haziran ayı sebze / Haziran Ayının Sebze Ve Meyveleri

Haziran Ayı Sebze

haziran ayı sebze

Haziran ayı meyve ve sebze takvimi…

Alışveriş listenizi hazırlarken mevsimde hangi meyve ve sebzeyi satıp alıp, nasıl tüketeceğinizi bilmek çok önemli. Yazın gelmesiyle, tezgahlarda sebze ve meyve çeşitlerini artış göstermeye başladı. Haziran ayı meyve ve sebzelerine sofralarınızda yer açabilir, nefis tariflerde de değerlendirebilirsiniz. İşte haziran ayında tüketebileceğiniz meyve ve sebzeler

HAZİRAN AYINDA HANGİ MEYVELERİ TÜKETMELİYİZ?

Kiraz, çilek, kayısı, vişne, erik, şeftali, nektarin, dut, karpuz, kavun, mürdüm eriği, yeni dünya.

HAZİRAN AYINDA HANGİ SEBZELERİ TÜKETMELİYİZ?

Taze fasulye, enginar, taze bakla, bezelye, barbunya, kabak, salatalık, patlıcan, yeşil biber, domates, semizotu, dolmalık biber, taze soğan, marul, dereotu, fesleğen, biberiye, taze nane, maydanoz.


Haziransebzemeyvemeyve sebze takvimikirazçilektaze fasulyeBezelye

Haziran Ayının Sebze ve Meyveleri Nelerdir?

Sıcak havaların gelmesiyle birlikte yaz aylarına giriş yapıyoruz. Tezgahlarda sebze ve meyve çeşitlerini artış göstermeye başladı. Sağlıklı beslenmeye dikkat ettiğimiz şu günlerde, mevsimin en taze sebze ve meyveleriyle nefis yemekler hazırlayabilirsiniz. 'Haziran ayında ne yenir, hangi sebze ve meyveler tüketilir?' diye merak edenler için, Haziran ayına özgü lezzetleri sizler için derledik. İşte, mevsimsel beslenmeye özen gösterenler için Haziran ayının meyve ve sebzeleri:

taze fasulye

Haziran Ayı Sebzeleri Nelerdir?

  1. Taze fasulye
  2. Bakla
  3. Enginar
  4. Barbunya
  5. Bezelye
  6. Kabak
  7. Salatalık
  8. Patlıcan
  9. Yeşil biber
  10. Domates
  11. Semizotu
  12. Dolmalık biber
  13. Taze soğan
  14. Rezene
  15. Marul
  16. Dereotu
  17. Fesleğen
  18. Biberiye
  19. Nane
  20. Maydanoz

Yaz, sonunda kapıyı çaldı; kıyafetlerimiz ve sofralarımızdaki hafifleme ise her geçen gün daha çok hissediliyor. Haziranın hasat yönüyle bereketli dönemlerden biri olması sayesinde mevsimsel beslenmeyi kolay kılan aylardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu ay doğanın izini takip edip mevsimine göre besleneceksek hangi besinleri tüketmeliyiz? Sizin için haziran ayının sebze, meyve ve yeşilliklerini ve bunları kullanarak hazırlayabileceğiniz 4 tarifi araştırdık. 

TIKLAYIN: Mevsiminde sağlıklı beslenme listesi

Haziran ayı sebzeleri

Enginar, taze fasulye, bezelye, bakla, barbunya, kabak, patlıcan, salatalık, yeşil biber, dolmalık biber, domates, 

Haziran ayı yeşillikleri

Semizotu, rezene, marul, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, fesleğen, biberiye, nane, maydanoz, tere.

Haziran ayı meyveleri

Kayısı, erik, çilek, kiraz, şeftali, dut, vişne, mürdüm eriği, yeni dünya

#1 Salatalıklı ve dereotlu soğuk yoğurt çorbası

Malzemeler
2 adet büyük salatalık (bir tanesi ince rendelenmiş diğeri büyük doğranmış)
1/2 su bardağı yoğurt
3 çorba kaşığı limon suyu
1 küçük soğan
1 diş sarımsak
1/3 demet dere otu
1/4 demet maydanoz
2 çorba kaşığı tarhun yaprağı
1/4 bardak zeytinyağı
Tuz & biber
½ ince doğranmış kırmızı soğan

Hazırlanışı
Bir kasede doğranmış salatalığı yoğurt, limon suyu, arpacık soğanı, sarımsak, dereotu, maydanoz, tarhun ve 1/4 bardak zeytinyağı ile birleştirin. Eşit dağıldığını düşününceye kadar karıştırın. Tuz ve biber ekleyin, en az 8 saat veya bir gece boyunca örtün ve soğutun.

Çorbayı servis etmeden hemen önce baharatlayın. Çorbayı kaselere dökün. İnce doğranmış salatalık, kırmızı soğan ve zeytinyağı ile süsleyin ve servis yapın.

#2 Akdeniz yeşillikli kinoa salatası

Malzemeler 
4 su bardağı bahar yeşillikleri (nane, semizotu, fesleğen, maydanoz vb.)
1–1 /2 su bardağı pişmiş kinoa
1/3 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış zeytin
1/4 su bardağı doğranmış ve güneşte kurutulmuş domates
1/4 su bardağı dilimlenmiş badem
İsteğe bağlı: 1/3 bardak ufalanmış beyaz peynir

Sos malzemeleri
1/4 su bardağı sızma zeytinyağı
Bir adet limonun suyu
1 yemek kaşığı bal
2 çay kaşığı kıyılmış taze sarımsak
2 yemek kaşığı kıyılmış taze fesleğen
1/2 çay kaşığı kurutulmuş kekik
1/2 çay kaşığı kurutulmuş Yunan kekiği
Kaya tuzu ve taze çekilmiş karabiber

Sosu hazırlayın: Küçük bir karıştırma kabında, emülsifiye olana kadar zeytinyağı, limon suyu ve balı çırpın. Sarımsak ve otları ilave edin. Tat vermek için tuz ve karabiber serpin. Kenara koyun.

Salatayı birleştirin: Büyük bir karıştırma kabında pişmiş kinoayı, yeşillikleri, zeytinleri, kurutulmuş domatesleri, bademleri ve beyaz peynirleri (kullanıyorsanız) birleştirin.

#3 Bademli fırında patlıcan

Malzemeler
2 patlıcan
1 fincan öğütülmüş badem
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber
1 çay kaşığı sarımsak
Yapışmaz zeytinyağı spreyi veya 2 çay kaşığı zeytinyağı.

Hazırlanışı
Yağlanmış bir pişirme kağıdına, patlıcan dilimlerini yerleştirin ve 1 çay kaşığı tuz serpin. 10 dakika dinlenmesine izin verin. Bir mutfak robotunda, bademleri, kalan tuzu, karabiberleri ve sarımsakları daha ince fakat yine de hafif kaba olana kadar topraklayın.

Patlıcan 10 dakika dinlendirildikten sonra her iki tarafına da zeytinyağı sürün ve badem karışımına patlıcanları bulayın  Gevrek oluncaya kadar her bir tarafını 15 dakika , toplamda 30 dakika pişirin.

#4 Yağsız, şekersiz vişneli tatlı

Malzemeler
İki su bardağı vişne
2/3 su bardağı yulaf unu
1/3 su bardağı yulaf
2 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı deniz tuzu
Seçtiğiniz 1 bardak süt(beslenme alışkanlığınıza bağlı olarak günlük süt veya bitkisel süt tercih edebilirsiniz)
2 çay kaşığı vanilya özü 

Hazırlanışı
Fırını dereceye kadar önceden ısıtırken bir pişirme kabını hafifçe yağlayın. Vişneleri dibe yerleştirin. Bir  kapta un, yulaf, kabartma tozu ve tuzu çırpın ardından süt ve vanilyayı ilave edin ve pürüzsüz hale gelene kadar çırpın. Meyvenin üzerine karışımı dökün, kabı eşit şekilde dağıtmak için hareket ettirin. Üst kısmı kızarana kadar dakika pişirin.

Haziran ayında sağlıklı beslenmenin yolu daha lezzetli, besin içeriği zengin, zirai ilaçlar ve hormonlardan uzak besinleri seçmekten geçiyor.

etiket okuma, adam, erkek, gıda okuma, market alışverişi, ürün inceleme

Doğal tarım kaynaklarının değişmesi, seracılığın gelişmesi, ithal ürünlerin artması ve besinleri işleme yöntemlerinin gelişmesi; ekolojik tarımı, hangi meyvenin ve sebzenin hangi mevsime ait olduğunu bile ne yazık ki unutturmuş durumda&#;

domates, manav, meyve sebze, tezgah, market

Günümüz dev marketlerinde neredeyse tüm meyve ve sebzeleri raflarda sağlıksız olduğu kadar lezzetsiz şekilde dört mevsim görüyoruz.

böğürtlen, blackberry, black berry, kara beri, siyah beri, beriler, kırmızı meyveler

Böğürtlen

Herhangi bir kronik hastalığınız yoksa Haziran ayında besin değeri daha yüksek, daha ucuz, daha lezzetli ve muhtemelen kimyasal içeriği daha düşük aşağıdaki besinleri uzman diyetisyeninize danışarak tüketebilirsiniz.

black murberry, karadut, kara dur, Morus nigra

Karadut

Haziran ayı meyveleri

Bu meyveleri diyabet, insülin direnci ve tiroit hastalıklarınız yoksa haziran ayı dışında da reçel yaparak uzman diyetisyeninizin önereceği ölçüde tüketebilirsiniz.

domates, kırmızı, ahşap

Haziran ayı sebzeleri

  • Bakla
  • Bamya
  • Barbunya
  • Bezelye
  • Biber (çarliston, dolmalık)
  • Börülce
  • Domates
  • Enginar
  • Fasulye
  • Kabak
  • Kuşkonmaz
  • Patlıcan
  • Salatalık
  • Sarımsak
  • Soğan
  • Yeşil yapraklı sebzeler ve otlar (asma yaprağı, biberiye, dereotu, fesleğen, ıspanak (kuzu), marul, maydanoz, nane, rezene, semizotu, tere)
  • Ekmek yerine geçen sebzeler (mısır, patates)

Mevsiminde dondurmanız koşuluyla bu sebzeleri uzman diyetisyeninize danışarak haziran ayı dışında da tüketebilirsiniz. Eğer hipertansiyonunuz, tiroit ve böbrek hastalıklarınız yoksa konserve edilmiş şekilde tüketebilirsiniz.

artichoke, enginar

Haziran ayında taze meyve ve sebze seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Marketten veya pazardan sebze ve meyve alırken meyvelerin iri ve gösterişli olanlarını seçmek yerine; küçük ve düzgün görünümlü olanlarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca kısmen de olsa çürüksüz, pörsümemiş, sulu, geleneksel şekilde kendine has kokusunu kaybetmemiş olmasına dikkat etmelisiniz.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Yeşil yapraklı sebzelerin ve otların yaprakları bol ve canlı; patatesin nodüllenmemiş, yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanlarını öneriyorum. Haziran ayında uygun miktarda su tüketerek sıvı dengenizi sağlamayı unutmayın. Haziran ayının sağlık, başarı, mutluluk ve huzur getirmesi dileği ile&#;

kez okundu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası