pirinçte kac kalori var / One moment, please...

Pirinçte Kac Kalori Var

pirinçte kac kalori var

Beyaz Pirinç (Pişmiş)

Pişmiş beyaz pirincin 100 gramında 130 kalori bulunmaktadır. Pişmiş beyaz pirincin 1 kasesi ( 150 gr) 195 kaloridir. 1 silme yemek kaşığı pişmiş beyaz pirinç ( 25 gr ) 33 kaloridir. Pişmiş beyaz pirincin 100 gramı 28.59 gram karbonhidrat, 2.38 gram protein, 0.21 gram yağ içermektedir.

Dünyada en çok tüketilen tahıl ürünlerinin başını çeken pirinç Türk mutfağının da vazgeçilmez gıdalarından. Yüksek oranda karbonhidrat içeren pirinci formunu korumak isteyenlerin ve bazı kronik hastalığı olanların dikkatli şekilde tüketmesi gerekiyor. 100 gram pirinç yaklaşık 350 kalori, 7 gram protein ve yaklaşık 1.5 gram lif içeriyor. Ayrıca yüksek oranda potasyum içeren bu tahılda eser miktarda kalsiyum ve demir bulunuyor.

Buğdaygiller familyasına ait bir bitki olan pirinç, su içinde yetişen tek tahıl türü. Yüksek oranda nişasta içeren tanelerin kepek adı verilen kabukları bulunuyor. Kabuklarından ayrılarak pişirmeye hazır hale getirilene beyaz pirinç, kabuklu olana ise kahverengi pirinç ya da çeltik deniyor. Uzakdoğu ülkelerinde yoğun bir şekilde yetiştirilen ve tüketilen pirinç ülkemizde de en çok yetiştirilen tahıl ürünleri arasında yer alıyor. 40 binin üzerinde çeşidi bulunan pirincin sağlığa en faydalı hali kepekli ya da kahverengi pirinç olarak bilinen çeltik hali.

Pirincin faydaları nelerdir?

pirincin faydalari

Reklamsız Kullan

•      Yüksek oranda karbonhidrat içeren pirinç mükemmel bir enerji kaynağı. Vücudun kısa süreli yakıt ihtiyacını karşılamasında önemli rol oynayan bu tahıl ürünü beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesine yardımcı oluyor.
•     Pirinçte bulunan karbonhidrat vücut tarafından kolay metabolize edilerek kullanılabilir enerjiye çabucak dönüştürülebiliyor.
•     Bitkisel kaynaklı bir besin olduğu için kolesterol içermiyor, yeterli ve dengeli bir diyetle birlikte genel sağlığın korunmasına destek oluyor.
•     Düşük sodyum içeren pirinç özellikle hipertansiyon hastaları için uygun bir enerji kaynağı oluyor.
•     Esmer pirinçteki çözünmez posa bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösteriyor.   
•     Özellikle kalın bağırsak ve mide kanserleri üzerinde olumlu etkilere sahip olan esmer pirinç aynı zamanda antioksidan açısından da zengin bir kaynak. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı oluyor.
•     Beyaz pirincin kolay sindirilebilir özellikte olması mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisinde destekleyici rol oynuyor. Özellikle ishalin önlenmesini sağlayan pirinç bebek beslenmesinde de kullanılıyor.

Pirincin tarihçesi

Reklamsız Kullan

Neredeyse 8.000 yıllık bir geçmişe sahip olan pirinç hemen hemen tüm tarih kitaplarında temel gıda kaynağı olarak belirtiliyor. Ana vatanının Çin olduğu tahmin edilen bitki, Sri Lanka ve Hindistan boyunca yayıldı ve oradan da Yunanistan ve Akdeniz bölgelerine geçti. Daha sonra Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'ya kadar uzanan pirinç, Amerika’nın keşfiyle beraber Brezilya ve İspanya’ya, oradan da Orta ve Güney Amerika'ya getirildi. Anadolu ise pirinçle 500 yıl önce tanıştı. Çok yönlülüğü nedeniyle dünyanın birçok yerine götürülebilen pirinç, Antartika hariç tüm kıtalarda yetiştirilebiliyor. Geniş iklim yelpazesinde yetişebilme özelliği pirincin dünyanın en çok tüketilen gıdalarından biri olmasını sağlıyor. Birçok kültürün ayrılmaz bir parçası olan pirinçle ilgili pek çok efsane bulunuyor. Uzakdoğu ülkeleri pirinci tanrıların insanlara bir armağanı olarak kabul ederken Hıristiyanlar pirincin bereket ve mutluluk getirdiğine inanıyor. Osmanlı’da geleneksel yemeklerde en çok kullanılan tahıl olan pirinçle yapılan pilav olmadan sofraya oturulmadığı söyleniyor.

Pirinç nasıl yetiştirilir?

pirinc nasil yetistirilir

Reklamsız Kullan

Su içinde yetişen tek tahıl olarak dikkat çeken pirincin yetiştirilmesi oldukça zahmetli. Ekiminden hasadına kadar tüm işlemlerin su içinde gerçekleştiği bitki, tüm dünyada stratejik öneme sahip gıda maddeleri arasında yerini alıyor. Pirinç yetiştirmeye mayıs ayının son haftalarında taşranın hazırlanması ile başlanıyor. Çiftçiler pirinç ekmek için “keşan” adını verdikleri kare şeklinde alanlar hazırlıyor. Pirinç ekimi için özel olan makineler yardımıyla keşanlar sürülüyor ve içi su ile dolduruluyor. Bataklık haline gelinceye kadar sulanan tarlalara çeltik taneleri saçılıyor. Sürekli sulanması gereken pirinç tarlaları özel bir ilgi istiyor. Su içinde yetiştikleri için hastalığa ve yabancı ot gelişimine açık olan tarlalar ekimden iki ay sonra ilaçlanıyor. Mevsim şartları değişmez ve kuraklık yaşanmazsa pirinç taneleri istenilen kalitede ve miktarda yetiştirilebiliyor. Başak olgunluğuna gelmesi yaklaşık beş ayı bulan çeltikler ekim ayının başında biçerdöverlerle hasat ediliyor. Daha sonra kurutulan çeltikler pirinç fabrikalarına satılıyor ve kabuklarından ayrılarak tüketicilerle buluşuyor.

Pirinç satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Reklamsız Kullan

Paketli ya da açık olsun, pirincin kalitesini anlamak birkaç testle mümkün. Öncelikle satın aldığınız pirincin içindeki tanecik oranına dikkat etmelisiniz. Pirinç tanelerine göz gezdirdiğinizde göbek ya da ucunda aşırı beyazlaşma olup olmadığına bakın. Tebeşir tanesi olarak tanımlanan bu tür pirinç tanelerinin yoğunluğu, pirincin yabancı menşeli olduğuna işaret ediyor. Satın aldığınız pirinçteki kırık oranı da pirincin kalitesini etkiliyor. Yüksek oranda kırık içeren pirinçle arzu ettiğiniz kıvamda ve lezzette pilav yapmanız mümkün değil.

Paketli şekilde pirinç satın alırken ambalajın üzerindeki bilgileri dikkatle incelemelisiniz. Ürünün cinsi, menşeyi ve kırık oranına ilişkin bilgiler paketin üzerinde genellikle bulunuyor. Satın aldığınız pirincin karma olup olmaması da kalitesini belirleyen unsurlardan. Pirinçlerin bir kısmı pişmiş, bir kısmı pişmemişse satın aldığınız pirincin karma olduğunu anlayabilirsiniz. Pirincin kalitesini belirlemekte kullanılan yöntemler arasında çökme testi yer alıyor. Bir bardak suyu plastik bir kaba boşaltın ve içine bir yemek kaşığı pirinç ekleyin. Eklediğiniz pirinçler kabın dibine çöktüyse pirinci kaliteli olarak kabul edebilirsiniz.

Pirinç nasıl saklanır?

pirinc nasil saklanir

Reklamsız Kullan

Nemli ortamlarda kısa sürede bozulan pirincin doğru bir şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Mutfakta kuru bir ortamda bez torbalarda saklanan pirinç uzun süre dayanıklılığını koruyor. Bez torbada saklanan pirinçte nem ve küf oluşumu gözlenmiyor. Pirincin saklandığı ortamın nem ve direkt güneş ışığı almayan, havadar bir ortam olması gerekiyor. Uzun süreler muhafaza edebilmek için cam kavanoza bir miktar tuz ile defneyaprağı ekleyerek ve ağzını kapatarak loş bir ortamda saklayabilirsiniz. Pirincin içine tuz eklemek pirincin böceklenmesini ya da kurtlanmasını önlemeye yardımcı oluyor.

Ayrıca kokudan çabuk etkilenen ve çabuk bozulan bir besin olan pirinci saklarken deterjan ve diğer temizlik malzemeleriyle aynı ortamda bulundurmamaya özen göstermelisiniz. Doğru bir şekilde muhafaza edilen pirinç bir yıl boyunca tazeliğini koruyabiliyor. Eğer satın aldığınız pirinçte kurtlanma ya da böceklenme fark ederseniz tüm pirinci atmanız gerekiyor. Sadece bir tene kurt bulunması bile diğer pirin taneciklerini etkileyebiliyor.

Pirinç nasıl pişirilir?

Pirinç pilavı pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta doğru pirinç çeşidinin seçilmesi. Tane tane bir pilav için en uygun pirinç çeşidi baldo. Pirinci ıslatarak ya da ıslatmadan kullanabilirsiniz. Önemli olan pişirme öncesinde pirinci iyice yıkamanız ya da 1-2 saat ılık suda bekletmeniz. Lezzetli bir pilav elbette tereyağsız olmaz. Tereyağının yanmasını önlemek için bir miktar da zeytinyağı kullanmanızda fayda var. Tencerenin içine tereyağını ve zeytinyağını koyduktan sonra yıkadığınız pirinçleri ekleyin ve iyice kavurun. Pirincin tane tane olmasını sağlayan en önemli faktör kavurma işlemi. Pirinci kırmamak için tahta kaşıkla alttan yukarıya doğru kavurun. Pirinç pilavı ne kadar beyazsa o kadar güzel görünecektir. Bunun için birkaç damla limon suyu kullanın.

Pirinç pilavı için bir diğer önemli faktör de ölçüsü. Daha önceden ıslatarak pilav yapıyorsanız, 1 su bardağı pirince 1 su bardağı sıcak su, ıslatmadan yapıyorsanız 1 su bardağı pirince 1,5 bardak sıcak su ekleyebilirsiniz. Et ya da tavuk suyu kullanırsanız çok daha lezzetli bir pilav elde edebilirsiniz. Pirinç pilavı için bir diğer önemli püf nokta ise suyunu döktükten sonra karıştırmamanız. Sadece bir kere karıştırın ve kapağını kapatarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra altını kapatın ve üzerine kağıt havlu koyarak 20 dakika demlenmeye bırakın.

pirinç kaç kalori

Yeryüzünün en eski besin kaynakları arasında yer alan pirinç, neredeyse dünyanın her ülkesinin en önemli besin kaynaklarından biridir. Pirincin dünyada en fazla tüketildiği ülke ise şüphesiz Çin’dir. Öyle ki hemen hemen bütün yemeklere bir kaşıkta olsa pirinç eklenmesi ihmal edilmez. Tabii ülkede ihtiyaç bu kadar fazla olunca bu ihtiyacı karşılamak için yüksek binaların teraslarında bile pirinç yetiştirilmektedir.

Anadolu’da çeltik olarak da adlandırılan pirinç en fazla çorbalarda, tatlılarda, salatalarda ve yemeklerde kullanılmaktadır.

Pirinç, nişasta ve vitamin açısından zengin bir besindir. Bu nedenle sağlıklı beslenenler, öğünlerinde pirince mutlaka yer verirler. Sağlık açısından bir problem oluşturmaması için ölçülü tüketilmesinde fayda vardır. Özellikle diyet yapanlar ile porsiyonlarını kontrol ederek tüketenler, kaç kaşık pirinç yemesi gerektiğini ve pirincin içerdiği kalori değerlerini merak etmektedir.

Pirinç kaç kalori ve değerleri ile ilgili her türlü bilgiyi yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

Beyaz Pirinç Kaç Kalori

Beyaz pirincin glisemik indeksi yüksek olduğu için aşırı tüketimi kilo yapabilir. Bir anda aşırı tüketimi kan şekerini yükseltebileceği gibi düşürme ihtimali de vardır. Bu da kilo alımına sebep olabilir. Beyaz pirincin ölçülü ve az yağlı tüketilmesi halinde vücuda çok sayıda vitamin girmektedir. Tansiyon yüksekliği yani hipertansiyon rahatsızlığı olanlar, pirincin içeriğindeki düşük sodyumun bu rahatsızlığa çok iyi geldiğini bilsinler. Beyaz pirinç, özellikle tansiyon rahatsızlığı olanlar ile sporcular açısından doğal bir enerji kaynağıdır.

  • 1 yemek kaşığı beyaz pirinç 45 kalori değerindedir.
  • Tepeleme 1 yemek kaşığı beyaz pirinç 87 kalori değerindedir.
  • 1 çay bardağı beyaz pirinç 244 kalori değerindedir.
  • 1 su bardağı beyaz pirinç 628 kalori değerindedir.
  • 1 fincan beyaz pirinç 489 kalori değerindedir.
  • 1 porsiyon beyaz pirinç 524 kalori değerindedir.
  • 100 gram gelen beyaz pirinç 349 kalori değerindedir.

Esmer (Kepekli) Pirinç Kaç Kalori

Beslenirken kepekli ürünleri tercih edenler için kepekli pirinç üretimi de yapılmaktadır. Kepekli yani esmer pirinç, beyaz pirincin daha az işlenmesiyle elde edilir. Lifli yapısından dolayı sindirimi çok kolaydır. Kepekli pirinç, magnezyum, potasyum ve fosfor mineralleri bakımından oldukça zengin bir besindir. Esmer pirincin içerdiği kalori değerleri ise beyaz pirince göre daha düşüktür.

esmer kepekli pirinç kaç kalori
  • 1 yemek kaşığı esmer pirinç 35 kalori değerindedir.
  • Tepeleme 1 yemek kaşığı esmer pirinç 46 kalori değerindedir.
  • 1 çay bardağı esmer pirinç 350 kalori değerindedir.
  • 1 su bardağı esmer pirinç 630 kalori değerindedir.
  • 1 fincan esmer pirinç 245 kalori değerindedir.
  • 1 porsiyon esmer pirinç 210 kalori değerindedir.
  • 100 gram gelen esmer pirinç 350 kalori değerindedir.

Siyah Pirinç Kaç Kalori

Rengi sayesinde dikkatleri üzerine çekmeyi başaran siyah pirincin içeriğindeki besin değerleri oldukça yüksektir. Siyah pirincin yapısında antioksidan maddeler çok bol miktarda bulunur. Vücuda zarar veren maddelerin rahat bir şekilde vücuttan atılmasını sağlar. Salataları siyah pirinç ile yaparsanız vücuda ödem attırır.

  • 1 yemek kaşığı siyah pirinç 27 kalori değerindedir.
  • 1 fincan siyah pirinç 267 kalori değerindedir.
  • 1 su bardağı siyah pirinç 480 kalori değerindedir.
  • 50 gram gelen siyah pirinç 133 kalori değerindedir.

Pirinç Unu Kaç Kalori

Toz madde halinde olan pirinç unu tatlılara kıvam vermek için kullanılır. Pirinç ununun sık kullanıldığı tatlılar ise lapa, mama ve sütlü tatlılardır. Pirinç unu kilo aldıran bir besin olduğu için dikkatli tüketilmelidir.

  • 1 yemek kaşığı pirinç unu 35 kalori değerindedir.
  • Tepeleme 1 yemek kaşığı pirinç unu 52 kalori değerindedir.
  • 1 çay bardağı pirinç unu 278 kalori değerindedir.
  • 50 gram gelen pirinç unu 174 kalori değerindedir.
  • 100 gram gelen pirinç unu 348 kalori değerindedir.

Pirinç Pilavı Kaç Kalori

Pirinç pilavı için etli yemeklerin ve sebze yemeklerinin dostu diyebiliriz. Ayrıca Türk mutfağının en sık tercih edilen yemekleri arasında yer almaktadır. Tereyağı ile tüketilen pirinç pilavının kilo aldırdığının bilincinde olarak dikkatli tüketilmesinde sağlık açısından büyük fayda vardır. Pirinç pilavının iştah açıcı olmasını isteyenler, şehriye ile birlikte pişirerek şehriyenin kokusundan yararlanabilirler. Pirinç pilavı tavuk ile birlikte tüketildiği zaman tam bir vitamin deposudur.

  • 1 porsiyon domatesli pirinç pilavı 257 kalori değerindedir.
  • 1 porsiyon tereyağlı pirinç pilavı 283 kalori değerindedir.
  • 1 porsiyon mısırlı pirinç pilavı 303 kalori değerindedir.
  • 1 porsiyon kepekli pirinç pilavı 236 kalori değerindedir.
  • 1 porsiyon şehriyeli pirinç pilavı 462 kalori değerindedir.

Pirinç Çorbası Kaç Kalori

Pirinç çorbası ile daha tanışmadıysanız çorba tariflerinize bir yenisini ekleyebilirsiniz. Kalori değerleri yüksek olduğundan dolayı uzmanlar, pirinç çorbasının ekmeksiz tüketimini tavsiye etmektedir. Pirinç çorbasını ekmekle birlikte tüketirseniz kilo alma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

  • 1 yemek kaşığı pirinç çorbası 12 kalori değerindedir.
  • 1 kepçe pirinç çorbası 82 kalori değerindedir.
  • Orta porsiyon pirinç çorbası 165 kalori değerindedir.
  • Küçük kase pirinç çorbası 88 kalori değerindedir.
  • Orta boy kase pirinç çorbası 165 kalori değerindedir.
  • Büyük boy kase pirinç çorbası 212 kalori değerindedir.
  • 100 gram gelen pirinç çorbası 59 kalori değerindedir.

Pirinç Salatası Kaç Kalori

Öğünlerinizi renklendirmek için pirinç kullanarak bir salata hazırlayabilirsiniz. Haşlanmış pirinç ve sebzeler kullanılarak hazırlanan pirinç salatasının içeriğindeki karbonhidrat miktarı oldukça yüksektir. Bu nedenle de tüketilirken porsiyon kontrolü kesinlikle olmalıdır.

  • 1 yemek kaşığı pirinç salatası 10 kalori değerindedir.
  • 1 porsiyon pirinç salatası 68 kalori değerindedir.
  • 100 gram gelen pirinç salatası 52 kalori değerindedir.

Pirinç Lapası Kaç Kalori

Sütten hazırlanan pirinç lapası bezen de su ile hazırlanmaktadır. Ara sıra şok diyetlerde ve ara öğünlerde yenilebilir. Ana malzemeleri süt ve pirinç olan, isteğe göre de şeker ilave edilebilen pirinç lapasının kalori değerleri ise oldukça yüksektir.

  • 1 yemek kaşığı pirinç lapası 26 kalori değerindedir.
  • Dolu 1 yemek kaşığı pirinç lapası 33 kalori değerindedir.
  • Orta porsiyon pirinç lapası 198 kalori değerindedir.
pirincin faydaları nelerdir

Pirincin Sağlığa Faydaları Nelerdir

Pek çok kişi tarafından pirincin sağlığa zararlı olduğu ifade edilse de pirincin sağlığa birçok faydası vardır. Kanser, Alzheimer, depresyon gibi sağlığı ciddi tehdit eden rahatsızlıklara özellikle B grubu vitaminlerini yeterli almayan kişilerde sık rastlanmaktadır. Ayrıca B grubu vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve beyin sağlığına olumlu katkı sağlamaktadır. Pirinç ise B grubu vitaminleri açısından zengin bir besindir. Suda yetişebilen tek tahıl olan pirinç, verimli topraklarda yetiştiğinden dolayı vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir besindir. 100 gram pişmiş pirinç 100 kalori değerindedir. 25 gram proteinin yanı sıra 250 gramda karbonhidrat içerir. Pirincin yağ oranı ise sıfırdır.

D vitamini, kalsiyum ve fosfor için iyi bir kaynak arayanlara pirincin altın değerinde bir besin olduğu söylenebilir. Kemik gelişimine, cilt ve tırnak sağlığına oldukça yararlıdır. Hazımsızlığı engelleyen pirinç, bağışıklık sistemine olumsuz etki eden ishal için ise şifadır. Aynı zamanda vücudun sıvı dengesini koruyan bir besindir.

Laktoz ve glüten gibi alerjik bileşenler içermeyen pirinç, sindirim ve bağırsak sistemi üzerine hiçbir olumsuz etki etmez. İnek ve soya sütündense pirinç proteinlerinin amino asit bileşimi, anne sütünün amino asit bileşenlerine çok daha yakın değerlerdedir.

Bir amino asit bileşenleri arasında yer alan lösin, pirincin içeriğinde bol miktarda bulunur. Lösin, kan şekerini düzenlemenin yanı sıra vücudun enerji üretimini de desteklemektedir. Ayrıca büyüme hormonunun üretiminde kullanılan lösin, yağları enerjiye çevirdiği gibi yaraları hızlı iyileştirir. Rahim kanseri, kolon kanseri, göğüs kanseri gibi pek çok kanser türünün vücutta gelişmesinde folik asit eksikliği çok önemli rol oynamaktadır. Yine folik asit eksikliği Alzheimer hastalığına zemin hazırlar. 100 gram haşlanmış pirincin içeriğinde 2 mcg folik asit bulunduğunu USA Rice Federation onaylamıştır. Folik asit açısından en önemli besin kaynakları arasında yer alan pirinç, kanser ve beyin kanaması gibi ölümle sonuçlanabilecek ciddi rahatsızlıkları engellediği gibi Alzheimer rahatsızlığına yakalanma riskini de düşürmektedir.

editor

Sağlıklı beslenmek ve zayıflamak için türlü diyetler ve zayıflama kürleri deniyor fakat sonuçlarından memnun olamıyorsanız eğer zayıflamak için diyetisyenlerimizin hazırlamış olduğu online diyet listelerini satın almak isteyebilirsiniz. Online diyet satın almak için tıklayın (Hadi Zayıfla!).

Pirinç, birçok ülkede tüketilen temel gıdalardan biridir ve dünya çapında milyarlarca insana ucuz, besleyici bir enerji kaynağı sağlamaktadır.

Pirinç fiyatları, pirinç çeşitlerine, nerede yetiştiğine hangi marketten aldığınıza bağlı olarak farklılık göstermektedir. Örneğin; Migros Baldo Pirinç 1000 G 11,90 TL iken Migros Osmancık Pirinç 1000 G 10,50 TL’dir. Pirinç fiyat aralığı değişim gösterse de genel olarak daha uygun bir tahıldır.

Bu dünyaca popüler pirinç bitkisinin renk, lezzet ve besin değeri bakımından farklılık gösteren birçok pirinç çeşitleri vardır. Pirinç çeşitleri arasında esmer pirinç, siyah pirinç, yasemin pirinci, beyaz pirinç gibi çeşitler bulunmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak tüketilen pirinç çeşidi beyaz pirinçtir.

Pirinç yaygın olarak pirinç pilavı yapımında kullanılmaktadır. Pirinç pilavı kalorisi hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz devam edebilirsiniz (Tıkla).

Pirinç Nerede Yetişir? Pirinç Nerede Hangi Bölgede Yetişir? Pirinç Hangi Bölgede Yetişir?

  • Yetişme döneminde çoğu zaman suyun içinde kalması gereken pirinç bitkisinin üretimi zordur. En fazla, Edirne'de Meriç ve Ergene nehirlerinin kenarları gibi akarsu kenarlarında yetiştirilir.

Çiğ Pirincin Faydaları - Pirinç Faydaları ve Zararları - Pirinç Hangi Vitamini İçerir?

Pirinç bütün mutfakların demirbaşlarından olan son derece bereketli bir besindir. Türlü türlü nefis pilav tarifi, salata, çorba tarifi içeriğinde bulunması başta olmak üzere pirinç unu şeklinde tatlılarda ve bebek mamalarında bulunmaktadır.

Yetiştirilmesi zahmetli olmasına rağmen son derece besleyici bir karbonhidrat kaynağıdır. Birçok yemeğin yanında karbonhidrat kaynağı olarak kullanılması fiyatına göre çok fazla doyurucu olmasından kaynaklanmaktadır. Pirincin bir kaç türü vardır ama biz, pilavlık pirinç üzerinden genel besin değerleri ve yararlarından bahsedeceğiz. 

  • Pirinç son derece besleyicidir: Kahverengi pirinç hali pirincin tüm kabuklu halidir ve bu hali lifler bakımından çok zengindir. Beyaz pirinç de oldukça besleyici karbonhidratlarca zengindir. Enerji verir. Günümüzde yetiştirilen pirinç, vitamin ve minerallerce zengin hale getirilmiştir. Demir, folik asit, niasin ve tiamin bakımından besleyicidir.


  • Pirinç glutensizdir: Belki de en faydalı yanı gluten içermemesidir. Gluten bir buğday proteinidir, bazı bireylerde çok ciddi sindirim problemlerine ve enflamasyona sebep olabilir. Pirinç ve pirinç unu tamamen glutensizdir ve bu gibi hassasiyetleri olan bireyler için tercih edilebilir bir karbonhidrat kaynağıdır.
  • Pirinç sindirmesi çok kolaydır: Sindirim problemlerinde, diyare gibi bağırsakları yoran rahatsızlıklarda toparlanmak için mükemmel bir besindir. Chron hastalığı, ülseratif kolit, mide yanması gibi durumlarda semptomları hafifletebilir.
  • Beyaz pirinç hamileler için iyi olabilir: Zenginleştirilmiş beyaz pirinç folat bakımından zengindir ve iyi olabilir.
Not: Pirinç diğer bitkilere nazaran daha fazla arsenik biriktirebilir. Temiz su kaynakları kullanılmadan yetiştirilen pirinçler için dikkatli olunmalı özellikle çocukların tüketimi dikkatle izlenmelidir. 

Lekeleri Gideren Pirinç Unu Maskesi - Korelilerin Pirinç Maskesi - Pirinç Maskesi - Beyazlatıcı Pirinç Maskesi

Pirinç Maskesi Malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı pirinç unu
  • 1 fincan süt
  • 4 damla limon suyu
  • 1 çay kaşığı süt tozu

Pirinç Maskesi Hazırlanışı:

  1. Tüm malzemeleri karıştırıp iki ayrı kabın içerisine alın.
  2. Makyajsız olan cildinize bu karışımı maske olarak sürün.
  3. Yaklaşık 15 dakika kadar cildinizde beklettikten sonra bu maskeyi ılık suyla güzelce yıkayın.
  4. Yeniden bu karışımı cildinize sürmelisiniz ama bu defa peeling yaparak uygulayın.
  5. Çok bekletmeden yıkayıp temizleyin.
  6. Haftada 2 defa uygulayabilirsiniz.
  7. Hem leke izlerini giderir hem de cilt rengini açma özelliğine sahiptir. Ayrıca güneş lekelerini gidermek için de kullanabilirsiniz.

Pirinç Yemekleri

1 Su Bardağı Pirinç Kaç Gr (Gram)? 1 Su Bardağı Kaç Gr?

  • Bir bardak pirinç kaç gram? 1 su bardağı pirinç 195 gramdır.

Pilavlık Pirinç Hangisi? Pirinç Pilavına Uygun Pirinç Türü - Baldo Pirinç Nedir? Pilavlık Pirinç Baldo mu Osmancık mı Daha İyi? 

  • Baldo ve Osmancık pirinç normal pilav için uygundur. Kırık pirinci normal pilav için kullanmak istemeyebilirsiniz.

Basmati Pirinç Nedir?

  • Basmati pirinci, kahverengi ve beyaz olarak ikiye ayrılır. Basmati pirincinin diğer pirinç türlerinden farkı piştikten sonra boyunun iki kata kadar çıkıyor olmasıdır.

2 Su Bardağı Pirince Ne Kadar Su Konur?

  • 2 su bardağı pilavlık pirinç için 2-3 çorba kaşığı tereyağı, 3 su bardağı sıcak su (et suyu-tavuk suyu) konur.

7 Kişilik Pilav için Kaç Bardak Pirinç Gerekir? 1 Bardak Pirinçten Kaç Kişilik Pilav Olur?

  • 1 su bardağı pirinç, 3-4 kişi için yeterlidir.

Pilav Ne Kadar Kavrulur?

  • Yaklaşık olarak 10-15 dakikada pirinç pilavınız pişecektir. Bunu anlamak için tencerenin kapağını sık açıp kapatmayın. Pişmeye yakın, hafif çıtırtılar gelecek ve bu pilavınızın suyunu çektiğini ve piştiğini gösterecektir.

Pirinçler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz En Sağlıklı Pirinç Nedir? Yasemin Pirinç ve Beyaz Pirinç Arasındaki Farklar Nelerdir? Diyabetli İnsanlar Esmer Pirinç Yiyebilir Mi? Siyah Pirincin Faydaları Besin Değerleri ve Siyah Pirinç Nasıl Pişirilir? konu başlıklı blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Sağlıklı beslenmek ve zayıflamak için türlü diyetler ve zayıflama kürleri deniyor fakat sonuçlarından memnun olamıyorsanız eğer zayıflamak için diyetisyenlerimizin hazırlamış olduğu online diyet listelerini satın almak isteyebilirsiniz. Online diyet satın almak için tıklayın (Hadi Zayıfla!).

Baldo Pirinç - Yemek.com

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) Kaç Kalori? Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) Kilo Yapar mı? Şişmanlatır mı? Zayıflatır mı? Faydalı mı?

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) kaç kalori, Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) yemek şişmanlatır mı? Zayıflatır mı? Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) gıdasının içerisinde hangi maddeler var? Zararlı mı? Faydalı mı? Ne sıklıkla tüketmek ve nasıl yemek lazım? Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) ile ilgili sıkça sorular soruların cevabını vermeden önce Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) ile ilgili tüm besin değerlerini bilmek gerekiyor.

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçerisinde Ne Kadar Kalsiyum Var?

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde Kalsiyum bulunuyor. Özellikle süt ve süt ürünlerinde yüksek miktarda bulunan kalsiyum Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde de var. 1 Porsiyon (Orta) Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde 9,83 mg kalsiyum bulunuyor. Kalsiyumun kemik sağlığı ve kemik gelişimi için son derece faydalıdır. Günlük ihtiyacımızda inek sütü, peynir ve yoğurttan bol miktarda alabildiğimiz kalsiyumu Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) yiyerek de alabiliyoruz. Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde bulunan kalsiyum da kemiklerimiz için son derece önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle yaşlılıkta kemik sağlığımız için son derece önemli olan kalsiyumu tüketmemiz gerekmektedir. Bu sebeple Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) yemek de kalsiyum almamız için önemli olacaktır.

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçerisinde Ne Kadar Kalori Var?

1 Porsiyon (Orta) Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde ortalama 259,47 kalori bulunuyor. Kalori nedir? Ne işe yarar? Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde bulunan kalori az mı çok mu? Faydalı mı zararlı mı? Gibi sorular günümüzde sıkça soruluyor. Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içesinde de belirli bir miktarda bulunan kalori, bizim enerji kaynağımızdır. Gün içerisinde yapacağımız tüm aktiviteler için enerjiye ihtiyaç duyarız. Ortalama 1 kilo verebilmek için yaklaşık olarak 7-8 bin kalori eksiye düşmemiz gerekmektedir. Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde bulunan kalori miktarıyla bunu dengelemek mümkün. Kalorisi fazla yiyecekleri az tüketmek her zaman bizim sağlığımız için önemli olacaktır.

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçerisinde Ne Kadar Karbonhidrat Var?

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde Karbonhidrat bulunuyor. Karbonhidratların en büyük faydası vücutta enerji ve ısı ihtiyacını karşılıyor olması. 1 gram karbonhidrat yaklaşık olarak vücudumuza 4 kalori kazandırıyor. 1 Porsiyon (Orta) Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde yaklaşık olarak 39,67 g karbonhidrat bulunmaktadır.

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçerisinde Ne Kadar Kolesterol Var?

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde hiç kolesterol yok. Kolesterol oranı 0.

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçerisinde Ne Kadar Lif Var?

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde hiç lif yok. Lif oranı 0.

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçerisinde Ne Kadar Demir Var?

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde Demir bulunuyor. Demirin en önemli görevlerinden birisi oksijen taşımaktır. Kan içerisinde oksijen taşıyan kan hücrelerinin üretiminde kullanılır. 1 Porsiyon (Orta) Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde yaklaşık olarak 0,42 demir vardır. Eğer vücutta demir oranı eksikse, yorgunluk, halsizlik, sürekli uyuma hissi, konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar meydana gelir. Siz de Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) tüketerek günlük Demir ihtiyacınızın belirli bir bölümünü buradan sağlayabilirsiniz. Eskiden de bildiğimiz gibi Demirin en çok olduğu besinlerden birisi Ispanaktır. Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde bulunan demir ile siz de yorgunluk, halsizlik, bitkinlik ve sürekli uyuma halini ortadan kaldırabilirsiniz.

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçerisinde Ne Kadar Yağ Var?

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde Yağ bulunuyor. Aslında bildiğimiz üzere Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde de karşılaştığımız bu yağlar, vücudumuz için enerji kaynağı. Vücudumuz birçok fiziksel aktivite için enerjiye ihtiyaç duyar. Tam da bu zamanlarda gerekli enerji için vücutlarımızda depolanan yağlar yakılır. 1 Porsiyon (Orta) Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde 9,27 g yağ bulunmakta. Vücut yapımız limitsiz yağ depolamaya müsaittir. Dolayısıyla çok yağ depolayıp, bu yağı yakacak gerekli aktivite ve egzersizlerde bulunmazsak kilo almamız ve şişmanlamamız kaçınılmaz oluyor. Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde ki yağ oranı da bu anlamda önemli.

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçerisinde Ne Kadar Potasyum Var?

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde Potasyum bunuluyor. Sabahtan akşama kadar aldığımız gıdalar içerisinde aslında günlük potasyum ihtiyacımızı çok rahat karşılıyoruz. Bu yiyeceklerin içerisinde Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) yiyeceği de var. Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde de potasyum bulunuyor. 1 Porsiyon (Orta) Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde yaklaşık olarak 43,17 mg potasyum bulunuyor. Potasyumun en büyük faydalarından birisi kan basıncını dengeliyor olması. Bunun dışında yapılan araştırmalara göre potasyum tüketimi kemik kütlesinin yüksek olmasına da yardımcı oluyor. Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde de bulunan potasyum aynı zamanda böbrek taşlarına da iyi geliyor. Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) tüketenler yani gerekli miktarda potasyum alanlarda böbrek taşı oranı, potasyumu eksik olanlara göre daha düşüktür. Diğer bir deyişle potasyum börek taşı oluşumunu engelliyor veya geciktiriyor.

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçerisinde Ne Kadar Protein Var?

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde Protein bulunuyor. Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde bulunan bu protein aslında canlıların temel yapı taşlarından birisidir. Hayatın devamlılığı için çok çok önemli olan Protein Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) dışında et, süt, balık ve diğer hayvansal besinlerde bulunuyor. Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde bulunan proteinin fazla alınması da karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara neden olabiliyor. Bu sebeple Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde bulunan Protein miktarını günlük dozunu kaçırmadan almamız lazım. Örneğin sporcuların kullandığı protein tozlarının faydası olduğu kadar zararlarının da olabileceği söz konusu. 1 Porsiyon (Orta) Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde de 3,31 g Protein bulunuyor.

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçerisinde Ne Kadar Sodyum Var?

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde Sodyum bulunuyor. Aslında günlük hayatımızda sodyumu en çok tuz ile alıyoruz. Ancak Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) ile de bir miktar sodyum alıyoruz. Belirtmek gerekirse 1 Porsiyon (Orta) Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde yaklaşık olarak 389,17 mg sodyum bulunuyor. Peki Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde de yer alan sodyum ne işe yarıyor? Sodyum kasların sinir ve fonksiyonlarının etkin çalışmasını sağlıyor. Sinir hücreleri arasındaki elektrokimyasal iletişim sodyum ile oluyor. Ayrıca sodyum, vücuttaki birçok fonksiyonun düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur. Siz de Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) yiyerek sodyum almış olursunuz.

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçerisinde Ne Kadar A Vitamini Var?

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerinde A Vitamini bulunuyor. A Vitamini özellikle diş sağlığı, kemik yapısının güçlü ve dayanıklı olması ile cilt sağlığı için son derece önemlidir. Eğer vücutta A vitamini eksik kalırsa özellikle gözlerde başlayan bulanmalarla bu açığa verilir. Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde de A Vitamini bulunmaktadır. 1 Porsiyon (Orta) Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde yaklaşık olarak 0,36 iu A Vitamini bulunur. Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) tüketerek siz de A Vitamini ihtiyacınızın bir bölümünü bu besinden karşılayabilirsiniz.

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçerisinde Ne Kadar C Vitamini Var?

Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde hiç C Vitamini yok. C Vitamini oranı 0.

Peki miktar olarak Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisindeki hangi maddeden ne kadar var? Mesela ne kadar Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) yersek ne kadar kalori alıyoruz? Ne kadar vitamin alıyoruz? Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde ne kadar Karbonhidrat, Protein ve Yağ var? Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisinde vitamin var mı? Varsa hangi vitaminler var. İşte Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) içerisindeki besinler ve miktarı...

1 Porsiyon (Orta) Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçindeki Besinler

  • 39,67 Karbonhidrat
  • 3,31 Protein
  • 9,27 Yağ
  • 0 Lif
  • 0 Kolesterol
  • 389,17 Sodyum
  • 43,17 Potasyum
  • 9,83 Kalsiyum
  • 0,36 A Vitamini
  • 0 C Vitamini
  • 39,67 Karbonhidrat

1 Gram Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçindeki Besinler

  • 0,25 Karbonhidrat
  • 0,02 Protein
  • 0,06 Yağ
  • 0 Lif
  • 0 Kolesterol
  • 2,43 Sodyum
  • 0,27 Potasyum
  • 0,06 Kalsiyum
  • 0 A Vitamini
  • 0 C Vitamini
  • 0,25 Karbonhidrat

1 Çorba Kaşığı Pirinç Pilavı (Sıvı Yağlı) İçindeki Besinler

  • 3,72 Karbonhidrat
  • 0,31 Protein
  • 0,87 Yağ
  • 0 Lif
  • 0 Kolesterol
  • 36,48 Sodyum
  • 4,05 Potasyum
  • 0,92 Kalsiyum
  • 0,03 A Vitamini
  • 0 C Vitamini
  • 3,72 Karbonhidrat

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır