kuran okunduktan sonra okunacak dua arapça / Yasin Suresi Duası - Yasin Suresi

Kuran Okunduktan Sonra Okunacak Dua Arapça

kuran okunduktan sonra okunacak dua arapça

Tesbihat Nasıl Yapılır? Namaz Tesbihatı, Okunan Dualar ve Sureler

Haberin Devamı

Ya Rabbi, bize dünyada ve ahirette iyilik ver ve bizi cehennem ateşinden koru.

Ya Rabbi, kıldığımız namazları kabul eyle. Ahir ve akıbetimizi hayreyle.

Ya Rabbi, hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva ihsan eyle.

Ya Rabbi, riyadan, nifaktan, şikaktan, her türlü hastalıktan, kazadan, belâdan, tembellikten, acizlikten, zelil olmaktan, zulüm görmekten, azdıran zenginlik ve azdıran fakirlikten, şeytan ve nefsin şerrinden, düşman galebesinden, kötü huydan, bidat işlemekten, dalalete düşmekten, ihlassız amelden, her çeşit günahtan, küfre girmekten, erzeli ömürden, ölürken gelecek fitnelerden, dinimize, dünyamıza zarar verecek şeylerden bizleri koru.

Ya Rabbi, hakiki iman, güzel bir ahlak, şükredici bir kalb, zikredici bir dil, kaza ve kadere rıza gösteren hayırlı bir ömür, az yemek, az uyumak, az konuşmak, az gülmek ve çok hizmet etmeyi, kabir azabından ve ahiret dehşetinden kurtulmayı, ömür boyu rızana uygun iş yapmayı, şehit olarak ölmeyi ve son nefeste ehl-i sünnet itikadına uygun bir iman ve tevbe nasip eyle.

Tesbihatta Neler Okunur?

Yalnız veya cemaat ile kılınan namazlardan sonra yapılması gereken ilk şey ”Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram” duasını okumaktır. Daha sonrasında “Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh” şeklindeki istiğfar duası 3 kere okunarak devam edilir. Ayetel Kürsi suresi okunup ardından tesbihata başlanır. 33 kere Sübhanallah, 33 kere Elhamdülillah ve 33 kere Allahü Ekber denildikten sonra bir defa “La ilahe illallahü vahdehü la şerike leh lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve ala külli şeyin kadir” denilerek tamamlanır.

Yasin Suresi Duası

Ana sayfa &#; Yasin Suresi Duası


Yasin Duası: Yasin Suresi okunduktan sonra bağışlamak için okunan duadır. Yasin Suresi Bağışlama duası olarak da bilinir. Yasin Duasını Arapça, Latin harfleriyle Türkçe yüzünden veya Türkçe Meali ile okuyabilirsiniz. Allah, okuduğunuz Yasinleri ve tüm ibadetlerinizi kabul etsin. Okumak için sayfayı aşağı kaydırın.

Yasin Suresi Duası Arapça

Yasin Suresi Duası Arapça

Yasin Suresi Duası Türkçe Harflerle

Bismillahirrahmanirrahim

Allahümme rabbena ya rabbena tekabbel minna duaena vekdi hacetena bihurmeti sureti yasin ve ecirna minennari vemin azabil kabri ve min şerri sualin bi fadli sureti yasin yarabbel alemiyne veselemun alel mürseliyne velhamdülillahi rabbil alemin.

Yasin Suresi Duası Türkçe Anlamı(Meali)

Esirgeyen ve Bağışlayan Allah&#;ın Adıyla

Yasin suresinin hurmetine dualarımızı kabul ve ihtiyaçlarımızı eda buyur. Ey Rabbil Alemin! Yasin suresinin faziletine bizi ateşten, kabir azabından ve sualin şerrinden koru. Ve peygamberlere selam olsun. Hamd Alemlerin Rabbi Allah&#;a mahsustur.

EL FATİHA

Yasin Suresi Uzun Bağışlama Duası

Euzübillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim
Elhamdülillahi rabbil alemin vel akıbetül müttekin, vesselatü vessalamü ala resulüne Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain
Ya Rabbel alemin Ya Erhamerrahimin la ilahe illAllah kalbimi karartma La ilahe illAllah rızkımı azaltma
Kendi kapından başka kapı aratma Dünyada ve Ahirette bunaltma
Tükenmez sabır azapsız kabir cümlemize nasip eyle.
 
Yarabbim Ey bizi yoktan var eden varlığından haberdar eden Allahımız,
okunmuş olan Kur-Anı Kerimi Yasin-i Şerifi Evradiyeyi Tebareke ve Amme süresini kabul makbul eyle.

Peygamberimiz Aleyhisselam Efendimiz hazretlerinin mübarek latif ruhuna hediye eyledik Ahirette şefaatini Cennette komşuluğunu cümlemize nasip eyle Bütün peygamberlerin ruhuna hediye ettik hepsini haberdar eyle Yarabbi Cümlemizin ecdadımızdan ahirete intikal edenlerin ruhuna hediye ettik Vasıl eyle

Yarabbi ruhlarını şad mestur taksiratlarını af ve mafiret eyle kabirlerini Pirnur makamlarını Cennet eyle.
Yarabbi Vücudumuzu kaim nimetlerimizi daim sıhhatımızı müdavim evlatlarımızı alim eyle Yarabbi Ağzımıza tat vücudumuza sıhhat evlatlarımıza itaat lütf eyle Yarabbi Fakirlik gelmeden evvel nimetin meşguliyet gelmeden evvel boş vaktin, ihtiyarlık gelmeden evvel gençliğin, hastalık gelmeden evvel sıhhatin, ölüm gelmeden evvel hayatın kıymetini bilmeyi bizlere lütf eyle Yarabbi Amentüye tam inanan kalbi aşkın ile yanan seherlerde erken kalkan fevzü ilahine konan kullarından eyle.

Yarabbi Zalim nefse dirgen vuran bir ömürlük dosyasını güzel amellerle dolduran kullarından eyle Yarabbi Kabetullaha hazır olan kullarından eyle Yarabbi Her yerde haddini bilen gönül aynasını silen, mahşerde el ağlarken beraat edip yüzü gülen kullarından eyle Yarabbi Lüftu İlahine eren iman ile can veren firdevs cennetine giren orada cemalini gören kullarından eyle Yarabbi Dertli kullarına deva borçlu kullarına eda, hastalara şifalar nasip eyle Yarabbi Senin indinde kabul kullarının hürmetine bizim de şu anda yaptığımız duayı kabul ve makbul eyle.

Burada bulunan Kur-an okuyan dinleyenlerinde bütün ölmüşlerinin ruhuna hediye ettik kabul eyle Yarabbi Özellikle ev sahibinin annesinin, babasının ve bütün akrabalarının ruhuna hediye ettik kabul eyle.

Yarabbi Allahım bizi af eyle her derdimizi def eyle rızkımızı bol eyle, kabrimizi nur eyle Yarabbi Evvelim Allah ahirim Allah kalbimde Beytullah LailaheillAllah Muhammedün Resulullah Eşhedü ve Resülühü diyerek çene kapatmak nasip eyle Yarabbi Allahım şeytanın şerrinden kabirdeki yılanlardan çıyanlardan ölümün dehşetinden kabirin vahşetinden sıratın zulmetinden muhafaza eyle Ölümün hayırlısı üç ayların birisi Yasinin yarısını okurken ölmek nasip eyle.

Yarabbi Yarabbi tekrar Yarabbi Vağfirlena Zunübenna altı nesne ver bana biri iman, biri Kur-an, biri rahmet biri cennet, biri nasip, biri kısmet Bu altı nesneyi müşşeref eyle Yarabbi Yarabbi dualarımızı Beytullahta yapılan dualara ilhak ile kabul eyle Hz Muhammed Peygamberimizin mübarek hürmetine erenler evliyalar şehitler hürmetine sana yalvaran yaralı gönüller hürmetine arşı alanın altına yazılan isimler hürmetine kürsünün üzerine yazılan isimler hürmetine kabul eyle Yarabbi Amin

Sübhane Rabbike Rabbil İzzeti Amme Yesüfun Ve Selamün Alel Mürselin Velhamdülillahi Rabbil Alemin El Fatiha Meas Selavat.

Yasin suresi faziletleri nelerdir? Buradan öğrenebilirsiniz.


Yasin Suresi ve Kuranı Kerim Uygulaması

yasin suresi ve kuranı kerim app storeyasin suresi ve kuranı kerim play store


Yâsîn Suresi Hakkında

Adı iki harften oluşan ilk âyetinden alınmıştır. Hz. Peygamber tarafından bu isimle anılmıştır ve Buhârî ve Tirmizî'nin hadis kitaplarında da bu isim kullanılmıştır. Sûre, Kur'an'ın kalbi olarak nitelendirilen bir hadise dayanarak "kalbü'l-Kur'ân" olarak da adlandırılmıştır ancak bu yaygınlık kazanamamıştır. Sûrenin Mekke döneminin ortalarında nâzil olduğu kabul edilmektedir. İnsanların yaptıkları işlerin ve bıraktıkları izlerin kayda geçirildiğini bildiren âyetin yorumu meyanında rivayet edilen bir hadis dolayısıyla bu âyetin Medine'de indiği söylenmiştir ancak bu kanaat benimsenmemiştir. Sûre seksen üç âyetten oluşmaktadır ve fâsılası "م&#; ن" harfleridir.

Yâsîn sûresinde İslâm akaidinin üç temel konusu (tevhid, nübüvvet ve âhiret) tabiatın mükemmel kuruluşundan ve işleyişinden delillerle anlatılır. Bu arada geçmiş kavimlerden ibret alınacak örnekler verilir. Sûre dört bölümden oluşur ve birinci bölümünde ana konu Hz. Peygamber'in nübüvveti ve Kur'an'ın vahiy ürünü olduğunun ispatıdır. Sûrenin ilk âyetinde "yâsîn" adı geçer ve bu muhtemelen Hz. Muhammed'e bir hitaptır. Daha sonra Kur'an'a yemin edilerek Muhammed'in Allah'ın peygamberleri arasında bulunduğu ve Kur'an'ın da gafletten kurtulamayan insanları uyarmak amacıyla indirildiği ifade edilir. Ancak inanmayanların uyarılara rağmen iman etmeyecekleri belirtilir ve insanların yaptıklarının bir kaydedildiği bildirilir (âyet ). Sûrenin ikinci bölümü, Hak dinin tebliğcilerine gönderildikleri bir yerleşim yerinin halkının hikâyesini anlatır. Bu yerleşim yerine önce iki tebliğci gönderilmiş, daha sonra onları desteklemek için bir üçüncüsü gönderilmiştir. Ancak halk elçilere yalancı demiş ve onların uğursuzluk getirdiğini ileri sürmüştür. Elçiler tebliğden vazgeçmezlerse işkenceyle öldürüleceklerini söylemişlerdir. Bu sırada şehrin uzak bir yerinden gelen bir kişi halkı iman etmeye teşvik ederken kendisi de iman etmiştir. Ancak inkârcılar tarafından öldürülmüştür ve sonunda o yerleşim yerinin halkı korkunç bir sesle helâk edilmiştir (âyet ). Müfessirler, bu kıssada anlatılan şehrin Antakya, elçilerin havâriler, halkın Romalılar ve uzaktan gelen kişinin de Habîb en-Neccâr olabileceğini kaydetmişlerdir. Ancak bu açıklamalar Hıristiyanlığın yayılışı ve Antakya'nın tarihi açısından doğru görülmemiştir. Kur'an'daki diğer kıssalar gibi bu kıssada da mekân ve insanların kimliği bilinmemektedir. Bu kıssanın amacı tarihî bilgi vermek değil, kıssadan ders çıkarmayı sağlamaktır.

Sûrenin üçüncü bölümünde, insanların yaşadığı yeryüzünün besleyici özelliklerine, gece ve gündüz, güneş ve ay arasındaki düzen ve âhenk, yeryüzündeki bitkiler ve canlılar, insanlar ve bunların bilmediği diğer canlıların tozlaşma ve döllenme süreçlerine, gemilerin denizde batmamasına değinilerek Allah'ın birliği ve yüceliğine dikkat çekilir. Ancak bütün bu deliller ve işaretler rağmen inkârcıların dinî gerçekleri reddettiği ifade edilir (âyet ). Yâsîn sûresinin dördüncü bölümü âhiretin varlığı ve âhiret âleminin tasvirine yöneliktir. Kıyametin ansızın kopacağı bildirildikten sonra vukuu hakkında kısaca bilgi verilir. Daha sonra cennetin tasviri yapılır ve cehennemliklerin durumu anlatılır. Ayrıca inkârcıların iddia ettiği gibi Kur'an'ın bir şair sözü olmadığı, vahiy ürünü olduğu zikredilir. Dünya hayatında insana verilen nimetlerden bazıları sayılır, ancak inkârcıların bunlara rağmen hiçbir fayda sağlamayan putlara tapındıkları belirtilir. Sûrenin son âyetlerinde insanın spermden meydana geldiği hatırlatılarak "Çürümüş kemikleri kim diriltecek?" diye soran inkârcıya "İlk defa yaratmış olan diriltecek" şeklinde cevap verilir. Bu cevap, "Sizin için yeşil ağaçtan ateş çıkaran Allah ölüleri yeniden yaratmaya kâdir değil mi?" ifadesiyle desteklenir. Sûre, İslâm'ın tevhid ve âhiret inancına bir kez daha vurgu yaparak sona erer (âyet ).

Yâsîn sûresi, Hz. Peygamber'e İncil yerine verildiğine dair hadisin sahih olduğu kabul edilmiştir. Bu sûre hakkında birçok hadis rivayet edilmiştir. Bunlardan biri "Yâsîn sûresini geceleri okuyan kimsenin günahları bağışlanır" şeklindedir ve sahih sayılmıştır. Yâsîn sûresinin ölüler için veya ölmek üzere olanların yanında okunmasını tavsiye eden diğer rivayetler ise zayıf sayılmıştır. Bazı tefsir kitaplarında isnadsız fazilet rivayetleri de bulunmaktadır.

Yâsîn sûresinin tefsiri konusunda yapılan çalışmalardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Hamâmîzâde Ali Efendi, Yâsîn Tefsiri (İstanbul , , , , , , )
  • Ebûishakzâde Esad Efendi, Ħulâśatü&#;t-tebyîn fî tefsîri sûre-i Yâsîn (İstanbul)
  • Hızır Bey Çelebi, Tefsîr-i Yâsîn-i Şerîf (İstanbul , Isparta )
  • Davut Aydüz, Kur&#;ân-ı Kerîm&#;in kalbi Yâsîn Sûresi Tefsiri (İstanbul )
Bu eserlerden başka, Yâsîn sûresinin tefsiri konusunda çok sayıda başka eser de bulunmaktadır. Süleymaniye Kütüphanesi&#;nde yapılan araştırmada, Yâsîn tefsiri, havâs ve tercüme kayıtlarının sayısının civarında olduğu tespit edilmiştir. Bu kayıtların yirmisi Hamâmîzâde Ali Efendi&#;nin Yâsîn tefsirine aittir, diğerleri ise Ebûishakzâde Esad Efendi&#;nin Ħulâśatü&#;t-tebyîn fî tefsîri sûre-i Yâsîn adlı eserine aittir.

Hatim duası oku: Hatim duası Türkçe meali (anlamı), Arapça okunuşu, fazileti ve faydaları

Hatim duas&#;n&#; okuyan ki&#;iler taraf&#;ndan en çok ara&#;t&#;r&#;lan konu Allah kat&#;nda dualar&#;n kabul olmas&#; ve özellikle ramazanda okunmas&#; önemli bir sünnet olan hatim duas&#;n&#;n anlam&#;d&#;r. Hatim duas&#;n&#;n Arapça okunu&#;u, Türkçe anlam&#; ve "Kuran hatmi nas&#;l yap&#;l&#;r?" gibi sorular&#;n&#;z&#;n cevaplar&#; ba&#;ta olmak üzere bu duaya dair tüm detaylar&#; bu yaz&#;da sizler için derledik.

Hatim ne demek?

Hatim kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "tamamlamak, sona erdirmek" anlamlar&#;na gelir. &#;slam dini aç&#;s&#;ndan hatim, Kur'an-&#; Kerim'in tamam&#;n&#;n okunmas&#;n&#; ifade eder. Hatim, &#;slam dininde önemli bir ibadet olarak kabul edilir ve genellikle Ramazan gibi özel günlerde veya ki&#;isel nedenlerle yap&#;l&#;r. Hatim yapmak, Kuran'&#;n tümünü okumay&#; tamamlamak ve bu vesileyle manevi bir huzur elde etmek anlam&#;na gelir. Hatim kelimesi "sona erdiren, bitiren, mühürleyen" anlamlar&#;na gelirken ayn&#; zamanda Kur'an-&#; Kerim'i ba&#;tan sona okuyup bitirme demektir. Dolay&#;s&#;yla hatim duas&#;na "Kuran bitirme duas&#;" ya da "hatmi &#;erif duas&#;" da denebilir.

Hatim duas&#; Arapça okunu&#;u nas&#;ld&#;r?

Hatim duas&#; okumak isteyen ki&#;iler için Hatim duas&#; okunu&#;u &#;u &#;ekildedir:

  • El-hamdü lillâhi Rabbil-'âlemîn.
  • Vel-'âkibetü lil-müttekîn. Velâ 'udvâne illâ 'alezzalimîn.
  • Ves-salâtü ves-selâmü 'alâ Rasûlinâ Muhammedin ve 'âlihî ve sahbihî ecme'în.
  • Rabbenâ takabbel minnâ inneke ente's-semî'ul-'alîm.
  • Ve tüb 'aleynâ yâ Mevlânâ inneke ente't-tevvâbür-Rahîm.
  • Vehdinâ ve veffiknâ ilel-hakk&#; ve ilâ tarîk&#;n müstekîm. Bi beraketil-Kur'ânil-'azîm.
  • Ve bi hürmeti men erseltehû rameten lil-'âlemîn.
  • Va'fü 'annâ yâ Kerîm. Va'fü 'annâ yâ Rahîm.
  • Va&#;fir lenâ zünûbenâ bi fadlike ve keramike yâ ekramel-ekramîn.
  • Allâhümme zeyyinnâ bi zînetil-Kur'ân.
  • Ve ekrimnâ bi kerâmetil-Kur'ân.
  • Ve &#;errifnâ bi &#;erâfetil-Kur'ân.
  • Ve elbisnâ bi hil'atil-Kur'ân.
  • Ve edhilnel-cennete bi &#;efâatil-Kur'ân.
  • Ve 'âfinâ min külli belâid-dünyâ ve 'azâbil-âhirati bi hurmetil-Kur'ân.
  • Verham cemî'a ümmet-i Muhammedin yâ Rahîmü yâ Rahmân.
  • Allâhümec'alil-Kur'âne lenâ fid-dünyâ karînâ.
  • Ve fil-kabri mûnisâ.
  • Ve fil-k&#;yâmeti &#;efî'ân ve 'ales-s&#;râti nûrâ.
  • Ve ilel-cenneti rafîkâ.
  • Ve minennâri sitran ve hicâbâ.
  • Ve ilel-hayrâti küllihâ delîlen ve imâmâ. Bi fadlike ve cûdike ve keramike yâ Kerîm.
  • Allâhümmeh-dinâ bi hidâyetil-Kur'ân.
  • Ve neccinâ minen-nîrâni bi kerâmetil-Kur'ân.
  • Verfa' deracâtina bi fadîletil-Kur'ân.
  • Ve keffir 'annâ seyyiâtinâ bi tilâvetil-Kur'ân. Yâ zel-fadli vel-ihsân.
  • Allâhümme tahhir kulûbenâ.
  • Vestur 'uyûbenâ.
  • Ve&#;fi merdânâ.
  • Vekdi duyûnenâ.
  • Ve beyyid vücûhenâ.
  • Verfa' deracâtina.
  • Verham âbâenâ.
  • Ve&#;fir ümmehâtinâ.
  • Ve eslih dînenâ ve dünyânâ.
  • Ve &#;eddid &#;emle a'dâina.
  • Vehfaz ehlenâ ve emvâlenâ ve bilâdenâ min cemî'l-âfâti ve'l-emrâdi ve'l-belâyâ.
  • Ve sebbit akdâmenâ, ven-surnâ 'alel-kavmil-kâfirîn. Bi hurmetil-Kur'ânil-'azîm.
  • Allâhümme belli&#; sevâbe mâ kara'nâhü.
  • Ve nevvir mâ televnâhü ilâ rûhi seyyidinâ Muhammedin sallâllahü te'âlâ 'aleyhi ve selem.
  • Ve ilâ ervâhi cemî'&#; ihvânihî minel-enbiyâi vel-murselîn. Salevâtullâhi ve selâmühû 'aleyhim ecma'în.
  • Ve ilâ ervâhi âlihî ve evlâdihî ve ezvâcihî ve ashâbihî ve etbâ'&#;hî ve cemî&#;' zürriyyâtihî r&#;dvânullâhi te'âlâ 'aleyhim ecma'în.
  • Ve ilâ ervâhi âbâinâ ve ümmehâtinâ ve ihvâninâ ve ehavâtinâ ve evlâdina ve akribâinâ ve ehibbâinâ ve asdikâinâ ve esâtîzinâ ve limen kâne lehû hakkun 'aleynâ ve li cemî'&#;l-mü'minîne vel-mü'minâti vel-müslimîne vel-müslimâti, el-ahyâi minhüm vel-emvâti.
  • Yâ kâdiyel-hâcâti! Yâ mücîbed-d'avâti! &#;stecib du'âenâ bi rahmetike yâ erhamer-râhimîn.
  • Sübhâne Rabbike Rabbil-'&#;zzeti 'ammâ yas&#;fûn. Ve selâmün 'alel-mürselîn. Vel-hamdü lillâhi Rabbil-'âlemîn.
  • el-Fatiha

Hatim duas&#; Türkçe anlam&#; nedir?

Dualar&#;n ve surelerin faziletlerine eri&#;mek ve dualar&#; anlayabilmek aç&#;s&#;ndan dualar&#;n Türkçe anlamlar&#;n&#; bilmek önemlidir. Okuyan Müslüman ki&#;ileri a&#;latan hatim duas&#; için Hatim duas&#; meali bilinmelidir. Hatim duas&#;n&#; okumadan evvel hatim duas&#; anlam&#; hakk&#;nda detayl&#; bilgileri ara&#;t&#;rmak, anlam&#;n&#; ö&#;renmek, duan&#;n derin anlamlar&#; anlamak ve duay&#; hissederek okumak için yararl&#; olacakt&#;r. Hatim duas&#; meali:

  • Âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun. &#;yi sonuç müttakilerindir. Dü&#;manl&#;k ancak zalimler içindir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (a.s)'e, onun bütün ehl-i beytine ve ashâb&#;na salât ve selâm olsun.
  • Ey Rabbimiz! Bizden ibadetlerimizi kabul buyur! &#;üphesiz ki sen her &#;eyi i&#;iten ve her &#;eyi bilensin.
  • Ey Mevlam&#;z! Bizim tövbelerimizi kabul eyle!. &#;üphesiz ki sen tövbeleri çok çok kabul eden ve merhametli olans&#;n. Bize hidâyet ver! Hak yola ve s&#;rat-&#; müstakime ula&#;may&#; bizi muvaffak eyle!. Yüce Kur'ân'&#;n hürmetine, âlemlere rahmet olarak gönderdi&#;in Peygamber hürmetine.
  • Ey Kerim olan Allah! Bizi ba&#;&#;&#;la. Ey Rahim olan Allah! Bizi ba&#;&#;&#;la. Ey ikram edenlerin en keremlisi olan Allah! Lütfunla ve ihsan&#;nla bizim günahlar&#;m&#;z&#; ba&#;&#;&#;la.
  • Allah'&#;m! Bizi Kur'ân süsü ile süsle. Kur'ân ile bize lütfet! Kur'ân ile bizi &#;ereflendir. Kur'ân elbisesini bize giydir. Kur'ân hürmetine bizi cennetine koy. Kur'ân hürmetine dünyadaki belalardan ve âhiret azab&#;ndan bizi koru. Ey Rahim, Ey Rahman! Ümmet-i Muhammed'in tamam&#;na merhamet et.
  • Allah'&#;m! Kur'ân'&#; bize dünyada yolda&#; eyle. O'nu bize kabirde dost eyle. K&#;yamet günü onu bize &#;efaatçi k&#;l, s&#;rat köprüsü üzerinde onu bize nur eyle. Cennette onu bize yolda&#; eyle. Cehennem ate&#;ine kar&#;&#; onu bize perde ve engel k&#;l. &#;hsan&#;n, cömertli&#;in ve keremin ile tüm hay&#;rl&#; yollar için onu bize önder k&#;l.
  • Kur'ân hidâyeti ile bizi hidâyete eri&#;tir. Kur'ân'&#;n hürmetine bizi ate&#;ten koru. Kur'ân hürmetine bizim derecemizi yükselt. Okunan Kur'ân hürmetine günahlar&#;m&#;z&#; ba&#;&#;&#;la. Ey Lütuf ve ihsan sahibi!.
  • Allah'&#;m! Kalplerimizi temizle. Kusurlar&#;m&#;z&#; ört. Hastalar&#;m&#;za &#;ifa ver. Borçlar&#;m&#;z&#; ödemeye yard&#;m et. Yüzümüzü ayd&#;nlat. Derecemizi yükselt. Babalar&#;m&#;za merhamet et. Annelerimizi ba&#;&#;&#;la. Din ve dünya i&#;lerimizi islâh et. Dü&#;manlar&#;m&#;z&#;n bize sald&#;r&#;s&#;n&#; bertaraf eyle. Ailemizi, mallar&#;m&#;z&#;, memleketimizi her türlü afetlerden, hastal&#;klardan ve belalardan koru. Ayaklar&#;m&#;z&#; sabit eyle, kâfir toplumlara kar&#;&#; bize yard&#;m et. Yüce Kur'ân hürmetine.
  • Allah'&#;m! Okudu&#;umuz ve tilavet etti&#;imiz Kur'ân'&#;n sevab&#;n&#; ve nurunu Efendimiz Hz. Muhammed (a.s)'in ruhuna ula&#;t&#;r. Ve onun karde&#;leri olan tüm peygamberlerin (a.s) ruhlar&#;na ula&#;t&#;r. Ve Peygamberimiz (a.s)'in ehlinin, çocuklar&#;n&#;n, han&#;mlar&#;n&#;n, ashab&#;n&#;n, tabiinin ve bütün zürriyetinin ruhlar&#;na ula&#;t&#;r.
  • Hayatta olan veya vefat etmi&#; olan babalar&#;m&#;z&#;n, annelerimizin, karde&#;lerimizin, evlad&#;m&#;z&#;n, akrabalar&#;m&#;z&#;n, sevdiklerimizin, dostlar&#;m&#;z&#;n, hocalar&#;m&#;z&#;n, üzerimizde hakk&#; olan herkesin ve Müslüman olan bütün kad&#;n ve erke&#;in ruhlar&#;na ula&#;t&#;r.
  • Ey ihtiyaçlar&#; gideren Allah! Ey dualara icabet eden Allah! Ey merhametlilerin en merhametlisi! Dualar&#;m&#;z&#; kabul et. Tüm peygamberlere salât ve selam olsun.
  • Senin Rabbin; kudret ve &#;eref sahibi olan Rab, onlar&#;n nitelendirdi&#;i &#;eylerden uzakt&#;r, yücedir. Peygamberlere selam olsun. alemlerin Rabbi olan Allah'a hamdolsun.
  • Fatiha denir ve Kur'an'&#;n birinci suresi (Fatiha) okunur.

K&#;sa Hatim duas&#; okunu&#;u ve anlam&#; nedir?

Hatim duas&#; oldukça uzun dualardan birisidir. Kimi zamanlarda Hatim duas&#;n&#;n tamam&#;n&#; okumak için yeterli vakit olmayabilir ve bu nedenle ki&#;iler k&#;sa Hatim duas&#; okumak isteyebilir. K&#;sa hatim duas&#; okunu&#;u &#;u &#;ekildedir:

  • Sadekallâhü'l-'azîm ve belle&#;a Rasûlühü'l-Kerîm.
  • Ve nahnü 'alâ zâlike mine&#;-&#;âhidîn.
  • Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vet-teba'ner-Rasûle fektübnâ mea&#;-&#;âhidîn.

K&#;sa hatim duas&#; anlam&#; &#;u &#;ekildedir:

  • Yüce olan Allah &#;üphesiz do&#;ru söylemi&#;tir. Onu Peygamberimiz (a.s) bize ula&#;t&#;rm&#;&#;t&#;r.
  • Biz de bu duruma &#;ahit olanlardan&#;z.
  • Rabbimiz! Senin indirdi&#;ine iman ettik ve Peygamber'e uyduk. Art&#;k bizi &#;ahidlerle beraber yaz.

Hatim duas&#; ne için okunur?

Hatim duas&#;, Kur'an'&#;n tamam&#;n&#;n okunmas&#;n&#;n ard&#;ndan yap&#;lan bir duad&#;r. Bu dua Kur'an'&#;n tamam&#;n&#; okuman&#;n sevab&#;n&#; art&#;rmak ve dualar&#;n kabul edilmesi için yap&#;l&#;r. Hatim duas&#;, genellikle bireysel ya da cemaatle dua edilen bir uygulamad&#;r. Ancak Hatim duas&#; tek ba&#;&#;na da okunabilir. Hatim duas&#;, ihtiyaçlar ve dilekler için yap&#;lan dualar&#; kabul etmek ve Allah'&#;n r&#;zas&#;n&#; kazanmak için okunabilir. Ayr&#;ca, bu dua okundu&#;unda hayat&#;m&#;zdaki olumsuzluklar&#;n giderilmesi, sa&#;l&#;k sorunlar&#;n&#;n çözülmesi, maddi ve manevi s&#;k&#;nt&#;lar&#;n giderilmesi için de dua edilebilir. Hatim duas&#; ayr&#;ca ölen bir ki&#;inin ruhu için de okunabilir.

Hatim duas&#;, &#;slam dininde önemli bir dua olarak kabul edilir ve Kur'an'&#;n önemine vurgu yapar. Bu dua, manevi aç&#;dan bir huzur ve rahatlama sa&#;lar ve dua eden ki&#;inin Allah'a yak&#;nla&#;mas&#;na yard&#;mc&#; olur. Hatim duas&#; Diyanet taraf&#;ndan da resmî olarak kabul gören bir duad&#;r. Alimler taraf&#;ndan hatim duas&#; Kur'an-&#; Kerim hatim edildikten sonra dualar&#;n Allah kat&#;nda kabul edilmesi için okunan bir dua oldu&#;u söylenir.

Hatim duas&#; nas&#;l yap&#;l&#;r, hangi sureler okunur?

"Hatim nas&#;l yap&#;l&#;r?" ya da "Kur'an'&#; hatim ettikten sonra ne yap&#;l&#;r?" gibi sorular s&#;kl&#;kla ara&#;t&#;r&#;l&#;r. Tam bir hatim yapabilmek için mutlaka hatmin nas&#;l yap&#;ld&#;&#;&#; ve hatimden sonra hangi surelerin okunmas&#; gerekti&#;i bilinmelidir. Kur'an-&#; Kerim'i bitirdikten sonra okunan dua olan Hatim duas&#; iki farkl&#; &#;ekilde okunabilir. Ancak bu farkl&#; okuma biçimlerinin hiçbir sak&#;ncas&#; yoktur.

Hatim duas&#; okuma &#;ekillerinden ilki &#;u &#;ekildedir: Kuran-&#; Kerim hatim edildikten sonra Allah r&#;zas&#; için namaz k&#;l&#;n&#;r ve hatim duas&#; okunur ya da Kuran-&#; Kerim hatim edildikten sonra k&#;bleye do&#;ru dönerek hatim duas&#; edilebilir. Hatim duas&#; edilmeden önce okunmas&#; gereken sureler ise &#;öyledir:

  • Önce üç kere &#;hlas suresi okunur. Surenin ard&#;ndan tekbir getirilir.
  • &#;hlas suresinden sonra Felak suresi okunur ve ard&#;ndan tekbir getirilir.
  • Felak suresinden sonra Nas suresi okunur ve ard&#;ndan tekbir getirilir.
  • En son Fatiha suresi ve Bakara'n&#;n ilk sayfas&#; okunarak Hatim duas&#; edilmeye ba&#;lan&#;r.
  • Hatim duas&#; bittikten sonra tekrar Fatiha suresi okunur.

Hatim duas&#; ne zaman okunur?

Hatim duas&#; Kur'an-&#; Kerim ba&#;tan sona okunup bitirildikten sonra okunur. Hatim duas&#;, Kur'an-&#; Kerim surelerinden sonra da okunabilir. Yasin hatim duas&#; da bunlardan birisidir. Hatim duas&#;, Kur'an'&#;n tamam&#;n&#;n okunmas&#; sonras&#;nda yap&#;l&#;r. Kur'an-&#; Kerim'in tamam&#;n&#;n okunmas&#; birkaç gün veya hafta içinde tamamlanabilece&#;i gibi,daha uzun bir süre içinde de tamamlanabilir. Hatim duas&#; genellikle Kuran'&#;n tamam&#;n&#;n okunmas&#;n&#;n ard&#;ndan cemaatle ya da bireysel olarak dua edilmesi &#;eklinde yap&#;l&#;r.

Hatim duas&#; abdestsiz okunur mu?

Kuran-&#; Kerim'e abdestsiz dokunmak caiz olmamakla birlikte dualar abdest almadan, ba&#;&#; aç&#;k bir &#;ekilde okunabilir. Dolay&#;s&#;yla hatim duas&#;n&#;n da abdestsiz bir &#;ekilde okunmas&#;nda bir sak&#;nca yoktur.

Hatim duas&#; nas&#;l ezberlenir?

Dua ezberlemek konusunda s&#;k&#;nt&#; çekiyorsan&#;z farkl&#; teknikler uygulayarak rahatl&#;kla dua ezberleyebilirsiniz. Hatim duas&#; ezberlemek için &#;u yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Ezberlenmesi gereken dua önce güzel bir &#;ekilde içinden okunur.
  • Önce ilk kelime ard&#;ndan ikinci kelime ezberlenir ve ilk kelimenin ard&#;na eklenerek okunur. Ezberlenen her kelime ard&#;ndan di&#;er kelimeye geçilir ve dua bitirilene kadar bu &#;ekilde ezber yap&#;labilir.
  • Diyanet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#; sitesinden yard&#;m alarak dua sesli olarak dinlenerek ezber yap&#;labilir.
  • Dua bir ka&#;&#;da birkaç kere yaz&#;larak ezber yap&#;labilir.
  • Ezber yap&#;ld&#;ktan sonra dua sürekli okunarak haf&#;zada kalmas&#; sa&#;lanabilir.

Hatim duas&#; okuman&#;n faziletleri nelerdir?

Kur'an-&#; Kerim Hatim duas&#;, Kur'an-&#; Kerim ba&#;tan sona okunup hatim edildikten sonra okunmas&#; gereken duad&#;r. Kuran okuman&#;n faziletleri oldukça fazla ve önemlidir. Dolay&#;s&#;yla hatim ba&#;&#;&#;lama ile hatmin tamamlanmas&#; da birçok öneme sahiptir. En güzel hatim duas&#; ise ramazan günlerinde okunand&#;r. Ramazan günlerin hatim duas&#; okumak çok önemli bir sünnettir. Hatim etmek üzerine fazla say&#;da hadis-i &#;erif bulunur. Bu hadis-i &#;erifleri ve hatim duas&#; okuman&#;n faziletlerini &#;öyle s&#;ralayabiliriz:

  • "Kuran-&#; Kerim'i hatmedene, altm&#;&#; bin melek isti&#;far eder."
  • "Kuran-&#; Kerim'i hatmedenin duas&#; kabul olunur."
  • "Hatim yapan&#;n dünya veya ahiret için etti&#;i dua kabul olur."
  • "Hatmi okuyan ve dinleyenin duas&#; kabul olur."
  • "Be&#; vakit zamandan sonra yap&#;lan dua gibi hatimden sonra yap&#;lan dua da kabul olur."
  • "Ramazan-&#; &#;erifte Kuran-&#; Kerim'i hatmetmek önemli bir sünnettir."
  • "Kuran-&#; Kerim'in hatmedildi&#;i yere rahmet ya&#;ar."
  • "Kuran-&#; Kerim'i hatmedenin kabul edilen bir dua hakk&#; oldu&#;u gibi kendisine cennette bir a&#;aç da verilir."

Hatim duas&#; ile ilgili rüya görmek neye i&#;aret eder?

Ki&#;iler rüyalar&#;nda Kur'an-&#; Kerim'i okuduklar&#;n&#; ve sonras&#;nda hatim duas&#; ettiklerini görebilir. Rüyada hatim duas&#; okumak ve rüyada hatim duas&#; görmek farkl&#; anlamlara yorulur:

Rüyada Hatim duas&#; okumak ne anlama gelir?

Rüyada hatim duas&#; okumak hay&#;rl&#; geli&#;melerin habercisidir. Rüya sahibinin i&#; ya&#;am&#;nda beklenmedik bir anda terfi alaca&#;&#;na, maddi kazanc&#;n&#;n artaca&#;&#;na ve borçlar&#;n&#; rahatl&#;kla kapataca&#;&#;na i&#;aret eder. Do&#;ru yat&#;r&#;mlar yap&#;laca&#;&#;na ve gelecekte rahat bir ya&#;am sürülece&#;ine i&#;arettir. Hayali kurulan ve duas&#; edilen &#;eylerin gerçekle&#;ece&#;ine, mal mülk sahibi olunaca&#;&#;na ve umutlar&#;n&#;n bo&#;a gitmeyece&#;ine delalet eder. &#;&#; de&#;i&#;ikli&#;i yap&#;laca&#;&#;na ve kendi i&#;inin kurulaca&#;&#;na yorulur. Profesyonel anlamda mesle&#;inin yürütülece&#;inin ve önemli ba&#;ar&#;lara imza at&#;laca&#;&#;n&#;n habercisidir.

Rüyada hatim duas&#; okumak, aile ve arkada&#;l&#;k ili&#;kilerinde önemli ve hay&#;rl&#; geli&#;meler ya&#;anaca&#;&#;na i&#;arettir. S&#;k&#; dostluklar&#;n kurulaca&#;&#; ortamlara girilece&#;ine ve dostluklar&#;n ömür boyu sürece&#;ine i&#;aret eder. Rüya sahibinin ya&#;ad&#;&#;&#; s&#;k&#;nt&#;lar&#;n üstesinden rahatl&#;kla gelece&#;ine ve huzurlu bir ya&#;am sürece&#;ine delalet eder.

Rüyada Hatim duas&#; görmek ne anlama gelir?

Rüyada hatim duas&#; görmek, rüya sahibinin mutlulu&#;unu artt&#;racak olaylar ya&#;ayaca&#;&#;n&#;n habercisidir. Maddi ve manevi anlamda bereketin artaca&#;&#;na, ya&#;anan sorunlar&#;n son bulaca&#;&#;na ve huzurlu bir döneme girilece&#;ine i&#;aret eder. Rüya sahibi bekar bir ki&#;iyse hay&#;rl&#; bir kimseyle yak&#;n zaman içinde dünyaevine girece&#;ine yorulur. E&#;er evli bir ki&#;iyse e&#;iyle mutluluklar&#;n&#;n artaca&#;&#;na, haneye huzur getirecek geli&#;meler ya&#;anaca&#;&#;na ve hay&#;rl&#; evlat sahibi olunaca&#;&#;na i&#;arettir. Aile bireyleri aras&#;nda ya&#;anan darg&#;nl&#;klar&#;n kolayl&#;kla çözülece&#;ine ve ili&#;kilerin güçlenece&#;ine yorulur.

Rüyada hatim duas&#; görmek, rüya sahibinin i&#; ya&#;am&#;nda önemli geli&#;meler ya&#;ayaca&#;&#;na ve eline geçen f&#;rsatlar&#; iyi de&#;erlendirebilece&#;ine i&#;aret eder. Terfi al&#;naca&#;&#;na, üst düzey bir görev üstlenilece&#;ine ve maddi kazanc&#;n birdenbire art&#;&#; gösterece&#;ine yorulur.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir