dunyanin en guclu tanki / En iyi ana muharebe tankı hangisidir? | SavunmaSanayiST

Dunyanin En Guclu Tanki

dunyanin en guclu tanki

kaynağı değiştir]

TUSK(İngilizceTank Urban Survival Kit - Tank Meskûn Mahâl Teçhizatı) M1A1 tankları için yerleşim alanlarındaki çatışmalarda gerekli olan ekipmanları içermektedir. Tank her ne kadar açık arazide yenilmez de olsa yerleşim alanlarında görüş açısı düşmekte ve her taraftan kolay hedef olmaktadır. Her ne kadar ön ve yan cepheden gelen saldırılara çok dayanıklı olsa da zayıf noktaları her zaman vardır. Ayrıca mürettebat arazideki kadar tank içinde rahat bulunamamaktadır. Tank mürettebatına daha iyi bir görüş ve korunma sağlamak amacıyla sağ resimdeki teçhizatlar tanka ilave edilmiştir: Komutanın kullandığı .50 kalibrelik ağır makineli tüfek veya (M2 ya da Mk 19) bombaatarı ateşlemek için uzaktan kumanda ünitesi, yükleyicinin kullandığı 7.62 mm makineli tüfeğin ön ve arkasına siperlikler, yükleyici için termal gözlük, gece görüş gözlüğü, paletler için geliştirilmiş yan zırh, tank ve piyade arasında iletişimi sağlamak için araç dışı telefon bağlantısı.

Görevler[değiştir kaynağı değiştir]

M1A1 tankı Frankfurt'un kuzeyinde bir kasabada

İyi korunan M1A1 Abrams ana muharebe tankında da gelişmiş modellerinde zayıflatılmış uranyum ile kaplanmış bir çeşit Chobham zırhı bulunmaktadır. İlk olarak İngiliz ordusuna ait tesislerde üretilen Chobham zırhı, konvansiyonel zırh tabakaları arasında 2 metalin (Haddelenmiş homojenize çelik) arasına güçlendirilmiş plastik/reçineden yapılmıştır. Abrams tankının zırhı farkı şudur: bu plastik (Elastomer, Polimer veya Elastik Zemin) yerine seramik kullanılmasıdır. Ve bu seramiği çevreleyen metaller yerine plastik yerleştirilmiştir. Bunun sebebi seramik zırhın, birden fazla darbeye dayanabilmesi içindir. Ayrıca gerektiğinde yan kısımları Reaktif zırh tutucu aparatı takıldığı takdirde Reaktif Zırh ile kaplanabilir.

Zırh tasarımı ise ön/yanlar Taretin ve ön gövdenin 3 kısımdan oluştuğu görülür. 1. kısım NERA'yı dış tehditten koruyan ince bir Haddelenmiş homojenize çelik tabakasından oluşur, 30–80 mm kalınlığındadır. 2. kısım ise ana zırh NERA'yı oluşturur M1A1HA veya M1A2 modellerinde ise bu plakaların yerine zayıflatılmış uranyum kullanılmaktadır. Birbiri ardına sıralanmış bu her plakaların zırhta kapladığı alan toplamda 600–700 mm'ye eşittir. 3. kısım ise NERA nın delinme ihtimaline karşın yerleştirilen tekrar Haddelenmiş homojenize çelik ve bu kısımın içeriği ise seramik, sertleştirilmiş çelik karışımıdır Bu kısım ise 101–150 mm kalınlığında değişmektedir. Bu kısmın görevi ise NERA'yı delen herhangi bir mühimmatın APFSDS-T'nin çivisinin başlığının kırıp durdurmak, yönünü değiştirmek veya çivinin hızını azaltmaktır, aynı şekilde de Shaped Charge'ın eriyen yüksek sıcaklıktaki kaynamış bakır jeti seramik zırha temas ettikten sonra jetin düzgünlüğü bozularak seramik zırhın arkasındaki haddelenmiş homojenize zırhta başarısız delme ile sonuçlanır. Tüm bu kadar korumaya karşın Irak Savaşı'nda delinen M1A1 Abrams tanklarının bazıları imha edilmiştir sebebi ise; Iraklıların bazı RPG-7 mühimmatında Tandem HEAT mühimmat kullanmak suretiyle ve RPG-29 ile RPG-26 ve Tandem HEAT başlıklı MİLAN kullanması M1A1 Abrams tankının yan zırhındaki eteklerin delinmesinin ve imha edilmesinin en büyük sebebidir. İçinde yüksek miktarda patlayıcı barındıran IED bombalar da buna dahildir.

Tankın taret arkasında Blow-Off panelleri bulunur.

Aktif koruma sistemleri[değiştir kaynağı değiştir]

M1, tankı Chrysler Defense firması tarafından tasarlanmış, General Dynamics Corp. firmasının OhioLima tesislerinde üretilmiştir. 1980 yılında göreve başlamıştır. Geliştirilmiş M1A1 tankı ise 1985 tarihinde Amerikan Ordusu envanterine girmiştir. M1A1 tankı Alman Leopard 2 tankında da kullanılan M256 120 mm smoothbore top taşımaktadır. Bu tank ayrıca geliştirilmiş zırha ve NBC (nükleer-biyolojik-kimyasal) silahlara karşıda koruması bulunmaktadır. M1A2 tanklarında ise tank komutanı için termal kamera sistemi, elektronik navigasyon araçları ve dijitalradyo alıcısı bulunmaktadır. M1A1 modelinin değiştirilen stabilizasyon sistemi sayesinde hareket halinde hedefi vurma yüzdesi büyük oranda artmıştır. Aslında ilk üretildiği zamanlarda çok kötü bir isabet yüzdesi vardı. Pakistan'da Ziya ül Hak'ın ölümünün olduğu 1988 bir gösteriye katılan M1 tankları hedefi onda on kaçırmış ve sonra da bozulmuşlardır. 23 Haziran 1988'de olan bu olaydan sonra elektronik sistemlerle sonunda hedefi vurma kabiliyetine ulaşmışlardır.

Körfez Savaşı, Çöl Fırtınası harekâtı ve Bosna Savaşı sırasında tankın zırh özellikleri daha da geliştirilmiştir. Tanka mayın imha aparatı takılabilir. M1 şasesi ayrıca M104 Wolverine ağır taarruz köprüsünde kullanılmaktadır.

Bugüne kadar 8.800 adet M1 veya M1A1 üretilmiş. Bir tankın maliyeti modeline göre 2,300,000 ila 4,300,000 $ arasındadır.

Yurt dışına satılan modellerinde farklı zırh özellikleri ve motor seçenekleri (örneğin tamamen dizel motor) de vardır.

Zırh[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır