insanlara merhamet etmeyene allah merhamet etmez anlamı / “İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez” - Hüseyin Likoğlu | Yeni Şafak

Insanlara Merhamet Etmeyene Allah Merhamet Etmez Anlamı

insanlara merhamet etmeyene allah merhamet etmez anlamı

"Merhamet etmeyene merhamet edilmez." şeklinde bir hadis var mı, nasıl anlamalıyız? Bize tavsiye edeceğiniz bir hadis kitabı var mı?

Değerli kardeşimiz,

Hz. Cerir (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:

"Allah, insanlara merhamet etmeyene rahmette bulunmaz." (Buhâri, Tevhid 2, Edeb 27; Müslim, Fedail 66, Tirmizi, Birr 16)

İbnu Ebî Cemre hadisle ilgili gelecek yorumu yapar:

"Bu hadiste şu mâna muhtemeldir: Herhangi iyilik şekillerinden biriyle başkasına iyilik yapmayan kimseye hiç sevap hâsıl olmayacaktır." Tıpkı şu âyette ifâde edildiği gibi:

"İyiliğin karşılığı ancak iyilik değil midir?" (Rahmân, 55/60).

Bu durumda hadisten murad şu olabilir:

"Kimde dünyada iken imanın merhameti yoksa, ona âhirette rahmet edilmez," yahut: "Kim Allah'ın emirlerine uymak, yasaklarından kaçmak sûretiyle nefsine merhamet etmezse, Allah da ona rahmet etmez; çünkü Allah nezdinde ona verilmiş bir vaad, bir garanti mevcut değildir." Bu durumda tercümede zikri geçen "merhamet"ten maksad amel'dir, "rahmet"ten murad da amel'in karşılığı olan mükâfaat'tır.

Öyleyse mâna şu olur: "Sadece amel-i sâlih işleyen sevaba mazhar olur." Mamafih, "merhamet"ten maksad sadaka, "rahmet"ten maksad da belâ olması mümkündür; bu durumda mânâ: "Belâ'dan ancak sadaka verenler selâmette kalır" olur. Veya "İçerisinde ezâ şâibesi olmayan bir merhametle merhamet etmeyen kimseye mutlaka merhamet edilmez," veya: "Allah rahmet gözüyle sadece kalbinde merhamet bulunanlara bakar, sâlih amel işlemiş olsa bile." İbnu Ebî Cemre ilâveten der ki: "Kişiye düşen, nefsini bu ihtimallerin hepsiyle tartmasıdır. Birinden müsbet netice alamazsa hemen Allah'a iltica edip yardımını talep etmelidir."

Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm) çocukları sevmeye teşvik ettiği gibi, çocukları sevmemeyi kalp katılığının, merhametsizliğin bir alâmeti, Allah'ın rahmetinden mahrum kalmanın bir sebebi olarak ifâde etmiştir.

Size hadis kitabı olarak Prof. Dr. İbrahim Canan Hocanın on sekiz ciltlik, "Kütüb-i Sitte ve Şerhi" adlı hadis kitabını tavsiye ederiz.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Sual: Merhamet etmek ne demektir? Dinimizde merhamet etmenin önemi nedir?
CEVAP
Merhamet etmek; acımak, şefkat göstermek demektir. Allahü teâlânın esma-i hüsnasındaki Rahman, Rahim, Rauf gibi isimlerinin anlamı, merhamet eden, acıyan, şefkat gösteren demektir. Rahman, dünyadaki her mahluka acıyan, Rahim, ahirette yalnız müminlere acıyan seafoodplus.infober efendimizin şefkati, acıması çoktu. Tasavvuf, herkese acımak demektir. Şefkatli kimse, başkalarına dert, felaket gelmesinden üzülür, herkesin sıkıntıdan kurtulmasına çalışır. Allahü teâlâ eshab-ı kiramı, (Birbirine merhametli, şefkatli) diye övüyor.

Günah işleyen biri, abdest alıp namaz kılar ve günahı için istigfar ederse, Allahü teâlâ o günahı elbette affeder. Çünkü Kur'an-ı kerimde mealen buyuruyor ki:
(Bir günah işler veya kendine zulmeder, sonra pişman olup, Allahü teâlâyı çok merhametli, af ve mağfiret edici bulur.) [Nisa ]

Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
(Merhamet etmeyene Allahü teâlâ merhamet etmez, acımayana acımaz.) [Buhari]

(Alçak gönüllü olan, dilenmeden nefsini zelil gören, helalinden kazandığı malı, hayra sarf eden, yoksul ve çaresizlere merhamet duyanlara müjdeler olsun!) [Tergib)

(Yerdekilere acırsanız, göktekiler de size acır.) [Tirmizi]

(Ana babanın yüzüne merhametle bakana, hac ve umre sevabı verilir.) [seafoodplus.info]

(Güçsüzlere, hastalara, yaşlılara ve küçüklere merhamet edin, acıyın.) [Şir’a]

(Müminler merhamette bir vücut gibidir. Vücudun bir yeri rahatsız olunca, bütün vücut, rahatsız olduğu gibi, Müslümanlar da birbirine acımalıdır!) [Buhari]

(Şu üç kimseye acıyın, merhamet edin! 1- Cahiller arasında kalan âlime, 2- Varlıklı iken yoksul düşen zengine, 3- Çevresinde hatırı sayılırken itibarını kaybeden zata.) [Tirmizi]

(Yoksul ve çaresizlere acıyana müjdeler olsun!) [Buhari]

(Din kardeşinin yüzüne şefkatle bakan affa uğrar.) [seafoodplus.info]

(Büyüğünü saymayan, küçüğüne acımayan bizden değildir.) [Tirmizi]

(Şaki olan merhametsiz, acımasız olur.) [Tirmizi] [Şaki, bahtsız, Cehennemlik demektir.]

Peygamber efendimiz, oğlu İbrahim ölünce sessizce ağlar, (Şefkatimden ağlıyorum. Allahü teâlâ ancak merhametli olana acır) buyurdu.

Bir kimse, Peygamber efendimizin, torunları Hazret-i Hasan ile Hazret-i Hüseyin’i öptüğünü görünce (Benim on tane çocuğum var. Hiç birini öpmedim) der. Peygamber efendimiz, (Merhametli olmayan merhamet göremez) buyurur. (Buhari)

Bir bedevi, (Ya Resulallah, siz çocukları sevip öpüyorsunuz. Biz hiç öpmeyiz) dediği zaman, ona, (Şefkat, acıma duygusu olmayana ne diyeyim?) buyurdu. (Buhari)

Bir zat görev emrini almak üzere Hazret-i Ömer’in huzuruna gelir. Hazret-i Ömer’in çocuğunu öptüğünü görünce, (Ben çocuklarımı öpmem) der. Hazret-i Ömer, (Senin küçüklere, şefkatin yok, millete nasıl acırsın?) buyurarak görev emrini imzalamaz. Emri altında olanlara acımayan, Allahü teâlânın merhametinden uzak kalır.

Adamın biri Peygamber efendimize (Ya Resulallah, hizmetçimi kaç defa affedeyim?) diye sorar. Peygamber efendimiz de (Günde yetmiş defa affet!) buyurur. (Tirmizi)

Kâfir mümin herkese, hatta bütün hayvanlara merhamet etmek gerekir! Peygamber efendimiz, (Merhametli, şefkatli olmayan, acımayan imanlı olmaz) buyurunca, Eshab-ı kiram (Ya Resulallah, hepimiz merhametliyiz, şefkatliyiz) dediler. Onlara, (Sadece insanlara değil, bütün mahlukata merhametli olmak gerekir) buyurdu. (Taberani)

Mesela bir hayvan kesecek kimse, bıçağı hayvanın gözü önünde bilememelidir. Bir gün bir kimse, bir koyunu kesmek için yere yatırır, bıçağını bilemeye başlar. Peygamber efendimiz bunu görüp buyurur ki:
(Sen bu hayvanı kesmeden ona ölümler mi tattıracaksın? Hayvanı yatırmadan önce niçin bıçağını bilemedin?) [Hakim]

Bir köpeğin susuzluktan dili çıkar. Bir kuyunun yanında durur. Fakat su derinde olduğu için içemez. Adam bu köpeğe acır. Ayakkabısı ile kuyudan su çıkarıp köpeğe verir. Bundan dolayı Allahü teâlâ onun günahlarını affeder. (Müslim)

Yine hadis-i şerifte bildirilmiştir ki, kadının biri, bir kediyi bağlar. Kedi yiyecek bir şey bulamaz. Kadın bunun yüzünden Cehennemlik olur. (Tergib)

Zararlı hayvanları öldürmek gerekir. Ancak suda boğarak veya ateşte yakarak öldürmemelidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Keleri bir darbede öldürene yüz sevap vardır. İkinci vuruşta daha az, üçüncü de bundan daha az sevap vardır.) [Müslim] [Keler, kertenkelenin zehirli bir cinsidir.]

Bir kimsenin veli olduğu; tatlı dili, güler yüzü, cömertliği ve herkese acıması ile anlaşılır. Evliyanın iki alameti vardır: Allahü teâlânın emirlerine riayet ve mahluklarına şefkat. Herkese acımalıdır. Altıncı kat gökteki melekler, acımasız olanın namazını yukarı geçirmezler.

İnsaflı olmak
Herkese karşı insaflı davranmak, kendisine karşı yapılmasını istemediği muameleyi başkalarına karşı yapmamak gerekir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Şu üç haslete sahip olmadıkça kişinin imanı kemale eremez. Kendisi muhtaç olduğu halde infak etmek, insaflı olmak ve herkese selam vermek.) [Harâiti]

(Cehennemden uzaklaşıp Cennete girmek isteyen, son nefesinde kelime-i şehadeti söylesin ve kendisine yapılmasını sevdiği şeyleri başkalarına yapsın!) [Müslim]

(Etrafındakilerle güzel komşuluk et ki, hakiki mümin olasın! Kendin için sevdiğini başkaları için de sev ki, hakiki müslüman olasın!) [Harâiti]

Hasan-ı Basrihazretleri buyurdu ki:
Allahü teâlâ, Hazret-i Âdem'e, şu hasletlere sahip olmayı emretmiştir:
1-Bana ibadet et, hiçbir şeyi ortak koşma! Yaptığın hayırlı amelin mükafatını, sana, en dar gününde veririm.
2-
Bana dua et, duanı kabul ederim.
3-
İnsanların ne şekilde sana davranmalarını istiyorsan, sen de onlara aynı şeyi yapmalısın! [İ. Gazali]

Peygamberlerden sonra en üstün insan
Sual:
Hazret-i Ebu Bekir, vücudunun çok büyüyerek Cehenneme atılmasını, başka hiçbir kulun girmemesini, böylece Allahü teâlânın takdirinin yerine gelmesini istiyor. Buna kâfirler de dahil mi?
CEVAP
Evet kâfirlerin bile yanmasını istemiyor.
Hazret-i Ebu Bekir, Peygamberlerden sonra insanların en üstünüdür. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselamın en yakın arkadaşı, dostu, kayınpederi ve ilk halifesidir. Hazret-i Âişe validemizin babasıdır. Kur’an-ı kerimde çeşitli âyetlerle övülmüştür.

Herkese merhamet etmelidir
Sual: Bir Müslümanın, herkese ve her mahluka karşı, merhametli, şefkatli mi olması gerekir?
Cevap:
Müminlerin birbirlerine öfkelenmemesi, birbirlerine iyilik ve ihsan yapmaları, birbirlerini affetmeleri, merhametli olmaları emir olunmaktadır. Nitekim Âl-i İmrân sûresinin âyetinde mealen;
(Rabbinizden mağfiret istemeye ve Cennete girmeye koşunuz. Bunun için çalışınız! Cennetin büyüklüğü gökler ve yer küresi kadardır. Cennet, Allahü teâlâdan korkanlar için hazırlandı. Bunlar, az bulunsa da, çok bulunsa da, mallarını Allah yolunda verirler. Öfkelerini belli etmezler. Herkesi affederler. Allahü teâlâ, ihsan edenleri sever) ve Hucurât sûresinin âyetinde de mealen;
(Müminler, birbirleri ile kardeştir. Kardeşleriniz arasında sulh yapınız!) buyuruldu. Peygamber efendimiz de bir hadîs-i şeriflerinde;
(Birbirlerine merhamet edenlere, Allahü teâlâ merhamet eder. O, merhamet edicidir. Yer yüzünde olanlara merhamet ediniz ki, gökte olan melekler de, size merhamet etsin) buyuruldu. Bunlara benzer daha bir çok âyet-i kerime ve hadîs-i şeriflerde, öfkeyi yenmek, iyilik ve ihsan etmek emir edilmekte, insanlık vazifeleri öğretilmektedir. Müslümanlara, hatta yer yüzündeki bütün mahluklara karış, şefkat edilmesini ve merhamet olunmasını emir eden nice âyet-i kerime ve hadîs-i şerifler de vardır. Peygamber efendimiz Mu'âz bin Cebel hazretlerine hitaben buyururlar ki:
(Ya Mu'âz! Takva üzere ol. Hep doğru söyle. Ahdine sadık ol, emanete hıyanet etme. Yetimlere merhamet et, komşunun hakkını gözet. Kimseye kızma, hep tatlı konuş. Her Müslümana selam ver. Kur’ân-ı kerimin yolu olan fıkıh bilgilerini öğren ve bu bilgilerden ayrılma. Her işinde ahireti düşün, hesap gününe hazırlan. Dünyaya gönül bağlama. Hep güzel, faydalı işler yap! Hiçbir Müslümanı kötüleme. Yalancı şahitlik yapma. Doğru sözü kabul eyle. İmâm-ı âdile yani devlete, isyan etme. Yeryüzünde fesat çıkarma. Her zaman Allahı zikret, hatırla. Gizli günahlara gizli tövbe et. Aşikar günahlara aşikar tövbe et!)

Sual: Dinimiz, yaratılan her canlıya karşı merhametli olmamızı mı emretmektedir?
Cevap: Mahlukatın yani yaratılanların hepsine merhamet etmeli, acımalıdır. Zira Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Yeryüzündeki mevcudata merhamet eyleyin ki, göklerdeki mahlukat size merhamet eylesin. Sıddıkların nişanı odur ki, sadaka verirken gizli verir, bir belaya uğradığı zaman, bağırıp çağırmaz, kimseye şikâyet eylemez ve o belayı herkesten gizler ve bir günah işlediği zaman ardından hemen sadaka verir ki, günahına kefaret olsun.)

Son Güncellenme:

LinkedinFlipboardLinki Kopyala

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

İnsanı insan yapan en önemli duygulardan biri merhamet ve vicdandır. Bu duyguları taşıyan insanlar kalbinde aynı zamanda iyilik taşır. Tabii bu iyiliği başkalarına da göstermek ve paylaşabilmek için merhamet üzerine çok özel sözler bulunmaktadır. Vicdani duygularla hazırlanmış çok özel sözleri, sosyal medya hesapları ile beraber birçok farklı yerde değerlendirebilirsiniz. İşte merhamet sözleri: vicdan ve merhametle ile ilgili en güzel sözler sizlerle.

1/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
2/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
3/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
4/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
5/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
6/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
7/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
8/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
9/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
10/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
11/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
12/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
13/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
14/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
15/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
16/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
17/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
18/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
19/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
20/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
21/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
22/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
23/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
24/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
25/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
26/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
27/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
28/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
29/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
30/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
31/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
32/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
33/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
34/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
35/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
36/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
37/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
38/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
39/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
40/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
41/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
42/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
43/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
44/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
45/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
46/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
47/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler
48/49Merhamat Sözleri Vicdan Ve Merhametle İle İlgili En Güzel Sözler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir