mardin halk oyunu / Mardin halk oyunları ile dünyayı kendine hayran bırakıyor - Mardin Haber Gazetesi

Mardin Halk Oyunu

mardin halk oyunu

Reyhani halk oyunu mu?

İçindekiler:

  1. Reyhani halk oyunu mu?
  2. Reyhani dansı nasıl yapılır?
  3. Hatay Reyhanlı nerede?
  4. Reyhani oyun havası hangi yöreye aittir?
  5. Reyhani oyunu nereye özgü?
  6. Reyhani dansı hangi yöreye aittir?
  7. Reyhani oyunu kimlere ait?
  8. Hatay Reyhanlı Kürt mü?
  9. Mardin&#;in yöresel oyunları nelerdir?
  10. Aşık Reyhani kim?
  11. Mardin yöresi halk oyunları nelerdir?
  12. Hatayın yüzde kaçı Kürt?

Reyhani halk oyunu mu?

“Gecesi gerdanlık, gündüzü seyranlık” Mardin'de müzikdenince akla ilk Reyhanîgelir. Reyhanî müziğieşliğinde oynanan halk oyunuise kentin binyıllardır süregelen kültürel mirasından günümüze ulaşan en güzel değerlerinden biridir. Bu nedenle bu esere Reyhanîadını vermişler.

Reyhani dansı nasıl yapılır?

Temelde avuç içleri açık ve yukarı bakacak şekilde, kollar yere paralel, müziğin ritmine uygun olarak dizlerden çöke çöke oynanan bir oyundur. Gelin ve damat oyuna beraber başlarlar, reyhanimüziğinin ortalarında damat yere çöker ve gelin bu oyunu zarif bir şekilde eşinin etrafından dönerek oynar.

Hatay Reyhanlı nerede?

Reyhanlı, Türkiye'nin Hatay iline bağlı bir ilçesidir.

Reyhani oyun havası hangi yöreye aittir?

Karşılıklı iki kişinin yavaş hareketlerle ve müziğin ritmine göre yer yer çömelerek, ileri ve geri adımlar atarak aynı zamanda da kolları genişçe iki yana açarak oynadıkları bir Mardin oyunudur. Mardin yöresinin en sevilen oyunlarından biridir. Adını reyhançiçeğinden almıştır.

Reyhani oyunu nereye özgü?

Mardin yöresinin en sevilen oyunlarından biridir. Adını reyhançiçeğinden almıştır. Çiçeğin çevresine saldığı hoş kokular insanoğlunun dans etmeye başlamasına ilham kaynağı olduğu düşünülmektedir. Somut Olmayan Kültürel Miras İl Envanterine alınmıştır.

Reyhani dansı hangi yöreye aittir?

Reyhani- Mardin Mardin yöresinin en sevilen oyunlarından biridir. Adını reyhançiçeğinden almıştır. Çiçeğin çevresine saldığı hoş kokular insanoğlunun dansetmeye başlamasına ilham kaynağı olduğu düşünülmektedir. Somut Olmayan Kültürel Miras İl Envanterine alınmıştır.

Reyhani oyunu kimlere ait?

Karşılıklı iki kişinin yavaş hareketlerle ve müziğin ritmine göre yer yer çömelerek, ileri ve geri adımlar atarak aynı zamanda da kolları genişçe iki yana açarak oynadıkları bir Mardin oyunudur. Mardin yöresinin en sevilen oyunlarından biridir. Adını reyhançiçeğinden almıştır.

Hatay Reyhanlı Kürt mü?

Hataynüfusu kozmopolit bir yapıya sahiptir. Kentin yerlileri arasında Türkler, Araplar, Kürtler, Hristiyan Araplar, Ermeniler bulunmaktadır. İskenderun, Antakya, Dörtyol, Yayladağ, Reyhanlı, Erzin, Belen, Kırıkhan, Hassa ilcelerinde Türkler çoğunluktadır.

Mardin'in yöresel oyunları nelerdir?

Mardinhalk oyunlarını sıralayacak olursak: BERİVAN: Süt sağma olayını anlatır, ağır bar havasındadır. CİRANE : Komşu aşkını anlatır, ağır bar havasındadır. KEÇİKANİ : Bu genç kız oyunu, sevgiyi, dostluğu, birlikteliği anlatır.

Aşık Reyhani kim?

Yaşar Yılmaz veya tanınan adıyla AşıkYaşar Reyhani(, Erzurum, Hasankale, Alvar köyü - 10 Aralık , Bursa) Türk Halk ozanı. yılında Hasankale'nin Alvar köyünde doğdu. Asıl adı Yaşar Yılmaz'dır. İran'dan göçen babası önce Kars'a daha sonra Erzurum'a yerleşti. Aşık Reyhani'nin çocukluğu köyünde geçti.

Mardin yöresi halk oyunları nelerdir?

Mardin halkoyunlarını sıralayacak olursak: BERİVAN: Süt sağma olayını anlatır, ağır bar havasındadır. CİRANE : Komşu aşkını anlatır, ağır bar havasındadır. KEÇİKANİ : Bu genç kız oyunu, sevgiyi, dostluğu, birlikteliği anlatır.

Hatayın yüzde kaçı Kürt?

Ayrıca Hristiyan Arap nüfusu da vardır. Hatay'da yaşayan Kürtlerinçoğu dışarıdan çalışmaya gelmiş nufustur. Toplam nufus içindeki oranları %4 civarındadır.

Mardin'de Halk Oyunları

Geçmişten günümüze uzanan köprü ile bizlere ulaşan olgulardan biri de halk oyunlarıdır. İlçemiz düğünlerinin hemen hemen tamamında oynanan bazı halk oyunlarımız ve bu oyunlara ait hikayeler şöyle:

Koseri (Serhava): Kotan ismindeki köpeğini de yanına alarak koyunlarını otlatmaya götüren  Kızıltepeli çobanın sürüsü, bir kurt tarafından saldırıya uğrar. Sürünün saldırıya uğramak üzere olduğu sırada, çoban köpeği olan Kotan az uzaktadır ve bu durumun farkında değildir.

Bulunduğu yerden kalkamayan çoban, Kotan’ı bu durumdan haberdar edebilmek için kavalını kullanır. Kavaldan yükselen imdat ezgilerini duyan Kotan, sürünün bulunduğu yere büyük bir hızla gelir ve kurtla kapışmaya başlar. Mücadelenin sonunda, saldırgan kurt yenilir. Kuzuları kurtulan çobanın kavalından, sevinç dolu ezgiler yükselir bu kez.

   İşte bu ezgilere uyarlanan oyun, Koseri (Serhava) ismiyle günümüze ulaşmıştır.

   (Bu öyküyü, ilçe dengbejlerinden biri olan Mehmet Tavşan’dan dinledik.)  

Mamır : Birbirini seven iki gencin birlikte kaçmasının ardından peşlerine düşen kız ailesi genci öldürür. Sevdiğini kaybeden genç kız, mezar başına giderek ağıtlar yakar. Yakılan ağıtın ezgisi ve bu ezgiye uyarlanan oyun, mamır ismiyle günümüze ulaşmıştır.

Bışşaro : Bağ bozumunu, çapa yapanları ve ürünün bereketinden doğan coşkuyu konu alan bir oyundur.

Haftano : Geçmişte, bayanların giyim kuşamları ile ilgili olarak  ortaya çıkan bir oyundur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası