bawer şarkıları / Corona Şarkısı - song and lyrics by Burak Darende, Bawer, Mert Durna | Spotify

Bawer Şarkıları

bawer şarkıları

Türkiyeli Ermeni gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinin ikinci yılında Ghetto'da sahneye çıkan Şevval Sam, Ermenice, Kürtçe, Türkçe, Pontusca, Gürcüce, Azerice, Romanca, Zazaca, Süryanice, Çerkesce ve Rumca barış şarkıları söyledi.

"Büyük bir aile olarak buradayız. Biz Anadolu'nun en büyük ailesiyiz" diyen Sam, konsere "Hrant rahat uyusun diye" Ermenice bir ninniyle başladı.

Yaklaşık 700 kişinin izlediği gecede konuşan Dink'in avukatlarından Fethiye Çetin "Ah, Hrant ne çok severdi bu havaları, böyle ortamları. Sizler onun bu çabalarını tekrar tekrar yaşatıyorsunuz" dedi.

"Her dilin ortak hayali: Barış"

Dev ekranda Dink'in fotoğraflarının gösterildiği gecede sahneye beyaz bir elbiseyle çıkan Sam Ermenice-Türkçe "Turnam"ı, Ermenice "Bar genem" ve "Huş huş"u, Süryanice "Ed hova Dikhooba"yı arka arkaya seslendirdi.

Sahneye davet ettiği Buzuki Orhan'la birlikte İzmir'in Kavakları'nı seslendiren Sam Kürtçe "Sallana sallana", "Aydîl", Diyarbakır stranı Zazaca "Memo"nun ardından kendi bestelerine yer verdi.

Urfa uzun havası "Hicaz Aşk"'la başlayan Sam zorla evlendirilen bir kadının ardından sevdiğinin dilinden yazdığı "Yol türküsü" ve ölen eşinin küçük kardeşiyle evlendirilen bir kadını anlatan Erzurum türküsü "İki dağın arasında kalmışam"ı seyircilerle birlikte söyledi.

Çerkezlerin hastalıkları müzikle iyileştirdiklerini anlatan Sam Çerkezce "Dua" ve "Çerkez Gelini"nin ardından Azerice "Ay Laçin"le devam etti programına.

"Hey gidi Karadeniz", "Koyverdin gittin beni" ve "Ben seni sevdiğimi" adlı Türkçe türkülerle ve Pontusca "Sevdaluk"la Gürcüce "Kukkun Kuka"yla Karadenizde yol alan sanatçı alkışlar arasında Gürcüce "Satrpialo"yu seslendirdi.

"Bize barış şarkılarını Hrant söyletti"

Kanser nedeniyle hayatını kaybeden Kazım Koyuncu'nun sesinden tanınan "Dido"yu, "barış arzusunu canıyla ödeyen tüm dostlara" ithaf eden Sam şarkıyı seyircilerle birlikte söyledi.

Uzun programın sonuna geldiğimizi söylediğinde herkes sıradaki şarkıyı tahmin ediyordu. Sam, tahminleri boşa çıkarmadı ve "bize barış şarkılarını Hrant söyletti" diyerek "Dink'in en sevdiği şarkılardan biri olan Ermenice-Türkçe "Sarı Gelin"i Dink fotoğrafları eşliğinde söylemeye başladı.

Şarkı bittiğinde dakikalarca süren alkışların ardından sahneye çıkan avukat Çetin "Sam'ın hepimizi bir sofrada buluşturduğunu ve o sofranın çok zengin bir sofra olduğunu" söyledi.

Barışa dair her şeyde, her yerde olacağını belirten Sam şöyle konuştu:

"Benim için zor bir akşamdı. Anadolulu olmak zor. Bunu sindirmek zaman alıyor. Hrant'ın dediği gibi 'farklılıklarımızı düşmanlık sebebi yapmamak gerekiyor'" dedi ve müzisyen arkadaşlarını tanıttı.

26 Ocak'ta, 14. ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan Dink davasının duyuran Sam, salondakileri aynı gün saat 10.30'da Beşiktaş İskele Meydanı'na davet etti.

Sam, "çünkü umudumuzu kaybetmiyoruz" dedi ve geceyi Karadeniz türküsü "Bu dünya bir pencere"yle bitirdi: "Güneşe çevirelim bu karanlık günleri ey güzel." (BÇ)

* Bu habere Emine Özcan katkı sundu.

* Fotoğraflar: Bawer Çakır

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır