gebelikte maydanoz yemek / Gebelikte maydanoz yenebilir mi?

Gebelikte Maydanoz Yemek

gebelikte maydanoz yemek

Maydanoz hamile kadınlar için kötü mü? Hamilelikte beslenme - en faydalı yeşillikler hangileridir? Maydanoz hakkında genel bilgi

Sulu maydanoz, bir bileşen olarak olmasa da en azından bir dekorasyon olarak uzun zamandır birçok yemeğin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bu şaşırtıcı değil. Sadece erkekler değil, kadınlar da tadı, aroması ve sayısız faydalı özelliği nedeniyle bu baharata aşık oldu. Anne adayları, vitaminler ve önemli mineral elementler peşinde koşarken, diyetlerine sadece birçok sebze ve meyveyi değil, aynı zamanda yeşillikleri de dahil etmeye çalışırlar. Hamilelikte maydanoz yemek güvenli midir? Bu ürün anne adayları için gerçekten faydalı mı?

Maydanoz çocukluktan beri herkese tanıdık geliyor. Kompozisyon ve faydalı bileşenler bakımından her biri birbirinden daha düşük olmayan yaklaşık 30 çeşit baharat vardır.

maydanoz bileşimi

Maydanozun yetkin ve doğru kullanımı, vücudun doğal bir şekilde iyileşmesini sağlayarak ona birçok faydalı unsur kazandıracaktır. Baharatın mineral bileşimi, potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, fosfor gibi makro besinlerin yanı sıra demir, iyot, manganez, çinko gibi mikro elementlerin temsilcilerinin eksikliğini telafi etmeyi mümkün kılar. Maydanoz ayrıca şunları içerecektir:

  • A, C, E, K, H vitaminleri, B grubu temsilcileri.
  • Folik asit (B9).
  • Klorofil.
  • Yağlı yağ (%22), uçucu yağlar (%6)
  • Biyoflavonoidler.

maydanoz özellikleri

Ürünün böylesine zengin bir kimyasal bileşimi, insan vücudu üzerindeki etki aralığını belirledi. Yani:

  • Maydanozda fazla bulunan askorbik asit (C vitamini), kan damarlarının duvarlarını güçlendirir, sinir sistemi, endokrin bezlerinin işleyişi üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir ve bağışıklık sistemini uyarır.
  • B9 Vitamini - folik asit - gastrointestinal sistem ve karaciğerin işleyişini normalleştirir, fetüsün normal gelişimine katkıda bulunur.
  • Yüksek potasyum içeriği kalp atış hızını normalleştirir, yüksek tansiyonu düşürür.
  • Antioksidan kompleksi, serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Maydanoz ayrıca idrar söktürücü, yara iyileştirici, antiseptik, iltihap önleyici ve spazm önleyici etkiye sahiptir.

maydanozun hamilelikte faydaları

Vücudun vitamin ve mineral elementlerle ek doygunluğu ihtiyacı özellikle yer fıstığının gebelik döneminde artar. Şimdi tüm malzemeler iki kişilik dağıtılmalı, ayrıca bebek ihtiyacı olan her şeyi ilk etapta alacak. Maydanozun gelecekteki bir anne için ne gibi faydaları olabilir?

  • Yüksek konsantrasyonda folik asit özellikle kırıntı oluşumu aşamasında önemlidir (bir yürümeye başlayan çocuk taşımanın ilk üç ayında). Bu elementin eksikliği, bebeğin nöral tüpünün konjenital bozukluklarına, spinal fıtık gelişimine neden olabilir.
  • Demir içeriği aneminin önlenmesini sağlar.
  • Beta-karoten ve A vitamininin dahil edilmesi, görme sorunları olan anne adayları için önemlidir.
  • Maydanozda büyük miktarlarda bulunan potasyum ve magnezyum, ödemin iyi bir şekilde önlenmesidir ve ayrıca bu durumun belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Potasyum eksikliği kardiyovasküler sistem bozukluklarına yol açabilir.
  • Maydanozun idrar söktürücü etkisi aynı ödemle mücadelede faydalıdır.
  • Baharatın bileşenleri, toksinlerin ve serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasına katkıda bulunur, böylece koruyucu özelliklerini arttırır.
  • Yeşilliklerin diyete dahil edilmesi metabolik süreçleri normalleştirir, sindirim sisteminin çalışması - şişkinlik, şişkinlik ile mücadeleye yardımcı olur.
  • K vitamini ve kalsiyum, ikincisinin asimilasyon sürecinde yer alır. Ve bildiğiniz gibi, hamile bir kadın için yeterli miktarda kalsiyum alımı son derece gereklidir.

Hamilelikte Neden Maydanoz Yememelisiniz?

Ürünün bu kadar zengin bir bileşiminin, maydanozu hamile bir kadının diyetinde ana katılımcı haline getirmek zorunda olduğu anlaşılıyor. Ancak öyle değil. Maydanoz kullanımıyla ilgili temel endişe, ürünün rahim duvarları üzerinde uyarıcı bir etkiye sahip olmasıdır.

  • Rahim kasılmaları sonucunda gebeliğin vadesinden önce kendiliğinden sonlanma riski artar.

Bu nedenle hamilelik sırasında maydanoz kökü eklemekten kaçının. içinde, ürünün besinleri artan bir konsantrasyondadır. Ancak baharat yaprakları bile kötüye kullanılmamalıdır.

  • Yeşiller için aşırı tutku, alerjik döküntülere, baş ağrılarına, kasılmalara, bilinç kaybına yol açabilir.
  • Maydanoz yağının bir parçası olan miristisin plasentayı geçebilir. Bu bileşenin daha yüksek dozları fetüsün kalp atış hızını artırabilir.

Anne adayı sağlıklıysa ve maydanoz kullanımına karşı herhangi bir kontrendikasyonu yoksa, makul miktarda baharatın vücuduna ve karnındaki bebeğin vücuduna olumsuz bir etkisi olmaz.

Hamilelik sırasında maydanoz

Bir kadının kalbinin altındaki bebeğin gebelik yaşına bağlı olarak baharat tüketiminde herhangi bir özellik ve kısıtlama var mı?

Erken gebelikte maydanoz

Yeni bir yaşamın doğumunun ilk günlerinden haftaya kadar - kırıntıları taşıyan ilk üç aylık dönem - hamileliğin daha fazla tahmin edilmesi için en önemli ve sorumlu dönem. Bu zamanda, bebeğin tüm hayati sistemlerinin oluşumu gerçekleşir. Bu nedenle, bir kadın hamilelik için kayıt olur olmaz, bir jinekolog onun için multivitamin kompleksleri reçete eder. Ancak doğal ürünlerden ve içerdiği faydalı unsurlardan daha iyi ne olabilir? Bazı doktorlar, baharatın uterus tonunu provoke etme kabiliyetine ve bundan kaynaklanan tüm sorunlara atıfta bulunarak, bir çocuğun beklentisinin erken aşamalarında maydanoz tüketimine karşı çıkarlar. Bu endişeler, büyük miktarlarda maydanoz yerseniz (örneğin, bir oturuşta g) veya bir baharat kaynatma içerseniz haklı çıkar. Günde bir yeşillik sapı ( g) herhangi bir zarar vermez, ancak hamile anneye sadece bazı vitaminlerini verir (vücudu kalsiyum, fosfor, demir ile doyurur), sindirimi iyileştirir - kabızlık işkenceyi durdurur, dışkı normalleştirir.

Geç gebelikte maydanoz

Bir yemeğe baharat olarak maydanoz eklenmesi, üçüncü trimester de dahil olmak üzere hamileliğin tüm aşamalarında (ılımlı olarak) izin verilir. Magnezyum ve potasyum, bu dönemde yükün daha da arttığı kalp kasını güçlendirecektir. Ancak bir kadın yeşillikleri tüketerek şişlik gibi bazı sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak istiyorsa, burada dikkatli olmaktan zarar gelmez. Maydanoz, gebeliğin her aşamasında rahim duvarları üzerinde uyarıcı bir etkiye sahiptir. Konsantre bir maydanoz infüzyonu erken doğuma neden olabilir, bu nedenle ödem için bir çare olarak bile içmemelisiniz.

Hamilelikte dereotu ve maydanoz en iyi nasıl kullanılır?

Bitkilerin olağanüstü faydalar sağlaması için onları doğru kullanmak önemlidir. Bu sadece maydanoz için değil, aynı zamanda artan tüketimi aynı zamanda abortif bir etkiye neden olabilecek dereotu için de geçerlidir.

Hamilelikte maydanoz ve dereotu

Hamilelikte yeşillik yemenin en güvenli yolu, çeşitli yemeklere az miktarda baharat eklemektir. Böylece, hamilelik sırasında yararlı, ancak aynı zamanda tehlikeli bileşenlerle vücudun aşırı doymasını önleyebilir ve aynı zamanda en sevdiğiniz maydanoz ve dereotu tadını çıkarabilirsiniz.

Hamilelik sırasında maydanoz kaynatma

Maydanozun kaynatma veya infüzyonunda belirtilen yüksek baharat bileşenleri konsantrasyonu, bu ilacı yalnızca harici kullanım için kabul edilebilir kılar. Hazırlanan bileşim kullanılabilir:

  • Konjonktivit ile. Pamuklu pedleri maydanoz kaynatma ile bolca nemlendirin ve günde birkaç kez göz kapaklarıyla kapatın. Hoş olmayan semptomlar (şişme, ağrı) yakında ortadan kalkacaktır.
  • Diş etlerinde (diş eti iltihabı) ve ayrıca stomatitte hasar olması durumunda, ağzı maydanoz kaynatma ile durulamak gereksiz olmayacaktır.
  • Maydanoz suyuna batırılmış bir pamuklu çubukla düzenli olarak silerseniz, hoş olmayan yaşlılık lekeleri hafifletilebilir.
  • Yeşilliklerin kaynatılmasıyla günlük yıkama, deri döküntüleriyle başa çıkmaya yardımcı olacaktır.

Hamilelikte maydanoz kullanımına kontrendikasyonlar

Kokulu baharatların bazı özellikleri, anne adayının sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Hangi durumlarda hamile maydanoz tüketimi sıfıra indirilmelidir?

  • Gebeliğin tehdit edici seyri (örneğin, preeklampsi veya servikal yetmezlik nedeniyle).
  • Erken doğum tarihi.
  • Maydanozun idrar söktürücü etkisi, böbrekler veya üriner sistemin diğer organları ile ilgili sorunları olan hamile kadınlar için kabul edilemez hale getirir.
  • Maydanoza alerjik reaksiyon.
  • Kalsiyum metabolizmasının ihlali.
  • Epilepsi.

maydanoz nasıl seçilir

Tabii ki, kendi ellerinizle yeşillik yetiştirmek en iyisidir. Böylece güvenliğinden ve çevre dostu olduğundan emin olacaksınız. Ancak bahçıvanlarla yolda değilseniz, bir baharat seçerken şu noktalara dikkat edin:

  • Yeşilliğin görünümü, tazeliği, kokusu.
  • Seralarda yetiştirilen maydanoz, mevsimlik maydanozdan daha az faydalıdır.
  • Tabağa eklemeden önce yeşillikleri iyice durulayın, tüm kirleri ve şımarık yaprakları temizleyin. Kötü soyulmuş yeşillikler gıda zehirlenmesi ile doludur.

Dengeli ve besleyici bir diyet, bir kadının refahının ve hamileliğin normal seyrinin en önemli bileşenidir. Herhangi bir ürüne kapılmayın, çünkü her şey ölçülü olarak faydalıdır. Sağlıklı olmak!

Bir tutam maydanoz, birçok yemek için geleneksel bir dekorasyondur. Salatalar için baharat olarak kullanılır, et, pancar çorbası, garnitürlerin tadını iyileştirir. Erkekler ayrıca sağlıklı yeşil finch'i sever. Zayıf cinsiyetin birçok temsilcisi ona kayıtsız değildir. Bununla birlikte, bebek doğurma döneminde popüler yeşilliklerin kullanılması kendine has özelliklere sahiptir. Her şeyi ayrıntılı olarak öğrenelim.

Otsu bir bitki ile doyurulmuş olan E vitamini, kadın sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir, anne karnındaki çocuğu gelişimsel kusurlardan, sinir sistemi bozukluklarından korur.

Baharatlı sebze infüzyonları, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu, anne adaylarının gebeliğin üçüncü trimesterinde bacaklardaki şişliklerden kurtulmalarına ve ilaçlara başvurmamalarına yardımcı olur.

Hamileliği sonlandırmak için, bir kadın maydanoz infüzyonları veya suyunu kullandı, vajinaya yeşil tamponlar yerleştirdi, bu da kas kasılmasına neden oldu ve erken düşüklere neden oldu. Ancak günümüzde bu tür yöntemler bir Taş Devri uygulaması olarak kabul edilmekte, ciddi kanamalara neden olabileceğinden tehlikelidir. Ektopik bir hamilelikle bile onları kullanamazsınız. İstenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması tıp uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Maydanoz suyu emeği teşvik etmek için kullanılır.

Maydanoz yağındaki miristisin, yüksek dozlarda kullanıldığında plasentayı geçebilir: fetüsün kalp atış hızını artırabilir.

Maydanozun daha doğrusu yağının diğer olumsuz etkilerinin de farkında olmalısınız. Myristicin ayrıca halüsinojenik etkiler de üretebilir. Ve hamile anne baş dönmesi, koordinasyon kaybı, hatta kasılmalar hissedecektir.

Hamilelikte maydanoz:

- erken bir aşamada

Dolayısıyla, yukarıdakilere dayanarak, büyük miktarlarda suyu olan maydanoz yağının en büyük tehlikeyle dolu olduğu sonucuna varabiliriz. Kadınların hamilelik sırasında onlara yaslanması pek olası değildir. Ancak çeşitli yemekler için baharat olarak bir tutam taze ot sadece iştah açıcı olarak hizmet edecektir. Kadın vücuduna zarar vermez. Bu nedenle günlük gram taze ot tüketimi normdur. Çocuk doğurmanın erken evrelerinde bir seferde gramdan fazla ürün kullanmamalısınız - bu rahim tonunu artıracaktır. Ancak neredeyse hiç kimse bir seferde böyle bir miktarda yiyemez.

- daha sonraki bir tarihte

Az miktarda baharat olarak, üçüncü trimesterde yeşillikler kullanılabilir. Şişliği gidermek için yeşilliklerin infüzyonuna gelince, o zaman kendi başınıza kullanmamalısınız. Bir doktora danışmanız gerekir. Sonuçta, konsantre infüzyon erken doğuma neden olabilir.

Ancak doğum sonrası dönemde bu ilaç rahmin normale dönmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda anne sütü üretimini de uyarır.

Özel olarak- Elena Kichak

Maydanoz, faydalı özellikleri nedeniyle uzun zamandır birçok ailenin diyetinde kalıcı bir ikametgah olmuştur. Bununla birlikte, bu lezzetli ve sağlıklı bitkinin hamilelik sırasında kullanılmasını imkansız kılan bir takım özellikleri vardır. Maydanozu diyetlerinden çıkaran anne adaylarının korkuları ne kadar haklı?

Maydanoz kullanımını tehdit eden nedir

Maydanozun zararlı olduğuna dair bir görüş var. Bu taze bitki, kas kramplarına ve halüsinasyonlara neden olan miristisin maddesini içerir. Maydanoz, güçlü bir kas uyarıcısı olarak rahmi sıkılaştırabilir ve düşüklere neden olabilir. Eski günlerde maydanozun bu özelliklerinin farkında olan şifacılar, kürtaj için aktif olarak kullandılar. Çok miktarda tüketilen maydanoz, özellikle 40 yaş üstü kadınlarda erken doğumu bile tetikleyebilir.

Güçlü halüsinojenik özelliklere sahip maydanozdaki miristisin teorik olarak baş dönmesine ve denge kaybına neden olabilir. Ancak bu tür olumsuz etkilerin ortaya çıkması için bir kadının en az bir demet maydanoz tüketmesi gerekir, ancak birkaç kıyılmış dalın üzerine salata serpilirse zararı olmaz.

Maydanoz, küçük miktarlarda bile, idrar söktürücü ve kolleretik özelliklere sahip olduğu ve bu organlar üzerindeki yükü arttırdığı için mesane ve böbrek hastalıklarından muzdarip hamile kadınlar için kontrendikedir. Ayrıca, düşük tansiyondan muzdarip maydanozu bol miktarda tüketin.

Maydanozun olumlu özellikleri

Bazı doktorlar hamile kadınların maydanozu az miktarda yemelerini önermektedir. Çocuk taşıyan bir kadın için güvenli olmayan bir serbest radikal olan luteolin'e karşı koruma sağlayan antioksidanlar içerir. Maydanozun oldukça zengin olduğu C vitamini ile birlikte yeterli miktarda antioksidan, enfeksiyonlara ve oksidatif strese karşı koruma sağlayacaktır. Bu yüzden sık sık hastalanan geleceğin bu lezzetli ve mis kokulu yeşillikleri daha sık kullanması gerekiyor.

Maydanoz, hamile kadınlarda anemi gelişimini önleyen mükemmel bir demir kaynağıdır. Ayrıca, fetal kemiklerin oluşumu için gerekli olan çok miktarda kalsiyum ve K vitamini içerir. Maydanoz, bebeğin sinir sisteminin düzgün oluşumu için vazgeçilmez olan folik asit ve ayrıca fetüsün gelişiminden sorumlu magnezyum ve mineral tuzları bakımından zengindir.

Küçük miktarlarda maydanoz anne adayları için çok faydalıdır. Bu arada, hamile bir kadın eklem ağrısından endişeleniyorsa, uzuvların şişmesi, hazımsızlık, şişkinlik ve gazlar, taze maydanoz veya kaynatma bu sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olacaktır.

Maydanoz, hamile bir kadının vücuduna çok ihtiyaç duyan çeşitli vitaminler ve faydalı mikro elementler için değerli bir kaynaktır. Bu nedenle, bu bitki diyetinde bulunmalı, ancak zarar vermemek için makul ölçülerde olmalıdır. Aşağıdaki yeşilliklerin faydalı özelliklerini ve kullanımına ilişkin mevcut kontrendikasyonları ayrıntılı olarak ele alacağız.

Hamileler maydanoz yiyebilir mi?

Maydanoz, aşağıdaki özelliklerden dolayı sadece hamile bir kadının diyetine kabul edilir:

  • limondan dört kat daha fazla C vitamini içerir ve ayrıca vücudu A vitaminleri, B, K ve E grupları ile doyurur, bu nedenle beriberi riski olduğunda soğuk mevsimde bağışıklığın korunmasına yardımcı olur;
  • sadece annenin vücudu için değil, aynı zamanda bebeğin oluşum sürecine doğrudan dahil olan fosfor ve kalsiyum içerir;
  • bileşim, yalnızca iyi hissetmeye yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda anne adayları için de harika görünecek değerli antioksidanlar içerir, çünkü bu maddeler çevresel faktörlerin olumsuz etkisini en aza indirir;
  • gastrointestinal sistemin işleyişini normalleştirdiği için çeşitli sindirim problemlerinden (örneğin kabızlık veya ishal) kurtulmaya yardımcı olur;
  • maydanoz esansiyel yağı vücuttaki tüm fazla sıvıyı hızla giderir, bu da diğer yöntemlerle birlikte ödem görünümünü önlemeye yardımcı olur;
  • doğal emzirme uyarıcılarından biridir ve anne sütünün sadece miktarına değil kalitesine de olumlu etkisi vardır (bu nedenle maydanoz özellikle doğumdan sonra faydalıdır).

Maydanoz, değerli vitaminler, mineraller ve diğer besinler açısından zengin bir bitkidir. Hamile kadınlar için de geçerli olan yeşilliklerin faydaları Elena Malysheva tarafından ortaya çıkıyor:

Bebek doğurma döneminde, maydanoz için de geçerli olan sadece doğal ve kaliteli ürünler kullanmanız gerekir. Kimyasallar veya diğer zararlı maddeler kullanmadan bu bitkinin kendiniz yetiştirilmesi tavsiye edilir. Yemekten önce maydanoz iyice yıkanmalı ve tüm solmuş ve kuru yapraklar çıkarılmalıdır.

Özellikle pencere kenarında yeşillikler yetiştiriyorsanız ve tuvaleti kullandıktan sonra bitkileri çiğnemeyi seven bir kediniz varsa, işlenmemiş küçük bir yeşillik bile hazımsızlığa veya diğer istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini unutmamak önemlidir.

Kontrendikasyonlar ve uyarılar

Maydanozun tüm faydalarına rağmen, büyük miktarlarda kullanılması tavsiye edilmez - günde g'dan fazla değil. rahim hipertonisitesi geliştirme riski ve erken doğumun başlangıcı, ayrıca düşük yapma provoke edilebilir. Bunun nedeni nedir? Gerçek şu ki, bitki abortif bir ajandır - hamilelik sırasında uterus kasları üzerinde uyarıcı bir etkiye sahiptir ve aktif kasılmalarını tetikler.

Bu nedenle, bir kadın daha önce düşük yaptıysa veya düşük yapma tehdidi varsa, özellikle baharatların bir parçası olarak maydanozdan herhangi bir biçimde tamamen kaçınmanız gerekir.

Maydanoz tohumlarından yapılan çayın hamilelik sırasında içilmesi kesinlikle yasaktır, çünkü öyle bir içecekte bulunur ki, rahim kaslarının kasılmasına neden olan maddelerin konsantrasyonu maksimumdur.

Bir kontrendikasyon daha var: sistit ve böbrek problemlerinden muzdarip hamile kadınlar için maydanoz yasaktır (özellikle nefrit ve oksalüri teşhisi konulursa). Bunun nedeni, güçlü bir idrar söktürücü olarak kabul edilmesi ve ayrıca saplarında ve kökünde bu hastalıkların kötüleşmesine neden olan maddeler içermesidir.

Kontrendikasyon yoksa, az miktarda maydanoz hamile kadınlar için herhangi bir tehdit oluşturmaz. Aynı zamanda, tüketilen yeşilliklerin miktarı ve kalitesi ile ilgili tüm öneriler hem hamileliğin ilk aşamalarında hem de sonraki aşamalarda geçerlidir.

Hamilelikte maydanoz nasıl kullanılır?

Çocuk doğurma döneminde, örneğin bir sandviçte veya salatada ufalamak gibi taze maydanoz kullanılmasına izin verilir. Çorbalar veya sebze güveçleri gibi çeşitli yemeklere de eklenebilir. Aynı zamanda, maydanoz, yararlı özelliklerini kaybetmeden buzdolabında uzun süre saklanabileceğinden, bir demet yeşillik uzun süre kullanılabilir.

Maydanozun kozmetikte kullanımı

Maydanoz hamilelikte aşırı pigmentasyon probleminden kurtulmaya yardımcı olur. Ancak maksimum faydayı elde etmek için, cildin koyulaşmasının ilk belirtileri ve çillerin görünümü ortaya çıktığında kullanmanız gerekir:

  1. Bitkinin birkaç demet yeşil sapı kaynar su ile dökülür.
  2. Kompozisyon 60 dakika bırakılır.
  3. Gevşek yeşillikler gazlı bez veya süzgeçten geçirilir.
  4. Saf haliyle veya kefir ilavesiyle hamur, cildin koyu bölgelerine uygulanır veya kaynamış su ile seyreltilir ve her gün yıkanmak için kullanılır.

Bu alet dondurulabilir - buz kalıplarına dökün ve dondurucuya aktarın. Yüzünüzü ovmak için buz küpleri kullanın. Etkisi sizi uzun süre bekletmez - pigmentasyon ortadan kalkar, cilt tonunu ve elastikiyetini geri verir. Ciltteki iltihaplanma olayları, maydanoz infüzyonu ile düzenli yıkama ile hızla ortadan kaldırılır.

Kaynatma

Maydanoz kaynatma diş eti hastalığından kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Hazırlamak için şu adımları izleyin:

  1. Bir demet maydanoz 1 bardak suda birkaç dakika kaynatılır.
  2. Daha sonra karışım yaklaşık yarım saat demlenir ve çimler çıkarılır.

Ortaya çıkan solüsyonla ağzınızı sorun tamamen ortadan kalkana kadar günde kez çalkalayın.

Bitki ağız boşluğunu mükemmel şekilde dezenfekte eder, bu nedenle stomatit teşhisi konulurken tavsiye edilir.

Bu bitkinin bir kaynatma, göz konjonktiva iltihabının tedavisi sırasında da yardımcı olur. Bu amaçla, kapalı gözlere ılık et suyu ile önceden nemlendirilmiş pamuklu pedler uygulanır. Islak bir pamuklu çubuk, gözün dış köşesinden içe doğru uzanır. Birkaç işlemden sonra, gözlerdeki şişlik ve ağrı gibi hoş olmayan semptomlar ortadan kalkar.

Kontrendikasyon yoksa hamile kadınlar maydanozu az miktarda tüketebilir. Kadın vücudunu vitaminler, fosfor ve kalsiyum ile doyurur ve ayrıca değerli hemoglobin ile zenginleştirir ve sindirimi iyileştirir. Bununla birlikte, kullanımdan sonra refahta bozulma belirtileri varsa, bireysel hoşgörüsüzlük olabileceğinden doktorunuza danışmanız gerekir.

Başlangıçta maydanoz ilaç olarak kullanıldı ve ancak o zaman yemekler için baharat olarak kullanılmaya başlandı. Bugün, böyle bir bitki, anemi ve kolik ile sindirim sistemini normalleştirmek için kullanılır. Ancak hamilelik sırasında maydanoz yemeye değer mi?

Maydanoz, gıda takviyesi olarak ve hastalıkların tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Hem kökler hem de yapraklı saplar kullanılmıştır. Bitkinin zengin vitamin ve mineral bileşimi:

  • Tohumlar: yağlar - stearik, linoleik, oleik, petrozelin; faydalı bileşenler - fenilpropanoid, miristisin, apiolin ve piren, E vitamini, B, B1, B2, B3, B5, demir, potasyum ve manganezli bakır.
  • Maydanoz kökü: apigenin - biyoflavonoid, K vitamini, A, C, diyet lifi ve flavonoidler.
  • Saplar ve yapraklar: apiin glikozit, mineral tuzlar, organik asitler, demir, sodyum, kükürt, antioksidanlar, furanokumarinler, karotenoidler, klorofil ve bir dizi vitamin.

Yeşilliklerin bileşimi, çok sayıda faydalı bileşen ve vitamin, mineral içerir ve insan vücudu için gereklidir. Uçucu yağlar ve biyoflavonoidler, folik asit ve klorofil, kan damarlarını destekleyen, onları basınç değişiklikleri altında elastik ve esnek hale getiren bileşenlerdir. Maydanoz genellikle kozmetik amaçlı, çil ve yaşlılık lekelerine karşı ağartma maddesi olarak kullanılır.

Maydanoz suyu, aterosklerozun mükemmel bir şekilde önlenmesi olarak işlev gören tuzların çözünmesini destekler.

Vücut için faydaları

Maydanozun faydalı özellikleri uzun zamandır bilinmektedir. Bitki kaynatma, meyve sularında katkı maddeleri ve et, balık ve salatalar için taze otlar şeklinde kullanılır. Bitkinin vücut üzerindeki faydalı etkisi:

  • Anti-inflamatuar etki.
  • Antibakteriyel ve analjezik özellikler.
  • Kan damarlarının güçlendirilmesi, kan restorasyonu.
  • Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlayan bakterisidal nitelikler.
  • Choleretic ve diüretik etkisi.
  • Tiroid bezinin, adrenal bezlerin, mesanenin çalışmasını normalleştirir.
  • Sindirimi ve iştahı iyileştirir.
  • Gastrointestinal sistemdeki kolik ve ağrıyı ortadan kaldırır.
  • Kararsız tezahürleri ile menstrüasyonu düzenler.

Böyle bir bitki sadece kadınlar için değil, erkekler için de faydalıdır. Özellikle yeşil meyve suyu, prostat bezi için mükemmel bir profilaktik olarak diğer bileşenlerle birlikte kullanılır.

Maydanoz suyu emzirmeyi iyileştirmeye yardımcı olur, yani doğum yapan kadın daha fazla süt üretir.

Erken ve geç dönemlerde hamilelikte maydanoz yemek mümkün mü?

kadınlar belirli yiyecekleri yemenin ne kadar yararlı olduğu hakkında sorular soruyorlar. Doktorlar, günlük diyete yeşillikler, özellikle maydanoz ve dereotu dahil edilmesini kesinlikle tavsiye eder.

Bu tür bitkiler, fetüsün nöral tüpünün oluşumu ve organogenezi sırasında özellikle gebeliğin ilk aşamalarında önemli olan vazgeçilmez folik asit kaynaklarıdır. Böyle bir unsurun olmaması, çocukta gelişimsel bir gecikmeye neden olur. Ve plasenta, hamileliğin komplikasyonuna daha da katkıda bulunan patolojik anatomik özelliklerle oluşur.

Kök

Maydanozun birkaç çeşidi vardır ve hamilelik sırasındaki hastalık ve endikasyonların geçmişine dayanarak bir veya daha fazla çeşidin kullanılması tavsiye edilir.

Bu nedenle, bu bitkinin kökü daha hafif idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Bu nedenle, tedavi amacıyla kökten veya ince bir rende üzerine rendelenmiş bir kaynatma kullanılır:

  • anemi;
  • depresyon;
  • sistit;
  • gut;
  • şişme ve yorgun bacaklar.

Böbrek hastalığından muzdarip hamile kadınlar böyle bir baharat alırken dikkatli olmalıdır. Ayrıca bitkinin güvenli dozlarının ve bölümlerinin de farkında olmalısınız. Örneğin, tohum yağları yüksek dozlarda kullanıldığında oldukça zehirlidir. Ek olarak, yağ, çocuk için tehlikeli olan uterus tonunu provoke edebilir.

Yeşillik

Taze maydanoz sapları ve yaprakları sağlıklıdır ve günlük olarak et, balık veya sadece salata ile yenebilir.

Aşırı kilolu, şişlik ve nefes darlığı şikayeti olan hamile kadınlara özel dikkat gösterilmelidir. Et yerken, birkaç sap yeşillik, ağır yemeklerin daha hızlı sindirilmesine yardımcı olacaktır.

kurutulmuş maydanoz

Yaz ve sonbahar mevsiminde bu tür baharatlar yeterliyse, soğuk mevsimde yetersizdir. Birçok ev hanımı yeşillikleri kurutur, ardından salatalara, ikinci ve ilk yemeklere ekler. Böyle bir ürünü yiyebilirsiniz ancak kullanılan baharat miktarına dikkat etmelisiniz. Ayrıca zencefil ve sarımsak ile birleştirmeyin. Bu baharat oranı erken doğuma, erken aşamalarda düşüklere katkıda bulunacaktır.

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman

Hamilelikte maydanoz yemek mümkün mü

Hamilelik, her kadının hayatında özel bir dönemdir. Mükemmel konumlarını öğrendikten sonra, hamile anneler her şeyden önce sadece sağlıklı yiyecekleri seçerek diyetlerini gözden geçirirler.

Maydanoz sağlıklı bir bitki olarak kabul edilir, ancak hamile kadınlar maydanoz yiyebilir mi? Makale, bu yeşillik hakkında tüm bilgileri ve çocuk doğurma döneminde kullanımının özelliklerini içermektedir.

Makalenin içeriği

Maydanozun eşsiz bileşimi

Hamilelikte maydanoz yemek mümkün mü

Pek çok vitamin ve mineral içerir:

  • B vitaminleri - sinir ve kardiyovasküler sistemler üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir;
  • C vitamini - vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur;
  • PP vitamini - metabolizma üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir;
  • A vitamini - hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatır, bağışıklığı geliştirir;
  • E vitamini - gebe kalma şansını artırır;
  • K vitamini - cilt yaralarının hızlı iyileşmesini destekler;
  • magnezyum - kas dokusunu ve sinir sistemini destekler;
  • kalsiyum - kemikleri güçlendirir;
  • demir - dolaşım sistemine yardımcı olur;
  • çinko - beyni uyarır ve cinsel aktiviteyi artırır.

Maydanozun zengin bileşimi göz önüne alındığında, kesinlikle vücuda fayda sağlar, ancak hamilelik sırasında doktorlar tarafından kategorik olarak kontrendike olduğu dönemler vardır.

Kadın vücudu için faydaları

Bir kadın hamileliği planlıyorsa, kesinlikle bu yeşillikleri diyetine dahil etmelidir: herhangi bir yemeğe ekleyin veya taze olarak yiyin. Yeşillerin bileşimindeki E vitamini, gebe kalma süreci üzerinde ve ayrıca doktorların gebelik planlayan tüm kadınlara önerdiği B9 vitamini (folik asit) üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.

Önemli! Bir kadının gebe kalma sorunları varsa, bir jinekoloğa başvurmaya değer. Yemekte maydanoz yemek sadece kadın vücudunu destekler, ancak ciddi sorunları iyileştirmez.

Hamilelikte maydanoz yemek mümkün mü

Hamilelik sırasında maydanozun belirli kontrendikasyonları vardır, bunlar esas olarak hamilelik dönemine ve seyrine bağlıdır.

Hamilelikte maydanoz yemek mümkün mü

İlk üç aylık dönemde

Hamileliğin başlangıcında kadın bedeni büyük bir stres yaşar. Hormonal arka plan, fetusu olumsuz etkilerden korumak için ayarlanarak önemli ölçüde değişir. Bağışıklık ilk trimesterde azalır ve bakteri ve mikroorganizmalara karşı savunmasız hale gelir. Erken dönemde maydanoz yemek vücudun koruyucu özelliklerini artırır.

Bu kadar yararlıysa, soru ortaya çıkar - hamile kadınlar neden maydanoz yemesin? Gerçek şu ki, kas organlarını tonlandıran maddeler içeriyor, bu nedenle hamileliğin erken aşamalarında düşük yapma olasılığı artar.

Not. Eski zamanlarda maydanoz popüler bir kürtaj yardımıydı. İstenmeyen durumun ilk haftalarında kadın, düşük için çok miktarda maydanoz tüketti.

Hamile bir kadın maydanozu seviyorsa ve rahim tonusu vakaları yoksa, ılımlı otlar, yemekler için baharat olarak diyete dahil edilir.

İkinci üç aylık dönemde

Hamileliğin en hassas dönemi sona ermiştir ve vücut tüm değişikliklere alışmıştır. İlk üç aylık dönemde tonla ilgili herhangi bir sorun yoksa, hamileliğin ortasında diyete güvenle maydanoz ekleyebilirsiniz. Fetal kemiklerin oluşumu için önemli olan kalsiyum içerir, sinir ve dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır ve hamile kadının vücudunu demir ile doyurur.

Tüm faydalarına rağmen, yeşillikler diyete dikkatle dahil edilir. İkinci trimesterde, bir doktorun özel önerileri olmadıkça günde birden fazla demet tüketmemeniz önerilir.

Önemli! Hamile kadınların herhangi bir zamanda sadece taze veya kuru ot yemesine izin verilir. Maydanoz suyu yüksek konsantrasyonda aktif bileşen içerir, kullanımı gebeliğin tüm trimesterlerinde uterusun hipertonisitesine yol açabilir.

Üçüncü üç aylık dönemde

Hamileliğin sonunda birçok kadın anemiden muzdariptir. Bu tehlikeli bir durumdur, tedavi edilmezse, çocuğun oksijen açlığına yol açacaktır. Orta derecede yeşillik tüketimi annenin dolaşım sistemini hemoglobin kaybından koruyacaktır. Bileşimdeki kalsiyum, kemik dokusu üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir ve hamile bir kadının dişlerini güçlendirir. Maydanoz şişliği azaltır - bu aynı zamanda hamileliğin son aşamalarında sık görülen bir sorundur.

Önerilen yeşillik miktarı, günde bir defadan fazla olmayan bir demettir. Sık kullanım, son aşamalarda erken doğumla tehlikeli olan uterusun hipertonisitesi ile tehdit eder.

Hamilelikte maydanoz yemek mümkün mü

Hamilelikte maydanozun faydaları

Yeşiller ölçülü tüketilirse, sadece anne ve çocuğa fayda sağlar. Formüldeki antioksidanlar şunları önlemeye yardımcı olur:

  • sinirsel sinirlilik ve uykusuzluk;
  • vücut ısısında keskin bir artış;
  • kan damarları ile ilgili sorunlar;
  • eklem ağrısı;
  • enflamatuar süreçler.

Bir maydanoz kaynatma hamile kadınlar için yararlıdır, ancak yutmak için değil, ancak cilt durumunu iyileştirmek için baş ve saç ve şişkinliği gidermek için bacaklar ve tepsiler.

Bu ilginç:

Hamile kadınların dereotu yapması mümkün mü: hamile anne ve çocuğa zarar ve fayda.

Hamilelik sırasında kavun yemek mümkün mü: yararları, zararları ve kontrendikasyonları.

Hamilelik sırasında kontrendikasyonlar

Sağlıklı bir hamile kadın için spesifik kontrendikasyonlar minimumdur. Ton, yeşillik alerjisi veya böbreklerle ilgili problemler, tiroid bezi, yeşillikler gebeliğin ikinci trimesterinden itibaren diyete dahil edilir.

İlginç gerçek. Eski Mısır'da maydanoz sadece süs bitkisi ve ilaç olarak kullanılıyordu, çok sonra tüketilmeye başlandı.

Hamilelikte maydanoz yemek için öneriler

Hamilelikte maydanoz yemek mümkün mü

Hamile bir kadın için güvenli ve sağlıklı bir kısım, günde 15 gramdan fazla yeşillik değildir. Tehlikeli bir kısım - g Hamile kadınların bu kadar yeşil yemek yemeleri kesinlikle tavsiye edilmez, aksi takdirde çocuk için sonuçları tahmin etmek zordur.

En kullanışlı seçenek, en yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahip taze yeşilliklerdir. Kuru baharat, yemeklere özel bir tat verecek ve aynı zamanda vücuda fayda sağlayacaktır.

Hamile kadınlar için maydanoz tarifleri

İşte hamile kadınlar için bazı seçenekler.

Sarımsak ve maydanoz ile ekşi krema soslu tavuk kanatları

İhtiyacın olacak:

  • tavuk kanatlarının paketlenmesi;
  • ekşi krema - g;
  • sarımsak - 2 diş;
  • maydanoz - 10 g;
  • zeytinyağı - 1 yemek kaşığı l.;
  • tuz, karabiber - tatmak.

Hazırlama yöntemi: Tavuk kanatlarını derin bir fırın tepsisine koyun, tatlandırmak için tuz ve karabiber ekleyin, zeytinyağı ekleyin ve tüm kanatlara eşit olarak dağıtın. Sos için ekşi krema, sarımsak ve maydanozu karıştırın. Kanatların üzerine serpin. Fırını önceden ° C'ye ısıtın ve 40 dakika pişirin.

Otlu kabak püresi çorbası

İhtiyacın olacak:

  • kabak - g;
  • krem% 10 - ml;
  • zeytinyağı - 1 yemek kaşığı l.;
  • maydanoz, dereotu ve kişniş - her biri 1 dal;
  • tuz, karabiber - tatmak.

Hazırlama şekli: Kabağı yumuşayana kadar kaynatın, porsiyonlar halinde bir karıştırıcıya batırın, krema, zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyin.Pürüzsüz olana kadar tüm malzemeleri çırpın. Servis yaparken bolca otlar serpin.

Puf böreği, peynir ve maydanoz ile

İhtiyacın olacak:

  • puf böreği paketleme;
  • peynir "Gouda", "Rusça" veya diğer - g;
  • maydanoz - 10 g;
  • tereyağı - yağlama için.

Hazırlama yöntemi: Hamuru biraz açın ve eşit dikdörtgenler halinde kesin. Bir tarafına bir parça peynir koyun ve üstüne ince kıyılmış maydanoz serpin. Köftenin serbest tarafını dolu tarafa doğru sıkıca bastırın. Her birini tereyağı ile yağlayın ve 20 dakika ° C'ye ısıtılmış bir fırına koyun.

Hamilelikte maydanoz kullanımına ilişkin doktor görüşleri

Kadın doğum uzmanları-jinekologlar ve beslenme uzmanları, hamile bir kadının aşırı maydanoz tüketiminin anne ve doğmamış çocuğun sağlığı için tehlikeli olduğu görüşünde benzerdir.

Beslenme uzmanı Natalya Makienko, bu yeşilliklerin hamilelik sırasında kullanımı hakkında yorum yapıyor: «Maydanoz bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudun koruyucu işlevlerini artırır, ancak kullanımının kontrendikasyonları vardır - erken ve geç gebelik, vücutta iyot eksikliği, hipotiroidizm, sistit ve böbrek hastalığı. Maydanoz alerjik reaksiyonları şiddetlendirebilir. "

Sonuç

Maydanoz kesinlikle insan vücudu için faydalı bir üründür. Bileşimindeki vitaminler ve eser elementler vücudu korur ve destekler, ancak hamile kadınlar ayrı bir kategoridir.

Hamilelik sırasında sağlıklı görünen birçok gıda zararlı olabilir. Bu yiyecekler hamilelikte maydanoz içerir. İlk trimesterde ortadan kaldırın ve ikinciden günde en fazla 15 g diyete sokun ve sonra bu yeşillikler verecektir. tüm kullanışlı özellikler anne ve çocuk.

Doğru bilinen yanlışlar

Hamile kaldığınız andan itibaren birçok soru aklınızı kurcalamaya başlar. Üstelik sorularınıza, uzmanların dışındaki kişilerden alacağınız yanıtlar da kimi zaman yanlış olabilir. Peki, bu kulaktan kulağa yaygınlaşmış yanlış bilgiler hangileri? Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe okuyucularımız için yanıtladı.

- Kadın doğum doktorları bebeğin kemik yapısından bebeğin cinsiyetini 2 aylıkken anlayabilirler. Bebeğin cinsiyeti en erken haftada anlaşılır.

- Hamilelikte balık yersem çocuğumun zeki olacağı söylendi. Ben balık hiç yiyemedim, çocuğum zeki olmayacak. Eşinizin ve kendinizin zekası temel belirleyicidir. Omega 3 temeli sağlamlaştırıcıdır (temel sağlam değilse işe yaramaz) ve Omega 3'ün tek kaynağı balık değildir.

- Hamilelik ilerledikçe bebeğin yeri daralır ve bebek bundan rahatsız olur. Rahim içi ortam dünyanın muhtemelen en güvenli yeridir. Amniyon sıvısı yeterli olduğu sürece bebek içeride rahattır.

- Hamilelikte sol yana yatmak zorunludur. Uyurken eşinin sağ yana döndüğünü gören erkek onu hemen sol yanına çevirmelidir. Uyurken yatış pozisyonunu vücudunuz kendi ihtiyaçlarına göre kendisi belirler. O öneri, istirahat edilen durumlar için geçerlidir.

- Hamileyken ufak bebeğimi emzirmek erken doğum riskimi artırır. Erken doğum öyküsü veya hali hazırda erken doğum riski olmayan anneler bebeklerini emzirmeye devam edebilirler.

- Daha 2 aylık hamileyim ama karnım kocaman oldu. Bebeğin hızlı büyüdüğünden şüpheleniyorum. Bu dönemde karın büyümesi çoğunlukla bağırsaklarda gaz birikimidir. Bebekler rahim içinde birden büyüyemezler.

- Midem bulanmaya başladı. Bebeğimin saçları çıktı herhalde. Saçların çıkması mideyi etkilemez. Genellikle reflüye bağlı son aylarda bulantı ve mide yanması olabilir.

- Dikişler lazerle dikildiğinde (lazer dikiş) hiç iz kalmıyormuş.. Lazer ışınları tahrip etmeye yarar. Estetik dikişte kullanılamaz.

- Tiroid hormonum az çıktı. Bu durum bebeğimin zekasını olumsuz etkileyebilirmiş. Hamileliğin hangi evresinde saptanırsa saptansın tiroid hormonu azlığı tedavi edildiğinde bebekte zeka sorunu yaratmaz. Ciddi tiroid hormonu eksikliği zaten hamile kalmaya engeldir.

- 8 haftalık hamileyim, demek ki 2 aylığım, 24 haftalık hamileyim demek ki 6 aylığım vs. Hafta 28 gündür, bir ay ise 30 veya Örneğin; 6 ay gün arasıdır, 7'ye bölünce haftanın üzerinde çıkar. Yani, ay ve hafta hesabı farklıdır.

- hafta önce hamile kaldım. O yüzden haftalık hamileyim. haftalık hamilelik söz konusudur. Regl kanamasının ilk gününden yumurtlamaya kadar geçen iki haftada hamileliğe dahil edilir.

- Doğumda belden vurulan iğne (epidural) çok riskli bir yöntemdir ve sakat kalma olasılığı çok yüksektir. Sezaryende epidural genel anesteziden çok daha güvenilir bir yöntemdir, normal doğumda ağrıyı azaltmada oldukça etkilidir ve sakat kalma olasılığı son derece azdır.

- Hamilelikte maydanoz yemek sakıncalıdır Maydanoz usulüne uygun ve bir gıda maddesi olarak makul miktarlarda tüketildiğinde (maydanoz suyu içmekten bahsetmiyoruz) erken doğum riskini artırmaz.

- Hamile bir kadın eğilerek veya ayaklarının üzerinde yükselerek bir şey almamalıdır, çocuk düşer. Bizim eğitim gördüğümüz ve eğitim verdiğimiz kitaplarda düşük nedenleri bölümünde böyle bir bilgi yer almıyor.

Hazırlayan: Işıl Evrim AKGÜN

bebegimvebiz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası