bt anjiyo zararları / Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi

Bt Anjiyo Zararları

bt anjiyo zararları

Sanal anjiyo her hastaya yapılabilir mi?

Sanal anjiyo nedir?

Kol toplardamarından belli bir miktar kontrast madde verilirken, eş zamanlı olarak bilgisayarlı tomografi (BT) ile kalpten alınan ince kesit görüntülerin, dijital ortamda izlenmesi ile koroner damarların görüntülenerek değerlendirilmesidir. 

Sanal anjiyo nasıl yapılır?

İşlem, koldan serum takarmış gibi uygulanıyor; koldan toplar damara giriliyor. Sanal koroner anjiyografi iki aşamada yapılıyor. Birinci aşamada kalp damarlarındaki kireçlenmeyi göstermek için önce kontrast madde verilmeden direkt çekim yapılıyor. Alınan görüntülerden damarlarda oluşabilen kireçlenmeler matematiksel olarak değerlendiriliyor. 

Sanal anjiyo ile normal anjiyo arasındaki fark nedir?

Eğer hastanın kalp damarlarındaki kireçlenme belli değerlerin altında ise kontrast madde daha sonra, toplardamardan veriliyor. Normal anjiyodan farkı da bu. Bilgisayarda kesit kesit görüntüler alınıyor. Daha sonra alınan bu kesitler bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak görüntüleniyor. Bu işlemde önemli olan, kanın kalp damarlarından geçerken görüntüsünün alınmasıdır. Tam kalp görüntüsünün oluşturulabilmesi için birkaç kalp atışında kaydedilen görüntülerin bilgisayar ortamından birleştirilmesi gerekiyor. 

Sanal anjiyo ne kadar zamanda tamamlanır?

Sanal anjiyonun gerçekleştirilme işlemi aslında çok kısadır. Görüntüler saniye gibi kısa bir sürede tamamlanır. İşlem için asıl önemli olan hastanın hazırlanma sürecidir. İşlemin yapılabilmesi için kalp atışlarının 60/dk civarında olması gerekir. Eğer hastanın kalp hızı bu seviyede ise çekim işlemi hemen tamamlanabiliyor. Kalp hızı 60/dk üzerinde olan hastalara ağızdan ve/veya damardan kalp yavaşlatıcı ilaçlar verilerek hastanın kalp hızı istenilen seviyelere düştükten sonra işlem tamamlanıyor. Bazı hastalarda bunu elde etmek uzun sürebiliyor. 

Sanal anjiyonun yan etkileri neler, zararlı mıdır?

Sanal anjiyonun en önemli kazanımı, klasik anjiyonun yapılmasına gerek kalmaması. Sanal anjiyo sırasında hasta bir miktar radyasyon alıyor ve işlem sırasında verilen opak madde böbrekte yük oluşturabiliyor. Bu nedenle sanal anjiyo sık sık tekrarlanabilecek bir yöntem değildir. Sanal anjiyonun uygun hastada ve uygun zamanda yapılması gerekiyor. 

Kime sanal anjiyo yapılabilir?

Eğer hastanın efor testi problemli çıktıysa, hasta yaşın altındaysa ve göğüs ağrısı vb. yakınmaları var ise sanal anjiyo için uygun olabilir. Efor testinin ne sorunlu, ne de temiz olduğu bir grup var ki, bu grupta daha ileri bir tetkikle damarlarda sorun olup olmadığının gösterilmesi gerekiyor. Hastaya uygulanan efor testi sonucunda herhangi bir sorun görülmeyen kişilere sanal anjiyo yapılması önerilmiyor. Şüpheli iki grup bulunuyor: Efor testi sonucunda bir sorun olduğunu gösteren hastalar, efor testi sonucunda bir sorun olmadığı belirlenen hastalar. Bu grupta hasta olma olasılığı çok yüksek olan bir hastaya sanal anjiyo yapılırsa  bir problemle karşılaşılabilir. Sonuçta hastalık olasılığı çok yüksek ise sanal anjiyo sonrasında koroner anjiyo yapılma ihtimali de çok yüksek oluyor. Böylece gereksiz yere işlem yapılmış oluyor. 

Sanal anjiyo sonucu problemli çıkma ihtimali olanlar kimler?

Uzun dönemdir diyabet hastası olan, hipertansiyonu olan ve kolesterol değerleri yüksek olan kişiler gibi kardiyak risk faktörleri yüksek olan kişilerde ve 50 yaş üstünde olan hastalarda sonuçların problemli çıkma ihtimali yüksek. Daha önce koroner arter hastalığı tespit edilmiş kişilerin sanal anjiyo sonuçlarının problemli çıkma ihtimali ise daha yüksek. 

Sanal anjiyo düzenli (rutin olarak) yapılabilir mi?

Spor  yapan herkese sanal anjiyonun şart olduğu ya da iş adamlarının düzenli sanal anjiyo yaptırdığına yönelik yanlış haber örnekleri var. 

Sanal anjiyo kalp riskini belirlemede kullanılan bir yöntem değildir. İş adamı olarak bakarsak, efor testi temiz çıkmışsa ve göğüs ağrısı gibi yakınması yoksa sanal anjiyo yapılmasının bir anlamı yoktur. Çünkü yöntem risk kontrol için değil, koroner arter hastalığının var olup olmadığını veya var olan koroner arter hastalığının müdahale gerektirip gerektirmediğini belirlemek için kullanılmaktadır.

Eğer kişinin efor testi sonuçları kötü çıkmışsa ancak hasta olma olasılığı düşükse bu durumda sanal anjiyo yapılabiliyor. Ama efor testi negatifse ve hastanın anlamlı bir şikayeti yoksa o zaman bu hastaya sanal anjiyo yapılmasının bir anlamı yoktur. Sonuçta uygulanılan bu yöntemin de belirli riskleri vardır. Bazı iş adamları her yıl sanal anjiyo yaptırmayı istese de bu doğru değildir. 

Sanal anjiyo kimlere uygulanamaz?

• Böbrek fonksiyon bozuklukları,

• Hipertroidi,

• Kalp atım bozukluğu, olan kişilere sanal anjiyo uygulanamıyor. 

Sanal anjiyo sık kullanılan bir yöntem midir?

Sanal anjiyo, Anadolu Sağlık Merkezi’nde uygun hasta gruplarında sıkça kullanılan bir inceleme yöntemidir. Bu tetkik sadece koroner anjiyografi için değil vücudun tüm damar yapılarını değerlendirmek için de kullanılmaktadır.  

Sanal anjiyonun en iyi sonuç verdiği alanlar hangileridir?

Sanal anjiyonun en iyi sonuç verdiği alanlar, yapısal kalp ve damar bozukluklarıdır. Yine by-pass uygulanmış hastaların eklenen damarlarının değerlendirilmesinde de mükemmele yakın sonuçlar vermektedir. Koroner arter hastalığının ekartasyonu tetkikin en başarılı olduğu alanlardandır; fakat koroner arter darlıklarını bazen olduğundan daha ciddi olarak değerlendirebilmektedir. 

İki sanal anjiyo arasında ne kadar süre geçmelidir?

Bunun için bir zaman vermek çok uygun değildir; fakat hastanın sanal anjiyosunun tekrarını gerektirecek ciddi bir neden olması gerekir. Bu tetkikin check up amacı ile kullanılması uygun değildir. 

Sanal anjiyo çocuklara uygulabilir mi?

Genellikle çocuklarda yapısal kalp bozukluklarında ve damar bozukluklarında uygulanıyor. Bazen klasik anjiyodan daha iyi sonuçlar da verebiliyor.

Sanal anjiyo ile ilgili yanlış bilenenler nelerdir? 

Sanal anjiyo bir tarama testi değildir. Bu testin en uygun kullanılma alanı, koroner arter hastalığı bulunma riski düşük olan hastalarda bu hastalığın olmadığının gösterilmesidir. 

Sonuçların doğruluk oranlarıyla ilgili bilgi verir misiniz?

Sanal anjiyonun en kuvvetli olduğu alan koroner arter hastalığının kişide bulunmadığını göstermesidir. Hastalık varlığında ise yine yüzde oranında hastalığı doğru olarak tanımlayabilmektedir. Yapısal kalp ve damar hastalıklarında, by-pass sonrası eklenen damarların açıklığını değerlendirmede doğruluk oranları yüzde ’e yakın bulunmuştur.

Koroner Bt Anjiyografi Çekim işlemleri Nasıl Yapılır ve Ne Anlama Gelir?

Koroner bt anjiyografi için hastanın ek bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. 4 saat açlık bu görüntüleme sistemi için yeterli düzeydedir. Doktor gerekli incelemeleri yapacaktır.

Koroner Bt Anjiyografi

Bt anjiyo nedir, bilgisayarlı tomografi ile anjiyonun birleştirilmesinden faydalanılarak vücutta bulunan damarların son durumu ile alakalı bilgi veren sistemdir. Klasik olarak kullanılan bilgisayarlı tomografi esnasında hastanın vücudundan kesitsel şekilde görüntüler alınır.

Elde edilen görüntüler organlar ve damarların kesitsel görüntüleri olmaktadır. Damarların küçük şekilde gözlemlendiği görüntüler 3 boyutlu bir hale getirilebilir. Buradaki görüntüleme atardamarların görüntülenmesi ise kontrast madde verilmesi ile yapılır. Sonrasında izlenimler takip edilir, elde edilecek olan görüntü dilimleri birleştirilir ve 3 boyutlu anjiyografi elde edilir. Bu kalp için yapıldığında koroner bt anjiyografi ismi verilir.

Tomografik şekilde çekilecek olan görüntülerde ilaçlar koldan verildiğinde kontrast maddenin atardamarların sistemine karışması sonucu bt anjiyo elde edilmektedir. Anjiyo bt sisteminde katater yerleştirilmesi yapılmadığından dolayı daha kolay şekilde yapılır.

Kullanılacak olan tetkik damar hastalıklarının, pulmoner emboli hastalıklarının, trombozu rahatsızlığının, anevrizma, damar tıkanıklıkları ve daralmalarının meydana çıkmasına olanak sağlar.

Bt Anjiyografi Uygulaması ve Hazırlığı

Bt anjiyografi için hastanın 4 saatlik açlığının olması gerekir. Kullanılan ilaçları mevcut ise bunları daha öncesinde doktoruna söylemesi gerekir. Doktor gerekli görürse ilaçların alımını kesebilir. İnceleme esnasında kıyafetler ve takılar çıkarılacağı için takı takmadan ve kolay çıkarılabilecek kıyafetler giyilmelidir. Bt anjiyografi olacak hastalarda gebelik şüphesi bulunuyorsa çekim işlemi yapılmaz.

Bu durumun daha önceden doktora söylenmesi gerekmektedir. İnceleme için kıyafetleri çıkartılan hastaya önlük ve saçları için bone verilir. Hasta kendini hazır hissettiğinde masaya yatması istenir. Hastaların kol damarından kontrast madde enjekte edilecektir. Verilecek bu madde hastada mide bulantısına ve yanma hissine sebebiyet verir. Bu durum tamamen geçicidir. Bazı durumlarda hasta kişilerin yaklaşık olarak 20 saniye nefesini tutması bile istenebilir.

Oynama özelliğine sahip olan masa ile hasta cihaz içine sokulur ve vücudundan farklı görüntüler alınır. Alınacak kesitsel görüntüler bilgisayara aktarılır. İnceleme hastaya ve doktorun isteklerine göre 20 ila 1 saat aralığında sürebilmektedir. Yapılacak olan incelemeden sonra hastada yaşama ile alakalı herhangi bir sorun ve kısıtlama kesinlikle oluşmaz. Hemen normal aktivitelere ve yaşama dönmek mümkündür.

Vücuda verilmiş kontrast maddenin hızlı bir şekilde atılması amacı ile bol düzeyde su içilmesi gerekmektedir. Günlük olarak alınacak olarak 3 litre su kontrast maddenin hızlı ve kolay atılması sağlar.

Aile geçmişinde kalp ve damar ile alakalı sorunlar bulunan kişiler her daim risk altında olduğu için yıllık olarak genel sağlık taramalarını yaptırması gerekir. Bu taramada doktor gerekli görürse bt anjiyografi çekim işlemi isteyebilir. Bu tarz kişilerin yanı sıra diyabet hastalarının, sigara kullanan kişilerin, trigliserit değerine sahip kişilerin, kolesterolü olan kişilerin, obezite hastalarının ve yüksek tansiyonu bulunan kişilerinde koroner bt anjiyo çekim işlemlerini tercih etmesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra by- pass ameliyatı olan kişilerin ve stenti bulunan kişilerin kontrollerini tam olarak yaptırması gerekir. Bu hastalarda doktor gerekli görürse anjiyografi çekim işlemleri yapılacaktır.

Zararları ve Fiyatları

Yapılacak uygulamada röntgen ışıkları kullanıldığından dolayı radyasyon riski bulunmaktadır. Hastanın damarlarının incelenmesi adına kontrast madde verilir. Bu görüntüleme işleminin en büyük zararı da kontrast maddenin meydana getirmiş olduğu alerjik reaksiyonlardır. Hastalarda alerjik sorunlar mevcut ise kontrast madde alımından kısa bir süre sonra sorun meydana gelmektedir. Yutma güçlükleri, nefes almada sorun oluşması, vücutta kaşınma ve vücutta kızarıklıklar meydana gelir. Verilecek olan kontrast maddesinin cildin altına kaçması halinde ise vücutta kaşıntı, kızarıklık ve yanma meydana gelir. Böbreklerinde sorun olan kişilerde böbreklerde kötüleşmeler meydana getirebilmektedir. Bunları yaşamamak adına var olan sorun ve sıkıntılar öncesinde doktor ile paylaşılmalı ve herhangi bir detay saklanmamalıdır. Hangi hastalara çekim işlemi yapılmaz;

  • Genel sağlık durumu kötü olan hastalara
  • Vücut fonksiyonlarında sorun olan hastalara
  • Obezite sorunu olan hastalara
  • Gebe olan ve gebelik ile alakalı şüphesi olan kişilere
  • Şeker hastalığı kötü durumda olan kişilere
  • Böbreklerinde sorun olan kişilere
  • Kontrast madde alerjisi olan kişilere çekim işlemi yapılmaz.

Koroner anjiyografi işlemleri fiyatları özel hastane, özel görüntüleme merkezi ve Sgk hastanesine göre değişkenlik göstermektedir. Hastane tam teşekküllü ise, bu hastanede çalışan doktor konusunda tecrübeli ve deneyimliyse fiyat diğer hastanelere ve görüntüleme merkezlerine göre daha yüksektir. Sgk’ya bağlı olan devlet hastanesi ve üniversite hastanelerinde yapılacak olan uygulama için ücret alınmaz.

Bazı üniversite hastaneleri cüzzi miktarda ücret alabilmektedir. Özel kuruluşlarda çekim yaptıracak olan hastaların bu konuda araştırma yapması gerekebilir. Bunun içinde online ortamdan, doktorunuzda ve çevrenizde daha önce bu işlemi yaptırmış olan kişilerden yardım alabilirsiniz. Çok yüksek meblağlar ödemek istemeyen kişiler için araştırma yapmak ya da herhangi bir devlet hastanesinden bu konuda yardım almak akıllıca olacaktır.

Bazı özel hastane doktorları da hastalarını daha uygun fiyata çekim yaptıracakları görüntüleme merkezlerine yönlendirmektedir.

Koroner Bt Anjiyografi Sonrası

Yapılacak olan işlemler gelişen teknoloji ve gelişen tıp bilimi ile daha kolay hale gelmiştir. Hastalar koroner bt anjiyo işlemi olduktan sonra hemen normal yaşamlarına dönebilmektedir. Sorun ve sıkıntı yaşamadan işlerine gidebilirler. Kontrast maddeden kaynaklı olarak bazı kişilerde mide bulantısı ve kusma oluşabilmektedir.  Bu durum kısa süre içinde geçer ve kişi normal haline döner.

Zaten inceleme öncesinde ve sonrasında sağlık personelleri kişilerin yanında sağlık personeli olduğu için oluşabilecek olan küçücük bir sorunda müdahale edilmektedir. Özel kuruluşlarda verilen bu hizmet artık devlet ve üniversite hastanelerinde de aynı şekilde uygulanmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası