temkinli takvim nedir / NAMAZ VAKİTLERİ VE TEMKİN HAKKINDA SUÂL VE CEVAPLAR

Temkinli Takvim Nedir

temkinli takvim nedir

Sitemizdeki namaz vakitleri bugün hemen hemen her müslüman evin duvarlarinda bulabileceginiz fazilet takvimi hesaplamalarini dikkate alir. Her yil özenle fazilet takvimi namaz vakitleri sitemize eklenmektedir. Asagida fazilet takvimi arka sayfalarinda bulabileceginiz açiklama yer almaktadir.

TAKV&#;MDEK&#; NAMAZ VE &#;MSAK VAK&#;TLER&#; HAKKINDA AÇIKLAMALAR

Takvimdeki namaz vakitlerinin hesab&#; &#;mâm-&#; Âzam, &#;mameyn (&#;mam Ebû Yûsuf ve &#;mam Muhammed) ve Eimme-i selâse (&#;mam &#;âfiî, &#;mam Mâlik ve &#;mam Ahmed b. Hanbel rahmetullâhi aleyhim)'in ictihatlar&#;na ve Hey'et (Astronomî) ilmi esaslar&#;na uyularak yap&#;lm&#;&#;t&#;r. Yats&#; vakti için güne&#;in 17 derece ufkun alt&#;na indi&#;i, imsak vakti için de 19 derece ufka yakla&#;t&#;&#;&#; anlar hesaba esas al&#;n- m&#;&#;t&#;r. Ayr&#;ca, beldenin arz üzerindeki yay&#;lma durumu ile irtifâ farkl&#;l&#;klar&#; da nazar-&#; dikkate al&#;narak lüzumlu temkinler vakitlere ilâve edilmi&#; veya ç&#;kar&#;lm&#;&#;t&#;r.
Hesaplama YontemiImsak DerecesiYatsi Derecesi
Fazilet Takvimi (+ temkinli)
Yüzyillardir islam dünyasinda kullanilan yöntem
1917
Türkiye Gazetesi Takvimi (+ temkinli)
Diyanet Takvimi ('ten once + temkinli)
Diyanet Takvimi ('ten sonra ve temkinsiz!)1817
Muslim World League (Vahhabi Suudlar Sponsoru)
yilinda mekkede kurulan bir kurulus
Egyptian General Authority of Survey (Sunni)
(Temkin + olarak derecelere eklenmistir)
Misir,Cezayir,Suriye,Irak, Malezya vs.
University of Islamic Sciences, Karachi (Pakistan)1818
Umm al-Qura University, Makkah90 min after Maghrib
min during Ramadan
Institute of Geophysics, University of Tehran14*
Shia Ithna Ashari, Leva Research Institute, Qum1614
Islamic Society of North America (ISNA)
Kuzey Amerika müslümanlariymis! mis.. mis.. mis..
1515


Dikkat: Namaz vakti hesaplamalari medyada iddia edildigi gibi tarikat ve cemaatlere göre degil, mezheplere göredir. Diyanet ve fazilet farki türkiyede dakika iken kutuplara yaklastikca saate kadar çikmakta. O yüzden türkiyede gözlem yaptik diyen yetkililer bi zahmet bir de almanya, hollanda, norvec ve kutuplarda gözlem yapsinlar!

yilinda google yoktu. Ama simdi artik Google'de yukaridaki hesaplama yöntemleri ve kurumlari arayarak detayli bilgiye sahip olabilirsiniz. Dünyada en çok hangi yönteme göre araniyor. Hangi ülke, hangi sehirde, hangi hesaplama yöntemi uygulaniyor ögrenmek hiç zor degil.



Tatbik edilmi&#; bulunan bu temkinlere göre;

Ö&#;le, ikindi ve yats&#; namaz&#; vakitlerine 10'ar dakika, ak&#;am namaz&#; vaktine 7 dakika ilâve edilmi&#;; imsaktan 10 dakika, güne&#;in do&#;u&#;undan da 5 dakika ç&#;kar&#;lm&#;&#;t&#;r.

Namaz ve oruç vakitlerinin (bilhassa imsak ve yats&#; vaktinin) giri&#; ve ç&#;k&#;&#; zamanlar&#;n&#;, bir beldenin arz üzerindeki yay&#;lma durumu ve irtifa' farkl&#;l&#;klar&#; sebebiyle, çok kesin &#;ekilde tesbit etmek mümkün olmamaktad&#;r. Bu sebeple, &#;slâm âlimleri namaz vakitlerinin hakîki de&#;erlerini koruyabilmek için bâz&#; tedbirler alm&#;&#;lard&#;r. Bu tedbirler, "hata s&#;n&#;r&#;" denilen bir de&#;er içinde mütâlaa edilmektedir. Namaz ve oruç vakitlerinin hakîki de&#;erlerini koruyabilmek için, bu vakitlere, ayr&#; ayr&#; zamanlar ilâve edilmi&#; veya ç&#;kar&#;lm&#;&#;t&#;r. &#;&#;te bu ilâve edilen veya ç&#;kar&#;lan zaman miktarlar&#;na temkin (ihtiyat, tedbir) denilmektedir.

As&#;rlardan beri &#;slâm âlemi takvimlerinde kullan&#;lagelmekte olan ve zaman&#;n âlim ve fakîhleri ile mü'minlerin emîrleri taraf&#;ndan tasvîp edilmi&#; bulunan temkin vakitleri y&#;l&#;ndan îtibaren Din &#;&#;leri Yüksek Kurulu'nun gün ve 6 say&#;l&#; karar&#; ile Diyânet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#; taraf&#;ndan kald&#;r&#;lm&#;&#;t&#;r. Diyânet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#;'n&#;n bahis mevzuu tasarrufuna uymam&#;z, her ne kadar kanûnî bir mecbûriyet de&#;il idiyse de, her hangi bir ihtilâfa sebep olmamak için, ve y&#;llar&#;nda ç&#;karm&#;&#; bulundu&#;umuz takvimlerimizde buna, istem- eye istemeye biz de uymu&#;tuk.

Ancak, bu tatbîkât&#;n büyük bir vebâli mûcip olaca&#;&#;n&#; ilk anda görmü&#; ve bütün Müslümanlar'&#;n bilhassa Ramazan günlerinde çok dikkatli olmalar&#;n&#; ve takvimde gösterilen imsak vakitlerinden itibaren yeme-içme i&#;lerinin derhal kesilmesi gerekti&#;ini, vakitlerde art&#;k en ufak dikkatsi- zli&#;in büyük vebâl olaca&#;&#;n&#;; ayr&#;ca günlük namazlarda, takvimlerde gösterilen vakitlerden hangisine kaç dakika ilâve edilip, hangisinden kaç dakika ç&#;kar&#;ld&#;&#;&#; takdirde ihtiyatla amel edilmi&#; olaca&#;&#;n&#; her ay&#;n sonunda, büyük hassâsiyetle ve tekrar tekrar îzah ettik.

Yine bununla da iktifâ etmeyerek, her türlü mânevî vebâlden sak&#;nmak ve ihtiyatla amel etmek istiyen Müslümanlar için, Diyânet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#;'n&#;n kald&#;rd&#;&#;&#; temkin vakitlerini, takvim yapraklar&#;n&#;n ön yüzünün alt sat&#;r&#;nda gösterdik.

Fakat maalesef, bütün bu gayretlerimizin istedi&#;imiz netîceyi hâs&#;l etmekten çok uzak oldu&#;unu, okuyucular&#;m&#;z&#;n gerek mektup ve gerekse &#;ifâhî olarak bu iki () sene içinde bize yapm&#;&#; olduklar&#; mürâcaatlardan tesbît ettik.


Zîra Müslümanlar'dan pek ço&#;u, as&#;rlardan beri hâs&#;l olan bir al&#;&#;kanl&#;kla, "nas&#;l olsa müsâadesi vard&#;r!" diyerek imsaktan sonra be&#;- on dakika daha yemeye-içmeye devam ediyor. Oysa temkinsiz vakitlerin kullan&#;ld&#;&#;&#; takvimlerde gösterilen imsak vakitleri, böyle bir harekete aslâ müsâit de&#;ildir. Üstelik, beldenin arz üzerindeki yay&#;lma durumu ve irtifa farkl&#;l&#;klar&#; sebebiyle vakitleri çok kesin bir &#;ekilde tesbit etmek de mümkün de&#;ildir. Bu bak&#;mdan temkinsiz vakitlere tam riâyetin dahî, hatadan sâlim oldu&#;unu söyleyemeyiz.

Bu durum kar&#;&#;s&#;nda, Diyânet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#; Din &#;&#;leri Yüksek Kurulu'nun mezkûr karar&#;na uymaya devam etmeyi son derece tehlikeli ve o nisbette de mânevî bak&#;mdan mes'ûliyetli bulduk. Bu mes'ûliyetten kurtulmak için, 'ten îtibâren ve daha evvelki y&#;llarda Türkiye'de yay&#;nlanan -Diyânet takvimi de dâhil- bütün takvimlerde gösterilen ve as&#;rlardan beri kullan&#;lagelmekte olan temkinli vakitler kullan&#;lm&#;&#;t&#;r.

Böylece, takvimimizde yer alan namaz vakitleri ve orucun ba&#;lang&#;c&#; olan imsak vakitleri ile aynen amel etmekle temkinsiz vakitlerin sebep oldu&#;u dînî bütün mahzûrlar ortadan kald&#;r&#;lm&#;&#; olmaktad&#;r.

Büyük Haydar Efendi'nin Usûl-i F&#;k&#;h Dersleri kitab&#;nda, "vaktinden evvel k&#;l&#;nan namaz sahih olmay&#;p, musallî vaktin hulûlünden evvel namaz k&#;larsa, o namaz edâ edilmi&#; olmaz"buyrulmu&#;tur. Kezâ Ahmed Bîcan Hazretleri'nin Envâru'l-Â&#;&#;kîn isimli eserinde de, "Vaktinden evvel k&#;l&#;nan namaz, gönül nûrunu söndürür; yerine zulmet girer" buyrulmaktad&#;r. Vakti girmeden bir namaz&#; k&#;lmak Allâh'&#;n emrine ayk&#;r&#; oldu&#;undan, insan&#;n rûhunu ifsad eder. Ve bu bât&#;l görü&#;te &#;srar edenlerin helâk olmalar&#;na sebep olur.

Nisâ Sûresi'nin âyet-i kerimesinde &#;öyle buyuruluyor:

"&#;üphesiz namaz, mü'minlere belirli vakitlerde farz k&#;l&#;nm&#;&#;t&#;r."

Bu vakitler Câbir bin Abdullah, &#;bn-i Abbâs ve Ebû Hüreyre (seafoodplus.infoüm)'den rivâyete göre Nebiyy-i Ekrem (s.a.v.) Efedimiz taraf&#;n- dan &#;u &#;ekilde ve aç&#;kça beyan buyrulmu&#;tur:

"Cibrîl (a.s.) iki defa (yani iki gün) Beyt-i Muazzam'&#;n yan&#;nda bana imam oldu.

&#;lk def'as&#;nda vakt-i zevâlde güne&#;in verdi&#;i gölge bir na'leyn tasmas&#; kadar uzad&#;&#;&#;nda bana ö&#;le, her &#;eyin gölgesi birer misli uzad&#;&#;&#;nda ikindi, oruçlu orucunu açt&#;&#;&#; vakitte ak&#;am, &#;afak kayboldu&#;unda yats&#;, oruçluya yemek-içmek haram oldu&#;u vakitte sabah namaz&#;n&#; k&#;ld&#;rd&#;. Ertesi gün ö&#;le namaz&#;n&#; her &#;eyin gölgesi bir misli, ikindi namaz&#;n&#; iki misli oldu&#;u, ak&#;am namaz&#;n&#; oruçlu iftar etti&#;i zamanda, yats&#; namaz&#;n&#; gecenin sülüsüne do&#;ru, sabah namaz&#;n&#; da ortal&#;k iyice ayd&#;n- land&#;&#;&#; vakitte k&#;ld&#;rd&#;. Sonra da bana döndü ve:

'Yâ Muhammed, bu, senden evvelki enbiyân&#;n vaktidir. Vakt-i salât i&#;te bu iki&#;er vakitler aras&#;ndad&#;r' dedi."

Ehl-i Sünnet âlimlerinin ve râs&#;dlar&#;n&#;n (Allah onlardan râz&#; olsun) as&#;rlar boyu bitmek tükenmek bilmeyen gayretleri, çal&#;&#;malar&#;, ara&#;t&#;rmalar&#; neticesinde astronomi esaslar&#;na uygun olarak tesbit ettikleri namaz vakitlerine ait güne&#;'in vaziyet dereceleri ise, a&#;a&#;&#;- da namaz vakitleri bahsinde taraf&#;m&#;zdan beyan edilecektir.

Bu vakitlerin d&#;&#;&#;nda indî olarak vakit îcad etmek, uydurmak, çok büyük mes'ûliyeti mûciptir. Allah Teâlâ cümle mü'minleri bu gibi yan- l&#;&#; hesaplanm&#;&#; vakitlerle amel ederek, ibâdetlerini heba etmekten korusun. Cenâb-&#; Allâh'&#;n tâyin buyurdu&#;u, Sevgili Peygamberimiz'in bizzat fi'len bizlere bildirdi&#;i zamanlarda namazlar&#;n&#; k&#;lan mü'min karde&#;lerimizden Allah râz&#; olsun.

Ö&#;LE NAMAZI VAKT&#;

Cebrâil aleyhisselâm'&#;n namaz vakitlerini tâ'lim için geli&#;i, Mîrac Gecesi'nin hemen akabindeki günde vukû bulmu&#; ve ilk k&#;ld&#;rd&#;&#;&#; namaz salât-&#; zuhur (ö&#;le namaz&#;) oldu&#;undan bu namaza, salât-&#; ûlâ (birinci namaz) denilmi&#;tir. Astronomi bak&#;m&#;ndan da ö&#;le namaz&#;n&#;n vakti di&#;er vakitlerin mebdei olmu&#;tur. &#;lk olarak ö&#;le namaz&#;n&#;n vakti hesap edilip daha sonra da di&#;er vakitlerin hesab&#; ona istinâden yap&#;labilmektedir.

Gündüzün tam ortas&#;nda güne&#;in en yükse&#;e ç&#;kt&#;&#;&#; noktadan alçalmaya ba&#;lad&#;&#;&#; zaman (ki, buna zevâl vakti denir) ö&#;le namaz&#; vakti ba&#;lar ve ikindi namaz&#;n&#;n vaktine kadar devam eder. &#;kindi namaz&#;n&#;n birinci ve ikinci ikindi olmak üzere iki vakti vard&#;r. Bu vak- itlerle alâkal&#; tafsilât ikindi namaz&#; vakti izah edilirken verilecektir. Bir kimse ö&#;le namaz&#;n&#; birinci ikindi vaktinden on dakika evveline kadar k&#;lamaz ise, ikinci ikindi vaktine on dakika kal&#;ncaya kadar k&#;labilir. Ve ikindi namaz&#;n&#; da ikinci ikindi vakti girdikten sonra k&#;lar.

&#;K&#;ND&#; NAMAZI VAKT&#;

Güne&#;, gündüz en yüksek noktaya ç&#;kt&#;&#;&#; anda, N&#;sfü'n-Nehâr Kavsi yani, bulunulan yerin meridyeni üzerindedir. Ve bu anda her &#;eyin gölgesi en k&#;sad&#;r. Her &#;eyin gölgesinin en k&#;sa oldu&#;u bu zamana "fey'-i zevâl" denilir.

Bir cismin fey'-i zevâldeki gölgesine o cismin boyu kadar daha gölge inzimam etti&#;inde, yani cismin gölgesi (fey'-i zevâl + cismin yük- sekli&#;i kadar uzunlukta gölge) boyuna geldi&#;inde, ikindi namaz&#;n&#;n birinci vakti girmi&#; olur. Buna "asr-&#; evvel" denir ve bu imâmeyn kavlidir.

Bir cismin fey'-i zevâldeki gölgesine o cismin boyu kadar daha gölge inzimam etti&#;inde, yani cismin gölgesi (fey'-i zevâl + cismin yüksekli&#;i kadar uzunlukta gölge) boyuna geldi&#;inde, ikindi namaz&#;n&#;n birinci vakti girmi&#; olur. Buna "asr-&#; evvel" denir ve bu imâmeyn kavlidir.

Cismin fey'-i zevâldeki gölgesine o cismin boyunun iki misli kadar daha gölge inzimam etti&#;inde de ikindi namaz&#;n&#;n ikinci vakti girmi&#; olur. Buna da "asr-&#; sâni" denir ve bu da &#;mâm-&#; A'zam kavlidir. (Yukar&#;da bildirdi&#;imiz gibi bir kimse ö&#;le namaz&#;n&#; birinci ikindi vaktinden on dakika evveline kadar k&#;lamaz ise, ikinci ikindi vaktine on dakika kal&#;ncaya kadar k&#;labilir ve ikindi namaz&#;n&#; da ikinci ikindi vakti girdikten sonra k&#;lar.)

Takvimimizde, as&#;rlarca Osmanl&#; Devleti'nde müftâbih (kendisiyle fetva verilen) ve mâ'mûlünbih (kendisiyle amel edilmi&#;) olan birinci ikindi, yani asr-&#; evvel kullan&#;lm&#;&#;t&#;r.

AK&#;AM NAMAZI VAKT&#;

Eimme-i Erbaa (&#;mâm-&#; A'zam Ebû Hanîfe, &#;mam &#;âfiî, &#;mam Mâlik ve &#;mam Ahmed bin Hanbel rahimehümullah) indinde, güne&#; ufukta batt&#;k- tan sonra güne&#;in merkezi, ufuktan bir derece a&#;a&#;&#; indi&#;inde ak&#;am namaz&#; vakti girer.

Ak&#;am namaz&#;n&#;n biti&#; vakti ihtilâfl&#; oldu&#;undan ihtiyâten yats&#; vaktinden dakika evvel bitirilmi&#; olmal&#;d&#;r. Bunun için yats&#; vaktinin erken girdi&#;i günlerde15 dakika evvelki, geç girdi&#;i günlerde de 20 dakika evvelki vakitleri kullanmal&#;d&#;r. Yani yats&#; vakti girmezden 15 veya 20 dakika evvel ak&#;am namaz&#; k&#;l&#;nm&#;&#; olmal&#;d&#;r.

Bununla beraber s&#;k&#;&#;&#;k durumlarda, yats&#; namaz&#;n&#;n vakti girinceye kadar da ak&#;am namaz&#; edâ edilebilir, kazâya b&#;rak&#;lmaz.

YATSI NAMAZI VE &#;MSAK VAKT&#;


Güne&#; batt&#;ktan sonra, ufkun alt&#;nda devaml&#; olarak alçalmaya ba&#;lar. Bu arada ufuk bir süre k&#;z&#;l bir renk al&#;r. Ard&#;ndan da k&#;sa süreli bir beya- zl&#;k devam eder.

&#;afak vakti olarak bilinen bu hâdiseye astronomide "Tan hâdisesi" denir. Bu hâdise, yer atmosferi içinde güne&#; &#;&#;&#;nlar&#;n&#;n k&#;r&#;lma ve da&#;&#;lmaya u&#;ramas&#;n&#;n neticesidir. Yani gördü&#;ümüz k&#;z&#;ll&#;k ve beyazl&#;k, atmosfer içinde yans&#;m&#;&#; olan güne&#; &#;&#;&#;nlar&#;n&#;n mevcudiyetinden dolay&#;d&#;r. Modern astronomi cihazlar&#;yla yap&#;lan ölçümlere göre bu hâdise, güne&#; batt&#;ktan sonra güne&#;in ufuktan derece alçalmas&#;na kadar devam eder. Bu andan itibaren güne&#; &#;&#;&#;nlar&#; atmosfere giremez ve gözden kaybolur, gece ba&#;lar.

Gece yar&#;s&#; güne&#;, en a&#;a&#;&#; noktaya indikten sonra tekrar yükselmeye ba&#;layarak hareketine devam eder. Güne&#; ufuktan derece a&#;a&#;&#; noktaya geldi&#;inde bu sefer do&#;u ufkunda tan hâdisesi (fecr-i sâd&#;k) ba&#;lar, gece nihayet bulur.

&#;slâm âlimleri ve râs&#;dlar&#;na göre; Ufuktaki k&#;z&#;ll&#;&#;&#;n kaybolmas&#;, güne&#;in ufuktan - 17 derece a&#;a&#;&#; inmesi neticesinde olur ve bu vakit, yats&#;n&#;n ba&#;lang&#;c&#;d&#;r.

Güne&#;in ufuktan inebilece&#;i en a&#;a&#;&#; noktaya indikten sonra, tekrar yükselmeye ba&#;lay&#;p ufka derece yakla&#;t&#;&#;&#; anda ise k&#;z&#;ll&#;ktan evvelki beyazl&#;k ba&#;lar, fecr-i sâd&#;k do&#;ar; bu da imsak vaktidir.

SABAH NAMAZI VAKT&#;

Güne&#; ufuktan do&#;madan evvel, güne&#;in merkezinin ufka 1 derece yakla&#;t&#;&#;&#; anda sabah namaz&#;n&#;n vakti biter ve güne&#; do&#;ar.

Hanefî mezhebine göre sabah namaz&#;n&#;, güne&#;in do&#;mas&#;na 45 dakika kald&#;ktan sonraki vakit -ki buna seher vakti de denir- içerisinde k&#;lmak müstehapt&#;r.

&#;âfiî mezhebine göre ise, fecr-i sâd&#;k&#;n do&#;mas&#;yla birlikte, yani imsaktan 10 dakikal&#;k temkin süresi geçtikten sonra k&#;lmak efdâldir. Maamâfih Hanefî mezhebi mensuplar&#; da, meselâ Ramazan ay&#;nda, sabah namazlar&#;n&#; fecr-i sâd&#;k&#;n yani ikinci fecrin do&#;mas&#;yla birlikte k&#;labilirler.

Güne&#;in do&#;u&#;u, ö&#;le vaktinden ne kadar önce ise, bat&#;&#;&#; da o kadar sonrad&#;r. Yani güne&#;in do&#;u&#; ve bat&#;&#; vakitleri ö&#;le vak- tine (güne&#;in en yüksek noktada oldu&#;u vakte) göre mütenâz&#;r (simetrik)d&#;r.

Reuters analizi: ‘Beklentilerin altında artan faiz yeni fon girişlerini beklemeye aldı’

Hafize Gaye Erkan'ın başkan olarak atanması TCMB'nin yıllarca süregelen alışılmışın dışında politikalarını mümkün olan en kısa sürede sona erdireceği ve bunun için faizlerin hızla artıracağı yönündeki beklentileri kuvvetlendirmişti. Merkez Bankası dün politika faizini baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı ancak faiz artışı Reuters anketindeki yüzde 21 beklentisinin bile oldukça altında kaldı.

“HARİKA BİR MESAJ DEĞİL”

Bu süreç Erkan'ın enflasyonla agresif bir şekilde mücadele etmek için sınırlı alanı olduğu konusunda bazı endişelere yol açtı. Abrdn'de gelişmekte olan piyasalar yatırım direktörü Viktor Szabo, "İşlerini ciddiye aldıklarını göstermek için mükemmel bir fırsatı kaçırdılar. Politik sınırları olduğu için veya bankacılık sistemi için endişe etseler de, bu iyi değil. Harika bir mesaj değil" dedi.

“DAHA AZ GÜVENİLİR GÖRÜNÜYORLAR”

Kendini ‘yüksek faiz düşmanı’ olarak nitelendiren ve seçimlerde yeniden seçilen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek enflasyona rağmen faiz indirimleri uygularken bu sistemde kredi ve döviz başta olmak üzere kamu kontrollü bir yapı kullanıldı. TCMB rezervlerinin tükenmesi ve yabancı yatırımcıların Türkiye piyasasından çıktığı bir ortamda, Erkan'ın TCMB başkanı, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye bakanı olarak atanması, bu politikaların bazılarını sona erdirmek için hızlı adımlar atılacağı beklentilerini kuvvetlendirmişti.

Ancak analistler, dünkü faiz kararının Erkan ve Şimşek'in ekonomide bakış açısının değiştiğini kanıtlamak için daha da çok çalışması gerekeceğine işaret ettiğini söylediler.

VanEck'te gelişmekte olan piyasa tahvillerinin portföy yöneticisi Eric Fine, "Artık daha az güvenilir görünüyorlar. Faizleri, rezervleri kullanarak kur müdahalelerine olan ihtiyacı önleyen bir seviyeye kadar çıkarmaları gerekiyor" dedi.

“MEVCUT KOŞULLAR UZUN VADELİ YATIRIMCILAR İÇİN YETERLİ DEĞİL”

TCMB'nin faiz kararından bu yana, dolar/TL yeni rekor seviyeye çıkarken, TL dolar karşısında yılın başından bu yana yüzde değer kaybetti. Türkiye'nin dolar cinsi tahvilleri baskı altında kaldı. Yabancı yatırımcıların elindeki Türk devlet tahvilleri 16 Haziran ile biten haftada milyon dolar daha düştü. Societe Generale baş stratejisti Marek Drimal, ise mevcut ekonomik koşulların uzun vadeli yatırımcılar için yeterli olmadığını söyledi.

“HAYAL KIRIKLIĞI YATIŞIRILMALI”

Şimşek öngörülebilir, piyasaya dayalı ekonomi politikaları ve enflasyon hedeflemesi modelinin sermaye girişlerini sağlayacağı sözü verdi. William Blair'de gelişmekte olan piyasa birimi başkanı Dan Wood, "Yatırımcılarının hayal kırıklığının yatıştırılması gerektiğini düşünüyorum" dedi ve TCMB'nin enflasyon düşene kadar faizleri artırmaya devam edeceğinin sinyalini verdiğini de ifade etti. Wood "Daha ortodoks bir ekonomi politikasına dönüş sinyalinin verilmesi olumlu" dedi.

“YENİ FON GİRİŞLERİ İÇİN UZUN SÜRELİ SIKI PARA POLİTİKASI SÜRDÜRÜLMELİ”

Kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings'in direktör yardımcısı ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in ülke analisti de faiz artışının olumlu olduğunu ifade etti ancak asıl sorunun, Erdoğan'ın Erkan'ın sürekli faiz artışı yapmasına izin verip vermeyeceği olduğuna dikkat çektiler. Neuberger Berman'ın portföy yöneticisi Kaan Nazlı, "Yatırımcıların henüz havlu atacağını düşünmüyorum çünkü önümüzdeki aylarda daha fazlasının yapılacağına dair hala umut olduğunu düşünüyorum" dedi.

Nazlı "Piyasa çok temkinli, bu nedenle güveni yeniden tesis etmek uzun zaman alacak. Yüksek miktarda ve daha uzun vadeli fon girişleri yapılması için uzun bir süre sıkı para politikasını sürdürmeniz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Haberin devamı için tıklayın

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir