3 selim dönemi eğitim / III. SELİM DÖNEMİ ISLAHATLARI ( NİZAM-I CEDİT DÖNEMİ –) — Dijital Hoca

3 Selim Dönemi Eğitim

3 selim dönemi eğitim

kaynağı değiştir]

Ana madde: Nizam-ı Cedit

Ana madde: Kabakçı Mustafa isyanı

Nizam-ı Cedit ordusunu kuran III. Selim

III. Selim Avusturya ve Rusya'yla Ziştovi ve Yaş Antlaşmaları ile barışı sağladıktan sonra çok uzun zamandır planladığı yenilik hareketlerini yılında Nizam-ı Cedit ordusunu kurarak başlattı. Yeni ordu Levent çiftliğinde talimlere başladı. asker İstanbul'a diğer kişi ise diğer vilayetlere gönderildi.[5] Nizam-ı Cedit ordusunda uygulanan talim zamanla imparatorluğun çoğu yerinde uygulanmaya başlandı.[5] Rus gemilerinin İstanbul Boğazı'na hareketlerini durdurmak için İstanbul ve Karadeniz'in muhtemel noktalarına da Nizam-ı Cedit programı uygulanmıştır.[5] Fransa ve Prusya'dan getirilen uzman ve danışmanlar bu yeni ordunun kurulmasında yardımcı oldular. Nizam-ı Cedit ordusu Mısır'ın savunmasında başarılı oldu ancak Osmanlı-Rus Savaşı'nda Ruslara karşı fazla bir başarı gösteremedi.

Bu arada yeniçeriler arasında Nizam-ı Cedit'e karşı olan rahatsızlık git gide büyümekteydi. yılında yeniçeriler Nizam-ı Cedit ordusunun kaldırılması talebiyle Kabakçı Mustafa'nın liderliği altında ayaklandılar. III. Selim Nizam-ı Cedit ordusunu dağıtmak ve 29 Mayıs tarihinde de kendisi tahttan çekilmek zorunda kaldı. III. Selim'in yerine tahta geçen IV. Mustafa'nın döneminde Osmanlı başkentinde büyük bir kargaşa yaşandı. Yeniçeriler şehirde bir terör ortamı yarattılar. Eski Nizam-ı Cedid askerlerini kapı kapı dolaşarak bulup öldürdüler. Padişahın hiçbir otoritesi kalmadı. Eski Nizam-ı Cedid taraftarlarından Rusçuk ayanı Alemdar Mustafa Paşa bu kargaşaya son vermek ve III. Selim'i tekrar tahta geçirmek amacıyla bir ordu oluşturarak Edirne'den sadık askeri ile İstanbul'a yürüdü.[6]Alemdar Mustafa Paşa saray kapısında ordularıyla bekleyerek IV. Mustafa'yı tahttan inmeye zorlamaktayken IV. Mustafa kendisi yerine tahta çıkarılabilecek iki Osmanlı hanedanı üyesini boğdurtmaya karar verdi. Böylece hanedanın tek üyesi olarak kaldığı için kendisinin tahtta bırakılacağını hesaplamıştı. İsyancılar harem dairesinde ibadet etmekte olan sultana saldırdılar.[7] III. Selim kendisini boğmak için saraydaki odasına gelen cellatlarla büyük bir mücadele verdi ama sonunda can verdi. IV. Mustafa'nın adamları padişahın kardeşi şehzade Mahmut'u da öldürmek istediler ancak Mahmud ona sadık kalmış olan cariyeler ve hizmetkarların yardımıyla sarayın damına çıkartıldı ve böylece ölümden kurtuldu.[8] Saray kapısını kırarak saraya giren[7]Alemdar Mustafa Paşa askerleriyle saraya girdiğinde III. Selim'in naaşıyla karşılaştı. Bu esnada şehzade Mahmut can güvenliğinin sağlandığını görünce ortaya çıktı ve IV. Mustafa'nın yerine tahta çıkarıldı. Böylece III. Selim yapmak istediği yeniliklerin uğruna yaşamını kaybetmiş oldu. Ancak yerine geçen II. Mahmut III. Selim kadar yenilik yanlısı olmakla beraber siyasi bakımdan çok daha kurnaz davrandı. III. Selim'in yapmak istediği yenilikleri yapmakla kalmadı, III. Selim'in canına mal olan yeniçerileri de ortadan kaldırmayı başardı (bakınız: Vak'a-i Hayriyye).

Özel hayatı[değiştir

3. Selim Islahatları - 3. Selim'in Yaptığı Islahatlar ve Bu Dönemde Yapılan Yenilikler

Islahat genel anlamıyla düzeltme ve yenilemedir. Tarihi terim olarak ıslahat Osmanlı İmparatorluğunda özellikle gerileme döneminden başlayarak zaman zaman girişilen yenileşme devinimlerine verilen isimdir. 3. Selim ise Osmanlı padişahları arasında en aktif olanlardan biridir. Döneminde birçok ıslahat yaptığı bilinen 3. Selim devletin yıkılma sürecini geciktirmiş olan bir padişahtır.

funduszeue.info KİMDİR ?

3. Selim 24 Aralık tarihinde doğdu. Annesi Mihrişah Valide Sultan babası ise 3. Mustafa'dır. Amcası 1. Abdülhamit 2. Selim'in iyi bir eğitim almasını sağlamıştır. 3. Selim Osmanlı İmparatorluğu'nun Padişahıdır ve İslam halifesidir

Sultan 3. Selim amcası 1. Abdülhamit'in aniden gelişen ölümü sonrasında 7 Nisan tarihinde tahta geçmiştir. 3. Selim şiir, resim ve müzikle ilgilenmiş ve birçok eser bestelemiştir. Dönemin şairlerine, müzisyenlerine; maddi ve manevi yardımlarda bulunmuştur. yılında Kabakçı Mustafa isyanının çıkmasıyla Vaka-yı Selimiye olarak geçen isyanın sonucunda 3. Selim öldürülmüş ve yerine 4. Mustafa geçmiştir.

funduszeue.info ISLAHATLARI

funduszeue.info Osmanlı padişahları arasında ıslahatlar konusunda en aktif olan padişahlardan biridir. Döneminde birçok ıslahat yapan 3. Selim devletin yıkılma sürecini geciktirmiş bir padişahtır. Bu dönemde yapılan yeniliklere Nizam-ı Cedid adı verilir.

3. Selim döneminde yapılan ıslahatlar şunlardır:

  • Devletin içinde bulunduğu olumsuzlukları aşmak amacıyla sorunların çözümü için layihalar hazırlattı.
  • Yeniçeri Ocağı'nı aşamalı olarak kaldırılmaya çalıştı. 3. Selim özellikle Osmanlı'nın gerileme döneminde başıbozuk hale gelen yeniçerileri kaldırma girişiminde bulunda ama bu girişimi başarısız oldu. Yeniçeriler tarafından 3. Selim tahttan indirilerek yerine 4. Mustafa geçirildi.
  • Nizam-ı Cedid ordusunu kurdu. Yeniçeri Ocağı'nı aşamalı bir şeklide kaldırmak isteyen 3. Selim Yeniçeri Ocağı'na alternatif olan batı tarzı Nizam-ı Cedid ordusunu kurdu. Bu ordunun giderlerinin karşılamak için de İrad-ı Cedid hazinesini oluşturdu.
  • Ordu eğitimleri için ise Levent ve Selimiye kışlaları kuruldu. Batı tarzında kurulan Nizam-ı Cedid ordusunun eğitimleri Levent ve Selimiye kışlalarında yapılmasına karar verildi.
  • Avrupa Devletleri başkentlerinde; Londra, Paris, Viyana ve Berlin gibi başkentlerde daimi süreyle elçilikler açtırdı. Bu elçilikler sayesinde Avrupa kültürünün Osmanlı tarafından tanınmasına fırsat doğdu. Osmanlı Devleti kendi yararına yapılacak hareketlerden haberdar olmaya çalıştı.
  • Yabancı dil eğitimine verilen önem arttı. Dönemin popüler dili olan Fransızca eğitimi askeri okullarda yabancı dil eğitimi olarak verilmeye başladı.
  • Avrupa'dan kültürel olarak geri kalmış olan Osmanlı kültürel gelişmeler için 3. Selim döneminde birçok eserin tercüme ettirerek gelişmeler sağlanması için çalışmalarda bulunuldu.
  • Paranın değeri için önlemler alındı. Osmanlı Devleti gerileme döneminde ekonomisinde ciddi sorunlar baş göstermişti. Bunun sonucunda paranın değerinin korunması için birçok önlem alındı.
  • Yerli malının kullanılmasının önemini anlatmak amacıyla çalışmalar yapıldı. Avrupa'dan gelen mallara rağbet çok olunca paranın değeri de bununla beraber düşmeye başladı. Bunun sonucunda ise paranın korunması için birçok önlem alındı.
  • Divan teşkilatı hususunda da düzenlemeler yapıldı. Divana katılan vezirlerin sayısı ve görev süreleri tekrardan belirlendi.
  • Mühendishane-i berri hümayun adında askeri okul açıldı. Böylece ordunun ihtiyacını karşılayacak gerekli teknik eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla kara mühendis okulu olarak çalışmalara başlandı.
  • Bazı konularda Avrupa'dan uzmanlar getirilip danışıldı. Buna örnek olarak ordunun lağımcı, topçu, humbaracı ocakları gibi ocaklarda Avrupalı uzmanlardan yardım alınarak düzenlemeler yapıldı.
  • Denizciliğe verilen önem arttırıldı. Osmanlı İmparatorluğunun özellikle son döneminde denizciliğe verilen önem azalmış tershaneler çalışmaz duruma gelmişti. Bu durumdan hoşlanmayan 3. Selim tershanelerin tekrar çalışmasını sağladı.

3. Selim döneminde kurulan ordu Nizam-ı Cedid ordusudur. Nizam-ı Cedid yeni düzen demektir. 3. Selim'in bu orduyu kurmasındaki amacı yeniçerilerin ıslah edilmesinin çok zor olmasıydı. 3. Selim henüz tahta yeni çıktığında bile yeni bir ordu kurmayı düşünüyordu. Fakat bu ordu 29 Mayıs yılınca yeniçerilerin çıkarmış olduğu Kabakçı Mustafa İsyanı sonucunda ortadan kaldırılmıştır.

3. SELİM NASIL ÖLDÜ?

Yeniçeriler Nizam-ı Cedid ordusunun kaldırılmasını istedikleri için Kabakçı Mustafa önderliğinde ayaklandılar. Bunun sonucunda 3. Selim Nizam-ı Cedid ordusunu dağıtmak ve tahttan çekilmek durumunda kaldı. 3. Selim'in yerine tahta amcasının oğlu olan 4. Mustafa geçti ve 3. Selim'i kafese gönderdi. 3. Selim'in yeniden padişah olmasını sağlama amacıyla Rusçuk ayanı Alemdar Mustafa Paşa saraya yaklaşırken 3. Selim padişah 4. Mustafa'nın emiri ile boğduruldu.

kaynağı değiştir]

  1. Nef-i Zar Sultan
  2. Husn-i Mah Sultan
  3. Zib-i Fer Sultan
  4. Afitab Sultan
  5. Re'fet Sultan
  6. Nur-i Şems Sultan
  7. Gonca-nigar Sultan
  8. Dem-hoş Sultan
  9. Tab-i Safa Sultan

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası