lambası.
Açıklama:Bu sarı arıza lambası, fren balatalarının aşınmış olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini gösterir. Fren balatası aşınma arıza lambası yandığı andan itibaren, sorun tehlikeli hale gelene kadar yaklaşık 1000 mil vardır, ancak bu sürüşünüze göre değişiklik gösterir.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç tepe tutucu arıza lambası.
Açıklama:Bu arıza lambası, yokuş tutucu sistemde bir arıza olduğunda yanar. %5'ten fazla bir eğimde sabit yokuş yukarı veya yokuş aşağı olduğunda otomatik olarak yanar. Yokuş tutucu, Elektronik Stabilite Kontrol sisteminin (ESC) ayrılmaz bir parçasıdır ve tekerlek hız sensörleri gibi bileşenleri paylaşır. Araç'nun belirli modellerinde, yokuş tutucu sisteminde bir arıza olması durumunda ESC uyarı ışığı yanar.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç DPF arıza lambası.
Açıklama:DPF, 'dizel partikül filtresi' anlamına gelir ve zararlı partiküllerin veya kurumun tutulmasına yardımcı olan çevresel bir özelliktir. Filtre dolduğunda veya 'doyduğunda', yenilenmesi gerekir. Bu genellikle sürücü bilgisi olmadan otomatik olarak gerçekleştirilir, ancak DPF arıza lambası yanarsa, sürücü temizleme işlemine yardımcı olmalıdır. Bunu yapmak için:
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç ASR OFF arıza lambası.
Açıklama: Araç ASR, 'Kayma Önleyici Düzenleme' anlamına gelir ve bir çekiş kontrolü şeklidir. ASR varsayılan olarak her ateşleme çevriminde etkindir ve genellikle her zaman açık kalmasında fayda vardır. ASR, ASR OFF düğmesine basılarak kapatılabilir ve aracınız kara veya çamura saplanmışsa faydalı olabilir.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç kapıları arıza lambasını açar.
Açıklama:Bir kapı düzgün kapatılmadığında arıza lambası kırmızı yanar. Araç sürümünüze bağlı olarak, açılır kapılar/arka kapak düzgün kapatılmadığında arıza lambası da yanar. Aracı hareket ettirmeye başladığınızda bir uyarı sesi duyulacaktır.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç ön sis arıza lambası.
Açıklama:Bu arıza lambası, ön sis lambaları etkinleştirildiğinde yanar.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç ESC arıza lambası.
Açıklama:ESC, 'Elektronik Stabilite Kontrolü' anlamına gelir ve ASR ve yokuş tutucu (yukarıya bakın), MSR sistemi (motor tahrik düzenlemesi) ve acil frenleme sırasında fren basıncını artırmaya yardımcı olan HBA sistemini içeren araç stabilite sistemlerinden oluşur. ESC arıza lambası iki olası nedenden dolayı yanabilir: ▷ Sürekli yanıyor : ESC'de bir arıza var ve çalışmıyor. ESC, tekerlek hız sensörleri gibi ABS bileşenlerini paylaştığı için arıza ilgili olabilir. ▷ Yanıp Sönme : ESC ışığının yanıp sönmesi, aracın stabilite sınırının sonuna doğru olması nedeniyle sistemin çalıştığı anlamına gelir.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç fren arıza lambası.
Açıklama:Daire içindeki kırmızı ünlem işareti, fren arıza lambasıdır. Aşağıdaki koşullar veya arızalar geçerlidir: ▷ Fren arıza lambası : Park freni tam olarak bırakılmamış. ▷ Fren arıza lambası : El freni düzgün bir şekilde bırakılırsa, düşük fren hidroliği seviyesini gösterebilir. ▷ Fren arıza lambası : El freni düzgün bir şekilde bırakılmışsa ve fren hidroliği seviyesi yeterliyse, fren hidroliği basıncının düşük olabileceğini gösterir. Fren servosu, vakum sağlayan ve frenleme çabasını azaltarak sürücüye yardımcı olan bir fren bileşenidir. ▷ Fren + ABS + ESC: Aynı anda yanan bu üç ikaz ışığı EBD (Elektronik Fren Gücü Dağıtımı) arızasını gösterir. EBD, maksimum durma kabiliyeti sağlamak için farklı tekerleklere farklı miktarlarda fren kuvveti dağıtır. EBD arızası durumunda arka tekerleklerin aniden kilitlenmesi olasılığı vardır. Fren ArızalarıFren arıza lambası, aracınızın duramayacağı ve bir kazaya neden olabileceği ciddi bir sorunu gösterebilir. Aracınızı her zaman derhal yetkili bir Araç servisine kontrol ettiriniz.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç ABS arıza lambası.
Açıklama:Kilitlenme önleyici fren sistemleri (ABS), tekerleklerin kilitlenmesini önleyen ve sürücünün direksiyonu kullanmaya devam etmesini sağlayan bir güvenlik freni özelliğidir. Sistemde bir arıza olduğunda motor çalıştırıldıktan sonra ABS arıza lambası yanık kalır. Fren sistemi, ABS sisteminin avantajı olmaksızın verimliliğini korur.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç start stop arıza lambası. Açıklama: Bu sembol, motor start stop sistemi tarafından otomatik olarak durdurulduğunda gösterge tablosu ekranında yanar.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç far hizalama konumu arıza lambası.
Açıklama:Bu arıza lambası, kısa farın hangi konuma ayarlandığını gösterir. Far hizalama ayarı ayarları aşağıdaki gibidir:
  • Konum 0 : Ön koltuklarda bir veya iki kişi.
  • Pozisyon 1 : Beş kişi.
  • Konum 2 : Bagaj bölmesinde beş kişi + yük.
  • Konum 3 : Sürücü + bagaj bölmesinde izin verilen maksimum yük.

Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı: Araç vites değiştirme gösterge ışığı. Açıklama: Düz şanzımanlı araçlar için vites değiştirme göstergesi. Vites değiştirme göstergesi, daha iyi yakıt tüketimi sağlamak için sürücüye vites değişiklikleri önerir.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı: Araç arka sis uyarı lambası.
Açıklama: Bu uyarı lambası, arka sis lambaları açıldığında yanar.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç motor arıza lambasını kontrol edin.
Açıklama:Kontrol motoru arıza lambası sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir ve bir metin uyarı mesajı içerebilir: ▷ Sürekliyanar : Kontrol motoru arıza lambası sürekli yanar, besleme/ateşleme sisteminde aşırı egzoz emisyonlarına, olası bir performans kaybına, zayıf sürüşe ve yüksek yakıt tüketimine neden olabilecek bir arıza olduğunu gösterir. Araç hala sürülebilir. Hızı azaltın ve aşırı hız veya hızlanmadan kaçının. Bu durumda uzun süreli kullanım motora zarar verebilir. ▷ Yanıp Sönme: Yalnızca benzinli versiyonlar için, yanıp sönen motor kontrol ışığı genellikle, katalitik konvertör hasarına yol açabilecek yanlış ateşleme yapan bir motor anlamına gelir. Hızı hemen azaltın ve aşırı hızdan veya yüksek motor devirlerinden kaçının. Kontrol motoru arıza lambası yandığında, arıza kodlarını okumak için teşhis ekipmanının bağlanması gerekir. ▷Dizel versiyonlar : Motoru kontrol et ışığının yanması Üre Enjeksiyon Sistemi Arızasını gösterir. Bu, yanlış sıvının kullanıldığını veya %50'nin üzerinde ortalama ÜRE tüketiminin tespit edildiğini gösterebilir. Aracı mümkün olan en kısa sürede bir Araç servisine servis ettirin. Belirli bir eşik aşılırsa, motoru çalıştırmak mümkün olmayabilir.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç güvenlik arıza lambası.
Açıklama:Araba ve kilit sembolü, Araç güvenlik kodu korumasıdır ve arıza lambasının sürekli yanık kalması, Araç Kod sisteminde bir arıza olduğunu gösterir. Bu durumda başka bir anahtarı deneyin. Motor çalışırken uyarı lambası yanıp sönerse, araç motor immobilizer cihazı tarafından korunmamaktadır. Tüm anahtarların hafızaya kaydedilmesi için bir Araç bayisine başvurun. Arıza lambası sürüş sırasında sabit yanarsa, akü voltajındaki düşüş nedeniyle bir kendi kendine teşhis testini gösterir.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç lastik basıncı arıza lambası.
Açıklama:Bu arıza lambası yanık kalır veya yanıp söner: ▷ Yanık kalır : Bu, bir veya daha fazla lastik basıncının kayıtlı değerlerden daha düşük olduğu anlamına gelir. Basınçları geri yükleyin veya çarkı değiştirin. ▷ Yanıp söner: Lastik basınçları, lastik basıncı izleme sistemi (TPMS) tarafından izlenir. Arıza lambası yaklaşık 75 saniye yanıp söner ve ardından yanık kalırsa, TPMS'de bir arıza olduğunu gösterir.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç hava yastığı arıza lambası.
Açıklama:Motor çalıştıktan sonra hava yastığı arıza lambası yanık kalırsa, hava yastığı sisteminde bir arıza olduğunu gösterir.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç dizel filtresindeki su arıza lambası.
Açıklama: Yakıt kapağının düzgün şekilde sabitlenmemiş olması, yakıt istasyonundaki kirlenme, atmosferdeki nemin yoğunlaşması vb. nedenlerle yakıt deposuna su girebilir. Filtredeki suyu boşaltmak için filtre muhafazasının altındaki tahliye yerini bulun. Yakıt seviyesi düşük olan aracı soğuk bir gecede depoda bırakmak, aracın yakıt deposunda daha fazla suya maruz kalmasına neden olur.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç kızdırma bujileri arıza lambası.
Açıklama:Kontak MAR konumuna getirildiğinde, kızdırma bujileri arıza lambası yanar ve motor çalışmaya hazır olduğunda söner. Daha soğuk ortam sıcaklıklarında, kızdırma bujileri uyarı ışığı daha uzun süre açık kalacaktır. Yanıp sönen kızdırma bujileri ışığıKızdırma bujileri arıza lambası yanıp sönerse, ön ısıtma sisteminde bir arıza olduğunu gösterir.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç emniyet kemeri arıza lambası.
Açıklama:Kırmızı emniyet kemeri arıza lambası, sürücü veya yolcu emniyet kemerini takana kadar yanar. Araç hareket halindeyken bir sesli uyarı duyulacaktır.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç düşük motor yağı seviyesi arıza lambası.
Açıklama:Bu arıza lambası, motor yağı seviyesi önerilen minimum değerin altına düştüğünde ön panel ekranında belirir. Mümkün olan en kısa sürede motor yağı doldurun.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç düşük motor yağı basıncı arıza lambası.
Açıklama:Bu arıza lambası, sistem motor yağ basıncının yetersiz olduğunu algıladığında, gösterge panelinde bir uyarı mesajı ile birlikte sürekli olarak yanar. Düşük motor yağı basıncı önemli motor hasarına neden olabilir. Güvenli bir şekilde yola çıkın ve motoru hemen kapatın. Yağ seviyesini kontrol edin ve gerekirse tamamlayın. Sadece yağ basıncı lambası söndüğünde yolculuğunuza devam edin. DPF'li Dizel MultiJet versiyonlarıYanıp sönen bir yağ basıncı ışığı, sistemin motor yağının bozulduğunu tespit ettiği anlamına gelir. Bu bir arıza olduğunu göstermez, ancak motor yağını değiştirmenizi gerektirir. Yağın değiştirilmemesi, düşük motor gücü modunun uygulanmasına neden olacaktır. Önce 3000 rpm'ye, sonra 1500 rpm'ye. Sürekli olarak kısa yolculuklar yapmak veya DPF rejenerasyonunun kesintiye uğraması yağın bozulmasına neden olur.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç pil arıza lambası.
Açıklama:Kırmızı akü arıza lambası, sürüş sırasında bir şarj arızasını gösteren açık kalır veya yanar. Olası nedenler şunlardır:
  • Alternatör
  • Alternatör / tahrik kayışı
  • pil
  • Akü bağlantıları / kablolama. Sürüş halinde, gerekli olmayan tüm elektrik sistemlerini derhal kapatın. Akünün şarjı bittiğinde motor kapanabilir.

Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç genel arıza arıza lambası.
Açıklama:Ünlem işareti içeren üçgen, genel arıza/arıza arıza lambasıdır. Bu genel arıza lambası, başka bir arıza lambası ve/veya bir uyarı mesajı ile birlikte yanabilir. Onlar içerir:
  • Motor yağı basınç sensörü arızası
  • Hız limiti ayar uyarısı
  • Dış ışıklar arızası
  • Yakıt kesme sistemi arızası
  • Park sensörü arızası
  • Başlat Durdur sistem hatası
  • Hava yastığı arıza sorunları

Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç düşük yakıt arıza lambası.
Açıklama: Bu ışık, kalan yakıt seviyesi yaklaşık 9 litre olduğunda yanar.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç uzun far arıza lambasI.
Açıklama:Bu mavi arıza lambası, uzun farların aktif olduğu konusunda uyarır.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç kısa huzmeli far arıza lambası.
Açıklama:
Bu yeşil arıza lambası, kısa farların aktif olduğu konusunda uyarır.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı: Araç yön göstergeleri / dörtlü ikaz ışığı.
Açıklama: Bu ok sembolleri, bir yön göstergesi uygulandığında veya dörtlü flaşör ışıkları yandığında yanıp söner.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç park sensörü arızası arıza lambası.
Açıklama:Park sensörlerinde arıza tespit edildiğinde arıza lambası yanar. Araç'nun bazı versiyonlarında bunun yerine genel arıza uyarı ışığı yanar.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambası adı:Araç motor sıcaklığı arıza lambası.
Açıklama:Bu arıza lambası, motor soğutma suyu sıcaklığı çok yüksek olduğunda yanar. Normal sürüş koşullarında aracı durdurun, motoru kapatın ve depodaki su seviyesinin MIN işaretinin altında olmadığını kontrol edin. Hazne düşükse, kapağı açmadan önce soğutma sıvısının soğuması için birkaç dakika bekleyin. Depoyu yavaşça MAX işaretine kadar doldurun ve yalnızca uyarı lambası söndüğünde sürüşe devam edin. Sızıntı belirtileri arayın.
Arıza Lambaları ve AnlamlarıArıza lambasıadı:Araç şanzıman arızası arıza lambası,
Açıklama:Ünlem işareti içeren bu kırmızı dişli, Araç Comfort-Matic 'Dualogic' şanzımanla ilgili bir şanzıman arızasıdır. Arıza lambası bir uyarı mesajıyla birlikte yanabilir veya yanıp sönebilir. Bu, zorlu kullanım nedeniyle şanzımanın aşırı ısınmasından veya bir arızadan kaynaklanabilir. Diğer sorunlar, şanzıman sıvısı (selespeed sıvısı) seviyesinin düşük olmasıyla ilgili olabilir.
Arızasız yolculuklar dileriz.

Opel firmasına ait araçlarda bulunan ikaz ışığı veya arıza lambaları ile ilgili bu yazımızda görselde sunulan arıza lambaları bize ne anlatmak istediğini bulabilirsiniz. Lütfen yazı içeriğimizde bulunan uyarıları dikkate alarak okuyunuz.

1-Belirtilen ikaz ışığı veya arıza lambası Aracınızın motor sisteminin arızalı olduğu anlamını taşır. Araç çalıştığı sırada ortaya çıkar. Seyahat esnasında bu uyarıyı alıyorsanız veya aracı çalıştırdıktan sonra sönmediyse motor arızası var demektir. Servisiniz ile iletişime geçiniz.

2-Bu ikaz ışığı veya arıza lambasının yandığını görüyorsanız motorda bulunan yağ seviyesi azalmış, motor yağ basıncınız düşmüş demektir. Fren balatalarınız aşınmış demektir. Servisiniz ile iletişime geçiniz.

3-Süspansiyon sisteminin arızalandığını gösteren ikaz ışığı veya arıza lambasıdır. Süspansiyon sistemi bizleri rahatsız eden sesler ve görüntü kirliliği dışında çok dikkate alınmamaktadır. Ancak güvenliğimiz düşünüldüğünde en hayati sistemdir. Aracımızın virajları alması hızlanması veya fren mesafesi gibi birçok konu süspansiyon sistemi arızaları sebebi ile değişiklik göstermektedir. Görüntü veya aracın albenisinden ziyade kendinizin ve ailenizin güvenliğini düşünerek fabrikanın size sunmuş olduğu sistemi bozmamanızı tavsiye ederiz. Bahse konu sisteme ilişkin herhangi bir arıza durumunda vakit kaybetmeden parçalarınızı değiştirmeniz gerekmektedir.

4-Yakıt filtresi kirlenmiş ya da arızalanmış anlamını taşır. Servis bakımı vaktiniz gelmiştir.

5-Bu ikaz ışığı veya arıza lambası motorunuzu soğutmaya yarayan motor sıvısının aşırı ısındığı anlamına gelir. Isınan sıvıyla birlikte motorun da ısındığı sonucu ortaya çıkar.

6-Görüntüdeki ikaz ışığı veya arıza lambası motor hava filtreniz kirlenmiş ya da eskimiş olduğunu gösterir. Bakım zamanınız gelmiş.

7-Katalizör sistemi arızası manasına gelir. Servis ile iletişime geçiniz.

8-Yakıt filtresindeki su seviyesinin arttığı veya azaldığı anlamına gelen simgedir. Dikkate alıp filtreyi kontrol ettirmeyi unutmayın. İkaz ışığı veya arıza lambasını söndürmeden Servisiniz ile iletişime geçiniz.

9-Karşınızda ikaz ışığı veya arıza lambasını yanar vaziyette gördüyseniz ve aracınız çalışmıyorsa, motoru çalıştırabilmek için fren pedalına basmanız gerekmektedir.

Opel Markasına Ait Modeller

Opel Astra Vectra ve İnsigniaArıza Lambaları

Adam Opel Arıza Lambaları

Agila

Ascona

Astra Opel Arıza Lambaları

Calibra

Cascada

GT (Roadster)

Insignia Opel Arıza Lambaları

Kadett

Manta

Meriva

Omega

Rekord

Senator

Signum

Tigra

Vectra

Zafira

Motor arıza lambalarının anlamı ve çözümü için tıklayınız.

  • İkaz Lambaları
  • Motor Arıza İşaretleri
  • Ford Arıza Lambaları
  • Opel Arıza Lambaları
  • Renault Arıza Lambaları
  • Volkswagen Arıza Lambaları
  • Motor Lambası
  • Fiat Arıza Lambaları veya İkaz Lambaları
  • Motor İkaz Lambası veya Arıza Lambası
  • Motor Arıza Işığı veya Arıza Lambası Opel Arıza Lambaları

Arızasız yolculuklar diler sosyal medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor?

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ve anlamları, sık sık araştırılıyor. Özellikle de yeni otomobil alanlar bu aramayı birçok defa yapıyor.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Yuvarlak çember içinde yazan ABS yazısı: ABS uyarı lambası anlamına geliyor. Araçta ABS devreye girdiğinde yanan göstergedeki ikaz işaretidir. Seyir sırasında yanarsa, bu durum bir arıza belirtisidir. Fren sistemi uyarı lambası yanmıyorsa, normal fren sistemini kullanmaya devam edebilirsiniz (kilitlenme önleyici fren sistemi olmadan). Bir Yetkili Servis İstasyonuna başvurmanız önerilir.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Akü resmi içinde artı eksi (+ -) işaretinin anlamı: Akü Şarj Uyarı Lambası Sürüş sırasında yanarsa bu durum bir arıza belirtisidir. Gereksiz tüm elektrikli donanımları kapatınız. Hemen bir Yetkili Servis İstasyonuna başvurmanız önerilir.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Arka sis lambası göstergesi Üç tane düz çizgi üzerinde kavisli çizgi anlamı: Arka sis lambası göstergesi: Arka sis lambalarını yaktığınızda yanar.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Buzlanma Uyarı Lambası UYARI Sıcaklık 4°C değerinin üzerine çıksa dahi kötü hava şartları nedeniyle yolda bazı tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Dış hava sıcaklığı 4°C veya daha düşükse yanar. Buz resmi, altıgen içinden çıkan çizgilerin anlamları: Havanın soğuk olduğu buzlanma olabileceği anlamına gelir.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Aracın arkasından çıkan eğik çizginin anlamı: Denge sistemi göstergesi: Denge Denetimi Uyarı Lambası Sistem devredeyken yanıp sönecektir. Kontağı açtığınızda sürekli yanarsa ya da yanmazsa, bu bir arıza belirtisidir. Arıza sırasında sistem devre dışı kalır. Hemen bir Yetkili Servis İstasyonu’na başvurmanız önerilir.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Benzinlik pompası işareti: Yakıt seviyesinin düşük olduğunu kısa sürede yakıt alınması gerektiğini ifade eder. Seyir sırasında bu lamba yanarsa ilk fırsatta yakıt ikmali yapınız.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Yolcunun üzerinde ip işareti: emniyet kemeri hatırlatma sistemi, emniyet kemerinin takılması gerektiğini uyarır. Emniyet kemeri takmayı hatırlatmak için uyarı lambası yanar ve sesli uyarı verilir.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Göz üzerinde çizgi işareti: Far göstergesi anlamına gelir. Aracın farları yandığı zaman yanan gösterge ışığıdır.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Yuvarlak içerisinde ünlem işareti, gösterge panelinde yazan ünlem işareti: fren sistemi uyarı lambası anlamına geliyor. Fren Sistemi Uyarı Lambası Kontak açıkken el frenini çektiğinizde yanacaktır. Seyir halindeyken uyarı lambası yanarsa, el freninin devrede olmadığından emin olunuz. El freni indirilmemişse fren sıvısı seviyesinin düşük olduğunu veya fren sisteminde bir arıza olduğunu gösterir. Hemen bir Yetkili Servis İstasyonuna başvurmanız önerilir. UYARI Uyarı lambası yanıyorken aracı sürmek tehlikelidir. Frenleme performansında önemli ölçüde düşüş yaşanabilir. Aracı durdurmak daha uzun sürer. Hemen bir Yetkili Servis İstasyonuna başvurmanız önerilir. El freni çekilmişken aracın uzun mesafe sürülmesi fren arızasına ve kişisel yaralanma riskine yol açabilir.

Tırtıklı yuvarlak çember içinde bulunan ünlem işareti: güç aktarım sistemi uyarı lambası anlamına geliyor.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Ön Hava Yastığı Uyarı Lambası Çalıştırma sırasında uyarı lambası yanmıyorsa, yanık kalıyorsa veya yanıp sönüyorsa sistem devreden çıkarılmış olabilir. Bir Yetkili Servis İstasyonu’na başvurmanız önerilir.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Direksiyon yanında ünlem işareti: hidrolik direksiyon uyarı lambası ikaz uyarı ışığı anlamına gelir. Elektrik destekli direksiyon (EPS) sistemi uyarı ışığı (varsa) Bu gösterge ışığı, kontak anahtarı “ON (AÇIK)” konumuna getirildiğinde yanacak ve sonra motor çalıştıktan sonra sönecektir. Bu ışık, EPS’de arıza olduğunda da yanar. Sürüş sırasında yanarsa, aracınızı kontrol edilmesi amacıyla yetkili servisine götürmenizi öneririz.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Hız kontrol sistemi, ayağınızı gaz pedalı üzerinde tutmadan ayarlanmış hızı korumanızı sağlar. Hız kontrol sistemini aracınızın hızı 30 km/h üzerinde olduğunda kullanabilirsiniz. HIZ KONTROL SİSTEMİNİN KULLANILMASI UYARILAR Hız kontrol sistemini yoğun trafikte, virajlı ve kaygan yollarda kullanmayınız. Bu, araç kontrolü kaybı, ciddi yaralanma veya ölümle sonuçlanabilir. Yokuş aşağı yollarda araç hızı ayarlanan hız değerinin üzerine çıkabilir. Sistem frenleri devreye sokmaz, fakat bir uyarı gösterir. Hız kontrol anahtarları direksiyon simidinde bulunur. Hız Kontrol Sisteminin Açılması ON kısmına basınız ve bırakınız. hız kontrol sistemi göstergesi, gösterge bütününde görüntülenecektir.

Hızın Ayarlanması 1. İstenilen hıza kadar hızlanınız. 2. SET+ kısmına basınız ve bırakınız. 3. Ayağınızı gaz pedalından kaldırınız. Not: Göstergenin rengi değişir.

Not: Yokuş yukarı giderken araç hızınız, ayarlanan hız değerinden 16 km/hden daha düşük olursa hız kontrol sistemi devreden çıkar.

Hızın Değiştirilmesi:

• İstenilen hıza ulaşana kadar gaz veya fren pedalına basınız. SET+ kısmına basınız ve bırakınız.

• SET+ (AYARLA+) veya SET- (AYARLA-) düğmesine basılı tutunuz. İstenilen hıza ulaşınca kumandayı bırakınız.

• SET+ (AYARLA+) veya SET- (AYARLA-) düğmesine basıp bırakınız. Ayarlanan hız değeri yaklaşık 5 km/h artımlarla değişir. Not: Gaz pedalına basarak hızı artırırsanız ayarlanan hız değişmez. Gaz pedalını bıraktığınızda, aracınız daha önceden ayarlanmış hıza döner.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Araç çalışıyorken ve kapılardan biri tamamen kapalı olmadığında görüntülenir.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Gösterge panelinde varolan kıvırcık çizgi, boynuz işaretine benzeyen işaret: kızdırma bujisi uyarı lambası. DİZEL MOTORUN ÇALIŞTIRILMASI Soğuk veya Sıcak Motor 1. Kontağı açınız ve kızdırma bujisi göstergesi sönene dek bekleyiniz. 2. Debriyaj pedalına sonuna kadar basınız. 3. Motoru çalıştırınız.

Not: Gaz pedalına basmayınız. Not: Motorun marş edilmesi sırasında debriyaj pedalının bırakılması, marş işleminin sonlandırılmasına ve kontak açık durumuna dönülmesine neden olur.

Not: Sıcaklığın -15ºC (5ºF) değerinin altında olduğu durumlarda motoru 10 saniyeye kadar marş etmeniz gerekebilir.

Not: Marş motorunu sadece sınırlı bir süre çalıştırabilirsiniz. Not: Motoru çalıştırmak için sınırlı sayıda denemeden sonra, sistem bir süre geçene kadar, örneğin 30 dakika yeniden denemenize izin vermez.

Aracın Çalıştırılamaması Debriyaj pedalına tamamen basıldığında ve kontak anahtarı III konumuna getirildiğinde motor marş etmezse: 1. Debriyaj ve fren pedallarına sonuna kadar basınız. 2. Motor çalışana kadar kontak anahtarını III konumuna çeviriniz. DİZEL PARÇACIK FİLTRESİ Filtre aracınızda bulunan salım azaltma sistemleri arasındadır. Egzoz gazındaki zararlı dizel parçacıklarını (kurum) filtre eder.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Göstergede yazan kutu-kare içinde i işareti: mesaj uyarı lambası. Bilgi ekranına yeni bir mesaj yüklendiğinde yanar. Mesajın ciddiyetine göre kırmızı veya sarı olabilir ve mesajın nedeni düzeltilene kadar yanık kalır. Mesaj uyarı lambası bazı mesajları desteklemek için yanar. Durumun önemine göre gösterge sarı veya kırmızı yanar ve ilgili durum ortadan kaldırılana kadar yanık kalır. Mesaj göstergesi ile birlikte sisteme özgü bir sembol, bazı mesajları desteklemek için yanabilir.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Göstergede musluk işaretine benzeyen işaret: Motor Uyarı Lambaları Arıza Gösterge Lambası Tüm Araçlar Motor çalışırken yanarsa, bu bir arıza göstergesidir. Motor çalışmaya devam edecektir ancak gücü düşmüş olabilir. Sürüş sırasında yanıp sönerse, hemen aracınızın hızını azaltınız. Yanıp sönmeye devam ederse, sert hızlanma veya yavaşlamadan kaçınınız. Hemen bir Yetkili Servis İstasyonuna başvurmanız önerilir.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Gösterge panelindeki anahtar işareti: motor soğutma sıvısının azaldığını kontrol edilmesi gerektiğini gösterir. Motor soğutma suyu sıcaklığı uyarı ışığı (varsa) Motor soğutma suyu sıcaklığı 120 ± 3°C üzerine çıktığında uyarı ışığı yanar. Hararet yapmış bir motorla yola devam etmeyin. NOT Motor soğutma suyu sıcaklık uyarı ışığı yanarsa, bu motora zarar verebilecek aşırı ısınmayı gösterir.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Uzun farı yaktığınızda yanar. Selektörü kullandığınızda yanıp söner.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Vites Değiştirme İkazı Daha yüksek ya da düşük bir vitese geçmenin daha fazla yakıt tasarrufu ve daha düşük CO2 salınımı sağlayabileceğini bildirmek için yanar. Yüksek hızlanma, frenleme sırasında veya debriyaj pedalına basıldığında yanmaz.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Göstergedeki çeşme musluk işareti: yağ basıncı uyarı lambası. Motor Yağı Uyarı Lambası UYARI Sürüş sırasında yanarsa ağ seviyesi doğru olsa dahi yolculuğa devam etmeyiniz. Yetkili Servis İstasyonuna başvurmanız önerilir.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

Göstergedeki demlik işaretine benzeyen resim: yağdaki yakıt uyarı lambası. Motor yağ seviyesi uyarı ışığı (varsa) Motor yağı seviyesinin kontrol edilmesi gerektiğinde, motor yağ seviyesi uyarı ışığı yanar. Uyarı lambası yanarsa, motor yağı seviyesini mümkün olan en kısa sürede kontrol edin ve gerekirse motor yağı ekleyiniz. Bir huni kullanarak önerilen yağı yavaşça doldurunuz (Yağ ikmal kapasitesi: yaklaşık 0,6 ~ 1,0 lt.). Yalnız belirlenmiş olan motor yağını kullanınız. Motor yağını yağ seviyesinin yağ seviye çubuğundaki F işaretini aşmadığından emin olacak şekilde, taşırmadan doldurunuz.

Opel (Vectra, Astra, Insignia) ikaz lambaları ne anlama geliyor

AUTO-START-STOP Sistem aracınız rölantideyken, örneği kırmızı ışıkta beklerken motoru kapatarak yakıt tüketimini ve CO2 salımlarını azaltır. UYARILAR Aracınızda otomatik vites kutusu varsa araçtan ayrılmadan önce vites kolunu P konumuna getiriniz. Sistem tarafından gerektiğinde motor otomatik olarak yeniden çalışabilir. Kaputu açmadan veya bakım yapmadan önce kontağı kapatınız. Sistem motoru kapatmış ama kontak açık olabileceğinden, aracınızdan ayrılmadan önce daima kontağı kapatınız. Not: Motor durduğunda otomatik Start-Stop göstergesi yeşil renkte yanar. Sürücünün vitesi boşa alması veya bir pedala basması gerekiyorsa bir mesajla birlikte sarı renkte yanıp söner. Sistem kullanılamadığında gri yanar.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir