dekonjestan göz damlaları / Sizin için en iyi göz damlası isimleri ve türleri | All About Vision

Dekonjestan Göz Damlaları

dekonjestan göz damlaları

Alerji göz damlalar&#x;: Hangileri size en fazla rahatlamay&#x; sağlayacak?

Ana SayfaGörmeyi Anlamak Göz &#x;le &#x;lgili Durumlar, A-Z

Taraf&#x;ndan Beth Longware Duff; taraf&#x;ndan gözden geçirildi Gary Heiting, OD

Bir k&#x;z alerjiyi gidermek için göz damlas&#x; kullan&#x;r

Alerjilerden dolay&#x; rahats&#x;zl&#x;k hissediyorsan&#x;z, muhtemelen alerji göz damlalar&#x;n&#x; denediniz veya oküler alerji belirtilerinizi rahatlatmaya çal&#x;şmak için bunlar&#x; denemeyi düşünüyorsunuz.

Bu makale, alerji göz damlalar&#x; hakk&#x;nda daha fazlas&#x;n&#x; ve bunlar&#x;n kaş&#x;nt&#x;l&#x;, sulanan, şişmiş veya k&#x;zarm&#x;ş gözlerinizi rahatlatman&#x;za yard&#x;mc&#x; olup olamayabileceğini anlaman&#x;z&#x; sağlayacakt&#x;r.

Göz alerjilerine ne neden olur?

Bir alerjik reaksiyon, bir kişinin bağ&#x;ş&#x;kl&#x;k sistemi, gerek iç gerekse d&#x;ş mekanda ortamdaki bir alerjene (tahriş edici madde) tepki verdiğinde oluşur. Bir alerjen, hassas bireylerde alerji belirtilerine neden olan herhangi bir maddedir.

Bir alerjenle karş&#x;laşt&#x;ğ&#x;nda, bağ&#x;ş&#x;kl&#x;k sistemi bunu bir sald&#x;rgan olarak alg&#x;lar ve bununla savaşmak üzere histaminleri üretmek için aş&#x;r&#x; biçimde çal&#x;ş&#x;r. Bu, alerjik reaksiyon olarak bilinir.

&#x;ki temel alerji reaksiyon bulunur.

  1. Mevsimsel alerjiler. Bunlar, doğada bulunan alerjenlerden ortaya ç&#x;kar &#x; örneğin, küf sporlar&#x; ve ağaçlardan, çimenlerden ve otlardan gelen polenler. Mevsimsel alerjileri olan insanlar, s&#x;kl&#x;kla polen say&#x;mlar&#x;n&#x;n yüksek olduğu günlerde d&#x;şar&#x; ç&#x;kt&#x;klar&#x;nda belirtilerinin kötüleştiğini fark ederler.

  2. Y&#x;l boyunca görülen alerjiler Bunlar, tipik olarak toz akarlar&#x;, evcil hayvan kepekleri, ve bitki ve ortam küfü gibi iç mekanlarda bulunan alerjenlerden kaynaklan&#x;r. Y&#x;l boyunca alerjisi olan kişilerin belirtileri, alerjenleri harekete geçiren bir evcil hayvan&#x; f&#x;rçalama veya evi temizleme gibi şeyler yapt&#x;klar&#x;nda daha belirgin hale gelir.

&#x;yi haber şu ki, alerjik belirtilerin azalt&#x;lmas&#x;na yard&#x;mc&#x; olabilecek çok say&#x;da etkili alerji göz damlalar&#x; bulunur.

Alerji damlalar&#x; nas&#x;l yard&#x;mc&#x; olabilir

&#x;ki ana alerji göz damlas&#x; kategorisi bulunur:

  • Reçetesiz alerji göz damlalar&#x;. Ayr&#x;ca reçetesiz (veya "OTC") sat&#x;lan göz damlalar&#x; denilen bu ürünler, bir doktorun vereceği bir reçeteye gerek duyulmadan sat&#x;n al&#x;nabilir.

  • Reçeteli alerji göz damlalar&#x;. Bunlar, göz doktorunuz veya hekiminiz taraf&#x;ndan bir reçetenin verilmesini gerektiren ilaçl&#x; göz damlalar&#x;d&#x;r.

Size uygun en iyi alerji göz damlalar&#x;, alerjinizin nedeni ve belirtilerinizin şiddeti dâhil olmak üzere çok say&#x;da faktöre dayan&#x;r.

Baz&#x; alerji göz damlalar&#x;, akut belirtiler için k&#x;sa süreli kullan&#x;m için formüle edilmiştir, diğer yandan diğerleri alerjenlere karş&#x; belirti duyarl&#x;l&#x;ğ&#x;n&#x;z&#x;n oluşmas&#x;n&#x; önlemek veya azaltmak için uzun süreli kullan&#x;m için tasarlanm&#x;şt&#x;r.

En iyi alerji göz damlalar&#x;, iki farkl&#x; biçimde çal&#x;şan göz damlalar&#x;d&#x;r diyor Optometrist ve Amerikan Optometri Akademisi sözcüsü Tammy Than, FAAO ve ekliyor.

Bu ilaçlar, kaş&#x;nt&#x;ya, şişkinliğe ve k&#x;zar&#x;kl&#x;ğa yard&#x;mc&#x; olan bir antihistamin olarak çal&#x;ş&#x;r &#x; ve ayr&#x;ca alerjilere neden olan kimyasallar&#x;n ilave olarak sal&#x;nmas&#x;n&#x; önlemeye yard&#x;mc&#x; olan mast hücre stabilizatörleridir. Bu sayede bu damlalar mevcut belirtilere yard&#x;m ediyor ve gelecekteki belirtileri önlüyorlar.

Alerji göz damlalar&#x;n&#x;n türleri

Birkaç farkl&#x; türde alerji göz damlalar&#x; bulunur. &#x;htiyaçlar&#x;n&#x;z için en iyi, en etkili alerji göz damlalar&#x;n&#x; belirleyecek göz doktorunuzdan yard&#x;m isteyin.

Antihistaminik göz damlalar&#x;

Antihistaminik göz damlalar&#x; s&#x;kl&#x;kla belirtiler ilaç olmadan kontrol etmenin çok güçlü hale geldiği durumlarda, önerilen ilk tedavidir.

Antihistaminik göz damlalar&#x; vücuttaki histaminleri engeller ve göz kaş&#x;nt&#x;lar&#x;, göz sulanmalar&#x; gibi belirtileri çabucak azalt&#x;r. Ancak sağlad&#x;klar&#x; rahatl&#x;k sadece birkaç saatliktir; bu nedenle gün boyunca çok say&#x;da doz gerekebilir.

Anti-inflamatuvar alerji göz damlalar&#x;

Anti-inflamatuvar alerji göz damlalar&#x; nonsteroidal anti-inflamatuvar ilaçlar&#x; (NSAID&#x;ler) ve kortikosteroidleri içerir. NSAID göz damlalar&#x; sinir uçlar&#x;n&#x; etkiler, böylelikle kullan&#x;mdan sonraki bir saat içinde kaş&#x;nt&#x;y&#x; azalt&#x;r.

Anti-inflamatuvar alerji göz damlalar&#x; ilk uyguland&#x;ğ&#x;nda yanmaya veya batmaya neden olabilir.

Kortikosteroid göz damlalar&#x;

Kortikosteroid göz damlalar&#x;, uzun süreli veya şiddetli göz alerji reaksiyonlar&#x;n&#x;n tedavi edilmesi için reçetelendirilir.

Kortikosteroid göz damlalar&#x; s&#x;kl&#x;kla k&#x;sa bir süre için önerilir, çünkü olas&#x; yan etkileri kataraktlar&#x;, glokomu ve yüksek göz tansiyonunu (oküler hipertansiyonu) içerir.

Mast hücresi stabilizatörleri

Mast hücresi stabilizatörleri diğer bir türdeki alerji göz damlalar&#x;d&#x;r. Mast hücresi stabilizatörleri, bir alerjik reaksiyon s&#x;ras&#x;nda vücudun ürettiği histamin ve diğer kimyasallar&#x;n sal&#x;m&#x;n&#x; önleyerek çal&#x;ş&#x;rlar.

Mast hücresi stabilizatörleri, yan etkiler olmadan aylarca kullan&#x;labilir ve kontakt lens kullan&#x;c&#x;lar&#x;n&#x;n alerji mevsimi boyunca kontakt lenslerini daha rahat biçimde kullanmaya devam etmelerini sağlar.

Çoklu etkiye sahip alerji göz damlalar&#x;

Ayr&#x;ca çift etkili göz damlalar&#x; olarak bilinen çoklu etkiye sahip alerji göz damlalar&#x; birden fazla türde ilac&#x; birleştirir. Antihistamin/dekonjestan kombosu, göz kaş&#x;nt&#x;s&#x;, göz sulanmas&#x; ve k&#x;zar&#x;kl&#x;ğ&#x;n&#x; tedavi eder.

Çoklu etkiye sahip alerji göz damlalar&#x;n&#x;n diğer bir sürümü, bir antihistamini ve mast hücresi stabilizatörünü birleştirir. Bu çoklu etkiye sahip alerji göz damlalar&#x;, günde iki kez kullan&#x;labilir.

Günde bir kez kullan&#x;m için reçeteli çoklu etkiye sahip damlalar, alerji mevsimi veya y&#x;l boyunca devam eden alerjiler s&#x;ras&#x;nda uzun süreli kullan&#x;m için uygundur.

Dekonjestan alerji göz damlalar&#x;

Son olarak, dekonjestan alerji göz damlalar&#x; alerji konjonktivitten etkilenen gözlerin k&#x;zarm&#x;ş, kanl&#x; görünümünü azalt&#x;r. Bu ürünler, konjunktiva etkisi alt&#x;nda genişleyen kan damarlar&#x;n&#x;n boyutunu azaltarak çal&#x;ş&#x;r.

Dekonjestan alerji göz damlalar&#x;, yeniden oluşan hiperemi diğer deyişle damlalar bir süre boyunca s&#x;kl&#x;kla kullan&#x;ld&#x;ktan ve b&#x;rak&#x;ld&#x;ktan sonra geri gelen k&#x;zar&#x;kl&#x;k riski nedeniyle sadece k&#x;sa süreyle kullan&#x;lmal&#x;d&#x;r.

Etikette belirtilen talimatlara uyun

Hangi alerji göz damlas&#x;n&#x; seçerseniz seçin, tahriş ve diğer yan etki risklerini en aza indirmek için daima etiketteki önerilen kullan&#x;m talimatlar&#x;na uyun.

Alerji göz damlalar&#x; kullan&#x;m&#x;n&#x;z&#x; etikette belirtilen kullan&#x;m ile s&#x;n&#x;rland&#x;r&#x;n (s&#x;kl&#x;kla günde kez). Damlalar artan k&#x;zar&#x;kl&#x;k ve tahrişe neden olursa, derhal göz doktorunuza dan&#x;ş&#x;n.

Göz doktorunuza görünün

Mevcut pek çok alerji göz damlas&#x; ile, ihtiyaçlar&#x;n&#x;z için en iyi markay&#x; ve formülasyonu seçmek neredeyse imkans&#x;zd&#x;r.

Göz alerjisi belirtilerinizde en iyi rahatlama için, size uygun en iyi alerji göz damlalar&#x;n&#x; belirlemek üzere bir göz doktorundan kapsaml&#x; bir göz muayenesi randevusu al&#x;n.

Sayfa yay&#x;nland&#x; 15 Eylül Çarşamba

Göz alerjisi ve diğer göz sorunlar&#x; için göz damlas&#x;

Ana SayfaGörme Kaynaklar&#x; » Göz Damlalar&#x;

Yrd. Doç. Dr. &#x;brahim ŞAHBAZ taraf&#x;ndan düzenlenmiştir.

göz damlas&#x; illüstrasyon

&#x;ster göz kuruluğu, ister, konjonktivit,, göz k&#x;zar&#x;kl&#x;ğ&#x; veya kaş&#x;nt&#x; sorununuz olsun, çoğu göz sorununun belirtilerini hafifletmek için bir göz damlas&#x; veya merhem mevcuttur.

Hangi tür göz damlas&#x;n&#x;n veya merhemin en iyi olduğunu belirlemek, ne tür bir göz rahats&#x;zl&#x;ğ&#x;n&#x;z olduğuna bağl&#x;d&#x;r:

  • Kuruluk

  • K&#x;zar&#x;kl&#x;k

  • Enfeksiyon (pembe göz)

  • Alerjiler

  • Kaş&#x;nt&#x;

  • Ağr&#x;

  • Şişlik

  • &#x;ltihaplanma (göz ak&#x;nt&#x;s&#x;)

Tabii ki, bu göz belirti veya rahats&#x;zl&#x;klar&#x;n&#x;n herhangi biri gelişirse sorunun nedenini ve şiddetini ve de en iyi tedaviyi belirlemek için her zaman bir göz doktoruna başvurmak en iyi yoldur.

&#x;LG&#x;L&#x; KONULARA BAKIN: Göz damlas&#x; nas&#x;l kullan&#x;l&#x;r

Reçetesiz ve reçeteli göz damlalar&#x;

Göz damlalar&#x; ve merhemler iki kategoriye ayr&#x;labilir: reçetesiz göz damlalar&#x; ve reçeteli (Rx) göz damlalar&#x;.

Reçetesiz göz damlalar&#x; tezgah üstü veya "OTC" göz damlalar&#x; olarak da adland&#x;r&#x;l&#x;r. Reçetesiz damlalar birçok durumda uygundur ve genellikle reçeteli göz damlalar&#x;ndan daha düşük maliyetlidir.

Ancak OTC göz damlalar&#x;n&#x; kullanmadan önce, bir göz doktoruna görünerek hangi göz damlas&#x; tipinin ihtiyaçlar&#x;n&#x;za en uygun olduğunu öğrenmeniz gerekir. Gözlerinizle kumar oynamay&#x;n!

Göz kuruluğu için göz damlalar&#x;

Kayganlaşt&#x;r&#x;c&#x; göz damlalar&#x;(yapay gözyaş&#x; olarak da bilinir), nedeninin şunlar gibi geçici rahats&#x;zl&#x;klar ile ilgili olduğu durumlarda göz kuruluğuna k&#x;sa süreli rahatlama sağlayabilir: bilgisayar kaynakl&#x; göz yorgunluğu, rüzgarl&#x; ve güneşli havalarda aç&#x;k havada kalmak ve yorgunluk.

Çoğu OTC kayganlaşt&#x;r&#x;c&#x; göz damlas&#x;, gözyaşlar&#x;n&#x;za çeşitli gözyaş&#x; elementleri ekleyerek doğal gözyaşlar&#x;n&#x;z&#x; desteklemek ve gözlerinizi daha nemli ve rahat hale getirmek için çal&#x;ş&#x;r.

Göz kuruluğu için dekonjestan göz damlalar&#x;ndan kaç&#x;nmak en iyisidir. Dekonjestan göz damlalar&#x;n&#x; fark edersiniz, zira bunlar genellikle reklamlarda göz k&#x;zar&#x;kl&#x;ğ&#x; için rahatlat&#x;c&#x; olarak tan&#x;t&#x;l&#x;r.

Dekonjestanlar gözlerinizi daha az k&#x;rm&#x;z&#x; gösterir, ancak uzun vadede göz kuruluğu semptomlar&#x;n&#x; kötüleştirebilir.

Göz kuruluğu problemleriniz daha şiddetliyse, kayganlaşt&#x;r&#x;c&#x; bir jel veya merhem kullanman&#x;z gerekebilir. Göz kuruluğu için kullan&#x;lan jeller ve merhemler, gözlerinize uyguland&#x;ktan sonra bir süre bulan&#x;k görmeye neden olabileceği için çoğu insan bunlar&#x; uyumadan hemen önce kullan&#x;r.

Tezgah üstü göz damlalar&#x; veya merhemler işe yaramazsa, göz doktorunuzdan reçeteli göz damlalar&#x; ve merhemleri ve punktal t&#x;kaçlar gibi ek göz kuruluğu tedavileri alabilirsiniz.

Göz k&#x;zar&#x;kl&#x;ğ&#x; için göz damlalar&#x;

Dekonjestan göz damlalar&#x;veya beyazlat&#x;c&#x; göz damlalar&#x;, gözlerinizin beyaz k&#x;sm&#x;ndaki (sklera) küçük kan damarlar&#x;n&#x; küçülterek daha az görünür hale getirmek suretiyle gözlerdeki k&#x;zar&#x;kl&#x;ğ&#x; ortadan kald&#x;ran vazokonstriktörler içerir.

Dekonjestan göz damlalar&#x; k&#x;zar&#x;kl&#x;ktan kurtulmada etkili olsa da, potansiyel olarak ciddi nitelikteki bir altta yatan problemi maskeleyebileceğine dikkat edin. Gözlerdeki k&#x;zar&#x;kl&#x;ğ&#x;n nedenini belirlemek için önce göz doktorunuza dan&#x;şmak her zaman en iyisidir.

Dekonjestan göz damlalar&#x; kuruluğa ve tahrişe, irileşmiş göz bebeklerine ve de çok s&#x;k kullan&#x;l&#x;rsa başka olumsuz etkilere neden olabilir.

Ayr&#x;ca, gözleriniz bu damlalar&#x;n göz beyazlatma etkisine karş&#x; bir tolerans geliştirebilir ve damlalar&#x;n etkisi tükendiğinde daha da fazla k&#x;zar&#x;kl&#x;k (ribaund hiperemi olarak adland&#x;r&#x;l&#x;r) ortaya ç&#x;kabilir ve bu da sizi daha uzun süre damla kullanmaya zorlar.

Gözleriniz yorgunluk, kuruluk, uykusuzluk veya genel bir tahriş nedeniyle k&#x;zar&#x;rsa, reçetesiz kayganlaşt&#x;r&#x;c&#x; göz damlas&#x; güvenli bir rahatlama sağlayabilir. Gözleriniz alerji nedeniyle k&#x;zar&#x;rsa, kayganlaşt&#x;r&#x;c&#x; damlalar da alerjiniz olan şeyleri (polen gibi) gözünüzden temizleyerek önemli ölçüde yard&#x;mc&#x; olabilir.

Alerjiler ve göz kaş&#x;nt&#x;s&#x; için göz damlalar&#x;

Antihistaminik göz damlalar&#x; spesifik olarak alerjilerden kaynakl&#x; kaş&#x;nt&#x;n&#x;n tedavisi için formüle edilmiştir. Alerji göz damlalar&#x;, göz dokular&#x;ndaki histamini azaltarak çal&#x;ş&#x;r.

Alerjiler kaş&#x;nt&#x;, k&#x;zar&#x;kl&#x;k, sulanma ve kabarm&#x;ş, şiş gözler gibi göz semptomlar&#x;na neden olabilir ve bunlar için tezgah üstü antihistaminik göz damlalar&#x; faydal&#x; olabilir.

Göz k&#x;zar&#x;kl&#x;ğ&#x; için verilen baz&#x; dekonjestan göz damlalar&#x; da antihistaminikler içerir. Etiketlerinde alerji kaynakl&#x; kaş&#x;nt&#x; tedavisi amaçl&#x; olduklar&#x; yazsa da, dekonjestan göz damlalar&#x; genelde uzun süreli kullan&#x;m için önerilmez (yukar&#x;daki k&#x;zar&#x;kl&#x;k için verilen göz damlalar&#x; bölümüne bak&#x;n).

Kaş&#x;nt&#x; şiddetli ise ve reçetesiz tedavilerle düzeltilemiyorsa, reçeteli göz damlalar&#x; ve/veya oral ilaçlar için bir göz doktoruna görünmek en iyisidir.

Ağr&#x;l&#x; gözler, şişlik veya ak&#x;nt&#x; için göz damlalar&#x;

Ağr&#x; için göz damlas&#x; kullanmay&#x; düşünmeden önce temelde yatan nedeni belirlemek önemlidir.

Genellikle gözler kuru, gergin, yorgun veya sadece aş&#x;r&#x; kullanma neticesinde ağr&#x;r. Ancak gözlerinizdeki ağr&#x; artarsa, hemen bir göz doktoruna görünün derhal bir göz doktoruna görünün.

Kayganlaşt&#x;r&#x;c&#x; göz damlalar&#x;, ağlama, alerjilere bağl&#x; göz ak&#x;nt&#x;s&#x; ve iltihaplanma ve alerjilerden kaynakl&#x; şişlik gibi gözdeki streslerden kaynaklanan göz tahrişinde rahatlama sağlayabilir.

Ancak, "iltihaplanma" veya bir göz enfeksiyonundan kaynaklanan yoğun, sar&#x;ms&#x; bir göz ak&#x;nt&#x;s&#x; yaş&#x;yorsan&#x;z ç&#x;kart&#x;n ve tekrar takmay&#x;n. reçeteli antibiyotik göz damlalar&#x; gerektirebilir.

Konjonktivit ve diğer enfeksiyonlar için göz damlalar&#x;

Konjonktivit, en yayg&#x;n göz enfeksiyonu türlerinden biridir. Birkaç farkl&#x; tip konjonktivit vard&#x;r.

Çeşitli konjonktivit tipleri için farkl&#x; göz damlas&#x; tipleri gerekebilir, bu nedenle uygun tedaviyi belirlemek için göz doktorunu ziyaret etmeniz önemlidir:

  • Bakteriyel konjonktivit genellikle kal&#x;n, sar&#x;, yap&#x;şkan bir ak&#x;nt&#x; ile birlikte gözlerinizi gerçekten k&#x;zar&#x;k ve ağr&#x;l&#x; hale getirir. Bakteriyel göz enfeksiyonlar&#x;, göz doktorunuzdan alacağ&#x;n&#x;z reçeteli göz damlalar&#x; ile tedavi edilmelidir.

  • Viral konjonktivit bulaş&#x;c&#x;d&#x;r. Baz&#x; viral tiplerdeki konjonktivit kendi kendine geçer, ancak şiddetli tipler berrak, beyaz&#x;ms&#x; göz ak&#x;nt&#x;s&#x; ile birlikte k&#x;rm&#x;z&#x;, sulu, ağr&#x;l&#x; gözlere neden olur. Ayr&#x;ca bulan&#x;k da görebilirsiniz.

    Viral konjonktivitiniz varsa, reçetesiz kayganlaşt&#x;r&#x;c&#x; göz damlalar&#x;, soğuk kompresler veya buz paketleri gözlerinizde rahatlama sağlayabilir. Ancak semptomlar kötüleşirse, ek tedavi için göz doktorunuza görünmeniz gerekir.

  • Alerjik konjonktivit göz k&#x;zar&#x;kl&#x;ğ&#x;n&#x;n en yayg&#x;n nedenidir ve genellikle kaş&#x;nt&#x;, göz kapaklar&#x;nda şişlik ve göz sulanmas&#x; ve kanlanmas&#x;na neden olur. Alerjik göz k&#x;zar&#x;kl&#x;ğ&#x; bulaş&#x;c&#x; değildir.

    Tezgah üstü kayganlaşt&#x;r&#x;c&#x; ve antihistaminik göz damlalar&#x; çoğu durumda rahatlama sağlayabilir. Reçetesiz antihistaminikler almak da yard&#x;mc&#x; olabilir.

    Semptomlar şiddetli ise, göz doktorunuzun daha güçlü göz damlalar&#x; veya oral ilaçlar reçete etmesi gerekebilir.

Göz enfeksiyonu semptomlar&#x;n&#x; hafifletmek için göz damlas&#x; kullan&#x;yorsan&#x;z, şişenin ucuna asla gözünüze değdirmeyin. Şişeyi kirletebilirsiniz ve bu da enfeksiyonu yayabilir.

Göz damlalar&#x; ve kontakt lensler

Nemlendirme damlalar&#x; kontakt lensler için özel olarak formüle edilmiştir ve göz kuruluğu ve kontakt lens aş&#x;nmas&#x; ile ilişkili rahats&#x;zl&#x;klarda rahatlama sağlayabilir.

Kontakt lens takarken normal reçetesiz kayganlaşt&#x;r&#x;c&#x; göz damlas&#x; kullanmay&#x; seçerseniz kontakt lens tipinizin almay&#x; düşündüğünüz göz damlas&#x; ile uyumlu olup olmad&#x;ğ&#x;n&#x; öğrenmek için göz doktorunuza dan&#x;ş&#x;n.

Nemlendirme damlalar&#x;n&#x;n aksine, birçok göz damlas&#x; (reçetesiz veya reçeteli) kontakt lens kullan&#x;c&#x;lar&#x; için tasarlanmam&#x;şt&#x;r ve damlalar&#x; gözlerinize uygulamadan önce lenslerinizi ç&#x;karman&#x;z gerekebilir.

S&#x;Z&#x;N &#x;Ç&#x;N EN &#x;Y&#x; GÖZ DAMLASI HANG&#x;S&#x;? &#x;htiyaçlar&#x;n&#x;za özel olarak haz&#x;rlanm&#x;ş en iyi göz damlalar&#x; hakk&#x;nda uzman tavsiyesi için, yak&#x;n&#x;n&#x;zda bir göz doktoru bulun.

Sayfa yay&#x;nland&#x; 1 Eylül Sal&#x;

Konjonktivit: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Gözlerin sklera adı verilen beyaz kısmı ile göz kapaklarının iç yüzünü örten şeffaf doku, konjonktiva olarak adlandırılır. Konjonktiva tabakasında çeşitli nedenlerle oluşabilen enfeksiyonlar ise konjonktivit olarak adlandırılır. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde en yaygın görülen göz hastalıklarından biri olan konjonktivit, halk arasında kırmızı veya pembe göz hastalığı olarak da adlandırılır. Göz içerisinde enfeksiyon kaynaklı meydana gelen kanlanma, gözlerin pembeleşmesi veya kızarmasının nedenidir. Tedavi edilmeyen konjonktivitler şiddetlenerek gözde kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle gözlerde kızarıklık, kaşıntı gibi sorunlar söz konusu ise göz doktorlarına başvurularak muayeneden geçilmelidir.

Konjonktivit Nedir?

Gözün sklera (göz akı) kısmı ile göz kapağının iç kısmını örten konjonktiva tabakasının iltihaplanması, konjonktivit olarak adlandırılır. Normalde konjonktiva içerisinde yer alan kılcal damarlar, konjonktivit durumunda belirginleşerek kolaylıkla görülebilir hale gelir. Bu nedenle gözlerin beyaz kısmı ile göz kapaklarının içerisinde kızarıklık veya pembeleşme görülür. Konjonktivitin en yaygın nedenleri bakteriyel veya viral kökenli enfeksiyonlar ile alerjik reaksiyonlardır. Göz yaşı kanalının tıkanması veya bebeklerde henüz tam olarak açılmamış olması da konjonktivit gelişimine neden olabilir. Gözde hassasiyet, kaşıntı ve yanma gibi rahatsızlıklara neden olsa da konjonktivit çok fazla ilerlemediği sürece genellikle görüşte herhangi bir soruna yol açmaz. Ancak tedavi edilmemesi halinde şiddetlenebilir ve daha ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Her iki gözü ya da tek bir gözü etkileyen konjonktivit aynı zamanda enfeksiyon kaynaklı olması halinde bulaşıcıdır.

Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?

Konjonktivit, pembe göz veya kırmızı göz hastalığı olarak da adlandırılmasından anlaşılacağı üzere en belirgin semptomu göz kızarıklığı olan bir hastalıktır. Bu kızarıklık tek bir gözde ya da iki gözde birden mevcut olabilir. Alerjik kökenli konjonktivitte genelde her iki göz de etkilenir. Enfeksiyöz ajanların neden olduğu konjonktivitte ise tek bir gözde başlayan enfeksiyon bu göz ile sınırlı kalabilir ya da zamanla diğer göze de bulaşabilir. Hijyene dikkat edilmesi ve muayeneden geçilerek tedaviye başlanması durumunda bulaşma olasılığı azalır. Gözlerde oluşan şu belirtiler, konjonktiviti işaret edebilir:

  • Tek gözde veya her iki gözde kızarıklık
  • Gözde kaşıntı veya yanma hissi
  • Gözün ışığa veya göz kırpma hareketine karşı hassasiyet gelişmesi
  • Göz kapaklarında şişme
  • Gözlerde kumlu veya pürüzlü bir his
  • Gece boyunca biriken ve sabah sertleşerek gözü açmakta zorlanmaya neden olan akıntı
  • Söz konusu akıntıdan kaynaklı gözlerde aşırı çapaklanma

Konjonktivit ile Birlikte Ortaya Çıkan Semptomlar Nelerdir?

Bazı durumlarda, özellikle gözlerinde alerji sorunu bulunan kişilerde kızarıklık ve göz kaşıntısı kısa süre içerisinde iyileşen basit reaksiyonlar şeklinde olabilir. Daha önceden böyle bir teşhis almış hastaların büyük bir kısmına alerji önleyici göz damlaları reçetelendirilir. Bunların kullanımı ile söz konusu belirtilerde bir iyileşme olmazsa sorunun enfeksiyon kaynaklı olması ihtimali yüksektir. Bununla birlikte gözlerde ağrı, hassasiyet veya batma hissine neden olabilen farklı ve daha ciddi göz hastalıkları da mevcuttur. Gözlerde dış etkenlerden kaynaklı bir travma oluşmuş olması buna örnek olarak verilebilir. Vakit kaybetmeden acil sağlık hizmeti almak için sağlık kuruluşlarına başvurmayı gerektiren semptomlardan bazıları şu şekildedir:

  • Göze yabancı cisim kaçmasını andıran batma ve acı hissi
  • Sarı veya yeşilimsi göz akıntısı
  • Gözlerde şiddetli ağrı
  • Bulanık görme veya görüş kaybı
  • Işığa bakmakta güçlük çekme

Konjonktivit Neden Olur?

Konjonktiva tabakasının iltihaplanması ile ortaya çıkan konjonktivit durumu, birçok farklı nedenden kaynaklı olabilir. Temel olarak tabaka üzerindeki kan damarlarının iltihaplanması, bu nedenle genişleyip daha görünür hal alması ile göz kızarıklığı ortaya çıkar. Bu durumun olası nedenleri ise şunlardır:

  • Bakteriler ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar
  • Polen, toz, küf gibi herhangi bir ajana karşı oluşan göz alerjileri (göz nezlesi)
  • Göze kaçan veya sıçrayan herhangi bir kimyasal maddeden kaynaklı tahrişler
  • Yeni doğmuş bebeklerde gözyaşı kanalının henüz tam olarak açılmamış olması
  • Göze yabancı bir cisim kaçması ile oluşan tahriş
  • Göz yaşı kanalındaki darlık ve tıkanıklıklar
  • Kontakt lens kullanımı, uygun olmayan içeriğe sahip lens solüsyonlarının kullanımı veya kontakt lenslerin önerilen kullanım süresinin aşılması
  • Üst solunum yollarına ilişkin enfeksiyonlar
  • Sigara dumanı, kirli hava veya rüzgara maruz kalma
  • Hijyenik olmayan havuzların kullanımı
  • Kirli ellerle gözlere dokunmak

Konjonktivit Teşhisi Nasıl Konulur?

Bebek, çocuk veya yetişkinlerde konjonktivit teşhisi, göz doktoru tarafından yapılan göz muayenesi sonucunda kolaylıkla teşhis edilebilir. Hastanın yaşadığı semptomlar ve sağlık öyküsü göz önünde bulundurularak konjonktivitin nedeni saptanabilir. Alerji testi veya konjonktivitten kaynaklı bir görme kaybı olup olmadığını araştıran keskinlik testi, yapılması önerilebilecek bazı testlerdir. Enfeksiyon kaynaklı bir durumdan şüpheleniliyorsa iltihaplanmaya yol açan bakteri veya virüsün türünün tam olarak tespit edilebilmesi için pamuklu çubuk yardımıyla göz salgısından örnek alınarak incelemeye gönderilebilir. Bunların haricinde nadir de olsa hekim tarafından daha farklı tanı testleri istenmesi mümkündür. Muayene ve testlerden elde edilen bulgular ışığında konjonktivit için tedavi başlatılır.

Konjonktivit Tedavisi

Konjonktivit tedavisinde nasıl bir yol izleneceği, hastalığa neden olan faktörle ilişkilidir. Bakteriyel bir enfeksiyon söz konusu ise genellikle antibiyotik içerikli damlalar veya göz merhemleri ile bir tedavi gerçekleştirilir. Viral enfeksiyonlarda da benzer şekilde antiviral içeren göz damlası ve merhemlere başvurulur. Bunların yanında suni gözyaşı damlalarının kullanımında da fayda vardır. Tedavi ile birlikte bakteriyel enfeksiyonların bir hafta, viral enfeksiyonların ise iki haftadan daha kısa bir sürede iyileşmesi beklenir. Bu sürenin bitmesine rağmen iyileşme söz konusu değilse yeniden doktora başvurulmalıdır. Alerjik nedenlere bağlı konjonktivitlerde genellikle dekonjestan veya steroid içerikli göz damlalarının kullanımı önerilir. Bunların düzenli kullanımı gözdeki reaksiyonların giderilmesini sağlayarak konjonktivitin iyileşmesini sağlar. Bununla birlikte kısa süreli soğuk kompres uygulamaları tercih edilebilir. Hastanın alerjen maddelerden uzak kalmaya çalışması da iyileşmeyi hızlandırır. Nadir de olsa cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar, genital sıvıların ellere ve buradan da gözlere bulaşması sonucunda konjonktivite neden olabilir. Bu durumda da antibiyotik veya antiviral içerikli ilaçlar yardımıyla tedavi gerçekleştirilebilir.

Konjonktivit Nasıl Önlenir?

Konjonktivit kişiden kişiye veya bir gözden diğerine kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır. Ayrıca el hijyenine dikkat etmemek, kirli ellerle gözlere dokunmak, gözleri ovuşturmak veya kaşımak ile konjonktivada kolaylıkla bir enfeksiyon gelişebilir. İyileşen konjonktivitler dikkat edilmemesi halinde yeniden tekrarlayabilir. Bu enfeksiyonların sık tekrarlaması ise gözde kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle konjonktiviti önlemek adına çeşitli önlemler alınmalıdır. Konjonktivitten korunabilmek için alınabilecek önlemler arasında şunlar yer alır:

  • Elleri gün içerisinde sık sık yıkamak ve temiz olmayan ellerle kesinlikle gözlere dokunmamak
  • Kirli ellerle kontakt lens takıp çıkarmamak, kontakt lensleri ve lens solüsyonlarını kullanım koşullarına, sürelerine ve hijyen kurallarına dikkat ederek kullanmak
  • Banyo ve duş esnasında kontakt lensleri çıkarmak
  • Yüzme havuzlarına girerken yüzücü gözlüğü kullanmak
  • Havlu, makyaj malzemesi veya göz kremi gibi malzemeleri başkalarıyla ortak olarak kullanmamak
  • Cep telefonu, klavye, mouse gibi ellerle sürekli temas eden maddelerin düzenli olarak dezenfeksiyonunu yapmak
  • Hapşırma ve öksürme eylemleri sırasında ağzı bir peçete ile kapatmak, ardından elleri yıkamadan gözlere dokunmamak
  • Alerjik gözlere sahip olan kişilerde alerji kaynağı olduğu bilinen ajanlardan uzak durmak, içeriği bilinmeyen ve alerji oluşturan makyaj malzemelerinin kullanımından kaçınmak

Eğer siz de gözlerinizde kaşıntı, kızarıklık, akıntı gibi sorunlar hissediyorsanız bir göz doktoruna başvurarak muayeneden geçmeniz önerilir. Konjonktivit veya farklı bir göz hastalığı teşhisi almanız halinde tedavi olarak göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Antihistaminikler ve Dekonjestanlar


Burun tıkanıklığı, dolgunluğu, sinüs problemleri ve soğuk algınlığı için kullanılan ilaçlar en sık kullanılan ilaçlardandır. Akıllıca kullanıldıkları zaman birçok kimseyi hayatları boyunca en az bir kere rahatsız eden ve birçok kimseye de sürekli sıkıntı veren şikayetlerin önüne geçebilirler.

Bu gruptaki ilaçlar, alerjinin, üst solunum yolu enfeksiyonlarının (soğuk algınlığı, sinüzit gibi) ve vazomotor rinitin (ruhsal gerginlik, tiroid hastalığı, hamilelik ve diğer bazı sebeplerle ortaya çıkan burun tıkanıklığı gibi) şikayetlerinin düzeltilmesinde kullanılırlar. Alerjiyi, enfeksiyonu tedavi etmezler, sadece hastaya rahatsızlık veren durumları ortadan kaldırarak kişilere konfor sağlarlar.

Antihistaminikler
"Histamin", kişinin alerjik olduğu madde ile karşılaştığında veya iltihap durumlarında ortaya çıkan önemli bir kimyasal ajandır. Antihistaminikler, histaminin etkisini önlerler ve böylece alerjinin oluşturduğu şikayetlere iyi gelirler. En iyi sonuç için bu ilaçlar alerji şikayetleri ortaya çıkmadan alınmalıdırlar.

Antihistaminiklerin ortaya çıkardığı en sıkıcı yan etki "uyku hâli" vermeleridir. Bu durum gece yatmadan önce alındığında iyi olabilse de gündüz sıkıntı yaratabilir. Hatta bazen zararlı olabilir. Araba veya tehlikeli olabilecek makine kullananlara bu ilaçlar önerilmez. İlk dozlar en fazla uyku verirler, sonraki dozlarda biraz bağışıklık gelişir.

Günümüzde yeni çıkan antihistaminik türleri ile kısmen de olsa bu şikayetlerin önüne geçilebilmektedir.

Dekonjestanlar
Burun ve hava pasajlarında bulunan dokudaki kan damarlarının şişmesi ile burun, sinüs ve göğüste oluşan tıkanıklığa "konjesyon" denir. Buradaki dokularda çok geniş kan kapasitesine sahip olan damarlar vardır. Daha önce bahsedildiği gibi "histamin" buradaki damarları uyararak genişlemelerine sebep olur.

Dekonjestanlar ise kan damarlarının büzülmesine yol açarak hava pasajlarını yeniden açarlar.

Dekonjestan ilaçların yan etkisi, kişide "sinirlilik hâli" yaratmalarıdır. Uykuya dalmada zorluk yapabilirler, kan basıncı ile nabız sayısını yükseltebilirler. Yüksek tansiyonu, kalp ritim (nabız) bozukluğu ve kalp rahatsızlığı olan kişilerde dekonjestanlar kullanılmamalıdırlar. Göz tansiyonu olan kişilerde de kullanılmamalıdırlar. Dekonjestan alan bazı hastalarda idrar yapmada zorluk olabilir. Hatta, zayıflamak için kullanılan ilaçların içerisinde dekonjestan maddeler de bulunabilir. Etkileri üst üste eklenmesin diye diyet ilacı kullananlarda dekonjestanlar veya dekonjestan kullananlarda diyet ilaçları beraber kullanılmamalıdırlar.

Birlikte Kullanma
Teorik olarak etkileri iyi dengelenirse, antihistaminiklerin verdiği uyku hâli dekonjestanların verdiği uykusuzluk ile giderilebilir. Bundan dolayı birlikte üretildikleri ilaçlar piyasada bulunmaktadır.

Bir hasta bir ilaçtan aylar veya yıllar boyunca fayda görebilir fakat artık etkisi azalmışsa diğer bir ilaca geçerek onun etkisinden faydalanabilir.

Herkesin bu tür ilaçlara verdiği cevap farklı olabileceği için kişi kendine iyi gelen dozu ayarlayabilir. Meselâ, antihistaminiği akşam, dekonjestanı sabah alabilir. Veya her ikisini de alır fakat akşamları antihistaminiğin dozunu artırabilir, gündüz tersini yapabilir.

İLAÇ İYİ GELDİĞİ ŞİKAYETLER YAN ETKİLERİ

Antihis- Hapşırma Sersemlik
taminik- Burun akıntısı Ağız ve boğaz kuruluğu
ler Burun tıkanıklığı
Göz kaşıntısı
Konjesyon

Dekon- Burun tıkanıklığı Uyarı
jestan- Konjesyon Uykusuzluk
lar Nabız artışı

Birlikte Hepsi Az veya çok hepsi


Soğuk Algınlığı İlaçları
Dekonjestanlar ve antihistaminikler, "soğuk algınlığı" ilaçlarının vazgeçilmez içeriğidirler, fakat, kurutucu ajanlar, aspirin (aspirin türevleri) ve öksürük baskılayıcı maddeler de ilaçlara eklenmiş olabilir. Kişi, kendi şikayetlerine en uygun gelebilecek içeriği olan ilacı seçmelidir. Şayet ilacın üzerinde kimyasal maddeler ve neye iyi geldikleri tam olarak açıklanmamışsa, kişi bunları açıklamasını eczacıdan istemelidir.

Burun Spreyleri
Burun spreyleri, genel olarak iki gruba ayrılmaktadırlar. "Alerji, vazomotor rinit veya polip" için son zamanlarda piyasada bulunan ve hekim kontrolü altında uzun süre rahatlıkla kullanılabilen burun spreyleri vardır. Bizim burada bahsedeceklerimiz eskiden beri bilinip kullanılan dekonjestan (burun açıcı) burun spreyleridir. Burundaki kan damarlarını büzerek anî rahatlama sağlarlar. Fakat ağızdan alınan dekonjestanların aksine burun damarları üzerinde direkt etki yaptıkları için çok kuvvetlidirler ve birkaç saat sonra burun damarları refleks olarak tekrar genişlerler. Buna "rebound etki" denir. Kişi spreyi tekrar kullanma ihtiyacı hisseder ve bu kısır döngü devam eder gider.

Yetişkinlerde bu etkinin ortaya çıkması yaklaşık bir hafta alsa da bebeklerde iki gün içerisinde gelişebilir. Bebeklerde 12 ilâ 24 saat bu damla kesildiğinde genellikle normale dönüş olur fakat yetişkinler hemen toparlamayabilirler ve ağızdan alınan dekonjestanlar veya kortizonlu burun spreyleri ile takviye edilmeleri gerekebilir. Hatta yıllar boyu bu spreyleri kullanan yetişkinlerde tedavi için burun içerisinden bir operasyon da yapılabilir. Bundan dolayı spreylerde şuna dikkat edilmesi lazımdır: "Bu ilacı beş günden uzun kullanmayınız."

Dekonjestan özellikli burun spreyleri acil ve kısa süreli durumlarda tercih edilmelidirler.

(Daha önce de belirtildiği gibi, bahsedilen bu durumlar "alerji, vazomotor rinit, polip" gibi durumlarda kullanılan burun spreyleri için geçerli değildirler.)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir