geriatri nedir ne demek / Geriatri Ne Demek? Geriatri Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? - NTV Haber

Geriatri Nedir Ne Demek

geriatri nedir ne demek

Geriatri nedir ve ne demek? Geriatri hangi hastalara kimlere bakar?

Haberin Devamı

Türkiye'de artan yaşlı nüfusuyla beraber, geriatri bölümüne ihtiyaç duyulmaya başlandı. Bir tıp dalı olan geriatri bölümü yaş ve üstü insanların sağlık sorunları, hastalıkları, sosyal ve fonksiyonel yaşamları, kaliteleri, koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplum yaşlanması ile ilgilenmektedir. Geriatri bölümünde hastaya sağlıklı yaşlanma konusunda önerilerde bulunulur. İşte, geriatri nedir? Geriatriye kimler başvurur? sorularının yanıtını merak edenler için detaylı bilgiler

geriatri nedir?

Yaşlılık hekimliği ya da Geriatri; yaşlılık dönemindeki sağlık sorunları ve bu sorunların tedavileriyle ilgilenen tıp dalıdır. Yaşlılık hekimliği, yaşlılığa bağlı olarak oluşan sağlık sorunlarını ve bunların tedavilerini inceler.

Geriatri bölümüne 65 yaş ve üzerindeki tüm bireyler başvurabilir. Her türlü dahili hastalığı olanlar (şeker, tansiyon, kolesterol yüksekliği, guatr, böbrek hastalığı, mide- barsak hastalıkları, kan hastalıkları, kemik erimesi gibi), özellikle birden fazla hastalığı bulunan, çok sayıda ilaç kullanan, ilaçlarının düzenlenmesi gereken, beslenme bozukluğu olan, unutkanlık, uykusuzluk, sık düşme, idrar kaçırma gibi şikayetleri olan hastalar geriatri bölümünden en çok faydayı görenlerdir. Açıklanamayan ama araştırılması gereken bir şikayeti olan (kilo kaybı, kansızlık, kan tetkiklerinde bir bozukluk gibi) hastalar da yine geriatri bölümünde tetkik ve tedavi edilebilirler.

Haberin Devamı

GERİATRİ BÖLÜMÜ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?

Yaşlı hastalar ilaç yan etkileri ve ilaçların birbiriyle etkileşimleri konusunda da gençlerden daha hassastır. Seçilecek ilaçlar, ilaç dozları, tedavi hedefleri yaşlı hastada gençlerden farklıdır. Karşımızda genel durumu hızlı değişebilen ve kırılgan bir grup vardır. Ayrıca bu yaş grubunda tedavilerin; yaşlının performansı, beklenen yaşam süresi ve yaşam şartları göz önünde bulundurularak kişiye özel planlanması gerekmektedir. Sıklıkla sürekli takip gerektiren, kronik dediğimiz hastalıklara karşı karşıya olduğumuz için hasta- hasta yakını ve doktor iş birliği daha da önem kazanmaktadır. İşbirliği sağlandığında tedavi başarısı ve tedaviye uyum da artar. Özetle geriatri bölümünün üç temel hedefi vardır. Bunlar; sağlıklı yaşlanma ve yaşlının mevcut sağlığını koruma, hastalığını tedavi etme, mümkünse yaşam kalitesini iyileştirmektir.

Geriatri Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar? Geriatri B&#;l&#;m&#;ne Kimler Gider?

Haberin Devamı

Geriatri Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

 Yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan hastalıkların tanı, tedavi ve bakım aşamalarında geriatri bilim dalı devreye girer. Geriatri dahiliyenin yan dalıdır. Dahiliye uzmanı olduktan sonra 3 yıl yaşlı sağlığı konusunda eğitim alan uzmanlar geriatrist olabilirler. Geriatristlerin sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist, hemşire, diyetisyen ve psikolog ile birlikte çalışması ve uygun tedavi yöntemlerini uygulaması gerekir.

 Geriatri tansiyon, şeker, mide bağırsak hastalıkları, kemik erimesi, kas erimesi, kolesterol, böbrek hastalıkları, kas hastalıkları, guatr gibi hastalıkların yanı sıra; unutkanlık, idrar kaçırma, uykusuzluk ve beslenme bozukluğu gibi hastalıklarla da ilgilenir. Özel tetkiklerle anlaşılan fakat hastada ciddi sorunlara yol açabilen depresyon, kas erimesi, erken evre demans ve inkontinans gibi hastalıkların belirlenmesini ve tedavi edilmesini sağlar.

Haberin Devamı

Geriatri Bölümün Kimler Gider?

 65 yaşın üzerindeki bireyler geriatri bölümüne başvurabilirler. Bu bölüme yaşlılık sürecini sağlıklı geçirmek isteyenler de başvurabilirler. Yaşlılarda sık karşılaşılan fakat yanlış tetkik ve tedavi yöntemleri nedeniyle gözden kaçan hastalıklar, yaşam riski taşıyabilir. Bu nedenle geriatri bölümüson derece önemlidir. Uygun tanı ve tetkiklerin uygulanmasıyla doğru tedavinin sunulması, yaşlı sağlığını korur ve yaşlanma sürecinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası