kürtçe dili dünyada kaçıncı sırada / Dünyada en çok konuşulan 5 dil nedir?

Kürtçe Dili Dünyada Kaçıncı Sırada

kürtçe dili dünyada kaçıncı sırada

Dünya Anadili Günü: Kürtçe için UNESCO&#;ya başvuru

DUVAR - Birle&#;mi&#; Milleteler (BM) E&#;itim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 'de 21 &#;ubat tarihini Dünya Anadili Günü olarak ilan etti. Buna göre 'Dünya Anadili Günü' 21 y&#;ld&#;r anadil ile ilgili fark&#;ndal&#;&#;&#; artt&#;rmak, çok dillili&#;i savunmak, dillerin unutulmas&#;n&#; engellemek amac&#;yla kutlan&#;yor.  BM'nin payla&#;t&#;&#;&#; verilere göre dünyada 7 binden fazla dil konu&#;uluyor. Dünyada konu&#;an dillerin yüzde 40'&#; da yok olma tehlikesiyle kar&#;&#; kar&#;&#;ya.

UNESCO Dünya Tehlike Alt&#;ndaki Diller Atlas&#;’na göre Türkiye’de 18 dil yok olma tehlikesi alt&#;nda oldu&#;unu gösteriyor.

Kürt dil kurumlar&#; son dönemlerde Kürtçenin korunmas&#; ve geli&#;tirilmesi, Kürtlerin dikkatini Kürtçeye yönlendirmek amac&#;yla çe&#;itli etkinlikler yap&#;yor, kampanyalar düzenleyerek ça&#;r&#;larda bulunuyor.

'D&#;L&#;N ORTAK YANINI GÖRMED&#;LER'

Kürt Dil Platformu, 3 y&#;l önce kuruldu. Platformun ba&#;kan&#; &#;erefxan Cizîrî, Kürt Dil Platformu kurulmadan önce Kürtçenin e&#;itim dili olmas&#; ve Kürtçeye yönelik birçok çal&#;&#;man&#;n yap&#;ld&#;&#;&#;n&#; söylüyor. "Enstitüler, dernekler kuruldu. Kürtçe yazanlar vard&#;. Sanatç&#;lar&#;m&#;z &#;ark&#; söylüyordu" diyen Cizîrî, ancak kendilerinin alg&#;lad&#;&#;&#; &#;ekilde hareket etmediklerini dü&#;ünüyor. Cizîrî, sözlerine &#;öyle devam etti:

“Kimi daha çok dar bir çerçeve içerisinde u&#;ra&#;&#;yordu. Siyasi partilerin böldü&#;ü alanlar vard&#;. Her parti kendi alan&#;nda bu i&#;le u&#;ra&#;mak istiyordu. Dilin ortak yan&#;n&#; görmediler. Son 3 y&#;lda bizim platform olarak yapt&#;&#;&#;m&#;z çal&#;&#;malarda Kürtçenin ortak yan&#;n&#; gördük. HDP’li Kürt de bu dilin sahibidir. HAKPAR’l&#; da öyledir, PAK’l&#; da öyledir. Ben bugün AK Partili ve Kürtçeyi savunan bir Kürt ile çok rahat anla&#;abilirim. CHP’li biriyle çok rahat anla&#;abiliriz. Anla&#;makta istiyoruz. Zaten bundan dolay&#; da partileri ziyaret ettik. Bu pandemi biterse partileri ziyaret etmeye devam edece&#;iz. AK Parti milletvekilleriyle görü&#;tük. AK Parti bu seçmeli ders reformlar&#;n&#; ba&#;latt&#;, reformlara sahip ç&#;kmal&#;. Ama maalesef bizim isteklerimiz gereken yerlere ula&#;mad&#;. Cumhurba&#;kan&#;na, Meclise, siyasi Partilere, Milletvekillerine, bakanlara ula&#;mak istiyoruz. Bu konuyu anlatal&#;m istiyoruz. Niye bu kadar korkuyorsunuz Kürtçeden? Kürtçe ile derdiniz nedir? Madem karde&#;iz, madem vatanda&#;&#;z, sizin karde&#;le olan derdiniz nedir? Onu anlamaya çal&#;&#;&#;yoruz." 

'YARIN ÖBÜR GÜN KIRILMALARA NEDEN OLAB&#;L&#;R'

Kürt Dil Platformu kurulduktan sonra dil konusunda ortakla&#;t&#;klar&#;na dikkat çeken Cizîrî, bundan dolay&#; atmosferin de&#;i&#;ti&#;ini ve bir ivme kazand&#;&#;&#;n&#; söyledi. Ana ak&#;m medyay&#; ele&#;tiren Cizîrî, &#;öyle devam etti: “Biz kendi aram&#;zda ortakla&#;masayd&#;k bu ivmeyi kazanmayacakt&#;k. &#;imdi bütün Kürt medyas&#; ve sol görü&#;lü Türkiye medyas&#;, siteler, gazeteler herkes bu konuya e&#;iliyor. Ama ana ak&#;m medya suskun. Sa&#;&#;rd&#;r. Dilsizdir. Görmüyor. Bu sa&#;&#;rl&#;k nereye kadar gidecek? Bu sa&#;&#;rl&#;&#;&#;n derin bir anlam&#; var m&#; yok mu? Yar&#;n öbür gün hükümet tersine bir &#;ey söylerse bu medya ne diyecek? Gazetecili&#;in de bir ahlak&#; var. Siz 3 y&#;ld&#;r belli aral&#;klarla gündeme gelen bir konu hakk&#;nda tek sat&#;r yazm&#;yorsunuz. Niye? Yar&#;n öbür gün bu k&#;r&#;lmalara neden olabilir. Bu kadar gazeteci var. Bu kadar kendine akademik unvan yak&#;&#;t&#;ran televizyoncular var. Hiç yüzleri k&#;zarm&#;yor mu? Bu sessizlik insan&#; kahrediyor." 

'KÜRT D&#;L&#; YOK D&#;YENLER NEREDE?'

Kürt dilinin y&#;llarca Türkiye'de varl&#;&#;&#; kabul edilmedi. Çe&#;itli tezler öne sürülerek varl&#;&#;&#; reddedildi. Kürt dilinin, karda yürürken 'kart, kurt' sesinden türedi&#;ini, 'da&#; Türkçesi' oldu&#;unu savunanlar oldu. Kürt dilini reddedenlere seslenen Cizîrî, &#;öyle konu&#;tu:

“Türkiye’de hiçbir Kürtçe kelime bilmeyen, Kürtçenin ne oldu&#;unu hakk&#;nda bir fikri olmayan, tarih, dil, kültür aç&#;s&#;ndan hangi evrelerden geçti&#;ini bilmeyen birçok insan Kürt dili hakk&#;nda ahkam kesti. 'Böyle bir dil yoktur, böyle bir e&#;itim dili olamaz' diye üst perdeden konu&#;anlar oldu. Hepimiz onlar&#; tan&#;yoruz. Nerede onlar bugün? Kürt dili yerinde duruyor. 20 tane televizyon Kürtçe yay&#;n yap&#;yor. Gazeteler, siteler yay&#;n yap&#;yorlar. Kitaplar ç&#;k&#;yor. Sadece bu y&#;l Türkiye’de Kürtçe kitap ç&#;kt&#;. Siz bunu görmedikten sonra problem sizdedir. Görmek istemiyorsunuz. Biz bunu de&#;i&#;tirmek istedik ve ad&#;m ad&#;m bu atmosfer de&#;i&#;iyor. Kürtler aras&#;nda bir ortakla&#;ma var. Pazartesi günü siyasi partilerin ba&#;kanlar&#;, milletvekilleri, belediye ba&#;kanlar&#; gelecek birlikte kampanya ba&#;lataca&#;&#;z. Kampanyan&#;n içerisinde iki tane slogan var: Kürtçe resmi dil olsun, Kürtçe e&#;itim dili olsun. &#;mza kampanyas&#; belli bir düzeye ula&#;t&#;ktan sonra kamuoyu ile payla&#;aca&#;&#;z. Bunu yetkililere götürece&#;iz. Bu yetkililer Say&#;n Cumhurba&#;kan&#;d&#;r, mecliste bulunan siyasi partilerdir. bakanlard&#;r.“ 

'MEHMET UZUN &#;LE B&#;R DERG&#; ÇIKARDIK'

Cizîrî, ilk modern Kürtçe roman yazar&#; Mehmet Uzun ile bir an&#;s&#;n&#; da payla&#;t&#; ve Kürtçe bilen ancak yazamayan Kürtlere seslendi: “Ben ilk Kürtçe yazmaya ’da liseyi yeni bitirdi&#;imde ba&#;lad&#;m. Avrupa'ya gittim. De&#;erli yazar&#;m&#;z, karde&#;im Mehmet Uzun ile dergi ç&#;karacakt&#;k. Dergi ç&#;kar&#;nca Mehmet bana 'Kürtçe yazacaks&#;n' dedi. Ben Kürtçe yazd&#;m. Mehmet benim yazd&#;&#;&#;m makalenin yaln&#;zca ‘e’ ve ‘ê’ harfleri d&#;&#;&#;nda hiçbir &#;ey de&#;i&#;tirmedi. Çünkü ben o zaman alfabeyi tam bilmiyordum. Ama annemden, babamdan, kendi çevremden ö&#;rendi&#;im &#;ekilde yazd&#;m. Mehmet sadece k&#;rm&#;z&#; kalemle bu harflerin yerini düzeltti. Ve bana &#;unu söyledi: &#;erefxan senin Kürtçen benimkinden daha iyidir. Biz akademiye gitmedik. Üniversitelerde Kürtçe okumad&#;k. Ama bizim &#;ahsi bir gayretimiz vard&#;."

'YEN&#; ANAYASA'DA KÜRTLER&#;N D&#;L&#; OLACAK MI?'

Yeni anayasa tart&#;&#;malar&#;na de&#;inen Cizîrî, “Kürtçe e&#;itim Türkiye’nin yolunu da açar. Türkiye ile Avrupa aras&#;ndaki ili&#;kilerin yumu&#;amas&#;n&#; sa&#;lar. Yoksa hiç kimseye anlatamazs&#;n. Kürtçe niye yasak sorusunun cevab&#;n&#; veremezsin. Kürtçe mahkemede, hastanede, okulda, devlet dairesinde niye konu&#;ulmas&#;n? Bunu izah edemezsiniz. Kimse Türkçe kalks&#;n demiyor. Ne niyeti var ne de istek var. Biz diyoruz ki, bizim bölgede ikinci resmi dil Kürtçe olsun. Sen bunun önünü açt&#;&#;&#;n zaman daha yumu&#;ak bir ortam olu&#;ur. Dünya ile ili&#;kilerin daha do&#;ru bir zeminde ilerler. Yeni anayasada Kürtlerin dili olacak m&#;? Kürtler bu Anayasa'da kendini görmedikten sonra 25 milyon Kürde ne diyeceksin? Sen 'oy ver ama herkes Türktür ve herkesin dili Türkçedir' diyorsan, o zaman niye yeni Anayasa yap&#;yorsun?“ diye konu&#;tu. 

HEZKURD: YÖNET&#;M&#;N YÜZDE 80'&#; KADIN VE GENÇLERDEN OLU&#;UYOR

Kürt Dil Hareketi (HezKurd) Sözcüsü Barij Celali, anadilin kad&#;n temelli yürümesi halinde gelece&#;e ta&#;&#;nabilece&#;ini, bu nedenle yönetimin yüzde 80'inin kad&#;nlar ve gençlerden olu&#;tu&#;unu söyledi. Celali, funduszeue.info üzerinde ba&#;latt&#;klar&#; kampanya yo&#;un ilgi oldu&#;unu ancak imza atma konusunda insanlar&#;n korktu&#;u dile getirdi: “Zemin yoklama ve fizibilite çal&#;&#;mas&#; olarak Change org üzerinde 'Anadilde e&#;itim istiyorum' imza kampanyas&#;n&#; online olarak ba&#;latt&#;k. Amac&#;m&#;z toplumun dile yakla&#;&#;m&#;n&#;, dil bilincini ve dile yakla&#;&#;mda korku var m&#; bunu ölçmekti. Çünkü bask&#;, korku ve yasaklardan dolay&#; gündelik ya&#;amda insanlar dilini konu&#;makta ve dilini beyan etmekten çekiniyor. Bunun üzerine bir zemin yoklamas&#; yapal&#;m dedik ve do&#;ru ç&#;kt&#;. bin ki&#;i kampanyam&#;z&#; t&#;klam&#;&#;. 8 bine yak&#;n ki&#;i bunu arkada&#;lar&#;yla, çevresiyle payla&#;m&#;&#;. Bu orana ra&#;men çok az imza atm&#;&#;. Korkmu&#;lar. Ya memurdur ya i&#;çidir. Bu kayg&#;dan dolay&#; maalesef 7 bin ki&#;i imzalam&#;&#;. Bu bize &#;u sonucu gösteriyor: &#;lgi var fakat büyük bir korku ve çekinme de var."

'10 B&#;N KART DA&#;ITMAYI HEDEFL&#;YORUZ'

Dünya Ana Dil günü kapsam&#;nda 4 günlük bir kampanya ba&#;latt&#;klar&#;n&#; söyleyen Celali, UNESCO'ya ba&#;vuracaklar&#;n&#; aç&#;klad&#;: “Dünya Ana Dil Günü vesilesiyle 10 bine yak&#;n Kürtçe say&#;lar&#;n, renklerin, Kürtçe alfabesinin oldu&#;u kart bast&#;k. Bunlar&#; Diyarbak&#;r sokaklar&#;nda esnaflara, sokaktaki insanlara, ailelere ve çocuklara da&#;&#;tt&#;k. Müthi&#; bir ilgi de vard&#;. Bu bize güç de verdi. Önümüzdeki hafta Sal&#; ve Çar&#;amba günü devam edece&#;iz çünkü biz 10 bin kart&#; da&#;&#;tmay&#; hedefliyoruz. 21 &#;ubat Dünya Ana Dil Günü'nde ilk defa bireysel veya partisel olarak de&#;il, millet olmaktan kaynakl&#; anadil hakk&#;m&#;z&#; talep do&#;rultusunda UNESCO’ya mektup gönderiyoruz. &#;u an Cenevre’deki ve Almanya'daki arkada&#;lar&#;m&#;z UNESCO’nun Almanya’daki &#;ubesinde görü&#;meler gerçekle&#;tirdi. Daha önce hak temelli olarak ba&#;vuran olmu&#;. Parti ve birey üzerinden ba&#;vurular olmu&#; ama millet olmaktan kaynakl&#; dil hakk&#;m&#;z&#; istiyoruz, talep ediyoruz. Bu minvalde ilk defa ba&#;vuru yap&#;ld&#;. Burada HezKurd ad&#;na ba&#;vuru yapm&#;yoruz. Kürt Milleti ad&#;na ba&#;vuruda bulunaca&#;&#;z.“  

KÜRT D&#;L MECL&#;S&#; KURULUYOR

Kürtçe Dil Meclisi'ni kurma çal&#;&#;malar&#;na ba&#;lad&#;klar&#;n&#; da aç&#;klayan Celali, &#;u bilgileri payla&#;t&#;: "Kürt Dil Meclisi'nin temelini olu&#;turduk. Sosyolog yazar &#;smail Be&#;ikci’nin destekleri oldu. Farkl&#; kesimlerde yine ayd&#;nlar&#;m&#;z bize desteklerini sunuyorlar. Meclisin içinde kanaat önderleri, yazarlar, ayd&#;nlar, gazetecilerin olacak. Dilin ilahi, insani ve do&#;al bir hak oldu&#;unu, dilin önemini topluma anlatacaklar. Dil talebinin asl&#;nda politik bir talep olmad&#;&#;&#; aksine gayet do&#;al, do&#;u&#;tan gelen insani bir hak oldu&#;u, bunun hem uluslararas&#; yasalarda hem de kutsal kitaplarda dahi bu hakk&#;n gözetildi&#;ini, insanlar&#;m&#;za telkinde bulunsunlar ki bu noktada insanlar dil konusunda taleplerini hayk&#;ra bilsinler.  Dil konusunda maalesef bu güne kadar hep siyasi temelde yakla&#;&#;lm&#;&#;, sivil alan ise bask&#;lanm&#;&#;. Akademik çal&#;&#;malar ya da çok zor imkanlarla dergi ç&#;karmaya çal&#;&#;anlar var. Farkl&#; çevrelerden de&#;erli insanlar&#;n kendi imkanlar&#;yla olu&#;turdu&#;u çal&#;&#;malar var. Partiler bugüne kadar dili araç olarak kullanm&#;&#;. Amaç haline getirmemi&#;ler. Siyaset, sivil alana bu güne kadar bask&#;lam&#;&#;. Son dönemde asimilasyonun Kürtler aras&#;nda yay&#;lmas&#;yla evde, pazarda, camilerde, parklarda hele hele sokaklarda çocuklar&#;n oyun oynarken Kürtçe konu&#;ma oranlar&#;n dü&#;mesiyle birlikte vicdan sahibi duyarl&#; insanlarda bir kar&#;&#; duru&#;, bir refleks olu&#;tu. Dedi&#;imiz gibi son dönemlerde dijital ortamlarda da bu çal&#;&#;malar&#;n say&#;s&#; artmaya devam ediyor. Siyaset e&#;er cevap olmazsa talep olarak dil ilerde hem Türkiye’nin hem Kürt partilerinin ba&#;lar&#;n&#; a&#;&#;rtacak. Bu uyan&#;&#;&#; ve yöneli&#;i tabana yay&#;lmas&#;n&#; istiyoruz."

 

Türkçe dünyanın kaçıncı zengin dili?

Ethnologue&#;a göre Türkçe, yaklaşık 83 milyon konuşuru ile dünyada en çok konuşulan dildir. Türkçe Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs&#;ta ulusal resmî dil statüsüne sahiptir.

Dünyada en çok konuşulan 5 dil nedir?

Aynı zamanda, ilk beş içerisinde Mandarin Çincesi, Hintçe, İspanyolca ve Fransızca da bulunuyor.

Kürtçe dünyanın en zengin kaçıncı dili?

Dünyanın en büyük dijital sözlüğü Wikipedia yeryüzünde konuşulan dillerin kelime hazinelerini araştırdı. Buna göre, bin kelimelik hazineye sahip olan KÜRTÇE DÜNYANIN EN ZENGİN 9. DİLİ.

En zor yabancı dil hangisi?

Dünyanın en zor dili Çince olarak bilinmektedir. Çince dili farklı özellikleri ve kendine has kuralları ile oldukça zor bir dildir.

Türk dili zengin bir dil midir?

Sonuç olarak belirtebiliriz ki söz hazineleri yerli, yabancı pek çok öğeyle kabarmış, zengin dil, kültür dili olarak nitelenen dillerin yanında Türkçe, mayasından, yapısından gelen nitelikleriyle kendine özgü, güçlü ve şiirli anlatım olanakları, anlatım yolları bulunan zengin bir dildir.

Dünyada Türkçe konuşan kaç kişi var?

&#;Türkçe, dünyada en çok konuşuru bulunan beşinci büyük dil&#; Türkçe&#;nin bugün dünyada aşağı yukarı milyon konuşuru vardır. Türkçe, doğudan batıya Çin Seddi&#;ne, Sibirya&#;dan Hindistan&#;a ve Akdeniz kıyılarına kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada konuşulan bir dildir. Bu coğrafyada pekçok Türk dili kolu vardır.&#; dedi.

2 dünya dili nedir?

2. İngilizce. Dünya dili, ortak dil olarak bildiğimiz İngilizce 2. sırada. Dünya üzerinde yaklaşık milyon insan birincil dili olarak İngilizce&#;yi kabul ediyor.

Dünyada en az hangi dil konuşuluyor?

Bu gibi zorluklar yüzünden günümüzde dünya üzerinde en az konuşulan dil olma özelliği Taushiro diline verilmiştir. Çok farklı el ve kol işaretleriyle de ilişkisi olan bu dilde parmakları kullanarak 10&#;a kadar sayılır ve 10&#;dan büyük sayıları anlatmak için farklı hareketler yapmak gerekir.

Kürtçe hangi dil grubundandır?

Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye&#;nin doğu ve güneydoğusu, Suriye&#;nin kuzeyi, Irak&#;ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran&#;ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.

Dünya dil sıralamasında Kürtçe kaçıncı sırada?

dünyanın en büyük dijital sözlüğü wikipedia&#;nın verilerine göre kürtçe an itibariyle kelime ile dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili oldu.

Hangi dil daha kolay?

Öğrenilmesi En Kolay 5 Yabancı Dil

  • Cambly ile Temelden Başlayın. Yeni yabancı diller öğrenmek için tüm dünyanın ortak dil kabul ettiği İngilizceyi kavrayarak başlamak, güzel bir başlangıç olabilir. &#;
  • Olmazsa Olmaz İngilizce. &#;
  • 1) İspanyolca. &#;
  • 2) Portekizce. &#;
  • 3) İtalyanca. &#;
  • 4) Fransızca. &#;
  • 5) Almanca.

22 Kas

Türkler en kolay hangi dili öğrenir?

Türkler için öğrenilmesi en kolay diller Ural-Altay dil ailesi üyeleridir. Türkçe eklemeli bir dildir. Bu sebeple eklemeli diğer dilleri öğrenmek Türkler için daha kolay olacaktır Türkler için en kolay öğrenilen diller başta Moğolca, Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca&#;dır.

Dili zengin yapan nedir?

bir dilde sözcüklerin karşıladığı anlam alanları ne kadar genişse o dilin o ölçüde zengin olduğu söylenebilir. diğer taraftan bir kavramın içindeki anlam alanları ayrıştırılarak ne kadar fazla sayıda sözcüğe ad olmuşsa o dilin ifade gücü de o kadar fazla olacaktır.

Türkçe fakir bir dil mi?

Dil Bilimci Sevan Nişancıyan, dünya dilleri arasında &#;zengin, fakir ayrımı &#; yapmanın anlamsız olduğunu, dillerin birbirleri ile etkileşim içinde geliştiğini iddia etti. Dil Bilimci Sevan Nİşanyan&#;ın Taraf gazetesindeki &#;Zengin, Fakir&#; adlı yazısı() şöyle: Efendim Türkçe fakir bir dildir.

Dünyada ingilizce konuşan kaç kişi var?

İngilizce, dünya üzerinde anadil ve ikinci dil olarak toplamda 1,8 milyar insan tarafından konuşulur.

Öte yandan Birleşmiş Milletler’in resmi dilleri Çince, İngilizce, Fransızca, Rusça ve İspanyolca olurken, bu dillere daha sonradan Arapçanın da eklendiği kaydedildi. BM’nin çalışma dillerinin ise İngilizce ve Fransızca olduğu tespit edildi.
1,3 milyar kişi Çince konuşuyor …
Dünyanın en büyük nüfusuna sahip olan Çin’in dışında Orta Asya’nın bir çok yerinde kullanılan Çincenin dünyada en çok konuşulan diller arasında ilk sırada yer aldığı belirlendi. Çinceyi dünyada yaklaşık 1 milyar milyon insanın konuştuğu saptandı. Dünya dili olarak bilinen İngilizce ise, en çok konuşulan diller sıralamasında 2. sırada yer alırken yaklaşık milyon kişinin konuştuğu İngilizcenin bir çok ülkede resmi dil olarak kullanıldığı tespit edildi. İspanyolca dünya dilleri arasında en fazla konuşulan 3. dil olurken, özellikle Güney Amerika ülkelerinin yoğun şekilde kullandığı İspanyolcayı dünyada yaklaşık milyon kişinin konuştuğu anlaşıldı. Resmi dili İngilizce olan Hintlilerin kendi öz dili olan Hintçe ise, en çok konuşulan diller arasında 4. Sırayı alırken, Hintçeyi yaklaşık milyon kişinin konuştuğu tahmin edildi.
Türkçe en çok konuşulan 5. dil olarak dikkat çekti …
Dünyadaki en zengin dillerden biri olan ve Ural – Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer alan Türkçe en çok konuşulan 5. dil olarak belirlenirken, Türkçeyi dünyada yaklaşık milyon Türkün konuştuğu kaydedildi. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde yaygın bir şekilde kullanılan Arapçayı milyon kişi konuşurken, Arapçanın en fazla konuşulan diller arasında 6. sırada bulunduğu görüldü.
Dünyada en çok konuşulan diller arasında Portekizce 7. sırada yer alırken, Güney Amerika’nın bir çok bölgesinde kullanılan Portekizceyi yaklaşık milyon kişinin konuştuğu belirlendi.
Bengalce ise dünyada en çok konuşulan diller sıralamasında 8. sırada yer alırken Bengalceyi yaklaşık milyon kişinin konuştuğu saptandı.
Dünyada yaklaşık milyon insanın kullandığı Rusça en çok konuşulan diller arasında 9. sırada yer aldı.
Bir başka önemli dil Japonca ise listede sırada yerini alırken Japoncayı toplam milyon kişinin konuştuğu  anlaşıldı.
Almanca en çok konuşulan diller arasında sırada yer alırken yaklaşık milyon kişinin Almanca konuştuğu görüldü.
Dünyanın en zor dillerden biri olan Fransızcayı dünya üzerinde toplam milyon kişi konuşurken özellikle Afrika’da yoğun şekilde kullanılan Fransızcanın dünyanın en çok konuşulan dilleri arasında sırada yer aldığı tespit edildi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası