smeagol yüzük / Gollum - Orta Dünya - Yüzüklerin Efendisi - Gollum Kimdir? Smeagol nasıl Gollum Olmuştur?

Smeagol Yüzük

smeagol yüzük

Yüzüklerin Efendisi Üçlemesini inceleyen bilirkişi heyeti, film karakterleri üzerine daha önce yapılan akademik çalışmaları da referans göstererek, "Smeagol yüzüğün etkisi altına girmeden önce özünde bir hobbit olan iyi, barışsever, sadık ve olumlu çağrışımlara sahip bir karakter" dedi.

Aydın Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Aydın Cumhuriyet Savcılığının girişimleriyle soruşturma ve davaların hedefi olan Yüzüklerin Efendisi Filminin sevilen karakteri Smeagol/Gollum için merakla beklenen bilirkişi raporu geldi.

Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesinin isteğiyle, "Smeagol/Gollum"un karakter analizini yapan bilirkişi heyeti ilk olarak Yönetmen Peter Jackson'ın da açıkladığı gibi suç unsuru sayılan fotoğraftaki karakterin Gollum değil, Smeagol olduğunu belirtti.

Evrensel'den Eda Yıldırım'ın haberine göre, raporda, ‘iyi ve kötü' kavramlarının filmde kesin çizgilerle ayrılmadığına da dikkat çekiliyor. Yani ‘Smeagol iyi' diye ‘Gollum kötü bir karakter' değil.

Smeagol'un ‘Gollum'un geçmişi, unutulan yanı' olduğuna, yüzüğün etkisiyle yozlaşsa da Gollum'un ‘özünde iyi' olduğunun izleyiciye anlatılmak istendiği belirtiliyor.

ÇİFTÇİ MEMURİYETTEN ATILMIŞTI

Aile Hekimi Doktor Bilgin Çiftçi'nin ‘kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla yargılanmasına hatta memuriyetten atılmasına neden olan fotoğraf, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile Smeagol/Gollum'un ‘Yeme, şaşma, hayret' halleri yan yana yer alıyor. 23 Ağustos tarihinde paylaştığı fotoğraf nedeniyle Çiftçi, 15 Ekim tarihinde memuriyetten men edildi. Üstelik ceza, ilk raporunda Erdoğan için kullandığı ‘övgü' içerikli ifadeler nedeniyle tarafsızlığı tartışılır hale gelen Aydın Halk Sağlığı Müdür Yardımcısına hazırlatılan ikinci rapor üzerinden verildi.

Doktor Çiftçi'nin yargılandığı davada ise, dosya suç unsuru sayılan fotoğraftaki Gollum/Smeagol karakterinin ‘İyi mi kötü mü?' olduğunun tespiti için 23 Aralık tarihinde bilirkişiye gönderildi. Smeagol/Gollum için istenen rapor, Türkiye'nin dünya gündeminde dalga konusu olmasına neden oldu. Hatta Filmin Yönetmeni Peter Jackson bile senaristleriyle birlikte açıklama yapmak zorunda kalarak fotoğraftaki yaratığın ‘iyi karakterdeki Smeagol' olduğunu söyledi.

İKİ KİŞİLİĞİN MÜCADELESİ

Raporda, izleyiciye Gollum'a ‘kötü' deme kolaycılığından vazgeçme çağrısının yapıldığı belirtilirken, dayanak olarak da Yüzüklerin Efendisi filminin Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü üçlemesi üzerine yapılan incelemeler ve akademik çalışmalar dayanak yapılıyor. Filmdeki ‘iyi-kötü' anlatımına ilişkin Deniz Yengin tarafından yılında tamamlanan ‘Yüzüklerin Efendisi Üçlemesinin Filmsel Anlatı Çözümlemesi' başlıklı akademik tezden şu alıntı yapılıyor:

"Filmde kötü ve iyi kesin çizgilerle ayrılmaz. Destekleyici kahramanlardan bazılarının gücün kendilerine geçmesi arzusuna kapılıp kötü karaktere büründükleri yani değişime uğradıkları sıkça görülür. Gollum ‘Yüzük'ün yozlaştırıcı gücüne yenik düşerek hem ruhsal hem de fiziksel değişime uğrayan bir kahramandır. Film bize açık şekilde yüzük kullanmanın aşamalı yozlaştırıcı etkisini göstermektedir; çünkü filmin kahramanı Frodo bile yüzüğün yozlaştırıcı etkisine yenik düşer."

"O FOTOĞRAFTA SMEAGOL VAR"

10 Mart tarihinde hazırlanan rapor geçtiğimiz günlerde mahkemeye ulaştı. Raporda davaya konu olan görsellerin ait olduğu, film sahnelerinin incelendiği belirtilirken, filmin yönetmeni ve senaristlerinin yaptığı açıklamalar da hatırlatılarak, "Dava konusu görsellerde temsil edilen karakterin Gollum değil, Smeagol olduğu, söz konusu Smeagol karakterinin yüzüğün etkisi altına girmeden önce özünde bir hobbit olan, iyi, barışsever, sadık ve olumlu çağrışımlara sahip bir karakter olarak kurgulandığı kanaatine varılmıştır" denildi.

 


Yüzüklerin Efendisi şüphesiz bir başyapıt. Ejderhalar, elfler, cüceler, orklar, entler ve hayal gücümüzün sınırlarını zorlayan daha nice yaratık. Fakat Tolkien’in mirası bundan biraz daha fazlasını barındırıyor. yılında British Medical Journal’da yayımlanan bir makalede altı tıp fakültesi öğrencisi ve bir uzman doktor serinin en ilginç karakterlerinden biri olan Gollum’un hastalığını teşhis etmeye çalıştılar.

Sméagol (Gollum) bekar, yaşında, hobbit bir erkek. Seride antisosyal tavırları, değişken agresifliği ve “Tek Yüzük”e olan takıntısıyla öne çıkıyor. Sméagol zengin ve köklü bir aileden geliyor. Büyükannesi nehir halkı komitesinde saygın biri. Sméagol’un doğumu veya eğitim durumu hakkında bilgimiz yok. Diğerlerine karşı kindar tavırları yüzünden sadece tek bir arkadaşı var, Deagol. Zaten daha sonra tek arkadaşını da öldürüp yüzüğünü çalıyor. Bu olay Sméagol için bir dönüm noktası çünkü yüzük sayesinde görünmez olup konuşulanları gizlice dinleyebiliyor.

Ailesi ve nehir halkı onun bir hırsız ve katil olduğunu düşünüyor ve Sisli Dağlar’a sürgün ediliyor. Uzun yıllar boyunca yalnız başına yaşıyor ve yüzüğü tek arkadaşı olarak benimsiyor. Bu sırada rüzgardan, güneşten ve aydan nefret etmeye başlıyor.  Mağarasında sadece çiğ balık ve küçük hayvanlarla besleniyor. Sonuçta Sméagol kendisinden çok daha vahşi olan Gollum karakterini yaratmaya başlıyor. Gollum 25 yaşındayken Bilbo Baggins tarafından yüzüğü çalınıyor. Bu olaydan sonra Gollum takıntılı düşünceler ediniyor ve hayatını yüzüğü geri almaya adıyor. Gerekirse şiddete başvurarak.

Adli geçmişi, Deagol’ü öldürmek ve Samwise Gamgee’yi öldürmeye teşebbüs etmek olarak söylenebilir. Nehir halkıyla yaşadığı zamanlarda sigara içmesi dışında kötü alışkanlığı yok. Sméagol çocukluğuyla ilgili çoğu anıyı hatırlamıyor. Bu yüzden hastalık öncesi kişiliği hakkında kısıtlı bilgilere sahibiz. Yüzüğe saplantısından önce meraklı ve yaramaz bir kişiliği var. Ağaç köklerini oymak gibi eğlencelerinden ötürü de diğer hobbitler tarafından yalnız bırakılmış. Kendinden, bayat çiğ balıktan ve “Hobbitlerler”den nefret ediyor.

Ruhsal Durum Muayenesi

Genel muayene yapacak olursak Gollum solgun, bir deri bir kemik, iri gözlü, az saçlı bir hobbit. Özensiz bir görünüşü var ve üstüne sadece eski bir peştamal giyiyor.  Zıplamak ve tırmanmak gibi hayvansal hareketler sergiliyor. Klinik depresyona ait hiçbir bulgu göstermiyor olmasına rağmen öznel olarak üzgün ve yüzüğüne kavuşma konusunda endişeli hissediyor. Objektif olaraksa kararsız ve konu yüzükten açıldığı zaman gergin oluyor. Konuşmasında kelimeleri veya sesleri tekrar etmek gibi anormallikler var. Örneğin, “Evet, evet, evet.” veya “Gollum, Gollum!” gibi. Düşünce biçiminde herhangi bir bozukluk yok. “Hobbitlerler” veya “Oyunbazcı” gibi uydurma sözler kullanıyor. &#;

Kendisinin katil, yalancı ve hırsız olduğunu düşünüyor. Buna rağmen yaptıklarından çok az suçluluk duyuyor. Yüzüğü elde etmek için derin bir arzu duyuyor. Yüzüğe takıntılı fakat yüzük için her şeyi yapabilme potansiyeli dışında kompulsif bir doğası yok. Düşüncelerini ve hareketlerini çok zor kontrol edebiliyor. Kişiliğinde ayrışma belirtileri var. Sméagol ve Gollum olarak iki kişiliğe ayrılmış görünüyor. Fakat Gollum-Sméagol ayrışmasının farkında. Bu da vakanın sıradan bir kişilik bölünmesi olmadığını gösteriyor.

Teşhis

Şimdi Gollum’la ilgili bulduğumuz semptomları düşünelim. Beyninde bir beyin tümörü olması mümkün görünmüyor. Çünkü tümör beyinde geniş bir yer kaplar ve bu kitleyle Gollum’un bu kadar uzun yaşaması mümkün olmazdı. Diyetinin büyük bölümünün çiğ balıktan oluştuğunu biliyoruz. Yani çok sınırlı bir diyeti var. Bu yüzden B Vitamini eksikliği olduğunu düşünebiliriz ki asabiyeti, sanrıları ve paranoyası da bunu destekler. İştahsızlığı, saç ve kilo kaybı da demir eksikliği anemisiyle ilişkilendirilebilir. Aşırı dikkat, gözlerinin dışarı doğru aşırı çıkıntılı olması, uyku ihtiyacı eksikliği ve kilo kaybı akla hipertroidizmi getiriyor. Gollum’un güneş ışığından hoşlanmaması porfiriyadaki ışığa hassasiyetten kaynaklanıyor olabilir. Geçirdiği ataklarsa açlığı yüzünden tetikleniyor olabilir. Paranoid psikoz eşliğinde yaşanıyor olması duygu durumunu izah edebilir. Fakat bunların hiçbiri içerisinde bütün semptomları barındırmıyor.

“Gollum’un Hastalığı Ne?” temalı ’den fazla interet sitesi mevcut. Yani bu konu daha önce pek çok kez ele alınmış. British Medical Journal’da yayımlanan makalenin yazarı araştırmacılarsa rastgele seçtikleri 30 tıp fakültesi öğrencisine Gollum’un hastalığı olup olmadığını sormuş. Öğrencilerin 25’i Gollum’a şizofren teşhisi koymuş. 3 öğrenci ise çoklu kişilik bozukluğu olduğunu düşünmüş. İlk bakışta cevap şizofreni gibi görünse de gerçek pek öyle değil. Gollum’u günümüzdeki şizofreni standartlarına göre tanımlayamayız. Çünkü bu semptomlar sadece Gollum’da değil, yüzüğe sahip olan tüm bireylerde görülüyor. Bu nedenle Gollum şizofreni tanısı için ICD isimli hastalık kataloğunda belirtilen kriterleri karşılamıyor. Tıp öğrencilerinin bir kısmının düşündüğü gibi çoklu kişilik bozukluğu da olamaz çünkü bu vakalarda iki kişilik birbirinin farkında olmaz. Halbuki Gollum ve Sméagol birbirleriyle iletişim halindeler. Gollum çocukluğundan beri yaygın uyumsuz davranışlar sergiliyor. Tuhaf ilgi alanları ve kindar davranışları arkadaşlık kurmasını engelliyor ve çevresindekilerle ilişkilerini zorlaştırıyor. Bu bağlamda şizoid kişilik bozukluğunun 9 kriterinden 7’sini karşılıyor. Bu yüzden eğer Gollum’a bir tanı koymamız gerekirse bu ona en uygun tanı olur.

Kaynakça

Department of Mental Health Sciences, Royal Free and University College Medical School, London NW3 2PF. (). A precious case from Middle Earth. The British Medical Journal,

Daha Fazla Göster

Gollum’un macerası i&#;in &#;ıkış tarihi belli oldu

Daedalic Entertainment tarafından geliştirilen The Lord of the Rings: Gollum , Mart ayında açıklanmıştı ve ’de çıkması bekleniyordu. Fakat Nacon’la yapılan anlaşma sonrası oyun ’ye ertelendi. LOTR: Gollum’un resmi Twitter sayfasında, oyunun hedeflenen çıkış tarihi 1 Eylül olarak duyuruldu. Nintendo Switch sürümünün de 30 Kasım ’de piyasaya sürüleceği belirtildi. Fakat Temmuz ayında geliştiriciler birkaç aylık daha zamana ihtiyaçları olduğunu açıklayarak, oyunu ’e erteledi. Son açıklamadan bu yana LOTR: Gollum’un ne zaman çıkacağı belirsizdi, sonunda yeni çıkış tarihi belli oldu.

Eğer herhangi bir terslik veya son dakika değişikliği olmazsa, The Lord of the Rings: Gollum, 25 Mayıs’ta PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S platformarında çıkacak. Nintendo Switch versiyonunun ise ne zaman çıkacağı belli değil.

LOTR: Gollum’un hikayesine gelecek olursak, yapım Gollum’un Yüzük Kardeşliği’nin ilk bölümlerinde perde arkasında neler yaşadığını anlatıyor. Güç Yüzüğü’nü, Bilbo Baggins’e kaptıran Gollum, Dumanlı Dağlar’dan ayrılıp, Büyük Korku Ormanı’na tehlikeli bir yolculuk yapmaya karar veriyor. Oyuncular da Gollum’u kontrol ederek, bu yolculukta neler olduğunu görecekler.

Yapımda gizlilik unsurları ön planda tutuluyor. Oyuncular Gollum’un yeteneklerini kullanarak tehlikelerden uzak durmaya çalışacak, ancak bu pek kolay olmayacak. Daedalic’in açıklamasına göre yapay zeka oyuncuları zorlayacak. Bununla birlikte oynanışta Gollum’un gerçek kişiliği Smeagol da etkili olacak. Önemli kararlar söz konusu olduğunda Gollum mu yoksa Smeagol’un mu baskın olması gerektiği oyuncuya bırakılıyor. The Lord of the Rings Gollum’da Tolkien’in kitaplarından tanıdık karakterler, mekanlar ve birkaç yeni yüz olacak.

funduszeue.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: funduszeue.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

This work is an exact translation of the article originally published in BMJ. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

N. Bashir, et al. Orta Dünya'dan Değerli Bir Vaka: Yüzüklerin Efendisi'nin Smeagol/Gollum Karakterinin Tıbbi Analizi. (8 Mayıs ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: funduszeue.info

Bashir, N., Ölez, Ş., Bakırcı, Ç. M. (, May 08). Orta Dünya'dan Değerli Bir Vaka: Yüzüklerin Efendisi'nin Smeagol/Gollum Karakterinin Tıbbi Analizi. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from funduszeue.info

N. Bashir, et al. “Orta Dünya'dan Değerli Bir Vaka: Yüzüklerin Efendisi'nin Smeagol/Gollum Karakterinin Tıbbi Analizi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 08 May. , funduszeue.info

Bashir, Nadia. Ölez, Şule. Bakırcı, Çağrı Mert. “Orta Dünya'dan Değerli Bir Vaka: Yüzüklerin Efendisi'nin Smeagol/Gollum Karakterinin Tıbbi Analizi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, May 08, funduszeue.info

yılında da Evrim Ağacı'nın yanında olacak mısınız?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası