göz nezlesinin tedavisi / Göz Nezlesi Teşhis ve Tedavisi | Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi

Göz Nezlesinin Tedavisi

göz nezlesinin tedavisi

 Son Güncelleme:

Göz nezlesi nedir, bulaşıcı mı? Göz nezlesi tedavisi ve evde iyi gelen 7 etkili yöntem!

Halk arasında ‘göz nezlesi’ olarak bilinen ‘adenoviral konjonktivit’, göz enfeksiyonlarının başlıca sebebini oluşturuyor. Göz nezlesi tedavisinde gecikilirse görmede azalmaya ve uzayan göz şikayetlerine bağlı olarak yaşam kalitesinin bozulmasına yol açabiliyor. Havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda bulunma sıklığının ve temasın artması nedeniyle virüsün daha kolay bulaşmasının yanı sıra hava koşullarının virüsün çoğalmasına uygun ortam sağlaması sonucu kış mevsiminde adenoviral konjonktivitin görülme sıklığı artırıyor. Peki, göz nezlesi nasıl bulaşır, neden olur? İşte göz nezlesi tedavisi ve evde iyi gelen yöntemler...

Salgınlara neden olarak ciddi bir iş gücü kaybına da yol açabilen göz nezlesi günlük yaşantıyı olumsuz etkiliyor. Peki göz nezlesi neden olur, nasıl geçer? Göz nezlesi hakkında merak edilenleri Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Tasalı anlattı.

Göz nezlesi nedir?

Halk arasında ‘göz nezlesi’ olarak bilinen ‘adenoviral konjonktivit’, göz enfeksiyonlarının başlıca sebebini oluşturuyor. Gözün ön yüzeyinin ve göz kapaklarının içini örten şeffaf zar dokusunun iltihaplanması nedeniyle; gözlerde kızarıklık, yanma, batma, çapaklanma, şişlik, ağrı ve bulanık görme gibi sorunlar gelişiyor.

Göz nezlesi neden olur?

Havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda bulunma sıklığının ve temasın artması nedeniyle virüsün daha kolay bulaşmasının yanı sıra hava koşullarının virüsün çoğalmasına uygun ortam sağlaması sonucu kış mevsiminde adenoviral konjonktivitin görülme sıklığı artırıyor. Çevresel etkenlere dirençli olan bu virüs oda asısında uzun süre canlı kalabildiği için bulaşma riski de çok yüksek olabiliyor. Enfeksiyon tedavi edilmezse aylarca sürebiliyor, gözde kırma kusuru veya kalıcı görme azalması gibi geri dönüşümü olmayan hasarlar oluşturabiliyor.

Göz nezlesi bulaşıcı mı?

Tek gözde başlayıp diğerine geçebiliyor. Adenoviridae ailesinden bir DNA virüsü olan adenovirüslerin gözlerde sebep oldukları adenoviral konjonktivit; gözün ön yüzeyinin ve göz kapaklarının içini örten şeffaf zar dokusunun iltihaplanması nedeniyle oluşan bir hastalık. Virüsün faklı alt tiplerine bağlı olarak enfeksiyonun şekli de değişebiliyor. Örneğin; ateş, farenjite bağlı boğaz ağrısı, rinit ve kulak önü bezinde şişlikle birlikte oluşabildiği gibi, sadece konjunktivit ile genellikle tek taraflı başlayıp, ardından 1-3 gün içinde diğer gözü de tutabiliyor.

Adenovirüs enfeksiyonları; ‘enfeksiyöz’, yani bulaştırıcılığın yoğun olduğu ilk evre ve ‘enflamatuar’, bir başka deyişle hastalığın uzamasına bağlı bulguların oluştuğu evre olmak üzere iki kademeli ilerliyor. Enfeksiyöz olarak adlandırılan ilk evrede gözlerde sulanma ve batma, kapaklarda şişlik ile ışığa duyarlılık oluşuyor. Bu evrenin devamında kapak içlerinde membran denen zar oluşumu görülebiliyor, yetersiz ve geç başlayan tedavi sonucu enfeksiyon süresi çok uzayabiliyor.Enflamatuar evrede ise gözün ön kısmındaki saydam tabakada (kornea) virüse karşı geliştirilen bağışıklık yanıtı nedeniyle lekelenmeler oluşabiliyor. Bu lekeler tedaviye rağmen aylarca devam edebiliyor ve görme azalması ile astigmat benzeri görme kusuruna neden olabiliyor.

Göz nezlesi nasıl bulaşır?

Adenovirüs genellikle el ile göz sıvılarının teması ve solunum yoluyla (damlacıklar) bulaşıyor. Bulaşma özelliği, belirtiler ortaya çıkmadan 2-10 gün öncesindeki kuluçka döneminde başlıyor ve 2-3 haftaya kadar uzayabiliyor. Adenoviral enfeksiyonunun yayılmasında en önemli etken ise hijyen kurallarına uyulmaması ve yakın temasta bulunmak. Hastanın şikayetleri başlar başlamaz en kısa sürede göz doktoruna başvurması ve tanı alır almaz mümkünse izole olması, bulaşma riskini önemli ölçüde azaltıyor.

Göz nezlesi evde nasıl geçer?

Göz nezlesinin bulaşma riskini önleyen ve tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken kurallar:

göz nezlesi tedavisi

Adenoviral konjonktivit, çok hafif bulgularla seyreden hastalar dışında ortalama 2 hafta sürebiliyor. Bununla birlikte, az da olsa aylara uzanan vaka öyküleri de mevcut. Adenoviral konjonktivit için kesinleşmiş bir tedavi şeması yok. Genellikle yakınmalara yönelik destek tedavi uygulanıyor. Erken dönemde sulandırılmış povidon iyotla gözün doktor tarafından yıkanması, bunun damla formunda hazırlanarak hastanın tedavisine eklenmesi ve antibiyotikli damla ile suni gözyaşı damlalarından çok iyi yanıt alınıyor; hastalık uzamadan kısa sürede atlatılıyor. Enflamatuar fazında olan adenoviral konjonktivitlerde ise gözün ön tabakasında oluşan lekeler görme kaybına neden olmuşsa; kortizon içeren damlalar ve siklosporin içerikli damla tedavisine gerek duyuluyor. Bu tedaviyle görme kaybı giderilerek hastanın tekrar görmesi sağlanabiliyor. Bazen bu lekeler görme kaybına yol açmıyor, yapılan göz kontrollerinde doktor tarafından saptanıyor; hasta tedavi veya takibe alınıyor. Bu nedenle özellikle uzamış vakaların birden çok kez kontrolü önem taşıyor.

False

Göz Nezlesi (Konjuktivit)

Bir gözü ya da iki gözü birden etkileyebilen ve çocuklarda daha çok görülen göz nezlesi bakteriyel virüsler sonucunda ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Gözler görme organı olması sebebi ile çok önemlidir ve hassastır. Gözlerde görülen rahatsızlıklar ciddiye alınmalı ve hemen doktor randevusu alınarak muayene ettirilmelidir.

Göz Nezlesi Belirtileri

Göz Nezlesi Nedenleri

Etken maddeye bağlı olarak göz nezlesinin nedenleri farklılık gösterebilmektedir. Bulaşıcı etkenler ve kimyasal alerjik etkenler olmak üzere göz nezlesinin nedenleri ikiye ayrılmaktadır.

Alerjik Göz Nezlesi: Göz ile temas eden ya da gözün içine kaçan alerjik maddeler nedeni ile alerjik göz nezlesi yaşanmaktadır. Özellikle sezonluk olarak alerjisi olan kişilerde daha çok görülmektedir.
Bulaşıcı Göz Nezlesi : Cilt üzerinde ya da sindirim sisteminde bulunan bazı bakteriler nedeni ile oluşabilen bir hastalıktır. Ellerin güzel bir şekilde yıkanmaması, insanlar ile fiziksel anlamda temas yaşanması, makyaj malzemelerinin hijyenik olmaması nedenleri ile bulaşıcı göz nezlesi yaşanabilmektedir. Hapşırma ya da öksürme sonucunda diğer insanlara bulaşma riski çok yüksektir. Havalar soğuduğu zaman ortaya çıkan virüsler nedeni ile bulaşıcı göz nezlesi daha çok görülmektedir.
Kimyasal Göz Nezlesi : Zehirli kimyasalların etkisi ya da havuzlarda bol miktarda bulunan klor nedeni ile kimyasal göz nezlesi oluşabilmektedir.

Göz Nezlesi Tedavisi

Hastanın gerekli olan rahatını sağlamak, enfeksiyonun ya da var olan iltihabın etkisini minimum seviyeye düşürmek, bulaşıcı özelliğe sahip olan göz nezlesinin yayılmasını engellemek için bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Nezlenin nedenlerine bağlı olarak uygun tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi şarttır.

Tüm göz nezlelerinin özelliklerine ve yaşattıkları sorunlarına göre farklı tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Gözdeki enfeksiyonun etkisini azaltarak bulaşmasını önlemek için antibiyotik göz damlaları tercih edilmektedir. Bu nedenle bilinçli bir kullanım için doktor muayenesi ve doktorun tavsiye edeceği ilaçlar kullanılmalıdır. Gözlerin sürekli olarak temiz tutulması çok önemlidir. Eller hijyenik değilse gözler ile temas ettirilmemelidir. 

Bilgilendirme amaçlıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır