dizel araçlarda avans ayarı / Avans Ayarı Nedir? Avans Ayarı Nasıl Yapılır?

Dizel Araçlarda Avans Ayarı

dizel araçlarda avans ayarı

Parcacix BLOG" width="" height="">




Motorun çalışma mantığı

   Dört zamanlı ve içten yanmalı motorlarda bilindiği üzere yakıt, buji yardımı ile yakılmaktadır. Buji ağzında sürekli olarak hazır bekleyen yüksek voltaj, kıvılcım yaratır. Bu kıvılcım; Sıkıştırılmış olan hava-yakıt karışımını ateşler ve yanmanın oluşumu sağlanır. Yanma sonucunda oluşan ısı enerjisi de, pistonu aşağı itmek için kullanılır. Bu sayede araç güç kazanır ve ilerler. Bujinin, hava-yakıt karışımını ateşleme zamanı teorik olarak, piston en üst noktada iken, yani sıkıştırmanın en yüksek olduğu anda olması gerekir. Bu durum, en ideal avans ayarı olarak nitelendirilir.

Avans ayarı

   Motorun ateşleme mantığını kavradık. En verimli yanma; Benzin-hava karışımının tamamının yanması sonucunda meydana gelir. Bu verimin düzeyine avans ayarı denir. Silindir içerisine emilen benzin-hava karışımı, buji kıvılcımı çakar çakmaz yanıp bitmez, yada çok uzun süreli yanmaz. Yanmanın verimli bir süresi vardır ve bu süre motorun yaklaşık olarak derecelik bir hareketine tekabul eder.

   Eğer piston en üst noktada iken ateşleme başlar ise, ateşlemenin bittiği anda silindir aşağı doğru harekete geçmiş, hatta en az 10 derece kayıp vermiş olacaktır. Bu durumda eğer içerideki karışımı, silindir üst ölü noktaya gelmeden önce ateşleme gerçekleşirse, yanmanın başlangıcından sonuna kadar geçen sürede piston en üst noktaya gelecek, böylece yanma sonunda en yüksek verim alınacaktır. Avans ayarı burada devreye girer. Bu sürenin en verimli şekilde ayarlanması iyi avans ayarı, verimsiz şekilde, tabiri caizse kaçık olması ise kötü avans ayarıdır. En ideal avans ayarı fabrika verilerine göre ayarlanan avans ayarıdır. Yakıttan tasarruf etmek için avans ayarı düşürülebilir veya performans amaçlı en üst düzeye getirilebilir.

Avans ayarı nasıl yapılır?

   Avans ayarının yapılmasının en sağlıklı yolu, avans tabancası ile motor çalışırken yapılmasıdır. Bir diğer yöntem ise; Motorun dinlenmesi  ile yapılmasıdır. Çok tercih edilmez. Krank kasnağı, egzantrik kapağı ve buji tabancası üçlemi ile yapılacak bir ayardır fakat, kişinin bu ayarı kendi uğraşları ile yapması mümkün değildir. Bu ayar enjeksiyonlu ve karbüratörlü araçlar da farklıdır. Benzinli ve dizel araçlarda farklıdır. Yalnızca ustanın anlayacağı bir dildir. Siz yapabilirsiniz, fakat doğru yapma ihtimaliniz çok zayıftır. Avans ayarını yapması gereken iki yer vardır. Bunlardan biri yetkili servis, diğeri ise motor ustasıdır. İnternet üzerinde tarif ile anlatılan avans ve sente ayarlarına itimat etmeyiniz, zira aracınızı çalışmayan bir durumda bulabilirsiniz.

Avans ayarı neden bozulur?

   Motor, birbiri ile sürekli olarak entegre çalışan bir aygıttır, keza motorun ateşleme sistemi de öyle. Ateşleme sisteminden herhangi bir parçanın bozulması, herhangi bir parçanın yeni parça ile değişimi (Buji, buji kablosu, ateşleme bobini vb.) sonucu avans ayarı kaçabilir. Avans ayarının kaçması sonucu, hava-yakıt karışımı zengin adı verilen karışımdan çıkar ve fakir karışıma döner. Dolayısıyla bu sorun; Aracın çok yakmasına ve güç kaybı yaşamasına sebebiyet verir.

Avans ayarı bozulursa ne olur? / Sonuçları

   Avans ayarının kaçması durumu; Hava-yakıt karışımının bujiler tarafından doğru zamanda ateşlenememesi sonucu oluşur. Bu durumda araçtan bazı reaksiyonlar almamız oldukça doğaldır. Avans ayarı kaçarsa ne gibi şeyler olur? Bu sonuçlar, ayrıca; &#;Avans ayarının kaçık olduğu nasıl anlaşılır?&#; sorusuna da cevap hükmündedir. Avans ayarı kaçan motorun bir an evvel usta ile tanıştırılması gerekmektedir. Aksi takdirde kötü sonuçlar doğabilir. Ustaya avans ayarı için üç kuruş vermeyeyim derken kendinizi, cebinizden otuz kuruş verirken bulabilirsiniz. İşte avans ayarının kaçması sonucu oluşabilecek durumlar;

Popüler Sorgular

Facebook\\\
Instagram\\\
Pinterest\\\

Araçta avans ayarı nedir, nasıl yapılır?

Araçta avans ayarı nedir, nasıl yapılır? sorusu başta olmak üzere dizel motorlarda ve enjeksiyonlu araçlarda gibi sorularınızın yanıtını yazımızı okuyarak bulabilirsiniz. Ayrıca yazımızın sonunda konunun daha iyi anlaşılması adına Araçta avans ayarı nedir, nasıl yapılır başlıklı bir de video paylaştık.

Araçta avans ayarı nedir?

Avans ayarının nasıl yapılacağını açıklamadan önce avans ayarının ne olduğunu kısaca açıklamak gerekirse: Türkçe’de öncelik anlamına gelen avas, Fransızca kökenlidir ve Avance kelimesinden gelir. “Arabada avans nedir?” sorusu araç sahipleri tarafından merak edilmektedir. Bazı motor türlerinde motor buji yardımıyla yakılır. Bu motorlar içten yanmalı ve dört zamanlı motorlardır. Bu tip motorlarda buji ağzında sürekli hazır halde olan yüksek voltaj bulunur. Kıvılcım bu voltaj sayesinde üretilir. Kıvılcım hali hazırda sıkışmış bulunan hava yakıt karışımının ateşlenmesini sağlar ve yanma oluşmuş olur. Aracın hareket etmesini pistonun aşağı inmesi sağlar ve ateşlenme hareketi gerçekleşir. İdeal avans ayarı ateşlemenin sıkışma oranın en yüksek olduğu anda olmasıdır.

Özetle avans ayarı: ateşleme işleminin en doğru ve ideal zamanda gerçekleşmesidir. Eğer bu işlem zamanda olmazsa avans ayarı bolmuş demektir. Araba ayarın bozulduğuna dair kullanıcısına sinyaller verir. Örneğin fazla yakıt tüketimi, güç kaybı gibi. Bu ve benzeri arızaları fark etmenin en kolay yolu kullanılan aracın tanınarak aksaklık olduğunda kontrol ettirmektir.

Avans Ayarı Neden Bozulur?

Otomobiller birçok parçanın birbiriyle uyum içinde çalışmasıyla hareket enerjisi kazanan araçlardır. Bu sistemlerde uyumsuzluk olması bozukluklara sebep olur. Ateşleme sistemi doğru çalışmadığında avans ayarı bozulur. Ateşleme sisteminde var olan herhangi bir parça uyumsuz çalışır veya çalışmazsa ateşleme istendiği gibi olamaz. Araç güçten düşer ve yakıt kullanımı artar.

Avans Ayarı Bozuksa Ne Olur?

Bujiler tarafından ateşlenmesi gereken hava yakıt karışımı avans ayarı bozuk olduğunda tam olarak ateşlenemez veya en doğru zamanda ateşlenemez. Ateşlemenin aracın hareketliliğini sağladığını belirtmiştik, dolayısıyla aracın çalışma aksamında olumsuz sonuçlar doğar. Avans ayarının bozulduğunu anlayabileceğiniz belirtiler:

Araçta avans ayarı nedir, nasıl yapılır?

Aracınızda bu gibi işaretleri gözlemliyorsanız daha büyük sorunlara yol açılmadan hemen kontrole götürmelisiniz. Uzun süre avans ayarı bozuk bir aracı kullanmak araç ateşleme sisteminin tamamen kullanılamaz hale gelmesine sebep olabilir.

Avans Ayarı Nasıl Yapılır?

Avans ayarının motor çalışır haldeyken yapılması en doğrusu olacaktır. Avans ayarı yapılması için avas ayar tabancası kullanılır. Daha az tercih edilen bir tercih de motorun dinlenmesidir. Krank kasnağı, eksantrik kapağı ve buji tabancası kullanılır. Araç sahipleri avans ayarını kendileri yapamaz. İşlem zor ve karmaşık olabilir. Peki ama avans ayarını kim yapar? Avans ayarı, servis ve motor ustaları yapar. Araç sağlığı için en doğrusu bunların dışında olan hiçbir yere yaptırmamaktır. Avans ayarı yapılacak aracınız başlangıçta aşağıdaki seviyelerden geçerler:

Yanmalı ve dört motorlu araçların tümünde avans ayarı bu yolla yapılmaktadır. Bu ayarları kendiniz yapmaya çalışmamalısınız. Elinizde avans tabancası gibi cihazlar bulunsa da küçük hatalar sebebiyle rektifiye olması gereken durumlar yaratabilirsiniz. En doğrusu servis veya motor ustası tarafından bu işlemlerin gerçekleşmesidir.

Günümüzde birçok kişi otomobil tercih ederken, yakıt tüketiminin düşük olması sebebiyle dizel otomobilleri tercih etmektedir. Dizel otomobiller ekonomik yakıt tüketimi sebebiyle yüksek km yapan kişiler tarafından tercih edildiği için, kilometreleri yüksektir. Ayrıca dizel otomobiller, benzinli otomobillere göre daha sesli çalışır ve bazen bazı arızalar sebebiyle motordan şakırtı sesi gelir. Dizel otomobillerin bakımları pahalı olduğu için; bu ses dizel otomobil sahipleri için korkutucudur. Sesin kaynağı %90 ihtimalle avans ayarı veya kötü yakıttır. Bu yazımızda sizlere; dizel motordan gelen şakırtı sesinden ve çözümünden bahsedeceğiz.

Dizel Motordan Gelen Şakırtı Sesinin Birçok Sebebi Olabilir.

Dizel motorlar benzinli motorlara göre daha sesli çalışır. Genelde eski model araçlarda görülen şakırtı sesinin birçok sebebi olabilir. Bu sebepler;

Avans Vurması: Motor içerisinde gerçekleşen yanmanın daha erken gerçekleşmesidir. Avans vurmasının birçok nedeni vardır. Bu nedenler ise;

Avans vurması sorununu bir an önce çözmeniz gerekir. Sizin dışarıda duyduğunuz şakırtı, motorda krank miline binen vurmadır. Bu durum ilerleyen zamanda yatak sarmasına ve ciddi bir masraf ortaya çıkmasına neden olabilir.

 

dizel motordan gelen

Zincir Sesi: Özellikle yeni model araçlarda bilhassa multijet motora sahip araçlarda zincir bakımı yaklaştığında zincirden şakırtı sesi gelir. Bu durumda aracı zorlamadan kullanmanız ve bir an önce servise gidip zincir seti değişimini gerçekleştirmeniz gerekir. Aksi halde zincir kopar ve subap pistonu döverek, yamulur. Bu durumda çok daha büyük bir masrafla karşı karşıya kalırsınız. Silindir kapağının sökülüp onarımın gerçekleşmesi gerekir.

Kötü Yakıt: Otomobillerin çalışması için gerekli olan yakıtı genelde sabit bir yerden almaya çalışın. Özellikle kırsal yerlerde bilinmedik yerlerden alınan yakıtlar, aracınızın sesli bir şekilde çalışmasına neden olabilir. Yakıt aldıktan sonra böyle bir sorunla karşılaşırsanız, yakıt aldığınız istasyonla görüşüp sorunu çözmeniz gerekir. Aksi halde daha büyük sorunlar kaçınılmaz olacaktır. Aracınıza az bir yakıt aldıysanız; depoyu fulleyerek de almış olduğunuz yakıtı seyreltmiş olabilirsiniz. Ancak bu işin en güvenli yolu yakıtı komple boşaltıp yakıt sistemini temizlemektir.

funduszeue.info Otomobil İlanları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası